top of page

פרשת "תצווה"

(שמות כ"ז, כ' – ל', י')

 

פרשת "תצווה"

"ואתה תצווה"

"תִקעו בחודש שופר"

"ב' השעירים"

 

פרשת "תצווה" זו פרשה המורכבת מפרטים קטנים רבים, המתארים את הלבוש של הכהן הגדול, את האופן שבו הכהן צריך להיכנס לפרוכת, אילו פעמונים עליו לשים ועוד פרטים רבים נוספים. הפרשה מתחילה במילים "ואתה תצווה את בני ישראל ויקחו אליך שמן זית זך כתית למאור להעלות נר תמיד". מקומו של נר התמיד הוא באוהל מועד מחוץ לפרוכת, עליו להיות דולק תמיד, מהערב עד הבוקר, זוהי "חוקת עולם לדורותם". 1
בהמשך, הבורא אומר למשה לקחת את כהני ה', את אהרון עצמו ואת בניו, נדב ואביהוא, אלעזר ואיתמר, ולהכין להם בגדי קודש מיוחדים לכבוד ולתפארת. לשם כך משה צריך לדבר עם כל חכמי הלב, אשר מילא אותם רוח חכמה, כדי שיכינו את הבגדים לכוהנים.
יש כאן פירוט רב של צבעי הבגדים, וכולי, בעוד שהקבלה מדברת על דברים הרבה יותר פשוטים.

זו סוגיה קשה מאוד, במיוחד כאשר האדם רואה את האמת דווקא בחכמת הקבלה, מפני שהוא מקבל הסבר רציונאלי למה שכתוב בתורה, הסבר נכון, טוב וקל, ומבין שלא מדובר בהתנהגות בעולם שלנו. הרי כל האירועים האלה הם כבר נחלת העבר, והשאלה, בשביל מה בכל זאת לקרוא על כך כעת, מה אנו יכולים להוציא מפרשה העוסקת בבגדי הכהונה ובפירוט כיצד להיכנס לאוהל מועד, בעוד שבעולמנו כל הפרטים האלה אינם קיימים. האם עלינו להתייחס לכך כמו אל היסטוריה שעברנו? כשמתחילים להסביר את האירועים האלה מבחינה פנימית, זה לא פשוט, כי קשה לעשות את הקשר הזה, והעיקר הוא הקשר בין הדברים. 

