top of page

פרשת "תולדות"

(בראשית כה, י״ט – כח, ט)

 

 

פרשת "תולדות"

"ויגדלו הנערים"

"הברכות"

מושגים

 

פרשת "תולדות" פותחת בחתונה של יצחק ורבקה. לאחר עשרים שנות עקרות, רבקה נכנסת להיריון, וה' מודיע לה שהיא תלד שני בנים. הבכור, עֵשָֹו, והקטן שאוחז בעקבו נקרא יעקב. עֵשָֹו גדל להיות צייד ויעקב ללומד תורה.

ההתמודדות הראשונה ביניהם היא על מכירת הבכורה. עֵשָֹו חוזר בלי ציד, יעקב מציע לו נזיד עדשים תמורת מכירת בכורתו ועֵשָֹו מסכים. לאחר זמן מה, עֵשָֹו מגלה שיעקב רימה אותו.

בהמשך הפרשה, יצחק חופר שתי בארות שנגזלות על ידי הפלשתים. הבאר השלישית נשארת ברשותו והיא נקראת "רחובות". לבסוף אבימלך ויצחק כורתים ביניהם ברית.

ההתמודדות השנייה בין הבנים מתרחשת כשיצחק מבקש לברך את הבנים. יצחק מבקש לברך את עֵשָֹו בכורו ורבקה מבקשת מיעקב להתחפש לעֵשָֹו, כדי לקבל את הבכורה. כשעֵשָֹו מגלה שיעקב קיבל את בכורתו, הוא מבקש להרוג אותו ורבקה שולחת את יעקב לחרן, לאחיה לָבָן.

הסיפור הדרמטי שלפנינו אינו אלא תהליך בהתפתחות הרוחנית של האדם, העוסק רק בכוחות הבסיסיים של האדם, אף על פי שאפשר להפוך אותו לרומן, ואכן נכתבו על כך סיפורים רבים.

הבורא ברא את הרצון לקבל. הרצון הזה הוא כל חומר הבריאה. ברצון אפשר להשתמש לטובת עצמי או לטובת אחרים, לטובת הזולת. למעשה הבריאה כולה היא למען השימוש ברצון לטובת הזולת – "ואהבת לרעך כמוך, כלל גדול לתורה", 1 זהו הכלל של כל המציאות, של כל הטבע.

מצד אחד, אנחנו חייבים להשתמש ברצון לקבל, ולמלא אותו בכל מה שאפשר. מצד אחר,עצם פעולת המילוי, שבה אתה מושך הכול לעצמך, חייבת להיות למען הזולת – אלה הם שנידברים הסותרים זה את זה. השימוש באגו שלך, ברצון לקבל, צריך להיות אך ורק בכיוון שטוב לכולם. אנחנו לא מסוגלים להבין את הניגוד הזה, ומשום כך הוא אינו מאפשר לנו את הגישה להבנת התורה, ולכן היא נסתרת עבורנו.

הפרשה נותנת מעין הסבר לכך בתיאור על אברהם שאמנם אהב את ישמעאל, אך שילחו מעל פניו. כך גם יצחק שאוהב את עֵשָׂו, שהוא הרצון לקבל, שהוא כל חומר הבריאה, כל הטבע שלי שאני זקוק לו וצריך להשתמש בו, בכל מה שאני פועל במציאות חיי. אלא שעליי להשתמש בו באופן כזה, שמלובשת עליו כוונה על מנת להשפיע. מצב שבו כל האגו שלי הופך מיצר הרע ליצר הטוב.

"ואהבת לרעך כמוך", משמעו שאתה נוהג בתחילה על פי "כמוך", כמו שאתה אוהב את עצמך. ואחר אתה הופך את הכוונה לאהבת הזולת. ההיפוך הזה אינו קורה על ידי מעשה, כי מעשה ברצון שלנו הוא לקבל, אלא רק על ידי כך שאנחנו מקבלים כדי להשפיע לאחרים. ואז כל מה שיש בעולם, כל האורות, כל השפע, עוברים דרך כל אחד ואחד מאיתנו לכל העולם,ובאופן כזה כולנו מתמלאים.

