top of page

פרשת "בשלח"

(שמות י"ג, י"ז – י"ז, ט"ז)

 

פרשת "בשלח"

"וירא ישראל את היד הגדולה"

"פרשת המן"

 

 

פרשת "בשלח" היא פרשה מיוחדת, משמעותית ועמוסה בתוכן. דברים רבים קורים בה. בחלק הראשון של הפרשה בני ישראל שיצאו ממצרים מגיעים לים סוף ועוברים אותו. הבורא מוליך אותם במדבר, ואז שוב מכביד את ליבו של פרעה שמתחיל לרדוף אחריהם, כמו שכתוב, "ופרעה הקריב". 1
בני ישראל נבהלים מאוד, "ויישאו בני ישראל את עיניהם והנה מצרים נוסע אחריהם, ויראו מאוד, ויצעקו בני ישראל אל ה'". 2 ואז הם פונים אל משה בטענה שהיה להם יותר טוב לעבוד במצרים מאשר למות במדבר. אז משה אומר להם, שזה הזמן שבו יראו את ישועת ה', "ויאמר משה אל העם, אל תיראו, התייצבו וראו את ישועת ה', אשר יעשה לכם היום, כי אשר ראיתם את מצרים היום, לא תוסיפו לראותם עוד עד עולם, ה' יילחם לכם ואתם תחרישון". 3
משה מוביל אותם לים סוף, בדרך הם פוגשים את הענן ואת האש בלילה, יש הרבה לחץ לפני חציית ים סוף. לאחר מכן בני ישראל חוצים את ים סוף, כל פרעה ורכבו טובעים בים, ומשה ועם ישראל שרים את שירת הים.
ברוחניות הסיפור נשמע אחרת לגמרי. עלינו להתנתק מהסיפור היפה שכתוב בתורה, מהמילים שמציירות לנו תמונה גשמית, ולעבור לסיפור הרוחני. כי למעשה מדובר בשינוי שנעשה בתוך הרצון שלנו.
חכמת הקבלה מסבירה שאנו רצון, כל הבריאה היא רצון, והרצון הזה מרגיש בתוכו תופעות שונות, שאחת מהן היא הרגשת העולם הזה. אם הרצון שלנו ישתנה, אנו נרגיש בו תופעה אחרת, תופעה הנקראת העולם העליון, וכך בכל פעם נרגיש יותר ויותר את העולם העליון. יש עולמות רבים, מצבים רבים וכעת אנחנו מרגישים רק מצב אחד. חכמת הקבלה מסבירה לנו כיצד לקבל, לכן היא נקראת "חכמת הקבלה", היא מסבירה לנו כיצד לקלוט, כיצד להשיג את המצבים האחרים, שביניהם נמצא גם המצב שבו אנו שרויים עכשיו, אבל הוא המצב הגרוע, התחתון ביותר, כי אין גרוע יותר מהעולם הזה.
אנו מתחילים את הדרך שלנו ברצון הגרוע ביותר, ומרגישים בו את העולם הנמוך ביותר. נוכל לצאת ממנו רק אם נרגיש שאנו באמת נמצאים במצב הנמוך והגרוע ביותר. אפשר להרגיש זאת על ידי כך שמתחילים להשתוקק לצאת מהמצב הזה, להתעלות מעליו, לקפוץ קצת למעלה. רק אם אדם לומד את חכמת הקבלה, הוא יכול למשוך את הכוח הנקרא האור העליון, המשפיע על הרצון ומתחיל לשנות אותו קצת. אז האדם מתחיל להרגיש שהרצון שבו משתנה. וברצון המשתנה הוא מתחיל להרגיש את שבע שנות השובע, לאחר מכן את שבע שנות הרעב. האדם מתחיל להרגיש מצבים שונים, עליות וירידות, הקלות והכבדות.
המצבים האלה נקראים כבר עבודה רוחנית. לפעמים האדם מרגיש בהם מעט את הכוח העליון, הוא מרגיש שיש מישהו שגורם למצבים ולשינויים האלה, גם לטובה וגם לרעה כביכול. אז, יש לאדם כבר מידת התקשרות עם הכוח העליון, עם הבורא, והוא מתחיל כבר לתהות מה הסיבה שהוא פועל עליו כך. האדם רואה שהשלב הראשון שאותו הבורא רוצה שיכיר, זה שהוא נמצא בכוח הרע. כמו שכתוב, "בראתי יצר הרע",
4 קודם כל עלינו להשיג את הטבע שלנו כרע. הכרת הרע היא בעצם השלב הראשון שעלינו לעבור בתהליך.
זהו תהליך מאוד לא נעים, שבו אנו מרגישים שאנו נמצאים באגו שלנו, ברצון לקבל, ושלמעשה האגו שולט עלינו. את התהליך הזה מגלים כיום בכל העולם. אנו מגלים שאנחנו אלה שגורמים לעצמנו רע, עם הטבע שלנו, כשאנחנו שונאים, דוחים, ומתייחסים גרוע זה לזה, נמצאים בשנאת חינם, ולא רוצים להגיע לאהבת הזולת. היה עלינו לנהוג לכל הפחות ככתוב, "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך".
5 כשכל התכונות, החוקים והתנאים שהבורא מציג לנו הכרחיים. "ואהבת לרעך כמוך", הוא כלל גדול בתורה, כי בלעדיו לא קיים כלום, כל התיקון שלנו הוא רק כדי להגיע לאהבת הזולת, כולל אהבת הבורא, שהוא הזולת כלפינו.
לכן כל העבודה במצרים היא שאנחנו קודם כל מכירים את הטבע שלנו כרע, ושפרעה, היצר הרע, שולט עלינו. האדם יכול להכיר זאת רק בתנאי שהוא לומד את חכמת הקבלה, ומשתדל לשנות ולשפר את עצמו, אז הוא מתחיל להרגיש עד כמה הטבע שלו לא נותן לו לצאת משליטתו, ועד כמה פרעה באמת שולט עליו.
השלב הזה הוא שלב חשוב מאוד, כי הוא השלב הראשון של האדם בדרך לרוחניות, כמו שכתוב "סור מרע ועשה טוב".
6 על כך מדובר בפרשה, על האדם שמגיע למצבים מתקדמים, כשהוא כבר קובע ש"פרעה" שלו, האגו שלו, הוא רע, שהוא גורם לו צרות ולא נותן לו להתקדם, לשנות את הרצון הכללי שלו, ולכן לא נותן לו להרגיש את העולמות והמצבים העליונים יותר, ולהרגיש את עצמו מעל העולם החומרי שלנו, במציאות נצחית ושלמה. כי הכול תלוי ברצון שלנו, תפיסת המציאות רק נמצאת בתוך הרצון, וכשהרצון משתנה האדם רואה עולם אחר.
כשאנו מגיעים להבנה שפרעה עושה לנו רע, אנו מתחילים לרצות להתנתק ממנו בכל הכוח, ואז אנחנו מגיעים לשלב המכות. אבל כל מכה ומכה שאנחנו מרגישים עוזרת לנו להתנתק מפרעה שבנו, כי אנחנו מרגישים את המכה כך שזה לא "אני", כלומר, לא משה שבי קיבל אותה, אלא פרעה שבי הוא שקיבל אותה. ואז, על ידי זה אני נפרד מפרעה שבי, מיצר הרע. ואני כבר יודע שהוא היצר הרע, שהוא קיבל את המכה, וכך כל פעם אני נפרד ממנו יותר ויותר. ואחרי עשר המכות, שמותאמות לעשר הספירות, אני מתנתק מהפרעה שלי וכבר מוכן ליציאה הסופית ממנו.
