139. בניית קו האמצע / כרך ד'
כל התארים, המילים והשמות של הפעולות, של המצבים, הם כל מה שמתרחש בתוך הנשמה. האדם הוא רצון לקבל שהבורא ברא, ולפי טבע בריאתו הוא מרגיש תופעות. על התופעות שהאדם מרגיש ברצון לקבל שלו הוא יכול לדבר, לדון, למיין אותן, לבדוק ולהשוות ביניהן.
הבורא יצר את הרצון לקבל, והנברא יכול להיות שותף רק בדרך העבודה עם אותו רצון לקבל שהבורא ברא, כלומר, דווקא כנברא עליו לבנות מעל הרצון לקבל את הכוונה על מנת להשפיע. האדם לא מסוגל לשנות את הרצון לקבל ולא להזיז אותו במאומה. הוא יכול רק לדכא אותו, ואחר כך לעשות עבודה כפולה כדי לעורר אותו שוב, להוציאו מהמקום שכביכול דחס אותו אליו ולהתחיל לעבוד איתו כנדרש.
על האדם רק להבין, שהבורא ברא כל רצון ורצון, כלומר "רשימו" שמתעורר בו, והוא מעורר אותו על ידי פעולה מיוחדת. הוא עצמו צריך רק לבדוק עד כמה הצורה הטבעית, הראשונית של הרצון לקבל הפוכה מהבורא, ואיך הוא יכול להשוות את צורת הרצון לקבל הזה עם הרצון להשפיע של הבורא.
כלומר, את הרצון לקבל עושה הבורא, ואת הרצון להשפיע עושה האדם. לכן הבורא משחק עם הרצון לקבל, שכביכול נמצא ברשותו, כדי לתת לאדם אפשרות לבנות את הרצון להשפיע, את הכוונה על מנת להשפיע, על גבי הרצון לקבל. והמשחק הזה של הבורא, כלומר, השינויים שאנחנו מרגישים בתוכנו, בתוך הרצון לקבל שלנו, כולם באים בצורה מסודרת למופת, ובהתקבצות מיוחדת ביניהם, רק כדי לאפשר לאדם לבנות את הרצון להשפיע באופן אובייקטיבי ועצמאי.
כדי לאפשר לאדם להשיג עצמאות הבורא עושה הסתרה, והרצון לקבל לא מרגיש פתאום תענוג. כלומר, הבורא גורם לאדם להרגיש רצון ללא מילוי. הרצון שלו נמצא בכל מיני אופנים של חוסר מילוי, ומשתוקק לסוגים שונים של מילוי. ואז, בהתאם לזה, הוא יכול להבדיל בהדרגה בין סוגים שונים של מילויים, ולבדוק אם הם מופנים כלפי הרצון לקבל עצמו או כלפי הבורא, ממה הוא מתמלא ונהנה, מה הוא מעדיף על פני מה.
כל ההסתרה הזאת על הרצון לקבל מיועדת לאפשר לאדם בחירה, כך שאת הרצון להשפיע, הדבר היחיד שביכולתו לעשות, יוכל לברוא מתוך יגיעה, מתוך עבודה, מתוך פעולה שלו עצמו, כדי שאפשר יהיה לשייך את אותו רצון להשפיע לאדם, ולא לבורא.
בעבודה הזאת כל המילים לקוחות מתוך מצבים שהנשמה עוברת, ושעובר הרצון לקבל. ולכן גם אנו משתמשים לתיאור תופעות באותן המילים משפת הענפים, שמשתמשים בהן המקובלים שעברו את התופעות הללו, המבטאים את המילים לפי ענף ושורש. אין לנו ברירה אחרת, אף על פי שהמילים אינן מתארות במדויק מה קורה ברוחניות, והשפה לעיתים מבלבלת.
המקובלים מתארים את העבודה עם הרצון לקבל ועם הרצון להשפיע כימין ושמאל. כך היא התופעה בעולם הזה. "ימין" הוא כוח הבורא, האידיאל, הדוגמה, קנה המידה לרצון להשפיע, המקור לחומר דלק. "שמאל" הוא הרצון לקבל בכל האופנים שהוא עשוי להתעורר בנו. והאדם מסוגל לעבוד עם הרצון לקבל שלו בהתאם לדוגמה ולכוח שהוא לוקח מצד ימין, ומשם הוא בונה בעצמו קו אמצע.
ישנם שני אופנים עיקריים להתחלת העבודה:
א) הבורא מעורר קו שמאל באדם, ואז, מאין ברירה, האדם מנסה לברוח מהייסורים הללו וממשיך אותם, עד שאחרי הרבה זמן ומכות וכאב האדם מבין שהייסורים הללו נועדו למטרה מסוימת ושהם באים מהבורא כדי שיתחבר לימין ויהפוך את השמאל לימין.
ב) האדם מעורר קו שמאל כדי לתקנו, מפני שהוא כל הזמן רוצה לשייך את עצמו לימין. ואז הוא צריך את השמאל כדי להידבק לימין, כדי שיהיה לו עם מה להידמות לימין.