כיום כשאנחנו מגלים שבעולם כולנו קשורים זה לזה, נחשפת לעינינו ההזדמנות להבין שרק באמצעות קשר טוב בינינו, יעברו דרכנו כל המילויים הטובים שאנחנו כל כך רוצים, ורק בפעולה שבה אנחנו ממלאים את האחרים, אנחנו נהנים. זהו עניין הבכורה. הבכור הוא מי שבראש. בראש חייבת להיות הכוונה על מנת להשפיע, כוונת ההשפעה, לטובת הזולת, אהבה, שנקראת "יעקב", שלומד תורה, שהיא ההשפעה.

בפרשה מדובר על כך שאנחנו זקוקים גם לכלים של עֵשָׂו, כשם שאנחנו מדברים בפורים על האורות של הָמָן, שבאים ומתלבשים על ידי מרדכי, שזה כבר גמר התיקון. כמו כיסי המן, כיסים אלו הם הכלים שלו. עֵשָֹו, שהוא ציד, מביא את סך כל הרצונות האגואיסטיים, שיהיו תחת ההשפעה, התורה, של יעקב. זהו שימוש נכון באגו שלנו, ברצון לקבל.

לכן השילוב של עֵשָֹו ויעקב הוא נכון. יצחק, שהוא הגדול, מדרגה קודמת, גדולה יותר, באמת אוהב את המדרגה הבאה שהיא כולה כעֵשָֹו, כרצון לקבל שמתגלה. בכל מדרגה מתגלה קודם הרצון לקבל שלה הגדול ורק לאחר מכן מתבצע התיקון. כלומר, נולד לך "עֵשָֹו", אתה מתקן אותו בהדרגה על ידי "יעקב" עד שאתה יכול להשתמש בו.

דוגמה לשילוב הנכון היא שלוש הבארות. שתי בארות, ימין ושמאל, הן אינן שילוב טוב. הבאר השלישית היא באמת רחובות – "כי הרחיב ה' לנו",2 אפשר להפיק ממנה תועלת רבה. יעקב מקבל את כל האור שמגיע מהמדרגה העליונה יותר, מהאבות, כי עֵשָֹו אינו מסוגל לקבל את הברכה. למעשה, עֵשָֹו מוותר עליה מפני שאחרת יישאר רעב, ורק באמצעות יעקב –הפועל נכון בכלים של עֵשָֹו, שהם הרצונות של האדם, כשהוא מכוון את כל הרצונות שלו לטובת הזולת – בסופו של דבר כולם שֹבעים.

לאחר גזלת הבכורה מתנהלת מלחמה בין יעקב לעֵשָֹו, משום ששניהם שונים לגמרי, עד שהם מוצאים את הבאר השלישית, את הקו האמצעי המתחיל להתבסס משניהם.

בעולם שלנו גם אנו מצויים באותן הבעיות. מצד אחד אנחנו נמצאים באגו שלנו, ומצד אחר, מתגלה המערכת האינטגרלית, גלובלית, האומרת שעלינו להיות קשורים זה לזה. אבל איננו יודעים כיצד לחבר בין שני הקצוות הללו. כל אחד באופן אישי, אינדיבידואלי, רוצה הכולל עצמו, והטבע שמתגלה אינו מאפשר זאת וטוען שכולם קשורים זה לזה. אנחנו כולנו כמו עֵשָֹו, לעומת הטבע המתגלה כיעקב, ועלינו להשלים בין השניים. כיום, עלינו להקים ולחפור את הבאר השלישית, על ידי העליון, שהוא יצחק, כדי שנצליח לצאת מהמשבר.

 

שרה הייתה עקרה במשך שנים רבות וכך גם רבקה, ולפתע הן נכנסות להיריון. מה המשמעות של העקרות וההיריון? ומהו המעבר בין עקרות להיריון?

