top of page

פרשת "מקץ"

(בראשית מ"א, א' – מ"ד, י"ז)

 

פרשת "מקץ"

"אחרי הודיע א-לוהים אותך את כל זאת"

"וייִראו האנשים כי הובאו בית יוסף"

 

 

פרשת "מקץ" מתחילה כשיוסף נמצא בכלא, פרעה חולם חלום ודורש מהחרטומים שלו פיתרון. הם אינם מצליחים לפתור את חלומו, ואז שר המשקים נזכר ביוסף היושב בכלא, ופתר לו בעבר חלום, הוא שולח להביא את יוסף, שמצליח לפתור את חלומו של פרעה. 

פרעה מבחין בחכמתו של יוסף וממנה אותו כמשנה למלך, שליט על כל ארץ מצרים. הוא מאפשר לו לעשות תכנית עבודה עתידית ולאגור אוכל בשנות השובע, כדי שבשנות הרעב יהיה מספיק מזון במחסנים. כך בזמן הרעב, באים מכל הארצות לארץ מצרים לבקש את עזרתו של יוסף.


למעשה הסיפור הזה הוא תיאור של מה שמתרחש בתהליך ההתפתחות הרוחנית של האדם.
התורה מתארת בצורה אלגורית מה קורה עם האדם, איזו דרך עליו לעבור, כי האדם הוא עולם קטן.
עוד מימי אברהם, כלומר, כבר מתחילת דרכו של האדם בדרך הרוחנית, הרצון שלו גדל, הוא מתחיל לשאול "מי אני ועל ידי מה אני מתקדם לגלות את העולם העליון" כי כתוב "עולמך תראה בחייך",
1 לכן עלינו לגלות את הבורא כאן ועכשיו, בעולם הזה.
אין לנו רצונות גדולים לגלות את הבורא, אין לנו כלים, אין לנו תכונות, אין לנו את השכל ולא תכנית ברורה כיצד עושים זאת. לכל אחד יש תיאוריה משלו לגבי ה"בורא", לגבי "העולם העליון" וכיצד אנחנו פותחים ומגלים אותו. האדם אינו יודע על כך כלום, אולם כשהוא מרגיש בתוכו רצון גדול מאוד לגלות זאת, אז הוא מתחיל לשאול שאלות. נקודת אברהם שבו מתחילה לשאול, איך אגיע לפתוח את העולם העליון, כמו שאברהם שואל "במה אדע כי אירשנה".
2 התשובה לכך היא "כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם ועבדום, ועינו אותם ארבע מאות שנה". 3 כלומר, על מנת להגיע לעולם הרוחני האדם צריך קודם להיכנס לארבע מאות שנות גלות, כי כל הכלי של הנשמה שלנו, כל הרצון הגדול, הוא בגודל ארבע מאות, שזו מידה שלמה.
מכאן מובן לנו רק דבר אחד, שלאדם המתחיל את הדרך יש רק נקודה שבלב, נקודה קטנה ולא יותר, יש לו רק רצון קטן, ללא כיוון עדיין. האדם עובר מאורעות שונים, החל מאברהם ליצחק ומיצחק ליעקב, ובדרך הוא נתקל גם בישמעאל ובעשיו. בנוסף, הוא נתקל בכל הבעיות שיש לאברהם עם לוט, ובכל המאורעות שהיו ליצחק וליעקב עם עשיו. האדם עובר את כל המלחמות, עד שכל התכונות שלו מגיעות למצב, לאחר ההתפתחות הראשונה הזאת, שהוא מוכן כבר להרגיש שהוא נבדל מהא-לוהות, נבדל מהרוחניות.
ההבדלה הזו מהרוחניות, מהא-לוהות, נקראת "גלות". זו הרגשה באדם, שיש משהו הנקרא "רוחניות", ולו אין בה חלק, הוא רחוק ממנה, היא נמצאת כמו מעבר לחומת ברזל. דווקא כשהאדם מגלה שהוא נמצא בגלות, הוא כבר ראוי לגאולה. לכן השאלה היא כיצד נכנסים תחילה לגלות.
שנים-עשר בני יעקב מתחילים להתקוטט עם אחיהם, עם יוסף. מפני שיוסף הוא אותה נקודה מתוך כל הרצונות של האדם, שצריכה במיוחד להיכנס לגלות, כי ממנה והלאה צריך להתפתח אותו רצון גדול שיילחם בפרעה, לקחת את כל האגו הגדול, את הכלים הגדולים ממצרים, ולאחר מכן גם לצאת ממצרים. לכן יוסף אומר לאחיו, שהוא בעצם העיקר. נכון שהם גדולים יותר ממנו, כי הם התכונות מעליו, הם תכונות הבורא. כל בני יעקב, כל השבטים הם תכונות ההשפעה, אולם יוסף הוא הסיכום שלהם. יוסף הוא הצדיק, צדיק יסוד עולם.
צדיק יסוד היא אחת מהתכונות בנשמה, היא זו שאוגרת בתוכה את כל התכונות הקודמות (ראו שרטוט מס' 1). כל התכונות של הנשמה באות יחד לסיכום, והסיכום שלהן הוא יוסף, יסוד. ואילו כל בני יעקב הם לפניו, כי הם תכונות הבורא שיוסף מרכז וצריך להביא אותן למלכות, למצרים, לפרעה. ודאי שאחיו של יוסף אינם מסכימים לזה, כי הם מבינים שהם, כל התכונות האלה, לא נועדו להגיע ליצר הרע, לפרעה, אלא ההיפך, הם כולם כדי להשפיע, כדי להידמות, כדי להיות עליונים. אבל יוסף אומר "לא, דווקא התכונה שלי היא זו שיוצרת את המגע בין כל תכונות הבורא עם המלכות, עם תכונות מצרים, עם תכונות הנברא, עם האגו שעלינו לפתח". אבל האדם אינו מבין שעליו ללכת בצורה כזאת.


