כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "ויצא"
(בראשית כ"ח, י – ל"ב, ג')
פרשת "ויצא" היא פרשה מיוחדת. בפרשה מסופר על יעקב, שיוצא מבאר שבע לכיוון חרן, בדרך הוא נרדם וחולם חלום. בחלום מתגלה לו סולם, שראשו מגיע השמיימה ורגליו מוצבות ארצה ומלאכים עולים ויורדים בו.
לאחר ההתגלות של הסולם בחלום, יעקב קורא למקום שבו התגלה לו הבורא "בית אל". הוא נודר נדר לעבוד את הבורא ונשבע להפריש מעשר, "וכל אשר תיתן לי, עַשֵׂר אֲעַשׂרנו לך". 1 וזו הפעם הראשונה בתורה שמוזכרת מצוות המעשר.
יש פה שאלות רבות, וכמובן שגם במקרה הזה לא מדובר על מה שקרה בגשמיות לאדם בשם יעקב.
בתורה אנו קוראים על מה שקורה עם הנשמה, התורה כולה מספרת לנו על התגלות הנשמה לאדם, כלומר על הבורא שמתגלה לאדם. ה"נשמה" נקראת "חלק א-לוה ממעל",2 ודאי שחשוב לנו מאוד לגלות את הנשמה, כי אחרת אנו עלולים להישאר בחזקת בהמה, כמו שכתוב שכולם "כבהמות נדמו".
ולכן לגלות את הנשמה או לגלות את הבורא זה היינו הך.3 המגמה שלנו היא להגיע בסוף ההתפתחות לגילוי הנשמה. ובפרשה זו מוסבר שהגילוי מגיע לאדם בהיסח הדעת, כמו בחלום. הוא נמצא בדרך, מבין, מרגיש ועובר ממצב למצב, הוא לומד, הוא משתדל. מדובר על מצבים שהאדם עובר, עוד מבבל, כיצד הוא מגיע לקבוצה, כמו שמסופר על אברהם, שחיבר ויצר את הקבוצה, ולאחר מכן התגלה בו האגו שנקרא יצחק, שאותו הוא מתחיל לתקן, ל"סגור" אותו ו"לקשור" אותו.
התיקון הזה אינו מספיק, יעקב מתקדם בדרך משלו. תכונת "יעקב" שבאדם, כלולה משתי תכונות, "אברהם, ו"יצחק", והאדם נמצא ביניהן. לכן הוא נקרא "בחיר האבות", מפני שהוא מייסד העבודה הרוחנית של האדם. כל אדם ואדם בעולם, הרוצה לעלות מדרגת העולם הזה, מדרגת הבהמה לדרגת האדם, הדומה לבורא, יכול לעשות זאת ב"סולם יעקב".
סולם יעקב כולל שני כוחות, כוח הקבלה, וכוח ההשפעה. בין שני הכוחות האלה מימין ומשמאל מגיע לנו תמיד הכוח השלישי, שאותו יעקב מרכיב משני הכוחות האלה. כך מדרגה אחר מדרגה, מאה עשרים וחמש מדרגות, עד שהוא מגיע לדרגה האחרונה, שהיא גמר התיקון.
כל העלייה הזאת היא לפי שיטת יעקב, שיטה שבה הוא בונה בתוכו את הקו האמצעי, מחבר ימין ושמאל, וכך מגיע עד גמר התיקון (ראו שרטוט מס' 1).
2 איוב לא, ב.
3 תהילים מט, יג.
5 שמואל ב, כג.
6 בראשית רבה מד, א.
7 בראשית כח, יב.
8 ברכות יז, ע"א.
"והנה סולם מוצב ארצה"
"סולם רומז, שראה בניו, שעתידים לקבל התורה בהר סיני. כי סולם הוא סיני, משום, שהר סיני הוא כמ"ש, מוצב בארץ, וראשו, מעלתו, מגיע השמיימה. וכל המרכבות ומחנות המלאכים העליונים כולם ירדו שם ביחד עם הקב"ה, בעת שנתן להם התורה, כמ"ש, ומלאכי א-לוהים עולים ויורדים בו".
זוהר לעם, ויצא, 70
"הר סיני", זה הר של שנאה. זו התגלות הרע בתוך האדם, והוא מרגיש שאינו מסוגל לעלות עליו. רק ניצוץ קטן שלו אולי מסוגל לעלות, וגם זה לא פשוט, כי בזמן שניצוץ אחד קטן בתוכנו מסכים לעלות מעל הר סיני, כל יתר הכוחות שלנו בונים פסל זהב, "עגל זהב", וחוגגים למטה.