בעולם שלנו המושגים הללו די ברורים, אבל בעולם הרוחני, לידה פירושה מדרגה חדשה.כלומר, אני לוקח חלק מכל הרצונות שלי, שאותם אני מסוגל להפוך בכוונה על מנת להשפיע לזולת, ואני מתקן אותם לאהבת הזולת. מה שנולד מפעולה זו נקרא ה"בן" שלי.

לכן האדם שרוי בחיפושים במשך שנים רבות; איך למיין את הרצונות האגואיסטיים שלו, איך לקחת מהם רק את אלו שעליהם הוא יכול לבנות את המדרגה הבאה החדשה. לדוגמה, רבקה הייתה עקרה עשרים שנה, אלו עשר ספירות דאור ישר ועשר ספירות דאור חוזר, עד שכולם מגיעים למבנה שלם, שהופך ללידה.

בלידה של מדרגה חדשה, אדם "מוליד" תמיד גם עֵשָֹו וגם יעקב. יעקב אינו יכול להיוולד בלי עֵשָֹו, משום שאי אפשר שתהייה רק כוונה על מנת להשפיע, ללא יכולת לבסס אותה על משהו. ועֵשָֹו אינו יכול להיוולד בלי יעקב, כי עם האגו שלנו בלבד אנחנו לא מסוגלים לעשות כלום. שניהם חייבים להיות יחד.

לכן, "לפתח חטאת רובץ" 3 – קודם נולד הרצון לקבל, האגואיסטי, שצריך לגדול, ורק אחרכך נולד הרצון להשפיע. שני הרצונות הללו, שני הבנים, גדלים. האחד הופך לצייד – בציד אני נמצא עם החיות, עם החיים שלי, עם החיוּת האגואיסטית שבי בלבד. הציד עובד עם האגו שלהאדם, עם הרצון לקבל, ומגדיל אותו. ואילו הרצון השני בכוונה להשפיע, מביא את האדם למחשבה, כיצד להשתמש בטבע שלו כדי להגיע למעלה, להישגים גדולים יותר מהחיים האלו,למדרגה עליונה.

כשהרצונות גדלים ומגיעים למדרגה עליונה יותר מתרחש ביניהם מאבק, בתוך האדם, בין ימין לשמאל, המתייצב על ידי הבאר השלישית. לכן, עֵשָֹו חייב למכור את הבכורה שלו ליעקב, אחרת ימות מרעב, ולעולם לא תהיה לו היכולת לקבל את האור העליון. יעקב אינו יכול בלי עֵשָֹו, כי בלעדיו אין לו כלים לקבל את האור העליון, לכן שניהם זקוקים זה לזה. אחרי שנולד עֵשָֹו הראשון – האגו שלנו, כפי שכתוב: "בראתי יצר רע", נולד השני יעקב–  המתקן, "בראתי תורה תבלין". שניהם, גם יעקב וגם עֵשָֹו, מגיעים בסופו של דבר לתיקון השלם. הם משתמשים בכל הכלים של עֵשָֹו ובכל הכוונות של יעקב. בדומה להמן ומרדכי. "מלאך המוות הופך להיות מלאך הקדוש". 4 כך כולם מגיעים לשלמות, בקו השלישי, בבאר השלישית.

 

מהי הבכורה? בעולם שלנו יש משמעות רבה למי שנולד ראשון. איך אפשר להעביר את הבכורה, למכור אותה?

הבכורה פירושה מי עומד בראש, מי מוביל – הכוונה או הרצון – ולא מי הראשון. לפי התורה הבכור רוכש את כל מה שיש לאב. מלבד זה, אין משמעות לבכור. יכול להיות דווקא, שהבנים השני והשלישי יהיו מוצלחים יותר, כי הם לומדים מהניסיון של הבכור.

ברור שהיצר הרע הוא הראשון, הרצון שברא הבורא, ככתוב, "בראתי יצר רע". כולנו מלכתחילה רעים, כולנו יוצאים משבירת הכלים, כולנו אגואיסטים. ורק אחר כך אנחנו מתקנים את עצמנו, בהתאם לבחירה החופשית שלנו.

