top of page

פרשת "בהעלותך"

(במדבר ח', א' – י"ב, ט"ז)

 

 

פרשת "בהעלותך"

"בהעלותך את הנרות"

 

פרשת "בהעלותך" מכילה פרטים רבים. סיפור הפרשה מתחיל כשנה לאחר שבני ישראל קיבלו את התורה, העם מתפקד ונערך למסע, ואז גם מתחילים להתגלות קשיים בתוך המחנה.
בתחילת הפרשה, כהמשך לפרשה הקודמת, מדובר על חנוכת המזבח, על פרטים הקשורים בהדלקת המנורה שעמדה במשכן, ועל ההליך המיוחד שהלוויים צריכים לעבור כהכנה לעבודת המשכן. בהמשך מצוינת שוב המצווה של הקרבת קורבן הפסח לאותם אנשים שהיו טמאים, או שהיו בדרך ולא יכלו להקריב את קורבן הפסח, וזו הסיבה שה' מעניק לבני ישראל את מצוות הפסח השני. כמו כן מסופר על ענן קבוע שעמד מעל המשכן, כאשר הענן התרומם, זה היה סימן ואות לבני ישראל שהם יכולים להמשיך במסע.
לאחר מכן ה' מצווה על משה להכין שתי חצוצרות כסף שישמשו לכינוס העם בפתח אוהל מועד, בעת מלחמה, בזמן הקרבת קורבנות או בשבתות וחגים.
לאחר מכן מסופר על הרשעים שבעם שהחלו להתלונן על ה' ועל משה, ועל האש שפורצת, שאוכלת והורגת את הרשעים. בהמשך, קבוצת הגרים שהצטרפה לבני ישראל מתלוננת, וגם משה מתלונן. הוא מקבל הוראה לאסוף שבעים איש מזקני ישראל, שיסייעו לו בהנהגת העם, ובמשך חודש ימים להאכיל את בני ישראל בשר, וזה בעצם הפיתרון לתלונות אלה. בני ישראל מקבלים את הבשר, יורד שְׂלָו על המחנה, ויחד עם זאת עקב התלונות, הם מקבלים עונש ורבים מהם נהרגים, לכן המקום הזה נקרא "קברות התאווה".
בסוף הפרשה מתואר החטא של מרים. מרים משוחחת עם אהרון ושואלת, מדוע הבורא נגלה למשה בלבד, הרי הוא נגלה גם לה ולאהרון. היא מקבלת תשובה, הבורא מתגלה ואומר שעם משה הוא מדבר "פה אל פה", בצורה שלא דיבר עם שאר הנביאים או בני האדם. וכעונש על דבריה מרים חלתה בצרעת שבעה ימים. בסוף שבעת הימים היא חוזרת אל העם והעם ממשיך בנדודיו. פרשה זו עמוסה ורוויה בתהליכים.

"אין מקרא יוצא מידי פשוטו",
1 אי אפשר להבין את הדברים כפשוטם. אלא יש תורת אמת, שזו חכמת הקבלה, המסבירה את הדברים בצורה אחרת לגמרי, בצורה אמיתית. לא כסיפור היסטורי או תיאור גיאוגרפי או כל דבר אחר, אלא שהכול קורה בתוך האדם, כי התורה ניתנה רק כדי לתקן את הלב והיא מדברת רק על כל מה שמתרחש בלב, היינו, ברצון של האדם, שאותו עלינו לתקן. התורה כהוראה מספרת לנו כיצד ובאילו שלבים אנו מתקנים את הרצון שלנו כדי להגיע למטרת הבריאה, לשם כך התורה ניתנה, "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין". 2 עלינו לתקן את היצר הרע, ולא לשמוע סיפורים על מרים, אהרון, משה והשְׂלָו, ועוד כל מיני דברים יפים שכביכול קרו.


