כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "עקב"
(דברים, ז, יב - יא, כה)
פרשת "עקב" מתחילה בתיאור הברכות שתבואנה על עם ישראל אם הם ישמעו את החוקים ומשפטים, יעשו וישמרו אותם. אם אכן יעשו כך מובטח להם תבואה בשפע, צאן ומקנה רב, ועם ישראל יהיה מבורך מכל העמים.
כבר בתחילת הפרשה מוזכר העניין שהבורא הוא זה שהוציא את עם ישראל ממצרים, ושאסור להם לשכוח זאת, אם יזכרו זאת, הבורא ימשיך ללוות אותם גם בהמשך.
מה עומד מאחורי סיפור הפרשה הזאת, מה זו "ברכה"?
אנו נמצאים מלכתחילה בעולם שאותו אנחנו מכירים כפי שהוא. למעשה איננו מכירים אותו כל כך, כמו כן, גם את עצמנו איננו מכירים כל כך, וגם איננו יודעים מהי תכלית החיים, האם אנו מתנהגים נכון או לא? לפי איזו תוכנה אנו צריכים לפעול? ומהו הכוח שמפעיל אותנו? למעשה שום דבר לא לגמרי מובן לנו, וגם איננו שואלים, אלא רק משתדלים כל פעם, בלי מחשבה רבה, להטיב את המצב שבו אנו נמצאים. עד כדי כך שאנו מגיעים למצבים קשים יותר ויותר, כי האגו שלנו גדל, ואז אנו מתחילים להרגיש שאנחנו נמצאים במצב לא פשוט, שיש יחס קשה מאוד כלפינו מצד הטבע.
ככל שאנו גדלים, כך אנו סובלים יותר, וכך גם מגלים את הנחיצות לפתור את השאלה, בשביל מה אנו חיים? כל זה מביא אותנו לגילוי חכמת הקבלה, לכך שקיימת שיטה, שעל ידה אנו יכולים לגלות את הטבע, ולגלות שאנחנו כלולים בתוכו.
זהו באמת גילוי גדול. כי האדם חושב על החיים מתוך האגו שלו, כאילו הוא נמצא למעלה מהטבע. נדמה לו, שהוא "בעל הבית", שהוא מעל כולם, וכולם נמצאים למטה ממנו, הוא מבטל את כולם, וחושב שהוא יודע טוב יותר מכולם מה לעשות ואיך להתנהג בכל מצב, ויש לו דעה על כל דבר. אנחנו מכירים את התופעות האלה, הן קיימות בכל אחד מאיתנו. זה הרצון לקבל האגואיסטי שבנו, הרצון שנותן לנו את ההרגשה שאנחנו מיוחדים.
המקובלים מסבירים לנו, שהייחודיות הזאת שנמצאת באדם, טבועה בנו מהבורא, כי גם הוא אחד, יחיד ומיוחד. ומפני שקיימת בנו נקודה ממנו, אז כל אחד מאיתנו מרגיש שהוא מיוחד. וזה נכון, אלא שצריכים לממש את הייחודיות הזאת, לפתח אותה. רק מפני שהיא נמצאת בנו מלכתחילה, היא מגלה בנו את הגאווה, את הגדלות השקרית הזאת, שמקשה מאוד על האדם.
האגו שלנו ממש מנהל אותנו, ואנחנו נכשלים בכך שאנו חושבים שאנחנו מעל כולם, ובעיקר מעל הטבע. כי אז איננו רוצים ללמוד ממנו. איננו יודעים באמת מי אנחנו, וכל החכמות שלנו הן רק מתוך חיקוי האדם את הטבע. ככל שאנחנו כביכול לומדים על עצמנו, למעשה אנחנו לומדים כיצד לנצל את הטבע. נניח, על ידי לימוד מדעי הפיסיקה, הכימיה והביולוגיה, אנו לומדים רק כיצד לנצל את הטבע, ולא כיצד אנו יכולים להשתנות בהתאם אליו. כלומר, אנו רואים את הטבע למטה מאיתנו, ואנו מעליו.
הגישה הנכונה היא להרגיש שאנו נמצאים בתוך הטבע, שהטבע סביבנו, ואנו לוקחים דוגמה ממנו, מכל התופעות הקיימות בו, ואז חושבים מה אנו יכולים לעשות כדי להיות איתו באיזון, כדי להיות חלק אינטגרלי ממנו. רק כך אנו יכולים להיות בטוחים שנגיע לשלמות, כי אם הטבע נמצא כולו למעלה מאיתנו, ואם קיימת בו כל תכלית הבריאה, תכנית הבריאה, ההתחלה שלנו, כל החוקים וכל הנתונים, אז ככל שאנו נתכלל בתוך המערכת הזאת, כך נצליח יותר, או לפחות נסבול פחות, וזאת, רק במידה שנלמד אותו, כדי להשתלב בו נכון.