עבודת האדם היא לבחור בכל פעם באופן עבודה כזה שיעורר את השמאל, כמו שכתוב: "אני מעורר את השחר לא שחר מעוררני". כלומר, גם כך וגם כך התכונות הללו מתעוררות באדם. אבל אם האדם עצמו מעורר אותן, בכך הוא בונה את הרצון להשפיע שעליו לבנות מתוך ההסתרה, בבחירה חופשית שלו.
איך יכול אדם לראות את מצבו האמיתי, כלומר לא לברוח על מנת לצאת ממנו כמה שיותר מהר?
כל המצבים שבהם האדם נמצא בין ימין לשמאל, בין אור לחושך, מביאים אותו למצב אחד, שהוא חייב לדבוק כמה שיותר בקו ימין, ולהשתדל לעשות הכול מתוך הדבקות הזאת. שהדבקות בקו ימין תעורר אותו בעצמה לחזור לשמאל, ולקחת ממנו כמה שנחוץ לו, כדי לדבוק עוד יותר בימין. ואז דבקות השמאל בימין בונה בו את קו האמצע.
זאת אומרת, לא צריך לחשוב על דבר פרט להשתוקקות לרוממות הבורא, שמביאה את האדם לרצון להיות כמוהו, לדבוק בו. זאת עבודה גדולה מאוד, כי נראה לאדם שכדי ללכת לימין, עליו ללכת קודם לשמאל, שירגיש כאב, שירצה מתוך כאב ומתוך ייאוש להגיע לימין. והדרך הזאת אינה טובה. אין זאת הדרך של שיטת הקבלה, ואפילו לא של היהדות.
ההבדל בין שיטת המוסר לבין שיטת הקבלה הוא, ששיטת המוסר נוזפת בעולם ואומרת שהוא חסר ערך, שאין צורך בו ושמי שעושה דברים לא טובים, מגיע לו גיהינום. והקבלה, היהדות האמיתית, אומרת שהעולם הזה טוב, ושהאדם יכול ליהנות ממנו ולהצליח בו, ושהבורא ברא אותו להנאת האדם.
אבל אם האדם רוצה להגיע לטוב האמיתי, כמו שכתוב, שדיין צריך לדון דין אמת לאמיתו, עליו להגיע לקיים את העקרונות הללו ולבנות את הרצון להשפיע שלו מתוך בחירה חופשית. כך הוא גם אם הוא לא זקוק לרצון להשפיע, וגם אם אין לרצון לקבל שלו שום תוצאה מלעבור לעל מנת להשפיע.
האדם לעולם אינו פונה לרצון לקבל שלו מתוך כך שרע לו בגשמיות והוא רוצה לברוח לרוחניות, אלא מאין ברירה הבורא מעורר אותו כך, אם האדם לא מתעורר בעצמו. אבל התעוררות לעבודה צריכה להיות מתוך דבקות בימין, ולא מירידה לשמאל. לכן צריך קודם כל להידבק לימין, ובכך מקצרים את הזמנים.
יש להיות כל הזמן בהתרוממות רוח, שזה המימוש הנכון של המשימה שלנו להתקדם. כי בכל רגע ורגע שבו האדם לא נמצא בהתרוממות, הוא מפסיד. האדם לעולם לא יכול לבוא לבורא מתוך ייאוש, מהרגשת הכאב. קודם עליו לצאת מהם. כל המצבים הללו נועדו רק להזכיר לו את מקומו ואת מה שהוא עושה עם חייו. אבל מכאן ועד שהאדם הולך להשיג כלים דהשפעה הדרך ארוכה היא.
על האדם להשתדל כל הזמן לדבוק בימין, ומתוך הימין לעשות את העבודה ואת הבחירה. אם הוא בוחר מתוך שרע לו בכלים שלו, הוא רק מחליף מה שרע לו למשהו טוב יותר. הוא פועל מתוך הרצון לקבל, ומתוכו לא מגיעים לרצון להשפיע, אלא עושים שימוש בהשפעה לצורך קבלה. לכן בכל רגע שבו האדם נזכר בבורא, כלומר, מרגיש שהוא נמצא בעולמו של הבורא, שיש לו מטרת חיים גבוהה יותר מהחיים הבהמיים של כסף, כבוד, מושכלות וכולי, קודם עליו לדבוק בימין.
איך יכול להתקדם אדם הנמצא תמיד בימין?
אדם הדבוק כל הזמן בקו ימין נמצא כביכול בשלמות. הוא מרגיש את תכונות הבורא, שהוא טוב ומיטיב, ויש לו ט' ראשונות, בחינות הבורא, שכלפיהן הוא כביכול מתבטל, ואז אין לו שום אפשרות בזה להכניס יד או רגל מעצמו, אלא הוא מתבטל ורק האור העליון עושה הכול.
לכן, כדי לממש את עצמו, האדם הזה צריך לקחת את התכונות שלו. הן לא שלו, אלא הבורא ברא אותן בו. הבורא הכין לו את הרצון לקבל הזה בכוונה, כדי שבשימוש ברצון לקבל כרצון להשפיע האדם יתקן כביכול את הבריאה. "בריאה" נקרא רצון לקבל, והאדם מתקן מה שהבורא עשה בו לרצון להשפיע.
