כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "תולדות"
(בראשית כ"ה, י"ט – כ"ח, ט')
פרשת "תולדות" מספרת על מה שנראה כחייו של יצחק. הפרשה פותחת בכך שיצחק מתחתן עם רבקה, ומתפלל עבורה שתזכה בבנים. ובאמת נולדים להם תאומים, עשיו הבכור ויעקב שאחז בעקבו של עשׂיו, ולכן נקרא כך. הבנים גדלים ואז מופיע הסיפור הידוע שבו עשיו מוכר את בכורתו תמורת נזיד עדשים.
מוטיב האח הבכור והאח הצעיר, כמו ישמעאל ויצחק, חוזר על עצמו. הבכור כנראה לא כל כך מוצלח והבכורה תמיד נלקחת ממנו. על מה מדובר?
ברור שלא מדובר על בעיות במשפחה של אברהם ויצחק, אלא על אדם המתקדם בהשגה הרוחנית, שזו המטרה שלשמה ניתנה התורה. בדרך ההתקדמות שלו הוא מגלה בתוכו כוחות ומצבים שונים שאיתם עליו להתקדם, כמו שכתוב "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין". 1 כלומר איננו מתייחסים לסיפור מבחינה היסטורית, אלא מבחינה רוחנית.
אנו לומדים תורה שהיא הוראה, ועלינו ללמוד כיצד לממש את המסופר בה. כלומר, תכלית הכתוב היא ללמד אותנו על האדם ועל הכוחות הפנימיים שבו.
לאחר שמתעוררת באדם הנקודה שבלב, הוא מגיע לקבוצה, ובה הוא מתחיל להתקשר עם החברים על ידי לימוד מספרים אמיתיים של חכמת הקבלה, ספרים כמו ספר הזוהר וכתבי האר"י.
בתחילת הדרך, האדם מתחיל להרגיש את הכוח הראשון בתיקון שלו, על ידי הקשר עם החברים בקבוצה, הקשר הזה נקרא "אברהם", "חסד", ואיתו הוא מתקדם, בינתיים עם עביות קטנה. האדם מתקשר עם החברים וכל אחד מהם נמצא בחסדים כלפי האחר, כי אנו מתחילים להבין שלא נוכל להשיג את המטרה הרוחנית האחד בלי האחר, וזו הרי המטרה שלנו.
הגענו לקבוצה כי גילינו שהשגת המטרה אפשרית רק על ידי החיבור בינינו, רק על ידי כך שנתעלה מעל האגו שלנו. לכן אדם מגיע לקבוצה, מתחיל להתחבר לאחרים ובכך מממש את ההתעלות שלו מעל האגו. כמו שכתוב "מאהבת הבריות לאהבת ה'", 2 "ואהבת לרעך כמוך זה כלל גדול בתורה". 3 על ידי זה מגיעים ל"כלל" שהוא כל התורה כולה ממש.
הכוח המתוקן הראשון שאדם מגלה בתוכו נקרא אברהם. והוא דווקא הכוח החלש, כוח היסוד, שממנו מתחילים את הכול. לאחר מכן, במצב הנקרא "אברהם", הנמצא בכוח החסד, מתגלה התכונה שהאדם אינו יכול לתקן בעביות שלו, התכונה הזו מתגלה בו כשלב הבא בהתקדמות שלו, וזה נקרא שאברהם מוליד את יצחק.
יצחק זו עביות גדולה יותר וכוח הגבורה, כי אז האדם עובד כבר עם ההתגברות על הרצון לקבל שלו, כדי להיות קשור עם החברים לקבוצה. כך האדם מתקדם ורוכש את הדרגה הנקראת יצחק, שהיא כבר הדרגה השנייה. בהמשך מסופר כיצד יצחק בוחר לעצמו את הנוקבא שלו. יצחק נקרא החלק המשפיע, זעיר אנפין, והרצון שבו, שעליו הוא עובד, נקרא הנוקבא שלו, וזו רבקה.
מאחר שהרצון שנקרא "יצחק" הוא רצון של קו שמאל, רצון אגואיסטי, לא פשוט לעבוד איתו, צריך לעבד ולתקן אותו. גם הרצון של אברהם אינו פשוט, ועל כך מסופר בתהליך שהוא עובר, כשעליו לעשות תיקונים הנקראים "ישמעאל", עד ששרה מולידה את יצחק. בדרגת יצחק יש תיקון מיוחד בכך שרבקה מולידה שניים, את עשיו ואת יעקב. כך עוברים עוד ועוד ברורים בתוך הרצון לקבל הכללי של האדם, שעובד עם הכלי, עם הרצון לקבל, על ידי הכוח המשפיע, המסך.