חכמת הקבלה מדברת על אדם ש"פוקח" את עיניו, וכיצד, דרך החומר, הוא רואה את הכוחות שנמצאים אחרי החומר. את הכוח האחד, היחיד והמיוחד, את הכוח שמאחד את כל הכוחות האלה הנקרא "בורא", הכוח העליון האחד שאין עוד מלבדו. מהכוח הזה מתפשטים כוחות רבים שמעצבים בנו את התמונה על החומר שלנו, כמו על מסך, כי אנו רצון לקבל, והכוח העליון מתחלק לכוחות פרטיים רבים שפועלים על הרצון שלנו, ומחלקים אותו לתרי"ג רצונות, מפני שמגיעים אלינו תרי"ג אורות מהכוח שמתחלק, הם בונים בנו תרי"ג רצונות.
תרי"ג הרצונות שבנו הם מלכתחילה הפוכים מתרי"ג האורות שבאים, ולכן במצב הזה אנו נמצאים בהפכיות מהבורא. מתוך ההפכיות שלנו מהבורא אנו מרגישים את עצמנו כקיימים כאן, בעולם הזה. התמונה שמצטיירת בעולמנו, על המסך הנוכחי שלנו, ברצון לקבל שלנו, היא כמו תמונה על מסך טלוויזיה תלת מימדי, שאנחנו נמצאים בתוכו, ורואים את עצמנו ואת כל העולם, כתמונה הפוכה מהבורא.
כל העבודה שלנו, על ידי השינויים ברצון שלנו, היא לעשות כך שהרצון שלנו יתפעל נכון מתרי"ג האורות. כלומר, עלינו לבצע תרי"ג תיקונים בתרי"ג הרצונות שלנו, ולהגיע לכך שהרצון שלנו והאור יהיו כאחד. זה נקרא שאנו מגיעים להתקרבות ולדבקות באותו הכוח האחד, הכוח העליון, הבורא, זו המטרה.
התורה מלמדת אותנו כיצד לשנות את תרי"ג הרצונות שלנו מקבלה, מהאגו, מההפכיות לאור, להידמות לאור. בחכמת הקבלה אנו לומדים שאנחנו אמורים לעשות פעולות רבות. תחילה איננו מזהים מיד את תרי"ג הרצונות האלה, איננו יודעים שיש בנו תרי"ג רצונות, והיכן הם. אדם חושב שהרצונות שלו הם רצון לאכול, לשתות, לנוח, לטייל, אולם המקובלים אומרים שלא אלה הרצונות, כי איננו צריכים לתקן את הרצונות הגופניים שלנו, שיישארו כמו שהם, הגוף שלנו לא ניתן לתיקון, אלא רק הנשמה.
אם כך, היכן נמצאת הנשמה, היכן נמצאים הרצונות השייכים לנשמה? הרצונות השייכים לנשמה הם הרצונות כלפי הזולת. כלפי הזולת, הכוונה זולת מהאדם, זה הבורא. המקובלים אומרים, שהבורא לא יפתח את עצמו לאדם כל עוד האדם לא יהיה דומה לבורא במשהו. כלומר, הבורא לא נסתר ממנו, אלא האדם מסתיר את עצמו מהבורא, בהפכיות התכונות שלו מהבורא. הם הפוכים זה מזה, האדם כולו רצון לקבל אגואיסטי, והבורא כולו השפעה ואהבה. אם האדם רוצה לראות אותו, להרגיש אותו, הוא יכול לעשות זאת רק לפי חוק השתוות הצורה. כלומר, רק במידה שיהיו לנברא תכונות, רצונות ומחשבות כמו שיש לבורא, הוא ירגיש אותו ולהיפך.
אותו חוק קיים גם בעולם שלנו, אם אנו רוצים לראות, להרגיש, להבין משהו בעולמנו, עלינו להיכנס לתוך הזולת, להרגיש את המחשבות שלו, את הרצונות שלו, ואז נבין אותו. כך אנו פועלים. לכן יש לנו רק אפשרות אחת להתקרב לבורא, להבנת הבריאה, להבנת מקור החיים ולהבנת המציאות כולה, והיא לשנות את עצמנו לעומתו. כדי לשנות את עצמנו לעומתו בצורה פשוטה ומעשית עם ביקורת עצמית וברור, אז במקום הבורא נתנו לנו את מה שנקרא "זולת". מישהו שנמצא מחוץ לנו, שאנו מתייחסים אליו באותה מידה כמו אל הבורא, או שאנו רוצים לנצל את הזולת לטובת עצמנו, או למחוק אותו, להוריד אותו לעומתנו ולשלוט עליו.
כך רוצה האגו שלנו, הוא תמיד רוצה להיות מעל הזולת, "אני אשלוט". לכן עלינו להביא את עצמנו למצב שבמקום לרצות לשלוט על הזולת, נאהב אותו, אנו משרתים אותו והופכים להיות אחד עימו, בכך אנו משנים את הטבע שלנו. אם הזולת קרוב אלינו, אז בהתקשרות אליו, בקשר ההדדי עימו אנו יכולים לבדוק את עצמנו, לבדוק את הזולת, לקבל דוגמאות, ברורים, להתקדם נכון ולא לטעות. לכן הבורא יצר לאדם מין אשליה, שהוא נמצא בתוך סביבה הנראית כזולת, קבוצה, אנושות, שכלפיהם עליו לעבוד.
אם האדם מכוון את עצמו לבורא כדי להגיע אליו, ולצורך זה הוא מתייחס לחברה וכך בודק את עצמו כלפיה, כדי להעמיד את עצמו נכון כלפי הבורא, אז יתגלו בו תרי"ג הרצונות שמהם מורכבת הנשמה שלו. בתיקון תרי"ג הרצונות, הנקרא קיום תרי"ג מצוות, האדם יגיע לאור התורה, לאור הגדול.