לצורך זה הוא הולך בעצמו לשמאל, באופן מבוקר, נכנס לתוך עצמו ובודק אילו תכונות, אילו כוחות, באיזה אופן התקשרות ביניהם ובאיזה מקרה הוא יכול לייחס אותם לעל מנת להשפיע. כך הוא בודק את עצמו בכל פעם ופעם, אם העבודה שלו היא כבר "דיין שדן דין אמת לאמיתו", שיש לו כבר את הכלים הללו, וכך הוא עובד.
כלומר, לא טוב להיות דבוק בקו ימין, רק מפני שימין הוא שלמות. על האדם להידבק לימין כמשפיע, וממנו ללמוד מהי השפעה, שהימין מעורר בו רצון להשפיע, ואז מתוך זה לרדת לשמאל. ואם הוא דבוק בימין רק כשלמות, שהוא רק מתבטל והכול טוב והכול יפה והבורא יחיד ומיוחד ושולט בכול, לא נשאר לו דבר לעשותו.
אבל זה לא הימין כולו, בימין יש אופנים רבים, אלא ישנה מעין הרגשה כזאת, וישנה הרגשה אחרת, שהבורא הוא הגדול והשלם, כלומר, הוא המשפיע. ומתוך שהאדם מרגיש שהבורא הוא המשפיע, גם בו מתעוררים רצונות להשפעה.
מה פירוש הדבר שלא צריך ללכת נגד הרצון?
לא צריך ללכת נגד הרצון, הכוונה היא שלא צריך לשבור את הרצון, לדכא אותו, לרצות שלא יהיה קיים בי. כל מה שיש באדם הוא לטובה. ייתכן שעכשיו הוא לא יכול להשתמש ברצון לקבל הזה בצורה נכונה, אבל בעוד זמן מה, אחרי שיעבור כמה מצבים ויצטייד בכוחות ובכלים, הוא יוכל לעבוד עם הרצון לקבל הזה בעל מנת להשפיע. וייתכן שהוא לא יוכל לעבוד עם רצון הזה בעל מנת להשפיע עד גמר התיקון.
בכל מדרגה ומדרגה האדם עושה עבודה של בירור, ואחר כך תיקון. הוא בורר עם איזה רצון הוא יכול להיכנס לאותה מדרגה, ועם איזה רצון עדיין אינו יכול. ואז הוא מעלה מ"ן לקבל מלמעלה כוחות תיקון לרצונות שבירר, שיכולים להיות בעל מנת להשפיע, ומקבל עליהם כוחות, מסך. מאין מקבלים מסך? האור בא מלמעלה ונותן לאדם הרגשת רוממות ה', ואז הוא מתעורר להשפיע לבורא, אפילו מתוך הרצונות האגואיסטיים שלו, ועושה זיווג דהכאה, וממלא את עצמו באור העליון.
בבירור הזה ישנם כלים שמשאירים אותם למדרגות גבוהות יותר, כי בינתיים, במצבו הנוכחי, האדם לא מסוגל לתקנם. וישנם רצונות שהוא עדיין לא יודע עד כמה אסור לו לגעת בהם, אלא בכל פעם ופעם עליו לברר שעדיין אין לו אפשרות לטפל בהם. ולבסוף הוא בא לגמר התיקון, למצב שכבר אינו תלוי בו, שנותנים לו כלים כאלה שהוא לא מרגיש בהם שום הגבלה, וכל הרצונות שלו מקבלים מסך בעל מנת להשפיע.
לכן אסור לגעת ברצונות. הכוונה היא, שאסור לחשוב שישנם רצונות מסוימים שלעולם לא יבואו לידי תיקון. כולם יבואו לידי תיקון, ועל האדם להתייחס אליהם בצורה מועילה, אפקטיבית, יצירתית, ולא לבקש שייעלמו. כתוב שאסור לאדם להתפלל שהרצון לקבל ייעלם מן העולם. ב"הקדמה לספר הזוהר" אומר בעל הסולם ההיפך מכך, ש"הקב"ה מחייה את הקליפות", "שעיר לעזאזל", "שערה של תפילין", וכולי. כלומר, קיימות פעולות מיוחדות שנועדו להחיות את הקליפות, את קו השמאל, שדווקא נותנות אפשרות להתקדם.
האדם נמצא מלכתחילה ברשות הקליפות, ובכל פעם עד גמר התיקון הוא נזקק להן בקו שמאל, כדי לעלות באמצעותן. כל עלייה ועלייה מתרחשת מתוך כך שהאדם לוקח רצונות מהקליפות ומתקן אותם, ועל פניהם הוא עולה - בונה תוספת פרצוף.
מהי עבודת הנברא ברצון להשפיע ומה עושה הבורא?
רצון להשפיע עושה האדם, ורצון לקבל שהוא הראשון, הבסיסי, עשה הבורא. אך מאין יקבל האדם כוחות לבנות את הרצון להשפיע, ושכל להיות "דיין שדן דין אמת לאמיתו"? הרי באדם יש רק רצון לקבל, ומתוך הרצון לקבל עצמו הוא לא מסוגל לעשות דבר, כי הוא נמצא בנתון אחד.
