top of page

פרשת "ויצא"

(בראשית כח, י – כב, ג)

 

 

פרשת "ויצא"

"וַיַרְא והנה באר בשדה"

"והנה סולם מוצב ארצה"

מושגים

 

פרשת "ויצא" פותחת ביעקב היוצא מבאר שבע והולך לחרן. הוא עוצר ללינת לילה ורואה בחלומו סולם, "והנה סלם מצב ארצה, וראשו, מגיע השמיימה; והנה מלאכי א-לוהים, עולים ויורדים בו". 1 הבורא מתגלה אליו ומבטיח לו שהארץ שהוא שוכב עליה תינתן לו, שיהיו לו הרבה בנים ושהוא, הבורא, ישמור עליו. בבוקר המחרת יעקב מקים בַמָקום מצבה וקורא לו, מקום הזה, "בית-אל".יעקב מגיע לבאר שליד חרן, שם הוא פוגש את רחל ואת אביה, לבן הארמי, שמציע לו לעבוד בעבורו שבע שנים כדי להינשא לרחל. בתום שבע שנים, יעקב המרומה מקבל את לאה לאישה, ורק לאחר שבע שנים נוספות הוא מקבל את רחל ונישא לה.לאה יולדת לו ארבעה בנים, ואילו רחל עקרה. רחל נותנת ליעקב את שפחותיה והן מולידותל ו עוד ארבעה בנים. לאה שוב יולדת לו עוד שני בנים ורק בסוף נולד בן מרחל שנקרא יוסף.יעקב מבקש לקבל שכר מלבן חלף עבודתו, ולבן מעניק לו חלק מהצאן, אף שסיכמו אחרת. יעקב מראה לצאן רְהָטים, והם מתעברים ויולדים; חלק מהצאן נולדים עקודים, חלק נקודים וחלק ברודים. יעקב מרגיש שהיחס של לבן אליו אינו כתמול שלשום, ובה בעת מתגלה אליו מלאך האומר לו לשוב ארצה. יעקב עוזב מבלי להודיע ללבן, כשרחל גונבת את התרפים. לבן רודף אחריהם ומחפש את התרפים, הוא פוגש את יעקב בהר הגלעד ונוזף בו על שברח ממנו וגנב את התרפים. בסופו של דבר, הם כורתים ברית במקום. יעקב מתכונן להיכנס לארץ ישראל, ורואה מלאכים שמלווים אותו וקורא למקום בשם "מחניים".

 

בהקבלה תמיד מפרשת את הסיפור על פי ההתפתחות הפנימית של האדם, כי מטרת האדם בעולם הזה היא לגלות את הבורא, להגיע לדרגתו, לדבקות.

בכל הפרשות עד כה גילה האדם את הנקודה ההתחלתית שלו, הנקראת "אברהם",אותה בירר, על ידי לימוד, על ידי קבוצה, על ידי חיבור עם המורה ועם ספרי הקבלה. לאחר מכן, בהמשך התהליך, גילה האדם את המצב הבא שלו "יצחק", ולאחריו את "ישמעאל" ואת " עֵשָֹו".

בפרשת "ויצא" מדובר על יעקב, שהוא הקו האמצעי. אברהם הוא קו ימין ויצחק הוא קו שמאל. יעקב הוא המיוחד שבאבות, מפני שהקו האמצעי הוא הקו שכולל בתוכו את כל התכונות, גם הרעות וגם הטובות. היצר הרע והיצר הטוב מתחברים יחד, בקו האמצעי, כדי להגיע לדרגת הבורא, שזוהי מטרתנו.כל העבודה בקו האמצעי נעשית ב"אמונה למעלה מהדעת", כלומר בהשפעה, למעלה מהאגו של האדם. זו תכונת "יעקב" שבאדם, וכך היא מתפתחת. יעקב יוצא מבאר שבע, ממקום אחד, ממצב פנימי אחד, לכיוון חרן, שזהו מצב שני בדרך. בדרך עליו לעבור ממצב למצב, דרך היום והלילה. כלומר, הוא חווה ירידות ועליות במצבים הפנימיים שלו.

כל עלייה באה לידי ביטוי בכך שהאדם עולה מעל ל"ב האבן שלו, מעל האבן ששם תחת ראשו, ועושה פעולה מיוחדת הנקראת "שינה". כלומר, העלאת מ"ן. ואז בחלום, כלומר בהתקשרות שלו למדרגה עליונה, הוא מגלה את הסולם, "סולם יעקב", סולם המדרגות. סולם זה הוא בעל מאה עשרים וחמש מדרגות, שהאדם עולה בהן עד שהוא מגיע לבית ה'.