זה מה שמלמדת אותנו חכמת הקבלה. בחכמה זו עיקרון האלטרואיזם, עיקרון השיתוף והחיבור, העיקרון שלפיו הכול אחד, שאין עוד מלבדו, אחד יחיד ומיוחד, נמצאים ביסוד הגישה שלה לעולם. למעשה חכמת הקבלה היא מדע, מדע בעל ראייה הוליסטית, שלפיה הכול אחד, שלם. וזה חשוב מאוד, כי אז האדם מתחיל להסתכל אחרת על עצמו ועל חוקי הטבע.
חוקי הטבע נקראים "מצוות". אנו בסך הכול צריכים לגלות את הכוח העליון ואת צורת ההתנהגות שלו איתנו, וכיצד אנו יכולים להתאים את עצמנו להתנהגות שלו, להיות דומים לו ומתאימים לו בכל רמה ובכל אופן אפשרי. מי שמקיים את חוקי הטבע כך שהוא רוצה להשתלב עם הטבע, להתחבר, ולהיות דומה לו, נחשב כמקיים מצוות, ומתקן את עצמו להיות דומה לטבע, לבורא, דרך דרגות חיבור, הנקראות "עיבור", "יניקה", "מוחין", עד למצב שמגיע לדבקות שלמה. וכך כולנו, כל הנשמות יחד, מגיעות לגמר התיקון של הטבע שלהן, טבע הרצון לקבל, ומדמות את עצמן לטבע הבורא.
בעלי הזוהר אומרים לנו בפרשה זו, וכך גם משה מספר לנו בתורה, שאם נקיים את המצוות האלה, את התנאים האלה, כלומר, את חוקי הטבע, את מה שבאמת נמצא בטבע, אם באמת נתקן את עצמנו להיות דומים להם, זו הכוונה "לקיים מצוות", כלומר, תיקון הרצון לקבל.
ככתוב, "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין, כי המאור שבה מחזירו למוטב". 1 כך שאם אדם חוזר להיות כמו הטוב והמיטיב, הבורא, אז יהיה לו טוב. זה בפני עצמו נקרא "ברכה". אם נקבל הכול בכלים המתוקנים שלנו, אז נרגיש את עצמנו כמו הבורא, כמו הכוח העליון, שאין יותר ממנו. כלומר, אנו מרוויחים מכך. כשאנו מביאים את עצמנו למצב הטוב ביותר, זה נקרא שאנו מגיעים ל"ברכה".
הכוונה גם לדומם, לצומח, לחי ולמדבר, לכל מה שנמצא בדרגה שלנו. כלומר, גם הבהמות, היינו דרגת החי שבנו, הצומח והדומם, הכול תלוי בדרגת האדם שבנו, זו הנקודה שבלב, שעולה או יורדת, ובהתאם לכך גם יתר המדרגות שבנו. גם הרצונות הנמוכים יותר מקבלים מלמעלה את השפע. פחות או יותר, בהתאם לחוק, אם נקיים, אז נקבל יותר, ואם לא, אז נקבל פחות. בסך הכול אנו אלה שקובעים כמה שפע ייכנס בנו, באיזו צורה ובאיזו דרגה נהיה. הכול פתוח לפנינו. הבורא נתן לנו חיים ומוות, קללה וברכה, עלינו לבחור, זה בידינו.
ודאי שהבורא, כמו שהוא עוזר למי שרוצה להתקרב אליו, כך הוא מעניש את מי שמתרחק ממנו. מה הכוונה "עוזר" או "מעניש"? הוא לא עושה כך או אחרת, אלא האדם עצמו רואה שאם הוא מתקרב, נעשה לו טוב יותר, ואם הוא מתרחק, נעשה לו רע יותר. הוא כביכול משייך זאת לבורא, אבל באמת, אין מצד העליון שום שינוי כלפי האדם, אלא כל השינויים נמצאים בתוך האדם עצמו. לכן, הברכות או הקללות, שמופיעות כל פעם בתורה, ומתחלפות מפרשה לפרשה, מפסוק לפסוק, כולן נעשות בהתאם ליחס האדם עצמו. אם הוא מבצע פעולה בהשפעה לזולת, זה נקרא שהוא "עושה ברכה", ואם חלילה הוא עושה להיפך, אז מה שהוא מרגיש זאת "קללה".
חשוב לזכור ולא לשכוח שבכל הפעולות האלה, רק הכוח העליון, המאור המחזיר למוטב, הוא זה שמוציא את האדם מהאגו, הוא זה שמקדם אותו. לכן בכל פנייה אליו יש לאדם על מה לסמוך, כי רק בכוח האור אפשר להילחם נגד כל היצרים, נגד כל גודל של הרצון לקבל, הנקרא ה"עמים" השונים שנמצאים באדם, "אומות העולם". כמו שכתוב, "בראתי תורה תבלין, כי המאור שבה מחזירו למוטב", רק כוח האור יעזור לאדם להילחם נגד כל העמים הפנימיים שבו, נגד הרצונות האגואיסטיים, כדי שיוכל לקרב אותם לתיקון.
