כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "יתרו"
(שמות י"ח, א' – כ', כ"ב)
בפרשת "יתרו", יתרו, חותן משה, שומע את כל שאירע לעם ישראל ולמשה בצאתם ממצרים, הוא מקבל בחום את פניו של משה ומברך את הבורא על הפעולות הגדולות שעשה. יתרו צופה בדרך שבה משה שופט את העם, ומציע לו להפחית מעט מהעומס המוטל עליו בהנהגת העם. "קח לך אנשי חיל, יראי א-לוהים, אנשי אמת שונאי בצע", 1 יתרו מציע למשה למנות שרי אלפים, מאות, חמישים ועשרות והם ישפטו את העם. כמובן שמדובר על מצבים רוחניים שהאדם עובר.
יתרו שבאדם, הנקרא עובד "עבודה זרה" ונמצא בתוך האגו, הוא הרצון שקובע לאדם את הפעולות, עד כדי כך שציפורה בת יתרו הופכת להיות מובילה, החיסרון שמוביל, כי היא אשתו של משה ולמשה כבר יש בנים ממנה, גרשום ואליעזר. יתרו לוקח את ציפורה והבנים ומגיע למשה.
כלומר, האדם עולה מדרגה, מדרגת כוח מדיין, שבה הוא משתחווה למטרות אגואיסטיות שונות בחייו, לתחילת "ההתגיירות", הוא מתקדם לנקודת משה. למרות שזה לא פשוט, האדם מגיע למִדְבר, שהוא המצב הרוחני האמיתי, הלא נעים, כי המדרגה הזאת, מדרגת משה, שאינה פשוטה, עדיין לא מושכת אותו, כי לא מורגש בה רווח מיוחד. למרות זאת, האדם מעריך את מה שהוא עבר ואת השינויים שקרו לו מלמעלה, ושמח במה שהבורא עשה עם הנקודה שבלב שלו.
אז, הרצון לקבל מסוגל להכניע את עצמו תחת נקודת משה, יתרו בא ונכנע תחת משה. הוא אומר, "עתה ידעתי כי גדול ה' מכל הא-לוהים", 2 הוא מכיר בכך שכוח ההשפעה גדול יותר מכל כוחות הקבלה הרבים שקיימים ונקראים "א-לוהים אחרים". קודם הוא השתחווה להם ועכשיו כבר לא. הוא יודע שכבר השיג בתוכו את הדרגה הבאה, שכוח ההשפעה הוא דרגה גדולה מאוד, הגדולה מכולם. לזה מגיע האדם בצורה שנקראת "יתרו", יתרו שבא למשה במדבר. כלומר, שתי הנקודות האלה נפגשות יחד באדם.
מהדרגה הזו, שבה הרצון לקבל הגדול עבד ככהן, כשולט באדם, הנכנע ומגיע תחת כוח משה, הוא מתחיל לברר את המצבים. כוח ההשפעה וכוח הקבלה מתחילים לעבוד יחד ומגיעים ביניהם לקו האמצעי בעבודה, בין הרצון לקבל לבין הרצון להשפיע. משה עצמו הוא כוח חלש שאינו יכול לעשות ברורים. גם יתרו, שהיה הרצון לקבל הגדול המשתחווה לכל המטרות האגואיסטיות, אינו יכול לעשות שום ברור. כשיתרו נכנע למשה, כשכוח הרצון לקבל מתחיל להיות תחת הרצון להשפיע, בדרגה הזאת מתחילים להבין כיצד לעשות חשבונות נכונים.
לכן, יתרו צופה במשה כיצד הוא פועל כדיין העם, כיצד הוא יושב מהבוקר עד הלילה ועושה חשבונות, כלומר, כיצד הרצון להשפיע הנקרא "משה" עובד בכוח ובעוצמה גדולים מאוד על הרצון לקבל, אבל בצורה לא נכונה. יתרו, הכוח של הרצון לקבל שנכנע תחת בינה, מלכות שעלתה לבינה, מסוגל להבין כיצד מעתה והלאה צריך לעשות ברורים נכונים בתוך הנשמה.
