כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "רְאה"
(דברים, יא, כו - טז, יז)
"וה' אמר אל אברם, אחרי היפרד לוט"
"כי מי אל מבלעדי ה' ומי צור מִבּלעדי אלקינו"
בפרשת "ראה" משה חוזר ומצווה על העם לראות את הברכה ואת הקללה שהוא נותן להם. אם העם ישמע למצוות הבורא תהיה ברכה, ואם לא ישמע תהיה קללה. כל זאת משום שהם עוברים את עבר הירדן לרשת את הארץ שה' נתן ולשבת בה. יש בארץ חוקים ועליהם לשמור על החוקים, לנתץ את כל המזבחות של העבודה הזרה, ולא לעשות כמותם. בתחילת הפרשה מצוין גם שיש איסור לאכול את דם הבשר, ושעליהם לאכול מהתרומות והמעשרות במקום שה' יבחר, לשמוח בכל משלח יד ולא לעזוב את הלוי שעל אדמתם.
אין מצוות אלא בארץ ישראל, לכן תחילה עלינו לרשת את הארץ. כלומר, אם אדם מכוון את עצמו ישר-אל, להחזיר את כל הרצונות שלו להתאמה, להשתוות הצורה עם הבורא, אז אפשר לדבר על מצוות, על תיקוני הרצון הפרטיים. יש לנו תרי"ג רצונות שאנו מתחילים לתקן, אולם קודם כל עלינו להיכנס למקום הנקרא "ארץ ישראל", שהוא הקשר בין בני האדם. לא מדובר על מקום פיזי, גיאוגרפי, אין לנו מה לתקן בו, אלא "ארץ" זה הרצון המשותף שבו כולם יחד חייבים להגיע להשתוות הצורה עם הבורא, "כאיש אחד בלב אחד".
הבורא ברא אותנו כקיימים ב"עולם אין סוף", שם נמצא אור אין סוף, שהוא תכונת ההשפעה, תכונת האהבה. הנבראים נמצאים באור אין סוף, אולם כל אחד ואחד מהם נמצא במצב שהוא מרגיש את עצמו בודד מהאחרים, כביכול קיים לבד. בתוך כל אחד מאיתנו קיימת הרגשה פנימית הנקראת "העולם הזה". אם באמת נרצה להרגיש איפה אנו קיימים, אנו חייבים להיות באותה תכונה של עולם אין סוף (ראו שרטוט מס' 1).
אם האדם הגיע כבר למצב שהוא באמת רוצה, אז ניתנת לו אפשרות להגיע לאותו אוסף הנשמות, אוסף הרצונות, שגם רוצים להרגיש את המציאות האמיתית שבה אנו נמצאים. אנחנו מרגישים שאנו נמצאים בתמונה שקרית ומלאכותית, וכולנו חייבים לקבוע לעצמנו שאנו קבוצה וכולנו חייבים להיות כאחד, באיחוד, בערבות, "כאיש אחד בלב אחד", ובכל מה שהמקובלים כותבים לנו. כלומר, הכול כדי להביא את עצמנו להתאמה, להשתוות הצורה לאותה תכונה הנמצאת בחוץ ונקראת תכונת ההשפעה והאהבה.
4 בעל הסולם, "נשמת אדם תלמדנו", מאמרי "שמעתי", כתבי בעל הסולם, עמ' 587 .
5 דברים יא, כו.
6 ויקרא יט, יד.
7 סוכה נב ,ע"א.
8 קוהלת ט, י.
9 ירמיהו לא, לג.
10 ישעיה נו, ז.
"ונִטמֵתם בם"
"כל מי שאוכל מאלו המאכלים האסורים, מתדבק בצד האחר, וגורם שנפשו וגופו
מתועבים, ורוח הטומאה שורה עליו, ומראה עצמו שאין לו חלק באל העליון,
ואינו בא מהצד שלו, ואינו דבוק בו. אם יוצא כך מעולם הזה, נאחזים בו כל
אלו האחוזים בצד הטומאה, ומטמאים אותו, ודנים אותו, כאדם שמתועב מאדונו,
מתועב בעולם הזה, ומתועב בעולם הבא".
זוהר לעם, שמיני, 111
"וה' אמר אל אברם, אחרי היפרד לוט"
"הקב"ה לבדו שולט על ארץ ישראל. ובשעה שחטאו ישראל, והיו מקטרים בתוך
הארץ לאלקים אחרים, נדחתה, כביכול, השכינה ממקומה. כי היו מושכים ומקטרים
לאלקים אחרים, שיתקשרו בשכינה. ואז ניתנה להם השליטה. הקטורת עושה קשר
להתקשר. ועל כן ינקו מהשכינה וקיבלו ממנה השליטה. ואז שלטו שאר האומות,
ובטלו הנביאים. וכל אלו המדרגות העליונות לא שלטו בארץ".