בתחילת הפרשה מדובר על "בהעלותך את הנרות", 3 על חנוכת המזבח והדלקת המנורה.
מדובר רק בתיקון הנשמה. שנה לאחר שבני ישראל יצאו ממצרים, כלומר, כשהגיעו לאחר כל המאורעות לדרגה השנייה, מתחיל שלב חדש, תיקון ברמה אחרת, ברמה הבאה. כאן צריך להיות כבר תיקון עמוק יותר, פנימי יותר, גבוה יותר. עכשיו, התיקון שעל האדם לבצע ביציאה ממצרים, לאחר שכבר התעלה מעל הרצון לקבל שלו, זה להתחיל לתקן אותו. בכך שהאדם מחזיק את עצמו גבוה יותר, בזה שמגיע אליו האור העליון ומחזיק אותו כמו מגנט, בכוח ההשפעה שלו למעלה מהאגו, אז האדם כבר יכול להתחיל לתקן ולקדש אותו. זה נקרא "לקרב" את עצמו לבורא, על ידי זה שהוא מתקן את האגו.
לכן כל העבודה שלנו זו עבודת הקורבנות, עד כמה אנו יכולים להקריב את האגו שלנו מכוונה על מנת לקבל לכוונה על מנת להשפיע, ועל ידי זה להתקרב. ''קורבן'' מלשון קרוב, להתקרב. כאן מדובר קודם כל על עבודה רוחנית, כלומר, לא על תיקון הרצון לקבל ממש, אלא כיצד לקנות קודם כל את תכונת ההשפעה, והמנורה היא שמסמלת לנו את זה.
המנורה אינה כמו החנוכייה שבה אנו מדליקים נרות משמאל לימין, ויש המדליקים מימין לשמאל, אלא מדובר על להדליק לכיוון האמצע, כלומר, לאסוף את כל הנרות, את כל האור במשך ששת ימי עבודה ליום השביעי, לשבת.
המנורה מסמלת שישה ימים, את תכונת הבינה. כך ספר הזוהר מפרש, וכך הרב"ש מפרש ב"שלבי הסולם", שהמנורה מסמלת לנו את צמצום ב', את העבודה באמונה למעלה מהדעת. האש שלה עולה, כלומר, לא משתמשים בחומר עצמו, אלא כדי להדליק, כדי להאיר למעלה מהחומר, וזה נקרא שאנו עובדים בהתעלות למעלה מהרצון לקבל שלנו, ובונים את התכונה להשפיע על מנת להשפיע, "תשובה מיראה", ומגיעים לדרגת הבינה, לחפץ חסד. בעבודה הזאת, אנו מתעלים מעל כל הרצונות שלנו.
העבודה שלנו ברוחניות כוללת שני שלבים, אנו מתחילים לעלות מעל האגו שלנו שכל הזמן גדל, שלב אחר שלב, מהשלב הראשון ועד השלב החמישי. האגו כל הזמן גדל כהר סיני, ואנחנו מתעלים מעליו, ובכל יום מדליקים יותר ויותר נרות, בכל שלב ושלב, עד שאנחנו מדליקים את כל הנרות (ראו שרטוט מס' 1).

בהעלותך
תוכן
מקורות

"בהעלותך את הנרות"

"ובהעלות, פירושו, שבזמן שהספירות מושקות ורוות מהחכמה, שהיא השיקוי של הנחל, בינה, אז מתעלים העליונים, וברכות נמצאות בכולם. וכולם שמחים.
ונמצא, שהטבת הנרות היא הארת החכמה, יין, הנמשכת מבינה. והעלאת הנרות, היא המשכת שפע החסדים שאינו נפסק מהחכמה. ועל כן כתוב, ובהעלות".

 