1 שמות יח, כא - כב.
2 שמות יח, יא.
4 שמות יד, לא.
5 שמות יט, ה-ו.
6 ויקרא כה, כג.
7 שמות יט, יא.
8 שמות יט, יד-טז.
9 שמות יד, ז.
10 שמות כ, ג.
11 שמות כ, יב.
12 שמות כ, ב.
13 שמות כ, ג.
14 שמות כ, יב.
15 ישעיהו נו, ז.
16 ספר בלבבי משכן אבנה ב, שמחה בייסורים.
"וישמע יתרו"
"וכולם היו מסתכלים ביתרו, שהוא חכם וממונה הגדול על כל אלילי העולם. כיוון שראו, שהוא בא ועובד להקב"ה, ואמר, כי עתה ידעתי, כי גדול ה' מכל הא-לוהים, אז התרחקו כולם מעבודתם, וידעו שאין בה ממש. אז התכבד כבודו של השם הקדוש של הקב"ה בכל הצדדים. ועל כן נרשמה פרשה זו בתורה ותחילת הפרשה היא ביתרו".
זוהר לעם, יתרו, 42
"ויבוא יתרו חותן משה"
"ומשום זה עומד המקום ההוא בעניין הר. שכל מי שבא זוכה בו. ונקרא גֵר צֶדֶק. והרי, גר נקרא אף על פי שהתדבק במקום הזה העליון הקדוש. כי מפני שעזב עַמו ואבותיו, נקרא גר. גר צדק נקרא, כמי ששׂם דירתו במקום שלא ידע קודם לכן. כלומר, בשכינה, שנקראת צדק".
זוהר לעם, יתרו, 61
פרשת "יתרו" מהותית מאוד ועמוסה במשפטים ובעשרת הדיברות. בהסתכלות פנימית נבין, שהרצון לקבל בדרגת כהן מדיין נכנס תחת הרצון להשפיע של משה. לכן, ודאי שדרגת יתרו היא דרגה גדולה, ונקראת על שמו מפני שהרצון לקבל שנמצא תחת הרצון להשפיע, הוא זה שקובע את אופי המדרגה.
יתרו מסביר למשה כיצד צריך להתייחס לעם, כלומר, כיצד להתייחס לכל התכונות, הרצונות, המחשבות והפעולות שמהם האדם נכלל. הוא ממליץ לחלק אותם לעשרות, למאות ולאלפים, ועל כל חלק להעמיד מנהל, ובאופן הזה לנהל את העם. יתרו בעצם נותן לנו כאן מערכת משפטית, מבצעת, מערכת חוקים שלפיהם האומה צריכה להיות מסודרת תחת שליטת משה. משה צריך ללמד את האנשים, והם ינהלו את העם, יעשו סדר ויסבירו לכולם כיצד לבצע את העבודה הרוחנית.
מכאן ניתן ללמוד כיצד ייראה העולם בעתיד, הוא יהיה מסודר כך שיהיו מורים, מחנכים על אלפים, על מאות, על עשרות ועד הדרגה העליונה, שהיא סנהדרין, משה עם שבעים הזקנים שלו, או מאה ועשרים איש במקרה של סנהדרין מורחבת. כך עלינו לראות את התיקונים. אלה שלמטה אינם מסוגלים לעשות משהו, ולפיכך הם פונים לאלה שלמעלה מהם. ברור שמנהל שתחת פיקוחו יש יותר אנשים הוא חכם יותר, ולכן מנהל של עשרה אנשים יפנה למנהל גבוה ממנו שהוא מנהל על מאה, וזה יפנה למנהל של אלף וכן הלאה, עד שמגיעים לדרגת משה.
משה לא צריך לקבל כל אחד, אלא רק מקרים בודדים, את המקרים המיוחדים. כך עלינו לראות את הברורים שעלינו לעשות בתוך הנשמה. כאמור האדם נקרא "עולם קטן", ובתוך האדם הפנימי שלנו עלינו לסדר ולמיין את כל ההבחנות שבנו.