האדם עדיין אינו מסוגל לגלות את כל הסולם, הוא רק רואה שהוא מגיע לשמים. זהו הגילוי של תחילת הדרך, המושג בקו האמצעי. לכן הבורא מתגלה לפניו ואומר לו שהוא נותן לו רצון, ארץ, שעימו יתחיל עכשיו לעבוד. כלומר, הרצון כולו יהיה מקודש, בכוונה על מנת להשפיע, על מנת להתקרב לבורא, וודאי שיעקב יגיע לכך. משום כך יעקב מקים מצבה במקום, ביסוד הסולם, וקובע שזהו בית הא-ל, ומכאן והלאה הוא עולה ישר למטרת הבריאה.

כמו תמיד, כשהאדם מתחיל לעבוד עם הרצון, הוא מתחיל להשתנות. מצד אחד, מתגלה לו יותר יצר רע, ומצד אחר, הוא מתקן אותו על ידי היצר הטוב. כשהרצון ריק הוא נקרא"בור", וכשהוא מלא הוא נקרא "באר". לפי סיפורי התורה, אנו רואים שהמצבים המיוחדים של עלייה ממצב למצב מתרחשים ליד הבאר, כך קורה עם אברהם, יצחק, אליעזר, משה וציפורה.

ויצא
תוכן
מקורות

"וַיַרְא והנה באר בשדה"

"יעקב, כשישב על הבאר, כיוון שראה שהמים עולים אליו, ידע שאשתו תזדמן לו שם. וכן משה, כשישב על הבאר, כיוון שראה המים עולים אליו, ידע שאשתו תזדמן לו שם. וכך היה, שאשתו הזדמנה שם ליעקב, כמ"ש, עודנו מדבר עימם, ורחל באה עם הצאן, ויהי כאשר ראה. וכן היה במשה, כמ"ש, ויבואו הרועים ויגרשום, ושם הזדמנה לו ציפורה אשתו. כי הבאר גרמה להם את זה. כי הבאר, הנוקבא העליונה. וכמו שנפגשו בנוקבא עליונה, כן נפגשו עם הנוקבא שבעוה"ז".

 

זוהר לעם, ויצא, 95

"וַיַרְא והנה באר בשדה"

מושגים

 

סולם יעקב

"סולם יעקב" הוא הקו האמצעי שבו אדם צריך ללכת – "שביל הזהב". זהו הקו שבו האדם מחבר את כל היוצרות שלו, הטובות והרעות. למעשה, אין דבר רע. אם האדם יודע להשתמש בו נכון, הוא הופך אותו לטוב ולמועיל. לכן, "סולם יעקב" הוא הרצונות שלנו שמלכתחילה הם יצר רע, "בראתי יצר רע". אבל אם אנו מחברים אליהם "בראתי תורה תבלין", אזי מהחיבור של שניהם נוצר הקו האמצעי.

מצד אחד האדם כל הזמן מתקן את הרצונות היותר ויותר גרועים שלו, כי "כל הגדול מחבר ויצרו גדול הימנו". 8 ככל שהוא מתקדם, כך הוא מגלה עד כמה הוא גרוע יותר. מגיע אליו כוח גדול יותר, כוח האור שהוא מגלה, שהוא חייב לגלות, שאיתו הוא מתקן את עצמו. כששניהם מתחברים כל פעם בכל המדרגות, האדם נעשה "עשיר", הן מהרצון והן מהאור שמתקן אותו. סך כל הנשמה שלו, בחיבור בין שניהם, גדֵלה ובה מתגלה הבורא יותר ויותר. כך מגיעים להשגה בקו האמצעי, עד שמגיעים ממש לבית א-ל.

 

אהבה

אהבה פירושה שבמקום הרצון שלי ליהנות, אני לוקח את הרצונות הזרים לי וממלא אותם. אהבה היא שימוש בכל היכולת שלי רק כדי למלא את האחרים. אהבה היא ביטול עצמי, אין לישום רצון שהוא שלי, או משהו לעשות עם עצמי, אלא רק כלפי הזולת.כשאנו מתקשרים זה לזה באופן כזה של אהבה, אנו רוכשים את כל הנשמות, את כל הרצונות האחרים שהופכים להיות שלנו, וכשאנו ממלאים אותם, אנו משיגים לעצמנו אין סוף.

