top of page

פרשת "וארא"

(שמות ו', ב' – ט', ל"ה)

 

פרשת "וארא"

"והוצאתי והצלתי וגאלתי ולקחתי"

 

 

פרשת "וארא" מספרת על הבורא, ששולח את משה לדבר עם בני ישראל ולשכנע אותם לצאת ממצרים. לאחר מכן הבורא שולח אותו גם אל פרעה, ומשה עומד מול הבורא כמו ילד ואומר שהוא ערל שפתיים, ואם בני ישראל לא שומעים אותו, איך פרעה ישמע אותו. בסופו של דבר הבורא מצווה על משה ואהרון ללכת יחד ולהגיד לפרעה לשחרר את העם.


מה משמעות הדברים, מי הם משה ופרעה, מי זה העם?
כל מה שכתוב בתורה עלינו לכוון לליבנו, זה מה שעלינו להבין, שכל מה שקורה עובר בתוך הלב שלנו. מה זאת אומרת הלב שלנו? מה צריך לעבור על הלב? התורה אומרת שאם האדם רוצה להבין את התורה נכון, עליו לקבל אותה כהוראה. היא מספרת על מאורעות, תהליכים, צעדים, מדרגות, שלבים שאדם צריך לעבור מהמצב שבו הוא נמצא כיום ועד שיגיע למצב של להיות אדם. "אדם" נקרא להיות דומה לבורא. כמו שכתוב "שובה ישראל עד ה' א-לוהיך",
1 "כי כולם יֵדעו אותי למקטנם ועד גדולם", 2 להגיע להיות ממש כבורא, עד הדרגה שלו. 
כדי להגיע להיות כבורא, אנו עוברים תהליך לא פשוט. התפתחנו במשך אלפי שנות היסטוריה מדור לדור, עד שהגענו למצב שבו כיום אנו מתחילים להרגיש שהמצב ממש רע. אנו מגיעים להרגשה, שהעולם כביכול נסגר. אנו מרגישים בפנים ריקנות, וכשאנו מתבוננים קדימה לעבר העתיד, אין לנו תקווה.
לפי חכמת הקבלה זהו המצב שעלינו להגיע אליו. כתוב, שדווקא בדורנו, בזמננו, כאן ועכשיו, אנו וכל העולם מתחילים להיכנס למצב הזה, אנו מתחילים להרגיש רע מהמצב שלנו. יחד עם זאת מתעוררת בנו נקודה, הנקראת "הנקודה שבלב", שמושכת אותנו קדימה לעבר הטוב ורוצה לקדם אותנו לארץ חמדה, טובה ורחבה, ישר-אל, ארץ ישראל, שבה יהיה לנו כל טוב. התורה מביאה אותנו לארץ ישראל דרך מצרים ולאחר מכן דרך המדבר, ומספרת לנו על מה שנעבור בשני השלבים האלה (ראו שרטוט מס' 1).
בתורה אנו לומדים כיצד אדם שמתחיל לגלות את הנחיצות בהתפתחות הרוחנית שלו, מתחיל לגלות בתוכו את התכונות האגואיסטיות, המנוגדות לרוחניות. כמו שכתוב, "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין".
3 כלומר, כל התורה ניתנה כדי לתקן לנו את היצר הרע.

וארא
תוכן
"והוצאתי והצלתי וגאלתי ולקחתי"

"והוצאתי והצלתי וגאלתי ולקחתי"

"יפה מכולם הוא, ולקחתי אתכם לי לעם והייתי לכם לאלקים. ואמר להם זה אח"כ.
בזמן ההוא לא היה להם דבר יפה יותר מיציאה, כי חשבו שלא ייצאו מעבדותם
לעולם, כי היו רואים שם, שכל הכבלים שהיו ביניהם, היו מקשרים אותם בקשרים
של כשפים, ולא יכלו לצאת מביניהם לעולם. ומשום זה, מה שחביב עליהם יותר
מכולם, התבשרו בו תחילה".

 