מקץ
תוכן
מקורות

"אחרי הודיע א-לוהים אותך את כל זאת"

"כי אחת מאלו המדרגות של חזיון הלילה, גילה לו החלום ופתרונו. אבל יוסף, מתוך דבריו של פרעה, הסתכל במדרגות העליונות, שהחלום הראה עליהן, ואמר פתרונו לפרעה".

זוהר לעם, מקץ, 63

"אחרי הודיע א-לוהים אותך את כל זאת"

האדם אינו מאמין שכל התכונות של האגו מתפתחות דווקא במי שהולך לרוחניות. הוא אינו מבין, כי הוא חושב שהוא הולך לכיוון טוב, לכיוון ישר, לזַכּוּת, להשפעה ולאהבה, ופתאום מתפתחים בו רצונות גדולים, גסים, חשוכים. מתפתחות בו כל מיני תאוות, שהוא איננו יכול להתמודד איתן, רצונות שקודם לא הייתה לו בכלל בעיה איתם. פתאום הוא נעשה גס יותר ויותר, חשוך, כמו שכתוב "כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו". 4 ואיננו מבין כיצד להתקדם. הוא אינו מבין מדוע ההתקדמות צריכה להיות במגמה הפוכה מהרוחניות.
האדם אינו יכול להסכים, זה נגד השכל שלנו. כי אנחנו, כולנו, נמצאים בעולם שכולו אגואיסטי, כולו קיים במגמה אחת, לקבל. לכן כשאנחנו הולכים לקראת עולם הפוך, להשפעה, איננו מבינים שכדי להיכנס להשפעה, אדם צריך להיות גדול יותר גם בקבלה. אם קודם הנפח של האגו שלו היה קטן, והוא חי איתו בעולם שלנו, והכול פעל כשורה ובמגמה אחת, אז כעת כדי להגיע לעולם הרוחני, לעולם העליון, הוא קודם צריך לרכוש כנגד זה גם אגו גדול יותר. עליו לרכוש תוספת רצון, רצון נוסף לרוחניות. ככל שהאדם רוכש רצון גדול יותר, כך הוא יכול להיכנס לעולם עליון גדול עוד יותר. זה לא כל כך מובן לנו, זה לא מוכר לנו, איננו רגילים לעבודה כזאת, לתהליך כזה (ראו שרטוט מס' 1).
לכן כל התכונות הנקראות "בני יעקב", האחים של יוסף, שכולן הן תכונות הבורא, כולן השפעה ואהבה, "אחים אנחנו", לא מבינים את יוסף שאומר לרדת למצרים. הם מבינים שעליהם להיות קרובים יותר לבורא, לעלות לתכונות הבורא. ויוסף אומר, שכדי לעלות למעלה עלינו קודם לרדת למטה. זה לא מובן להם, והם טוענים שלא יכול להיות שהוא ישלוט בהם, כי הוא הפוך מהם. זו הסיבה שהם מוכרים אותו לישמעאלים בשמחה, כך יוסף יורד למצרים. האחים אינם מבינים שבלי יוסף ובלי לרדת למצרים, הם לא יוכלו לעלות לרוחניות.
לכן בהתפתחותם ללא יוסף, רק מתוך הרצון האגואיסטי לעלות למעלה, הם מרגישים רעב בארץ כנען, אין מה לאכול. האדם אינו יכול לפתוח את העולם הרוחני, אינו יכול למלא את עצמו עם האור העליון, כי אין לו כלי למלא, אין לו כלים ריקים כדי למלא את עצמו, לכן יעקב אומר לאחים, שהם חייבים לרדת למצרים. בינתיים יוסף נקשר במצרים לאגו הגדול דרך אשת פוטיפר, ודרך כל המאורעות שעוברים עליו שם. בספר הזוהר מסופר לנו על כך בהרחבה.
