top of page

פרשת "וישלח"

(בראשית לב, ד – לו, מ״ג)

 

 

פרשת "וישלח"

"לא תחרוש בשור וחמור"

"וישלח יעקב מלאכים"

מושגים

 

בפרשת "וישלח" יעקב רוצה להתפייס עם עֵשָֹו, לאחר שברח ממנו והיה אצל לבן במשך שנים רבות. עֵשָֹו שולח אל יעקב מלאכים המודיעים לו שהוא יוצא לקראתו עם ארבע מאות איש.

יעקב נבהל מן הפגישה המתוכננת, ובלילה נגלה אליו מלאך. יעקב נאבק עימו ומנצח אותו, אבל נפגע בגיד הנַשֶה. המלאך מודיע ליעקב ששמו משתנה מרגע זה, מיעקב לישראל. כשעֵשָֹו מגיע, הם מתחבקים ומשלימים, ויעקב עובר לאזור שכם.

בהמשך הפרשה מסופר על דינה בת יעקב, שנחטפת על ידי שכם, בנו של חמור החיווי, המבקש להינשא לה. בני יעקב מתנים את הנישואים ב"מילה" של כל בני העיר. ולאחר שבני העיר ביצעו את ה"מילה", יצאו בני יעקב להרוג את כולם, החזירו את דינה ובזזו את העיר.

הבורא מצווה על יעקב לעבור לבית א-ל. שם הבורא מברך אותו בצאצאים רבים ובירושת הארץ. בסוף הפרשה מתה רחל בלידתה את בנה השני, בנימין. ויצחק מת ונקבר על ידי בניו, עֵשָֹו ויעקב.

 

פרשה זו עוסקת בבירורים פנימיים מאוד שהאדם עושה בתוך הנשמה, כדי לתקן אותה מהכוונה על מנת לקבל, מהצורה האגואיסטית שלה. אנו צריכים את הבירורים הגדולים הללו בעבור הנשמה, משום שהיא נשברה בתהליך שנקרא "שבירת הכלים", החורבן.

לאחר שהאדם מגיע לדרגת יעקב, שהיא עדיין דרגת קטנוּת, "יעקב הקטן", הוא מגלה שאינו יכול להתקדם הלאה. הוא התעלה מעל האגו שלו, מעל הרצון לקבל והגיע למצב קטנוּת, למצב שנקרא "גלגלתא ועיניים", אבל אין לו במה להתקדם הלאה. כדי להתקדם עליו לגלות בתוכו יצרים נוספים, כלים מקולקלים נוספים, ואם יתקן אותם, יוכל לעלות יחד איתם. כלומר, תמיד כשאנחנו נמצאים בקו או במצב כלשהו, תחילה עלינו לרדת למטה להתכלל עם הרע, ורק אחר כך לעלות לטוב.

הפרשת מספרת בדיוק על המצב הזה. כלומר על אדם שמגיע למצב של יעקב, ואינו יכול להתקדם הלאה. עליו להתקשר שוב עם עֵשָֹו שבו, עם היצר הרע שעדיין אינו מתוקן. הוא הולך לקראתו, למרות שהוא פוחד. הוא פוחד מהרצון האגואיסטי שלו שעלול פתאום לשלוט עליו, עד כדי כך, שאולי לא יצא מהמצב הזה, לכן הוא נזקק להכנה מיוחדת.

בפרשת "וישלח" שבתורה כתוב שיעקב מחלק את הכול; את הנשים, את הילדים ואת כל האנשים שנמצאים איתו. כלומר, האדם מסדר את כל הרצונות שלו, את כל התכונות שלו, בהכנה פנימית לגילוי הפגמים שבו, כדי להתמודד איתם באופן נכון.

 

כתוב שיעקב יוצא בדורון, בתפילה ובמלחמה; הוא מכין את כל הטקטיקה שלו.

נכון. הוא גם מחלק את כל בני ביתו. אומרים לו שעֵשָֹו יוצא לקראתו עם ארבע מאות איש.ארבע מאות זו מידה שלמה, ד' בחינות, וכל בחינה היא פי מאה בעוצמתה.