מדוע הבורא מזכיר לעם ישראל שהוא זה שהוציא אותם ממצרים, ואומר להם "אל תעבדו א-לוהים אחרים"? מדוע עליו להזכיר להם שהוא גדול?
כאדם, כחלק מעם ישראל, בכל זאת קורה לכל אחד שפתאום הוא שוכח מזה למשך כמה ימים או אפילו לכמה שעות, הוא מגלה שבמחשבות שלו הוא נמצא "אי שם", וגם הרצונות שלו במקום אחר. במצב כזה האדם נמצא "בין העמים", "בין אומות העולם". במצב הזה האדם לא נקרא "עם ישראל", המכוון ישר-אל, אלא הוא נחשב בבלי, כי אז הוא לא הולך עם אברהם, לא הולך לקראת השפעה.
לכן צריכים להזכיר לאדם בצורות שונות, בצורות נעימות יותר ונעימות פחות. לפעמים הוא לא מרגיש זאת, עד כדי כך שלפתע הוא מתעורר ושואל את עצמו "מה איתי, מה קרה, הייתי מנותק, על מה אני חושב, מה אני עושה?" פתאום זה קורה לו, ומי מזכיר לו? ודאי שהבורא. גם אם ינסה לקבוע לו איזו תזכורת, כמו לכוון שעון, האדם יווכח כמה שזה לא יעזור לו, כי הכול תלוי בהשגחה.
לכן, יש מצבים שבהם האדם מגיע לפרשת דרכים, הנקראת "עקב". למעשה אנו נמצאים כל הזמן בפרשת דרכים, בין "דרך ייסורים" לבין "דרך תורה". כל מדרגה חדשה נקראת "שבוע חדש", כי הסתיימה מדרגה קודמת, ומתחילה חדשה, ואז אנו נמצאים שוב בפני פרשת דרכים. יוצא שיש לנו כוח מסוים, שבמקרה ונגיע לפרשת דרכים הנקראת "עקב", נרגיש שהכוח, הבורא מזכיר לנו את המשך הדרך.
גם לאחר שהאדם יוצא ממצרים, הבורא עדיין צריך להזכיר לו את המשך הדרך?
"יציאת מצרים" היא רק קבלת הכוח לברוח. הבורא הוא שהוציא את האדם ממצרים, בכך שהאיר לו באור החכמה. אור חכמה זה ג"ר דחכמה, זה אור גדול מאוד שמוציא את האדם מהרצון, מהאגו שלו, ומחזיק אותו מעליו. ברגע שהאור עוזב את האדם, הוא נופל שוב לתוך הרצון האגואיסטי שלו וטובע בו.
כלומר, האור מוציא את האדם ומחזיק אותו. מתוך כך שהוא מחזיק אותו, האדם צריך לארגן לעצמו בסיס, שיוכל לעמוד עליו. בסיס שיהיה שלו, בסיס שיארגן מהרצונות שלו, שיהיה עבורו "כיבשה". אז האדם ממש יבנה את עצמו, יפסל את עצמו בצורה חדשה, בצורה של השפעה על פני כל האגו שלו. האגו, מצב "מצרים", יתחיל כעת להתגלות בהדרגה, ובמשך ארבעים שנות המדבר האדם ילך למעלה ממנו.
המדבר נבנה על פני מצרים. כלומר, מצרים זה מצב שבו האגו נמצא למטה, והאדם עובר מעליו, ובונה את עצמו בתכונת הבינה, עם מסך, עם כוונה להשפיע על מנת להשפיע. כשהוא מסיים זאת, הוא מתחיל לעבוד על שכבה חדשה, ארץ ישראל. מצרים והמדבר נמצאים שוב למטה, ומעליהם השכבה שנקראת ארץ ישראל. כשהאדם משתמש ברצונות של מצרים על ידי המדבר, עם כוונה להשפיע על מנת להשפיע, הוא הופך אותם לרצונות עם כוונה לקבל על מנת להשפיע.
האדם נמצא במצבים כאלה תמיד. גם כשהוא עובר לרצון לקבל בכוונה על מנת להשפיע, הוא יכול ליפול שוב למדבר ולמצרים. כך מתרחש התהליך הפנימי באדם. האדם נופל מידה כנגד מידה. הוא נופל למטה, לתוך השכבות של מדבר ומצרים, ותמיד יש לו חזרה על שלבי ה"עיבור", ה"יניקה", וה"מוחין".
בתקופת המדבר היה פשוט מאוד, בני ישראל חטאו, ואז קיבלו "עונש". לפי ספר הזוהר, גם בעולם הרוחני זה כך, יש בקשה ויש תשובה. בתקופה שלנו, דבר לא ברור, אדם יכול להשקיע יותר ולקבל יותר מכות, והוא יכול לא להשקיע ולחיות בכיף. איפה הצדק?