זוהר לעם, וארא, 53

האדם מתחיל להבין שכל החושך והריקנות שהוא מרגיש הם בגלל שכל כולו יצר רע, ומתחיל לחשוב מה לעשות איתו. מקובלים אומרים שעל האדם לקבוע בוודאות שהיצר הרע הוא זה שעושה לו רע, ואז הוא קובע שהוא נקרא "פרעה" והיצר הרע והמצב כבר מורגשים לו כמצרים. זה נקרא שהוא עבר לשלב הבא, לשלב שבו הוא מתחיל לטפל בעצמו ולעבוד נגד האגו שלו.
במקום לקבל לעצמו כל הזמן ולבנות ערים יפות, את פיתום ורעמסס, הכול לטובת האגו, לטובת פרעה, לטובת מצרים, האדם מתחיל לראות שכל מה שהוא עושה, לא מקדם אותו בכלל, ולא נותן לו שום תועלת, בסופו של דבר הוא עובד על ריק. 
אז האדם מתחיל להכיר את האגו שלו שאוחז בו ו"קובר" אותו בעולם הזה, והוא אינו יודע ולא רואה שום דבר מלבד החיים האומללים, הקצרים והאפורים האלה. אם האדם מתחיל להתייחס לחיים האלה ולטבע שלו בצורה כזו הוא מתחיל להרגיש באמת ב"מצרים".
האדם מגלה, שכל הרע בחיים זה רק בגלל הטבע שלו, אבל הוא אינו יכול להיפטר ממנו. הוא מבין, שאם יצא מהאגו יהיה לו כל טוב. הוא רואה, שכולנו נמצאים בעולם בקשר הדוק זה עם זה, וכולנו מחוברים. העולם מתגלה לפנינו כעולם גלובלי, שבו יש קשר בין כולם, אבל איננו מסוגלים להיות בקשר עם כולם. בימינו זוגות רבים מתגרשים, אינם יכולים להחזיק משפחה, האדם שונא את כולם, אפילו את עצמו הוא שונא. רבים נוטלים כדורי הרגעה וסמים, שוקעים בדיכאון וצורכים תרופות אנטי דיכאוניות.
העולם הפך להיות קשה עבורנו, כשהאדם מתחיל להבין שהוא חייב להתרומם מעט, למעלה מהטבע שלו, הוא מתחיל לחפש כיצד לעשות זאת ומבין, שיש כוח נוסף בעולם הנקרא "כוח ההשפעה", "הכוח העליון", שיכול לעזור לו. כמו שכתוב, "בראתי יצר הרע", אם האדם מגלה, שהבריאה שלו וכל מה שיש בו זה רק יצר הרע, אז כנגדו הוא יגלה שיש "תורה תבלין", "כי המאור שבה מחזירו למוטב".
אם האדם ירצה באמת להתעלות מעל האגו שלו, לצאת ממצרים, אז הבורא יתגלה לו והוא יתחיל לצאת בעזרתו. אז הוא יבין, שכל מה שנעשה, נעשה מצד הבורא. כמו שכתוב, "בראתי יצר הרע", ו"בראתי לו תורה תבלין". הבורא, הוא ולא אחר, שמלכתחילה עושה לנו רע, רק הוא, הרי "אין עוד מלבדו". הבורא עושה לנו כל כך רע, רק כדי שנרצה להתעלות בעצמנו מעל האגו שלנו ובכך להיות עצמאים ודומים לו.
לכן על כולנו להגיע למצבים כמו אלה שאנו נמצאים בהם כעת, יש המרגישים אותם יותר ויש פחות, אולם בסופו של דבר כולם צריכים להגיע למצב, שנרגיש שהעולם שלנו הוא "מצרים", והאגו שלנו הוא "פרעה", שלא נותן לנו להסתדר בינינו ולבנות חיים טובים ויפים.
הבורא שרוצה למשוך אותנו מהאגו שלנו, לא סתם רוצה לעשות לנו חיים טובים במקום החיים הרעים, אלא כשאנו מצליחים להיפטר מהאגו, להתעלות מעליו, אנו יוצאים מהעולם הזה, ונכנסים ל"ארץ ישראל". ארץ ישראל היא העולם הרוחני, לעומת מצרים שהיא העולם הזה. "ארץ ישראל" הכוונה, שאנו נכנסים לחיים ומרגישים אותם כחיים נצחיים. כמו שכתוב שהתורה היא "חירות ממלאך המוות".
4הדבר אפשרי רק כשמשיגים את הרע בצורה שלמה. לאחר כל הגלויות שעברנו במהלך ההיסטוריה, אנו עולים, עוד בזמננו, בעידן הנוכחי, בסופו של דבר למצרים. כעת, עלינו להכיר את פרעה, והשלבים הם פשוטים, למרות שלא כל כך נעים להכיר את פרעה, כי הבורא מתגלה למי שבאמת רוצה להתעלות מעל האגו שלו, להגיע לתכונת ההשפעה, לתכונת האהבה, להיות כבורא, לפרוץ לעולם עליון יותר ולגלות אותו. הבורא מתגלה לאלה שהוא אומר להם, "בוא אל פרעה, כי אני הכבדתי את לבו".
אנו מגיעים למצב, שאנו נעשים שלמים, בלתי מוגבלים, מלאים בכל טוב ובכל הידע, זו הכוונה להתעלות ולצאת ממצרים. זה מה שהבורא רוצה להעניק לנו.
5
בלתי אפשרי לצאת ממצרים, לרכוש את ארץ ישראל, להגיע לעולם הרוחני, בלי לשנוא את האגו עד הסוף. והאדם ישנא אותו וירצה להיפטר ממנו, ובאמת להגיע לתכונת ההשפעה רק לאחר שעוברות עליו עשר מכות. אולם בזמן שעוברות עליו עשר המכות הוא עדיין מזדהה עם האגו.
פרשה זו מתארת מצבים שונים החוזרים על עצמם. אדם הרוצה להיפטר מהאגו ולהגיע לרוחניות, להשפעה, לאהבה, למעלה מכל החומר של הקבלה והאגואיזם, פתאום מרגיש עוד יותר עד כמה הוא שקוע באגו, עד כמה הוא איננו רוצה להיפטר ממנו, למרות החושך והריקנות, בכל זאת הוא מחובר לחיים הגשמיים האלה. המצבים האלה נקראים "מכות", שהאדם יודע, הוא מרגיש כמה הוא קשור לאגו, למרות שהוא רע.
יש דוגמאות רבות לרע שאנו לא יכולים להיפטר ממנו, כמו עודף משקל, או עישון, שמזיק לבריאות שלנו.
עלינו להגיע להכרת הרע במידה כזאת שהשנאה אליו תהיה שלמה. וכדי שניפטר ממנו עוברות על האגו שלנו, על הרע שלנו, עשר מכות. כי האגו לא נותן לנו להתחבר עם האחרים, לא נותן לנו להיות פשוט בני אדם טובים לכולם. אם כולנו נתחבר בינינו, יהיה לנו כל טוב בחיים האלה, בעולם הזה. אנו רואים אילו תופעות טבע אנו מזמינים בגלל האגו שלנו. ואכן מקובלים רבים כתבו על כך מתוך השגתם. ספר הזוהר כותב שהכול תלוי באגו של האדם.
עשר המכות הן כנגד עשר הספירות בנשמה. כל עוד האדם לא חווה אותן, הוא אינו מסוגל לצאת ממצרים. הדבר דומה לאדם שמעשן ולמרות שהוא סובל מכך, הוא אינו יכול להפסיק לעשן. אנו מתחילים מהדברים הקטנים, עד שמגלים יותר ויותר עד כמה הלב של פרעה רע. והלב של פרעה הוא הלב שלנו, "כי יצר לב האדם רע מנעוריו".
6
פרעה מוכן לשחרר את בני ישראל, ואף מצדיק את הבורא, ככתוב "וישלח פרעה ויקרא למשה ולאהרון ויאמר חטאתי הפעם, ה' הצדיק ואני ועמי הרשעים", 7 אולם לאחר מכן הוא חוזר בו. כך אנו מחליטים על דברים רבים בחיים, אנו מבטיחים, ולמחרת שוכחים את הבטחתנו, כאילו שאיננו רוצים לזכור.