 

הבכור הוא תמיד עֵשָֹו. אלא שאני רואה שאיתו, עם הבכור שלי, איני יכול להצליח. אנחנו רואים זאת במשבר כיום, כולנו נמצאים במצב שהוא בלתי אפשרי, אין לאן להמשיך עוד. לא ירחק היום ולא ייוותר לנו כלום בעולם, גם לא מה לאכול. אנחנו במצב של חיפוש, באותו שדה של עֵשָֹו, אך לא מוצאים בו כל מילוי.

חכמת הקבלה מלמדת אותנו להבין את הדברים טרם התרחשותם. בלית ברירה, עלינו לפנות ליעקב ולבקש ממנו שייקח את השליטה, שילווה וינהל אותנו. זאת, משום שיעקב יודע את דרכי ה' – הוא לומד תורה, נמצא באור, בגילוי הבורא, הוא יודע כיצד להגיע לאהבת הזולת. בעולם הגלובלי, אינטגרלי, גם אנחנו חייבים להיות בקשר כזה. רק שאיננו יודעים איך לסדר אותו נכון כדי להחיות את עצמנו. לכן בסופו של דבר יעקב שבנוּ יוצא קדימה ומנהלאותנו – הופך להיות הבכור.

 

מדוע אפוא עֵשָֹו מרגיש מרומה ומבקש לנקום?

זהו היצר הרע, ועד שלא יתוקן כולו תמיד יתגלה כך, באופן יותר ויותר אכזרי. אלה הם "חבלי המשיח", האגו שלנו, הרצון לקבל שלנו מתגלה כדי שנתקן אותו עוד ועוד.

 


תולדות
תוכן
מקורות

"ויגדלו הנערים"

"וכן היה עוד במעיה של רבקה, שכל אחד הלך לצד שלו. כי כשהייתה עוסקת במעשים טובים או הייתה עוברת סמוך מקום שטוב לעשות שם מצוות התורה,היה יעקב שמח ומתרוצץ לצאת. וכשהייתה הולכת סמוך מקום עבודה זרה, אותו רשע היה מתרוצץ לצאת. ומשום זה, כשנבראו ויצאו לעולם, כל אחד נפרד והלך ונמשך למקומו שהיה ראוי לו".

 

זוהר לעם, תולדות, 74

אדם נולד כ"פרא אדם" קטן, והוא רוצה רק "לבלוע" את כל מה שהוא רואה. עוד כשאנו קטנים, כל אחד מאיתנו רוצה את הכול. וככל שאנו הולכים ומרחיבים את שדה הראייה שלנו, מאותה הנקודה שבה אנו נמצאים, כך אנחנו רוצים לשלוט יותר על הכול. זה טבעי, וזה טוב, כי האגו צריך לגדול.

גם באבולוציה שלנו כאנושות, גדלנו והתפתחנו במשך אלפי שנים עם רצון עֵשָֹו. רצון זה שהלך וגדל, במיוחד משך אותנו קדימה, עד שהגענו למצב שבו העולם מחייב אותנו להמשיך קדימה, אבל עם רצון יעקב ולא עם רצון עֵשָֹו.

אנחנו הרצון לקבל, רצים תמיד אחרי התענוג והשפע, אולם עדיין איננו מאושרים ויתרהמכך גם נמצאים בדיכאון ובחרדות.

במשך אלפי שנים חשבנו שאנחנו משיגים את המיטב, שאנחנו בונים חלום, אולם כיום אנחנו מגלים שאיננו מאושרים, משום שעֵשָֹו כבר לא מוביל אותנו. עם זאת, באירופה ובשוק המשותף יש מי שעדיין חושבים שהם מנהלים אותנו, ושהם יכולים לעורר שוב את החיים האלה, כשעֵשָֹו מוביל בראש.