זוהר לעם, בהעלותך, 23

בהעלותך את הנרות

על כל הרצונות שלנו, חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד ויסוד, אנו יכולים לרכוש את תכונת ההשפעה. תכונת ההשפעה הכוללת מגיעה לנו בשבת, ביום שאוסף, ביום שהוא סיכום של כל ימות השבוע. לכן מי שהכין את עצמו לקראת ערב שבת יש לו מה לעשות בשבת, ו"מי שלא טרח בערב שבת מהיכן יאכל בשבת?". 4 בשבת יש לנו סיכום של כל העבודה, ואנו מגיעים לאור גדול מאוד, האור הזה הוא מעל הכול. אין עבודה, יש רק מנוחה, כל זה מסמל לנו את גמר התיקון.
בינתיים אנו עושים את התיקונים האלה במנורה, כתיקונים של בינה, ומשתוקקים להגיע לכתר. מלכות הרוכשת את תכונת הבינה מעלה את עצמה עד דרגת כתר, כי היא מתעלה יותר ויותר מעל החומר שלה, מעל העביות שלה, וכך האדם מגיע עד לדרגת הכתר.
משה חייב ליצור את המנורה בעצמו, על פי הדוגמה שהבורא מראה לו, מחתיכת זהב שלמה. ''זהב'' הכוונה ''זה-הב'', זה הרצון לקבל שלנו, האגו שלנו, שדווקא ממנו, עלינו לבנות משהו שממנו יוצא האור, כלומר כלי שכולו יהיה בכוונה על מנת להשפיע. זה הסמל של המנורה, ועלינו להדליק אותה לכיוון האמצע ולהגיע לדרגת הבינה, ועל ידי תכונת הבינה להגיע לכתר.
לאחר מכן הבורא אומר למשה לגבי הלוויים, שעליו לעשות תיקון. מדובר בתכונה בנו הנקראת ''משה'', כי מדברים רק על האדם ועל מה שקורה בתוכו. לא מדובר על כך שבצד אחד נמצא משה, בצד שני עם ישראל, בכיוון אחר מרים, ובכיוון אחר אהרון, אלא כל ה"תיאטרון" הזה נמצא בתוך האדם, התורה מדברת אל אדם אחד שבו כלול הכול.
לכן האדם נקרא "עולם קטן", הבורא מתייחס לכל אחד מאיתנו כאל עולם קטן שבו יש הכול, כל המציאות, כמו שאנו לומדים מתפיסת המציאות. לכן אין חוץ מהאדם שום דבר, מה שהוא תופס, מה שהוא מרגיש, כל היקום נמצא בתוכו, אלא שכעת הוא עדיין לא מרגיש זאת, כי בתפיסה שלו, ברצון לקבל שלו הוא מחולק לחלקים, כך שיש ברצון לקבל חלקים שהוא לא מרגיש שהם שלו. כביכול האדם קיבל זריקת הרדמה הגורמת לו לא להרגיש חלק מהגוף שלו, חברים, כדור הארץ, כוכבים השמש והירח. הכול נמצא בתוך הרצון לקבל של האדם, בתוכו ממש, אלא שיש בו מעין ליקוי בראייה, בתפיסה, בהרגשה, שמונע ממנו לראות ולהרגיש זאת.
אנו לומדים מתפיסת המציאות שהנשמה שלנו מתחלקת לשורש, נשמה, גוף, שהם הכלים הפנימיים שבהם אנו מרגישים את ה"אני", וחוץ מהם הנשמה מתחלקת ללבוש והיכל, שהם שני רצונות הנמצאים כביכול מחוץ לנו. כלומר, אנו מרגישים שהם נמצאים מחוץ לנו. לכן תפיסת המציאות שלנו מתחלקת ל"אני" ומה ש"מחוץ לי", אולם זו ממש טעות. כשאנו מתחילים לתקן את הרצונות שלנו, אנו מתחילים להכיר בטעות הזו בהדרגה, ולקרב גם את הרצונות החיצוניים, לקשר אותם פנימה. אז האדם נעשה כאדם הראשון, הכולל בתוכו את כל המציאות, ומרגיש שהוא היחיד שנמצא מול הבורא.
"משה" זו תכונת ההשפעה שבנו המושכת אותנו לדבקות בבורא, תפארת, נצח דזעיר אנפין, הוא מתחיל עכשיו לקדש את יתר הרצונות שלו הנקראים "לוויים", קו שמאל. עלינו לתקן את הרצונות האלה, לבצע עליהם מספר פעולות, לנקות אותם, לטבול במים, לנקות את הבגדים שלהם הנקראים "לבושים" - שהם מסך ואור חוזר על הרצונות האלה. אז עלינו להביא אותם גם לאוהל מועד, וסביבם, סביב הרצונות הנקראים "לוויים", להביא את כל יתר הרצונות שיתמכו בהם, זה נקרא להביא את כל עם ישראל.
''אהרון'', התכונה שכנגד משה, יבצע תיקונים, כי נצח והוד, שהם משה ואהרון, עובדים יחד. כל הרצונות הנקראים "לוויים" מגיל 25 עד 50, קשורים לעבודה הנקראת "עבודת אוהל מועד". הם נמצאים שם, גם לאחר שכבר עשו את התיקונים האלה. זה מתחיל מגיל 25 עד 50, כי לפי הספירות זה מז"ת דבינה ועד מלכות. יוצא שלאחר מכן הרצונות האלה גם נשארים בעבודה, אבל כבר בעבודה נוספת, זה נקרא שהם הופכים להיות במקום עובדים לשומרים.
התורה מספרת לנו על פרטים רבים שיש בתוך האדם, כיצד עליו לעבוד עם כל תכונה שבו. בעבודה זו אנו נעשים פסיכולוגים טובים, כל אחד לעצמו.
לאחר מכן יש לנו פסח שני. "פסח" מהמילה פָּסח. אדם שמתעלה מעל הרצון לקבל, הכוונה שהוא "יוצא ממצרים", בכך הוא מבצע קורבן פסח, כלומר הוא מתקרב על ידי כך שהוא פָּסח, שיצא ממצרים. עכשיו עליו לבדוק את עצמו, האם התעלה מעל הרצון לקבל שלו או לא. הוא כבר נמצא כביכול בסיבוב שני, כי מדובר שנה לאחר יציאת מצרים, כלומר, אנו מתעלים בתיקון הפנימי שלנו, בשינון הדברים, אולם ברמה אחרת, בדרגה גבוהה יותר, שבה הרצון לקבל גדול יותר. ואז על האדם לבדוק את עצמו, האם הוא יכול לצאת מעל הרצון לקבל או לא, האם הוא יכול לקדש את עצמו בעביות גדולה יותר או לא. אם אינו מסוגל לעשות זאת בזמן שנקרא "פסח בשנה השנייה", אז יש לו אפשרות נוספת לקדש את עצמו בפסח השני, כלומר, לאחר המעמד הזה יש אפשרות נוספת.