מצד אחד, יעקב פוחד מהעוצמה הזו, ומצד אחר הוא יודע שאין לו ברירה. כדי להתקדם קדימה בדרך לדבקות בבורא, הוא חייב לעבור את השלבים הללו. בלילה יעקב נאבק עם שׂרו של עֵשָֹו, והוא עובר תיקון מיוחד, שאצלו זה נראה כפגם, בגיד הנַשֶה, 1 ומגלה שבעצם הפגם הזה שומר עליו. משום כך הוא מקבל ברכה, שכל הגילויים שיהיו לו מצד עֵשָֹו שבו, המסמלים את כל תכונותיו הרעות, יתגלו אך ורק באופן של סיבה ומסובב, במידה ובצורה שהוא יהיה מסוגל לתקן אותן, ולא להיכשל. אף על פי שיש כישלונות נוספים בדרך, כמו עם דינה ועוד, בסופו של דבר מובטח לו, שדווקא האגו הגדול שברא הבורא יסייע לו בהתקדמות.

לכן לאחר הפגישה עם עֵשָֹו יעקב עובר לשכם, כשהוא כבר מצויד בכוחות גדולים יותר,ועומד לעלות עכשיו מדרגת יעקב שהיא קטנוּת הנשמה, רק עם כלים דהשפעה, לגדלוּת,לישראל.

"ישראל" משמע, שכל הרצונות של האדם, כל התכונות שלו שהתגלו לעת עתה, כולם מכוונים לישר א-ל. אדם שמכוון את עצמו להגיע ולהידמות לבורא, להידבק בבורא, ולשם כך הוא עושה פעולות בסולם יעקב, מגיע דרכו למצב שנקרא ישר א-ל, ישראל. בדרך אחרת זה יהיה כמו שכתוב, "כולם כבהמות נדמו", 2 אם איננו עוסקים בתיקון הנשמה על ידי חכמתהקבלה, כולנו כ"אומות העולם" או כ"עֵשָֹו", שאינם מתוקנים.

דינה, בת יעקב, קשורה כבר לדרגה הבאה, ולכן היא כל כך יפה בעיני שכם. יש כאן מקרה אונס, אונס משמעותו שכלים דהשפעה נכנסים תחת כלים דקבלה. אף על פי שהיא נמצאת בדין, כמו השם שלה, "דינה", מתלבש עליה הרצון לקבל הגדול הזה. לכן בני יעקב אינם יכולים לעשות כאן דבר, מלבד שני תיקונים. התיקון הראשון הוא "ברית המילה" של בני שכם, והשני הוא הריגתם, כלומר הסתלקות האור העליון מתוך הכלים האלה, ואז הם נחשבים למתים.

 

מה המשמעות של בזיזת העיר, האם זו השמדה טוטלית?

עיר היא המקום של הרצון לקבל, בכלים שמחייבים אותך לנתק את הרצון לקבל מאור החיים, אחרת לא תעבור לתיקון של הרצון לקבל בעולם שלנו, אם אתה הורג מישהו, זה נקרא שעשית עוול. אבל בעולם הרוחני, כשהכוח העליון מוציא מכל הרצונות שלנו, מהכלים שלנו, את כל התענוגים, את כל הרגשת החיים, החיוּת, ואנחנו מרגישים את עצמנו מתים, "רשעים בחייהם נקראים מתים", 3 דווקא הרגשת המוות עוזרת לנו להגיע לחיים. ב"חיים"אתה מתקשר לאור העליון וממלא את עצמך בתענוגים נצחיים, בהשגת הא-לוהות, ומרגישאת החיים שלך נצחיים ושלמים.

ההריגה המוזכרת בפרשה, מתייחסת לשאלה מדוע אתה הורג? בדומה לאדם שחולה במחלת סרטן, הוא נלחם כדי להרוג את הגידול. לכן תלוי על מה בדיוק אנחנו מדברים. כלומר,לאילו הבחנות בתוכנו אנחנו מתייחסים. לכן "הריגת העיר" שכאן היא לטובתנו, היא תיקון.

 

האם לא היה די ב"מילה"? שהרי בדרך כלל "ברית מילה" היא סוג של תיקון מספיק.