הכוח המשפיע נקרא "יצחק", והכוח המקבל נקרא "רבקה". לאחר שהם מבררים ביניהם את כל הברורים, הם עושים זיווג דהכאה. על הזיווג דהכאה יוצא פרצוף, הפרצוף הזה כביכול "דו פרצופי", כי נולדים שניים. קודם נולד יצחק, הרצון לקבל הגדול, שאותו בסופו של דבר צריך לתקן, כי הוא מטרת הבריאה, תיקון כל האגו שלנו. אבל כדי לתקן את כל האגו שלנו, עלינו לתקן תחילה את הכלי, את האמצעי שעל ידו אפשר לתקן את האגו.
לכן יחד עם עשיו נולד הבן השני יעקב, הקטן, שעוקב אותו, וכביכול מפריע ליצחק. יש בו מעין תיקון נוסף הנקרא "יעקב" אותו עלינו לבצע קודם, ולאחר מכן להגיע לתיקון הכללי. זה נקרא "יעקב", שבהמשך קונה את הבכורה מעשיו בערמומיות. יעקב אוהב ללמוד תורה, שהיא האמצעי להגיע לבורא, כלומר, ללמוד כיצד להשתמש בכוח העליון.
יעקב קשור לתיקונים ונמצא בתוך הרצון להשפיע. עשיו לעומתו הוא החלק השני באדם, האגו שלו, הוא אוהב "לתפוס" את החיים, לצוד את מה שיש בשדה, וליהנות מהחיים שהוא מגלה בתוך הרצון לקבל.
יעקב ועשיו הם שני כוחות באדם, ואנחנו מרגישים אותם בנו. יצחק מבין שהתיקון הוא בידי יעקב, ואילו חומר התיקון נמצא בידי עשיו, לכן הוא מרגיש אהבה לשניהם, כי הוא רואה את שניהם כמכלול.
בפרשה זו אנחנו לומדים, כיצד האדם מסדר לפרטי פרטים את היחס שלו בין הרצון לקבל לבין הרצון להשפיע שלו. כיצד הוא עוזב בינתיים את הרצון לקבל, ובונה כלי, אמצעי, כוח, שיהיה מוכן לתקן את הרצון לקבל. לאחר מכן יעקב מגיע לגלוּת מצרים לכל המצבים הנקראים שניים-עשר בני יעקב, ואז הוא מגיע לקבלת התורה ומתקן את עצמו במדבר דרך מצבים שונים.
בסופו של דבר הכוחות של יעקב עוברים גלויות והתכללויות שונות. בדרך הם מוסרים לעשיו את כל כוחותיהם, ומוציאים ממנו את כל הכלים שאפשר להוציא, זה נקרא שבני ישראל יוצאים לגלויות, לאחר חורבן בית המקדש הראשון והשני, ואף מקבלים גֵרים בכל הזמנים.
כך החלק יעקב, או ישראל, ישר-אל, נעשה מוכן לתיקון הסופי, וכך אנו מגיעים כבר לדורנו. כל אלה שיש להם התכללות מקו ימין ושמאל, ויכולים להגיע לקו האמצעי, הם שמרגישים השתוקקות למטרת הבריאה, להשתוות הצורה עם הבורא ולתיקון האגו הכללי. הם מוצאים את שיטת התיקון הנקראת "חכמת הקבלה", ודרכה מתחילים להתקשר ביניהם. כך הם מתעלים למעלה מהאגו שבהם, הנקרא "עשיו", לדרגת יעקב.
כבר מתחילת הבריאה, מתחילת כל התיקונים היסודיים האלה, התורה מספרת לנו כיצד הכול נמצא ברשותנו, וכיצד הכול אמור להיתקן. מכאן והלאה אנחנו כבר יכולים להבין מה צפוי לנו.
בסופו של דבר, ודאי שאת עשיו עלינו לתקן, ודאי שאפשר לתקן אותו על ידי כוח יעקב בלבד, אבל כיצד ובכמה פעולות זה אפשרי? זהו בעצם כל המימוש של התוכנה, של התכנית הנקראת "תורה".
2 בעל הסולם, "אהבת ה' ואהבת הבריות", כתבי בעל הסולם, עמ' 482 .
3 ויקרא יט, יח.
6 "הרב ברוך אשלג, "מהו, שהמתפלל צריך לפרש דבריו כראוי", כתבי רב"ש א', עמ' 612 .
יש שני קווים היורדים מהבורא, קו ימין וקו שמאל (ראו שרטוט מס' 1).
"ויגדלו הנערים - כי ציד בפיו"
"וכן היה עוד במעיה של רבקה, שכל אחד הלך לצד שלו. כי כשהייתה עוסקת במעשים טובים או הייתה עוברת סמוך מקום שטוב לעשות שם מצוות התורה, היה יעקב שמח ומתרוצץ לצאת. וכשהייתה הולכת סמוך מקום עבודה זרה, אותו רשע היה מתרוצץ לצאת. ומשום זה, כשנבראו ויצאו לעולם, כל אחד נפרד והלך ונמשך למקומו שהיה ראוי לו".