זוהר לעם, לך לך, 185
הסיבה לחורבן ולאסונות היא שהאדם מחליף בתוכו את הכיוון, במקום ללכת ישר-אל, להיות ישראל, להידמות לבורא, לגלות אותו, הוא הולך בכיוון אחר, כיוון כזה ש"לא צריך לגלות את הבורא, אלא מספיק להאמין בו". הוא אינו חושב שעליו לתקן את עצמו בפנימיות, לחפש ממש היכן היצר הרע שעליו לתקן ל"ואהבת לרעך כמוך". מספיק לו שהוא מקיים הכול בחיצוניות. הגישה הזאת היא שורש כל רע.
שורש הרע אמור היה להיות דווקא כל השנאה וגילוי האגו?
האגו מתגלה רק לפי יכולת האדם לתקן אותו, לפי הכלל "לפני עיוור לא תיתן מכשול". 6 האגו הכללי מתגלה כדי להראות את הריקנות שבעולם הזה, לא יותר. האגו הגדול מתגלה לאחר מכן, לפי יכולת האדם לתקן אותו, כמו שכתוב "כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו". 7
לאחר שאדם עובר את המחסום ועד גמר התיקון האגו כל הזמן מתגלה לו. בהתחלה הוא מתגלה בעביות שורש, א' וב', ולאחר מכן בעביות ג' וד'. בצד שמאל יש את כל מערכת הטומאה, הקליפה, ובצד ימין את מערכת הקדושה, ביניהן האדם בונה את הקו האמצעי. ככל שהוא עולה יותר, כך הקליפה יותר ויותר גדולה ועומדת כנגד הקדושה בעוצמה הדדית, זו כנגד זו. הקליפות הגדולות ביותר נמצאות גבוה, הן ממש כוח א-לוהי הפוך, זה כנגד זה, הן תמיד שוות. כדי לתת לאדם אפשרות לבנות את הקו האמצעי, מגיעים אליו בשווה שני כוחות מימין ומשמאל, כדי לתת לו יכולת בחירה.
אנו תמיד צריכים לעבוד עם הלב. אבן עזרא, פרשן התורה ומקובל גדול, כתב בפירושו לתורה, שכל המצוות הכתובות בתורה מכוונות אך ורק לתיקון הלב.
אם אדם חסר סבלנות, משועמם ולא מצליח להתרכז, מה עליו לעשות?
אין שום עבודה חיצונית מלבד הפצה ולימוד. אצל הרב"ש לא היו סעודות יחד, לא פעולות יחד, ודאי לא הפצה כמו שיש לנו כיום, שום דבר. חיכינו לסוכות כדי להעמיד סוכה קטנה, או לפסח כדי להכין מצות, כלומר, שם היה רק לימוד. בימינו יש מה לעשות, אפשר לעבוד בעבודות שונות, יש מפעל ענק להפצת חכמת הקבלה, כדי לתת לאנשים אפשרות להשקיע בפעילות כלשהי, להוציא כוחות, מרץ.
אולם האמת היא שכל העבודה היא פנימית, עד כמה האדם משפיע לחברים מבפנים, עד כמה הוא מתרכז יותר ויותר בהשפעה אליהם ורוצה לעורר את ליבם אליו, לקשור את הלבבות יחד, כך שבתוך הקשר ביניהם יגלו את האור העליון. והאור המתגלה מראה לנו בדיוק מה לעשות, כך אין בעיה והאדם לא משועמם, או מרגיש שהוא לא יודע מה לעשות. רק אז זה יהיה ברור, לא לפני כן. צריך לקבל את הגילוי הראשון, ממנו והלאה כל פעם לפי הדרגה, הכול נעשה ברור. ולפני כן, "כל אשר תמצא ידך לעשות בכוחך, עשה". 8 איננו כמו תינוק שעוזבים אותו והוא סתם מניף ידיים ורגליים, אלא נותנים לנו עיסוק בדרך. בכל זאת אפשר להבין שחסרה כל פעם איזו הבחנה, איזה כיוון, זה כדי שהאדם יחפש. מאחורי כל החיפוש הזה עומדת רשת הקשר הנכונה שאנו אמורים להקים בינינו, להיות "כאיש אחד בלב אחד".
קודם כל אנו מגלים את הנקודה שבלב וממנה מגיעים לקבוצה. בקבוצה אנו מגיעים לאיחוד, ללימוד, להפצה ולערבות. אנו מסכימים לכל התנאים, להיות "כאיש אחד בלב אחד", ואז נפתחת לנו ההזדמנות הבאה, שבה מתחילים להיכנס למדבר. אנחנו מתחילים לראות עד כמה לא פשוט להתעלות מעל האגו שלנו ולהיות בקשרים בינינו על פני השנאה, זו בעצם ההליכה במדבר.
