top of page

פרשת "ראה"

(דברים יא, כ״ו – טז, י״ז)

 

 

 

פרשת "ראה"

"וה' אמר אל אברם, אחרי היפרד לוט"

"כי מי אל מבלעדי ה' ומי צור מִבּלעדי אלקינו"

מושגים

 

 

פרשת "ראה" פותחת בדברי משה אל העם, בואו וראו את הברכה ואת הקללה, את מה שאני מצווה אתכם. אם העם ישמע למצוות הבורא תשרה עליו הברכה ואם לא, הקללה.

בהמשך משה סוקר בפני העם את ההכנות לכניסה לארץ ישראל, את החובות והאיסורים עם הכניסה לארץ ישראל, את עבודת הבורא דווקא בבית המקדש, ואת האיסור לשמוע לנביאי השקר המסיתים את העם מעבודת הבורא. כמו כן, מצוינים בפרשה חוקי הכשרות, מעשרות, שמיטה ושלושת הרגלים.

התורה מדברת רק על פנימיות הדברים. כתוב "ראה", והכוונה לקבלת אור החכמה – זו ראייה. מבין הראייה, השמיעה, הטעם, הריח והמישוש שברשותנו, ראייה היא ההשגה הגבוהה ביותר. כשהאדם רואה באמת אם מה שקורה הוא ברכה או קללה, הוא נמצא כבר לפני הכניסה לארץ ישראל.

 

ארץ ישראל –ארץ, משמעותה רצון. ישראל, משמעותו ישר א-ל, רצון מכוון כולו להשפעה, לערבות הדדית, לחיבור בין כולם, "כאיש אחד בלב אחד". כפי שקיבלנו את התנאי "ואהבת לרעך כמוך" ולהיות "כאיש אחד בלב אחד", במעמד הר סיני, כך אחרי ארבעים שנה, גומרים את התיקון ומוכנים להיכנס לארץ ישראל, שבה כל הרצונות מחוברים בהשפעה הדדית באמת, לכן היא נקראת ישר א-ל. הבורא, שהוא תכונת ההשפעה והאהבה השורה בעולם, מנהל את כל המציאות.

אחרי ארבעים שנות התיקון, ארבעים מדרגות מבינה למלכות וממלכות לבינה, עלינו להשיג כבר את התיקון הכללי על הרצון שלנו שכולו בהשפעה לזולת. זאת דרגת הבינה, דרגת החסד, דרגת אברהם. לאחר מכן יש את החוקים, כל תרי"ג המצוות. איך האדם מתקן את כל תרי"ג הרצונות שיהיו בעל מנת להשפיע לזולת כי "ואהבת לרעך כמוך, זה כלל גדול בתורה". כלל שכולל בתוכו את הכול.

אין לנו יותר מכך שום דבר. אנחנו צריכים לתקן את הרצון האגואיסטי שלנו בלבד, להפוך אותו להשפעה, לאהבה, לערבות הדדית, שהיא למעשה התנאי לקבלת התורה. התורה היא הוראה כיצד לתקן את עצמנו. המאור המחזיר למוטב הוא בעצם כוח התורה, כוח האור שמתקן אותנו. "בראתי יצר רע, בראתי לו תורה תבלין", כי "המאור שבה מחזירו למוטב". מי שמגלה את היצר הרע שבו, את הרצונות האגואיסטיים, התנועות, הרצונות ההפוכים, דחייה, שנאה, כמו הר סיני, מגיע לו לקבל את שיטת התיקון, שנקראת תורה או חכמת הקבלה, מפני ששָם מוסתר המאור, ולכן היא נקראת פנימיות התורה, תורת אמת.

כך מתקדמים לכניסה לארץ ישראל. מעכשיו והלאה עלינו לדעת, "לראות", איך מבדילים בין הרצונות המתוקנים שבנו ובין הרצונות הלא מתוקנים כלפי הזולת. האם הפכנו עכשיו באמת להיות לעם, ברצון הכללי שלנו, שהיה קודם ארץ כנען, אחר כך מצרים, אחר כך מדבָּר.