 

שבע שנים

שבע דרגות. שש דרגות של הזעיר אנפין שנקרא "הקדוש ברוך הוא", והשביעית המלכות, ויחד הם שבע שצריכים להגיע לאיחוד. שבע זה תמיד מספר שלם. יש גם עשר שזו גדלות, אבל המבנה הרגיל הוא של שבע.

 

שכר

בעולם שלנו שכר פירושו, שאני ממלא את עצמי. ברוחניות לעומת זאת, שכר פירושו, שיש לי הזדמנות למלא את האחרים.

 

 

 

מושגים

אנו עולים במעלה סולם המדרגות, אך ורק בעזרת השימוש באותו אגו, ברצון לקבל, בשנאה, בהר סיני. הסולם כולו בנוי על פי עיקרון כמו מגדל בבל. זה כל האגו שהבורא ברא, כי "בראתי יצר רע". כשאנו מתקנים אותו, אנחנו הולכים ועולים מעליו, על ידי "בראתי תורה תבלין", על ידי כל התורה, כל האור, הלבן, הלובן העליון, שבו אנו משתמשים כדי לתקן אתעצמנו, עד שמגיעים לשמים, למצב שכל הרצון לקבל שלנו יהיה כהשפעה, כאהבה.

 

האם אפשר לקשר בין הפרשה הזאת למה שקורה כיום בעולם? האם גם אנחנו נמצאים כיוםלפני מדרגה שאיננו מבינים אותה?

כיום עלינו להבין כולנו, בכל העולם, שקודם כול אנו מחוברים בינינו, ואין לנו ברירה. ומכיוון שאנו מחוברים עלינו להשתמש בכל הכוחות שלנו. עלינו גם להבין שאי אפשר להשתמש עוד רק בקו אחד, קו שמאל, בקו האגואיסטי, שלפיו גדלנו עד כה, ולפיו התקדם העולם כולו. אלא עכשיו עלינו למצוא אצלנו גם את קו ימין, ומשניהם להרכיב את הקו האמצעי. ולכן המצב שבו אנו נמצאים הוא ממש כמו בתחילת הסולם.

מחוסר ברירה מצד אחד, ועל ידי הפצת חכמת הקבלה מצד אחר, נגיע למצב שסוף סוף רגיש שיש לנו שני מלאכים, גם מימין וגם משמאל, ואז נבקש "בואכם לשלום מלאכי השלום". נבקש שיבואו ויעשו שלום, שיעשו בינינו סדר. וגם שבכל אחד ואחד מאיתנו, יהפכו את כל התכונות האגואיסטיות לתכונות של השפעה. כדי שנוכל להתקשר זה לזה על ידי המלאכים האלה. כל התיקונים הם מלמעלה, ועם בואם, הרצון שלנו הופך להיות לבית ה', בית א-ל.

 

לפי הסיפור שבפרשה נראה שבעבר היה קל יותר. היה רק יעקב והיה לו אבא. כיום התחושה בעולם היא שישנם אנשים רבים וקשה מאוד לתקשר.

התורה כביכול מציגה לנו רק סיפור, ועל האדם לממש אותו עכשיו בתוך העולם. התורה מספרת את זה כמשל, והאדם צריך לדעת כיצד להשתמש בו.

 

האם יש לנו כר פעולה?

כיום העולם כולו הוא "עֵשָֹו" אחד גדול. כנגד זה על האדם להוציא את האנשים שמתעסקים בפנימיות התורה, שהם מצד ימין. עליהם נאמר "אתם המעט מכל העמים, 5 אבל הם אלה האוחזים בשיטה. ולהוציא גם את אלה מהשמאל, ומהם יחד להתחיל להרכיב את הקו האמצעי. "כי כולם ידעו אותי למקטנם ועד גדולם". 6 אנו וכל העולם צריכים לעלות לבית א-ל.

 

אנו רואים שיש פה שוב מִרמה, שמסובבים אותנו. איך מקובל יכול לדעת בבטחה שעכשיו אין מסובבים אותו, מרמים אותו למדרגה הבאה? או שמא כך צריך להיות?

אדרבא, למה לא. יעקב שָׂם את כל הדעת, את כל הדעה שלו כאבן תחת ראשו, ורוצה לעלות בחלום. אין הוא יכול לעלות בסולם, מלבד בחלום יעקב.

 

משמע, שאחרת האגו לא ייתן?

אני מתמסר לעלייה הזאת, מתעלה כך למדרגה העליונה, כי אחרת לא אוכל לעזוב אתה מדרגה הקודמת. זה נעשה תמיד בכוח ההשפעה שלמעלה, מכוח הקבלה שנקרא "אמונה למעלה מהדעת".