בבת אחת מתקיימים באדם שני קצוות, שהוא עדיין לא יכול לקשור אותם יחד.
לכן, פעם אחר פעם, בכל מדרגה ומדרגה, אנו רואים משבר, ולאחר מכן מריבה, נחש, מן, מרגלים. בכל מדרגה ומדרגה יש לאדם כישלונות, ורק לאחר מכן הוא יכול לתקן את הרע, כמו שכתוב "אין אדם עומד על דברי תורה, אלא אם כן נכשל בהן", 9 ו"אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא". 10כמו שכותב על כך בעל הסולם, שהוא שמח ברשעים שמתגלים,
לאחר הכרת רע כזו, ניגש לקו ימין, נתקן את עצמנו, וכך נגיע לקו האמצעי, אז סולם יעקב ייפתח בפנינו. לכן ההשגה שאנחנו משיגים בהתכנסות היא השגה גדולה מאוד, היא כבר תחילת הדרך בפועל, זה דבר שעוד לא היה במימדים כאלה.
כך אנחנו מגלים שהטבע שלנו הפוך מהטבע הרוחני, ואיננו יכולים להגיע אליו, יש לנו רק אפשרות אחת, לצעוק, לבקש. זה כבר קו ימין, להתעלות מעל עצמנו, מתוך זה ייבנה הקו האמצעי. אנו עושים עבודה גדולה בכך שהייאוש, המרירות וחוסר האונים שקיבלנו, התגלו בנו כחוסר יכולת להגיע לעולם הרוחני במגמה הנוכחית שלנו, ברצונות האגואיסטיים שלנו, דרשנו שהעולם הרוחני יתגלה בכלים דקבלה שלנו במקום בכלים דהשפעה.
את הרוחניות לא צריכים לקבל, אלא כל אחד מוזמן, זה פתוח, ואם אדם רוצה להשפיע, הכול מותר, הכול אפשרי. כלומר, אנו מגלים בתוך האגו, שההגדרה שלנו לרוחניות לא הייתה נכונה, ונמשיך לגלות זאת בכל מדרגה ממאה עשרים וחמש המדרגות.
לאחר פעולות פנימיות רבות מאוד, כשאנחנו מרגישים שאיננו מסוגלים לכך, אנו חשים אכזבה מכך שלא הצלחנו ומרגישים שאיננו מסוגלים להגיע לרוחניות, האכזבה הזו היא "רכוש" גדול ויקר. כך אנו מגלים את קו שמאל, את היצר הרע שלנו, את ההתנגדות לחיבור בינינו. אנחנו רוצים לקבל את הרוחניות כמו בגשמיות, בכלים דקבלה, ואז אנחנו שואלים "למה לא קיבלנו?".
כשמגיעים למצב, שאנחנו רוצים לפתוח לגמרי את כל העולם הרוחני, בכל מה שאנו יכולים לתאר לעצמנו, וחושבים שהשמים ייפתחו, שעוד רגע הכול ייפתח, אנו מגלים עד כמה בפנים איננו מסוגלים להתקדם לזה במאומה, איננו יכולים להסכים עם החיבור, עם ויתור עצמי, ואז מיד אנחנו "מתקררים".
ברוחניות האדם צריך ללכת עד הסוף, למרות שהוא אינו יודע היכן ומהו הסוף, אלא עליו לנסות לחשוב עליו במקסימום שאפשר. אחרת זה לא נקרא שהאדם עובד עם כל הרצון שלו, וזה לא שייך להתקדמות רוחנית.
כלומר, קודם יש כישלון, חטא, הכרת הרע, שנאה, גילוי הרע, ורק לאחר מכן אפשר להתקרב לטוב, להבין מה יכול להיות הטוב כנגד הרע שהתגלה, ואז לשלב אותם יחד, בדומה למה שעשו בני ישראל במעמד הר סיני.11 כי היה צריך להופיע מלמעלה אור גדול כדי להראות לנו עד כמה איננו רוצים ולא מסוגלים, עד כמה אנו הפוכים מהרוחניות, עד כמה איננו רוצים לחשוב על חיבור ואהבה בינינו. כל זה הופך את המעמד לקדוש, מפני שבהתכנסות אנחנו מתחברים יחד, ומשתדלים להתעלות.
למעשה נגלית לנו אותה מדרגה, אותו רצון שאנו חייבים להתעלות מעליו, אנחנו עדיין לא מסוגלים, אבל צריכים לעלות מעליו כדי להגיע למדרגה הראשונה בסולם.