לא, "מילה" היא מצב שבו אתה מחלק את כל הרצונות שלך, לחלק הטוב ולחלק הרע. אם אחרי ה"מילה" נשארים רצונות שעדיין אי אפשר לתקנם, עליך לנתק אותם לעת עתה מהאור וזו ההריגה. בכך מצילים את דינה, שחייבת להיות בינתיים קשורה לקו האמצעי, ליעקב, כי על ידי זה הוא עולה לבית א-ל.

הבורא אומר ליעקב, עכשיו אתה ראוי לעלות לדרגה הבאה שנקראת בית א-ל. כשיעקב מגיע לשם הוא מקבל ברכה, כלים דהשפעה, כלומר את הכוחות שבאמצעותם הוא יכול להחזיק במדרגה ולהגיע לגילוי הרוחניות באותה דרגה.

יעקב מקבל ברכה, שכל הארץ, כל הרצון, יהיה שלו. כלומר, בסופו של דבר הוא יתקן אותו לאט לאט, ואז "הלוא כל הארץ לפניך". 4 כך, גם אם יש עדיין בכל הרצון, שליטה של עמים אחרים, שהם רצונות שאינם קשורים להשפעה ולאהבת הזולת, בכל זאת אפשר לתקן אותםבכוונה על מנת להשפיע.

 

בסוף הפרשה מדובר על מות רחל ועל מות יצחק.

עֵשָֹו ויעקב, שניהם משתתפים בקבורת יצחק. זהו תיקון של המדרגה הקודמת, שיש לקבור אותה. קבורה היא בניית המדרגה הבאה על גבי המדרגה הקודמת.

 

מהי המשמעות לכך שיעקב ועֵשָֹו מתחבקים? הרי הם שני כוחות המנוגדים זה לזה לחלוטין.

יש דרגות רבות של קשר בין התכונות, גם בין תכונות מנוגדות. התקרבות היא חיבוק ימין, חיבוק שמאל, נשיקה, זיווג עליון וזיווג תחתון. כמו "שמאלו תחת ראשי, וימינו תחבקני. 5 כלומר, יש סוגים רבים של תיקון יצר הרע.

יעקב מוכן להתחבק עם עֵשָֹו, להיכנס איתו לקשר, לאחר התיקונים שעבר בלילה. אדם שעובר את כל התיקונים האלה – במצבים שהם מאוד לא פשוטים, בלילה, עם שֹרו של עֵשָֹו –מוכן להתמודד עם יצר הרע שלו ולמיין אותו, לתקן את החלקים שהוא יכול לתקן לעת עתה, ולעלות לדרגה עליונה.

 

תמיד יש יציאה וחזרה, בדומה ליעקב שיצא מארץ ישראל, ברח מעֵשָֹו, עבר משהו, ועכשיו יש לו כוח להתמודד. מה עבר יעקב בביתו של לבן?

כך יוצאים, ממדרגה למדרגה. אדם נמצא במדרגה מסוימת, ועליו לעלות למדרגה הבאה. לשם כך, בעולם הרוחני, על האדם לקחת תוספת מהאגו, מהרצון לקבל שלו, ולתקן אותו בכוונה על מנת להשפיע. הרצון החדש שתוקן, מצטרף לנשמה שלו, וכך האדם עולה מדרגה. זאת, מכיוון שבתוך הרצון החדש שגדל, האדם מקבל יותר התגלות של הא-לוהות, יותר קשר עם הא-לוהות. העלייה נמשכת, עד שהאדם מגיע למימד אינסופי, עד שכל הנשמה שלו מתוקנת.

 

מדוע יעקב בטוח עכשיו שיש לו כוח להתמודד עם עֵשָֹו?

יעקב קיבל ברכה משֹרו של עֵשָֹו, כלומר הוא התקשר לכוח הזה באופן דומה לסיפור עם לבן. הוא קיבל כוח זה מצד השמאל, והוא יכול לתקן אותו בכוונה על מנת להשפיע. זה נקרא "ברכה". הברכה פירושה, שיחד עם גילוי האגו מגיע גם האור העליון, שעוזר לאדם למיין את הרצון לקבל, את הרצון החדש, את הרצון המקולקל, ולברר איזה חלק מן הרצון אפשר לצרף למצב החדש ואיזה לא. ואז עם החלק החדש המצורף, האדם מגיע למדרגה חדשה.