 

בלימוד יש לעתים, לרגעים, תחושה שאתה באמת נפעל במאה אחוז, אולם קשה להרגיש כך בהתנהלות היומיומית בחיינו.

לכן יש לנו אמצעי לכך שהוא הקבוצה. בתוך הקבוצה אנו לומדים איך אדם יכול להתבטל כלפי אחרים בקבוצה, כלפי אהבת חברים, כלפי אהבת הזולת. כך האדם לומד איך למסור, לעזוב את הלב והמוח שלו, ולהתחבר עם האחרים "כאיש אחד בלב אחד". ברצון אחד ממש,עד שהוא אינו מזהה אם זה שלו או של האחרים. הוא פשוט אחד מכולם.

 

מצב זה יכול להתקיים, למשל, גם במשפחה או בזוגיות?

זה יכול להתקיים בתנאי שכל העולם יימשך לזה. אנו לומדים איך לפעול כך בקבוצה, כי כלפי הקבוצה אפשר למדוד זאת. אדם יכול להתקדם יחד עם האנשים שהוא לומד איתם ופועל איתם בעבודה הדדית, בעבודה הרוחנית, "איש את רעהו יעזורו". 7 כשכולם משתוקקים לכך בקבוצה, כל אחד רוכש את כל הכוחות של כל הקבוצה ויש לו יכולת לעלות. כל פעולה אחרת היא בלתי אפשרית.

 

"והנה סולם מוצב ארצה"

"והנה סולם מוצב ארצה"

"סולם רומז, שראה בניו, שעתידים לקבל התורה בהר סיני. כי סולם הוא סיני, משום, שהר סיני הוא, כמ"ש, מוצב בארץ, וראשו, מעלתו, מגיע השמיימה. וכל המרכבות ומחנות המלאכים העליונים כולם ירדו שם ביחד עם הקב"ה, בעת שנתן להם התורה, כמ"ש, ומלאכי אלקים עולים ויורדים בו".


זוהר לעם, ויצא, 70

ספר הזוהר מדגיש במיוחד את ההקבלה בין יעקב למשה, כי יש כאן המשך של הקו האמצעי שנבנה. בבארות הקודמות שחפרו אבותינו, הם היו עדיין בקו ימין ובקו שמאל, לעומת זאת כאן הם בקו האמצעי.

יעקב מגיע ללבן. על פי חכמת הקבלה, "לבן" זה לובן עליון, זה אור גדול מאוד, ממש אור אין סוף. אמנם כתוב "לבן הרשע", אולם זה מפני שהוא מתגלה כנגד כל הרצון לקבל, שטרם תוקן, ולכן הוא נקרא "רשע". ודאי שלבן מעוניין ביעקב, מסכים, ומאוד רוצה ומרוצה, כי זו בעצם הנהגת הבורא, שמתגלה מלמעלה, גם כנגד יצר הטוב וגם כנגד יצר הרע, ההנהגה הזאת פועלת בכולם.

לבן, האור העליון, ההנהגה הזאת, הנמצאת כנגד כל הרצון שברא הבורא, רוצה שהרצון כולו ייתקן באדם, ולא רק החלק הקטן שנקרא "רחל", שהיא הנוקבא הקטנה, אלא גם "לאה",הנוקבא הגדולה. לכן, לבן הולך מיד על כל הרצון, כנגד הלובן העליון שלו, זה הרצון שהוא מבקש שייתקן. משום כך הוא עובד במרמה, זו הנהגת הבורא, כך הוא "מסדר" אותנו כל פעם ומסובב אותנו, ואנו מבינים, שדווקא על ידי כך אנו מתיישרים, כביכול מתוך המרמה. המרמההיא כלפינו משום שאנו "עקומים". התוצאה היא שהאדם בלית בררה לוקח מה שיש. הוא מבין שגם אם זאת אינה הנוקבאהאהובה שלו, עליו לקבל אותה והוא חייב לעלות אליה, למרות הקושי ואי ההתאמה לדרגתו.

 

האם הנוקבא היא חיסרון? האם היא רצון גדול?

כן, נוקבא היא חיסרון. "אשתו כגופו", 2 גופו נקרא "נוקבא", הרצון שבתוך הנשמה שאיתואנו עובדים. בסיפור על ה"עקודים, נקודים, וברודים", יעקב כנראה יודע איך לסדר את כל התהליך הגנטי. העבודה כאן היא בג' קווים – עקודים, נקודים וברודים – שאלה הם שלושת העולמות.