יוסף נמצא בכלא בגלל אשת פוטיפר. הוא אינו מסכים לקבל בכוונה על מנת לקבל, כפי שאשת פוטיפר אומרת לו, הוא אינו רוצה להשתמש בכלי הקבלה בכוונה על מנת לקבל. הוא רוצה להיות קשור למצרים בתנאי שהוא ישתמש בכלים הנוספים, בכלים של המצרים, במלכות, רק כדי לעלות מהם למעלה לרוחניות. אשת פוטיפר דורשת מיוסף שיעבוד עם כלי הקבלה בתוך הרצון לקבל, כדי שיהיו בכוונה על מנת לקבל. כלומר, שיוסף יצרף את המצרים ואת האגו שלו יחד, ולא יעשה מהכלים האלה הכנה לעולם העליון. לכן יוסף בורח ממנה, הוא מתנתק מהרצון הזה, ואז זורקים אותו לכלא.
במצב כזה, כשיוסף מתחיל להרגיש את שליטת הרצון לקבל ככלא, מתגלים לו כבר שני הקווים וכיצד ניתן לעבוד איתם, כי העבודה שלנו ברוחניות היא בשני קווים. גם בני יעקב הם תכונות הבורא בשני קווים, וגם יוסף מגלה במצרים שני קווים, שר האופים ושר המשקים. שר האופים הוא קו ימין ושר המשקים קו שמאל. שר האופים נקרא "חסדים" ושר המשקים נקרא "יין", "אור חכמה". בין שני הקווים האלה, יוסף מתחיל לראות כיצד יכול להיות לו קשר עם פרעה, לקראת מה הוא הולך במצרים, מהי מגמת פרעה שבו, למה הרצון האגואיסטי הגדול שבו נפתח, ובמה פרעה עובד עימו, לכן הוא מגלה זאת בחלום.
חלום נקרא "דרגת ו"ק" כשהכלי עדיין לא התממש. יוסף מגלה שהקשר שלו עם פרעה יכול להיות רק דרך שר המשקים, דרך קו שמאל, דרך הרצון לקבל, ולא ברצון להשפיע בקו ימין. יוסף מגלה את החלום לשר המשקים, שלאחר מכן מזכיר את החלום הזה לפרעה, ופרעה מוציא את יוסף מהכלא. הוא מבין שדרך האדם הזה תהיה ברכה למצרים, כי פרעה חושב שליוסף יש קשר עם העולם העליון, ולא שהוא ישתמש במצרים כדי לעלות לעולם העליון, אלא הוא ישתמש בעולם העליון כדי להביא למצרים את כל הטוב. לכן פרעה נותן ליוסף את כל מצרים, כדי שיתחיל לנהל אותה. אם בעולם העליון יש אור אין סוף, אז ודאי שאם יוסף יתחיל לאגור בתוך מצרים את תכונות הבינה, את תכונות העולם העליון, אז למצרים תהיה פריחה גדולה.
כך אנו מתקדמים בדרך הרוחנית, אנחנו רוכשים כלים, אנחנו נמשכים לתאוות שונות ובינתיים ממלאים את הכלים. יחד עם ההתקדמות הרוחנית, יש בדרך פעולות שונות, שבהן אנו מגדילים את כלי הקבלה. אנו רואים שבדרך הרוחנית אפשר ליהנות אפילו בכלים שבעולם שלנו. אלה הן שבע שנות שובע, כשפרעה, שהוא האגו שלנו, נהנה וגדל, כי אי אפשר לגדול אלא רק על ידי התענוגים שנכנסים לעת עתה לאגו שלנו.