אנו רואים אילו תופעות אנו יכולים להשיג ברוחניות כשאנו מתעלים מעל האגו, מעל השפלות והנבזות שיש בו. האדם תמיד מלא ספקות לגבי העולם הזה והעולם הרוחני. הוא חושב שאולי בעולם הזה הוא בכל זאת יסתדר, לא פחות טוב מאשר בעולם הרוחני, האם הוא צריך את העולם הרוחני בשביל להתקדם או לא, ובשביל מה? עד שהוא מחליט סופית.
לכן כשמגיעה המכה האחרונה, כאשר משה אומר שאנו לוקחים את כל מה שיש לנו ויוצאים ומתרחקים ממצרים, רק אז אנו יכולים לעבוד את הבורא, לעשות פעולות חיבור, השפעה ואהבת הזולת. זה למעשה מה שהבורא דורש מאיתנו, "ואהבת לרעך כמוך". רבי עקיבא אומר
"זהו כלל גדול בתורה",
8 זאת כל התמצית, כל הסיכום וכל היישום של התורה.
בסוף הפרשה, הבורא אומר למשה שהוא לא ברא את פרעה כדי להרוס אותו. כתוב "בראתי יצר הרע", אלה כל הרשעים שעליהם אנו קוראים בתורה, פרעה, המן, בלק, בלעם, השם הכללי שלהם הוא יצר הרע של האדם. כל הדרגות האלה, כל אופני הרצון לקבל האלה קיימים בתוך האדם. הבורא אומר, "אני בראתי אותו, כי אחרת אני לא יכול להתגלות לאדם, אלא רק כעזר כנגדו".
לכן בסופו של דבר, דרך כל המכות אנו משיגים ומבינים שפרעה הוא למעשה כלי שעל ידו מתגלה הבורא. כמו שאומר הבורא למשה, "בוא אל פרעה, כי אני הכבדתי את ליבו".
9 מצד אחד הבורא כל הזמן מעמיד את פרעה בצורה חזקה יותר, אגרסיבית יותר, עקשנית יותר, ומצד אחר אומר למשה, "בוא אל פרעה".
הבורא כביכול משחק גם מצד פרעה וגם מצד עצמו, ומשה נמצא באמצע, ביניהם. עלינו להבין שזה באמת כך, כי פרעה והבורא הם שני כוחות הפוכים, ומשה נמצא באמצע ועליו לבנות "קו אמצעי", מצב משותף, הכולל בתוכו גם את פרעה, את האגו שלו, שלא נעלם, הוא נשאר בתוך האדם, וגם את הבורא, את כוח האור, כוח ההשפעה.
כאשר משה מתחיל ללמוד כיצד להיות כלול משני הכוחות האלה, הוא סופג בתוכו את כל פרעה וגם את כל הכוח של הבורא, אז הוא כבר מוכן לצאת ממצרים ולהתחיל לעבוד בעצמו. זו נקראת "עבודת הקודש", כאשר האדם מתחיל לתקן את היצר הרע שלו ועל ידו לבנות את דמות הבורא שבו.
לכן הבורא אומר למשה, "אני בראתי את פרעה, את היצר הרע, עשיתי אותו חזק וכל כך גדול, כדי להראות לך את הגדולה שלי, את הכוח שלי". רק בצורה כזאת, על ידי דבר והיפוכו, עזר כנגדו, אנו רואים שאיננו מסוגלים להשיג את הבורא, רק "כיתרון האור מן החושך".
10 כי בהבחנה אחת בלבד איננו יכולים להשיג, אלא רק כדבר והיפוכו. למעשה כל התופעות מורגשות אצלנו כדבר והיפוכו.
לכן איננו יכולים להרגיש את הבורא אם לא יהיה כנגדו כוח הפוך ממנו, פרעה. בקשר ביניהם, כשהם בעשר ספירות, בעשר המכות, הם מתגלים זה כנגד זה, כוח פרעה וכוח הבורא, לכן מגיעות כל עשר המכות, כל עשר הספירות בשני הקווים, ימין ושמאל. כולם מתגלים, הכוח החיובי, הבורא, והכוח השלילי, פרעה, ומשה הקטן, ביניהם, "כי כבד פה וכבד לשון אנוכי".
11 הוא אמנם אינו יודע לעשות שום דבר והוא פוחד, אבל מתוך מצב זה הוא מתחיל להבין כיצד לעבוד עם הטבע שלו, שהוא הרצון לקבל, וכנגד זה לעבוד עם כוח האור, שעל ידו הוא יכול לתקן את הטבע.
הסיפור הזה בא ללמד אותנו כיצד על ידי המכות אנו מתעלים ומתרחקים מהטבע שלנו. לכן העולם מלא צרות ומתפתח ומתקדם למצבים מיוחדים מאוד וקשים. אנו קוראים על קורות זמננו אצל הנביאים השונים. על כך שאנו נמצאים לפני תקופות קשות, ולפי כל הסימנים זה אכן כך.
אולם, עלינו להבין שכל התקופה הקשה הזאת מגיעה כדי לעזור לנו לשנוא את הטבע שלנו, שהוא המפריד בינינו. במקום זה, אם נרצה להתחבר בינינו, נגיע למצב הרוחני, נגיע לעולם שכולו טוב, נצחי, נאור ושלם.
הכול תלוי בכך שבמקום להתנהג לפי חוקי פרעה שבנו, שמפריד בינינו, נתנהג לפי כוח הבורא שבנו, שימלא אותנו בכוח ההשפעה והאהבה שלו. אז נרגיש במקום את הקיום הזה, במקום את מצרים הזאת, את ארץ ישראל. ישראל זה "ישר-אל". נרגיש שהבורא, הכוח העליון, ממלא את כל העולם, ואנו נמצאים בהרגשת החיים הרוחניים, הנצחיים.
לכן עלינו לראות את המצב המאיים שקיים היום בעולם כהזמנה, ככרוז, הקורא, שאנו יכולים לעלות ולעבור את המכות האלה מהר מאוד. יש אפשרות לעבור אותן לא כמו שמסופר על מצרים, אלא בהבנה, בהכרה, על ידי לימוד חכמת הקבלה, המסבירה כיצד לעשות זאת בצורה קלה. לכן ניתנה לנו התורה.
כתוב, "בראתי יצר הרע", ואם האדם הולך לפי היצר הרע, אז הדרך קשה מאוד, כמו במצרים. אבל אם הוא רוצה ללכת בצורה קלה, אז "בראתי לו תורה תבלין", הוא יכול להוסיף קצת מהתורה, רק תוסיף קצת תבלין לפרעה, ותקבל במקומו את הבורא, כי יש לך "עסק" עם הבורא.
לכן עלינו להבין, שלפנינו הזדמנות גדולה ונדירה. אם נשתמש נכון בכוח הקבלה שלנו, בחכמת הקבלה, בתורה הפנימית, תורת האמת, כפי שאומרים על חכמת הקבלה, אז כל העלייה שלנו לרוחניות תהיה עלייה קלה, יפה ומהירה. במקום להיקלע לצרות ובעיות כאלה, שכתוצאה מהן נרצה להיפטר מהאגו שלנו, עלינו ללמוד מהר כיצד אנו מתעלים מעל האגו בכוח האור.
פרשת "וארא" מתארת מכה אחר מכה. וכל מכה ומכה עלינו לעבור כמו שכתוב, כ"חכם הרואה את הנולד".
12 כשכבר מתחילת המכה, אנו יכולים לקפוץ לסופה, והמכות לא יעברו עלינו כמו שנות סבל, אלא ההיפך, כמו שכתוב בספר הזוהר וכמו שכותבים המקובלים, אנו יכולים להפוך את כל התהליך שלנו ממש להרפתקה, לטיול יפה. איננו חייבים לחוות את המצבים הקשים כמו שזה נראה היום.