כדי להיות דיין יש לרכוש נתון נוסף, את הטבע השני, את הרצון להשפיע. ואז, בין הרצון לקבל לרצון להשפיע לעשות דין, לעשות משפט, ובין שני הקווים הללו, ימין ושמאל, לבנות קו אמצע. פעולה עצמאית, חופשית, מצד האדם, שהוא היוצר והבונה את האדם שבתוכו.
האדם מקבל מלמעלה גם כוחות וגם שכל, מהבורא. אבל אם הוא מקבל הכול מלמעלה, איך יוכל להיות עצמאי? הוא יכול להיות עצמאי, השאלה היא איך האדם עצמו מקבל זאת, אם הוא רוצה לקבל את זה, אם הוא עושה יגיעה כדי להיות עצמאי, כדי לקבל את הרצון להשפיע כנגד הרצון לקבל שלו.
יש כאן גורם מסוים שכרגע אין ביכולתנו להרגיש אותו, שאף על פי ששני הנתונים הללו, קו ימין וקו שמאל, באים לאדם מלמעלה, הוא בונה "דין אמת לאמיתו", בונה משניהם בצורה חופשית, עצמאית, קו אמצע הנקרא "שליש אמצעי דתפארת".
הדבר הזה לא מובן לנו, כי אנחנו נמצאים בתוך הרצון לקבל, ובמצב הזה בלתי אפשרי לדון בקיומו של דבר כזה ולדעת מה קורה במצב הזה. אבל אם רוכשים את הטבע השני לעומת הטבע הראשון, הרוחני כנגד הגשמי, רצון להשפיע כנגד רצון לקבל, מתחילים להבין שרק כך הבורא ברא לנו תנאים לבחירה חופשית, ורק כך אפשר להיות חופשיים באופן מוחלט. חופשיים גם מהרצון לקבל שלו וגם מהרצון להשפיע שלו.
האם אפשר ליישם בעתיד מה שקוראים ולומדים?
האדם רואה במשך הזמן, מתוך ניסיון שצבר, שהוא אינו יכול לבצע את מה שהוא קורא. הוא מגלה לפתע שחלק ממה שלמד, כבר ביצע בעבר. הוא רואה שמהעבר ועד היום משהו התרחש בו לפי מה שהוא קורא.
אבל האם הוא יכול היום לעשות או לקבוע משהו לעתיד?
ההליכה של האדם חייבת להיות מנותקת מהרצון לקבל שלו, מהשכל שלו וממראה עיניו. "דן דין אמת לאמיתו" זה עיניים אחרות, לא העיניים שיש לנו. האדם שנמצא בתוך הרצון לקבל לא יכול לראות אמת, לא יכול לראות תכונות, שבאמצעותן בכוחו לדון או לעשות משהו, הוא לא יכול לראות את המדרגה הבאה ואת המצבים הבאים שלו.
האדם יכול רק לפעול בהיסח דעת, כי אין לו עדיין רצון להשפיע. אין לו זה כנגד זה. "דין", "דיין", את כל מצבי ה"משפט" אפשר לקיים רק אם יש שתי דעות, שני עולמות הנמצאים באדם, כשמתרחשות בו שתי פעולות מנוגדות והאדם "דן" ביניהן. וגם אז, השאלה מאיזו זווית הוא "דן".
כשהאדם נכנס לרוחניות, מה שעבר עד כה בהיסח הדעת, בלי דעת איך, הוא קורא ופתאום מרגיש שהם מתרחשים בו. אבל ישנם גם כאלה שעדיין לא מרגישים זאת. זה נמצא באדם תמיד עד שהוא רוכש את מעמד השופט - קו אמצע, עד שמגיע למדרגות רוחניות, ועומד בהן לא כעובר אורח או כתינוק, אלא כגדול. האדם כבר עובד עם הכלים דקבלה שלו בעל מנת להשפיע. לא בעיבור ולא ביניקה, אלא בגדלות, שזה נקרא "לדון דין אמת לאמיתו" בצורה אמיתית ונכונה. לא בזמן ההכנה, אלא במצב האמיתי.
ובזמן ההכנה מה שמשתדלים לעשות, לא חשוב באיזו דרך, רק אחרי שעוברים את המצב אנו רואים שעברנו אותו, וגם זאת לא תמיד. אם המצב הזה צריך להתעורר באדם בהקשר למשהו וללמד אותו משהו, נותנים לאדם לראות שהוא עבר את זה. וייתכן שלא, ייתכן שהוא עובר הרבה ומראים לו רק אחוז מסוים מתוך זה. למה? מפני שאת היתר אסור לו לראות, זה עלול לקלקל אותו, לעוות את היחס שלו למצבים שעליו לעבור.
המערכת הזאת מורכבת מאוד, כי כל פרט בנשמה שלי קשור עם כל יתר הפרטים. כלומר, אם אני מברר אפילו מדרגה קטנה, מצב קטן, יש בו תרכובת, יש בו התחברות, יש בו מציאות של כל חלקי הבריאה. ויש נחיצות לשמור על מידת זהירות, שמכל החלקים הללו האדם יראה רק אותה מידה שבירר, ולא את יתר החלקים שעלולים להזיק לו. הם יתנו לו מושג על מצבים מתקדמים יותר, שבהם ישנה שליטת הבורא וגילוי תופעות כאלה, שהוא עלול עכשיו לראותן בצורה לא נכונה.