יש מאמר של רב"ש על פסח שני, על פניו לא כל כך מובן לנו איך זה קורה, שאדם עובר את הפסח עצמו, ובפסח השני הוא מקדש את עצמו, ורק אז עליו להביא קורבן, אין לו שבוע פסח. יש כאן תיקונים שונים, לאחר שהוא מתקן את עצמו בפסח שני, התורה מספרת לנו בהדרגה מה עלינו לעשות, לכן היא נקראת "הוראה".
בהמשך הפרשה אנו מתקדמים לענן שהיה מעל המשכן. כשהענן יורד על המשכן, בני ישראל נמצאים במקום, וכשהוא עולה, הם הולכים אחריו. במאמר "הדגלים" מתואר כיצד עם ישראל מחולק לשנים-עשר שבטים. כלומר, שכל הרצונות של האדם הם י-ה-ו-ה, כל חלק במבנה הפנימי של הנשמה שלו מחולק לשלושה קווים, סך הכול יש שנים-עשר חלקים, והם מסודרים כך שמתחילים ממזרח לכיוון דרום, וכך מתקדמים.
מאמר "הדגלים" מסביר באיזו צורה בדיוק הולכים, כלומר, באיזו צורה מתקנים כל רצון וכל צד בתוך הנשמה שלנו, כדי לבצע את הצעדים הללו. כל פעם שאיננו יודעים כיצד להתקדם במדבר או לאיזה כיוון הולכים, יש ענן שמתרומם ונע, והאדם יכול ללכת אחריו, רק בתנאי שהוא יודע כיצד לנהל את הרצונות הפנימיים שלו. לדוגמה, קודם מחנה אפרים, לאחר מכן מחנה ראובן וכן הלאה. יש סדר מיוחד שלפיו האדם עובד עם הרצונות שלו, ואז הוא כביכול כמו מכונה מבפנים, מכין את עצמו כל פעם לפעולה, וכשהוא מבצע זאת בדיוק ובהקפדה מתקבל המסע שנקרא "בני ישראל במדבר".
אפשר לספר על כך הרבה, אבל בעצם זה מה שעלינו לדעת. נראה לנו שבני ישראל הסתובבו ארבעים שנה במדבר, אבל "ארבעים שנה" זה מרגע שהאדם יוצא ממצרים, רק אז הוא מתעלה מעל האגו, עד שהוא מתעלה מעל כל ההבחנות, עד שיוצא לגמרי מעל הרצון לקבל שלו, ויכול לשלוט עליו. זו העבודה במדבר (ראו שרטוט מס' 1).
בני ישראל כביכול חונים זמן רב במקום אחד. לאחר מכן בהדרגה באים, קמים, אוספים ומזיזים את עצמם קילומטר, שניים, ואז שוב יושבים זמן רב. בינתיים נולדים ילדים, מתים אנשים, וכך ממשיכים ומתקדמים. כלומר, השהייה בכל מקום היא שהייה ארוכה, עד שמתקנים באותו מקום את הרצון החדש שהתגלה. עד שהם מעלים את עצמם מעליו, הם מקריבים כל הזמן קורבנות.
דרך המסע הזה אנו רואים שיש המון בעיות, מתגלים רצונות למיניהם והאדם צריך להתמודד איתם. הרצונות האלה הם רצונות שמגיעים ממשה, מאהרון, ממרים, מהכוהנים מהלוויים ומבני אהרון, כל מה שלמדנו בפרשה הקודמת, ומכלל ישראל ודאי. כמו כן, פתאום מגיעים כביכול כוחות חיצוניים כלומר, הרצונות, קליפות שמתעוררות בתוך האדם, גם כאלה שיצאו ממצרים כי סחבו אותם, כל ה"ערב רב" שלא היו צריכים לצאת, אבל בכל זאת יצאו וכן הלאה.
כלומר, האדם מתחיל למיין את כל הרצונות שלו, ורואה בתורה כיצד הוא מתקן אותם. יש רצונות שהוא מתקן על ידי אש, יש תיקונים על ידי מים, יש רצונות שעליהם יש לשבת שבעה ימים מחוץ למחנה, יש רצונות מתים ועוד הרבה מאוד תיקונים.
בכל התהליכים האלה אנו מתקנים את הרצונות שלנו. יש רצונות שאנו הופכים לרצונות מתים, שאיננו רוצים להשתמש בהם, ויש רצונות שאותם מתקנים בזה שמעבירים אותם דרך תכונת ההשפעה באור החסדים, זה נקרא ש"טובלים אותם במים" וכן הלאה. כלומר, התורה מספרת שיש כאן תיקון הדרגתי, קפדני מאוד, של כל רצונות האדם.
לאחר מכן התורה מסבירה לנו על שתי חצוצרות, שבניגוד למנורה הן כבר נעשו מהקו השני, מהכסף. החצוצרות האלה נועדו כדי לקרוא איתן לכל בני ישראל. בחצוצרה אחת או בשתי חצוצרות, בכל מיני תרועות, בכל מיני סימנים, האדם מתעורר. הרצונות האלה או רצונות אחרים, הכוהנים או הלוויים או עם ישראל, צריכים לבוא לאוהל המועד, וכך לנוע קדימה.
החצוצרות הן סימן יפה, כמו שליחת פקודות דרך רשת. עלינו להבין שכך האדם מתעורר, מהחצוצרה הזאת, מהקול הפנימי שלו, שעל ידו הוא יודע אילו פקודות עליו לבצע. כלומר, מספיק לו לדעת את קול ה', לבצע אותו בפקודת החצוצרה וכבר הרצונות מתחילים להישמע ולבצע את הפעולות. בתוך האדם מצטברים התיקונים, כך שהוא כבר עושה תיקונים בדרגה גבוהה יותר. מספיק לו לעשות חצוצרות, מספיק לו לבצע את התרועה, והרצונות שלו כבר מתחילים לנוע ולהסתדר. כמו שדיברנו במאמר "הדגלים" שהם מתחילים לזוז ממזרח לדרום וכן הלאה.
לאחר שמגיעים למצב שמכל התיקונים יש לנו כבר כוהנים ולוויים, ועוד לפני כן מנורה וחצוצרות, כאלה תיקונים גדולים, אנו צריכים את התגלות היצר הרע, כדי שיהיה מה לתקן.
אז באים ה"חברים" שלנו מבפנים, כלומר כל הקליפות שיצאו ב"מקרה" ממצרים, מתעוררות כעת. "יצאו ממצרים" זה לא שאנו יוצאים ממצרים, אלא אנו מתעלים מעל הרצון לקבל על מנת לקבל, זה נקרא שיצאנו ממצרים. הרצון הרי נשאר, ואנו רק נמצאים מעליו, מעליו זה לא נקרא שתיקנו אותו. כעת מתעוררים למטה, בתוכנו רצונות אגואיסטיים שונים שעלינו לתקן, יש לנו רצונות רבים, כלים שאפשר לתקן. אז באים הרשעים ומתלוננים על משה, התלונות הן תמיד קודם כל על משה. זה ברור.