זוהר לעם, תולדות, 74
קו ימין הוא חסד, אברהם, וקו שמאל הוא גבורה, יצחק, ועלינו מוטל להקים את הקו האמצעי, יעקב. כדי לעשות זאת, עלינו להיות קשורים ונכללים משניהם, בדרך כלל קו שמאל נקרא קו הקבלה, קו ימין נקרא קו ההשפעה, גם בתכונותיהם יש קליפת ימין ויש קליפת שמאל. הקליפה רחוקה מהקווים ימין ושמאל.
אדם שמתחיל לברר בתוכו מה טוב ומה רע ורוצה להתקדם, במהלך ההתקדמות הוא מתחיל להרגיש שהאגו גורר אותו פעם לקו ימין ופעם לקו שמאל. פעם הוא רוצה השפעה, ונמצא בחיבור, ואז הוא נקרא יעקב, לומד תורה, ופעם הוא נמשך לתענוגים שונים בעולם הזה, לתוך האגו שלו, ואז זה נקרא "עבודה זרה". לכן מדובר בעבודה בשני קווים שכבר נמצאים באדם המתקדם להשפעה.
אדם שמצטרף לקבוצה מרגיש את המצבים הללו על בשרו ממש, ודווקא על ידי המאבקים הפנימיים האלה הוא מתקדם. אם האדם רוצה להגיע מהמצב הנוכחי לדרגה הבאה שלו, עליו לקבל כוחות נוספים, הוא חייב לקבל אותם גם מכוח השמאל וגם מכוח הימין. לכן כתוב שרבקה, המלכות, הייתה צריכה להוליד את ט' ראשונות של הדרגה הבאה, מרגישה שיש בה שני כוחות מנוגדים, כוח אחד המושך אותה לעבודה זרה והכוח השני נמשך לתיקונים.
כאמור שני הכוחות נחוצים, כי אם רק כוח אחד נמשך לתיקונים, אין לו מה לתקן, ואם רק כוח אחד נמשך לעבודה זרה, אין בו תועלת, כי בסופו של דבר יגרום לעצמו נזק. לכן האדם זקוק לשני כוחות, ועל ידי חיבורם יחד מגיעה הדרגה הבאה, המתוקנת, הנשמה. כך מולידים, תמיד יש ימין ושמאל, זכר ונקבה, וכשהם משתתפים יחד, הם מולידים את הדרגה הבאה.
לכן אנו מרגישים בעולם שלנו התעוררות ומאבק, גם האישה מרגישה פעולות למיניהן ברחם שלה, זה מפני שההתפתחות היא תמיד על ידי שני כוחות מנוגדים, כשנמצאים ביניהם מגיעים לאיזון. החלק המשותף שלהם נקרא לידה, כך מתקדמים. לכן גם בלידת הגוף וגם בלידת הנשמה קיימים אותם השלבים.
בין תאומים קיים קשר מיוחד שאין בין אחים רגילים. מלבד המאבק, יש ביניהם תדר מיוחד מאוד של השלמה, הרגשה הדדית והרמוניה, הם שניים, אבל כביכול אחד. בכוחות הנפש שלנו, יעקב הוא הכוח המושך אותנו למעלה לרוחניות, ועשיו מושך אותנו לגשמיות. הם נראים הפוכים, האם גם ביניהם יש כזו השלמה, הרמוניה ואחדות?
בפנים יעקב ועשיו הם אחד. הנשמה היא חלק מהבורא. וכדי להוליד את הנשמה שבו, האדם חייב להיות קשור גם בעשיו וגם ביעקב, הוא חייב להיות מורכב משניהם, מהרצון לקבל ומכוונת ההשפעה, הוא אינו יכול להיות רק בכוח אחד. אנחנו לומדים שאדם צריך כלי ומסך, זכר ונקבה, אי אפשר להוליד את הדרגה הבאה אם אין את שני הכוחות האלה. אלה כוחות מנוגדים, אבל יש להם שורש אחד, שהוא הבורא (ראו שרטוט מס' 2).

שני כוחות אלה יורדים משורש אחד ומגיעים לאדם, והוא למטה חייב לחבר אותם יחד. למרות שהם הפוכים, האחד פלוס, השפעה, והשני מינוס, קבלה, על האדם לחבר אותם כאחד, אין אפשרות אחרת.
כי אם הבורא הוא המקור לכל, כך האדם בונה את עצמאותו, לכן הבורא העמיד לרשותו שני כוחות מנוגדים, ודווקא כשהאדם פועל בשני הכוחות המנוגדים הללו, ויוצר את ההתנגדות, את המסך, אז הוא מעביר אותם דרכו והם מניבים תוצאה, אור שמאיר, כך האדם בונה את עצמאותו, את הנשמה.