ודאי שהתיקון של יצר הרע עדיין לא הסתיים, כי כתוב "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין".
7 אחרי שהאדם מכיר את יצר הרע, עליו להגיע לתורה, לאור המיוחד, שעל ידו הוא יתקן את היצר הרע. אמנם האדם בורח מפרעה ששולט עליו, אבל הוא לוקח ממנו את כל מה שעליו לקחת, את כל הכלים, כלי זהב וכלי כסף, הוא לוקח ממנו את כל הרצונות האלה, ולאחר מכן מתחיל לתקנם על ידי המאור המחזיר למוטב, על ידי התורה שיקבל בהר סיני.
ההתנתקות מהאגו איננה פשוטה וישנם עוד שלבים בתהליך הזה. כשפרעה שולח את העם, אנו רואים שהוא פתאום משחק תפקיד לא כל כך ברור. כתוב "פרעה הקריב את בני ישראל לאבינו שבשמים",
8 כשבני ישראל יוצאים ממצרים, הוא כאילו מלווה אותם. יש לפרעה תפקיד, בו הוא אינו סתם "יצר רע", שהוא בריאה, אלא הבורא בכוונה נתן לו תוקף וסמכות להיות נגדנו, והוא חייב לתפקד כל הזמן כעבד נאמן של הבורא, לכן הוא נקרא "מלאך", עבד נאמן. כך הוא מבצע את תפקידו בעקביות, הוא מלווה אותנו ולוחץ עלינו שנצא ללא עיכוב. ברגע שבני ישראל מתעכבים בדרך, פרעה שולח אחריהם כוח שלו וגם הוא עצמו יוצא אחריהם, הוא ממלא את התפקיד עד הסוף, עד שאנו מתנתקים ממצרים ויוצאים.
אנו לוקחים את הכלים של המצרים, כלומר את הרצונות שאותם אפשר לתקן, כי רק בשינוי הרצון אנחנו יכולים להיכנס להרגשת העולם העליון, לכן העלינו את הכלים האלה. היציאה חייבת להיות בצורה כזו שמצד אחד פרעה, האגו שלנו, לוחץ עלינו, דוקר ומפחיד אותנו, ומצד אחר, הבורא הולך לפנינו, ומושך אותנו על ידי "עמוד האש" או על ידי "ענן", כך אנחנו מתקדמים, גם בחושך וגם באור, גם ביום וגם בלילה.
זה עדיין לא מספיק. כדי שנצא מתוך הרצון האגואיסטי שלנו, עלינו גם למיין אותו, כי אולי קיימים רצונות נוספים שעדיין לא לקחנו עימנו, והם יחסרו לנו כדי להגיע ולבנות מהרצון הזה את המצב הנקרא "מדבר", ואחריו את "ארץ ישראל", מדובר באותו רצון של מצרים, אותו פרעה, אבל בצורה מתוקנת יותר שלו. כשאנו יוצאים מהרצון הזה, מפרעה, אנו לפחות נפטרים מהאגו, מיצר הרע, זה נקרא שאנחנו ב"מדבר". אמנם המדבר יבש, מלא נחשים ועקרבים, אולם בכל זאת הוא כבר לא מצרים, הוא לא פרעה שמחזיק בנו.
גם לאחר מכן כשאנו כבר מגיעים בתיקון הסופי להפוך את מצרים דרך המדבר לארץ ישראל, לישר-אל, לרצון שכולו מכוון לבורא, וכבר מגיעים לעולם שכולו טוב, לעולם הרוחני, עדיין אנו תמיד בודקים בדרך, האם הוצאנו ממצרים הכול, או שיש לנו שם עוד רצונות אגואיסטיים נוספים שאנו יכולים בכל זאת לתקן ולהעלות לעולם הרוחני. לכן אנחנו רואים שהפרידה ממצרים בכל זאת אינה מוחלטת.
פרעה שלח אחרי בני ישראל שש מאות רכב, ככתוב "רכב בחור",
9 אלה אותם יהודים שהיו דבוקים בפרעה, אפילו יותר מהמצרים עצמם, והם נקראים "ערב רב". הם רודפים אחרי בני ישראל, נדבקים אליהם, מתערבבים בישראל וגורמים להרבה צרות, כמו מקרה "עגל הזהב" ומקרים נוספים גרועים ביותר. כל זה נגרם דווקא על ידי אותו "ערב רב" שמצטרף אליהם. 
פרעה באמת מקריב את בני ישראל לאבינו שבשמים, כי אנו מתחילים לראות שפרעה, הרע הזה, שוב מושך אותנו לחיים האגואיסטיים ואינו נותן לנו להתעלות לעולם הרוחני. אז אנחנו מתחילים לצעוק, "וייאנחו בני ישראל מן העבודה, ויזעקו".
10
אז, אנו נמצאים ממש לפני קריעת ים סוף ואנחנו ממש חייבים לפרוץ מתוך האגו, ולא יודעים איך, אז הולכים באמונה למעלה מהדעת. כלומר, מעין מעשה כזה, שאנחנו הולכים למעלה מכל מה שקודם היה עבורנו כעובדה, ומתחילים להתעלות מעל העולם הזה, זה נקרא שאנו נמשכים ונכנסים לים. אם האדם עובר את הים כישראל, "ישר-אל", אז הוא עובר בו כמו ביבשה. אבל אם הוא עובר את הים בצורה אגואיסטית, כ"מצרי", אז הוא טובע.
כך מתנהל המעמד הזה, האדם מגיע אליו בעבודה פנימית שלו, ממיין בתוכו את הרצונות המתוקנים והלא מתוקנים, ואת הרצונות שאיתם אפשר להיתקן, ובצורה זו הוא סוף סוף מבדיל את עצמו סופית מהאגו, ורואה עד כמה אותו כוח מברר, הנקרא אור ע"ב ס"ג, מברר על ידי אור החכמה שבא וחותך כסכין את כל הרצונות שלנו, ואז אנו רואים עם אילו רצונות ניתנה לנו אפשרות להתקדם, ועם אילו רצונות לא ניתן בשום אופן. כך אנו עוברים את תהליך התיקון. אז אנו מגיעים למצב שעליו כתוב "ויאמינו בה' ובמשה עבדו",
11 לדרגת האמונה, ונכנסים לארץ ישראל. תקופה זו נקראת רכישת האמונה.
זו העבודה הפנימית שהאדם עושה בעצמו, במיון הרצונות והתכונות שלו, עם אילו רצונות הוא יכול להגיע לאהבת הזולת, ועם אילו רצונות הוא נמצא בשנאת הזולת. כשהאדם ממיין את הרצונות שלו, כלפי הקבוצה, כלפי העולם, הוא רואה עם אילו מהם הוא נשאר במצרים ועם אילו הוא מתקדם והולך דרך המדבר לקראת הכניסה לארץ ישראל.