כיום, בכל העולם, אנו מגלים בנו את עֵשָֹו, שאינו יכול לצוד עוד שום דבר. זה לא קרה ביום הראשון שהוא יצא לשדה. שהרי העולם גדל והפך כמו עֵשָֹו להיות "לאיש ציד מוצלח" שעה שיעקב למד תורה. אולם מיום שהגיעו המקובלים, לומדי תורה עִם יעקב, השתנו פני הדברים. שכן, הם ישבו בסתר והתעסקו בשקט רק בקשר עם מקור האור העליון שמחזיר למוטב, שמתקן את האדם, ואילו כל השאר המשיכו להתפתח עם הטכנולוגיה שגרמה לכל העולם לרצות הכול, במרוץ שלא נגמר.

היום, אותו עֵשָֹו חוזר מהשדה שלו ואומר: "רעב אני, תן לי משהו". לא ירחק היום ומקבלי ההחלטות יבינו, שמצבנו הוא בכי רע, יבקשו עצה, ואף יפנו לחפש בחכמת הקבלה, ואז נעבוד יחדיו.

העניין אינו כה פשוט, משום שמדובר כאן בערמומיות. אפילו יעקב נחשב רמאי, הוא רימה את עֵשָֹו פעמיים, עֵשָֹו הוא לא זה שבא אליו לבקש. זו בעצם לא רמאות, כי עֵשָֹו רעב. אם כך, היום אין לנו ברירה, סיימנו את תקופת עֵשָֹו, אנו חייבים להתחיל את התקופה כשיעקב בראש. עֵשָֹו לא נעלם, אלא הוא רק עובד עם השיטה של יעקב, ודווקא באמצעותה הוא מתמלא.

אם אתה רעב, ורוצה למלא את עצמך, יש לכך שיטה. השיטה היא שתהיה קשור לטבע שמתגלה עכשיו – אנחנו, כולנו יחד, באין ברירה קשורים בינינו. העולם והטבע מגלים את עצמם בקשר הדדי. עלינו לעבוד על פי השיטה הזאת, להפסיק עם משוא הפנים והאגואיזם שלנו. ולהתחיל באמת לבנות את עצמנו באופן אחר, על ידי חינוך. להסביר לכל אדם ואדם בעולם עד כמה הוא תלוי באחרים, ורק על ידי הקשר בינינו נוכל לאכול.

 

מדוע יעקב גונב את הבכורה מעֵשָֹו?

יעקב פועל כך משום שעֵשָֹו אינו יכול להבין, זה יצר הרע. אין זה סתם רצון לקבל, זה רצון לקבל על מנת למשוך, על מנת למלא את עצמו. עֵשָֹו רואה שלא נותרה לו כל ברירה, כבר אין לו יותר בשר למאכל, ולכן נאלץ לבקש נזיד עדשים. ההסכמה שלו לאכול נזיד עדשים מבטאת את השינוי הגדול במילוי.

 

מה המשמעות של נזיד העדשים כיום? לְמה יסכימו כיום אותם אלה שהתייאשו?

המשמעות היא ליהנות מההשפעה, שנתמלא מכך שנמלא אחרים, ואז דרכינו יעברו כל האורות. אנו נחיה באופן כזה שנקבל לעצמנו רק את שאנו זקוקים לו לחיים הרגילים, ונתמקד, במחשבה ובלב, רק איך להתקשר לזולת ואיך למלא את כולם. כל אחד קושר את עצמו לאחר, זו הערבות ההדדית. זהו שינוי פסיכולוגי גדול. אם נתקשר כך זה לזה, כל אחד יתמלא גם בגוף וגם בנפש, אבל הבעיה היא שעלינו להחליף את סדר הדברים הפנימי בתוכנו.

אנחנו כביכול צריכים ל"רמות" את עצמנו. עלינו לבחור באיזו דרך ללכת. או שאנחנו הולכים בדרך הייסורים, שמותירה אותנו רעבים וחסרי כול, גם נפשית וגם גופנית, ובלית ברירה נגיע למצב שאנו חייבים להשתנות. וגם הטבע יחייב אותנו, כי הכול מסודר כך בשבילנו, באופן מכוון, כדי שנבין. או שאנחנו בוחרים בדרך השנייה שהיא להשתנות מרצון. ברגע שאנחנו הופכים את היוצרות, בראש יעקב ואחריו עֵשָֹו, הכול מסתדר באופן הרמוני, שלם, בכל המישורים: כלכלה, מים, אקולוגיה וכולי.