לכן זה נכון שבתאומים יש משהו שמאוד מאחד אותם, כי הכוח הכללי המאחד נמצא בבורא, וכך גם יעקב ועשיו נמצאים בו. אמנם לנו הם נראים כשני גופים שונים, אולם הם יצאו ממדרגה אחת, ממצב אחד. בדומה לכך גם בחיינו הם יוצאים מהאימא כתאומים. ברוחניות התאומים עשיו ויעקב משלימים זה את זה. ורק בהשלמה ובחיבור העתידי ביניהם, כשכל הכוחות של עשיו יתקנו את כל הרצונות של יעקב, תהיה הצדקה לכך שהשניים יגיעו לשורש אחד. רק כשנממש גם את עשיו וגם את יעקב נגיע להיות כבורא, ויהיה כאן אדם.

כבר מיציאת בבל מושרש בנו עניין ג' הקווים, לכן כל אחד מאיתנו כלול מהם, משום שאנו מגיעים משבירת הכלים. בכל אחד מאיתנו יש רצון לקבל גדול, בצירוף היכולת לקבל כוח עזרה מלמעלה, שזו הנקודה שבלב שיש לאדם, וזהו הסימן שכבר יש לו לצד הרצון לקבל גם "חלק א-לוה ממעל".
כאשר לצד הרצון לקבל שהוא המינוס, נמצאת גם הנקודה שבלב שהיא הפלוס, האדם יכול להתחיל לעבוד בין שניהם (ראו שרטוט מס' 3).
"אברהם הוליד את יצחק"
"אברהם נקרא "איש החסד"... יצחק נקרא "עמוד עבודה"... יעקב נקרא "עמוד התורה"... והנה כל אדם צריך להגיע לאלו ג' עמודים. ומקודם אלו ג' העמודים נתגלו בזה אחר זה על ידי האבות, שכל אחד מהם גילה עמוד אחד. ואחר שנתגלו אלו ג' העמודים, כבר יש בכוחנו גם כן ללכת באותן הדרכים שהאבות סללו לנו. ומשום זה נקראים אנו בשם "עם סגולה", כי לנו יש הסגולה מירושת אבות לקיים את ג' העמודים, שעל ידם יש קיום עולם, היינו שעל ידם יתקיים העולם להגיע למטרה שבשבילה נברא העולם".
רב"ש, דרגות הסולם, 357

לפי איזו תוכנה או דוגמה האדם עובד, כיצד הוא מסדר את העבודה שלו?
יש באדם את כוח עשיו וכוח יעקב, על מנת לחבר ביניהם קיימת הקבוצה שכלפי האדם היא כולה השפעה, עליו לקבל אותה כדוגמה של השפעה, וכלפיה עליו לעבוד. אם האדם עושה זאת ומשפיע לקבוצה, על ידי עבודה עם הרצון לקבל שלו ועם הרצון להשפיע שבו כדי להתחבר איתם, הוא מוצא את הקו האמצעי. אז, מאחורי הקבוצה וכל מה שיש בה, הוא מגלה את הבורא. אם כך, במצבנו יש לנו את כל מה שאנו צריכים כדי להגיע לרוחניות, להשפעה.
אם הכוחות עשיו ויעקב, הרצון לקבל והרצון להשפיע, נמצאים בתוכנו, ואנחנו בעצם מאחדים אותם לקו השלישי, מדוע כתוב "משום זה, כשנבראו ויצאו לעולם, כל אחד נפרד והלך ונמשך למקומו". 4 האם הם נפרדים?
ודאי שהם נפרדים האחד מהשני, ועל האדם מוטל לחבר אותם יחד על ידי הקו האמצעי. הקו האמצעי הוא התנגדות גדולה מאוד, הוא הקבוצה שבה האדם מממש את שני הקווים הללו, אחרת, אין לו היכן לממש אותם. לא יהיה לו חומר לממש אותם.
בדומה לסליל חשמל, שיש צד שהוא פלוס וצד שהוא מינוס, ובאמצע מתבצעת פעולה, מכניסים התנגדות מסוימת. ברוחניות הנגד הזה נקרא "מסך". והמסך של האדם זו הקבוצה, הבורא. הוא מבצע את פעולת ההשפעה כלפי משהו שהוא מחוץ לו, הקבוצה שעבורו היא הבורא (ראו שרטוט מס' 4).

מדוע כתוב שהכוחות נפרדים?
כי מהבורא, מהדרגה הקודמת שמולידה אותם, יוצאים שניים, הם נפרדים ומגיעים ממש להפכיות ביניהם, הם הופכים להיות מנוגדים זה לזה ועלינו לחבר אותם יחד, כדי להגיע בהדרגה, בעביות המתגברת לדרגת הבורא השלמה.