הוא עלול לחשוב שהכול בידי שמים, שאין לו שום ידיעה בזה, שאין לו לא יד ולא רגל בכך, והוא לא יעשה דבר, כי יחשוב שלא צריך לעשות דבר. או להפך, שהכול נמצא בשליטת הרצון לקבל עד כדי כך, שפשוט אי-אפשר לעשות שום דבר נגדו, והוא ירפה את עצמו ממנו. כלומר, לא פותחים לאדם בדיוק מה שהוא עובר, כי כל מידה כלולה מעשר ספירות, ואפשר לראות בה מצבים ששייכים לחלקים המתקדמים. אלא פותחים לו רק כמה שכדאי לו. בהמשך האדם מגלה, שעניין ההסתרה הוא לא שהבורא מסתיר, אלא המערכת עצמה בנויה כך שהיא מסתירה מהאדם את הגורמים שמונעים ממנו כניסה חופשית, עצמאית, להתקדמות.
האם האדם מחכים רק לאחר מעשה?
אנחנו חכמים רק בענייני העבר. כתוב: "אין חכם כבעל ניסיון". אם האדם עובר מצב, הוא מחכים ממנו, אם לא עבר - הוא טיפש.
איך האדם יכול לרצות תיקונים, לרצות להשפיע?
ברור שהאדם לא יכול לרצות בתיקונים. עליו להגיע למצב שבו ירצה תיקונים. ולא תיקון מפני שרע לו, שגם זו דרגה שיש להגיע. אלא שהאדם כבר מאמין שהבורא מסובב את הרע ורוצה שמתוך הרע האדם יפנה אליו. וכשהאדם פונה אל הבורא, הוא פונה אליו במטרה שיפטור אותו מהצרות. ואחר כך הוא מתחיל להבין שהצרות הן הסיבה לפנייה אל הבורא, ושבלעדיהן לא היה פונה אליו.
ואז יופי שיש לו צרות, שמאפשרות לו לפנות אל הבורא. ומה עליו לדרוש ממנו? שלא יסלק את הצרות האלה, כי בלעדיהן הוא לא היה מתייחס אל הבורא. אם יש לאדם אפשרות לפנות לבורא, נשאלת השאלה מה יבקש. אז הוא כבר צריך להתרומם מעל הרצון לקבל - ולבקש.
ברגע שהאדם מסוגל להבין שהוא פונה לבורא מתוך כאב, מתחילה בתוך זה הרגשת הבושה, הרגשת המאציל, כמו שלומדים ב-ד' בחינות דאור ישר. ואז הוא מתחיל להבין שלא הכאב הוא העיקר, אלא הקשר עם הבורא. ואז הוא מודה על הכאב הזה, שבעזרתו יש לו קשר עם הבורא. אבל אחר כך עליו לבוא למצב שבו הוא לא צריך את הכאב הזה, אלא צריך קשר עם הבורא, שיכול להיות רק מכל טוב, ולא מרע. ואז הוא עובר לצד השני ויכול לבוא לכלים דהשפעה.
בזמן שהאדם מרגיש רע הוא לא יכול להשפיע, כי בהכרח הוא עושה פעולה מתוך שרע לו ומתוך שהוא רוצה להשיג טוב. עליו לעשות זאת בזמן שטוב לו, כשאינו זקוק לדבר, כשהוא עושה צמצום וחפץ חסד ושאין לו שום פנייה לעצמו. אם האדם רוצה להיות המשפיע, הוא מתחיל להשפיע, ורק אחרי כן הוא יכול לא לחשוב על עצמו. זאת אומרת, יש כאן סדר פעולות שמביאות אותו למצב שבו הוא בהחלט יכול לעשות פעולה ללא שום יחס למצבו.
האם כל הפעולות והמעשים שעושה קבוצת קבלה הם רוחניות?
אדם יכול לקום בבוקר, לעשות כל עבודה, ללמוד, להיות תלמיד מבריק, לדעת הרבה חומר, להיות איש מרכזי בחברה ולארגן הרבה פעילויות, ועדיין לא תהיה לזה שום נגיעה למקומו בעבודה הרוחנית. כי גם את המעשים עצמם וגם את הכוחות בשבילם הוא יכול לקבל ממקום אחר.
ישנן חברות שבהן אנשים מתאחדים לביצוע פעולה משותפת ללא תשלום, מתלהבים ואפילו קמים בלילה ועושים, וזה עדיין לא שייך לרוחניות, אלא לחשיבות המטרה עבורם. אם נביא לקבוצת קבלה אנשים שאינם יודעים לקרוא מה כתוב בספרים, הם יתפעלו מהאופן שבו החברים האלה מוסרים את עצמם לעניין, ויחשבו שהם עוסקים בפילוסופיה, פיסיקה, פוליטיקה, ענייני ממשל או דנים באיזה עניין חשוב. למה שיחשבו שהעניין שעוסקים בו הוא עניין רוחני, הקשור עם הבורא?