לאחר מכן גם הגרים שהצטרפו לישראל ביציאת מצרים, מתלוננים. הם רוצים בשר.
מדובר כבר על משהו אחר. הגרים רוצים לקבל על מנת לקבל, את החלק הנקרא "בשר". הנשמה שלנו, הרצונות שלנו, מחולקים לשורש, נשמה, גוף, לבוש, היכל, או מוחא, עצמות, גידין, בשר ועור. את ה"עור" בכלל אסור לנו לתקן, זו הקליפה החיצונית, אין עליה תיקון. אבל על הבשר יש תיקונים חלקיים, על הבשר אנחנו גם עושים מילה, פרייה, אטיפת דמא. בנוגע לבשר אנו רואים גם על הגוף שלנו שהאדם משמין, אדם מרזה, מוריד בשר, כלומר, אלה דברים שמשתנים, הבשר הוא חלק שמשתנה, אפשר לתקן אותו יותר או פחות. השאלה היא, האם ניתן לתקן?
הגרים אומרים, "אנו רוצים אותו בשר כמו שאכלנו במצרים, "על מנת לקבל", בצורה כזאת אנו רוצים, "איפה הדגה, איפה הדגים השומים והבצלים?"
5 שום ובצל אלה כביכול הרצונות הקודמים. המקובלים, וביניהם הרב"ש, כתבו, ש"בצל" משמעותו בצֵל, ו"שום" אלה השאלות שכל הזמן מתעוררות.
כעת הגרים משמיעים טענה, האדם מרגיש שפתאום הוא רוצה מאוד לחזור למצב הקודם, הוא מתחיל להיזכר כמה טוב היה לו, בכל זאת הייתה לו הנאה, הוא נהנה גם מהחיים הקודמים. מדוע עכשיו הוא אינו יכול להשתמש ברצונות האלה ובצורה של מצרים, או מדוע זה אסור עכשיו, הוא לא מבין זאת. מתעוררות כאלה שכבות, מתעוררים כאלה רצונות בתוכנו, שאיננו מודעים לכך שאנו יכולים להיכשל בהם.
אותם רצונות מקבלים עונש, נותנים להם לטעום בשר, את השְׂלָו, ואז כביכול יש להם הכול, כל טוב, "בבקשה קחו", אבל יש להם בעיה, הם מתים בהמוניהם. אז הבורא נותן מ"ן, כלומר, תיקון כנגד הדברים האלה. מ"ן זה מי נוקבין, מ"ן זה כוח הבינה שמקבלים. אי אפשר להגיע למ"ן, לכוח הבינה, אם לא עוברים את השלב הלא נעים הזה, שרוצים כביכול לחזור ולאכול כמו במצרים. אמנם משתדלים בכל הכוח לצאת מזה אבל לא מסוגלים, כי כן רוצים זאת, וממש נהנים מאותה קבלה על מנת לקבל. אולם אז, מקבלים מכה חזקה, ורק כתוצאה מזה מקבלים את כוח ההשפעה. ניתן להבין ולראות עד כמה זה קשור בזה, התיקון קשור במכה, ואי אפשר בלי הכרת הרע להגיע לתיקונים.
מגיע מ"ן, ומכאן ועד סוף התהליך, עד הכניסה לארץ ישראל, יש לבני ישראל מ"ן. הם עולים ועולים, כלומר, מהשנה השנייה והלאה הם כבר עולים במדרגות בכוח הבינה, בקו האמצעי, בכך שרוכשים כל פעם על עצמם את תכונת הבינה. זה נקרא שהמנורה צריכה להיות "באמצע", כי תכונת הבינה נמצאת באמצע, בין כתר למלכות. ובתכונת הבינה יש לנו גם את תכונת ההשפעה מהכתר שמשפיעה לאחר מכן למלכות, וגם את תכונת הקבלה ממלכות כדי לעזור לה להידמות לכתר, ובינה כאמור נמצאת באמצע. לכן כשמדליקים מנורה יש להדליק אותה לכיוון האמצע, ולא מקצה לקצה.
לקראת סוף הפרשה מרים מתחילה לדבר, עלינו להבין מכך שלא מתעוררים רק רצונות כמו גרים או מצרים או ערב רב, אלא מתעוררים רצונות שהם קרובים מאוד לתיקון, ודווקא הם מקבלים הכבדת הלב. יש בעיה עם אהרון, עם שני בני אהרון, וגם עם משה. משה התחתן קודם עם ציפורה, וכעת מרים מתלוננת, מדוע הוא התחתן עם כושית. מה גם שיתרו חותנו של משה בא ומתחיל ללמד את עם ישראל כיצד לקיים את הדינים ולחלק את העם. את כל החכמה הזאת למדנו דווקא מיתרו, שכביכול אינו שייך לישראל, הוא הצטרף לישראל ולאחר מכן עזב.
עלינו להבין שיש כאן מנגנון עשיר מאוד של תכונות שונות באדם, של רצונות שונים, גם גבריים, גם נשיים, גם דומם, צומח וחי, המתקשרים ביניהם, וכן צורת ההתקשרות ביניהם. כיצד האדם נמצא כל הזמן בברורים ומבין עם כמה רצונות ובאיזו התכללות והתקשרות ביניהם עליו לעבוד בכוונה על מנת להשפיע, ולהשפיע על מנת להשפיע.
מרים היא נביאה, אותו רצון שקשור לבורא, "נביא" נקרא אדם שמדבר עם הבורא, שנמצא איתו בגילוי, הרצון הזה שבנשמה, מרים, פתאום מגלה את עצמו כנגד משה. גם אהרון נמצא איתה כביכול בקשר מסוים, ולא מובן כיצד שני רצונות כאלה פתאום מקבלים כזה קלקול, ועוד מאשתו של משה. כלומר, לרצונות האלה, לתכונות האלה של מרים ואהרון, נראה כביכול שהרצון של משה הנקרא "אשתו הכושית" לא כל כך בסדר, וגם לא בסדר שמשה שולט כביכול לבד.
למעשה יש פה מעין ברור מעניין מאוד בדרגה גבוהה מאוד בנשמה, שכבר עוברת תיקונים מתקדמים מאוד. מכאן אנו מבינים, ש"אל תאמין בעצמך עד יום מותך". 6
מרים עוברת תיקון של הרצון הזה, ובכך מסתיימת פרשת "בהעלותך". "בהעלותך" כלומר, אילו פעולות הדרגתיות האדם צריך לעשות כדי לעלות, "בהעלותך לקודש", לדרגת הבינה. מדובר על כך רבות במאמרים של רב"ש, כמו גם ב"שלבי הסולם" יש מאמרים על פרשת "בהעלותך", לדוגמה: מאמר תל"ה - "בהעלותך את הנרות", מאמר תל"ו - "וזה מעשה המנורה", מאמר תל"ז - "ויעש כן אהרון", וכן במאמרים נוספים. רב"ש כתב מאמרים במשך שש שנים, משנת 1984 ועד 1991 , לפי פרשיות השבוע, לכן יש לפחות שישה מאמרים על כל אחת מפרשות השבוע
"וידבר יהוה אל משה לאמור: דבר אל אהרון ואמרת אליו: בהעלותך את הנרות אל מול פני המנורה, יאירו שבעת הנרות." 7 אנו רואים בצורה עקבית, שהבורא מדבר בדרך כלל דרך משה. כלומר, יש בנו, באדם, תכונה הנקראת "משה", ודרך התכונה הזאת אנו מקבלים גישה לכל הנשמה שלנו. אנו מתחילים לראות מה הקשר של כל פרט ופרט, של כל רצון ורצון, כל תכונה ותכונה עם הבורא, וזאת – רק דרך משה.