בפרשה מסופר על עשיו שמגיע עייף מהציד, בזמן שיעקב מכין נזיד עדשים. עשיו מבקש מיעקב, "הלעיטני נא מן האדום האדום הזה", ויעקב עונה לו, "מִכְרה כיום את בכורתך לי". מצד אחד נאמר על יעקב שהוא איש תם, יושב אוהלים, צדיק, כולו רוח. מצד אחר, הוא די ערמומי ומנסה לרמות את עשיו. מדוע יעקב לא נתן לעשיו את נזיד העדשים בלי להתנות זאת עם מתן הבכורה? ומדוע נאמר על יעקב שהוא איש תם וצדיק?
לעת עתה איננו רואים זאת, כי רק אדם שיש בו את ההכנות לנטייה לרוחניות, ניצוץ, נקודה שבלב, יכול להבין את יעקב, את מעשיו, את צדקותו. אנחנו רואים שליעקב יש כלי קבלה גדולים, הוא כלול גם מרצון לקבל וגם מנקודה שבלב, ושניהם פועלים בו, זה כנגד זה. אם יעקב אמור לנצח את עשיו, הוא אינו יכול להיות איש תם. התמימות שלו היא בכך שבינתיים יש לו רק נקודה קטנה, אין לו כוח. כל הכוח שלו, של הנקודה הזאת, נמצא רק בחיבור לקבוצה, לבורא.
אם זה לא היה כך, הרצון לקבל היה "בולע" אותו, עשיו היה בולע את יעקב ללא שום בעיה. לכן מאוחר יותר, כשהם צריכים להיפגש, כתוב "ויירא יעקב מאוד ויֵצר לו", 5 יעקב פוחד ואינו יודע כיצד להיפגש, ועשיו אף אומר לו תוך כדי הפגישה "יש לי רב, אחי, יהי לך אשר לך". 6 עשיו מעוניין להשתמש ביעקב, כי בכוונה להשפיע על מנת לקבל האדם יכול להרוויח הרבה מאוד מהטבע.
אם יעקב חלש, אין לו ברירה אלא לברוח מעשיו. כך גם האדם, אדם שיש לו אגו גדול מאוד, אם הוא לא יכול להתגבר עליו, לעבוד מולו, אז עליו בצורה כלשהי להסתיר את עצמו ממנו, ולא לעורר אותו. כל ההיסטוריה שלנו למעשה היא ביטוי להתמודדות בין שני הכוחות האלה, כך אנחנו מתקדמים. בכל אחד ואחד בכל האנושות קיים המאבק הזה. לנו נראה שזה מאבק, אבל אם נביט מהצד, נראה שבמשך כל ההיסטוריה העמים והאנושות כולה מממשים את תכנית ההתפתחות בצורה נכונה.
כשיעקב מתפתח גם עשיו מתפתח, הם מתקוטטים ומתקשרים ביניהם, וכך בהדרגה הם מגיעים עד לימינו, כשאנחנו מודדים הכול מתוך הסבל שבו אנו חיים, ונראה לנו שהעולם רע.
כמו ילד קטן, שאפילו אם לקחו ממנו כדור, או אם אימא מנעה ממנו להמשיך לשחק ואמרה לו ללכת לישון, עבורו זה כבר עינוי. אם היינו פותחים את עינינו ורואים הכול בפרספקטיבה אחרת, לא היינו מקבלים בכלל את הסבל הגופני כסבל, היינו מתעלים מעליו ולא מרגישים שהגוף שייך לנו, כי הכול תלוי בתפיסת המציאות.
כיצד לפעול כנגד תכונת עשיו כדי שזו לא תתעורר?
ברור שלא נוכל להתמודד עם עשיו הפרטי שלנו ועם עשיו הכללי שבאנושות בצורה ישירה. איננו מסוגלים לזה. נוכל ללכת רק בעקיפין, בצורת יעקב.
עלינו להבין מה זה איש תם. הרי יעקב פועל בערמומיות, כי אי אפשר לעמוד מול האגו ולהתייחס אליו בצורה ישירה, האגו הוא כוח מיוחד הנמצא בנו, ועלינו להכיר אותו ולהתחשב בו, וכדי להתמודד עימו עלינו להגדיל את כוח הימין, כוח יעקב שבנו. ככל שהכוח הזה יהיה חזק, על ידי חיבור, על ידי ערבות, כך נגלה שם את הבורא. דרך כל האמצעים האלה נגיע למצב שנוכל להתמודד עם עשיו, בינתיים אין לנו אפשרות להתמודד איתו.
גם כשנצטרך להתמודד איתו, זה לא יהיה כרוך במאבק, כי בזמן שאנו מתקנים את עצמנו בהגברת כוח "יעקב" שבנו, קו ההשפעה, קו החיבור בין כולם, בכל התהליך הזה כוח "עשיו" שבנו מקבל מכות, ומתחיל להבין שכדאי לו להגיע לחיבור עם יעקב. לכן לא יהיו בעיות ומלחמות, עשיו בעצמו ירצה להתחבר עם קו ימין, כי בתהליך הוא יגלה שכל הגישה שלו, וכל האפשרויות שלפניו לא ניתנות למימוש בצורה שהוא מכיר. הוא יגלה שחסר לו קו יעקב, חסרה לו השפעה, הוא יגלה שכדי להתקדם ולקבל משהו מהחיים, עליו לקבל על עצמו את כוח ההשפעה.