לאחר שיתרו מארגן את העם הוא חוזר למקומו, למדיין. המהות של יתרו חשובה מאוד, כי מצד אחד הוא קשור לפרעה ונמצא תחת שליטתו ומצד אחר, הוא כביכול מגיע ונמצא תחת שליטת משה. בעומק הפנימי יותר יש קשר בין משה לפרעה, לא רק שמשה קיבל חינוך בבית פרעה והיה נסיך מצרים, אלא הוא כל הזמן מלווה על ידי פרעה בצורה סמויה. קודם, פרעה ליווה את משה ואת בני ישראל בצאתם ממצרים, הוא זה שדחף אותם לצאת סוף סוף, כי אדם ללא רצון לקבל שנדחף קדימה על ידי צרות למיניהן, אינו מסוגל לצאת מהאגו שלו. לאחר מכן, לפני מעמד הר סיני, אנו אפילו רואים שדרך יתרו מגיע למשה חלק מפרעה, ועוזר לו להמשיך הלאה. הרצון לקבל נקרא "עזר כנגדו" והוא עובד בנו בערמומיות כדי לדחוף אותנו לגמר התיקון.
מדוע במצרים משה בא אל פרעה, ואילו במדבר דווקא יתרו בא אל משה?
"משה בא אל פרעה" 3 זה כשאותו כוח משה מתגלה בתוך הרצון לקבל שלנו, זה נקרא, שמשה גדל בבית פרעה. למרות שמשה מנקודה מסוימת ומיוחדת מאוד ב"עם ישראל", בכל זאת הנקודה הזאת היא נקודה חלשה מאוד, שצריכה להיכנס לתוך הרצון לקבל ולגדול בו. כך לומדים מהסיפור על בתיה בת פרעה, שמצאה את משה ביאור וגידלה אותו בבית פרעה עד גיל ארבעים, כלומר, עד שהגיע לכל הרצון לקבל הגדול.
תכונת הבינה של משה צריכה להתפתח באדם במלוא דרגתה וצורכה, עד שהיא נבלעת בתוך הרצון לקבל ומתחילה להראות את פעולתה. זה נקרא שבגיל ארבעים משה הורג את המצרי שבו, ובורח מבית פרעה, כי מתגלה בו הרצון להשפיע שנמצא בניגוד לפרעה, לרצון לקבל, לכן אז עליו להתרחק מהאגו שלו. זה נקרא שמשה "בורח". הוא לא יודע לאן, אבל הדרך היא כזאת, שהבריחה מפרעה מביאה אותו למדיין, ליתרו.
מצד אחד, יתרו נמצא תחת שליטת פרעה, אולם מצד אחר הוא חלק נפרד ממנו. המערכת בנויה כך שיש כוחות השייכים לפרעה, כמו בלעם, בלק, המן ויתרו. פרעה הוא שם כללי לאגו שלנו, אבל הכוחות האלה מלווים את התפתחות האדם, את הרצון לקבל שלו, בצורות שונות, בכל הדרכים האלטרנטיביות כביכול. לכן משה מקבל בבית יתרו הכנה מיוחדת, שלא היה יכול לקבל בבית פרעה. הוא מתחתן ומוליד ילדים, משמע, יש לו כבר התפתחות רוחנית מסוימת, על ידי כך הוא מגיע בהמשך למעמד הסנה, לגילוי הבורא.
דרך הסנה הבוער משה כבר מגיע לארבעים שנה. לאחר ארבעים שנה שבהן הוא נמצא בהתפתחות אצל יתרו, הוא מגיע לארבעים השנה השלישיים, דרגת בינה. אז הוא יוצא ממצרים ועובר דרך המדבר עד הכניסה לארץ ישראל. בכל פעם זו דרגת בינה שנכללת ברצון לקבל בצורה מסוימת, בתוכו, לידו או מעליו. אנו רואים שבמדבר זה כבר נעשה מעל הרצון לקבל.