 

הבורא מברך את יעקב בצאצאים רבים. מהם צאצאים רבים?

צאצאים רבים, הכוונה היא שהבורא מברך את האדם בכך שיתקן את כל הרצונות שלו. רצונות שיעלו מתוך המלכות הגדולה, מלכות דאין סוף, מכל הבריאה, כדי שיוכל לתקן אותם בכוונה על מנת להשפיע. לכן הוא נקרא "ישראל", ישר א-ל, שולט ממש על כל הבריאה, במגמה של השפעה הדדית.

 


וישלח

1 "על כן לא יאכלו בני ישראל את גיד הנשה אשר על כף הירך. בראשית לב, לג.

2 "ואדם ביקר, בל ילין; נמשל כבהמות נדמו". תהילים מט, יג.

3 "אילו הרשעים שאפילו בחייהן קרויים מתים". ברכות יח ע"ב.

4 בראשית יג, ט.74 

5 שיר השירים ח, ג.

6 " כבהמות נדמו". תהילים מט, יג.

7 "אני ה' קראתיך בצדק ואחזק בידך ואצרך ואתנך לברית עם לאור גוים". ישעיהו מב, ו.

8 "אעפ"י שהקב"ה הוציא הארץ מרשות האומות, ונתנה לנו, עכ"ז אנו עוד לא קבלנוה, ואין אנו נהנים מזה. אלא, שבנתינה זו, נתן לנו הקב"ה את ההזדמנות לגאולה. דהיינו, להטהר ולהתקדש ולקבל עלינו עבודת ה', בתורה ובמצוות לשמה. ואז יבנה בית המקדש, ונקבל הארץ לרשותנו. ואז נחוש ונרגיש בשמחת הגאולה". כתבי בעל הסולם, ״מאמר לסיום הזוהר״, עמ' 471 .

9 "על מה אבדה הארץ... ויאמר ה' על עוזבם את תורתי". ירמיה ט, יא; "ובשעה שישראל אינם עוסקים בתורה, מתחזק השמאל, ומתחזק כוחם של העמים עכו"ם, שיונקים מן השמאל, ושולטים על ישראל, וגוזרים עליהם גזרות שאינם יכולים לעמוד בהם. ועל זה נגלו בני ישראל והתפזרו בין האומות". זוהר לעם, בשלח, 306

10 ברכות יז ע"א.

11 "ועתיד הס"מ להיות מלאך קדוש. זוהר לעם, "הרימותי ידיי בתפילה", בראשית-א, 130 .

תוכן
מקורות

מושגים

 

מאבק

מדובר כאן על המאבק הפנימי שבתוך האדם, בין האגו שלו שמושך אותו לכל מיני תענוגים של העולם הזה; אוכל, מין, משפחה, כסף, כבוד, מושכלות ושליטה, ובין מטרת החיים, שהיא גילוי המימד העליון, שאליו אנחנו צריכים לעלות, לחיים נצחיים ושלמים.

ואנחנו צריכים לעשות זאת עכשיו, כמו שכתוב, "עולמך תראה בחייך". 10 כאן, בחיים שלנו עכשיו, אנו מגלים גם את החיים הנצחיים של הנשמה, ולכן אנו חיים בשני עולמות. אנחנו צריכים להגיע למצב שבו מיתת הגוף אינה מורגשת בנו כלל כמיתה, כאיבוד של משהו מאיתנו. אנו פשוט נשארים, משום שאנו מגלים שהדרגה העליונה של החיים היא פי כמה וכמה גדולהיותר מהרגשת החיים הגופניים.

זאת המטרה שאליה עלינו להגיע. ולהגיע אליה אפשר רק על ידי מאבק. מאבק על ידי קבוצה, חברה, לימוד, על ידי המקורות המתאימים. כדי לעלות מעל החיים הגופניים, הגשמיים הפשוטים האלה, אל לנו לזלזל בהם אלא להשתמש בהם לצורך עלייה.

 

פיוס ושלום

פיוס ושלום משמעו, שאינך יכול לעת עתה להתמודד עם יצר הרע שלך באופן שלם ולהפוך אותו ליצר הטוב, להשתמש בו בכוונה על מנת להשפיע. זאת, משום שעליך להפוך את כל התכונות שהיו קיימות בך קודם כתכונות רעות, שהשתמשת בהן רק להנאת עצמך ולרעת הזולת, לתכונות בהשפעה לזולת.