לכן צריך רק לחשוב איך אנחנו מתלכדים, מתחברים. וכל יתר הבעיות ייתקנו בכך שיצטרפו לקו ימין ויחזקו אותו.
באמצע הפרשה מסופר על יצחק ועל מה שקרה לו בגרר, הדבר דומה למה שקרה לאברהם ושרה במצרים. בארץ כנען שורר רעב ויצחק יורד לגרר, שם מלך גרר חושק ברבקה, עד שמתברר לו שהיא אשתו של יצחק. יצחק שוקל לרדת למצרים, אבל הבורא אומר לו לא לרדת לשם. לכן הוא זורע וחופר בארות, וזוכה לשפע יבולים.
שוב רואים כאן את התקדמות האדם. התורה מתארת במדויק איך אנו עוברים בכל התיקונים משלב לשלב, מהקל לכבד, כדי לתקן את הרצון לקבל שלנו. מלבד זאת התורה לא מספרת כלום.
את מרבית הדרך אנחנו מבצעים על ידי הגדלת הרצון להשפיע, לעומת הרצון לקבל שאותו מניחים בצד, עוזבים אותו, על ידי חלוקת הדרך שלנו לארבעה חלקים (ראו שרטוט מס' 4). חלק אחד הוא העולם הזה, בו אנו קיימים במשך כל שנות ההיסטוריה. לאחר כל ההיסטוריה שלנו בעולם הזה, אנחנו מגיעים לדוגמה, לפעולות כמו כנס ומתחילים לעלות. דרך שלב ההכנה אנו מגיעים לדרגת חפץ חסד, שהיא התקופה שנקראת "תשובה מיראה". יראה מלהשתמש באגו. בזמן ההכנה האדם נכלל בקבוצה, בחפץ חסד, הוא ממש מתחבר עם הקבוצה, ומשיג את דרגת הבינה.
מרגע שמתגלה באדם הנקודה שבלב, והוא מגיע לזמן ההכנה ונכלל בקבוצה, ועד שהוא מסיים את כל התהליך של תשובה מיראה, שנקרא כבר "לשמה", הוא עדיין לא נוגע בכוח "עשיו" שבו, ברצון לקבל שבו, אלא הוא רק מגדיל כל הזמן את כוח ההשפעה.
הוא אינו עושה כלום עם כוח "עשיו". גם כשמתעוררים בקבוצה ספקות ורצונות בסגנון של "אני לא אוהב אותו, לא יכול להסתדר איתו, הוא גאוותן, שקרן וטיפש", ועוד כל מיני דחיות, איננו עושים עם זה כלום, אלא עוצמים עיניים ועוסקים רק בחיבור. כך עושים, עד שעוברים את ה"מִדְבָּר", אלה כבר דרגות גבוהות, כשמעל המדבר זו הכניסה לארץ ישראל.
כלומר, כל העבודה שלנו בחיבור היא עד שנקבל כוח גדול מאוד של השפעה, בכניסה לארץ ישראל, שם מסתיימת דרגת הבינה. בארץ ישראל נתחיל לעבוד עם הרצון בדרגה של כוונה לקבל על מנת להשפיע, בעבודה עם עשיו.
מדוע התורה מדגישה שהאימהות שלנו היו יפהפיות שכולם חושקים בהן?
כולם חושקים במלכות היפה, כי זה הרצון לקבל שעל ידו אפשר ליהנות. בגשמיות האדם יכול ליהנות מיופי. הגבר מטבעו נהנה כשהוא רואה סרט יפה, רואה אישה יפה וכולי. ברוחניות "יפה" נקרא כלי שבו אפשר לקבל אור חכמה, כלי שיוכל להתנוצץ, להאיר מאור החכמה שבו.
"אימהות" אלה המלכויות המתוקנות. כלומר, מלכות היא רצון לקבל המתוקן באור חסדים, ברצון לקבל שיש בו אור חסדים יכול להתפשט אור החכמה. אור חכמה המתפשט באור חסדים נקרא "יופי", תענוג שאפשר לקבל מ"אישה יפה", מתוקנת. לכן מסופר כך לדוגמה על שרה.