בעבודה הנכונה בין האדם לקבוצה מתחילים להתגלות תרי"ג הרצונות. הקבוצה איננה סתם אנושות או זולת, אלא איתם האדם צריך לבדוק את העבודה שלו, עד כמה הוא משפיע להם ועד כמה הם משפיעים לו. בכמה הוא למעלה או למטה מהם, ועד כמה הם מחברים יחד את הרצונות שלהם, כדי להגיע לאיחוד ובכך להידמות לבורא. לכן צריכה להיות קבוצה, ושיתוף פעולה עם אנשים נוספים, כי התורה מספרת לנו, שהם צריכים להיות "כאיש אחד בלב אחד",
2 להיות בקשר של ערבות ביניהם.
כשהם מתחילים לעבוד ביניהם בצורה כזאת, אז קודם הם מגלים עד כמה הם שונאים זה את זה, וכמה עליהם לתקן ולשנות את הרצונות האגואיסטיים של השנאה, הדחייה, השליטה, הקנאה, התאווה והכבוד. כי גילוי הרצונות האלה הוא ה"מנוף", הוא "קרש הקפיצה", שאיתו מתקדמים. כמו שכתוב "קנאה ותאווה וכבוד מוציאין אדם מן העולם",
3 הם מוציאים אותו מהעולם התחתון שלנו לעולם עליון יותר, כי אנו נמצאים בעולם הנמוך ביותר והגרוע ביותר.
כשאנו מתחילים לראות את תרי"ג הרצונות האלה, אנו מתחילים לראות שהם מחולקים בצורה מיוחדת מאוד. החלוקה היא כמו בפרצוף הרוחני, שזו מערכת מיוחדת המחולקת לראש, תוך וסוף, יש בה גם ידיים, רגליים וגוף. הגוף הגשמי שלנו נבנה בדיוק כהעתקה של הנשמה, מהכוחות הרוחניים שכך מתחברים ביניהם. לכן גם בגוף הגשמי שלנו יש תרי"ג איברים וגידים גשמיים, לעומת תרי"ג הרצונות שמהם מורכבת המהות שנקראת נשמה.
בתורה מדובר, כיצד האדם מעצב בצורה נכונה, את תרי"ג הכוחות שהוא מגלה, כלפי הזולת, כשבהתחלה כולם אגואיסטיים, כולם בשליטה מלאה של האגו שלו, כולם לרעת הזולת ולטובת עצמו. בעבודה הזאת האדם מגיע תחילה למצבים שנקראים, עבד, גוי, ולאחר מכן גר, יהודי, ישראל, לוי וכהן, כך עד שהוא מגיע לדרגת הכהן הגדול, לדרגת אהרון. בעבודה הזו עלינו למיין את תרי"ג הרצונות שבנשמה לרצונות פנימיים מתוך תרי"ג הרצונות, הנקראים "שורש", "נשמה" ו"גוף" ולרצונות חיצוניים הנקראים "לבוש" ו"היכל".
ברצונות הפנימיים, שורש, נשמה, גוף, על האדם לתקן את עצמו עד דרגת אהרון וארבעת בניו. בכלים החיצוניים, ברצונות החיצוניים, שהם לבוש והיכל, עליו לתקן את עצמו בבגדי הכהונה עם כל הסמלים, וגם בהיכל, הכוונה היא לאוהל מועד עם תיאור כל האביזרים החיצוניים. לפי חכמת הקבלה, למעשה, גם כאן מדובר ברצונות הפנימיים של האדם, ועליו לסדר אותם בדיוק כפי שמסופר בתורה, לדוגמה, אבנט, כתונת, מכנסיים וכולי. עליו לסדר גם בצורה החיצונית את המנורה, את השולחן, את האוהל עצמו ואת כל מה שכתוב בתורה.
האדם צריך להביא את כל הציור הזה, לאותה צורה המבוארת בתורה, ושכל הרצונות האלה, החל מהרצונות הפנימיים, שורש, נשמה וגוף, ועד לרצונות החיצוניים, לבוש והיכל, יתקיימו כולם כמכלול אחד בתוך הנשמה. אם האדם מעצב אותם נכון, הוא סיים את הפרשה, כלומר קיים את הדרגה הזאת בתיקון שלו והוא ממשיך לדרגה הבאה, עד שהוא מסיים את כל ספר התורה. כך ספר התורה הופך להוראה, כי המילה תורה באה מלשון הוראה, לפיה האדם מתקן את הרצונות שלו ומגיע עד לגמר התיקון. זה התהליך שעלינו לעבור.
קשה להעביר את פרשת "תצווה" בצורה פשוטה, כי איננו יכולים למצוא ברצונות הפשוטים שלנו, במציאות שלנו, דוגמאות לחמישה סוגי הלבוש או לחמישה סוגי ההיכלות המתוארים. גם לשורש, נשמה וגוף אין עכשיו במודעות שלנו הבחנות מדויקות, מפני שאיננו מסוגלים לראות את התמונה עדיין. כשהאדם מתחיל לעבוד עם הקבוצה, ומתחיל למיין את תרי"ג הרצונות שלו, הוא רואה שכך הם מתחברים לקבוצה. אז מתחילה להתבהר התמונה שהתורה מעבירה לו, וזאת רק אם הוא עובר את הדרך מבראשית דרך יציאת מצרים ועד לקבלת התורה, וכאן בפרשה הוא כבר נכנס לבניית המעמד שנקרא "אהרון", שנמצא באוהל מועד, בעבודת הקודש.
ההסבר הוא כללי. גם בספר של האר"י "בית שער הכוונות" אנו לומדים על החלוקה לבגדי הכהונה, למנורה, לשולחן, לאוהל, לפרוכת ולכרובים. אנו לומדים מה הם המסכים, מה הם  הרצונות שמסודרים כך, וכולי. אם אנו מעבירים זאת ללשון הקבלה, אז ודאי שזה נעשה ברור יותר, פשוט יותר. מדובר בסך הכול בזיווג זו"ן, זיווג בין זעיר אנפין הנקרא "הקדוש ברוך הוא", לבין שכינתא הנקראת "נוקבא", מלכות. אז אנחנו, הנשמות שעולות למלכות, צריכים לגרום לזיווג הזה. על ידי אותם תיקונים בתרי"ג הרצונות שלנו, אנו גורמים לתיקון, לזיווג, לחיבור בין האור לבין הכלי המתוקן של הנשמה הכללית שלנו.