כאשר הכלים האלה מגיעים לשובע, מתחילות שבע שנות רעב. כלומר, יוסף עובד במצרים וממלא את מצרים, בינתיים, אחיו שנמצאים בארץ כנען, רוצים להתקדם בתכונותיהם לרוחניות, אולם הם לא יכולים להתקדם, כי אין להם במה למלא את עצמם, אין להם במה לגלות את הבורא, את העולם העליון, ואז הם מרגישים רעב ומחוסר ברירה עליהם לרדת למצרים. במצרים הם נפגשים עם יוסף שהוא המקשר בינם לבין מצרים.
כך האדם מגלה בתוכו כיצד כל התכונות שלו, כל הנטיות שלו לבורא, מתחילות פתאום להתקשר עם הרצון לקבל בכוונה על מנת לקבל שלו, בעזרתו הוא מתחיל להגיע להבנה, להרגשה חדשה, לגילוי חדש.
בהמשך הפרשה מסופר על יוסף שצריך לקנות את התכונות הרוחניות של אחיו, למשוך אותן. מצד אחד עליו לשלוט בהן, מצד אחר עליו להתקשר אליהן כמו אל אחים, כמו לכל התכונות של העליון, של הא-לוהות. יוסף מכניס להם אורות, הוא שותל כלים בתוך השקים של אחיו, וכשהם מגיעים אליו, הוא נותן להם את כל המתנות. יוסף לא מזדהה, הוא לא אומר שהוא המקשר בינם לבין מצרים, כי אחרת התכונות האלה שוב יפחדו שהוא ישתמש בהן בכוונה על מנת לקבל לתוך מצרים.
לכן בינתיים אין ביניהם קשר, אלא יש באדם סוג של משחק בדרך לרוחניות, שהוא עדיין אינו יודע כיצד בדיוק לעבוד ברוחניות, הוא אינו יודע עם מה בדיוק הוא מתקדם, עם כלי השפעה או עם כלי קבלה. הוא עדיין אינו יודע כיצד לקשור את שני החלקים יחד, מצד אחד את כלי הקבלה הגדולים, אותם הרצונות הנוספים לרוחניות, ומצד אחר את העולם הרוחני, שהוא כולו למעלה מכלי הקבלה, כולו בהשפעה.
האדם איננו מבין עדיין את העבודה בשתי התכונות המנוגדות. יש כאן סוג של מאבק, הם נכנסים למצרים, יוצאים, יוסף עוצר בעדם ומחזיר אותם. יוסף דורש שיביאו לו את בנימין, אולם יעקב כבר איננו רוצה לשחרר את בנימין, כי הוא פוחד עליו. כלומר, בנימין הוא כבר בן ימין, הוא מצד ימין, ואם ילך, אם הנטייה לימין תיעלם בתוך מצרים, אז לא יהיה תיקון לנשמה. לכן יעקב איננו משחרר את בנימין, עד שכבר אין ברירה, כי הרעב כל כך גדול, עד שכל התכונות האחרות של האדם כבר מוכנות לקחת על עצמן את המשימה וללכת עם בנימין ליוסף, למצרים.
יוסף מגלה מי הוא מפני שהוא ובנימין נמצאים שניהם אחד ליד השני, כי אלה תכונות הסמוכות זו לזו. אז, כבר מתחיל הקשר הנכון בין כל עשר הספירות בנשמה, מלמעלה עד למטה, ומתחילה ההכנה לשבע שנות הרעב.