 

האם אין מתח בין שתי התכונות?

אין מתח, כמו שנאמר, "מלאך המוות הופך למלאך הקדוש". 11 איננו הורגים בעצמנו, איננו מזלזלים, איננו מוחקים שום דבר, אלא רק מתקנים את השימוש בכל התכונות שלנו.

 

ישראל

ישר א-ל. כלומר, שהאדם מכוון את עצמו ישר לתכונת הבורא. תכונת הבורא היא אהבה והשפעה, ואנו כל הזמן משתוקקים להגיע אליה. לשם כך יש ברשותנו מספר אמצעים:מורה, ספרים, קבוצה וחברים. אם אני משתמש בהם נכון, על פי השיטה שמוסברת בספרים,שאברהם היה הראשון שדיבר וכתב עליה, אז אנחנו יכולים לבצע תיקונים בקלות יחסית, כך שכל אחד מאיתנו וכולנו יחד נהפוך להיות ישראל. איש ישראל הוא כל אחד, וכולנו יחד עַם ישראל.

 

מילה

מילה היא כמו ברית. כשאני עושה תיקון ברצון לקבל שלי, אני תמיד מפריש ממנו את הרצונות שאינני מסוגל לתקן בינתיים, ומתעסק רק ברצונות שאני יכול לצרף להשפעה, לבינה. לכן מכל הרצונות שלי, שמחולקים לתר"ך רצונות, אני חותך את החלק בכוונה על מנת לקבל, שקיים בי בינתיים, שאיני יכול לתקן אותו ושם אותו ב"עפר".

פעולה זו מסמלת לנו שאיננו יכולים לתקן חלק זה, אולם בגמר התיקון הוא יתוקן. זהו ל"ב האבן שאותו יש לתקן, כמו שכתוב שצריך בעצם לעשות את התיקון על הלב.

 

 

"הִתְרפִַּיתָ ביום צרה"
"אחד מניִ אלף, זהו היצר הרע, אחד מן אותם אלף המזיקים, שהם לצד שמאל. כי
הוא עולה למעלה ונוטל רשות. ואח"כ יורד וממית. ועל כן, אם האדם הולך בדרך
אמת, אותו היצר הרע נעשה לו לעבד, שכתוב, טוב נקלה ועבד לו. אז הוא עולה
ונעשה מליץ יושר, ואומר לפני הקב"ה זכות על האדם".


זוהר לעם, וישלח, 1

מושגים

"לא תחרוש בשור וחמור"

"תאוותם של מדרגות הטומאה אינה אלא לצרור את המדרגות הקדושות. יעקב

שהיה קדוש, כמ"ש, ויבוא יעקב שלם עיר שכם, כולן ארבו עליו וצררו לו.

בתחילה נשך אותו נחש, כמ"ש, ויגע בכף ירכו. שנאמר על שרו של עשיו,

שהוא רוכב על נחש. עתה נשך אותו חמור, כמ"ש, וירְַא אותה שכם בן חמור,

שהוא ימין דקליפה".

זוהר לעם, וישלח, 146

 

עלינו לראות תמיד בכוחות הרעים האלה, הזדמנות לעלות למדרגה הבאה. אין רע בעולם, גם לא עכשיו, כשמתגלות צרות ובעיות למיניהן. החשוב הוא לדעת להשתמש בכוחות אל הנכון, כפי שהתורה מלמדת אותנו. הבעיה שלנו היא שאיננו פועלים לפי התורה. אם היינו פועלים כפי שחכמת הקבלה מסבירה לנו, איך לעשות את התיקונים האלה, היינו רואים בעולם רק הזדמנויות למצבים טובים יותר.

 

מי עושה את התיקון – הבורא או האור המקיף?