תצווה
תוכן
"ואתה תצווה"

"ואתה תצווה"

"וכשכתוב, ואתה, פירושו, לכלול עימו השכינה בציווי ובדיבור. אור העליון, ז"א, ואור התחתון, הנוקבא, כלולים יחד במילה, ואתה. כי אתה הוא שֵם הנוקבא, והו' הנוספת היא ז"א. כמו שנאמר, ואתה מחייה את כולם, שסובב על ז"א ונוקבא."
 

זוהר לעם, תצווה, 1-2

מקורות

"תִקעו בחודש שופר"

"כעין זה, עִבדו את ה' בשמחה. כי שמחת האדם מושכת שמחה אחרת, העליונה. כך עולם התחתון, המלכות, כמו שמתעטרת, כך ממשיכה מלמעלה. משום זה מקדימים ישראל ומעוררים קול בשופר, שהוא כלול באש מים וברוח, קו האמצעי, הכלול מג' קווים, שנעשו אחד, ועולה למעלה."

 

זוהר לעם, תצווה, 94

"תִקעו בחודש שופר"

"ב' השעירים"

"כי כשעולם הבא, בינה, נכנס אל ההיכל של עולם התחתון, מלכות, ועולם התחתון שמח עם בניו בסעודה העליונה, הנמשכת מבינה, אז הבינה מברך השולחן, והעולמות כולם מתברכים, וכל שמחה וכל הארת פנים נמצאים שם, כמו שנאמר, לפני ה' תִטְהָרו."
 

זוהר לעם, תצווה, 103

"ב' השעירים"

אנו נמצאים בעולם הזה וצריכים להגיע למצב שנרגיש את הנשמות השבורות שלנו. אנו מעלים את הרצון שלנו לרוחניות, לגילוי המציאות האמיתית, מלבד העולם שלנו, במקום שבו אנחנו באמת קיימים ולא נמצאים בהסתרה שנראית לנו כעולם הזה. ההסתרה היא הפרסא ואנו בעולם הזה נמצאים עוד לפני המחסום (ראו שרטוט מס' 1).
אם אנו רוצים לגלות מציאות נוספת למציאות שאנו רואים עכשיו, ולגלות רצונות נוספים בעולם הזה, כלים ואורות נוספים, אז עלינו להעלות מ"ן, מי נוקבין, בקשה, למלכות דאצילות הנקראת שכינה. עלינו להביא את מלכות לזיווג עם זעיר אנפין דאצילות הנקרא הקדוש ברוך הוא, ובכך לגרום לזיווג הנקרא "קודשא בריך הוא ושכינתא". אם אנו מגיעים לזיווג הזה, אז המלכות שמקבלת אור מזעיר אנפין נקראת "בית המקדש". כשאנו מעלים את המ"ן לשכינה ורוצים שזה יתקיים, העבודה שלנו נקראת "עבודת הכוהנים", "עבודת אהרון", כך אנו מגיעים לעבודה הנכונה. 
לפני העלייה לדרגת הנשמה השבורה, יש לנו עדיין עבודה בעולם הזה. עלינו להיכנס לקבוצה, כי רק בקבוצה אנו יכולים לברר את הרצונות שמביאים אותנו לקשר עם הבורא, לכן הקבוצה מהווה קרש קפיצה מ"האני" שנמצא בעולם הזה לבורא. האדם מגיע לקבוצה ויחד איתה הוא מפתח רצון משותף לתיקון, ואותו הוא מעלה למ"ן. תחילה הוא מרגיש את עצמו ממש במדבר, ללא אור החיים, וכשהוא מעלה את הרצון הזה, כבר מתרחש הקשר, הגילוי עם הבורא.