האדם מרגיש שהוא עובר עשרות אם לא מאות מכות. כיצד הוא יכול לדעת שהוא עובר בדיוק אותן עשר מכות בשביל לצאת מהאגו?
כולנו עוברים מכות. השאלה היא מה פירוש "מכות", מהי מכה עבורנו, וכלפי מה היא מתגלה? כשאדם מגלה שהוא נמצא ברצון אגואיסטי, שיש לפניו דבר יפה מאוד, גבוה, עליון בעיניו, והוא רוצה לפרוץ ממצב אחד לשני, והאגו בכל זאת מושך אותו ולא נותן לו לעשות זאת, כי הוא שם לפניו מכשול, אז זה נקרא אצלו "מכה". במידה שהוא מרגיש את המכה הזאת, במידה הזאת הוא מרגיש את השנאה.
השאלה עד כמה האדם רוצה להגיע למצב עליון יותר, למצב חיובי, ועד כמה המצב שלו שלילי. במידה הזאת הוא מרגיש שנאה, ובמידה הזאת הוא קובע שזאת "מכה". זה בתנאי שהעליון הוא המשפיע עבורו, הוא "ארץ ישראל", ומצב המקבל עבורו הוא "מצרים". או שהעליון זאת אהבת הזולת, והתחתון זו השנאה הכללית, כמו שכתוב "שנאת חינם", מה שהתגלה בחורבן בית המקדש.
אם האדם קובע את כל הדברים האלה בצורה חד משמעית, "זה מה שיש לי, זה מה שקורה לי, יש גבול בין שני העולמות, ואני רוצה לעבור מעולם אחד לעולם שני, ופרעה הזה, האגו לא נותן לי לצאת ממנו, זאת מכה, זאת אחת ממכות מצרים", אם הוא באמת קובע זאת, הוא באמת מתקדם.
או שהאדם קובע שהעליון עבורו זאת הקבוצה, החיבור בקבוצה בין החברים, והתחתון הוא הפירוד. כלומר, כל הדברים השייכים לרוחניות הם אהבה, חיבור, כמו שהיה בין הנשמות, כשכולנו היינו כנשמה אחת ולאחר מכן עברנו את השבירה ונפלנו לשנאת חינם, לפירוד בין הנשמות, הנקרא "שבירת הכלים", שבירת הנשמות (ראו שרטוט מס' 2).
אם האדם ממיין את הדברים האלה, מסדר אותם ומתחיל להרגיש שהוא באמת שונא את המצב שלו, בגלל שהוא לא נותן לו להתחבר, לא נותן לו לעלות, זה נקרא שהוא עובר מכה. ועלינו לעבור עשר מכות כאלה. המכות לא צריכות לבוא כמלחמות עולם או מפולת בבורסה, התפרצות הר געש או צונאמי, כל מיני מכות טבע גדולות, או בעיה בחברה האנושית, או במשפחה. אלא מדובר במכות פנימיות, בהכרת האדם.