למרות שבני ישראל נמצאים כבר אחרי עשר המכות, הם עומדים עדיין לפני קריעת ים סוף, הם התנתקו כבר מפרעה, ששילח אותם, אבל הם בכל זאת עדיין מתרעמים. האם הם לא מאמינים למשה?
הבורא הוא שמסובב להם את הדברים כך, הבורא אומר להם כביכול לחזור, כדי שפרעה יחשוב שהם התבלבלו בדרך, כי יש עוד כמה רצונות שהאדם צריך למיין כדי לצאת ממצרים. כל פעולה רוחנית מתנהלת לפי תבנית הנקראת ה-ו-י-ה, וקוצו של יוד, י-ה-ו-ה, כי לא יכול להיות שהאדם נפרד מדרגה או ממצב מסוים ועובר למצב הבא, כל עוד הוא לא עבר את חמשת השלבים האלה. קודם עליו לקבל את המצב, ולאחר מכן להתחיל להרגיש אותו, לראות אותו, מה הן הסיבות והתוצאות שלו, ואז הוא יכול להחליט אם הוא מסכים לגביו. ואם הוא מסכים, אז הסוף וההתחלה של אותו מצב הופכים להיות עבורו כמצב אחד, זה נקרא שהוא קיבל אותו, עבר אותו והוא שלו, האדם מזדהה עימו.
לכן איננו יוצאים ממצרים בבת אחת, אלא יש כאן תהליך. לכן גם בני ישראל הלכו בדרך הקצרה, ולאחר מכן כפי שציווה הבורא הסתובבו ונכנסו חזרה למצרים, והתחילו את הדרך הארוכה חזרה, דרך ים סוף, וזאת כדי להתנתק סופית ממצרים, ולא לרדת לשם שוב. 