למה לבוא ללמוד בשעה שלוש לפנות בוקר נחשב רוחניות? היכן נמצאת כאן הרוחניות? בעבודה במפעל מארגנים כל מיני דברים, דואגים לחברים כמו כל מזכיר קיבוץ או פקיד שכיר או מנהל כוח אדם שדואג לכך שהעובדים במפעל יעבדו היטב.
בתורה כתוב על בעל בית שיש לו עבדים - "עבדים" הם הרכוש שלו - אם יש לו עבדים שעובדים עבורו, עליו לדאוג לבריאותם, למזונם, לשנתם, אחרת לא יהיה להם חומר דלק. אין אדם שלא מתייחס לפרה שלו טוב - מטפל בה, מאכיל אותה, דואג לבריאותה - וכך גם לעבד. אז מה העניין הגדול? איפה כאן הרוחניות?
כל משימה אחרת יכולה להתבצע כמו שמבצעים את המשימה הזאת. וגם אם כל הנרתמים למשימה חושבים על הבורא. אז היכן נמצאת הנקודה הקטנה הזאת, שרק דרכה אפשר לשייך את הקבוצה לפעולה רוחנית? בלי הנקודה הזאת, כל מה שיש הוא סתם מפעל אחד מרבים, רוחניים יותר, רוחניים פחות, אנושיים ועוד.
למה רב"ש משתמש במושגים בסגנון תורני?
הכול נכתב לפי שפת הענפים. אף על פי שרב"ש כתב את המאמרים שלו לחוזרים בתשובה, הוא כתב אותם בסגנון תורני, שמושך למאמרים ולפסוקים שונים, וכינה אותם בכל מיני שמות. כל תופעה הוא מכנה לא רק בשפת הקבלה, בשפה של ספירות ובחינות, אלא גם בשפת הענפים - "תורה", "מצוות". הרי במקום "תורה" הוא יכול היה לכתוב "אור העליון", ובמקום "מצוות" לכתוב "זיווג דהכאה", מונחים שהם פשוטים ורגילים הרבה יותר. לשם מה לו לסבך אותנו?
יש להבין שהמקובלים בכוונה כותבים בכמה שפות, כדי שכך נחכים. שלא נזרוק לסל איזו שפה או ביטויים כלשהם שאפילו דרך בלבול מאפשרים לנו ללמוד על הקשר בין תחתון לעליון, על העולם הזה כלפי העולם הרוחני. ככל שמתקדמים רואים עד כמה דרך שפת הענפים, דווקא דרך תנ"ך, דינים, הלכות, שירים, פיוטים, תהילים - דרך כל ההעברות הללו שאינן בשפת הקבלה, האדם מחכים. לא פעם הם נותנים לאדם יכולת להיאחז במצב טוב הרבה יותר משנותנת שפת הקבלה.
הרב"ש לא חוסך במילים. לא משום שהוא רוצה לבלבל אותנו, אמנם שגם זו המטרה שלו, כי איננו צריכים את כל הידיעות האלו. בעל הסולם אומר, שהאדם מתקדם אם הוא יודע יותר ואם פחות, כי עליו רק להתרשם מהגדלות, מתוך שידיעת השמות הן בשפת הקבלה והן התנ"ך ובשפת ההלכות עוזרת לאדם להיאחז טוב יותר בחומר ולבנות לעצמו תמונה.
למה לא מספיק לקחת ספר וללמוד טוב במשך כמה שנים את כל המושגים?
האדם יכול לקחת ספר, ללמוד כמה שנים שירצה, ולא יפיק מזה תועלת. אלפיים שנה אנשים לומדים, ועדיין אנחנו סובלים במשך כל אלפיים השנים הללו, ואין סוף לסבלנו. זה לא חתום כך מלמעלה, אלא אנחנו מכניסים את עצמנו לסבל, להשמדה, לכל הבעיות. וכל הלימוד הזה לא עוזר בדבר. כי יש "חוק ייהרג ובל יעבור", שהאדם חייב לעשות תיקונים. אם הוא לא עושה תיקונים, חייו נותרים כפי שהם, וכך גם מה שהוא גורם לכל העולם. הלימוד עצמו לא מביא לשום תוצאה טובה, אלא רק הכוונה.
הכוונה היא מה שהאדם רוצה להפיק מהלימוד. הכוונה פועלת ומצילה את האדם, מקדמת אותו למטרה. הכוונה הזאת יכולה להתקיים רק בתנאי שהאדם עובד על הנחיצות שתהיה לו כוונה, ואז האור יבוא ויפעל. האדם לא יושב ומפעיל את עצמו לרצות שעכשיו יבוא אליו אור עליון, אלא זו העבודה, היגיעה שלו, שהוא צריך את התיקונים, שנחוץ לו שיבוא האור מלמעלה.
האדם צריך להפוך את עולמו הרווי בסבל לכר נרחב ללמוד ממנו. ראו כמה העולם סובל, ובכל זאת האדם לא לומד דבר.