מהו גילוי הרע הגדול ביותר שעלינו עוד לגלות כדי להביא את האור?
עלינו לגלות שכל הטבע שלנו הוא "פרעׂה". פרעה שאינו נותן לנו להתעלות מעל עצמנו, ועלינו לשנוא אותו, אולם לעת עתה אנו אוהבים אותו. אנחנו אוהבים אותו ועדיין נהנים בו כמו ב"שבע שנות השובע".
כשאנחנו מתחילים לקבל מכות ואכזבות מהטבע שלנו, ואיננו מסוגלים להגיע לכלום, אז כמו שאומר בעל הסולם, כשבני ישראל מגיעים לגבול ארץ ישראל, הם מרגישים שארץ ישראל איננה שייכת להם, ואז הם מתפרצים ושוברים את הקליפה הזו, את קליפת האמורי. כך גם עלינו לגלות.
זו פעם ראשונה שאנו מגלים את הטבע שלנו כרע, כשונא, כהפוך מהשגת הבורא, מהשגת הרוחניות. זה נקרא שפרעה שלנו קיבל מכה ראשונה. את שאר תשע המכות האחרות איננו צריכים לעבור בעוד תשע התכנסויות בינינו, אלא אנו יכולים לעבור אותן כבר בקשר בינינו בזמן רגיל, בשיעורים ובהתקשרויות אחרות בינינו.
אנו נעבור זאת מהר, כי בכל שלב ברוחניות הדבר החשוב זו המדרגה הראשונה של אותו שלב, את ההמשך כבר עוברים לפי אותה שיטה, עד שמסיימים את השלב הזה. נניח עלינו להגיע כעת להכרת הרע והתחלנו בכך, הרע הזה יתגלגל ויתגלה, אז בפעם הבאה כשהוא יתגלה, זה יהיה כבר בשלב הבריחה מפרעה, ביציאת מצרים, הנקרא "לידה רוחנית".
בתהליך שמתואר בפרשת השבוע, יעקב יוצא מארץ ישראל ומגיע לחרן, ליד הבאר הוא פוגש את רחל, ורוצה להתחתן איתה.
מלכות נקראת גם "באר". כשהבאר עולה, אז מבינים שזו המלכות שיכולה להיות מתוקנת כאן.
יעקב מגיע לביתו של לבן, לבן מבטיח לו את רחל, אבל בבוקר לאחר שנישא לה הוא מגלה שזאת לא רחל אלא לאה. הוא עובד שבע שנים נוספות בשביל להשיג את רחל, ובסופו של דבר הוא מקבל אותה. בהמשך לאה יולדת ליעקב את ראובן, שמעון, לוי ויהודה, ומסתבר שרחל עקרה.
המלכות, הרצון לקבל של האדם, לא יכול להשתתף מיד בעבודה הרוחנית שלו, אלא האדם צריך להתעלות מעל הרצון לקבל שלו, לעבוד מעליו, אנחנו עובדים תמיד מעל המלכות.
המלכות הכללית כוללת את לאה ואת רחל יחד, הן הנוקבאות של יעקב. את החלקים שנקראים רחל אנחנו עדיין לא מעלים. לכן רחל לא יכולה ללדת מיד, רק בהמשך היא יולדת את יוסף, ובינתיים רק לאה והשפחות יולדות ליעקב.
בחכמת הקבלה, ב"תלמוד עשר הספירות", אנחנו לומדים הרבה על שתי הנוקבאות האלה, למעלה מחזה ולמטה מחזה דזעיר אנפין דאצילות. המערכת בנויה כך, כי אין ברירה, אנו חייבים לתקן את עצמנו רק בצורה כזאת, בתיקונים מהקל לכבד.
לבן, הוא כנגד הלובן העליון, זה אור גדול. אמנם הוא נקרא "לבן הרשע", אבל זה כנגד אותה המלכות שאיננו יכולים לתקן. ברגע שאנו מתקנים אותה, לבן הופך להיות האור העליון הגדול ביותר, ממנו מגיע כל האור שאנו מקבלים לאחר מכן בנשמה המתוקנת. כל הרשעים שבתורה מתגלים לנו כרשעים במדרגות התחתונות שלנו, עד שאנחנו מתקנים את עצמנו, ואז כל הרע הופך להיות טוב, לכן לבן ושאר הרשעים, ביניהם: בלעם, בלק, המן, הופכים כולם להיות צדיקים גדולים. כי הבורא הוא שמנהל את כל התהליך והוא עומד אחריהם, ודאי שאין שום דבר מלבדו, לכן את כל הפעולות שאנחנו רואים, עלינו לשייך אליו.