המקובלים אומרים שלאחר זמן ההכנה, כשאנו נכנסים למדבר, מגיעים לשלב שבו אנחנו מתעלים מעל האגו שלנו, זו דרגת "להשפיע על מנת להשפיע" או "תשובה מיראה". במצב זה אנו מקיימים חלק מהרצונות שלנו. אנו מתקנים את הרצונות הנקראים "גלגלתא ועיניים" או רמ"ח רצונות, רמ"ח איברים, אלה בינתיים הרצונות הקלים, ממצב זה אנו מגיעים לדרגת "חפץ חסד", לדרגת ה"בינה" (ראו שרטוט מס' 2).
את המצב הזה אנו מגלים רק בקבוצה. לאחר שאנחנו נמצאים בקבוצה ומחליטים שאנו חייבים להגיע לאיחוד בינינו, להידמות לאור, אז השלב הראשון שבו אנו נמצאים באיחוד בינינו הוא "חפץ חסד", הנקרא, "מה ששנוא עליך, אל תעשה לחברך". 1 לאחר מכן אנו מגיעים לשלב השני של העבודה בינינו, הנקרא עבודה ב"ארץ ישראל". זו כבר אהבה, תשובה מאהבה. האדם עובד על כלים הנקראים אח"פ, שס"ה כלים, ודרגת כתר. הוא כבר מגיע מחפץ חסד לאהבה, "ואהבת לרעך כמוך" 2 (ראו שרטוט מס' 2).


כל היחסים בינינו מתחלקים לשניים, האחד: "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך", שעל ידו אנו מנטרלים את האגו בינינו, והשני: "ואהבת לרעך כמוך", על ידו אנו הופכים את האגו לאהבה. את שתי הדרגות האלה עלינו לממש בקבוצה. לכן קודם כל זו הקבוצה, והמקובלים אומרים כיצד צריך לארגן אותה, ולאחר מכן זה יתפשט בכל האנושות. המימוש הוא מהקל, הקטן, לכבד לגדול יותר.
זה מה שעלינו לדעת לפני שאנו קוראים את פרשת "ראה", כי כאן מדובר כבר על אלה שמגיעים לתיקונים, שנמצאים לפני הכניסה לארץ ישראל ובאמת מוכנים להשתמש ברצונות שלהם בכוונה לקבל על מנת להשפיע. הם אינם מתעלים מעליהם ומצמצמים אותם כך סתם, אלא מתחילים להשתמש בהם. לכן הכוח הנקרא "משה", הנקודה הזו שמושכת אותנו מהאגו שלנו, ממצרים, להשפעה, לארץ ישראל, מושכת אחריה את כל הרצונות באדם הנקראים "עם" וגם את אלה הנקראים "אומות העולם", וכל הרצונות האלה צריכים להיכנס לתיקון.
יש כאן בהחלט התחייבות נוספת בין חברי הקבוצה, הם עוברים כעת את הירדן ונכנסים לעבודה אחרת לגמרי, שהיא לא רק התעלות מעל האגו, או לא לעשות רע אחד לשני, שגם זו עבודה גדולה מאוד, וגם בה האדם מרגיש שהוא כבר נמצא בעולם הרוחני, אמנם לא בצורה אקטיבית, אלא כמו קטן, מה שנקרא ב"קטנות" או ו"ק. הוא מקבל אורות קטנים יחסית, נפש, רוח, נשמה, תלוי כלפי מה אנו מודדים זאת, האורות הגבוהים יותר הם אור חיה ואור היחידה (ראו שרטוט מס' 2).
השלב כאן הוא שלב גבוה מאוד. לא כמו בשלב קבלת התורה, בבריחה ממצרים, שם הייתה קריעת ים סוף ובריחה מהכוחות הרעים ולאחר מכן קבלת התורה, עגל הזהב וכל האירועים הגדולים והעקרוניים מאוד, כאן עוברים מחסום. בפרשה שלפנינו אנחנו מתחילים להשתמש ברצון לקבל המנוגד להשפעה, בכוונה על מנת להשפיע.
יש כאן מעבר מיוחד מאוד, ששמו "עבר הירדן". מיוחד עד כדי כך שיש שני שבטים הנמצאים מחוץ לארץ ישראל ועליהם להתכלל ברצונות הזולת כדי להשפיע לו. "ארץ ישראל" נקרא רצון א-ל, ואת כל הרצונות האלה עלינו לשייך לעצמנו. לפני כן, רק שמרנו על עצמנו כדי לא להפריע לזולת, לא לגרום נזק לאף אחד, לשמור על הזולת כמו שהאדם שומר על עצמו, שאף אחד בחברה לא ייפגע וכולם יהיו שווים, אולם בכך עדיין איננו נכללים עם הרצונות של הזולת, אלא רק שומרים שכולנו נהיה שווים, ללא פגיעה הדדית. בצורה כזאת אנו שומרים על האגו.