עקודים זהו עולם אדם קדמון, העולם הכי גבוה, שם הלבן שולט במיוחד. אחר כך בעולם הנקודים, שבו הייתה שבירה, ממנו באות הנקודות השחורות המתגלות על הרקע הלבן,ודווקא באמצעותן, מגיע לאדם הגילוי. הברודים, זהו עולם האצילות, שנמצא מול הנשמה של האדם, שבאמצעותו אנו מתקנים את עצמנו ומגלים את כל הא-לוהות.

יעקב, שהוא הקו האמצעי, סידר את כל העבודה שלו כך, שהיצר הרע והיצר הטוב מתחברים יחדיו, הכוונה על מנת להשפיע עם הרצון לקבל האגואיסטי. יעקב בעל יכולת לעבוד על האבן, על ל"ב האבן, הוא יכול לחבר בתוכו את כל שלושת העולמות האלו, עקודים, נקודים, וברודים. ועל ידי העבודה הזאת בקו אמצעי, אנו עולים באמת לבית א-ל.

ברור שבאופן כזה, רחל אינה יכולה להוליד ילדים, כי יש חוסר בחסדים, חוסר בלבוש לאור החכמה. אור החכמה אינו יכול להגיע לנוקבא הקטנה, רק לנוקבא הגדולה, "לאה". למרות זאת האדם מתקדם, כשהוא מוליד בדרגה הזאת יותר ויותר כלים, הוא מתקן את הרצון לקבל שלו למדרגות הבאות, שנקראות "הבנים שלו". יש לו ארבעה בנים מלאה, אחר כך נולדים לו עוד בנים מהשפחות, גם מהשִפחה של רחל. לאחר מכן רחל מולידה לו את יוסף.

כשיעקב מבקש את התשלום המגיע לו, כלומר רוצה לקבל את האור העליון בכוונה על מנת להשפיע, לתוך הכלים שלו, לבן מתעקש ואומר שהכול שייך לו. אמנם כן, כל הרצון לקבל שנברא, נברא כנגד האור העליון הגדול, שהוא הלבן. יעקב עדיין אינו מוכן לכך, כי הוא עדיין נקרא "יעקב הקטן", עליו להילחם ולעלות מדרגות רבות עד שיהיה גדול וייקרא "ישראל".ומכאן שבלית ברירה, יעקב ולבן בעצם נפרדים, כאשר יעקב בורח כביכול מלבן ורחל גונבת את התרפים, מפני שאלו הם הכוחות, הכלים שלה, שיצטרכו להיתקן.

 

מה המשמעות שרחל גונבת?

ברוחניות גניבה פירושה, שאני מקבל דברים שאינם מגיעים לי, בהתייחס למצב שלי כרגע, אבל אשלם על כך מאוחר יותר, איני יכול לקבל מה שאינו מגיע לי. אין משוא פנים ברוחניות, אלא הכול עובד לפי החוק "האמינו בי ואני פורע". 3 כלומר, אני יכול לקבל עכשיו ולהחזיר אחרכך, כי בכוחות הנוכחיים שלי איני מסוגל, באופן כזה אנו גדלים. כאשר ילד גדל במשפחה,מגיע לו לקבל ממנה הכול, אפילו שאינו מרוויח כלום, אחר כך הוא מחזיר זאת, בדרגה הבאהעם הילדים שלו.

יעקב בורח, לָבָן משיג אותו ליד הר גלעד, וכאן, בסופו של דבר, הם כורתים ברית. אף על פי שלאורך כל הדרך, יעקב הולך בקו האמצעי שכביכול אינו נוח ללבן, כי הוא רוצה גילוי בכל הכלים, אבל מובן שגילוי חייב להיות בהגבלה, במנות קטנות. לכן היה ניגוד בין יעקב ללבן, ונכרתה ביניהם הברית. האדם והכוח העליון נכנסים למערכת מיוחדת. במערכת זו אנו מתקדמים בהדרגה, ומגיעים בהתאמה לרצון העליון.

 

מהם אותם מלאכים המוזכרים בפרשה פעמיים; כשהם עולים ויורדים בסולם, ולאחר מכן כשהם מְלווים את יעקב?