גם כאן אנו רואים את כוחות ההתנגדות מצד האדם, שהם רועי הצאן, שמגרשים את רחל, ובמקרה של משה מגרשים את ציפורה. והאדם כרועה, דווקא על ידי העבודה שלו עם הרצונות שנקראים נוקבאות, מגרש את רועי הצאן, אלה הכוחות האגואיסטיים, הכוחות שבו, המפריעים לו, ואז הוא מתחבר עם הבאר, עם האישה, כלומר עם הנוקבא המתוקנת, עם הרצון המתוקן בכוונה על מנת להשפיע, והופך אותה לבת זוגו.
התהליך הזה מתרחש כל פעם סביב בארות, כמו בארות יצחק ועוד בארות המופיעים בתורה, כי מלכות המוכנה לקבל את אור החסדים ובתוכו אור החכמה, נקראת "באר". מה שאין כן ללא תיקון, זה נקרא "בור" ואז הבור משמש כבית סוהר, כמו בסיפור יוסף.
לא ולא, מפרשים הכול רק בצורה פנימית. רק אדם שמתחיל לגלות את כוחות הנפש שלו וכיצד הוא עובד איתם, לא מבחוץ אלא מבפנים, יכול איכשהו להתחיל לחשוב, שזה שייך ל"ימין" שלו וזה ל"שמאל" שלו וכן הלאה. כמו שכתוב "שמאל דוחה וימין מקרבת",
דיברנו על עניין הכוונות של שמאל וימין. האם כדאי לנסות לפרש את כל המאורעות והאנשים שאדם נתקל בהם, במונחים של שמאל וימין?12 כך גם כלפי הבורא וגם מצד האדם. מה שדוחה את האדם מהרוחניות זה השמאל, ומה שמקרב אותו לרוחניות זה הימין. האדם חייב ליישם את ההתקדמות דווקא על שני הכוחות האלה. בלי שמאל הוא אינו יכול להתקדם, כי אחרת לא יהיה לו על פני מה להעלות את עצמו.
יעקב ראה בחלום את הר סיני, הר של שנאה, ודווקא ההר הגדול ביותר של השנאה הופך לסולם, האדם לוקח את ההר הגדול של השנאה שגילה, זה הרצון לקבל שנמצא בשנאה כלפי האחרים, ועליו עושה את התיקונים. האדם עדיין לא גילה זאת, הוא יצטרך לגלות זאת שלב אחר שלב. כשהאדם עולה בסולם המדרגות, הוא מגלה בהדרגה, בצד שמאל מהמדרגה הקטנה ועד למדרגה הסופית, עד כמה הוא אגואיסט. כמו שכתוב "כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו". 13 הוא מגלה זאת, רק כשהוא מוכן בהתאם לגילוי לעשות תיקונים, עם קו ימין, קו החסד.
כך האדם יכול לסווג את הכוחות הפנימיים שלו בלבד, עד כמה הם בעד ההתקדמות או נגדה, בעד השילוב ביניהם או נגדו, הוא לא מסווג את האנשים סביבו או משהו מחוץ לו.
חכמת הקבלה מדברת רק על פנימיות האדם, רק על מה שהאדם יכול לתאר לעצמו בפנים. למדנו שתפיסת המציאות היא, שכל העולם נמצא בתוך האדם, ומה שהוא רואה בחוץ, נמצא בעצם בפנים, אם כך כיצד יכול להיות שהאדם מדבר על עצמו בפנים, ועל החוץ לא? זה אפשרי רק כשהוא יגיע למצב שירגיש את מה שהוא רואה בחוץ כנמצא בפנים בתוכו, אז הוא גם ישייך זאת לימין או לשמאל.
עד שאדם מגיע לגילוי הזה במה יש לו אחיזה? אנו לומדים כל כך הרבה על הכוונות, ונראה, שאין לנו מה לעשות עם זה?
ניתן לעשות עבודה עם קבוצה וחברים, כל עוד האדם רוצה לחבר אותם אליו כאחד, שיהיו חלקי הנשמה שלו ולא את כל העולם. האדם והקבוצה חייבים להגיע להרגשה של "כאיש אחד בלב אחד", לערבות. שהרצון שלהם כולל את כולם, הוא כללי, ואין הבדל ברצון הזה בין "אני", "אתה" או "הוא". הדבר דומה לאיסוף כמה טיפות מים יחד, שהופכות לטיפה אחת, אין הבדל ביניהן. שתי טיפות הופכות לטיפה אחת גדולה, שלוש טיפות הופכות לטיפה יותר גדולה וכן הלאה.