אדם שמתחיל להרגיש עד כמה הוא סובל מהאגו שלו, המצב נקרא "מכה", וזה מספיק. זה יכול לעבור ביום אחד, כמה שעות של הרגשת סבל מהאגו ועברת את המכה. וזה מנתק את האדם מהאגו שלו במידה קטנה.
לאחר מכן יש איזו תקופת שקט, כאילו שום דבר לא קרה, והאדם כביכול חוזר למצב הקודם. אבל הוא כבר לא כמו שהיה קודם, הזיכרון מהמכה נשאר ברקע. זה נקרא ש"לב פרעה" קיבל תוספת אגו, התגלות האגו, והכבדת הלב מחזירה אותו שוב למצרים והוא ממשיך לחיות.
ושוב על ידי פעולות של לימוד, חיבור, הוא מגיע פתאום למצב שמגיעה לו הכרת הרע, וברור לו שאינו יכול לפרוץ, לא יכול לעשות כלום. הוא נמצא ממש כבול באזיקים, בתוך הטבע שלו. שוב הוא שונא אותו כל כך, ושוב הוא מתגלה לו כמכה. וכך ממשיך באופנים שונים כאלה.
איננו מבינים בדיוק את שייכות האופנים האלה למכות מצרים דם, צפרדע, כינים, חושך, מכת בכורות, אולם בהדרגה זה מתחיל להיות ברור יותר ויותר. כלומר, מתחיל להיות מובן יותר לאדם בהכרה, שהוא נמצא בבית סוהר, שהוא נמצא ממש בגלות, בעבדות. האדם מכיר יותר ויותר את חומרת המצב. שאין לו שום סיכוי, הוא לא מסוגל, רוצה או לא רוצה, הוא מזדהה גם עם פרעה. לכן זה מצב הנקרא "פרעה שולט בו". יש באדם משהו שרוצה לפרוץ מהשליטה הזאת, ויש בו משהו שרוצה להישאר בה.
כך הפעולות שהאדם מבצע, במיוחד על ידי הקבוצה והלימוד, מזרזות את ההתפתחות שלו והוא אינו זקוק לשום פעולה חיצונית. האדם ממשיך לעבוד, ממשיך להיות בן משפחה, בעולם הכול בסדר, והוא עובר את המצבים הפנימיים האלה ומגלה עולם עליון, יחד עם זאת שהוא נשאר עם כולם בחיים האלה. כך כל העולם צריך לעשות.
אולם כיום אין בעולם אנשים שלפי ההתנהגות שלהם נמצאים מעל האגו, אנו רואים שכולם משתמשים בו ללא שום בושה. אם נלמד כיצד לעשות את השינוי הפנימי הזה ולצאת מעל האגו, אנחנו נעבור את שלבי ההתפתחות שעוד נכונו לנו, גם ללא מכות טבע או אסונות, אלא רק על ידי הכרת הרע, וזה מספיק. הרע יכול להגיע להכרה גם בלי בעיות גדולות, ממושכות מהעולם הגדול, אלא כרע בעולם הפנימי שלנו. לכן ניתנה לנו התורה. העיקר שנגיע להכרת הרע, העיקר שנרצה לצאת ולברוח מפרעה.
בעל הסולם כותב, שאם לא נרצה להיפטר מפרעה שלנו, מהאגו שלנו, בדרך הטובה, צפויות מלחמות עולם שלישית ורביעית, ושבשתיהן ישתמשו בפצצות אטום וכדומה. לאחר כל שנות הסבל יישארו מעט אנשים שיבצעו את התיקון ויביאו את העולם שלנו לגמר התיקון. יש בתכנית הטבע עוד הרבה אירועים רעים, הנקראים "מכות מצרים", שכל האנושות חייבת לעבור, רק כדי לשנוא את האגו הכללי שלה.