בשלח
תוכן
"וירא ישראל את היד הגדולה"

"וירא ישראל את היד הגדולה"

"וירא ישראל את היד הגדולה, ויאמינו בה'. והאם עד עתה לא האמינו בה'? והרי כתוב, ויאֲַמֵן העם וישמעו. והרי ראו כל הגבורות, שעשה להם הקב"ה במצרים.
אלא ויאמינו הוא, שהאמינו בדבר ההוא שאמר, ויאמר משה אל העם, אל תירָאו, התייצבו ורְאו את ישועת ה'".

 

זוהר לעם, בשלח, 203

מקורות

"פרשת המן"

"ומכובד מכולם הוא המזון, שהחברים העוסקים בתורה אוכלים אותו, והוא מזון
הבא מחכמה עליונה, חכמה ממש. משום שהתורה יוצאת מהחכמה העליונה. ואלו
העוסקים בתורה, נכנסים בעיקר השורשים, ועל כן המזון שלהם מהמקום העליון
הקדוש בא".

 

זוהר לעם, בשלח, 382

"פרשת המן"

האדם צריך לקבל שני כוחות מלמעלה. אנו נמצאים במצב שמצד אחד יש לנו רצון לקבל, ומצד אחר רצון להשפיע, משני הרצונות האלה עלינו להרכיב קו אמצעי. הרצון לקבל מגיע לנו מלמעלה כאגו, הוא למעשה כל החומר שלנו. החומר הזה הוא ה"אני". הכוח השני המגיע אלינו נקרא רצון להשפיע, הוא חלש, קטן, ולכן הוא נקרא "הנקודה שבלב", או כוח האור שמאיר מעט. האדם צריך לעשות חשבון מה הוא מעדיף, הוא אינו יכול למחוק את הרצון לקבל ולהעדיף רק את הרצון להשפיע, אלא עליו לשלב את שניהם יחד. שני הכוחות האלה הם כשני מלאכים, כוח הרע, שהוא הרצון לקבל, וכוח הטוב, שהוא הרצון להשפיע, ואת שניהם האדם מקבל מלמעלה. ה"אני" לא קיים, כי בינתיים האדם מרגיש את עצמו מורכב משני הכוחות האלה, וה"אני" הוא רק התחלה, הנקודה שממנה עליו להתחיל לבנות את ה"אני".
כשהאדם מתחיל לבנות את הנקודה הזו, הוא למעשה בונה את עצמו משני כוחות, מצד אחד מגיע אליו הרצון לקבל, ומצד שני מגיעה אליו הכוונה להשפיע, ועל ידי הרצון שהוא מקבל, הוא רוצה למסור ולהשפיע הלאה. ודאי שאין לאדם כלום מעצמו שהוא יכול ליצור בתוכו, מלבד מה שהוא מקבל. הוא מקבל מהבורא תענוג ומילוי, כדי להשפיע לזולת. בצורה כזאת עובר דרכו כל אור אין סוף והוא מעביר את כולו לזולת. ודאי שאם האור עובר דרכו, אז הוא זוכה בכל, אבל כל הכוונה שלו, הנקראת מסך, היא כדי להשפיע. זאת האהבה, אהבת הזולת. בצורה כזאת האדם מרכיב ובונה את עצמו. הכלי החדש שהוא הרכיב נקרא "נשמה", המלאה באור אין סוף, ומעבירה את כל אור האין סוף לזולת, היא כוללת את כל הרצון של הזולת. כך האדם מממש את כל הרצון בקו שמאל, ואת כל הכוונה בקו ימין, ומשניהם יחד הוא מרכיב את הנשמה שלו, כך הוא מגיע למימוש שלו, שבו הוא כמו הבורא.
אנו מתחילים את הבנייה הזאת ביציאה ממצרים, כשאנו מתנתקים מהאגו שלנו, ולוקחים
ממנו רק את הרצון. זה נקרא שאנחנו מוציאים ממצרים כלי כסף וכלי זהב. מחוץ למצרים, מחוץ לאגו, מחוץ לכוונה על מנת לקבל לעצמנו, אנחנו מתחילים להשתמש ברצונות האלה, אבל לא לעצמנו, אלא לכיוון הזולת (ראו שרטוט מס' 1).

הפעם הראשונה שזה קורה היא לאחר קריעת ים סוף?
לאחר קריעת ים סוף, התנאי הוא להיות "כאיש אחד בלב אחד", כשאנחנו בורחים ויוצאים ממצרים ומתקדמים להר סיני.
12 כלומר, עלינו לחבר את כל הכלים שלקחנו במצרים, לחבר יחד את כל הרצונות, כדי להגיע לאהבת הזולת. אם האדם מגיע לאהבת הזולת, אז יש לו מצד אחד את הרצון של הזולת, ומצד שני, יש לו את כל האור, את כל המילוי מהבורא, אז הוא הופך להיות כמו תא בגוף, שמעביר דרכו את החיים לכל הגוף, ומשרת את כולם. האדם זוכה לכך שדרכו עוברים כל כוחות החיים, והוא מרגיש את עצמו נמצא באין סוף, בזרימה אינסופית של רצונות ומילוויים, לזה עלינו להגיע.