זה נכון במידה מסוימת, עבור הדור שחי בעבר, העבודה הייתה ברורה יותר. עד לזמננו לא היה "חושך" כמו עכשיו, לא היה ניתוק כמו עכשיו.
האדם הראשון גילה את הא-לוהות והעביר אותה דרך עשרים דורות עד אברהם, שגילה אותה במדרגה חדשה, והמשיך להעבירה הלאה. כך גם משה, דוד, שלמה, וכן הלאה, עד רשב"י, כולם היו בדרגות השגה גבוהות. התהליך לא פסק, כי החל מאדם הראשון עד חורבן בית המקדש, כל מי שהיה שייך ל"ישראל" במידה כזו או אחרת היה בהרגשת הא-לוהות. אולם מאז חורבן בית המקדש הדבר הפך לנחלתם של יחידי סגולה בלבד.
כיום אנו נמצאים במצב הגרוע ביותר. עם זאת, למרות שהא-לוהות הייתה ברורה וקרובה יותר לדורות הקודמים, לא היה להם קל. אפשר לחשוב שבמדרגות הגבוהות, כבר קל יותר, אולם אין זה כך, כי בדרגות אלה קיימת מערכת קליפות, וככל שהאדם עולה יותר בקו ימין, כנגדו הוא עולה גם בקו שמאל, כי "זה כנגד זה ברא א-לוהים". 2 כמו כן, אם הדורות הקודמים חוו בלבולים, התנגדות, ובעיות מיוחדות וקשות, אנו פטורים מהמצבים הללו.
נכון שמצד אחד, הם כבר היו במאבקים ברורים יותר, אולם, מצד אחר, המאבקים היו קשים יותר. זה אינו פשוט. לשם השוואה, זה דומה למאבק היומיומי הפשוט של האזרח הקטן, לעומת המאבקים הגדולים של שרי ממשלה, שם המאבקים אמנם מתנהלים בצורה ברורה יותר, גלויה יותר, אולם הכול גם הרבה יותר חד, חזק ועוצמתי.
לכן, לא לחשוב שבדרגות העליונות אפשר "לנוח", כי "אין מנוחה לצדיקים, לא בעולם הזה ולא בעולם הבא". 3 יש לנו עוד מקום רב להתאמץ בו.
בפרשה זו משה אומר לעם שאם ישמעו את החוקים והמשפטים אז יהיה להם שפע ותבואה, ואם לא, אז יהיו להם צרות. כביכול ברגע שהם צריכים לקיים חוק ולשמור אותו, הוא נסתר מהם, אחרת למה שהם יטעו?
ודאי שאנו טועים כשיש הסתרה. אם הכול היה גלוי, אז האדם לא היה טועה. אבל אם פתאום מתגלה באדם רצון לקבל חדש, שעוד לא נגלה עד כה, הוא איננו מרגיש בו את הבורא, אלא הוא מרגיש ניתוק. מצד אחד הוא מרגיש את הרצון לקבל יותר מכפי שהרגיש בו קודם את האור, את נוכחות הבורא, ומצד אחר הוא נמצא בתוך האגו שלו, ומה שהאגו שלו מכתיב עכשיו, זה מה שהוא רוצה והוא חייב להיות בזה, הוא חייב להרגיש זאת במלואו, הוא חייב להתנתק מהמצב הקודם. הוא חייב להרגיש שכעת כולו אגואיסט, רוצה לבצע את כל הפשעים שבעולם. ומה ברגע הבא? כל האמצעים שהאדם הכין קודם, כלומר, קבוצה, לימוד, ספרים, הם אלה עוזרים לו לחזור בהדרגה להרגיש את הבורא, אולם ודאי שהחטא שבו הוא טבוע, חייב להיות מורגש בו במלואו.
מדוע הבורא אומר לבני ישראל: תשמרו את החוקים והמשפטים, אולם כשתצטרכו לשמור אותם, הכוח יהיה נסתר מכם, ובטוח תיפלו?
רק כך אפשר לעלות ברוחניות, אין אפשרות להצליח בלי להיכשל תחילה. הכישלונות הכרחיים, הם גילויי הרשעים שבנו, אומות העולם שבנו, בצורה כזו בלבד אנו יכולים לתקן את הרע שבנו, ולעלות לטוב. הרע המתוקן נקרא "טוב". אין טוב באדם, יש בו רק רע, כפי שכתוב "בראתי יצר הרע". 4 אם האדם רוצה שיהיה לו טוב, אז האור מוכן לעשות זאת עבורו, אם אינו רוצה, אז הוא ירגיש את הרע שממנו נברא. אין לאדם רע מצד אחד, וטוב מצד אחר, והוא יכול לקפוץ מכאן לכאן, כי הוא לא יוכל לקפוץ, אלא רק לקחת את החלקים הרעים ולהפוך אותם לטובים. לשם כך יש לאדם את "המאור המחזיר למוטב".