 

בסופו של דבר עֵשָֹו עדיין רוצה להרוג את יעקב. הוא אינו נרגע אלא רק הולך וגדל.

זו חובה. חובה שבכל פעם יגדל בנו האגו יותר ויותר. ובמדרגה הבאה, שנקרא עליה בפרשה הבאה, נעלה לאגו גדול יותר, ונגלה שיש לנו מלחמות נוספות.

 

האדם לומד כאן שיטה?

בכל פעם שני הכוחות האלו, ימין ושמאל, נפגשים במדרגות יותר ויותר גבוהות, ובכל פעם הם מגיעים ביניהם להסדר ביניים, עד לגמר התיקון. עד למצב שבו כולם משתמשים באגו אחד גדול שהבורא ברא, והופכים אותו להשפעה.

 

לכל אורך ההיסטוריה בעצם כלום לא השתנה – המצב הקבוע הוא שיש שני כוחות הנלחמים זה בזה.

"עולם כמנהגו נוהג". 5 ודאי, בכל אחד ובכולנו יחד. אולם עלינו ליהנות מהגילוי הזה. עלינו לרְצות שהמצב הזה יתגלה יותר. כשהאדם יודע מה קורה לו, ונמצא בחיבור, בחיפוש, במימוש היוצרות האלו, בשימוש בשני הכוחות – זהו באמת תענוג גדול. כי בכך, הוא בונה כל פעם את הקו האמצעי, ויודע להשתמש נכון בטבע שלו להתקשרות לעולם, לזולת, ומוצא בפתרון הזה קשר עם הכוח העליון.

 

"ויגדלו הנערים"

מושגים

 

עקרות

עקרות היא כשלא יכולים להוליד את המדרגה הבאה. להוליד אפשר רק בשילוב הנכון בין האגו לכוונה שלו להשפיע לזולת.היריוןהיריון הוא מצב שבו אני מוכן להוליד את הדרגה החדשה, שכוללת תשעה ירחי לידה, ועוד דברים נוספים, שיחד הם תשע ספירות דאור ישר ומלכות שבעשירית אנחנו מולידים.

 

לידה

לידה למדרגה חדשה, להשפעה חדשה. יכולת להתקשר במדרגה החדשה עם כולם, ואז בהתאם לכך לקבל את גילוי הא-לוהות בדרגה הבאה.

 

זכְות ברכה

זְכות היא זַכות. ככל שאני יכול לעבוד עם האגו שלי בכוונה על מנת להשפיע, כך אני יותר זך. האגו שלי עבה יותר אבל אני מתגבר עליו, ונעשה זך יותר. האחד מתפתח כנגד השני.

 

מכירת הברכה

הידיעה שהאגו שלי אינו ראוי לשימוש תמנע ממני ייסורים רבים, כמו גם תביא אותי לידי כך שאהיה מוכן להקריב אותו כדי שיעבוד תחת הכוונה להשפיע. כלומר, גם היצר הרע הופך להיות יצר הטוב. ההבדל ביניהם הוא רק לשם מי אני עובד? לטובת מי אני עובד? לטובת עצמי או לטובת הזולת? וזו בעיה פסיכולוגית. אם אני פועל לטובת הזולת, אני מסוגל להצליח רק על ידי השפעת הסביבה, על ידי חינוך מיוחד, ואז פתאום אני מגלה שהכול נפתח בפניי, נפתחים צינורות השפע וכל העולם מתמלא בכל טוב.

 

נזיד עדשים

מילוי על ידי האור העליון, להתמלא בכוונה על מנת להשפיע. עֵשָֹו, שאינו יכול להגיע לזה, מוכן להתכופף, להיות קטן כדי לקבל מילוי מיעקב, אין לו ברירה כי הוא רעב. כלומר, כלים דקבלה כולם ריקים, ואין בהם כל אפשרות לחיות.