אלה הם דרגות של הרצון המשותף שלנו, שבו עברנו שלבים שונים ביחס בינינו. עכשיו אנחנו נכנסים ליחס שנקרא ישר א-ל, שהוא אך ורק לקראת ההשפעה ההדדית. אנחנו הופכים להיות כשכינה, לכנסת ישראל. שכל הרצונות שלנו הם ישר א-ל, ישר להשפעה ולאהבה הדדית. אנחנו מגלים שם את תכונת ההשפעה הכללית הזאת שנקראת גילוי הבורא לנברא.

כמו שכתוב שהבורא מתגלה רק בארץ ישראל, רק ברצון שמכוון לפי השתוות הצורה. כאשר אנו נמצאים באהבה ובהשפעה זה לזה, אנו מגלים את הכוח הכללי הזה שבטבע, והוא מתגלה בנו. הכוח הכללי שמתגלה בנו נקרא כיבוש הארץ, משום שאנו כבר יכולים להיכנס לאגו שלנו עם תכונות ההשפעה ולהתחיל לכבוש את כל הרצונות שלנו, תחת שליטתן של ההשפעה ההדדית והאהבה ההדדית. אנחנו נלחמים בהדרגה בכל העמים, כלומר במחשבות וברצונות שלנו, שהם כנגד החיבור, כנגד הערבות ההדדית, כנגד האיחוד בינינו, ומבדילים אותם מהקדושה לאחר בירור.

זה הנושא המרכזי שבו דנה הפרשה. יש לנו סוגי רצונות: דומם, צומח, חי ומדבֵּר, שאותם אנחנו מתקנים מהקל לכבד. רשימת החוקים שלפנינו מורה לנו כיצד להבדיל ביניהם וכיצד לבצע בירורים ותיקונים; אלו הם חוקי הכשרות בדומם, בצומח ובחי, וכיצד לאבחן את היחס בין בני האדם.

ההכנה לכך נעשתה כבר על ידי אור החכמה. עשינו זאת במדבר, במצב שנקרא מדבָּר בנו, על ידי אור החסדים. עכשיו אנחנו מתקנים את עצמנו על ידי אור החכמה. כלומר, ממדרגת חפץ חסד, "אל תעשה לחברך, מה ששנוא עליך", נכנסים לארץ ישראל שם זו כבר מדרגת האהבה, "ואהבת לרעך כמוך". אלה הם שני השלבים שמובילים לתיקון.

אנחנו בודקים את כל הרצונות שלנו, אם לברכה הם או לקללה. אם אדם נמצא בהם באהבה עצמית, זאת קללה, שכן לא יצמח לו שום טוב מכך. אולם אם הוא מתקן אותם, אז קיימת ההבטחה, שהוא יהיה בהם תמיד בהשתוות הצורה, בקרבה לכוח העליון, לכוח הכללי, ושלא יאונה לו כל רע.

גם כיום, אם ברצוננו להתקיים כאן כעם ישראל בארץ ישראל, בביטחון, בשגשוג, בחלוקה הצודקת שכל העם מדבר עליה, ביכולתנו להשיג זאת רק בתיקון הרצון האגואיסטי שלנו, רק באהבה הדדית. אם נתחיל להתקשר, נרגיש מיד שיש בינינו כוח שמסדר את הדברים. בעולם אין מבינים איך לעשות זאת. לנו יש את התורה שלנו ואנחנו מסוגלים לעשות את החיבור הזה ולהיות דוגמה לכל העולם.

עלינו להבין זאת ולעשות את התיקונים האלו. אלה התיקונים של ג' שנות עורלה, שבע שנות שמיטה ויובל, דיני כשרות בדרגות שונות, נביאים, כוהנים. כל אלה מסבירים לנו כיצד לסדר את הדברים, כיצד להרוס את כל העבודה הזרה, את הפולחן שאנחנו רואים בכל מקום אצלנו, בתוכנו, כשאנחנו משתחווים למטרות שונות מלבד אהבת הזולת והקמת המקדש שלנו.