"ובהעלות, פירושו, שבזמן שהספירות ונרווים מושקות ורוות מהחכמה, שהיא השיקוי של הנחל, בינה," שיוצא מבינה זעיר אנפין למלכות. "אז מתעלים העליונים, וברכות נמצאות בכולם. וכולם שמחים. ונמצא, שהטבת הנרות היא הארת החכמה, יין, הנמשכת מבינה. והעלאת הנרות, המשכת שפע החסדים שאינו נפסק מהחכמה. ועל כן כתוב, ובהעלות".
אנו לומדים, שאור חכמה מגיע לנו מלמעלה למטה, ועלינו לקבל אותו באור דחסדים שעולה מלמטה למעלה, זה נקרא "להדליק" את הנרות, "להעלות" את הנרות. כתוב "בהעלותך" דווקא, כי אסור לנו למשוך את אור החכמה מלמעלה למטה, אלא צריכים לעלות לקראתו, מלמטה למעלה, וזו הכוונה "בהעלותך את הנרות".
אנו נותנים לאור החכמה את כל הלבוש, אור חסדים, זה נקרא שאנו "מדליקים את הנרות". "נר" נקרא חומר מזהב, גוף המנורה עשוי זהב, זה חומר הרצון לקבל הנקי, נטו, ממנו עושים "מנורה", כלומר כלי שיש לו צורה כזו, שיכול להיות כולו מכוון לאור. בפנים יש "שמן" שזה חומר, רצון לקבל, וכן "פתילה" שזה המסך, מדליקים את הפתילה שבה נמצא השמן, וכך יש לנו אור.
כלומר, כל צורת עבודת המנורה בעולם שלנו מסמלת לנו חומר, כלי עם חומר הרצון לקבל שעליו יש מסך ואור חוזר. כך יש לאדם קשר עם הבורא, עם המקור, ובקשר הזה הוא נדלק, מאיר שם האור. האור נמצא בין הרצון לקבל והמסך לבין הבורא. ביניהם נמצאת "אש" המסמלת לנו את מידת ההתאמה, מידת הקירבה, מידת הקשר ביניהם, למרות שבפנים, בתוך המנורה הזאת, נמצא הרצון לקבל כולו, וכך גם הגוף שלה הוא כולו מרצון לקבל. זו מעין אש, כמו שיש פלוס ומינוס וביניהם ניצוץ קבוע, חשמל, כמו שעובר ברק ללא הפסק. כך אפשר לדמיין את עבודת המנורה.