זה המצב שאנחנו אמורים להגיע אליו, מצב שבו הרצונות שלנו יהיו רצון אחד משותף, ואז האדם יכול להתייחס אליו, למורכבות הפנימית שלו, כג' קווים.
לקראת סיום הפרשה, רחל נותנת את שפחותיה ליעקב ונולדים מהן בנים. אז מגיע השלב שיעקב מקבל הוראה מהבורא לצאת ולברוח מלבן, הוא בורח מלבן ומערים עליו במעשי עורמה, מה המשמעות של האירועים הללו?
ודאי שזו ערמומיות. כמו שאנו רואים איך הבורא משחק איתנו. ברוחניות אין משהו באמצע, כל מצב חייב להיות עד הסוף, כי בלי ללכת על הכול, לא נרגיש את האכזבה. בלי ללכת על הכול, לא באמת נרגיש שמשהו עוצר אותנו. עלינו להרגיש בתוכנו הבחנה חדשה, כך זה יתגלה יותר ויותר.
אותה מרירות, אותו סבל שאנו מרגישים, "כמה השקעתי, כמה רציתי, כמה ציפיתי, ואין", זה הפרעׂה בתוכנו שמקבל מכה וסובל, ועלינו להתעלות מעליו, ולהמשיך ולעשות תרגילים נוספים כאלה.
בפרשה מסופר שיעקב נודר נדר לעבוד את ה', אבל זאת בתנאי שהשם יגן עליו ויספק לו את צרכיו. כיצד זה יכול להתקיים? הרי העבודה צריכה להיות התבטלות בפני ה'. אז איך יעקב מתנה תנאי?
כדי להתבטל האדם צריך לקבל כוח, כי אין לאדם כלום. הוא כמו תינוק, עליו לדרוש הכול אבל עליו לדעת מה לדרוש. אנחנו מקבלים הכול מלמעלה, מאיתנו דורשים קצת נכונות להתקרב, להתבטל, על מנת להתקדם.
כיצד אדם יכול להתנות, כיצד הוא אומר לבורא "אם לא תיתן לי, אני לא עובד אותך"?
בלי הדרישה הזו, מי ומהו האדם? עליו לדעת מה בדיוק הוא רוצה לקבל. כך הוא גדל כמבין, כגדול, כאדם שיש לו סולם מדרגות. זה נקרא שהוא נכלל מכל כוחות הבריאה, והוא יודע כיצד לסדר אותם. אבל את הכוח הוא מקבל מלמעלה, הביצוע נעשה תמיד מלמעלה, כי האדם אף פעם לא יכול לקפוץ בעצמו למעלה.
גם בעולם שלנו מי שגדל, ולא חשוב מי, צמח, חי או אדם, גדל על ידי כוח מלמעלה, כי בו אין יכולת. כשאדם מתקדם ברוחניות, עליו לדעת מה הוא רוצה, בלי זה אין ברור. כי הוא זה שצריך להגיע לדרגת הא-לוהים, שיודע טוב ורע. לכן הוא דורש.
האדם חייב לשים הגבלות?
כן. "ניצחוני בניי". 14 על האדם לדרוש, "את זה ואת זה אני רוצה" וכן הלאה. ואם הרצון שלו שווה לרצון הבורא, אז הוא נכנס ישירות לאותו מקום שבו נמצא הבורא, ואז הרצון מתקיים.
ברוחניות הכול נמצא בפנים, בתוכנו. אז אם הכול נמצא בתוכנו, האדם מוצא את עצמו לבד. ואם הוא מוצא את עצמו לבד, אז יש בו פחד שמלווה אותו, מעצם העובדה שהוא לבד.
אין לאדם ממה לפחד, כולם נמצאים בו. ברוחניות האדם מגלה בסופו של דבר, שכל העולם כולו וכל הבריאה כולה נמצאים בו, כולל הכול. וזה לא מפריע שכל אחד מאיתנו ירגיש כך, ובאמת כך כל אחד מאיתנו כולל את כולם, לכן אנו נקראים "אדם", מלשון דומה לבורא.
אף אחד לא רוצה להיות לבד בעולם.