כעת אנו מקבלים לעצמנו את כל הרצונות של הזולת. אנו עוברים מהדרגה שהיינו בה במצב של ג"ר דבינה, חפץ חסד, שבה על פני כל הרצון לקבל איננו רוצים כלום וכלום לא חשוב לנו, אנו דוחים הכול, ועוברים לדרגת ז"ת דבינה, שבה אנו מתחילים להתייחס באהבה, אנו נכללים באח"פ שלנו, ומשתמשים בו כדי להשפיע לזולת. זה לא סתם הרצון לקבל שלנו, אלא ברצון לקבל שלנו אנו הולכים להשפיע לזולת. כלומר אנו נכללים מכל הרצונות של הנשמות האחרות וכוללים בהם את עצמנו, ועם האח"פ שלנו אנו משרתים אותם. כך אנחנו מתקדמים.
עלינו להכין את עצמנו כעת למצב זה, ולכן אנו עוברים שוב על כל המצוות, על כל התיקונים ברצון לקבל, שאנחנו עושים בתרי"ג הרצונות שלנו, אנו מתקנים את כל התרי"ג, בכוונה להשפיע על מנת להשפיע לרצונות בכוונה לקבל על מנת להשפיע.
פעמים רבות כתוב בתורה, אם תעשו כך, יהיה טוב, ואם תעשו להיפך, יהיה רע. זה נשמע כמו אילוף בעל חיים?
זה לגמרי לא דומה לאילוף בעל חיים. משה מספר לכל יתר הרצונות, כלומר מאותה נקודה אנו כבר מתחילים למדוד, לבדוק ולברר, זה נקרא "ברור" שאנו עושים על כל רצון ורצון, אם נשתמש בו כך או אחרת, עד כמה אנו יכולים ועד כמה לא. אנו מתחילים למיין את כל הרצונות, לברר היכן לשים את הגבול ביניהם, את המסך, בכוונה לקבל על מנת להשפיע או בכוונה להשפיע על מנת להשפיע, אילו רצונות קודמים ואילו מאוחרים. לכן זה מובא לנו בצורה כזאת, אם נפעל בניגוד למה שצריך, זו קללה, ואם נפעל נכון, נקבל כל טוב וברכה. זה רק עניין של מדידה.
לכן יש איזו אזהרה סביב כל קבוצת רצונות, או לאחר שאנו קוראים כמה מצוות. זו מעין מדידה, היכן הגבול ועד כמה ואיפה האדם מסוגל לתקן את עצמו בכוונה לקבל על מנת להשפיע. זה לא "אל תעשה", אלא אם אתה עושה יותר מזה, אל תעשה. הבורא, האור העליון שמאיר, מציב לאדם את הגבול הזה, ואז למעלה מהגבול תעשה ולמטה ממנו אל תעשה, כי שם אין לאדם כוח, ולא מפני שיש פחד כלפי הבורא. האדם נכנס כעת עם כל הלב, הוא רק רוצה לדעת באילו אזורים בתוך הרצונות שלו הוא מסוגל לעשות פעולת השפעה והיכן לא.
שם הפרשה הוא "ראה", מה הכוונה שמשה אומר, ראה ברכה וקללה? איך בני ישראל יכולים לראות זאת, מדוע הוא לא אמר שהם ירגישו את הברכה ואת הקללה?
האור שמאיר מראה לאדם בדיוק היכן הגבול בין חלקי הרצון שבהם הוא מסוגל להשתמש בכוונה על מנת להשפיע ובין החלקים שאינו מסוגל, באילו רצונות הוא יכול להשתמש ובאיזו צורה. בכל רצון ורצון יש לאדם ט' ראשונות ומלכות, גם בתוך המלכות יש ט' ראשונות ומלכות, יש תרומות, יש מעשרות, יש שביעית, שבה עליו לבוא לארץ ישראל ולעלות לבית המקדש שלוש פעמים בשנה דרך הלוויים. כלומר דרך פעולות מיוחדות שבאדם, הנקראות "דרך לוויים", או "כוהנים", עליו כביכול למסור לרצונות אלה, לברר בגובה הזה כל רצון ורצון. יש ענייני כשרות, כלומר, על ידי מה האדם מברר רצונות השייכים לדרגת החי שבו, לדרגת המדבר שבו ולדרגת הצומח. בכל דבר ודבר יש הגבלות.
הכול נובע מהאור שמאיר, לכן זה נקרא "ראה", תראה בכל רצון ורצון את הגבולות שלו. הגבולות הם העיקר. זה נקרא "גבולות ארץ ישראל", כי בגבולות האלה אדם מעמיד את הרצון הגדול שלו, שהוא מצרים, עבר הירדן, סוריה, לבנון, בבל וכל ארצות תבל. בגבולות האלה בלבד הוא יכול להיות בקדושה, בכוונה על מנת להשפיע, מעבר לכך הוא איננו מסוגל. לכן אם אדם יוצא מהרצונות, שהוא יכול לברר ולעבוד בהם בכוונה על מנת להשפיע, אם האדם יוצא מהגבולות האלה, הוא כבר נמצא במה שנקרא חוץ לארץ, מחוץ לארץ ישראל. שם אין לו כלום, לא מצוות ולא קדושה. הוא נכנס לרצונות שאינו מסוגל להיות בהם בכוונה על מנת להשפיע, הוא כבר לא ישראל ולא בארץ ישראל. לכן זו נקראת "גלות".