משה שמגיע ליתרו או יתרו שמגיע למשה, אלה מצבים הפוכים. המיוחד בכך שיתרו מגיע למשה זה כשהנקודה הנקראת "יתרו" מגיעה למדבר ואין לה במה להחיות את האגו. האדם מסוגל להיות במדבר ולהכניע את עצמו תחת תכונת ההשפעה, שלא נותנת מילוי לאגו שלו.
את המדבר הוא מרגיש בתוך האגו שלו, ובכל זאת, דווקא בכל המצבים האלה הוא רואה שכוח ההשפעה, הא-לוהים, הוא הגדול מכולם. כלומר, אדם מגיע למצב שתכונת ההשפעה שבו מכובדת יותר וגדולה יותר בעיניו מתכונות הקבלה, זה נקרא שא-לוהים גדול יותר מא-לוהים אחרים.
נביאים רבים אינם מוזכרים בתורה, ואילו על שם יתרו יש פרשה. למה דווקא על שמו יש פרשה בתורה?
יתרו הוא חותנו של משה, סבא של ילדיו, אבא של אשתו ציפורה, הנוקבא של משה. זהו הרצון לקבל שבתוך האדם, שלמרות הימצאותו תחת שליטת פרעה, הוא נבדל ממנו עד כדי כך שמשה גדל שם.
לפני שמשה ברח אל יתרו, הוא היה נסיך במצרים. כלומר, הרצון לקבל שלט בו בכל, מלבד בנקודה שעל ידה הוא התחיל להרוג את הרצון לקבל. כתוב שהוא הרג את המצרי ולאחר מכן ברח. הנקודה הזו שכביכול ברחה מהאגו ולא ידעה מה לעשות נקראת עכשיו "משה", היא מתחזקת על ידי התקשרות מיוחדת עם אותו פרעה, אבל דרך יתרו. זה הרצון לקבל שנראה בצורה אחרת מפני שהאדם מתקשר אליו כך. לכן דרך ההתקשרות החדשה הזאת נקראת "אני", ה"נקודה שבלב", משה עם יתרו, וכך ה"אני" גדל לדרגה שהאדם יכול להגיע לגילוי הא-לוהים.
הסנה הבוער הוא בעצם המגע הראשון של האדם עם הבורא. הוא מקבל ממנו כוח והכוונה נכונה כיצד להתמודד עם פרעה, כדי להוציא מהרצון לקבל הכללי שלו כמה שיותר רצונות, ולהעלות אותם לדרגת ההשפעה. בלי זה אי אפשר להתקדם, כי התקדמות האדם היא רק על ידי כך שהוא מוציא רצונות מתוך הטבע שלו, מתוך האגו שלו, והופך אותם להיות תחת תכונת ההשפעה. משה שבאדם הוא תכונת ההשפעה, הוא מוביל, ותחתיו נמצא עם ישראל. עם ישראל הם אלה שמשה מוציא ממצרים, רצונות שמשה מוציא מהאגו שלו, ובצורה כזאת הוא גדל. אנו רואים שכל זה נעשה בשילוב בין הרצון לקבל לרצון להשפיע. לכן יתרו זו דרגה חשובה מאוד, הוא גֵר. זו דרגה לא פשוטה, זה רצון לקבל שתיקן את עצמו לדרגת ההשפעה.
יתרו הוא הנביא של העדה הדרוזית, מי הם הדרוזים? האם הם חלק משבטי ישראל?