למה? זה כמו עם לימוד הקבלה. אנשים באים ללמוד מתוך סבל, וגם בלימוד הם לא עובדים על כוונה. האדם לא שואל את עצמו את הדבר העיקרי: "בשביל מה אני בא בבוקר לשיעור ומתיישב מול הספר?" אלא סתם באים ומתיישבים מול הספר לקרוא וללמוד. המילה "לימוד" היא בכלל מילה מטעה מאוד. לימוד הוא "לימוד תורה כנגד כולה", כלומר עניין רוחני. רק אם בא אור חוכמה ומתקן את האדם זה נקרא "הוראה", "תורה". ומה שעושים מזה מבלבל את האנשים.
מה הקשר בין התלמוד לחוכמת הקבלה?
אם לומדים נכון תלמוד או ספרי קודש אחרים, רואים שגם הם קבלה. האנשים שכתבו את הספרים הללו התכוונו לאותם דברים ממש, בלי שום הבדל. גם כשמדברים בתלמוד על חפצים או על עצים או על חיות או על בהמות או על בני אדם, מתכוונים להבחנות פנימיות בתוך הרצון של האדם, ולא ליצורים שבעולמנו. אלא שקשה מאוד לראות את המסתתר מאחורי המילים המתארות את המתרחש כביכול בעולם שלנו. קשה לראות שהן מדברות על הבחנות רוחניות.
לכן אנו עוברים לשימוש בשפת הקבלה, כי אין שום הבדל בחומר הלימוד בין תלמוד לקבלה. בעל הסולם מסביר בתחילת "הקדמה לתלמוד עשר הספירות" מדוע מעדיפים ללמוד את אותה התורה, כי כולה ניתנה לאדם בבחינת "בראתי יצר רע בראתי תורה תבלין" - כדי שיתקן את הרצון שלו ויעלה על ידי התיקון לדרגת הבורא - "עד ה' אלוקיך".
הכול אותה תורה, אבל המועיל ביותר הוא לימוד בשפת הקבלה, כי בה אין בלבולים. היא מכוונת את האדם ישירות למה שרצה להגיע, והוא אינו נאלץ ללמוד על בהמות, חיות, גניבות, וכולי, שאם ירצה ואם לא, יבלבלו את עליו את מחשבותיו. בלימוד בשפת התלמוד יהיו לו הרבה הפרעות והוא יתקשה כך לאחוז בכוונתו להגיע למטרת הבריאה. זה קורה אפילו כשלומדים קבלה, ועל אחת כמה וכמה כשלומדים תלמוד.
קשה לראות את המשמעות הפנימיות שיש בתלמוד ולהבין במה בדיוק מדובר, אבל אחרי שמפענחים מונחים אחדים מקבלים כמה מפתחות: המונח הזה הוא רצון, זה ספירות, זה קומות, וזה עולמות. אלה תכונות מסוימות, קו ימין, קו שמאל, רחמים, דין, זכר, נקבה, וכולי. אז ניתן להבין מעט יותר למה מתכוונות ההגדרות שניתנו בתלמוד, מדוע הם מבררים כך את המצבים, למה סיפור מסוים מתרחש דווקא בין בני אדם, וסיפור אחר בין בהמות או בין אדם לבהמה או בין אדם לשדה.
אחרי שהלומד מקבל מפתחות, הוא רואה זאת בתלמוד בבהירות רבה. דווקא בשפת התלמוד ניתן לברר או להעביר הבחנות רבות יותר מאשר בשפת הקבלה, בה נדרשות מלים רבות לתאר, למשל, בחינה מסוימת הנכנסת בתוך בחינה אחרת, בתוך ספירה מסוימת, על ידי מצב כזה וכזה, ובשפת התלמוד נדרשת לכך מלה אחת הלקוחה מחיי היומיום. כלומר, שפת הקבלה מתומצתת הרבה יותר, ונועדה למי שמבין, למי שכבר נמצא בהשגה.
ולכן לא בתלמוד האשם שלומדים אותו בצורה מגושמת, אלא מגושם התלמיד שאינו רואה בתלמוד דבר פרט לבהמות וחיות ונזיקין שבעולם הזה, ואז הוא מנתק את התורה מרוחניות. התורה כולה מדברת רק על רוחניות. היא לא ניתנה כדי להדריך איך להתנהג עם בהמות ועם בעלי חיים, אלא מטרתה היא "בראתי יצר רע בראתי תורה תבלין", שעל ידה האדם יתחיל להתעלות ולגלות את העולם הרוחני.
הבעיה היא שבמשך הדורות נשכח העיקר, המטרה שלשמה ניתנה תורה, והחלו להשתמש בה רק לשם לימוד. ואם מדובר בלימוד לשמו, לומדים כאילו מדובר בענייני העולם הזה, ואז גם מורידים את כל המצוות למישור העולם הזה, ואין ללומדים דבר רוחני להיאחז בו.
בשפת הקבלה לומדים אותה תורה בדיוק, אלא שלא נוהגים, עד כמה שהדבר נשמע מוזר, משונה ואפילו חריג, לפתוח "חומש" לפני שלומדים את שפת הענפים. פותחים "חומש" רק אם בטוחים שמאחורי המילים הללו רואים משמעות רוחנית.