גם הבאת הקורבן שייכת למעשה התיקון. קורבן, מלשון קרוב, להתקרב לתכונת ההשפעה, לבורא. "קטורת", מלשון מקטיר, מקרב את האדם לקדושה, להשפעה, השפעה לזולת. יש להבין שעניין הקדושה והטומאה, הוא אהבת הזולת ולהפך.

 

מהי ברכה וקללה בחיים, בדור שלנו כיום?

זה ממש לא משתנה במהלך הדורות. התורה היא נצחית, מזמן בריאת העולם, מבריאת כל המציאות, מעולם אין סוף, דרך כל העולמות עד השתלשלות המציאות של ימינו בעולם שלנו. בעולם שלנו עלינו לעבור דרך ההיסטוריה ולעלות חזרה לעולם אין סוף, לא עם הגופים הפיזיים, אלא במודעות, בהכרה שלנו.

התניית הפעולה היא אך ורק בתיקון הרצון שלנו, הרצון האגואיסטי שנברא כך מלכתחילה, כמו שכתוב, "בראתי יצר הרע". התיקון הוא להגיע לאהבת הזולת על ידי האור העליון, הכוח העליון. זאת בעצם כל הקדושה, כל עבודת הקודש, כל עבודת הקורבנות שמקרבת לזה, תמיד בידיעה היכן אנחנו עדיין לא מתוקנים.

 

כשאנחנו קוראים את התורה, אנחנו רואים שכל הזמן אנחנו טועים פעם אחר פעם, כמו במדבָּר ובמקומות אחרים. כמעט כל פרשה ופרשה חוזרת על כך שבני ישראל שוב ושוב נופלים. למעשה, אנחנו נופלים כדי לגלות את הרצונות שעדיין אינם מתוקנים ולהביא אותם לקדושה, לתיקון. באמצעות הרצונות המקולקלים, אנחנו מגיעים לתיקון, לחיבור בינינו. אז לְמה אנחנו נופלים עכשיו, בתקופה שלנו, לתוך מה נפלנו?

הדור הזה הוא דור מיוחד במינו מכל הזמנים. הגענו כיום למימוש כללי, לתיקון כללי של העולם, משום שכל העולם מגלה שהוא נמצא במצב מעורפל ולא מובן. כל המערכות שלנו אינן מתוקנות, איננו יכולים להסתדר בעולם הזה, מפני שאנחנו לא מותאמים לחוקי הטבע.

הטבע שמתגלה לפנינו עכשיו, מתגלה יותר ויותר מבפנים, טבע של השפעה, טבע של אהבת הזולת, עולם גלובלי. אף על פי התגלות המציאות הזו אנחנו עדיין מתייחסים אליה באופן אגואיסטי. לא מסתדרים איתה, לא רוצים להתחבר, לא רוצים להיות מחוברים, להיות קשורים לאחרים. אבל המציאות שמתגלה מחייבת אותנו. היא מתגלה מבפנים, מתוך רשת קשר בינינו של עולם גלובלי, אינטגרלי, ואיננו מותאמים אליה.

דווקא כשאנחנו מגלים שאיננו מסוגלים להסתדר בעולם, מתגלה חכמת הקבלה. בלעדיה אנו אבודים, משום שלא נבין מה קורה איתנו. חכמת הקבלה מסבירה לנו שאנחנו צריכים להגיע לערבות הדדית. שהיא בעצם החוק שניתן לנו עוד במעמד בהר סיני, שעלינו לקיים אותו. החוק הזה אומר שככל שאנו מרגישים את המציאות כמנוגדת לנו, ואיננו מסתדרים איתה, כך אנו וכל העולם חייבים בתיקונים.

התיקונים הם בחיבור, בהתקרבות להדדיות, בהידברות, בהתאמה לטבע, שאותו נרגיש כטוב, כעוזר, כתומך, ולא כמתנגד או מאיים, כמו שאנחנו מרגישים כיום מכל צד. אף על פי שכל המערכות שלנו נמצאות כיום בקריסה עד כדי סכנה, מערכת הכלכלה והמערכת הפיננסית מורגשות בנו, כי בהן תלויות כל מערכות החיים שלנו, בעיקר האוכל שלו אנו זקוקים כדי לחיות.