בפרשת "תצווה", מה משמעות המונח "ציווי"?
"ציווי" מלשון מצווה וגם מלשון עצה, עצות. קיבלנו על עצמנו לקיים את תרי"ג המצוות, כי אנו כאמור הפוכים מהבורא, כפי שמסביר לנו ספר הזוהר. כלומר, אנו נמצאים בעולם הזה וצריכים לעבור מהעולם הזה לעולם אין סוף על ידי עלייה בחמישה עולמות, עשייה, יצירה, בריאה, אצילות ואדם קדמון, שהם חמש הדרגות של תיקון הנשמה (ראו שרטוט מס' 1).
אם מתגלים 20% מהרצונות שבנשמה שלנו וכולם רעים, ממש רעים, אנו מתקנים אותם תחילה בעולם העשייה, בחמישה פרצופים שהם חמש דרגות פרטיות, וכל דרגה פרטית מתחלקת גם היא לחמש ספירות, כך יש לנו עשרים וחמש מדרגות בעולם העשייה. לאחר מכן מתרחש אותו דבר בעולם היצירה, אלא שאז מתגלים כבר 40% מהרצונות, כלומר, מתגלים לנו 20% רצונות נוספים. לאחר מכן מתגלים 60% , 80% , כך עד שמתגלים כל 100% הרצונות השייכים לנשמה. בכמה שהאדם מתקן את הרצונות האלה בכל תיקון קטן אף בשלבים הקטנים ביותר, כך הוא רואה יותר, הוא מרגיש כבר מעבר לעולם הזה שבו הוא נמצא כעת. הוא רואה קצת יותר פנימה, מבין קצת יותר את הקשר בין הדברים, איך הכול מתגלה, ובאיזה מקום הוא קיים באמת.
בעולם שלנו, בספֵרה הקטנה הזאת, אנו מרגישים רק דרך חמשת החושים הגופניים שלנו, והגוף הגשמי יכול להיות חי או מת. אם נתחיל להרגיש דרך הרצונות שבנשמה, נתחיל להרגיש ספרה רחבה יותר. כביכול ניפטר מהרגשת הגוף בהדרגה, כי הגוף הגשמי נותן לנו רק מידה קטנה מאוד מהרגשת הקיום שלנו.
לכן, ככל שאנו מתקנים יותר ויותר את הרצונות שלנו, הרצונות האלה גדלים יותר, לא בכמות אלא באיכות. כשאנו מדברים על תרי"ג רצונות, ההבדל ביניהם הוא בכוח, כי "כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו".
4 ואם בעולם העשייה ההבדל בין רצון לרצון הוא כמו גרם אחד של כוח הרע, אז ההבדל בין רצון לרצון המתגלה לנו בעולם אדם קדמון הוא כמו טון אחד של רע. ההבדלים בין העולמות גדולים מאוד. בדרגות הגבוהות התיקונים קפדניים מאוד ומאוד לא פשוטים, לכן מי שעולה יותר גם נכשל יותר אבל גם בונה את עצמו יותר.
כך אנו מתקדמים ועל כך מדובר בציווי, אנו מצוּוים לתקן את תרי"ג הרצונות האלה. ספר הזוהר מסביר שאנו מתקנים קודם כל את עצמנו ב 365 רצונות "לא תעשה", עד מצב שהוא באמצע עולם הבריאה, באמצע הבינה, ולאחר מכן מתקנים את עצמנו ב 248 רצונות "עשה", וכך מתקדמים ועולים.
רק כשאנו מתחילים לעלות אנו מתחילים לראות היכן אנחנו באמת קיימים. פתאום נדלק אור, כמו בחדר חשוך, ואם קודם לא ידענו היכן בדיוק אנו נמצאים ולכן טעינו בכל דבר ובכל מקום, פתאום מתחיל להיות ברור לנו יותר ויותר היכן אנו נמצאים, אנו רואים עולם נאור, מסוף העולם ועד סופו, אנו נכנסים לנצחיות ושלמות.
רוב האנשים שמוכנים לגלות את חכמת הקבלה נדהמים כשיש להם מגע איתה. קודם כל הם נדהמים מכך שמותר ואפשר לדבר על הדברים האלה בגלוי, כי בדרך כלל נהוג להסתיר דברים אלה. למעשה כולנו רוצים לדעת בשביל מה אנחנו חיים ולמה? אבל נראה לנו שזו חולשה לדבר ולשאול על כך, עד שאדם מגיע למצב שכבר אין לו ברירה. בקרב לומדי חכמת הקבלה מדברים על הכול בצורה גלויה וברורה, כיצד משיגים וכיצד מגלים את המציאות האמיתית וכן כיצד אנו שולטים בחיינו, זה אכן דבר מיוחד.