האדם אינו לבד, כי כשהוא מתחיל להרגיש את כל החברים שלו כחלקים שלו, בלתי נפרדים ממנו, הוא מתחיל לקבל את כל הכוחות האלה יחד, הם שלו. כעת, כל אחד לבד, כי כולם סביבנו אגואיסטיים, לאף אחד לא איכפת מהאחר, ולכן דווקא עכשיו אנו לבד, ממש לבד. ברוחניות ככל שאנחנו מתקדמים יותר, כך אנו נכללים זה בזה, כל אחד מרגיש שכל העולם שלו, כל העולם איתו, גם הבורא שממלא את העולם. עכשיו אנו יושבים ויש מרחק בין אחד לשני, את המרחק, את החלל הזה שבין הגופים, הבורא צריך למלא. והוא ממלא, כך שכולם מתחילים להיות קשורים יחד במחשבות, ברצונות, בכוונות. אנחנו יחד בכל. זה לא לבד.
"וירא הנה באר בשדה"
"יעקב, כשישב על הבאר, כיוון שראה שהמים עולים אליו, ידע שאשתו תזדמן לו שם. וכן משה, כשישב על הבאר, כיוון שראה המים עולים אליו, ידע שאשתו תזדמן לו שם. וכך היה, שאשתו הזדמנה שם ליעקב, כמ"ש, עודנו מדבר עימם, ורחל באה עם הצאן, ויהי כאשר ראה. וכן היה במשה, שכתוב, ויבואו הרועים ויגרשום, ושם הזדמנה לו ציפורה אשתו. כי הבאר גרמה להם את זה. כי הבאר, הנוקבא העליונה. וכמו שנפגשו בנוקבא עליונה, כן נפגשו עם הנוקבא שבעולם הזה".
זוהר לעם, ויצא, 95

קשה לנו להבין את העבודה הזו כשאנחנו בעולם הזה. לכן, או שאנו הולכים בקו ימין, שכולו חסד, חסדים, השפעה, נתינה, אהבה, וכל כולו מחוץ לאדם, כך שאנו מבטלים את האגו לגמרי ולא מדברים עליו בכלל, או שאנו עושים ההיפך, אנו עובדים רק עם האגו ולא רוצים כלום, לא השפעה ולא חסד.
ימין ושמאל, קבלה וההשפעה, מנוגדים זה לזה, ואיננו יודעים כיצד לשלב ביניהם. בתכונת יעקב אנו רואים שהתורה ולאחר מכן חכמת הקבלה כולה, בנויות על הקו האמצעי, ומסופר בהן כיצד האדם צריך להתקדם. לכן החכמה נקראת חכמת ה"קבלה", היא מלמדת אותנו כיצד להשתמש בכוח הקבלה שבנו, בכוח האגו שלנו, כיצד להשתמש דווקא ביצר הרע כדי שיהפוך ליצר הטוב.
עלינו להגיע למצב שבו אמנם משאירים את הרצון, את היצר, אבל מוחקים את הרע, את הכוונה לקבל, ובמקומה מקבלים מצד שני, מימין, כוונה להשפיע. כך אנו מצרפים מצד אחד, משמאל, רצון, ומצד שני, מימין, כוונה, ואת הרצון לקבל עם הכוונה להשפיע אנו מעמידים כקו אמצעי כמדרגת יעקב (ראו שרטוט מס' 2).

המדרגה הזו נקראת בשם "יעקב", כי האדם עוקף את הרצון לקבל האגואיסטי שאיתו הוא נולד, בדומה ליעקב שלוקח מעשיו בצורה ערמומית את הבכורה. כלומר, האדם אמנם נולד בתוך היצר הרע, בתוך הרצון לקבל, ככתוב, "יצר לב האדם רע מנעוריו", 4 אולם כשהוא גדל, הוא מתחיל לקבל את היצר הטוב, את הכוונה להשפיע. אז הוא מתחיל לתקן את היצר הרע שלו ובצורה כזו הוא עולה. כך האדם עולה בכל מדרגה ומדרגה, עד שהוא מסיים במאה עשרים וחמש מדרגות את כל התיקון שלו, ואז כל הרצון שלו מתוקן בכוונה להשפיע.
זה מה שיעקב רואה בחלום שלו, שיש סולם שבסיסו בעולם הזה, הסולם מוצב ארצה, אבל ראשו מגיע השמיימה, והמלאכים עולים ויורדים בסולם. כי כשהאדם עולה בסולם המדרגות הזה, יש לו עליות וירידות.
פעם האדם נזרק לשמאל ואז הוא נמצא באגו, ברצון לקבל הגדול שלו, ואינו רוצה כלום, אינו מבין מה קורה, וכביכול אין לו שום קשר עם השמים. לאחר מכן, הוא נזרק משמאל לימין, ואז הוא מבין שעליו לעשות הכול לשם שמים, שלא יכול להיות אחרת. כך עד שהוא מגיע לקו האמצעי, כשהוא מעמיד את שני הכוחות האלה בשווה. כך אנו מתקדמים (ראו שרטוט מס' 2).