מסופר על שרה שהייתה בת מאה ואישה יפה, אלא שברוחניות "בת מאה" הכוונה לכלי שלם, עשר ספירות על עשר ספירות, עשר לרוחב ועשר לגובה, כך הכלי שלם, וכולו באור חסדים. "אברהם" נקרא תכונת חסד, וכל הנוקבא שלו, "שרה" המתוקנת, כולה בחסדים. לכן כשיש כלי הנמצא בהשפעה, אפשר על ידו ליהנות ללא גבול. לכן, גם פרעה וגם מלך גרר כל כך משתוקקים אל הכלי שנקרא "שרה". ברוחניות כדי ליהנות לא צריך כלום מלבד כלי קבלה מתוקן. בכלי קבלה מתוקן האדם עושה פעולה, ומיד מרוויח אורות גדולים.
האימהות שלנו הן "נוקבאות" מתוקנות. זהו הרצון לקבל המתוקן שממנו מולידים את הדרגה הבאה. סבא הכוונה שיש לאדם הורים, והוא בעצמו מוליד ילדים, והילדים שלו מולידים עוד ילדים. כלומר, לפני כל דרגה ואחריה, יש מצבים נוספים. המצב הקודם כלפי המצב הנוכחי נקרא "הורים". והמצב הבא נקרא "ילדים". כשאברהם מוליד את יצחק, כלומר האדם נמצא בדרגת "אברהם", המצב הבא שלו נקרא "יצחק", והמצב שאחריו נקרא "יעקב".
המצב שלנו כלול משניים, מכוח ההתגברות ומהרצון לקבל. כוח ההתגברות נקרא "גבר" מהמילה התגברות, וכוח הרצון לקבל נקרא "אישה", חיסרון. אנחנו מתקדמים ממצב למצב, ממקום למקום כל הזמן בשני הכוחות האלה, הזכר והנקבה, מסך ועביות. לפעמים הזכר כלול מכמה זכרים והנקבה כלולה ברוב המקרים מכמה נקבות יחד. לאותו גבר יכולות להיות מספר נשים ועוד כמה שפְחות וכן הלאה. כך מתקדמים בתיקונים.
אברהם מוליד את יצחק, זו דרגת "אברהם" שבאדם, המולידה את "יצחק" שבו. לכן אם אין אישה יפה, הוא לא יכול להוליד ילדים. "אישה" זה רצון לקבל מתוקן באור דחסדים, והאדם יכול לקבל בו בכוונה על מנת להשפיע, שהיא הדרגה הבאה שלו.
אם אישה חייבת להיות יפה למה לא כל הנשים בעולם יפות?
כי הן לא מתוקנות. לגלגלתא נכנס אור ומתפשט, נעשה זיווג דהכאה, יש אור בתוך הכלי והאישה מולידה את הפרצוף הבא, ע"ב נקרא "בן דגלגלתא" (ראו שרטוט מס' 5). קבלת האור בכוונה להשפיע מולידה את הפרצוף הבא והוא נקרא "בן" כלפי המצב הקודם. אנחנו מתקדמים כל הזמן בכך שאנו מקבלים בכוונה על מנת להשפיע, ומולידים את הפרצוף הבא, את הנשמה הבאה, את ההתקדמות.

האם כל אישה שתתקן את עצמה תהיה יפה?
אישה יפה נקראת "אישה אשר אהבת". היופי הוא היכולת לקבל חכמה בכלי דקבלה. לא מדובר ביופי חיצוני, אלא ברצון לקבל המתוקן לרוחניות, זאת ההסתכלות. כלל לא מדובר בגוף הפיזיולוגי. הרצון לקבל הוא החלק שיכול לבוא לתיקון, וכלפי האדם הוא נקרא "אישה".
הוא יכול להתחבר עימו, לעבוד עימו, לגרום בו לזיווג בכוונה על מנת להשפיע. יש פה מצבים גבוהים רבים.
אפשר להעביר זאת למונחי העולם שלנו בצורה פשוטה, אסור להסתכל על היופי החיצוני. מכאן נובעים כמה נהלים, לגבר אסור להסתכל על יופי חיצוני, אלא על היכולת הפנימית להיות עם האישה הזאת במגע כזה, שביניהם יהיה הבורא. עליהם לגרום לכך שהבורא תמיד יהיה בין הרצון לקבל שלה ושלו, ביחסים ביניהם, להתייחס אחד לשני רק דרך הבורא, זה נקרא "איש ואישה, זכו, שכינה ביניהם, לא זכו, אש אוכלתם". 7
האם יש שורש רוחני לסיפור בתנ"ך שבו הבורא נאבק עם יעקב ופוצע אותו?
ודאי שכן. אם מסופר על כך בתורה אז ודאי שזה שייך לעבודה שלנו. בתורה לא מדובר על סיפור היסטורי, אלא רק על עבודה פנימית. לכן התפיסה שלנו במושגים של עבר, הווה, עתיד, מוטעית כי אין עבר, הווה ועתיד. הכול קורה רק בתוך האדם, לכן אם האדם אומר שהיו אירועים כאלה בעבר, זה לא בעבר, אלא עליו לעבור את המצבים בתוכו, בתוך הרצון לקבל שלו.