במהלך ההיסטוריה שלנו וכתוצאה מהפעולות הרוחניות, קיבלנו בעולם הזה עונשים ומאורעות, זה מה שקרה לעם שלנו. אצל בני ישראל בתורה זה היה ברצונות, ואצלנו זה בשטחים, במצבים ארציים.
כשאנו מגיעים לכל סוגי הרצונות, יש רצונות שצריך לחלק בצורת הדומם. כשמחלקים את הקרקע לעשרת השבטים, שניים נשארים בעבר הירדן. יש מפה מדויקת, הקובעת שכל הרצונות של האדם מחולקים לחלקים, לקבוצות רצון. ובכלל זה יש גברים, נשים, ילדים, לוויים, ישראל, כוהנים, יש גם ערי מקלט, דברים רבים שיש רק בדרגת הדומם.
לאחר מכן בדרגת הצומח, יש מצוות רבות התלויות בארץ. איננו יודעים מה הן המצוות האלה כי אין קדושת הארץ, היות ואיננו נמצאים בקדושה, לא נמצאים בגובה הרוחני. גם אם אנו נמצאים פיזית בארץ ישראל, זה לא נקרא שעם ישראל נמצא בארץ ישראל, זו לא הארץ הקדושה, כי אין בה קדושה. קדושה הכוונה שחי בארץ מי שנמצא בקדושה, ואז זה מקרין קדושה גם לעולם הזה, לדרגה הזאת, אחרת אין קדושה. בכך שאנו מתחילים לתקן גם את הצומח, יש מצוות שעלינו לקיים ויש כאלה שלא, לדוגמה, ענייני שעטנז, פאה בשדה, ג' שנות עורלה בעצי פרי. יש כאן חוקים רבים שעלינו להתעמק בהם, כדי להבין מה פירוש לתקן רצונות בדרגת הצומח.
בדרגת החי יש יותר רצונות שעלינו לתקן מאשר בדרגת הצומח, יש בשר, חלב, כשרות, אילו סוגי בשר ניתן לאכול ואילו לא. ניתן לאכול בהמות מפריסות פרסה ומעלות גרה ודגים עם קשקשים וסנפירים, ובלי הסימנים האלה לא ניתן לאכול אותם. הסנפיר זה "שונא פה-אור", הקשקשים הם מגן, מעין מסך. גם בבשר, פרסא היא סימן להבדל שבין גלגלתא עיניים ואח"פ, צמצום ב'. מעלה גרה, הכוונה שיש כל הזמן קשר בין בינה ומלכות. יש מקומות שאין כללים, אלא מדברים ממש בשמות, את אלה ואת אלה אסור לאכול. כלומר, התורה מכסה את כל מה שיש על פני כדור הארץ, לאן שנלך וככל שנחיה, לא נגלה משהו שיהיה לאדם ספק בו. אנו חיים כבר יותר מ-3000 שנה לאחר זמן התורה ועוד לא נתקלנו במצב שמה שכתוב בה לא מספיק כדי לברר את הדברים גם בענפים בעולם הזה, בבעלי חיים, בדגים, בכל דבר. בעלי החיים אפילו מוזכרים בשמותיהם, אלה כן ואלה לא, ואין יותר מאלה המוזכרים.
"ראה אנוכי נותן לפניכם"
"כל פרט צריך לזכות לבחינת ראייה... ומדבר לכלל ישראל, היינו שכל פרט מן
הכלל... צריך שלא לסמוך על השני, אלא כל אחד ואחד צריך להיות יסוד, שעל
היסוד הזה בנוי כל העבדות שלו... ועדות שאדם צריך להעיד היא, שאמת הוא
שמעשה בראשית, שהבורא ברא, היה מטעם להטיב לנבראיו. וזה דווקא שזכו
לבחינת ראייה, היינו אור החכמה. כלומר שכבר מגולה המטרה, שהיא להטיב
לנבראיו".