קנה המידה לבדיקה הוא האם האמונה שלהם מחייבת אותם להגיע ל"ואהבת לרעך כמוך" או לא. כל יתר הדברים אינם חשובים. כי לכל אומה, לכל עם ואדם, יש תפיסה משלו. וזאת עד שכולם יגיעו לגישה פנימית יותר. יש המאמינים בנביא כזה ויש המאמינים בנביא אחר, ועלינו כתוב "ויאמינו בה' ובמשה עבדו". 4
יתרו תחת שליטת פרעה, הוא הרצון להשפיע שהיה בשליטת הרצון לקבל, מגיע אל משה במדבר, כלומר, הנקודה הזו מתעוררת באדם ומחזיקה אותו. יש שילוב בין הרצון להשפיע לרצון לקבל, מלכות ובינה. על ידי שילוב זה, האדם יכול לברר את הרצון לקבל שלו, את העם שבתוכו, עם כל הטענות המגיעות למשה, כיצד לנהוג בכל מצב ומצב, כפי שהתורה מספרת על בני העם שעומדים בתור, ומשה צריך להיות לכולם כדיין, שוטר, מנהל וגם ממליץ.
אלה הברורים המוטלים על האדם בכל רגע, ברצונות ובמחשבות שלו. מכאן ואילך יש כבר סדר מסוים בתוך המערכת הזו בתוך האדם, והוא כבר יודע באיזו צורה מבוררת יותר עליו להתייחס לכל רצון. באיזה גובה ובאיזו חשיבות להתייחס לכל רצון וכיצד עליו להתנהג ולנהל אותו, לנהל אלפים, מאות, עשרות וכן הלאה. זהו בעצם המצב הרוחני הפנימי שבאדם הנקרא "יתרו". לאחר מכן מגיעים כבר לחודש השלישי ביציאת מצרים. קודם מגיעים למדבר סיני ולאחר מכן להר סיני.
עם ישראל חונה מול הר סיני, משה עולה להר והבורא אומר לו "ועתה, אם שמוע תשמעו בקולי ושמרתם את בריתי... ואתם תהיו לי ממלכת כוהנים וגוי קדוש." 5 ידוע לנו שעל הפסוקים הללו בעל הסולם הרחיב מאוד.
בעל הסולם מסביר שהבורא מתייחס לכל הכוחות, לכל מה שהוא ברא, לכל הרצון לקבל, לכל המלכות דאין סוף. בסופו של דבר, בסוף כל ההתפתחות של האדם, של כל בני האדם, לא רק של הקבוצה הקטנה שעליה מסופר בהיסטוריה, אלא של כולם, יגיעו כולם למצב שיהיו נבדלים ויצטרכו לעשות תיקון.
כולם יהיו "נבדלים", כלומר, על כל העולם לעשות תיקון, ונאמר "אתם תהיו לי ממלכת כוהנים וגוי קדוש" כלפי אותם רצונות שהיו תחת שליטת הרצון על מנת לקבל. אותם רצונות יתנתקו מהרצון על מנת לקבל ויעברו לרצון על מנת להשפיע. זה נקרא "תהיו לי ממלכת כוהנים וגוי קדוש". "קדוש" זו דרגת הבינה, דרגת ההשפעה, והרצון לקבל עולה לדרגת הרצון להשפיע. לא בספיגת החומר לתוכו, לא בספיגת המידע, כי הרי כך אנחנו מרגישים בתוכנו רק את העולם הזה, אלא אם האדם קונה את תכונת ההשפעה, אם הוא יוצא מעצמו בראייה ובהרגשה, זה נקרא שהוא עובר לרצון להשפיע, לתפיסת המציאות מחוץ ל"בהמה" שלו. אז הוא מגיע לגילוי הרוחניות, הוא מתחיל לגלות את העולם הרוחני שנמצא מחוץ לו.
לכן התורה אומרת, שלאחר התקדשות האדם על ידי סידור עצמו, כפי שיתרו ממליץ לעשות, באופן שכל הכוחות המתגלים בו עוברים גיור, כלומר תיקון על ידי תכונת הבינה, אז האדם מגיע לשמיעה הראשונה של "אתם תהיו לי ממלכת כוהנים וגוי קודש", בתנאי שתשמרו את הברית. אם תשמעו ותשמרו את הברית, אז תהיו לי ממלכת כוהנים וגוי קדוש, "כי לי כל הארץ". 6 הארץ היא רצון, וכל הרצון של האדם שייך לבורא. כלומר, הבורא למעשה משחק איתנו על ידי כך שהוא נותן לנו את כל האגו שיתפתח, שיפרח, ולאחר מכן נותן לנו שיטה הנקראת "תורה".