ההתקדמות איננה פשוטה, היא דורשת הַכְוונה רבה מאוד. ההתקדמות יכולה להתממש באדם רק על ידי טיפול מיוחד שהוא עובר בקבוצה, בלימוד ממקורות אמיתיים, ועל ידי מדריך שכבר עבר בעצמו את הדרך הזאת והוא מנוסה בה. רק אז יש לאדם אפשרות לעבור את הדברים, אחרת הוא לא ידע היכן הוא נמצא, כי העולם הרוחני שנפתח לאדם, כשהמדרגות עדיין לא ברורות, הוא כזה שבלי הטיפול המיוחד הזה אי אפשר לגשת ולעלות בהן.
אנו רואים זאת גם אצל יעקב, זה בא לו בחלום, בהיסח הדעת, כשהוא מאבד את המדרגה שלו, את הבהירות שלו ומתוך כך הוא מתחיל לעלות בסולם המדרגות.
השיטה שיעקב מקבל עליו איננה פשוטה, היא מורכבת מאוד. ימין ושמאל הם כוחות מנוגדים הנמצאים ממש בהתנגשות, בהתנגדות זה לזה, ויעקב מבין שעליו להשלים אותם יחד. כי הבורא, הדרגה העליונה, מה שנראה לתחתון מנוגד, זה בגלל שהוא איננו יכול לראות שהרע יכול להיות טוב, שם האדם מעמיד את סימן הקשר שלו, את הברית שלו עם הבורא. מכאן והלאה הוא הולך ב"אמונה למעלה מהדעת", וכל מה שהוא מקבל בדרך, הוא מבטיח לקבל כברכה ולצורך ההתקדמות.
כך גם עניין המעשר. יעקב מבין שהוא אינו יכול להשתמש במלכות שלו, כי הנשמה מורכבת מעשר ספירות, אבל איננו מסוגלים לעבוד עם כולן. לכן עלינו לעשות צמצום על הרצון לקבל בכוונה על מנת לקבל שאיתו איננו יכולים לעבוד, ולקלוט, לעבוד רק עם ט' הספירות הראשונות שבנו. כך אנו מעלים את עצמנו ממלכות לט' ראשונות, מפני שאת המלכות עצמה איננו יכולים לתקן עדיין. לכן, את כל מה שמתקבל במלכות, בספירה העשירית, אנו חייבים להפריש מעצמנו, להוציא מעצמנו, וזה בא לידי ביטוי במתן מעשר. על האדם להפריש את החלק העשירי מכל מה שהוא מרוויח בעולם הזה לצורך ההתקדמות הרוחנית של העולם, ולא להשתמש בו לצרכיו הפרטיים. מכאן נובע המנהג של המעשר, זהו מנהג עתיק, מזה 3300 שנה, שעליו התורה מספרת לנו.
מדוע דווקא בחלום יעקב מתגלה עניין המעשר, האם זה גם הגילוי הראשון של הסולם?
אדם לא יכול להעמיד סולם מדרגות רוחני כל עוד הוא לא מחק את הספירה הבסיסית, את המלכות, וכל עוד הוא משתמש ברצון לקבל. כל הסולם הרוחני נמצא מעל לרצון לקבל, לכן האדם צריך לצמצם את הרצון לקבל, ולהעמיד את הרצון להשפיע. בתהליך זה האדם לוקח רצונות מהמלכות, מהרצון לקבל, וכולל אותם בט' ראשונות, בעלייה של המלכות לט' הספירות הראשונות. מזה האדם בונה את הסולם.
הבסיס של הסולם, המלכות, נמצא למטה והאדם לא לוקח אותו לחיבור. לחיבור הוא מעלה מהמלכות בכל פעם רצונות גדולים יותר ויותר ואותם כולל בט' ראשונות. כך כל הסולם הוא ט' ספירות ראשונות, ולמטה הכול מלכות. כמו כן ידוע שאיננו משתמשים במלכות עצמה עד גמר התיקון, כי זהו ל"ב האבן, רצון שאי אפשר לתקן, אנו רק מעלים בכל פעם חלקי מלכות לט' ראשונות (ראו שרטוט מס' 3).