האור המקיף עושה את התיקון אולם האדם צריך להזמין אותו. לשם מה קיבלנו את ההוראה הזאת, הרי תורה זו הוראה. אמנם "המאור שבה מחזירו למוטב", אבל זה לפי ההזמנה שלנו, לפי ההבנה שלנו כיצד עלינו להיתקן. עלינו לעשות את כל הפעולות של בירור, חלוקה ומיון, עם עצמנו ועם המציאות הכללית, ואז לבקש את התיקון. הגם שאין לנו את כוח התיקון, אנו חייבים כל הזמן, כמו ילד קטן, להתאמץ, להבין ולסדר את הדברים כפי שהם צריכיםלהיות. זו העבודה שלנו.

 

מה פירוש להילחם עם מלאך? הרי מלאך זה כוח, כוח הטבע. האם האדם נלחם עם חוק המשיכה? עם כוח מגנטי?

אומרים לאדם, כמו שכתוב בקטע מספר הזוהר שלעיל, שמלאך בא לאדם או מצד ימין או מצד שמאל. יש מלאכים שונים שעל האדם להתמודד איתם באופן מסוים, כדי לצרף אותם לקו האמצעי שנקרא "אדם".

 

אם כך, העיקר הוא היחס של האדם למצבים?

אלא מה עוד צריך. אדם נמצא בתוך "הטבע" שבגימטרייה זה "א-להים", או ההיפך "א-להים" בגימטרייה זה "הטבע". חוקי הטבע או מצוות הבורא, אחד הם. התורה מלמדת את האדם כיצד להשתמש בכל היוצרות שיש בו, בכל הכוחות האלה, בכל התכונות, הן הפנימיות והן החיצוניות שלו.

בייחוד כיום, כשאנחנו נמצאים בעולם כל כך מבולבל, ואין איש יודע מה לעשות. אין לנוכל ידיעה בנוגע למחר שנראה לנו מעורפל ומפחיד. אם האנשים היו יודעים מה כתוב על כך בתורה, היו מבינים שיש לנו הזדמנות טובה לעלות לדרגה הבאה, לדרגה אחרת לגמרי, לגילוי הא-לוהות. העולם כבר די קרוב למצב של תיקון גדול ומיוחד.

 

האם הדבר תלוי בנו או בבורא?

זה תלוי בנו. יש לפנינו מטרה אחת ושתי דרכים: דרך השמאל שהיא דרך הייסורים, או דרך הימין, דרך התורה, דרך האור שמתקן. דרך השמאל היא ללכת עם "המקל" המְפתח אותנו, ומחייב אותנו להתקדם. ודרך הימין היא אם נזמין את "המאור המחזיר למוטב", אבל האגו שלנו, הרצון לקבל, היצר רע שבנו חייב להיתקן. עכשיו הכול תלוי בנו, בדרך שנבחר, ובהבנה שלנו שכל מה שמתגלה אין מטרתו אלא שנתקן את עצמנו. כלומר, שנמשוך אלינו את המאור המחזיר למוטב.

ומכאן אנחנו מגיעים לחכמת הקבלה, שחובה עלינו להשתמש בה, כי זו פנימיות התורה,תורת אמת, תורת האור. ואנחנו יכולים, דווקא ממנה, בשימוש הנכון בה, למשוך את המאור המחזיר למוטב. בדרך הזו לא נקבל "מכות", משום שאנחנו מתקדמים יפה ובקלות מִדרגהלדרגה ב"סולם יעקב".

 

"וישלח יעקב מלאכים"

"בשעה שהאדם בא לעולם, מיד היצר הרע בא עימו, ומקטרג עליו תמיד, כמ"ש,

לַפֶּתַח חטאת רובץ. חטאת רובץ, הוא היצר הרע, לפתח, לפתח בית הרחם, כלומר,

תכף עם היוולדו של האדם".

זוהר לעם, וישלח, 1

כך אנחנו בעצם נולדים, עם רצון לקבל אגואיסטי קטן. גם לאחר שאנחנו מתפתחים עדיין אנחנו בהמה קטנה, ככתוב "כולם כבהמות נדמו". 6 על אף שיש רשעים גדולים בעולם, כמו שאנחנו חושבים, עדיין אין זה "רֶשע". הרשע מתגלה באדם כשהוא ממש רוצה לגרום רע לציבור, לאנושות, או למנוע מהם את הטוב. אדם רגיל הוא אינו טוב ואינו רע, אין שום חשבון איתו, אלא הוא נפעל על ידי הטבע, ואין כאן שום דבר מצידו, מעצמו.