כיצד ניתן לדעת אילו רצונות צריך לתקן?
הכול מתגלה בדרך. הרי בכלל איננו יודעים במה מדובר, אולם יש סדר פעולות נכון שעל האדם לבצע. כמו שמסבירים לנו בעל הסולם ורב"ש, שני המקובלים האחרונים שהתאימו את השיטה לדורנו, לנשמות שיורדות בדור שלנו לעולם הזה. העבודה שלנו בתיקון הנשמה מפורטת מאוד, כי על ידי תיקון הנשמה נגיע לגילוי הא-לוהות, לגילוי הבורא. נגיע למצב שהמציאות והעולם נפתחים לפנינו.
גם כעת הכול קורה כאן ועכשיו, כל העולמות, כל הנשמות, כל הכוחות העליונים, הכול קורה כאן, רק שאיננו מרגישים זאת. אנו בסך הכול צריכים לפתח בנו יותר את ההרגשה. כלומר, לפתוח את הרצונות שנמצאים בנו, אולם לפתוח אותם כמה שיותר לרוחב הלב ולעומקו. לתת להם הגדרות, להרגיש בהם שינויים, לסדר אותם בצורה כזאת שיהיו בהם הבחנות וחלוקות, כך שכל דבר ודבר הנמצא במציאות יהיה מורגש בנו לעומקו. לאחר מכן כל ההתפעלויות וההתרשמויות האלה יתחברו לתמונה אחת הנקראת "בורא", "הכוח העליון".
מתוך כך אנו משיגים את כל המציאות האמיתית, את כל חמשת העולמות. לאחר מכן, כשאנו מגיעים לעולם אין סוף, הכול מתחבר לאחד. בדרך אנחנו משיגים כל פעם קצת יותר, עד שהכול מתחבר לצורה אינטגרלית אחת שהיא השלמות אליה עלינו להגיע. את פרשת "תצווה" לא פשוט לממש, כי גם לאחר המימוש הראשון שלה, כמו שהיא נכתבה, יש עוד הרבה תוספות. כשאנחנו מגיעים לצורה הזאת, לדרגה של פרשת "תצווה", זו כבר דרגה גבוהה, כי האדם מוכן לקבל כבר את הצורה האמיתית, הנכונה והסופית, למרות שעדיין אינו יכול לקלוט אותה, כי הוא עדיין לא בארץ ישראל, אלא במדבר. הוא עדיין לא במצב של בית המקדש, אבל הוא כבר מתחיל לגדל את המצב הזה. בדומה לתינוק שמרגע שנולד הוא מתחיל לגדול להיות אדם, המבנה כבר קיים בו והוא רק מתקדם ונעשה שלם יותר ויותר. לכן מפרשת "תצווה" והלאה אנו מתקדמים כבר בבניית המבנה שנקרא "אדם" ובהגדלתו.


הפרשה עוסקת בהרחבה בכוהנים ובלוויים, ואנו אומרים שכל אדם צריך לעבור את ההבחנות האלה. האם יש באמת הבחנה מיוחדת לאנשים שהם כוהנים או לוויים, האם יש להם יתרון כלשהו?
יש גם סוגי נשמות כאלה, כי הרצון לקבל שהבורא ברא הוא רצון לקבל אחד, הבורא ברא אותו על ידי אור אין סוף, ולכן גם הרצון לקבל הוא אינסופי (ראו שרטוט מס' 3). הרצון הזה מתחלק על ידי האור לחלקים רבים, לאחר מכן הוא גם מתחיל להרגיש את עצמו לעומת האור כמחולק להרבה מאוד חלקים וחתכים. בדומה לגוף שלנו שיש בו מערכות רבות ותת מערכות, כמו מערכת הלימפה, מערכת הדם, מערכת העצבים וכן הלאה. יש מערכות שהן כביכול חשובות יותר ויש חשובות פחות.

אולם זה רק לכאורה, כי בשלמות הכול חשוב. אם יהיה חסר חלק אחד קטן, אז המערכת כבר לא בשלמות, וזה ברור. אם מדברים על התפקוד בדרך לתיקון ועד גמר התיקון, כשאנו עולים מהעולם הזה עד אין סוף, אז יש הבדל בתיקון המערכות. תחילה מתקנים את המערכות הנקראות "אבות" ולאחר מכן את המערכות הנקראות "בנים".
כלומר, קודם מתקנים את חב"ד, לאחר מכן את חג"ת ולאחר מכן את נה"י (ראו שרטוט מס' 3). בדרך כלל אנו כותבים אותם בסדר הפוך, אבל בדרך התיקון זה מלמטה למעלה. קודם האבות היו בתיקון, חב"ד, אברהם, יצחק ויעקב, שהם ג' קווים, ג' מערכות גדולות מאוד. לאחר מכן חג"ת, שהם הבנים, ולאחר מכן אנחנו, הדור האחרון, נה"י, הנקרא "עקבות המשיח", מפני שאנחנו מתקנים את התיקונים האחרונים, לכן אנו הכי אגואיסטים והאבות הם הכי זכים. ודאי שיש סוגי נשמות שונים בתוך המערכת הכללית, אני, אתה, הוא, היא וכן הלאה (ראו שרטוט מס' 3).
כל "אדם וחווה" נמצאים בתוך המערכת. גם גברים ונשים הם סוגים שונים של נשמות, ובהם יש נשמות השייכות לראש, לתוך ולסוף, לקצוות, לידיים לרגליים, לימין ולשמאל ולקו האמצעי. כך גם לאיברים החשובים שבתוך המערכת כולה שהם מוח, לב וכבד. כמו כן למערכות חשובות נוספות בגוף שלנו, כמו הכליות, הריאות, הטחול וכולי. חכמת הקבלה מדברת על כך בפירוט רב, בחלקים י"ב-י"ג ב"תלמוד עשר הספירות" וכן גם בספר "עץ החיים" של האר"י.
גם התלמידים שמחוברים לקבוצות בכל העולם, כל אחד מהם מתעורר בגלל שיש לו שורש נשמה שצריך להתעורר. כל אחד מגיע מתוך רצון מחלק אחר של המערכת, כשהאחד שייך למקום מסוים והשני למקום אחר, וכך השלישי והרביעי. המערכת הזו כולה צריכה כעת להתחבר, לכן הביאו את כולנו לקבוצה וכך אנו מתחברים.
כלומר, גם אנחנו בקבוצה מהווים מערכת שלמה ובה אנו משלימים זה את זה, ואם אנו מתחברים בקבוצה בצורה כלשהי, אז עלינו להבין שהכוח העליון סידר אותנו בקבוצה בצורה כזאת, ואם נגיע לחיבור בינינו, זה יהיה בדיוק המבנה שמגיע לו לעלות. איננו אמורים לשנות דבר, אלא רק להתקדם.
כך מתגלה מלמעלה, לפי האור שפועל על כל הרצונות, והאור הוא שמברר את הרצונות שצריכים להיתקן בזמננו. כך בכל שנה, בכל רגע, מתגלים רצונות חדשים ואנשים מגיעים לגילוי חכמת הקבלה.