לאחר קריעת ים סוף, מתרחש גילוי רציני המתואר בשירת הים ככתוב: "מה שראתה שפחה על הים, לא ראה יחזקאל הנביא". 13 מה בעצם קורה שם?
קריעת ים סוף היא ג"ר דחכמה, אלה אורות גדולים מאוד המתגלים כדי שנוכל להתנתק מהכוונה על מנת לקבל, ולהוציא את הרצונות ללא כוונות, כך שיהיה אפשר להשתמש ברצונות האלה לאחר מכן בכוונות על מנת להשפיע, לכן צריך להיות כאן גילוי. הבורא נקרא אור נרנח"י, אור היחידה, שצריך להתגלות ובזכות הגילוי הזה אנו מגיעים למצב שבו אנו יכולים להתנתק מהטבע הראשוני שלנו.

 

איך מורגש התהליך, האם הוא קשה?
המקובלים כותבים שהתהליך איננו קשה, אלא אם כן האדם מנסה להיכנס אליו בכוחות עצמו, ואז זה בלתי אפשרי, ודאי שאין בנו את הכוחות לכך. אם אנו בנויים מרצון לקבל, כיצד נוכל להתנתק ממנו בעצמנו? הרי כתוב "בראתי יצר הרע", ולנו אין כלים לקפוץ מעליו, אף אחד לא יכול לעשות זאת, אלא עלינו להשתמש בכוח זר. לפני כן האדם צריך לטרוח הרבה כדי לגלות את כל היצר הרע שבו.
אנו רואים איזה תהליך ארוך עובר יוסף עם אחיו ועם אשת פוטיפר. כשהם נכנסים למצרים, לוקח להם ארבע מאות שנה עד שהם מגלים את כל היצר הרע, ועד שהם מתחילים להיפרד ממנו על ידי עבדות ומכות. הדבר איננו פשוט. במצרים הכול לא פשוט, וצריכים לעבור שם הרבה צרות.
הכוח שעל ידו אנו מסוגלים למשוך את המאור המחזיר למוטב כדי לעבור את התהליך הזה, מורכב מתבנית הכוללת קבוצת חברים, ספרים ומורה, שמסביר הכול. אם האדם נמצא בתבנית הזו עם המאור המחזיר למוטב, כלומר נמצא בלימוד חכמת הקבלה, אז למעשה מצד אחד שלו הבורא, ומצד שני הקבוצה, והאדם נמצא באמצע, כמקשר ביניהם בצורה הנכונה. כך כל פעם האדם יכול לראות את עצמו מתקשר לבורא, כדי להעביר ממנו לקבוצה את כל מה שאפשר. הוא נמצא במצב כמו בגוף בריא, שבו כל תא ותא חושב כיצד הוא יכול להועיל לגוף כולו.
אם אנו מרגישים את החובה להיכנס לעבודה בתבנית הזו, אז נוכל להיות "כאיש אחד בלב אחד". בלי תנאי זה לא נקבל את התורה. אנו מקבלים את המאור המחזיר למוטב בהר סיני בתנאי אחד, אם אנו רוצים באמת להיות "כאיש אחד בלב אחד", אם אנו מתחייבים להגיע לערבות, שכל אחד יהיה ערב לכולם, בכך שיעביר להם דרכו את החיים, כי הוא יודע שבלעדיו הם לא יחיו, וגם הוא לא יחיה בלעדיהם. אם כולם מבינים זאת ומתחייבים לזה, אז הם מקבלים את האור. אחרת, אם האדם לא מתחייב על כך מראש, וההתחייבות חייבת להיות חרוטה בלב, אז כל אור התורה הופך להיות עבורו סם המוות.
התורה יכולה להיות סם החיים או סם המוות. אם האדם מעביר דרכו את האור לאחרים, התורה עבורו היא סם החיים, אבל אם הוא מתכוון למשוך אותו לעצמו, היא הופכת לסם המוות, זו הרעלה רוחנית ממש, כמו שקורה גם אצלנו בגוף, כשאיבר מסוים סותם את עצמו ולא נמצא בקשר עם האחרים.
כך, אנו מגיעים בצורה הדרגתית למצב הנקרא קריעת ים סוף, לג"ר דחכמה, שחותך לנו את הרצון לקבל, כמו שכתוב "שפחה על ים סוף באמת ראתה יותר מיחזקאל הנביא"
14 זהו הגילוי הגדול ביותר שהאדם מגיע אליו. אין לחשוב שהגילוויים האלה מונעים מאיתנו לאחר מכן ספיקות ובעיות. זה הפלא ברוחניות, יכולים להראות לנו ברגע זה ממש את הכול, מקצה אחד של העולם עד לקצה השני, וברגע הבא הרצון שלנו מתחלף, וכאילו לא היה דבר, אי אפשר לסמוך על אתמול. לכן כתוב "אל תאמין בעצמך עד יום מותך". 15 רק כשכל האגו שלנו מת לגמרי, כשאנו מתנקים ממנו לגמרי, אז אנו מגיעים באמת לתיקון.