"וביום הקים את המשכן, כיסה הענן את המשכן, לאוהל העדות; ובערב יהיה על המשכן, כמראה אש עד בוקר. כן יהיה תמיד, הענן יכסנו; ומראה אש, לילה. ולפי העלות הענן, מעל האוהל. ואחרי כן יסעו בני ישראל; ובמקום אשר ישכון שם הענן, שם יחנו בני ישראל". 8 
יש עננים המסתירים, יש עננים המגלים, יש ענני כבוד, יש ענן המסתיר את השמש, יש סוגים שונים של עננים. מדובר בכיסוי מהבורא, ששומר, לפי הסימנים האלה האדם צריך להמשיך קדימה. כלומר, כשהולכים בצורה כזאת, זו עדיין דרגת הקטנות. כל המסע במדבר הוא בעצם קטנות, כי בינתיים לא מגיעים לארץ ישראל, שבה כבר משתמשים ברצון לקבל בכוונה על מנת להשפיע, כל ארבעים שנות המדבר הן עד שמגיעים ממלכות לבינה.


תמיד המסעות והתנועה מושכים את אור החכמה לאחר התיקון בחסדים. מהו הענן שמסמל את האפשרות למשוך את אור החכמה, מתי צריך להיות בקטנות, ומה משמעות המצב הזה?
בזמן ההליכה שלנו במדבר איננו מושכים את אור החכמה, לכן המצב הזה נקרא "קטנות". כל העבודה במדבר היא כדי לרכוש דרגת חפץ חסד, לכן אור החכמה שמגיע, מגיע כדי שנעבוד איתו בקטנות. גם בגדלות אנחנו עובדים מלמטה למעלה, גם בגדלות אסור לנו למשוך אור מלמעלה למטה, כי אנו משתמשים רק בכלים דקבלה הנכללים בכלים דהשפעה. בקטנות, בזמן שנמצאים במדבר איננו משתמשים ברצון לקבל שלנו, אלא אנו בונים את עצמנו למעלה ממנו, כלומר במדבר אין עבודה עם אור חכמה אלא רק כדי לשבח חסדים. לכן ההליכה במדבר יכולה להיות כך שאיננו משתמשים באור חכמה, דווקא בגלל שאיננו משתמשים ברצון לקבל
יותר ויותר.

 

מתגלה יותר אור חכמה, הוא משבח חסדים על פניו. אז מה זה הענן? האם כשהוא עולה הוא מסמל שעכשיו האדם יכול למשוך אור חכמה כדי לשבח עליו חסדים? האם גילוי החכמה זו פעולה מצד הנברא הפועל כנגד הענן?
ברגע שהענן מתרומם, מתרוממת ההסתרה מהאדם, נגלה לפניו יותר רצון לקבל, ובעבודה עליו, הוא יכול להתקדם, לעשות עוד כמה צעדים במדבר לקראת ארץ ישראל. ההליכה לארץ ישראל, הכוונה שאדם עולה יותר ויותר מעל האגו שלו, עד שעולה מעל כולו, ולאחר שעלה עד הסוף הוא נכנס לארץ ישראל.
כלומר, עכשיו הוא מתחיל לרדת מלמעלה למטה. "לרדת" הכוונה שהוא מקבל על מנת להשפיע. לכן בזה שהענן עולה, כאילו ניתנת לו אפשרות לעבוד עם שכבת רצון לקבל נוספת, להתקדם על פניו. אמנם זה מדבר, שהוא מקום שאין בו כלום, ואיננו יכולים להשתמש בו אלא רק כדי להיות למעלה ממנו, אולם אנו יכולים להתקדם מעליו. אפשר לומר שממצרים עד ארץ ישראל יש חמש דרגות של רצון לקבל, והאדם פוסע מאחת לשנייה.