על איזו שמחה מדובר כשכתוב, "שמחת האדם מושכת שמחה אחרת"?
"שמחה" מתעוררת כשאנו יכולים להתחבר בינינו בצורה כזאת שהאור יכול להתגלות. כשהבורא יכול להתגלות בנו, ודאי שאנו מקבלים מכך תענוג שאין כדוגמתו בעולם שלנו, התענוג הוא פי תר"ך פעמים גדול יותר, מפני שאנו מרגישים ממי מקבלים אותו, אנחנו מרגישים מי הוא נותן האור. נניח שאכלתי באיזו מסעדה יוקרתית ובסיום הארוחה אני מבקש מהמלצר את החשבון, ובמקום חשבון מגיע אליי פתאום חבר ילדות ואומר לי, "אני בעל המסעדה, ראיתי אותך עוד כשנכנסת לכאן, והגשתי לך את המנה בשמחה רבה. ודאי שאין צורך שתשלם, אלא גיליתי כלפיך אהבה". ואנחנו יושבים יחד, ואז אינני נהנה כבר מהסעודה, אלא מהקשר שהתגלה בינינו.
אומרים לנו שהאור המוקדש לכל הבריאה נקרא "נר דקיק", ניצוץ קטן מאוד, שברא גם רצון קטן מאוד הנקרא "יש מאין". נקודה קטנה של רצון שנבראה על ידי נקודה קטנה של האור, זו כל הבריאה. בכך שאנו רוצים להפוך את הנקודה של החושך, של הרצון, חזרה לצורת האור, אנו מגדילים את ההתפעלות בתוך הרצון פי תר"ך פעמים. פי תר"ך פעמים הוא עניין המדרגות שבהן אנו עולים. בכך אנו משיגים את גדלות הנותן, את חשיבות הנותן, את הקשר בינינו על פני השנאה שקיימת בהתחלה, במידה שאנו הפוכים זה מזה. לכן השכר עצום, וככל שאנו מכינים בכל פעם את הכלים, כך אנחנו מרגישים זאת.