חכמת הקבלה מגלה לנו דווקא את הדרך הקצרה, הטובה והקלה. עלינו רק להקשיב, ופתאום החיים יתנהלו באופן טוב יותר. אם ניכנס לתוך זה, נתחיל לראות עד כמה יש אור לפנינו שבעקבותיו נלך ונפסע בבטחה ובהנאה מהחיים.

בייחוד אנחנו בארץ ישראל, ולא רק כל העולם. לנו יש שיטה, אם נתחבר בינינו, נהווה מוקד לכל העולם. כל המאורעות האחרים נועדו דווקא כדי לגלות בנו את הבעיה, שאותה אנחנו חייבים לפתור כדי להינצל. נצטרך באמת לתקן את עצמנו בחיבור, להיות ממש כעם ישראל, מחוברים יחד, משוחררים מכל הצרות ולהיות "אור לגויים".

 

בזמנים כאלה, לאנשים רבים באמת אכפת, הם מזדהים עם המחאה. למשל, יהיו מוכנים אולי לתרום משהו ולעזור.

אבל זה לא יעזור.

 

להגיד לאדם לאהוב את כולם, האם זה מנוגד לטבע האדם?

אפילו שכולם יצאו עכשיו לרחובות, ויתחילו להיפטר מכל הרע שיש ביניהם, יהיו טובים זה לזה, בזה שיתנו זה לזה, הבעיה היא החיבור בִפְנים, החיבור הפנימי, חיבור הלבבות.

לעת עתה עלינו להתחיל באופן חיצוני. עלינו להבין שלצאת מכל הבעיות ובאמת להגיע לעַם ישראל, בארץ ישראל, בשגשוג, בביטחון, בכל טוּב, נוכל רק בתנאי שנתחבר.

להתחבר זה להיות בערבות הדדית. זה בעצם התנאי שהתחייבנו לו בקבלת התורה בהר סיני, ואליו דוחף אותנו הטבע כי הוא חוק המערכת האינטגרלית הכללית שמתגלה לנו כיום.

את החוק הזה אנחנו יכולים ללמוד גם מן המדע שאומר שאין לנו ברירה, אם אנחנו קשורים כך יחד, אנחנו חייבים כך לסדר את כל המערכות. בייחוד אצלנו, ואחר כך בכל העולם. משום כך לא תהיה כל תועלת בחלוקת הדברים סתם כך, או בחשיבה שאפשר יהיה להצליח על ידי ועדה כזו או אחרת, בהעלאת מס או תשלומי כספים כאלו או אחרים. גם אם נחלק את ה"עוגה" הכללית בינינו, בכל זאת לא נצליח. כי חוק הטבע הוא נגדנו. הוא זה שקובע שצריך להיות מחוברים "כאיש אחד בלב אחד".

 

כיצד עושים זאת?

עלינו ללמוד כיצד לעשות זאת. אנחנו לומדים ומשתדלים איכשהו לעשות ורואים שזה אפשרי, ודווקא בקלות. רק שיש כאן מעין מחסום פסיכולוגי שעלינו לרְצות לדלג עליו, ואז זה יקרה ובקלות. עלינו רק לסובב "מתג" קטן. כמו ילד קטן שלוחץ על איזה כפתור ומפעיל איזו מכונה ענקית, כך אנחנו.

זה יקרה מיד, רק אם נפנים שזה הפתרון לכל הבעיות. אם לא נעשה כן, נקבל עוד ועוד מכות ומתוכן נלמד, בכל זאת, מה לעשות. אבל זאת דרך ארוכה ומכאיבה מאוד.

 

בכל בעולם יש בעיות, ובעיות קשות.

כן. וכל העולם בסופו של דבר יפנה אלינו.

 

עם אצבע מאשימה אלינו?