האם היציאה ממצרים היא אירוע חד פעמי, או שבכל מדרגה אנחנו יוצאים ממצרים מחדש?
זהו אירוע חד פעמי שקורה בנשמה. היינו במצב א', בתחילת הבריאה, ירדנו למצב ב', שזה מצב התיקון, ואנו עולים ממצב זה למצב המתוקן הנקרא גמר התיקון, מצב ג'. כיום אנחנו נמצאים במצב ב'. אין חזרה, כי הגענו ממש עד הגבול, מעתה והלאה נשאר לנו רק לעלות, זה השלב האחרון. כבר עברנו את כל הדרך הקשה, הגענו למצב ב', וממנו אין חזרה. כל אחד צריך לגלות את "מצרים" שלו, כל אחד צריך להתנתק מהאגו שלו, ולעשות זאת כדי להגיע לחיבור עם האחרים. כוחות הטבע, שהם הבורא, א-להים, בגימטרייה הטבע, יחייבו אותנו, יעזרו לנו, וילחצו עלינו כדי שנצא ממצרים, מהמצב שבו אנחנו נמצאים מחוברים זה לזה בצורה אגואיסטית, למצב שההתקשרות בינינו תהיה בצורה יפה, טובה, באהבה, כך נגלה את אור הבורא השורה בינינו. למעשה אנו עומדים לפני סיום התהליך ׁ(ראו שרטוט מס' 2).

 

לאחר הגילוי הגדול וקריעת ים סוף בני ישראל יוצאים אל המדבר. בדרך למדבר סיני הם עוברים במדבר שור, שבו הם מוצאים את המים המרים שמשה ממתיק על ידי המטה, מרגע זה בני ישראל כל הזמן מתלוננים בפני משה. הם מתלוננים על סיר הבשר שעזבו במצרים. הבורא ממטיר להם מ"ן מהשמים כדי לנסות אותם, ומציב להם תנאים, הם חייבים ללקט את המ"ן בבוקר, ואסור להם ללקט אותו בשבת. למרות זאת העם יוצא ללקט גם בשבת, אבל אז לא מוצא אותו. בסופו של התהליך הבורא אינו מרוצה מהעם, ושואל את משה, עד מתי תמאנו ולא תשמרו תורתי? הרי אני נותן לכם ביום שישי לחם שיספיק ליומיים. משה פונה לעם ואומר לו שהשבת תישאר לדורות, כדי שהם יזכרו שהבורא האכיל אותם במדבר.
מ"ן אמנם נקרא "לחם מהשמים", אולם הוא לא נופל מהשמים. אנו מוצאים אותו בבוקר במקום שבו נמצא הטל, הוא בא מהארץ. כלומר, מ"ן נקרא החיבור שבין בינה למלכות, כאשר אנו יכולים להעלות את הרצונות שלנו ולדרוש שיהיה לנו תיקון של בינה, של תכונת ההשפעה. אנחנו רוצים להידמות לבורא, לכן כל ההתעוררות של הרצונות שלנו, המסוגלים להתרומם ולבקש להיות כמו הבורא, בהשפעה ובאהבה, נקראת מ"ן, בכך האדם ממלא את עצמו לאחר שהוא מתנתק מהאגו שלו.
כלומר, האדם מחייה את נפשו בכך שהוא נהנה כשהוא נמצא בתכונת ההשפעה, ורוצה רק דבר אחד, למלא את עצמו מהשמים, על ידי קשר המלכות, האני, עם הבינה, שהיא הבורא. ולכן האדם נמצא בברור, האם הוא רוצה או לא רוצה זאת, האם הוא יכול למלא את עצמו בזה, או לא, האם זה מספק אותו כמו סירי הבשר, השום והבצל, שהיו לו במצרים, או לא? וכך, פעם כן ופעם לא. המצבים האלה שעם ישראל עובר, כמו שמסופר על כל התהליך, הם מצבים הכרחיים. התורה מספרת לנו על כל פרט ופרט שכל אחד ואחד מאיתנו חייב לעבור, עד לפרט הקטן ביותר, כמו שנאמר בתורה "כתבם על לוח ליבך".
16
"לב" הוא הרצון, והרצון שלנו חייב לקבל את השינויים שעליהם מספרת לנו התורה. לכן בזמן העבודה הרוחנית אנו מגלים בתוכנו את המצבים האלה, שאיננו רוצים את המ"ן, ואנו רוצים לחזור לסיר הבשר לבצל ולשום של מצרים.
דווקא כשהאדם עושה מאמצים גדולים כדי להתקדם, מתגלים בו רצונות שעדיין לא מתוקנים, לא מבוררים, ועל ידי זה שהם מתגלים, האדם תופס ומברר אותם. בדומה לנחש שפתאום מראה את ראשו, והאדם תופס אותו, שולף אותו ממאורתו, מתקן אותו ונפטר ממנו. 
אנו קוראים בתורה על מי מריבה, על עגל הזהב, על חטא המרגלים, ועל מקרים נוספים. כלומר, בלי גילוי הרע לא נתקדם. גילוי הרע חייב להיות, כי אין אדם מתקן אלא את מה שיש בו. לכן עלינו לגלות בכל פעם את הרע. כשאנו בורחים ממצרים, אנו מתנתקים מהשכבה העליונה של האגו בלבד, לאחר מכן מתגלה לנו שכבה קטנה נוספת ממנו וכך הלאה.
גם עכשיו כשאנו כבר נמצאים בגלות הרביעית והאחרונה, מצרים שעלינו להיות בה ארבע מאות שנה, כאילו חיה בתוכנו עד היום, למרות שהגלות הזו למעשה הסתיימה כשקיבלנו את ארץ ישראל. כעת עלינו להתחיל לקבוע את עצמנו בארץ ישראל בצורה רוחנית.
בלי לגלות את כל האגו שלנו, לא נוכל לתקן את עצמנו, את כל הנשמה, ולהגיע לגמר התיקון. לכן הצורה האחרונה של מצרים מתגלה כעת באנושות. מצד אחד כולנו קשורים זה לזה בצורה מוחלטת, כל אדם קשור לכל האנושות, אולם מצד אחר, אנו שונאים האחד את השני, כל אחד מתרחק ומסתגר בפינתו, ללא שום קשר לאחרים.
מדוע האדם צריך להיות קשור לאחרים, אם יש לו מקרר ומיקרוגל, פנסיה, ביטוח לאומי, קופת חולים, יש לו הכול, הוא אינו זקוק ולא רוצה כלום. גם לא אישה וילדים, לא רוצה דבר, ה"אני" קודם לכל. האגו שמתגלה בצורה כזאת הוא ממש בצורתו הסופית, כי הוא מתגלה על רקע זה שמצד אחד אנו מחוברים יחד ולא יכולים להתנתק, ומצד אחר לא יכולים לעשות דבר לבד, אלא רק האחד עם השני. כדי שנתחבר, שתי הצורות ההפוכות האלה יתנו לנו מכות איומות, עד כדי כך שנצטרך לברוח מהמצב הזה ולעלות למעלה ממצרים שלנו.
אז האדם צריך להתכונן למצב שהיציאה מהאגו תביא לו מילוי חדש הנקרא מ"ן, המילוי הזה יספק אותו לגמרי. במ"ן הזה האדם ירגיש את הגאולה העתידה, "כנגד יום השבת", שבה הוא לא יצטרך לדאוג אפילו למזון, יהיה לו מזון מוכן. כלומר, המילוי לנשמה יגיע כתוצאה מששת ימי העבודה, מהברורים שעשה קודם. לכן לאחר כל התהליך שאנו עוברים בפרשה הזאת, אנחנו רואים שבסופו של דבר אנו ראויים להילחם בעמלק, אותה מלחמה שקיימת בכל דור ודור.