מה מיוחד בקווי התקשורת, מה הופך את הדבר הזה למיוחד כך שאנשים יכולים להתרגש גם אם אינם נמצאים כאן פיזית?
אנו מגיעים למצב שהעולם דורש להיות מחובר, שהוא חייב להיות מחובר מתוך הרצון הפנימי שמתגלה, מתוך הדרישה של הטבע. לכן אנו מתחילים פתאום לקבל שכל וחושבים שאולי כדאי שגם נפַתח משהו כדי שנשמע אחד את השני מרחוק. כך לפני כמאה וחמישים שנה פיתחנו את הרדיו ולאחר מכן את את הטלוויזיה. התחלנו לפתח את הקולנוע, כך שאפשר יהיה לשמר צורה שהיא דמיונית וכאילו זזה, למרות שלמעשה שום דבר לא זז. לפני עשרים וחמש שנה הגענו לגילוי הקשר שנקרא "אינטרנט", כתוצאה מהרצון שלנו שגדל ודרש מאיתנו יותר אינטגרציה, יותר חיבור בינינו.
הרצון הזה מתפתח ואיננו יכולים לעצור אותו, הוא דורש מכולנו להיות מחוברים יחד יותר ויותר. כיום אנשים סביב העולם נמצאים בהתקשרויות עשרים וארבע שעות ביממה. זה לא היה לפני מאתיים שנה. באותם ימים האדם היה הולך לנוח או חוזר מהחופשה ואז היה מתעניין מה קרה בהיעדרו. היום זה לא קורה יותר, כבר אין ספרים, כי לוקח זמן רב מדי מרגע שאתה כותב, מדפיס ושולח ועד שמישהו קורא. בעתיד הקרוב גם חלוקת העיתונים תהיה במהירות האור, במהירות הקשר האלקטרוני, הכול נובע מתוך הצורך שלנו לתיקון בלבד. 
כיום הגענו למצב שהטבע שלנו שמתגלה יותר ויותר כאחד, כאינטגרלי, מחייב את כולנו להיות בקשר בינינו. לא יעזור לנו להתנתק זה מזה, כי אנחנו כבר מושפעים מכל דבר שקורה בכל העולם. אם בקצה העולם קורה משהו, אז הוא משפיע על מקום אחר, והתהליך הזה ילך ויתגבר. אם למשל נשווה את המצב בין תחילת השנה לסופה בעולם, נראה שכל חלקי האנושות מחוברים ומשפיעים זה על זה בצורה מוחלטת, מכיוון שאנחנו מתקדמים לתיקון הכללי, להיות כולנו "כאיש אחד בלב אחד", במצב כמו שהיינו באין סוף, ולגלות את הכוח האחד בקשר בינינו.
לכן יש לפתח ערוץ טלוויזיה ואתר אינטרנט עבור העולם. שהשידורים באינטרנט ישדרו כמה שיותר בזמן אמת, ממש בצורה חיה, אינטראקטיבית, ושתמיד יהיו אנשים בהידברות סביב השעון, בהסברים, בכל. שהאנשים בכל העולם יתקשרו ביניהם בכל השפות, ולא ירגישו שום פער ושוני בין אחד לשני. כך עלינו לעבוד. כבר התחלנו לעשות זאת במידה מסוימת בשידור חי בצורה אינטראקטיבית.
כולם חייבים להרגיש שאנחנו גוף "חי", כי הרצון של האדם חי באותו רגע שאחרים מרגישים. שידור חי הוא לא כמו שידור שנלקח מתוך ארכיון וצופים בו כמו על מצב שכבר "מת", אנחנו הרי משתנים. ואנשים ירגישו זאת עד כדי כך שהם לא יוכלו לראות יותר סרטים.
אדם ירגיש שהוא כבר אינו מתפעל מסרט. קודם הוא יכול היה לבכות כשצפה בסרט והיה בהזדהות מוחלטת עימו, ופתאום זה כבר לא משפיע עליו. זה כבר לא משפיע עליו מפני שהוא צולם לפני כמה חודשים, הוא לא "חי". ההרגשה חייבת להגיע באותו רגע שהזולת מוסר לך את הרגשות שלו. הצורה החיצונית שבה אנו קשורים בינינו בצורה ויזואלית, היא רק אמצעי להגיע לקשר פנימי בינינו, מלב אל לב. אם נעשה כך, נצליח להגיע ללבבות ולהפיץ את חכמת הקבלה. כל העולם נמשך לזה, למרות שהוא עוד אינו יודע זאת. מי שיבין זאת, מי שבאמת יידע כיצד לספר לעולם את הדברים הנכונים מתוך הלב, ולא רק מהיום, אלא קצת מהמחר, הוא זה שיפתח את הדלת למחר, וחכמת הקבלה בלבד יכולה לאפשר זאת.


כיצד נוכל לדלג על הפער בין המקומות?
למעשה אין מקום. אם אדם יושב מול המצלמה, ואם נוסיף לכך מסכים, וכל אדם שיש לו מצלמה קטנה, דרכה הוא מחובר לאינטרנט, יוכל להופיע על המסך, אז לא תהיה בעיה של מקום. אנחנו נהיה יחד, האחד יראה את האחר בכל רגע נתון. כיום אנו רואים עד כמה הקשר האלקטרוני אינו מפריע, אלא דווקא מחבר בינינו.


מה ההבדל בין המקום הפיזי לבין הזמן?
זמן זה משהו אחר. המקום הפיזי לא מפריע, כי המקום הפיזי הוא מצב שבו הגוף של אחד נמצא כאן והגוף של האחר נמצא שני מטר ממנו, או 20 אלף קילומטר ממנו, זאת ה"בהמה" בלבד. לעומת זאת הרצונות והמחשבות בינינו פועלים מיד, במהירות האור. כולנו, בכל העולם, כבר נמצאים במערכת אינטגרלית, ולכן גם אם האחד מדבר עם השני או אפילו אם הוא רואה את האחר דרך אמצעי התקשורת השונים, הרצונות שלהם מחוברים.

גם כשאנחנו מתחברים לפעמים, או מגיעים לאיזה מקום מפגש, איננו מרגישים את המרחק, הרי דיברנו אתמול ושלשום, וגם ראינו זה את זה. היום זה נעשה כל כך טבעי עד כדי כך שהמרחק כבר לא משפיע.

מדובר על הבורא, זה בינה, א-לוהים. אם אנו רוכשים את הכוח שנקרא כוח ההשפעה, כוח האהבה, אז ודאי שמגיעים לברכה.

bottom of page