בפרשה הזאת התורה מספרת שהעם נמצא לפני קבלת התורה. כאמור מדובר באדם הנמצא במצב הזה. אם האדם שומע, מבין ומרגיש שכל רצונותיו נמצאים בשליטת הבורא, בשליטת הכוח העליון, הוא כבר מוכן לקבל מהבורא גם את השיטה כיצד לתקן אותם. הכול מגיע ממקור אחד, גם היצר הרע, עליו כתוב "בראתי יצר הרע", והאדם מבין שהוא בא מהבורא, פרעה הוא בעצם הכוח של הבורא. כל הרע שמגיע באופנים שונים מגיע מהבורא. כעת האדם גם מוכן לשמוע שהמטרה שלו כאדם היא להגיע לדרגת הבורא, אבל על ידי כך שיממש את שיטת התיקון בעצמו.
שיטת התיקון נקראת "תורה", הוראה, או המאור המחזיר למוטב. כמו שכתוב "בראתי יצר הרע בראתי לו תורה תבלין", "כי המאור שבה מחזירו למוטב". ואז "כי לי כל הארץ", האדם שומע, הוא מרגיש בתוכו. זה נקרא "שמיעה", דרגת בינה, האדם נמצא בדרגה הזאת, בדרגת ההשפעה ושומע ומרגיש בה, הוא מבין את כל ההבחנות הללו.
"תהיו לי ממלכת כוהנים", כלומר, כל הרצונות יגיעו להיות כוהנים. "כוהנים" הוא מצב שבו אין לאדם שום חלקה ברצון לקבל שלו. כי לכוהנים אין שום חלק ברצון לקבל, בארץ, הם כולם רק ברצון להשפיע. "ממלכת כוהנים וגוי קדוש", "גוי" זה הרצון של האדם המורכב משבעים רצונות, משבעים אומות העולם. אז האדם עולה לדרגת הבינה, להיות "גוי קדוש", "כי לי כל הארץ". שתדעו שכל הרצונות בכם הם ממני, ו"תהיו לי גוי קדוש", כל הרצון לקבל יהיה תחת שליטת ההשפעה.
בשלב זה נעשית הכנה של שלושה ימים, 7 העם מתקדש, מכבס את שמלותיו וביום השלישי נשמעים קולות וברקים ויורד ענן כבד על ההר. 8
רק לאחר קבלת התנאי של "תהיו לי ממלכת כוהנים וגוי קדוש", כשקיימת הסכמה, הבנה, קבלה, קליטה של התנאי הזה, מתקרבים לקבלת השיטה. האדם עובר בפנימיותו את המצבים הללו, דרגה אחר דרגה, מצב אחר מצב. הוא נראה כמונו, דבר לא משתנה בו, אין ברקים, פיצוצים או תקיעות שופר, אלא האדם עובר בתוכו את המצבים הללו ומרגיש מהו "הר סיני". עליו להתמודד עם כל הרצונות שבו, גברים, נשים וכולי, אסור לו להתקרב להר סיני מעבר לגבול מסוים ברצונות הכלליים שלו, רק משה ואהרון יכולים להתקרב להר. כל יתר הרצונות שבאדם עדיין לא מסוגלים לגלות את הא-לוהות, לכן כתוב שההר נמצא בתוך ענן.
הבורא מגלה את עשרת הדיברות והעם נבהל מאוד. העם מבקש ממשה לדבר עם הבורא ולשמש כמעביר של חששותיו. 9
"משה", הרצון להשפיע שבנו, הוא המקבל. רק הנקודה הזאת יכולה להיות במגע עם הבורא ולא כל הרצונות האחרים. אנו בסך הכול צריכים להעלות מ"ן לדרגת הבינה. ורק לאחר שנעלה את המ"ן לדרגת הבינה, אותה נקודה שנכללת בבינה תהיה מסוגלת לקבל את עשרת הדיברות, את התנאים על מנת להיות בדרגת ההשפעה. עשרת הדיברות כוללות את כל התורה, את כל התיקונים, אלה עשרה תנאים שעלינו לממש כנגד עשר הספירות במבנה הנשמה. אם מממשים אותם, אז הם כוללים את עשרת הדיברות, את כל התיקונים על תרי"ג הרצונות שלנו הנקראים "תרי"ג מצוות". בצורה כזאת אנו מגיעים לגמר התיקון של הנשמה.