כן. כי הם מרגישים בתת ההכרה וגם אומרים שאנחנו אשמים בכל הצרות שבעולם. הם ידרשו מאיתנו פתרונות בפועל. אז לפני שזה יקרה, עלינו לפרסם את חכמת הקבלה לכל העולם, להראות להם, זה נקרא להיות "אור לגויים".

 

ראה
תוכן
מקורות

"וה' אמר אל אברם, אחרי היפרד לוט"

" הקב"ה לבדו שולט על ארץ ישראל. ובשעה שחטאו ישראל, והיו מקטרים בתוך הארץ לאלקים אחרים, נדחתה, כביכול, השכינה ממקומה. כי היו מושכים ומקטרים לאלקים אחרים שיתקשרו בשכינה, ואז ניתנה להם השליטה. הקטורת עושה קשר להתקשר. וע"כ ינקו מהשכינה וקיבלו ממנה השליטה, ואז שלטו שאר האומות, ובטלו הנביאים. וכל אלו המדרגות הליונות לא שלטו בארץ".

 

זוהר לעם, לך לך, 185

 

הכול תלוי בעצם אם האדם מזמין את הכוח העליון להיות לצידו או לא. הכוח העליון זה כוח של השפעה ואהבה, שהוא למעלה מהאגו שלנו, לכן הוא נקרא "עליון", הטבע העליון מהטבע שלנו. עלינו לקרב אותו קצת יותר אלינו, למשוך אותו לפי השתוות הצורה, שישרה בנו. ואז לא נפחד מכלום.

 

מהם החוקים המוזכרים פה, כשרות, מַעַשַרוֹת?

אלה כולם תיקונים של רצון לקבל.

 

אם ממלאים אחר החוקים האלו באופן גשמי אפשר להגיע?

לא. בצורה גשמית זה לא יעזור. זה כמו שנרצה לחלק את הכסף על ידי חשבון שלנו. זה לא יעזור כי צריך לתקן את הלבבות שלנו, ולא לעשות פעולות בידיים וברגליים בלבד. אין להימנע מהפעולות, כי הן שומרות על מסגרת האומה.

זאת גישה מסוימת שחייבת להתקיים בעם, אבל עִם זאת העיקר הוא תיקון הלב. "לא ניתנה תורה אלא לאנשי לבב". 1 לתקן את הלב. "כתוב על לוח ליבך". 2 כל התורה ניתנה כדי לתקן את הלב.

 

תיקון הלב זו עבודה פנימית מאוד.

עבודה פנימית זה מה שדורשים מאיתנו. הרצון. הגוף שלנו הוא בשר, אדם יכול לעשות איתו דברים שונים. הוא יכול לחייך לזולת, ובִפְנים לרצות ל"אכול" אותו. איננו צריכים את החיוך החיצוני הזה, את היחס החיצוני לדברים, אלא את הלב. את חיבור הלבבות. ואם לא נעשה זאת, נהיה ממש בצרה. נקווה שנשמע בעַם את הדבר הזה יותר ויותר ונתקדם בטוב, ברוח טובה.

 

"וה' אמר אל אברם, אחרי היפרד לוט"
"כי מי אל מבלעדי ה' ומי צור מִבּלעדי אלקינו"

"כי מי אל מבלעדי ה' ומי צור מִבּלעדי אלקינו"

 

"כי מי אל מבלעדי ה'. כי הכול הוא ברשותו של הקב"ה. ולא כמו הנראה במראה

הכוכבים ומזלות, שהם מראים דבר, והקב"ה מחליפו לאופן אחר. ומי צור מבלעדי

אלקינו, שאין צייר כמו הקב"ה, שהוא צייר השלם, שעושה ומצייר צורה תוך צורה,

עוּבָּר במעי אימו, ומשלים אותה הצורה בכל תיקוניה, ומכניס בתוכה נפש עליונה,

הדומה לתיקון העליון".