כדי להקל עלינו את העבודה הזאת, כל הרע שיש בנו נסתר מאיתנו. הוא מגולה מעט, במה שנקרא "העולם הזה", כך נותנים לנו הזדמנות להתקשר לאור. אם אנו "תופסים" מעט את האור, אז מגלים לנו קצת יותר רע, כדי ששוב נמשוך עוד קצת אור ונתקן עוד חלק ממנו. ואם תיקנו גם אותו, אז שוב מגלים לנו יותר רע, כדי שנמשוך עוד יותר אור. כך עד שכל הרע יהיה מגולה, ועד שכל האור יתקבל, יתגלה בנו בפנים. זה מצב הנקרא "עולם אין סוף", כל הרצון לקבל הגדול, והאור שתיקן ומילא אותו.
האדם עובד רק במקום הרע שלו, והופך אותו לטוב. לכן, לאחר שתיקן את הרע, ברגע הבא, הוא מיד מרגיש רע חדש. זה לא יכול להיות אחרת. למרות שכל הזמן לומדים ומדברים על כך, בכל זאת זה לא חודר, קשה להסביר זאת בפשטות.
2 הזוהר המתורגם, תיקוני הזוהר, תקונא עשיראה כו, ע''א.
3 ברכות סד, ע"א.
5 "ואע"פ ששערי תפילה ננעלו שערי דמעה לא ננעלו". ברכות לב, ע"ב.
"כוונת הברכה"
"כשעולות אלו הברכות מלמטה, אין פתח מלמעלה, ואין ממונה מלמעלה, שאינו
פותח כל אלו הפתחים. ומכריזים ואומרים בכל אלו הרקיעים, זוהי מתנה למלך
שפלוני שלח, זוהי מתנה במילואה כראוי. ומי היא ברכה במילואה? ברכה שענו
עליה אמן. כי כל ברכה שענו עליה אמן, זוהי ברכה במילואה כראוי".
זוהר לעם, עקב, 5
אנו לומדים גם מעליית התפילה וכן מעניית התפילה, כיצד הברכות ובכלל כיצד האור החוזר וכל החסרונות שלנו עולים מלמטה למעלה בכל המדרגות עד שמגיעים לשכינתא, מלכות דאצילות. כלומר, כיצד החיסרון שלנו פותח שערים, אם זה חיסרון של "תפילת רבים".
כתוב "כל השערים ננעלו חוץ משער הדמעות". 5 "שער הדמעות" הכוונה שאדם בוכה על כך שאינו מסוגל להשפיע לבורא, ולהשפיע לבורא הוא יכול רק בתנאי שהוא מכין מקום להשפעה, חיבור בין הנשמות. כשהאדם יכול לחבר כמה נשמות, ולהביא אותן לבורא שימלא אותן, בכך הוא מעניק "מתנה" לבורא, הוא נותן לבורא את האפשרות להשפיע. כשהוא מבין שבכך הוא עושה נחת רוח לבורא, נותן לו אפשרות והזדמנות להשפיע, אז האדם מרגיש שגם הוא משפיע לבורא, כך שניהם נכללים בפעולה הזאת, וכתוצאה ממנה מתגלה "אמת", חותמת הבורא, שם הבורא הנקרא "אמן".
"אמן" או "אמת" הם אותו דבר, בכך האדם מגיע לסיום הפעולה, כי תיקן את החיבור בין הנשמות, במקום שהן היו בשבירה, מרוחקות ומנותקות זו מזו, והוא הגיע לסיום, לחיבור שלהן, ל"אמן".
כיצד אדם מביא לבורא במתנה כמה נשמות מחוברות? מה זו ה"מתנה" הזו?
כשאדם מעורר אחרים על ידי אהבה הדדית, להתחבר בהשפעה הדדית, באופן כזה שהם רוצים לגלות את הבורא מהחיבור, זה נקרא "מתנה". אם אנו מגיעים למצב שהחיבור בהשפעה הדדית דומה להשפעה של הבורא עלינו, אז הוא מתגלה לפי חוק השתוות הצורה. אם נייצר בקשר בינינו מידת השפעה הדדית כמו זו של הבורא, אז נצליח לשמוע אותו ואף לראותו.
אנו יכולים להרגיש את הבורא בשני ערוצים במיוחד, ב"אור החסדים" או אפילו ב"אור חכמה", ברצון להשפיע על מנת להשפיע או ברצון לקבל על מנת להשפיע. כמו שהתקיים בין הנביאים. יש נביאים שאומרים "שמעתי קול", ויש שאומרים "ראיתי". הדבר תלוי רק במידת ההשפעה ההדדית הקיימת בין הבריות.