אנחנו לומדים במאמרי החברה של רב"ש על העבודה באהבת חברים ובקבוצה. כיצד צריך אדם לצייר לעצמו את "בהעלותך את הנרות", את הפעולה של להעלות נרות ולהדליק את המנורה ביחס שלו לחברים במישור הפרקטי?
זה פרקטי, כי אדם צריך לעלות מעל הרצון לקבל שלו, כלומר, מעליו עליו להתקשר עם כולם. אותו רצון שכעת מתגלה בנו, הוא כולו הקבוצה שלנו, הנשמות שלנו, החברים, זה כל הקשר שלנו, זה מה שמתגלה. האגו מתגלה לאדם נגד ההתקשרות אליהם, ועליו להשתדל להתקשר אליהם בכוונה להשפיע על מנת להשפיע, "חפץ חסד", לפי דברי הלל "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך".
9 כך בינתיים, הוא מתקשר אליהם עוד ועוד.
בהתאם לכך עלינו להבין, שכל מטרת התורה היא בעצם רק כדי שנוכל להתעלות מעל הרצון לקבל. התורה כולה איננה מדברת על רצון לקבל על מנת להשפיע, ספר התורה מדבר על התהליך, רק עד הכניסה לארץ ישראל. משה מביא אותנו רק להתעלות מעל הרצון לקבל, רק להכין את הכלים שלנו, ורק לאחר מכן עם ישראל נכנס, כלומר, כל הרצונות נכנסים לארץ ישראל וכן הלאה. איננו רואים בתורה, בחומש, שהבורא נגלה לעם ישראל אלא רק בארץ ישראל.
לכן בקבוצה אנו עוברים קודם כל תיקונים ברצון להשפיע על מנת להשפיע, חפץ חסד, תשובה מיראה, "אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך", ורק לאחר מכן "ואהבת לרעך כמוך" זו כבר כניסה לארץ ישראל. ואז האדם יורד לתוך הרצון עוד ועוד, ומתחיל שוב לעבוד עם כל הרצונות האלה, לעבוד ברצון משותף עם כולם, עד שהוא קונה את כל הרצון שלו, את כל הנשמה שלו ברצון עם כוונה על מנת להשפיע.
כלומר, האדם מגלה שהחברים שלו הם חלקים בלתי נפרדים ממנו, וכך גם כל העולם. הוא מגלה שהמציאות כולה נמצאת בו, אין שום דבר מחוץ לו וכן הלאה. אנו עושים זאת בעבודה שלנו בקבוצה, זה התהליך. אם אדם מתחיל להתייחס לקבוצה כנשמה שלו וצריך לעבוד בה, אז הוא למעשה עושה את עבודת המדבר, ועובר בה חמישה שלבים, עד שמתעלה מעל האגו שלו ומוכן להתקשר איתם. הוא עדיין לא נקשר ממש אלא הוא מוכן להתקשר, הוא איננו רוצה להשתמש בהם חלילה, כי יש לו יראה, דרגת יראה, לכן זה מצב הנקרא "תשובה מיראה". כלומר רק לא להשתמש ברצון לקבל שלו, רק לא זה. בכך הוא מסיים את המדבר, וזה מצב
הנקרא "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך", זה תיקון גדול מאוד ולא פשוט. זה שלב א'.
רק לאחר מכן בא התיקון של "ואהבת לרעך כמוך", ואת זה בכלל אי אפשר להבין, כי איך אפשר לקחת רצונות זרים, שנראים לאדם ממש זרים, שנואים, ולהתחיל להתייחס אליהם יותר ממה שהוא מתייחס לעצמו. זה כבר שלב ב', מהִלל הזקן עוברים לרבי עקיבא, ועושים את כל התיקונים האלה בין בני אדם, עד שמגלים שאלה לא בני אדם, אלא זו בכלל הנשמה שלנו, ושהכול נמצא בנו.
עלינו לראות תמיד את התורה גם כך וגם כך. קודם ללמוד את הפרשה לפי הפשט, ולאחר מכן להעביר אותה לאמת. חכמת הקבלה נקראת "תורת אמת", היא נקראת "פנימיות התורה". וכל חלקי התורה קיימים כדי לגלות את האמת, את הקשר עם הבורא, לגלות את שמותיו של הקדוש ברוך הוא, כלומר את כל תכונותיו שבהן הוא מתייחס אלינו. לכן בקבוצה, ב"הדלקת הנרות", החברים כל הזמן מתעלים יותר ויותר מעל עצמם ומשתדלים להתכלל יחד, אחד בעזרת האחרים, וכך מתקרבים.
פרשת "בהעלותך" מיוחדת בכך שהיא מדברת על העלייה, "בהעלותך את הנרות". כלומר שבפעם הראשונה אנו רואים כאן הזמנה לעלייה, "תעשה את המנורה", "תעשה את החצוצרות", "תעשה את התיקונים האלה", "תלך אחרי הענן" ועוד. יש כאן קריאה עוצמתית מאוד מהבורא, ממש מרגישים את השלבים האלה בצורה כזאת.

bottom of page