כיצד האדם יכול לעשות כך שהמכה תהיה פנימית ולא חיצונית, כך שאנשים אחרים לא יסבלו?
רק על ידי השימוש בחכמת הקבלה, כשהאדם מושך את המאור המחזיר למוטב. אין יותר מכך. אדם יכול לקרוא בספר הזוהר יחד עם כולם, כדי לגלות את הכוח העליון שיתקן אותו, ישנה אותו, יעזור לו להתחבר עם כולם יחד. ככל שאנו מחוברים וקוראים יחד את ספר הזוהר, ואת כל החומר של חכמת הקבלה, כך האור נמשך אלינו יותר ויותר. אנו מרגישים את החושך הפנימי, את פרעה, את החושך שבמצרים, באור שאנו מושכים בזמן הלימוד, בזמן הקשר שלנו עם חכמת הקבלה. זה הכול, לא צריך כלום מלבד זאת.
כמו שכתוב, "בראתי יצר הרע", הנקרא פרעה, ו"בראתי לו תורה תבלין". מהו התבלין שמוסיפים לתבשיל? "כי המאור שבה מחזירו למוטב".
13 בזמן שאדם עוסק בתורה עליו רק לדעת כיצד למשוך את המאור המחזיר למוטב. מסבירים לנו, שהמאור שבתורה נמצא רק בחכמת הקבלה, בכל יתר העיסוקים בתורה אין מאור שמחזיר למוטב.
לכן חכמת הקבלה מתגלה עכשיו. בכל התהליך ההיסטורי לא נזקקנו לחכמת הקבלה, כי עדיין לא הגענו להרגשת חושך, להרגשת ריקנות בחיים שלנו, ולכן עסקנו בכל התורה חוץ מחכמת הקבלה.
עד היום חכמת הקבלה הייתה נסתרת, וכעת, כשהגענו למצב שבו אנו נמצאים בחושך וריקנות, אז היא מתגלה, כדי למשוך אותנו קדימה, כדי להזמין עלינו את המאור המחזיר למוטב. למעשה אדם לא צריך כלום, הוא יכול רק להיות מחובר לחכמת הקבלה דרך ערוץ הטלויזיה, או אם הוא רוצה קצת יותר, הוא יכול לעבור קורס שבסיומו תהיה לו ידיעה מלאה כיצד להשתמש במאור הטמון בתורה.
בצורה הזאת האדם יכול להיות בטוח, הכול נמצא לפניו והוא יתקדם בצורה היפה ביותר. הוא ממש רוכש "פוליסת ביטוח". רק בצורה כזאת אנו יכולים לחשוב ולצפות שנשמור על עצמנו מפני המכות המוכנות עבורנו. כי הבורא הוא חוק, "חוק נתן ולא יעבור",
14 "אני ה-ו-י-ה, לא שניתי". 15 אם אנו מותאמים לחוק הזה, נרגיש אותו כטוב, כידידותי. אבל אם נמצאים הפוך ממנו, אז מרגישים ההיפך. ראינו כיצד זה קורה בהיסטוריה, אנו נמצאים מול חוק, החוק הזה הוא כוח ההשפעה הטוטאלי, הגדול, שחייב להתגלות לנו. אם אנחנו פרעה, אם אנחנו כוח הקבלה, אנחנו הפוכים ממנו, אז כל ההתגלות שלו נראית לנו כצרות.
אנו מרגישים עכשיו את החושך והריקנות, כי הבורא מתקרב אלינו יותר, אנו מתקרבים אליו יותר ולכן אנו מרגישים שרע לנו. יותר טוב אם היינו רחוקים, כמו שהיהודים אמרו למשה, מיום שבאת לדבר עם פרעה, נעשה לנו רע יותר. איננו צריכים, לא את הבורא ולא את פרעה, לא צריכים כלום, תן לנו לחיות.
אבל אי אפשר, כי יש תהליך שאנחנו חייבים להגיע אליו או בדרך הטובה או בדרך הרעה, בדרך "אחישנה" או מה שנקרא בדרך "בעיתו". בדרך תורה או בדרך ייסורים, אנו חייבים להגיע למצב הסופי שנקרא "גמר התיקון". עלינו להגיע לגמר התיקון עד סוף 6000 שנה. והיום אנחנו נמצאים ב-5,770 שנה למניין הספירה העברית (ראו שרטוט מס' 3).