כשהאדם מתחיל את דרכו ונפרד מ"עשיו" שבו, מהרצון לקבל שלו, הוא חייב להתחזק. עליו ללכת בקו ימין בלבד, עם "יעקב" שבו, רק אותו עליו להגדיל. לכן זה נקרא שהאדם נכנס למאבק עם "שׂרו" של עשיו ומנצח אותו. כלומר מתנתק ממנו סופית, הוא לא צריך אותו, הוא הולך רק בכוח שלו, כוח הימין, כוח יעקב.
לאחר מכן האדם מגיע כבר למצב שבו הוא יכול להשתמש בכלים דקבלה ולהגיע לדרגת "ישראל", כי ישראל זו כבר דרגת יעקב שמתחבר קצת עם עשיו, אבל זה גם לא עם עשיו, אלא עם האח"פ דעליה.
יצחק הזקן כבר לא רואה כל כך טוב, הוא שולח את עשיו להביא לו ציד מהשדה, ולהכין לו את המעדנים שהוא אוהב. יעקב מערים עליהם, מתחפש לעשיו, וגונב את בכורתו. כשהדבר מתברר לעשיו, הוא זומם להורגו, ויעקב בורח לחרן. מה פשר מעשה הערמומיות הזה?
עם הקריאה בספר התורה עלינו להבין שהכול קורה בנו. כל הכוחות שנקראים בשמות של אנשים, חיות, צמחים או מקומות גיאוגרפיים נמצאים בתוך הרצון לקבל שלנו, שבנוי מדומם, צומח, חי ומדבר, והתורה מספרת לנו עליו בצורות שונות (ראו שרטוט מס' 5).
אי אפשר לעבוד עם הרצון לקבל שלנו מבלי להערים עליו. האגו חזק מהאדם, עליו "לתת" לו משהו, להרגיע ולהשתיק אותו, ובינתיים לעסוק בחיבור עם הקבוצה. הרמב"ם כותב שצריך לרמות, להגיד לאגו שהכול יהיה בסדר, שהוא ירוויח, אם הוא רוצה להיות עשיר, הוא יהיה עשיר, אם הוא רוצה להיות חזק, הוא יהיה חזק וכולי.
על האדם לתת ליצר הרע שלו, לרצון לקבל שלו, כל מה שהוא רוצה בזמן ההכנה. מגלים להם רז זה לאט לאט, זה נקרא בערמומיות, זה נקרא לעבוד כמו יעקב. בינתיים האדם מחזק את עצמו. נכון שזה כביכול לא יפה, ולא בצורה ישרה. יעקב נקרא איש תם, צדיק, איך הוא צדיק? הוא ערמומי. אלא שרק בצורה כזאת אנחנו יכולים לעבוד עם הרצון לקבל שלנו, לכן הוא נקרא "צדיק וישר", כי הכוונות שלו הן להגיע ולהידמות לבורא, לכן הרצון לקבל שלנו הולך בצורה עקלקלה ליד "עשׂיו" (ראו שרטוט מס' 6).

יעקב צריך להיות ליד עשיו ולנהוג בעורמה, אז ודאי שהוא הולך בדרך לא ישרה, אבל הכיוון שלו נכון, אין לו ברירה, הוא חייב להגיע לבורא, והוא הולך בדיוק במגמה הזו.
יעקב מרמה את עשׂיו, זה בסדר וברור. הרצון להשפיע צריך להתגבר על הרצון לקבל, אבל יצחק הוא הרי המדרגה המתוקנת הקודמת והוא זה שנותן הוראה, ויעקב למעשה מסובב אותה.
ודאי, גם יצחק לא מתוקן. הרי אברהם רצה להקריב אותו כקורבן. האדם נמצא בדרגה הקטנה ותיקן אותה, כעת עליו לעלות לדרגה גבוהה יותר ולתקן גם אותה לאחר מכן לדרגה גבוהה יותר, שגם היא עדיין לא מתוקנת. כך בכל דרגה ודרגה האדם צריך לראות עם מה מתוך הרצון לקבל הגדול אפשר לעבוד ועם מה אי אפשר לעבוד, בצורה כזאת הוא מתקדם (ראו שרטוט מס' 6).
מדי פעם צריך לפתוח את החומש, ולהשתדל לקרוא על כל המקרים האלה, באופן שהם נמצאים בנו ומתרחשים בתוכנו. התורה מספרת עלינו ועל הדרך שאותה נצטרך לעבור. אם נתחיל לקרוא אותה כך, נגלה פתאום שאנחנו הם אלה שבאמת נמצאים שם בפנים. התורה פשוט פותחת לנו את הנשמה ואת מה שקורה בה, מגלה לנו אילו כוחות נמצאים בה, ועם אילו כוחות נשמה אנחנו עובדים. התורה היא לא ספר היסטוריה או גיאוגרפיה, אלא ספר הדרכה לזיכוך הנשמה.