רב"ש, דרגות הסולם, 23
לפני שאדם מתחיל לקיים את כל המצוות בפרטות, עליו למיין את רצונותיו ככל האפשר, לבדוק באיזו מידה כל רצון הוא בכוונה להשפיע על מנת להשפיע, או אפילו בכוונה לקבל על מנת להשפיע, ועד כמה הוא יכול לקיים כל דבר ודבר. עליו להיזהר מאנשים שונים מבני ישראל, שיכולים להסית את העם מהמקום. מדובר גם באופן פרטי, כשכל פעם יש באדם התעוררויות מצד האגו שמושכות אותו לכיוונים שונים, כסף, כבוד, שליטה, מושכלות, בעיקר מדובר בכבוד ושליטה, שאיתם עליו להתמודד. גם מבחינת הכלל, כי היום אנו משיגים את התיקון באיחוד בינינו בקבוצה, לכן עלינו לשמור שלא יקומו אנשים, שלא נוכל אפילו לזהות עד כמה הם יכולים לקלקל את הדרך שלנו, בשליטה, בכוח, בגאווה ובשאר הדחפים שלהם. יותר מכך הם ממש סוחבים אותנו להשתחוות לאל זר. כלומר לא בדיוק לאיחוד, להשפעה, להפצה מחוץ לנו. וזו לא סתם אזהרה, התורה מדברת על דברים אמיתיים, כי עלינו להיזהר מאוד מהנטיות הללו.
האם תרי"ג המצוות מסודרות מהדומם למדבר, והן ביחס שווה לדומם, צומח, חי ומדבר בעולם הזה?
כל ענף בעולם הזה קיים מפני שיש לו שורש בעולם העליון, כמו שכתוב, "אין לך עשב מלמטה שאין עליו מלאך מלמעלה, שמכה בו ואומר לו גְדָל" 3 כלומר, כך זה חייב להיות. אנו מרגישים את תמונת העולם הזה המצטיירת בנו, מהכוח העליון שמצייר לנו אותה, דרך כל העולמות ובכל מאה עשרים וחמישה המסכים והתמונות, זו אותה תמונה, תלוי רק איזה מסך יש לאדם מכאן ועד אין סוף. לפי זה הוא רואה את המציאות.
לכן מה שהתורה מספרת נכון בכל המדרגות, בכל המסכים, רק שבכל פעם יש לאדם מסך אחר, בתמונת המציאות הנוכחית או העליונה יותר. כעת הוא מבין מה זו חיה בצורתה הגשמית, מה זו בהמה, מה זה גיד הנָשֶה, מה הם קשקשים, מה זה לא לאכול חלב ובשר יחד וכן הלאה. כשהוא נמצא בעולם הרוחני, הוא מתחיל להבין זאת במושגים של קבלה, השפעה, להשפיע על מנת להשפיע, לקבל על מנת להשפיע ובאילו דרגות. ההבדל בין כל התיקונים הוא ההבדל בגובה העביות, באיזה גודל האדם מתקן כל רצון.
ההבדל בין בשר מסוג אחד לבשר מסוג אחר הוא בעביות שבו, כל היצורים שונים זה מזה בדרגת העביות. לכן הם מתחלקים לחמש דרגות, שורש, א', ב', ג' וד', דומם, צומח, חי, מדבר וא-לוהות, ועל האדם למיין אותם. אפשר לראות כמה חיות יש לנו בדרגה ג' ולמטה, ההבדל ביניהם הוא קודם כל בגובה העביות. מלבד זאת יש הבדל נוסף, יש כאלה שניתן לתקן וכאלה שלא. לדוגמה, חזיר לא ניתן לתקן, כלב או חתול לא ניתן לתקן, לכן אסור לאכול אותם ואסור לברר, כי "אכילה" נקראת ברור, והברור הוא על ידי דרגה עליונה יותר. כשלוקחים את הרצון מהדרגה התחתונה יותר, דומם, צומח או חי, ומעלים אותו לשימוש בדרגת האדם, זה נקרא שהאדם "אוכל" זאת. בדרגה הזאת יש הכנות נוספות ברצון, שיהיה מקום תיקון לאדם, אלה הקורבנות.
אלה דברים מורכבים מאוד בתיקון הרצונות, כעת איננו מסוגלים להיכנס לתוך זה, כיצד כל רצון מתוקן, כיצד לחתוך אותו, לשחוט אותו, להכין אותו, מה הכוונה להעלות אותו לדרגת קורבן, להביא אותו לבית המקדש, כיצד האדם צריך להשתתף בכל הדברים האלה, לא לאכול בשר עם חלב, ליטול ידיים ועוד. הפעולות האלה מתוארות בפירוט רב, התורה מבררת ומסבירה לנו מה הם תיקוני הרצון, ברצון הכללי שהבורא ברא. זה מאוד לא פשוט, ואי אפשר אפילו לכתוב על כך בצורה מפורטת, אלא "נשמת אדם תלמדנו". 4 אדם שנמצא במדרגות אלה כבר מתקן זאת.
אל לנו לחשוב, שאדם עושה או מתקן משהו על ידי פעולות פיזיות עם הגוף בעולם הזה, תיקון עושה אך ורק האור שפועל בפעולותיו על הרצון, או מברר את הרצונות. לכן נאמר: "ראה, אנוכי נותן לפניכם היום". 5 עליו לעשות כך ולא כך, זה האור שמאיר לאדם על כל הנשמה שלו ומברר את סוגי הרצונות, ממיין ומסדר אותם. ואז על כל פרט ופרט נאמר, זה לא וזה כן, מתי כיצד וכולי.