האם בכל מעבר מדרגה לדרגה אנחנו "יוצאים ממצרים"?
לא. אולם המלחמה בעמלק קיימת בכל דור ודור, לכן יש זכר למחיקת עמלק. עלינו לברר את יצר הרע בצורת בלעם, בלק, עמלק, המן, לברר את כל ההבחנות הללו, מלבד פרעה שהוא הראשון, מדובר תמיד באגו שלנו שכך מתעורר, ובכל פעם עלינו לתקן אותו שוב. אמנם איננו חוזרים למצרים, אבל לא במקרה כתוב בהגדה של פסח "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים",
17 כלומר, יש יציאה כזו בכל דור ודור. דור ודור, זאת אומרת, כשאנחנו מתקנים את עצמנו יותר ויותר. ודווקא בזה שאנחנו לוקחים את הרצונות האלה, את הכלים שלקחנו ממצרים, ומתקנים אותם יותר ויותר, על ידי זה אנחנו עולים. 

כלומר, יציאת מצרים נותנת לנו, לאחר מכן, אפשרות לעלות בכל המדרגות עד לגמר התיקון, לכן היא כל כך חשובה, ותמיד אנו אומרים "זכר ליציאת מצרים", כי אם אדם עושה מעשה טוב, הוא תמיד זכר לכך שהיה במצרים, במצב שגילה את הרע שבו, "בראתי יצר הרע", ולאחר מכן, "בראתי לו תורה תבלין". האדם הגיע למאור המחזיר למוטב, ועל ידו הוא מתקן את יצר הרע שהשיג במצרים. הפרשה הזאת כל כך חשובה כי מסופר בה על הניתוק הראשון ממצרים.
לאחר מכן אנו כבר עוברים לשטח חדש, מתחילים לתקן את הרצון שהוצאנו ממצרים, ולדמות אותו לבורא, להשפעה ולאהבה.


ביציאת מצרים משה ו"עמוד האש" עזרו לבני ישראל. מה עוזר לנו היום? איננו רואים דבר, לא את משה ולא את עמוד אש. מה נותן לנו את הכוח ללכת לכיוון ההתפתחות?
האגו תמיד רוצה להצדיק את עצמו. כתוב "האדם הוא עולם קטן",
18 כלומר, כל העבודה הרוחנית נעשית בתוך האדם. מחוץ לאדם אין כלום. האדם צריך להתרכז בפנים, בתוך עצמו, ולחשוב היכן נמצא בו פרעה, משה, הבורא, בני ישראל, היכן המדבר ומצרים עצמה, ים סוף והמ"ן. הכול נמצא בפנים, כל ההבחנות האלה נמצאות באדם. אין שום דבר בחוץ, אין משה הנמצא בחוץ, שלוקח את האדם ביד ומעביר אותו את ים סוף, כמו שמעבירים ילדים את הכביש. זה האדם שמוצא בפנים את הכוחות שעל ידם הוא מתקדם.