 

רחובות

ש"הרחיב ה' לנו". קבלת אור חכמה, מלובש בתוך אור חסדים, ללא שום הגבלה ממש. זה נקרא "אור חסדים בהארת חכמה". עד גמר התיקון אנחנו מקבלים אותו באופן כזה, לאחר מכן מתקבל אור החכמה במלואו, כי אנו מעוררים את ל"ב האבן.

מושגים

אנחנו מעלים מ"ן על ידי רפ"ח, 288 ניצוצין. כי את ל"ב האבן, 32 , אנחנו לא מסוגלים לתקן, הם מיתקנים רק בגמר התיקון. זאת למעשה הדרך.

 

מה פירוש להעלות מ"ן?

להעלות מ"ן פירושו להעלות בקשה לחיבור בינינו. רק באמצעות בקשה כזאת, שנקראת "תפילת רבים", מגיע מלמעלה כוח, "המאור המחזיר למוטב", ומקשר בינינו. ובקשר זה בינינו, בכלי החדש, המתוקן, אנחנו מגלים את העולם העליון, את החיים הרוחניים, הנצחיים שלנו,כאן ועכשיו.

 

מצטייר מהסיפור שרבקה היא לטובת יעקב, ואילו יצחק הוא לטובת עֵשָֹו – מדוע? גם במשפחות לרוב אנחנו מוצאים שהאבא לטובת הילד, ואילו האימא היא לטובת הילדה –מהיכן נובע שורש הדבר?

השורש נובע מכך שקודם מגלים את יצר הרע, האגו, שנקרא ה"בן", ה"בן הבכור" שנולד,"בראתי יצר רע". ובכל פעם במדרגה החדשה גדל קודם יצר הרע, והאבא שמח בזה. הוא רוצה שהבן שלו יגדל תחילה בלי התיקונים, שיהיה חזק, שירצה ממש ל"קרוע" את כל העולם. זהו הבסיס, הרצון לקבל הטוב לתיקונים, אם כי עדיין אינו טוב לשימוש, שממנו והלאה יבואו התיקונים מרבקה, מהאימא. אלו הם אבא ואימא.

כמו שאנחנו לומדים בפרצופים העליונים, אבא ואימא עילאין, שמהם יוצאים עכשיו הכוחות לתיקון. האימא באה מצד החסד. ולכן הבן האהוב שלה הוא כוח יעקב, תכונת יעקב. היא מחזיקה אותו כמו בינה שמולידה את זו"ן. האבא לעומת זאת, נמצא בפְנים בכוח החכמה שלו, כוח החכמה פועל כנגד כלים דקבלה, זה מצד יצחק, מצד האבא. האימא שהיא כוח החסדים, כוח הבינה, מתקנת את הכלים האלה.

צריכים לזכור גם שיצחק זה שמאלו של אברהם; הוא יצא כקו שמאל לעומת אברהם. כלומר, כל המהות שלו היא להביא לעולם את הכוח שנקרא "יצחק", את כוח האגו שלנו, לגלות אותו, ולכן ודאי שהוא קרוב יותר לעֵשָֹו.

"הברכות"

"הברכות"

"ענין הברכות הוא נתינת כוח לגמר התיקון, כמ"ש, וצודה לי צידה עם אות ה',הרומזת לתיקון המלכות דצ"א, אם בדרכו של עשיו, אם בדרכו של יעקב, כדי להנציח את הדרך ההיא לנצחיות. ונודע, שבסיבת שבירת הכלים, נפלו ש"ך ניצוצין מהקדושה אל הקליפות, שאח"כ תיקן המאציל חלק מהם. ובסיבת החטא דעץ הדעת חזרו ונפלו לקליפות. וכל עבודתנו בתורה ומצוות היא להוציא אלו ש"ך ניצוצין מן הקליפות ולהחזיר אותם אל הקדושה. והם המ"ן, שאנו מעלים".


זוהר לעם, תולדות, 147

bottom of page