זוהר לעם, לך לך, 328

 

כל שהאדם צריך הוא רק לרצות את התיקון. הכוח הזה ששורֵה עלינו, הרצון להשפיע הכללי, נקרא "הבורא". הוא שמצייר בנו צורות נכונות שונות. החיבורים בינינו נקראים "הצורות שלו". עד שכל כולו, לפי הזמנה שלנו, מחבר בינינו ושורה בנו, זה נקרא "שהשוכן מתלבש בתוך השכינה". אנחנו השכינה, כנסת ישראל. כשאנחנו נמצאים בחיבור בינינו, שורה בנו תכונת ההשפעה העליונה.

 

כשנגיע באמת לערבות הזאת בינינו, אז יתגלו כל החוקים האלו, המעשרות, הכשרות, בינינו?

כשנתחיל להתקרב נעבור בדרך את כל מה שכתוב בספר התורה.

 

הלב זה עבודה פנימית. מהי עבודת הבורא, בית מקדש?

"בית" נקרא "לב האדם". כל הרצונות של האדם נקראים "הבית" שלו, "הלב" שלו. וכשכולם מכוונים בעל מנת להשפיע, לחיבור הזולת, זה נקרא "קודש".

 

זה כביכול מצב רוח מסוים שהאדם נמצא בו, ואז הוא "עושה" את עבודת הבורא?

אין מדובר במצב רוח, אלא ביחס של האדם, בכוונה שלו כלפי הזולת.

 

זה יכול להיות כל הזמן, בכל מקום?

כן, ודאי. אין זה חשוב היכן האדם נמצא פיזית.

 

בפרשה מוזכרים שלושת הרגלים, אשר בעולם שלנו הם מצטיירים כזמנים: פסח, שבועות וסוכות.

אלה הן מדרגות. ככל שאנחנו מתקנים את עצמנו, אנחנו מתקדמים במאה עשרים וחמש מדרגות. ואז, ככל שאנחנו מתקדמים יש בין המדרגות גם הפסקים, כמו ימות השבוע, שבת, ראשי חודשים, וג' רגלים, אחר כך שמיטה, יובל, ועוד כאלו זמנים.

שלושת הרגלים: פסח, שבועות וסוכות, הם מיוחדים, דרגות מיוחדות. ב"שער הכוונות" האר"י מזכיר אותם די הרבה, כדברים גדולים וגבוהים. אלה הן מידות הקשר שלנו. אם אנחנו עובדים ועובדים ומתקשרים בינינו פתאום משהו נסגר, זה נקרא "רגל", צעד קדימה. וככל שאנו מתקשרים ומתקנים את היחסים בינינו יותר ויותר צמוד, אנו מגיעים לעוד שלב. שלושת השלבים הם: נה"י, חג"ת וחב"ד, או עיבור, יניקה ומוחין, ועל כך אנחנו לומדים מחכמת הקבלה. כך אנחנו מתקדמים, עד שאנחנו בונים בינינו פרצוף אחד שלם, שנקרא אדם, הדומה

לתכונת ההשפעה השלמה, שזה הבורא.

 

המצב של ארץ ישראל הוא מצב אבסולוטי, או שעדיין יש בו עבודה?

לא, לפי הפרשה הזאת אנחנו כביכול נכנסים עכשיו לארץ ישראל ועלינו לתקן את כל הרצונות שלנו באמצעות אור החכמה. העבודה בארץ ישראל אינה פשוטה כלל. זה לא קורה בפעם אחת, אלא זהו תהליך ארוך.

 

אפשר להבין מְעִניין הרגלים, שאנחנו עובדים רבות על החיבור, אולם לא רואים תוצאות. ופתאום מתגלה מצב חדש שהוא צעד קדימה?

כן.

 

וזה בעצם רֶגֶל?

"רגל" זה גם מצב של סיום כל השלבים הקודמים, שבו האדם עוצר כמו בתחנה, וממנה ממשיך הלאה לתקופה הבאה.

 

מהו עניין המעשר? מהיכן הוא מגיע?