כיום, בכל העולם, מתגלה היצר הרע הכללי הזה, משום ש"א-להים", בגימטרייה הטבע, מגלה לנו שכל העולם קשור זה לזה, ולכן גם עלינו להיות קשורים. באמצעות הקשר הזה נגיע להשתוות הצורה, לדבקות עם הבורא. אם אנחנו מתנגדים לקשר הזה ופועלים הפוך ממנו באגואיזם, כך שכל אחד מסתגר בתוך עצמו ומתרחק מהאחר, דווקא בכך, אנחנו נעשים רשעים.

היצר הרע מתגלה לראשונה כשהעולם מתחיל לגלות את עצמו כעגול, כמחובר, כאינטגרלי, גלובלי ואילו אנחנו לא נכנסנו לזה, לא התאחדנו, לא התחברנו. אנחנו עדיין נמצאים בתוך האגו שלנו ונשארים בו, ביצר הרע, ממש כנגד התנאי שהבורא מציג לנו.

 

אנחנו עומדים לפתחו של חורבן, ובכל זאת אנשים אינם זזים מהעמדה שלהם.

זו הבעיה, לכן חכמת הקבלה מתגלה לראשונה אחרי אלפי שנים, שבהן הייתה נסתרת. המטרה היא שבאמצעותה יבין עם ישראל שיש לו כאן תפקיד חשוב מאוד, "להיות אור לגויים", 7 ושעליו לתקן את עצמו. אנחנו בסך הכול המעבר לתיקון של כל העולם. אם לא נממש את התיקון בזמן, כל העולם ידרוש זאת מאיתנו, בלי לדעת אפילו למה, והשנאה אלינו תלך ותגבר. על כן כדאי שנפעל בהקדם.

 

מה בדיוק עלינו לתקן? מה הכוונה בכך שהאדם נהנה מהסבל של האחרים?

עלינו להיות לחברה שמתנהלת בערבות הדדית, שבה אנחנו מקיימים את התנאי שהיה בהר סיני, ומוכנים להתחבר "כאיש אחד בלב אחד". בכך נעשינו לעַם, ורק בתנאי זה אנחנו נוכל להמשיך להתקיים. אבל לעת עתה, אנחנו מתקיימים ממש בחסד עליון, מה שנקרא "על תנאי", עד שנגיע לזה. 8 אבל תוקף התנאי הזה יכול לפוג, ולא נקבל עוד "הארכת זמן", ואז גם לא נוכל להתקיים בארץ ישראל, נצטרך לברוח מכאן. כי הארץ הזאת שוב "תקיא" אותנו מכאן. כמו שכתוב בתורה, בספר הזוהר ובמקומות נוספים. 9

כיום, יש לפנינו הזדמנות גדולה, כשכולנו דורשים את התיקון בעולם. אמנם איננו יודעים מהו, אבל אנחנו כבעלי השיטה וכאוחזים בתורה, צריכים לגלות זאת לכולם וראשית כול לעצמנו. משום כך, עלינו באמת להתחבר, להיות "כאיש אחד בלב אחד", כלומר להיות מחוברים יחד כ"עם". מחוברים ל- ישר א-ל, להיות עַם ישראל.

משמע, לאחוז בקו האמצעי ולהתחיל לעלות איתו לקראת הדבקות בבורא, להיות מחוברים יותר ויותר בינינו, ב"ואהבת לרעך כמוך", אהבת אחים. כי משאבדה אהבה זו, נחרב בית המקדש. עלינו לחזור לאותו מצב ולמשוך אחרינו את כל האנושות.

 

אם כן, יעקב זה החיבור, ועֵשָֹו זה הפירוד, ובעצם אנחנו צריכים לגבור על הפירוד על ידי החיבור?

בדיוק, אלה הם שני כוחות שמנוגדים זה לזה. עלינו להשליט את יעקב מעל עֵשָֹו שבנו, בכל אחד מאיתנו, וגם בכל החברה שלנו. על העם להבין את המסר, את המהות שלו, את המטרה שלו ולפעול בהתאם.

"לא תחרוש בשור וחמור"
"וישלח יעקב מלאכים"
bottom of page