כמו למשל מה בדיוק דורש מאיתנו "משה רבנו", שהוא הנקודה שבלב, ביטוי הבורא דרך הנקודה הנקראת "משה", שנגזר מהמילה "למשות". מה דורש מאיתנו "משה" לעשות בפנימיותנו? אילו פעולות? אילו מערכות עלינו לבנות? אילו שלבים לעבור? אם האדם לא מתייחס למשמעויות הסיפור שבתורה בצורה כזאת, עדיף שלא יקרא בתורה, ויחכה עד שהמשמעויות יהיו נהירות לו.
בעל הסולם מסביר זאת ב"הקדמה לתלמוד עשר הספירות". האדם פשוט מקשה על עצמו מאוד. הורדת התורה מרוחניות לעולם הזה היא הזלזול הגדול ביותר. התורה ניתנה רק לשם התעלות, ואילו אנשים רוצים להשתמש בה דווקא בעולם הזה. למעשה, בעולם הזה אין לתורה כל שימוש. במה היא יכולה לשמשנו? מה ניתן לעשות בה בעולם הזה, אם לא להיתקן ולהתעלות?
בהתפתחות העולמות לומדים, שכל התיקונים יכולים להתרחש רק בעליות, בעיבור, יניקה, מוחין. אי-אפשר לדרוך במקום ובד בבד לתקן את עצמנו ולהתקדם. התקדמות היא עלייה, לכן אסור להוריד את התורה לדרגה נמוכה, אלא יש לעלות לדרגתה.
לאנשים שחונכו חינוך דתי יש כבר גירסא דינקותא להסתכל בתלמוד בבחינת פשוטו כמשמעו, וקשה מאוד להיפטר מההרגל מזה. גם לאנשים חילוניים לוקח זמן רב עד שהם מסוגלים לנקות כל מה שידעו בעבר ולהתחיל להתייחס להיבטיו הרוחניים של חומר הלימוד. על אחת כמה וכמה זה נכון לגבי מי שקיבל חינוך דתי. לאדם כזה צריכה לבוא מלמעלה עזרה מיוחדת, אישית.
האם לשון התלמוד היא שפת הענפים?
אנשים הפותחים תלמוד, או שהם קוראים את הכתוב, סיפורים על בהמות, וחיות, ענייני נזיקין, מידע בענייני עיבוד אדמה ואפיית לחם, עבודה בבית המקדש וכולי, כלומר לומדים איך עליהם להתנהג בעולם הזה, או שהם כבר נמצאים במדרגה רוחנית ולגביהם כל המילים בתלמוד כתובות בשפת הענפים.
בעל הסולם מסביר ב"תלמוד עשר הספירות" חלק א', ב"הסתכלות פנימית", מהי שפת הענפים. המקובלים צריכים להסביר על המתרחש בעולם העליון, אבל בעולם העליון אין מילים, ישנם רק רגשות. איך אפשר להלביש את הרגשות הללו בלבוש כלשהו? איך אפשר למוסרם לאחרים במילים? שום מילה לא יכולה להעביר הרגשה או חוויה.
אבל מפני שיש ענף ושורש - למעלה יש "אהבה", למטה אהבה, למעלה קיים המושג "שולחן", למטה יש שולחן, "כלי" למעלה, כלי למטה, וכך גם לגבי מסך, אור, ימין, שמאל וכן הלאה. המקובלים הסתכלו למעלה מאין מגיעים כל השורשים, וכתבו בשפת השורשים. כלומר, כשהמקובלים כותבים "עט", אנו מבינים שכוונתם היא לכלי רוחני הפועל פעולה רוחנית מסוימת ומלביש אותה על הכלי הגשמי הנקרא "עט". על הפעולה עצמה איננו יודעים דבר, אבל כנגדה יש בעולמנו התאמה הנקראת "עט" ואנו יודעים מה לעשות בו.
אם קוראים בתלמוד מתוך השגה רוחנית, התמונה היא אחרת, ורואים בה בדיוק מה שרואים ב"תלמוד עשר הספירות", ואפילו טעמים נוספים. כי עד כמה ששפת הקבלה מדויקת וחדה, ולא מסיטה לראות דברים גשמיים, אפשר לדמיין בה צורות רוחניות כביכול, אבל הן לא קיימות בעולמנו. אפשר לדמיין פרצוף ככלי קיבול מסוים, נכנס בו אור, יוצא ממנו אור, אבל זה לא קיים בעולמנו. מה שלומדים ב"תלמוד עשר הספירות" לא מלבישים על דבר בעולם הזה.
עבור מי שנמצא בהרגשה רוחנית ולומד תלמוד, המילים, המשפטים והמעברים שבה הם טעמים מיוחדים. שפת הקבלה, ככל שהיא מצטיינת בחדותה בהכוונתה, לעתים לא יכולה להעביר מצבים כאלה. בקבלה אפשר לדבר על המתרחש, על השגה, אך בתלמוד יש טעם נוסף, עושר טעמים מיוחד.
לכן אצלנו מעדיפים ללמוד תלמוד וגם "חומש" ו"זוהר" רק אחרי שאדם נכנס לפנימיותו, ואז הוא קורא אותם בצורה מבוררת.