אמנם יש לנו זמן, אבל הזמן יכול לעבור בייסורים או בדרך התורה. חכמת הקבלה מסבירה לנו, שהדבר המעשי למימוש הוא, להתקדם בדרך הכוללת את שתיהן. האדם אינו יכול להתקדם רק בדרך תורה. איננו כאלה שמעתה והלאה נתקדם בלי שיתגלה שום דבר רע, שנרצה לאהוב את הזולת ולהתחבר חזרה כולנו יחד, זה בלתי אפשרי.
אבל אפשר שיהיו לנו מעט ייסורים, כמו ילד חכם, שמראים לו מעט, והוא כבר מבין מה לא כדאי לו. בכל פעם הייסורים יכוונו אותנו להחזיק בדרך התורה יותר, זו נקראת "דרך ארץ", היא באמצע. לא דרך תורה, כי קשה להיות עד כדי כך צדיקים, וודאי שלא כדאי ללכת בדרך ייסורים, זאת דרך קשה מאוד, חיים הגרועים ממוות, אלא עלינו ללכת ב"קו האמצעי", בדרך ארץ. כך עלינו להתקדם. נקווה שעל ידי הפצת חכמת הקבלה, על ידי כל מה שאנו משקיעים בהפצה, נגיע למצב שהאנושות תיקח את חכמת הקבלה כאמצעי, ואז דרכנו תהיה מוארת וטובה, ונגיע לחיים נצחיים, לכל טוב.