ט' הספירות הראשונות, כל מה שנמצא למעלה מהמלכות, אלה תכונות הבורא. וה"אני" זה המלכות. אם אדם מעלה את עצמו, את הרצון לקבל שלו, ורוצה להתכלל בתוך המלכות, לכלול את הרצונות בתוך המלכות יותר ויותר, אז הוא מאפשר להם להתכלל בט' ראשונות. כך הוא עולה בסולם המדרגות. עלייה בסולם הכוונות, משמעותה שהאדם נכלל בבורא יותר ויותר למרות האגו שלו. הוא אמנם מצמצם את השימוש באגו, אבל הוא בכל זאת נשאר, הוא אינו יכול לזרוק אותו, להיפטר ממנו, כי זה ה"אני". עד כמה שהאדם מסוגל להיות עם כל האגו בכל מדרגה מתוך מאה עשרים וחמש מדרגות, זאת הדרגה שלו.
כשאנו מגיעים לסוף הסולם, לגמר התיקון, למה שאנחנו מסוגלים לתקן, אנו לוקחים את כל המדרגות שבהן עלינו קודם, יורדים למלכות ומתקנים אותה במקומה. זו פעולה הנקראת "רב פעלים מקבצאל", 5 פעולה של הזיווג הגדול בגמר התיקון, שבה אנו מתקנים את כל הבריאה. ספר הזוהר עוסק רבות בפעולה זו.
נאמר "כי מה איכפת ליה? להקב"ה למי ששוחט מן הצוואר או מי ששוחט מן העורף". 6 כלומר, יש הפרדה ברורה בין המצוות הגשמיות, שהן פעולות חיצוניות, ובין התיקון הפנימי. מדוע בכל זאת אנו רואים שהמקובלים מייחסים חשיבות רבה לביצוע המעשי של המצווה הנקראת "מעשר"?
האדם לוקח מעצמו ונותן עבור הפצת חכמת הקבלה, לתיקון העולם. כך עשו כל המקובלים. כי ללא השתתפות כספית, האדם אינו תורם לתיקון העולם, הוא לא נפטר מהמלכות, מהרצון האגואיסטי שלו. למרות שהמעשר מסמל רק את החלק העשירי, הוא בכל זאת מהווה סמל גדול לתיקון. אנו גם רואים עד כמה קשה לאדם ליישם זאת, כיוון שמקור הקושי הוא רוחני.
בכל פעולה אחרת, האדם משלם ונהנה, אבל ממה הוא נהנה כאן, על מה הוא משלם?
אנשים מטיילים בעולם, משלמים עבור מסעדות ושאר בילוויים, אבל להיכנס לשיעור ולשלם עבורו? פתאום הדבר הופך לבעיה גדולה. זו באמת בעיה רצינית, רוחנית, ולכן התשלום מקבל כאן מימד אחר לגמרי, שלתלמיד קשה להצדיק אותו.
אילו סימנים יש לאדם בעבודה, שאכן הוא עולה בסולם יעקב?
למי שעולה בסולם יעקב, לפני כן יש עבודה, זורקים אותו מימין לשמאל, משמאל לימין, ומלמעלה למטה ולהיפך, כמו שכתוב "והנה מלאכי א-לוהים עולים ויורדים בו".7במצבו זה, רק התארגנות נכונה, סביבה, מורה וספרים, עוזרים לאדם להחזיק מעמד ולעבור לעולם החדש, אחרת, זה מאוד לא פשוט. מצד אחד, אנו בנויים לעבור מעולם לעולם, כי כתוב "עולמך תראה בחייך",
החיים הפנימיים של האדם נעשים מבולבלים מאוד, כמו בחלום. האדם רואה את עצמו בערפול, הוא אינו יודע מה הוא לומד ואיך הוא מתקדם. הוא אמנם קורא, לומד משהו על העולם הרוחני, אבל לא ברור מה. הוא אינו יודע מה הכוונה רוחני, אלא רק שזה עולם לא מוחשי. הוא קורא דברים, אבל אינו יודע היכן הם נמצאים. כלומר האדם נמצא בהיסח דעת, הוא נמצא בשלב מעבר, לכן שלב זה נקרא "עוּבָּר", הוא עובר מעולם לעולם, עד שנולד לעולם החדש.
כלומר, הכוחות שפועלים בתוך האדם משתנים כל הזמן, בצורה חדה מאוד. אדם שמתחיל ללמוד את חכמת הקבלה ונכנס קצת לעבודה פנימית, רואה עד כמה מתחילים להשתולל בו כל מיני יצרים, כוחות, ומחשבות, ועד כמה הוא נמצא בבלבול, בערפול, ואינו יודע מה קורה.8 עלינו לגלות את העולם הרוחני כאן ועכשיו, כל מערכת הטבע בנויה כך. מצד אחר, עלינו להשתמש בכל היוצרות של העולם הזה, בכל האמצעים בצורה נכונה.