"פרשה" היא ברור בדרגה הבאה. כל פעם שאנו עולים דרגה זה נקרא שאנו עולים בפרשת השבוע, מחדשים את הברור. אז אדם מברר אם הוא רוצה להתקיים בדרגה הנקראת "ארץ ישראל", רצון א-ל, ובאיזו צורה עליו להתקיים.
כיצד מצוות שבין אדם למקום קשורות לאהבה, ל"ואהבת לרעך כמוך"?
"ואהבת לרעך כמוך" זו המצווה הכללית. לכן היא מצווה מספר תרי"ב, אהבה. יש יראה ויש אהבה, אלה שתי המצוות העיקריות. אם אדם מתקן את עצמו בכל, הוא מגיע בכללות למצוות האהבה הכללית, שהיא בעצם ההשפעה, אותה תכונה הממלאת את כל החלל, את כל הרצונות. המצוות קשורות לאהבה, מפני שכל מצווה ומצווה פרטית שאדם עושה, זה נקרא שהוא מתקן את הרצון לאהבה, הוא מקרב אותו להשפעה ולאהבה.
נניח שאדם אוכל שוק של פרה, זה נקרא שהוא לוקח את דרגת החי מעצמו, מהרצונות שלו, כי דרגת החי הזו נקראת "פרה", והוא שוחט את הרצון הזה, ממית אותו מהכוונה על מנת לקבל, ומכשיר אותו, שיהיה כשר, לכוונה על מנת להשפיע, להשתמש ברצון הזה בכוונה על מנת להשפיע. כלומר, על ידי המאור המחזיר למוטב האדם מבצע על הבשר תיקונים שונים, ואוכל אותו. הוא מברר אותו בדרגת האדם ומעלה אותו לשם, משייך אותו לדרגת האדם. זה נקרא שהדומם, הצומח והחי מצטרפים לאדם ומיתקנים יחד עימו.
אין מצווה שאיננה מדברת על "ואהבת". כולן נועדו רק כדי להגיע למצוות האהבה הכללית שבגמר התיקון, זאת לאחר שנתקן את כל הרצונות שלנו בכוונה להשפיע על מנת להשפיע, ואז בכוונה לקבל על מנת להשפיע, הנקראת "מצוות האהבה", שאדם מתייחס לזולת כמו לעצמו. לאחר מכן כל התיקונים האלה מתחברים יחד, ונקראים "מצוות האהבה הכללית", "כלל גדול בתורה".
לכן, כשאנו שומעים על "מצוות התלויות בארץ", הכוונה היא ברצון, בדרגת הדומם, הצומח, החי או האדם. כולן לצורך תיקון הלב שלנו בלבד, אין שום דבר בחיצוניות שעלינו לתקן. אין כלום מחוץ לנו, העולם כולו נמצא בתוכנו. במידה שהאדם מתקן את הרצון שלו, הוא מתחיל לראות אותו כמו על מסך. וככל שהוא מתקן, הוא רואה את העולם המתוקן על מסך שמשתנה, במקום את העולם הזה הוא רואה את העולם הרוחני.
על אילו מצוות חשוב להקפיד בתקופת ההכנה?
כל המצוות הן רק כלפי הזולת. אין יותר מ"מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך", כמו שאמר הילל לגר שבא אליו. להיות גר, זו דרגה גבוהה מאוד, זה אדם שבאמת רוצה להגיע להשפעה, לכן קודם כל העצה על רגל אחת היא, "אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך". כלומר, אין עדיין שתי רגליים וקו שלישי, זה נקרא כלל אחד. לאחר מכן "ואהבת לרעך כמוך", זה כבר דבר גדול. אין כללים נוספים מלבד אלה. כלומר, איננו אמורים לחשוב על שום דבר אחר.
אם אדם רוצה לקיים בעולם הזה את כל המנהגים, אדרבא, שיעשה זאת, אולם מתוך פעולות אלה הוא לא ישיג שום תיקון בנשמה. האדם יכול לקיים את המנהגים הגשמיים, לא כדי לתקן הנשמה שלו, אלא כדי לשמור על מנהגי העם, התרבות ומסגרת האומה. כמו לכל אומה גם לנו יש מנהגים משלנו, מפני שזה השורש הרוחני שלנו, משם נולדנו כ"עם", נעשינו לעם בקבלת התורה.
לכן מי שרוצה לקיים את המנהגים, ודאי שזה לא מזיק, אלא דווקא מחזק את האדם, אך שלא ישלה את עצמו שמקיום המנהגים הוא יגיע לתיקון הנשמה. תיקון הנשמה הוא רק על ידי לימוד חכמת הקבלה, שבו הוא מושך את המאור המחזיר למוטב. והאור הזה בלבד מתקן את היצר הרע.
אחד הכללים הנוספים בפרשה זו, הוא שבארץ ישראל צריך להיזהר מפני נביאי השקר, ואם מגלים אותם, דינם מוות. וכן צריך להיזהר גם מניסיונות הסתה לעבודה זרה מצד קרובי משפחה וחברים.