מלאכים הם כוחות. אלו הם הכוחות המצויים באדם שהולך בדרך לגילוי הבורא, בתוך הכלים המתוקנים שלו, לפי חוק השתוות הצורה. האדם רוכש כל הזמן כוחות חדשים על פני האגו שלו, על פני הרצון לקבל, עד שהוא מתוקן בכוונה על מנת להשפיע, משנאה לאהבה. הדרך לבורא היא ב"ואהבת לרעך כמוך", זהו הכלל הגדול, זהו כל התיקון שלנו – אהבת הזולת. לאדם שהולך בדרך הזאת, ובכל פעם עולה יותר ויותר, יש כוחות שמסייעים לו. בערב שבת אנו אומרים, "בואכם לשלום מלאכי השלום, מלאכי עליון", 4 שזהו סמל לגמר התיקון.

 

האם הכוח הוא מבפנים או שאלו הם כוחות שהבורא מפעיל?

אלה הם כוחות שהבורא מפעיל, לכן הם נקראים "מלאכים". המלאכים הם כמו דומם, צומח וחי בעולם הזה, שעוזרים לנו לחְיות. מלאך יכול להיות סוס, או חמור וכדומה, כוחות שמלווים אותנו ועוזרים לנו לבצע פעולות, אבל למעשה הם מנוהלים על ידי דרגת האדם שבנו.

 

מהו גילוי של מלאך, כשהאדם מגלה מלאך, הוא מגלה את הכוח שפועל עליו?

האדם מגלה כוחות שבאמצעותם הוא יכול להמשיך ולעלות ממדרגה למדרגה.

 

הבורא תמיד מתגלה בחלום, מהו החלום?

חלום הוא מדרגה עליונה יותר, שאיני יכול לעת עתה לעלות אליה, אבל יכול להתקשר אליה, בביטול הכלים שלי: המוח, השכל, הרגש וכולי. אני כביכול נכנס למצב של קטנוּת, בדרך כלל בשכיבה, כדי להשיג מדרגה עליונה יותר. אני שם את האבן מתחת לראש, כך אני מבטל את כל ההבנות שלי ואת כל היצר שלי, ונכנס לחלום, כלומר אני נכנס לקטנוּת במיוחד כדי להשיג מדרגה עליונה. מכיוון שכל מה שרכשתי במדרגה הקודמת, אינו מתאים עוד למדרגה העליונה.

ברוחניות קיים פער בין המדרגות; כל מדרגה עליונה ממש הפוכה מהקודמת. לכן יש כאן עניין של לעבור את הלילה, לעבור חלום, להיכנס למאבק עם המלאכים, בייחוד עם ה"מלאך" עֵשָֹו. כי בכל פעם האדם צריך להתגבר מחדש על האגו שלו, ולמיין עם מה הוא ממשיך הלאה למדרגה הבאה, ומה הוא משאיר ולא עובד איתו בינתיים.

 

רואים כאן חיבורים רבים למדרגה העליונה; חלום הוא חיבור, התרפים שנגנבים הם הלוואה למדרגה הבאה, לָבָן הוא מדרגה שעדיין אי אפשר להשיג אותה - הכול פה הוא מעין חיבור?

בייחוד עכשיו נעשה חיבור, כשיעקב רוצה להיכנס לארץ ישראל. כלומר, כשהמלכות מתחברת עם הבינה, כשהרצון לקבל מתחבר עם הכוונה על מנת להשפיע, כשנעשה ברצון תיקון גדול כל כך. לכן ברור מדוע הוא קורא למקום הזה "מחניים"; המקום שבו כבר שורה הבורא, שהוא תחילת הסולם ממש, שאליו הגיע על ידי המלאכים הנקראים "מלאכי עליון".

אי אפשר בלי הרהורים, אי אפשר בלי נפילות, בלי אכזבות ובלי שגיאות. זהו חשבון נפש,בדומה למה שאנו עוברים בתחילתה של כל שנה חדשה. אנו תמיד צריכים לעשות זאת, וטובשעכשיו אנו עוברים תהליך זה בכל העולם. האנושות, סוף סוף, מתחילה להגיע להבנה עד כמההיא טועה בדרך. אפשר שמהמצב הזה נעלה כולנו לבית א-ל.

"ההרהור שלו היה ברחל"

"אם ישים אליו ליבו, רוחו ונשמתו אליו יאסוף. כי הרצון והמחשבה מושכיםהמשכה ועושים מעשה בכל מה שצריך. ועל כן בתפילה צריכים רצון והרהור לכווןבה. וכן בכל העבודות של הקב"ה, ההרהור והמחשבה עושים מעשה ומושכיםהמשכה לכל מה שצריך".


זוהר לעם, ויצא, 189

Anchor 1
bottom of page