בהמשך משה מדבר ומזכיר את ארבעים שנות הנדודים, שבני ישראל עברו במדבר.
ישראל הגיעו לדרגת בינה, יש להם כעת כוח מלא כדי להשפיע על מנת להשפיע, הם כבר עברו את כל המדבר, כלומר הם עלו ממלכות לבינה.
מדובר כאן על התוצאה מהמצב שבו האדם מגיע לסיום ארבעים שנות המדבר, כעת הוא עומד מול מצב חדש, דרגה חדשה, "קבלה על מנת להשפיע". כלומר, אור החכמה יכול להיכנס גם לאותם כלים המתוקנים באור חסדים.
יעקב קיבל מיצחק ברכות, וידוע שהוא שמר אותן לזמנים אחרים. כתוב כאן שהארץ המובטחת היא ארץ שופעת מים ולא יחסר בה דבר, היא מקבלת מאבא ואמא עילאין, שפע מתמיד. מדוע צריך לשמור "מתנות" אם השפע לא נפסק לעולמים? מדוע צריך לשמור ברכה, כדי לנצל אותה בשלב מאוחר יותר?
"ברכות", אלה אותם כוחות העוזרים לאדם להחזיק את עצמו למעלה מהאגו שלו. "ברכה" הכוונה שהבורא מברך מלמעלה. הוא נותן לאדם כוח לנהל את האגו שלו. ו"ברוך" זה הכוח שעוזר לאדם להתעלות מעל הרצון לקבל שלו.
כך האדם עובר את כל ארבעים שנות המדבר, עולה מעל כל אגו שלו, מקבל שפע של ברכות, ובזכותן הוא קיים. ברגע שהאור העליון נפסק, האדם נופל. "שומר ברכות" הכוונה שהאדם חייב את הכוחות הנקראים ברכות, כי אם ה"מגנט" הזה, שמחזיק אותו מעל הרצון לקבל שלו, יפסיק את פעולתו, אם הברכות האלה ייפסקו, אז הוא נופל. הברכות הן השפע מלמעלה שמחזיק את האדם למעלה מהרצון לקבל. זה לא כמו בעולמנו, שמתקנים משהו ואז הוא מתוקן, ואין צורך יותר להשפיע לזה. ברוחניות האדם צריך שהאור יחזיק אותו כל הזמן למעלה מהאגו, אחרת לא יתקיים.
בהמשך, משה מסביר לעם שארץ ישראל נתונה כל הזמן תחת עינו הפקוחה והשגחתו של הבורא. הוא מסיים בברכה מיוחדת שבה הוא מברך את העם שישב בארצו באין מפריע.
כל הרצונות שלנו יהיו מתוקנים כשנגיע למצב שבו נכבוש את ארץ ישראל. זה נקרא שנוכל לכבוש ולתקן את הרצון בכוונה על מנת להשפיע את כל הקליפות כנגד חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד ומלכות, הקליפות שהן שבעת העמים הנמצאים בארץ. הכוונה שהקליפות האלה, הרצון לקבל הגדול הזה, הופך להיות מארץ העמים, מארץ כנען ל"ארץ ישראל", "ישר-אל", במצב זה כל הרצונות האלה כבר מכוונים בהשפעה לבורא.
במצב זה נמצא עם ישראל, כלומר, הרצונות של דרגת האדם בארץ ישראל, כל הדומם, הצומח והחי, נמצאים יחד בדבקות עם הבורא. זו הכוונה שהבורא נמצא תמיד בארץ ישראל, אז מגיעים לדבקות, שהיא מטרת הבריאה. לפי מידת הדבקות הזו יכולים כעת לממש את הדבקות בעוצמה מיוחדת, הנקראת "בית המקדש". יש הבחנות נוספות ברצון לקבל, שעם כיבוש הארץ נצטרך להוסיף עליהן, כדי לגלות את הבורא בצורה פנימית יותר, אז נצטרך גם להתקדם לבניית בית המקדש, ולמשימות דומות נוספות. הכוונה שהרצון לקבל מתקדם בקדושה.
כתוב שארץ זו נתונה כל הזמן תחת עינו הפקוחה ותחת השגחתו של הבורא. יש מקום שהוא לא תחת עינו הפקוחה והשגחתו של הבורא?
ודאי, כשארץ ישראל בחורבן בית שני. בחורבן בית המקדש הראשון הנפילה לא הייתה משמעותית כל כך, אבל בחורבן בית המקדש השני כל הקדושה הסתלקה, אין עוד קדושה בארץ ישראל, אין קדושת הארץ. לפי חוק שורש וענף אפילו בארץ ישראל של היום, אם מדברים על הקרקע, אז אין קדושה. אם מדברים עליה במובן הרוחני, אז ודאי שאין קדושה. "חורבן" זה מצב שמכל הרצון הסתלק המסך והאור חוזר, והרצון הזה נמצא בכוונה על מנת לקבל.