בספר הזוהר, פרשת "יתרו", היא פרשה חשובה ודחוסה מאוד, בה אנו לומדים על עשרת הדיברות. ספר הזוהר וחכמת הקבלה מספרים על כל עשרת הדיברות. בתורה מסופר על המצוות כפי שמוכר לנו מעשרת הדיברות, בצורה של "לא תעשה לך פסל", 10 "כבד את אביך ואת אימך" 11 וכולי, ואילו ספר הזוהר מספר לנו על כך בצורה מערכתית, לאיזה גובה עלינו להגיע בתיקון הנשמה, כדי לקיים את כל עשרת התנאים האלה בתיקון הנשמה.
מדובר על הכללת נקודת המלכות בבינה. "אנוכי ה' א-להיך", 12 זו מלכות הנכללת בזעיר אנפין, הנקרא "א-להים". "לא יהיה לך א-להים אחרים על פניי", פני הא-להים זו השכינה שעלינו להתכלל בה כל הזמן ובכל הפעולות. "לא תעשה לך פסל וכל תמונה", 13 משמעו, שצורת המלכות עם זעיר אנפין שהאדם יקבל תהיה רק פנים אל פנים.
כל עשרת הדיברות עוסקות בהתקשרות שבין מלכות דרך זעיר אנפין לבינה, וכיצד המלכות שנכללת בבינה מקבלת ממנה את צורת הבינה ומלבישה עליה, ומביאה את הצורה הזאת אל תוך עצמה. זה בעצם כל תהליך תיקון האדם, שכולו מרוכז בעשרת הדיברות.
עשרת הדיברות זו התכנית הקצרה ביותר של תיקון הנשמה, מהרגע שהנקודה של הנשמה יכולה להתכלל בבינה, ועד שכולה רוכשת את תכונות הבינה ומשליטה אותן על עצמה. כל תנאי מעשרת הדיברות בפרשה הזאת מוסבר בספר הזוהר בצורה מערכתית, נניח כמו בין אבא ואימא, "כבד את אביך ואת אימך", 14 וכיצד זו"ן דאצילות צריכים להתכלל באבא ואימא. הכול מתרחש בין הנשמות הנמצאות בדרגת הבינה.
אנו מחלקים את המציאות למספר חלקים: העולם הזה, הוא זמן ההכנה, המחסום, שאם עוברים אותו נמצאים בהשפעה, בדרגת הבינה, שם נמצאת דרגת המְדָבֵּר, מעליה דרגת הכתר, שם נמצאת ארץ ישראל, רצון לקבל על מנת להשפיע. אנו נמצאים כעת במעבר, בזמן ההכנה לכניסה לדרגת הבינה. עשרת הדיברות הן התנאי לעבור דרך המחסום. (ראו שרטוט מס' 1)
האם מומלץ ללמד ילדים את פרשת השבוע על פי הסיפור והתהליך הרוחני?
עלינו ללמד ולספר לילדים, שאת עשרת הדיברות אי אפשר לקיים כל עוד האדם לא מגיע לתיקון הנשמה. בפרט אם האדם מתחיל ללמוד זאת בילדות ומתרגל בהדרגה לכך שהתורה היא רב שכבתית, החל מהסיפור הפשוט ועד לעומק האמיתי. מה שבפנים הוא "תורת אמת".