המזיקים האמיתיים הם דווקא הקרובים יחסית, אלה שקמים מקירבנו ואומרים "לא צריך להשפיע על מנת להשפיע ולקבל על מנת להשפיע, לא צריך לתקן את הרצונות. לשם לימוד תורה מספיק לעשות כל מיני פעולות אחרות, ויהיה טוב, זה מה שהבורא רוצה והוא איתנו, לא צריך יותר מזה", אנשים אלה מסלפים את העיקרון שעלינו לתקן ממש את האגו שלנו. הם המזיקים האמיתיים, אלה "ערב-רב".
מדובר פה על עיר נידחת, עיר שכולה עבודה זרה, שבמקרה כזה צריך לחקור, לברר היטב את המקרה. ואם אכן מתברר שיש שם "תועבה", אז צריך לשרוף את העיר ולא לבנות אותה שוב לעולם.
אי אפשר להסכים עם הרצונות והנטיות שהם לא לתיקון הנשמה על ידי המאור המחזיר למוטב, אי אפשר לתקן אותם. עלינו לדעת, שהעיקרון הוא תמיד אותו עיקרון: "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין", "כי המאור שבה מחזירו למוטב", ואנו עובדים נגד היצר הרע שלנו. ככל שהאדם מגלה יותר את הרע שבו, זה מכובד, כי באמת הרע מתגלה רק לפי יכולת האדם לתקן אותו.
מי שרוצה להחליף את העבודה הזאת בפעילות חיצונית אחרת, גורם לכל הרע שבעולם. בעל הסולם מסביר לנו בסוף ה"הקדמה לספר הזוהר", שכל העבודה החיצונית מיותרת, מלבד התיקון הפנימי, תיקון הנשמה על ידי המאור המחזיר למוטב, שרק לימוד חכמת הקבלה יכול לתת לנו אותו. ברגע שהגענו לארץ ישראל וקיבלנו יכולת לתקן את עצמנו, שזה הזמן הנכון לעשות זאת, אנו חייבים לעזוב הכול, חוץ מאשר את חכמת הקבלה, ורק על ידה לתקן את עצמנו, בזה תלוי כל העתיד הטוב שלנו ושל העולם כולו.
האור מגיע בהתאם להשתדלות שלנו לצייר את תמונת המציאות המדומה. האדם אינו מרגיש את האור, אך הוא מרגיש שמתעוררת בו צורה אחרת, תמונה חדשה. קצת ועוד קצת, פתאום הוא רואה שמשהו בפנים משתנה. זווית הראייה על העולם, הבנת העולם, כל פעם משתנים קצת מבפנים.
הקצב שלנו יכול לתת לנו שינויים מהירים יותר מתוכנו, כך נגיע למצב שבאמת נראה את המסך האמיתי הראשון, ומתוכו כבר נעלה הלאה. זה נקרא "כיבוש ארץ ישראל", מצב שבו אנו נכנסים לארץ ישראל וממש כובשים אותה. כך נגיע להיות עם אחד במקום אחד, וכך גם כל העולם יקבל את שיטת התיקון, נתחבר כולנו יחד ובאמת יתקיים הפסוק "כי כולם יֵדעו אותי למקטנם ועד גדולם", 9 "כי ביתי בית תפילה יקרא לכל העמים". 10 נראה ברצון המתוקן שנקרא רצון "ישר-אל" את גילוי הבורא, כמו בפרשת "ראה".
אנו יכולים להגיע למצב זה. כך מגיעים אלינו גלים גם מארץ ישראל וגם מהעולם כולו. אנו צריכים לעורר כמה שיותר לבבות, כמו שבפנימיות הפרשה אנו צריכים לדאוג לקשר הפנימי בינינו. ההפצה היא בעצם הכוח הפנימי, כי למעשה אנו כבר נמצאים בעולם אין סוף, נמצאים כבר במצב הזה, אנו רק צריכים לגלות אותו. הקבוצה שלנו קטנה בינתיים, לכן נגלה את החלק הקטן, לאחר מכן נתפשט בחלק הגדול, ונקווה שנראה זאת בקרוב.
"כי מי אל מבלעדי ה' ומי צור מִבּלעדי אלקינו"
"כי מי אל מבלעדי ה'. כי הכול הוא ברשותו של הקב"ה. ולא כמו הנראה במראה
הכוכבים ומזלות, שהם מראים דבר, והקב"ה מחליפו לאופן אחר. ומי צור מבלעדי
אלקינו, שאין צייר כמו הקב"ה, שהוא צייר השלם, שעושה ומצייר צורה תוך צורה,
עובּר במעי אימו, ומשלים אותה הצורה בכל תיקוניה, ומכניס בתוכה נפש עליונה,
הדומה לתיקון העליון".
זוהר לעם, לך לך, 328