יוצא שאין קדושה, כי איך ייתכן שהבורא יהיה ברצון על מנת לקבל? הבורא זה כוח ההשפעה הכללית שיכול להיות רק בכלים, ברצון לפי מידת השתוות הצורה אליו. במצב החורבן יש הפכיות הצורה בין הרצון לקבל לבין הבורא, אז ודאי שהבורא לא נמצא בארץ ישראל כשהיא בחורבנה.
מצד אחד, למדנו שהאדם עומד בצומת בין שתי דרכים. אם הוא מתרחק מהבורא, אז רע לו, ואם הוא מתקרב לבורא, אז טוב לו. הבורא כביכול מחזיק אותו כמו ברצועה, ואין לאדם בחירה. מצד אחר, יש מקומות שהבורא נמצא בהם ויש מקומות שהוא לא נמצא בהם. איזה מנגנון עובד פה למעשה?
המנגנון היחיד שפועל נקרא "חוק השתוות הצורה", אין יותר מכך. חוק זה עובד בהתאם למצב שבו האדם נמצא. הוא קיים תמיד, אם האדם נמצא ברצון לקבל מתוקן, הוא מרגיש אותו כחיובי ואם הוא נמצא ברצון לקבל מקולקל, הוא מרגיש אותו כשלילי. מלבד זאת, האדם נמצא או בהסתרה או בגילוי, ויכול להיות שזה במוחא או בליבא, בהתאם לכך עליו לבדוק את עצמו תמיד. האדם נמצא בבלבול ובערפול חושים בכוונה, כדי שלא יחשוב שהוא יכול להתקדם לבד, אלא רק על ידי בניית הקבוצה, המלכות הכללית, שכינתא.
לכן הדברים האלה לא מתחברים בנו עכשיו פנימית, זו בעיקר הבעיה של התיקון האישי ושל התיקון כללי. האם האדם לבד עם הבורא או שהוא מגיע אליו דרך הקבוצה, זה בעצם מקור הבלבול. האדם עדיין לא מוצא כל כך את המערכת השלמה שממנה הוא יכול לזהות בקלות את הדברים. או שהוא יכול לזהות זאת לרגע, ולאחר מכן זה נעלם, כי עדיין לא התקשר נכון לכולם, לאחרים.
"מתנה" הכוונה לקשור קשרים עם נשמות אחרות, שיהוו כלי, כדי להביא אותו לבורא. אנו יודעים שכל דבר שהאדם עושה הוא עושה למען עצמו, והוא יכול רק לסדר את הסביבה כך שהיא תלחץ עליו להשפיע. היכן אפשר ללמוד על סידור הסביבה בכתבים, ואיך נדע לסדר את הסביבה בצורה נכונה, בחיבור?
מכל מאמרי רב"ש אנו לומדים כיצד לסדר את הסביבה, כי בזה האדם יכול להשפיע על הרוחניות שלו, או במילים אחרות, שהבורא יתגלה. האדם מעורר את עצמו, מעורר את האור שישפיע עליו, אולם האור משפיע רק במידה שהאדם משתוקק אליו, אז הוא מאיר לו יותר. האדם אינו יכול לעורר את האור בלי לעורר את עצמו, אלא הוא מעורר את עצמו, ואז אותו "פנס" קבוע מאיר עליו, ולפי התעוררות האדם, מורגש בו שהאור מאיר יותר.
בדומה למוזיקת רקע, שאיננו שמים לב אליה, ופתאום אנו מתחילים לשמוע אותה, ולשים לב לכך שזאת מוסיקה נעימה, פתאום אנו מתפעלים מהיצירה. האם היא לא נשמעה קודם? היא נשמעה גם קודם, אלא שרק כעת אנו שומעים אותה. זה נקרא שהאור התקרב אלינו, השפיע עלינו יותר. כלומר הכול תלוי בחושים שלנו ולא ב"ניגון" עצמו.
אותו דבר כאן, אנו רק צריכים להיות מחוברים יותר ויותר לאותו המאור המחזיר למוטב, אולם הוא משפיע עלינו אך ורק דרך החברה. הוא משפיע עלינו דרך החיבור המשותף, כי זה אותו אור שהסתלק בגלל הנתק שנעשה בשיתוף הנשמות, ובגלל הנתק הוא הסתלק. אם האדם רוצה לגלות אותו, אז עליו להתחבר שוב, אחרת לאור אין לאן לחזור. האור יחזור רק לפי מידת החיבור של האדם לאחרים, ובמידת החיבור הזו האדם יגלה שהאור מגיע. כלומר, רק הנתק בינינו מבריח את האור מהרגשתנו, ואילו החיבור מגלה אותו. האור עצמו נמצא במנוחה מוחלטת. 6
האם הנתק מתבטא בכל רצון שמתגלה לנו, במשפחה, בעבודה, בבילוי?