מהו אותו ספֵק שמלווה את האדם בהתפתחותו הרוחנית, ספק שמתפתח לאורך הפרשה?
האדם נמצא בו, כי הכול נמצא בו. זו אותה נקודת ברור שהאדם מעורר כל הזמן והיא מבררת, ולאחר מכן, הברור שעשתה, מתקשר כולו לנקודה הזאת, ועליה נבנית דמות האדם, דמות הבורא.
כלומר, באדם נמצאת הנקודה שבלב, ה"אני", ומצידה האחד נמצא הרצון לקבל, הרצון האגואיסטי, האגו, שהאדם קובע כרע בתנאי שמצד שני הוא מושך על עצמו את תכונות הבורא, את אור האין סוף. אז הוא מתחיל לברר כמה הוא יכול למשוך מהרצון לקבל, וכמה הוא יכול למשוך מהאור. ככל שהוא מושך, כך הוא בונה את הכלי של הנשמה שלו, הנקראת "אדם", האדם שבו. האדם בונה את כלי הנשמה משני כוחות שקיבל מלמעלה, הכוח שמגיע מהבורא, כי כתוב "בראתי יצר הרע", והכוח השני שעליו כתוב "בראתי לו תורה תבלין". למעשה את שניהם הבורא ברא, נתן לאדם והאדם משניהם מרכיב את הכוח השלישי הנקרא "נשמה".
הנשמה לא קיימת לפני שהאדם מברר ובונה אותה. בהתחלה היא ניתנה לו רק כנקודת ברור. לכן כתוב על נקודת הברור הזו "לעולם צריך אדם לראות את עצמו חציו חייב וחציו זכאי",
19 כעושה טוב וכעושה רע. במידה שעושה טוב, הוא מכריע את עצמו ואת כל העולם לכף זכות, ואם לא, הוא מכריע את כל העולם לכף חובה. ה"עולם" נקרא האדם עצמו, כל מה שיש בו. כך על ידי הברורים הבורא בונה באדם את האדם שבו, עד שהכלי נבנה, כלי של הנשמה (ראו שרטוט מס' 3).


פרעה מוסר את חייו כדי לא להיפרד מעם ישראל. מה זו פרידה טובה?
הפרידה מפרעה היא טובה. פרעה מלווה אותנו, ואם איננו רוצים כל כך לצאת, אז הוא לוחץ עלינו. הפרעה שלנו, האגו שלנו, עובד בשיתוף עם הבורא. פרעה הוא הכוח שמטפל בנו, רק בצורה הפוכה, הוא האחוריים של הבורא. אין עוד מלבדו, אין כלום מלבד הבורא, אולם הבורא מציג את עצמו בשתי צורות. כמו שאנו רואים במגילת אסתר, יש מלך ויש אחשוורוש, כשלא ידוע באיזה צד נמצא אחשוורוש, כי פעם הוא עם המן ופעם עם מרדכי, כך הוא משחק איתנו.
כל זה, כדי לתת לנו מקום לבחירה חופשית, מקום לכך שנהיה בני אדם, ונברר בעצמנו את הנקודה שאליה עלינו להגיע, לאהבת הזולת. כי רק בתוך אהבת הזולת אדם מגלה את הבורא.
אנו לומדים, שאנחנו נמצאים כנשמות שבורות, מחולקות, מבודדות האחת מהשנייה, ואם כל אחד מאיתנו, משתדל להתקשר עם האחרים, כמו חלקים בגוף אחד, אז אנחנו מוצאים בינינו את הבורא, את הכוח הקושר אותנו יחד, את כוח החיים שבגוף.
ההבדל בין גוף מת לגוף חי הוא כוח החיות, הבורא, אל חי, שאותו אנו מגלים. "ואהבת לרעך כמוך" זה הכלי שאיתו האדם מחבר בין כולם, אם הוא רוצה להתחבר, אז הוא מגיע ל"ואהבת את ה' א-לוהיך",
20 ומגלה את כוח החיות. אז האדם מתחיל להרגיש את עצמו חי באותה רמת חיים כמו של הבורא, בנצחיות, בשלמות ובעולם אין סוף. מגיעים לזה רק על ידי יגיעה באהבת הזולת, אף שזה שנוא עלינו, ואנו נמצאים בגלות (ראו שרטוט מס' 4).

לפני חורבן בית המקדש היינו ב"ואהבת לרעך כמוך" ונפלנו לשנאת חינם, כעת עלינו לעלות שוב. אלה שני המצבים שאנו יכולים להימצא בהם, או שנאה זה לזה, או אהבה זה לזה, בהתאם לכך אנחנו נמצאים בגלות מהרוחניות, מהבורא, או בחיבור עימו ובהרגשת העולם העליון.
לכן בתחילת הפרשה למדנו שהאדם מרגיש בתוכו את העולם שבו הוא נמצא, שהכול תלוי ברצון לקבל שבו, וכיצד הרצון הזה פועל. אם הוא פועל לכיוון אהבת הזולת, הוא מרגיש את עצמו בעולם העליון, בעולם הרוחני, הנצחי, השלם. אם הוא נמצא באהבת עצמו, בשנאה לזולת, אז הוא מרגיש את עצמו בעולם הזה, שכולנו מכירים כמה הוא לא נעים ולא טוב.
עלינו להשתדל להגיע למצב שנצא בעצמנו ממצרים, מיצר הרע שלנו, כי אם נחכה ל"בשלח פרעה את העם",
21 זה יהיה לא נעים, כי פרעה משלח אותנו בצורה אכזרית מאוד, במכות נמרצות. אנו נמצאים כעת בתחילתן של המכות האלה. האגו הכללי, הגלובלי שמתגלה לוחץ עלינו כך שנצטרך לברוח ממנו, אחרת החיים כאן יהיו גרועים ממוות. אם נדע מראש שכדאי לנו לצאת, אז הוא ילווה אותנו ברוגע, בשקט, ואז נגיע למצב הטוב בקלות ובדרך הקצרה. לשם כך ניתנה לנו התורה.

bottom of page