זה עשירית מהמלכות. מלכות היא הספירה העשירית בכל המבנה שלנו. יש לנו רצונות: כתר, חכמה, בינה, חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד ומלכות. המלכות היא העשירית, ומאחר שאיננו מסוגלים לתקן אותה, אנו רק מוסרים אותה באמצעות מתן מעשר, ובזה התיקון שלה.

 

למי אנחנו מוסרים אותה?

לעַם. לבית המקדש הכללי. בית זה לא הלב של האדם בלבד. כל בית המקדש נמצא מחוץ לנו, בקשר שלנו עם הזולת, ברצונות שלנו כלפי הזולת, ולו אנחנו מקדישים אותה.

 

מושגים

מושגים

 

ברכה

אם אנחנו רוצים להגיע לתכונת ההשפעה, אז האור פועל לפנינו, ובונה בנו את התכונה הזאת.

 

קללה

ההפך מברכה. אם אדם רוצה להיות בעל מנת לקבל, לנצל את הזולת, לקבל ממנו, אז הוא

מקבל מכה שמלמדת אותי שהוא צריך להיות ההפך. תמיד זה כך.

 

חובה לעומת איסור

תיקון לעומת קלקול. אסור לאדם להיות ברצון לקבל האגואיסטי שלו, אלא חובה עליו לתקן

אותו בכוונה על מנת להשפיע.

 

מקום

מקום הוא רצון. אין מקומות, העולם שבו אנחנו נמצאים נקרא עולם מדומה. נראה לנו שאנחנו

נמצאים במקום, בחלל, ביקום, אבל האמת היא שזה רצון. זה רצון של הבורא שאנו רואים בו

תופעות שונות.

 

מקדש

מלשון קודש. זה ברכה, השפעה, אהבת הזולת, כל מה שנמצא מחוץ לאדם נקרא "מקדש".

בתוך האדם יש רק נקודה. כשהוא מתקשר לאחרים, היחס שלו לאחרים בונה בהם מקדש. על

האדם לבוא לבית המקדש, להיכנס לתוכו.

אלה הם כל רצונות הזולת שהאדם נמצא בהשפעה אליהם. הוא מביא להם תרומות או

מעשרות, הוא מגיע לשם כביכול עם כל המתנות שלו, עם הקדושים. עם כל דבר שהאדם רוצה

הוא יכול להשפיע לזולת. הוא מביא קורבנות ועושה את כל העבודה הזאת. הקורבנות חשובים

מאוד, משום שעל ידי כך שהאדם משפיע, נותן לזולת, הוא מקרב את עצמו להשפעה.

 

נבואה

דרגה מיוחדת שהרמח"ל כותב עליה, בסגנונו הנפלא, בדרך ה'. הוא מפרט לנו שם את כל

הדרכים להגיע לדרגת ההשפעה, שאחת מהן היא הנבואה.

 

זה אלמנט שקיים בכל אדם בדרך?

זה קיים בכל אחד. וכל אחד יכול להגיע.

 

כשרות

האדם, מכל רצון ורצון שלו, שהיה תמיד מקולקל, עושה בירורים שונים, חותך ומסדר באופן

כזה שהוא יכול להשתמש בו בעל מנת להשפיע. אז הוא נקרא "כשר".

 

שמיטה

שמיטה היא כמו שבת. אחרי מדרגות אחדות האדם עוצר בתחנה, עושה תיקון וממשיך הלאה,

אחרי שבע שנים.

 

שלושה רגלים

שלושת הרגלים הם נה"י, חג"ת, חב"ד שאנחנו עוברים, עיבור, יניקה ומוחין, בקשר בינינו.

שלוש תחנות, שלושה תיקונים, ואז מגיעים לגמר התיקון.

 

Anchor 1

"סיכום"

 

אין לנו לעשות דבר, אלא רק להתחבר בינינו. ובחיבור בינינו נגלה את כל התורה וגם נפתור את כל הצרות והבעיות. נזכה לכבוד גדול שמגיע לעם ישראל. לאור כל מה שמתרחש עכשיו בעם, אנחנו בדרך לזה.

 

bottom of page