הניתוק מתבטא בכך שמפסיקים לחשוב על הבורא בתוך המשפחה, בעבודה, ברחוב, בכל מקום שבו שאדם נמצא. אם הוא מתנתק מהמטרה, זה נקרא "ניתוק". המקום שבו אדם נמצא פיסית לא צריך להפריע לו. פיסית ניתן להיות בכל מקום, בעבודה או במשפחה ויחד עם זאת לחשוב על המטרה. עד כמה שאדם נמצא בחיים הרגילים, ומתוכם הוא כל הזמן נמצא גם בנטייה פנימית לגילוי הא-לוהות, לגילוי הבורא, זה דווקא מבורך.
אם הבורא נמצא רק בחיבור בין החברים, מה בעצם מנהל אותנו עכשיו?
מה שמנהל אותנו עכשיו זה הרצון הכללי של השכינה, מלכות דאצילות, שחייבת להגיע לאיחוד עם האור. היא עדיין נמצאת בפיגור כי בכל נקודת זמן עליה להיות במצב מסוים כלפי האיחוד. כמו ילד, שבכל גיל ושלב בהתפתחותו צריך לדעת דברים מסוימים. כיום אנו נמצאים בפיגור, במצב שאינו תואם את השלב ההתפתחותי שלנו. הפיגור הזה במלכות דאצילות הכללית, שהייתה צריכה כבר להיות במגע מסוים עם האור, עם הבורא, עם זעיר אנפין, עם מה שנקרא "הקדוש ברוך הוא", מורגש בה כגלות, כשכינתא בגלותא. ובנשמות, שהן מרכיבי המלכות דאצילות, מרכיבי השכינה, האיברים שלה, המצב הזה מורגש כייסורים.
"כוונת הברכה"
"עניין הברכות לעורר ממעלה למטה. המילה, ברוך, הוא המקור העליון מכל,
או״א עילאין, הנקראים חכמה, וצריכים לכוון להשפיע ולהמשיך ולהאיר משם כל
הנרות, כלומר, המדרגות התחתונות. והוא ברוך תמיד, כי מֵימיו אינם נפסקים.
שהם בזיווג שאינו פוסק לעולמים, ושפעם לתחתונים אינו נפסק".
זוהר לעם, עקב, 10
הנשמות הנמצאות למטה, מעלות את הרצון שלהן להיות יחד בחיבור למלכות, הנקראת "כנסת ישראל", כי היא כונסת את כל הנשמות שרוצות להיות ישר-אל. המלכות נכללת אז בזעיר אנפין, זעיר אנפין מעלה את החיסרון של מלכות לבינה, ומכתר וחכמה יורד לבינה השפע הנקרא "פשוט", "מילוי" ו"מילוי דמילוי", ובסך הכול זה נקרא מ"ב. העוצמה שיש בראש המדרגה נקרא מ"ב, זו כל עוצמת אור החסדים ואור החכמה המגיע מלמעלה מאין סוף (ראו שרטוט מס' 1).
"כוונת הברכה (מראות הסולם)"
"ולפיכך, אם המברך מכוון בברכה, במילה ברוך להמשיך השם של מ״ב אותיות,
הנה אז נפתחים ונבקעים המסכים, שהם הפתחים שבכל מדרגה, להעלות התחתון
לעליון. ואז עולה הברכה מבינה ותו״מ שבסוף המדרגות דרך הפתחים של כל
המדרגות עד שמגיעה למלכות דאצילות. כי כולם נפתחים, והברכה עולה דרכם,
עד בואה אל המלכות דאצילות."
זוהר לעם, עקב, 12

אם התחתון מעוניין בכך, אז הוא פותח את עצמו לכך, ואז משפיע עליו השם מ"ב, על ידי בינה תפארת ומלכות. כשהן מתחברות לכתר, חכמה, בינה, הן נעשות לעשר ספירות, ושם מ"ב משפיע לתחתונים, כך התחתונים עולים כל הזמן. כפי שנאמר בספר הזוהר, כל המדרגות נפתחות ומגיעה הברכה לכל הנשמות, היא "נשפכת" דרך כולן, עד שהיא מגיעה למלכות של עולם האצילות. כך המערכת פועלת.
"הילד"
"קלע, זו קריאת שמע. חמש אבני הקלע, הן חמש מילים, שמע ישראל ה׳ אלקינו
ה׳. חג״ת נ"ה. כנגדן, כתוב על דוד, וייקח מקלו בידו ויבחר לו חמישה חלוקי
אבנים מן הנחל, וכששם אותן בכלי הקלע, שהיא השפה, שקורא קריאת שמע,
והיא השכינה, נעשו כל החמש אבן אחת, והרג את הפלשתי."
זוהר לעם, עקב, 27
אם אנו מחברים יחד את כל ה"אבנים" שלנו, את "לב האבן", בכך אנו באמת יכולים להרוג את הפלשתים שבנו.