הקיום החיצוני של התורה אינו שקר, אבל ההתייחסות לחיצוניות התורה כאילו שרק זו התורה, זה שקר, כי האמת היא בפנימיות. לכן חכמת הקבלה נקראת "תורת אמת". עלינו להבין שכולנו טמאים, כולנו נמצאים מחוץ לתיקון, ולא בדרגת "ממלכת כוהנים וגוי קדוש". מבחינת התורה אנו נמצאים במצב הגרוע ביותר, ויש להסביר זאת לילדים, ולא רק להם, אלא לכולם, גם ל"ילדים שהזקינו", שיידעו מה מוטל עליהם לעשות בחיים, כי כל אדם מחויב בקיום עשרת הדיברות.
במאמר "מתן תורה", בעל הסולם מסביר שכל העולם חייב להגיע לקיום עשרת הדיברות. כלומר, כל העולם חייב לתקן את עצמו ולהגיע לדרגת הא-להים, ככתוב "כי כולם יֵדעו אותי למקטנם ועד גדולם", "כי ביתי בית תפילה יקרא לכל העמים", 15 מלכות דאצילות היא "בית תפילה", כלומר האדם מעלה לשם מ"ן. ו"כל העמים", הם כל הרצונות השבורים, הנמצאים בעולמות בי"ע, החייבים בסופו של דבר להעלות מ"ן למלכות דאצילות, הנקראת "בית ה'", ועל ידי כך להיתקן. נקווה שנתקרב, ולו במשהו, לקיים באמת את עשרת הדיברות, לקיים את הכתוב בפרשת "יתרו" בצורה פנימית. מה שאנו מקיימים בצורה חיצונית זה ללא כוונה, וכתוב ש"מצוות ללא כוונה כגוף בלי נשמה". 16 לכן יש להתייחס ברצינות לכל הדרישות שהבורא מציג בפני האדם בגילוי הראשון שלו, במעמד הר סיני.
האם עשר הספירות הן כנגד עשרת הדיברות?
אם מסדרים את כל מבנה הנשמה לפי עשר הספירות, אז ודאי שעשר הספירות הן כנגד עשרת הדיברות, זה תיקון של כל בחינה ובחינה בעומק הנשמה. יחד עם זאת, צריך להבין שכל תנאי כולל את כל התנאים. כפי שלומדים ברוחניות, כל בחינה כוללת את כל הבחינות. איננו יכולים לקיים את התנאי הראשון בלי לקיים את התנאי האחרון ולהיפך, כולנו נכללים זה בזה. אי שאפשר לקיים את התנאי הראשון, להמשיך לתנאי השני, ולאחר מכן לשלישי, אלא כל התנאים מגיעים לאדם כ"חבילה" ומתגלים בכל אחד בהתקשרויות פנימיות שונות משלו, בצורה האופיינית לאדם.

בגילוי של האדם כעולם קטן, האדם מתחיל להרגיש, שכל הרצונות שלו נכנעים כלפי גילוי האור, כלפי גילוי תכונת ההשפעה המתגלה לפניו. מכאן ואילך הוא יכול להתחיל לממש אותה בפועל. כלומר, גילוי הוא גילוי, זו קבלה מלמעלה. יש זמן קבלה, יש זמן נתינה ויש זמן מימוש, כל זמן בנפרד. לאחר שאדם מקבל את השיטה, עליו להתחיל לממש אותה, אלה הן ארבעים שנות המדבר.
אפשר להגדיר את הפרשה על שם יתרו כחשובה ביותר בתורה. יתרו הוא אותו חלק באדם שהולך ומתקדש, ודווקא הוא זוכה לכך, שעל ידו גם כוח "משה" עולה ומקבל את גילוי הא-לוהות.
"לא תרצח, לא תנאף"
"כן היו ישראל, שהיו רואים ומסתכלים בכבוד אדונם. מה שלא היה כן על הים, כי לא הוסרה מהם הזוהמה בזמן ההוא. וכאן בסיני, שפסקה הזוהמה מהגוף, אפילו עוּבָּרים שבמעי אימם היו רואים ומסתכלים בכבוד אדונם. וכולם, כל אחד ואחד, קיבל כראוי לו".
זוהר לעם, יתרו, 573