היכן האדם יכול למצוא את משה בפנימיות שלו, מה זה "משה"?
"משה" זאת הנקודה שבלב. הכול נמצא בתוך האדם, בתוך הנשמה שלנו, כל מה שאנחנו לומדים עליו בתורה, פרעה, שרי פרעה, משה, בני ישראל, כל מה שאנו קוראים עליו בתורה, אלה חלקי הנשמה. התורה מדברת על כל החלקים האלה, כדי שנכיר אותם. אנו מתקדמים ומתחילים להכיר יותר ויותר את התהליך. אנו מתחילים להרגיש את המרכיבים של הנשמה שלנו, ומזהים היכן משה, היכן פרעה, היכן שר הטבחים, שר המשקים, אשת פוטיפר, אברהם, שרה, י"ב בני יעקב, וכן הלאה, עד שמגיעים ליציאת מצרים. אנחנו מכירים אותם בתוכנו. אלה חלקי הנשמה של כל אחד ואחד.

האם נקודת משה, הנקודה שבלב, תתעורר עוד מעט בכל בני האדם בעולם?
ודאי. כל העמים, כל הרצונות של האדם, כולם יגיעו לגמר תיקון וכולם ישתתפו בדבקות בכוח העליון, במדרגה העליונה, בעולם הרוחני. כל אחד ואחד בעולם, כל נברא, כל אדם, יגיע לגמר התיקון. בתוכו יתכללו גם הדומם, הצומח והחי. כל צורות הטבע יגיעו לגמר התיקון. כמו שכתוב "כי כולם יֵדעו אותי למקטנם ועד גדולם".
16 "כי ביתי, בית תפילה יקרא לכל העמים". 17
 

כשהאדם נמצא במדבר, הוא מבין שהוא עובד עם התורה ועם האגו יחד ומנסה למצוא את הנקודה האמצעית. מה קורה כשהוא מגיע לארץ ישראל, האם הוא מצליח לבודד את האגו לגמרי?
בארץ ישראל האגו שלו עוד יותר גדול. כשהוא הולך במדבר, עד גמר התיקון, הוא כל הזמן מגדיל את האגו שלו. במצרים האגו מתגלה כרע, במדבר האדם מתחיל לעבוד עליו ועושה תשובה, זו "תשובה מיראה", האדם מתעלה מעל האגו שלו, כמו מעל הר סיני ובארץ ישראל הוא הופך את האגו לכלי ומתחיל לקלוט בו, לקבל בו את האור העליון. אמנם בפועל האגו מתגלה כיותר ויותר גדול, אבל כבר יש לו כלים לבצע עימו את כל הפעולות, להתעלות מעליו, כשהוא שולט עליו (ראו שרטוט מס' 4).

האם האגו לעולם קיים יחד עם האדם, כי הרי הבורא לא ברא שום דבר מיותר?
ודאי. שום דבר לא נעלם, אלא רק מעובד בצורה הנכונה.

 

למעשה האדם שולט באגו, במקום שהאגו ישלוט בו?
זה נקרא שהאדם תיקן את החלק שהיה מקולקל, החלק שאיתו הוא עבד בצורה מקולקלת, הוא שינה את אופן השימוש בו.


האדם צריך לעבור על עצמו, בהכרה, עשר מכות. לאחר מכן גם באותה שלמות הנקראת "ארץ ישראל" מתגלה אותו אגו. האם אנחנו יכולים לתקן את עצמנו רק על ידי מכות?
כשאדם נכנס להרגשת הייסורים, המקובלים אומרים שהוא אינו יכול לעלות למעלה, לעולם הרוחני. כשאדם נמצא במצב מסוים, הוא יכול להתקדם בדרך תורה או בדרך ייסורים. נניח, שהוא לא רוצה לעשות כלום, ולא איכפת לו מה יהיה, אז הוא חוטף מכות, ייסורים (ראו שרטוט מס' 5). המכות האלה מחזירות אותו לאותו מצב שבו היה, והאדם חייב לעלות לדרך תורה ולתקן את עצמו. לכן כל הדרך שהוא עלה בייסורים וירד חזרה הייתה לחינם. כמו ילד שאינו רוצה להכין שיעורים, הוא נענש ובסופו של דבר מכין את השיעורים. האדם לא יכול לברוח, אין ברירה. לכן, דרך הייסורים היא לא דרך שבה האדם מתקדם, אלא בדרך זו הוא כל פעם נתקע, חוזר ומתקן את עצמו, ושוב אינו רוצה שום דבר, מתנהג ברשלנות, שוב מגיעה מכה והוא שוב מחזיר את עצמו.
לכן אם נרצה להיות כ"איש אחד בלב אחד",
18 כדאי לנו להיות כולנו יחד בערבות, ולהתקדם ברוח טובה, להפוך את התהליך הזה לתהליך ממש טוב. לכן כל פרשת "וארא" צריכה להיות עבורנו ממש כמו נורה אדומה, כסימן. שנעבור את הדברים האלה במה שנקרא "אור ה'", על ידי הכוח העליון ולא על ידי המכות.

מקורות
bottom of page