 

יש הבדל בין חלום פרעה לבין חלומו של יוסף. החלום של פרעה הוא מצד הכלים, מצד הרצון, והחלום של יוסף, מצד האורות. יוסף מְרַכז את כל התכונות העליונות כדי להכניס אותן למצרים, לפרעה, לכלי הקבלה, ופרעה להיפך. החלום של פרעה הוא כביכול להרגיש את מה שלמעלה ממנו, כי חלום נקרא, להרגיש קצת את הדרגה העליונה יותר מזו שבה האדם נמצא.
לכן פרעה מגלה את התופעה, אולם אינו יודע כיצד לגשת לפיתרון שלה, יש לו רק חצי מדרגה, את החצי השני משלים יוסף. כלומר, גם יוסף לא היה יודע את העתיד בלי שפרעה היה שואל אותו על המצב הזה. פרעה נותן כלים, יוסף נותן אורות, ואז שניהם מגיעים לפיתרון.
לכן יוסף לא היה יכול להתגלות ולהגיע למשהו בלי הרצונות הגדולים של מצרים. רק על ידי הרצונות האלה הוא מגיע לפיתרון ואוגר את כל האורות בשבע שנות השובע. כלומר, הוא ממלא את כל הרצון לקבל הגדול של פרעה, ובזה פרעה הופך למלך על מצרים ועל כל העולם דאז, מה שנקרא שולט בכל האדם.
אם מדברים על ההתפתחות הפנימית של האדם, אז לאחר שמתגלה באדם אגו גדול כל כך, הוא מתחיל להרגיש שבע שנות רעב. האדם מרגיש שהוא לא נהנה, יש לו הכול ואין לו כלום. כמו שאנחנו רואים כיום, בחיים שלנו.
במשך 2000 השנים האחרונות לא הייתה תקופה בעם ישראל ובעולם כולו, שבה חיינו היו כל כך טובים מבחינה חומרית, ובכל זאת אנחנו רואים, שלמרות שיש בעולם הכול, דווקא אלה שיש להם הכול מרגישים יותר ויותר ריקנות.
זה מה שמתגלה במצרים, ישראל מילאו את פרעה, מילאו את כל מצרים, את כל האגו שלהם בכל. אלה שבע שנות שובע, שבע זה כל הפרצוף של הנשמה, חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד, מלכות, הממלאים את כל הפרצוף, את כל המיכל של הנשמה בכל התענוגים. כעת הם מגלים שהם לא ממלאים אותם, ואז הם מתחילים להתרוקן. כלומר, לאחר שהאדם מגיע לשבע שנות רעב, הוא מרגיש שאין לו כלום בחיים, אז הוא שואל "מה הטעם בחיי? ומרגיש ש"טוב לי מותי מחיי" אז מתחיל התהליך של משה, יציאת מצרים וכולי.


מסופר על יוסף שנכנס לכלא ויצא ממנו. מתי אדם מרגיש שהוא בכלא?
כאשר האדם אינו יכול להשתמש נכון ברצון לקבל שלו, כאשר הרצון לקבל של האדם, הנקרא "אשת פוטיפר", מתגלה בו. פוטיפר היה טוב, הוא כביכול עזר ליוסף להתפתח במצרים, אולם הנוקבא שלו, אשת פוטיפר, היא רצון הפוך, היא רצתה הכול לעצמה. המגמה הזאת, יוסף שבאדם, מרגיש שהוא נמצא במצב שאינו מסוגל להישאר בו. עליו למכור את כל הרוחניות שלו למען תענוגים גשמיים, שיקבל כאן ועכשיו. כלומר, הוא יתחיל לקבל את כל האורות בכוונה על מנת לקבל.
יוסף, כיסוד דבינה בזעיר אנפין, אינו יכול להרשות זאת לעצמו. הוא אינו מסוגל לכך, זאת תכונה כזו, לכן הוא דוחה את התענוגים הגשמיים. כתוצאה משליטת אשת פוטיפר, הוא מרגיש את עצמו בבית סוהר, הוא מרגיש שהרצון האגואיסטי שלו שולט בו, והוא איננו מסוגל לעשות כלום.
הדבר לא דומה למה שקורה בעולם שלנו שתופסים אדם ומכניסים אותו לבית סוהר. אלא אדם שמרגיש שהוא נמצא בשליטת הרצון האגואיסטי שלו, הנקרא "אשת פוטיפר", או שהוא הולך ברצון לקבל על מנת לקבל, כלומר נכנס לטומאה, או שהוא נכנס למצב של בית סוהר, שהרצון הזה שולט בו, ובינתיים איננו יודע כיצד להיפטר ממנו. אז, הוא מקבל את "בית הסוהר" מתוך בחירה חופשית, הוא מוכן להיות במצב כזה רק לא להשתמש ברצון לקבל על מנת לקבל. לכן מהמצב הזה מתגלים לו שני קווים, ודרך שני הקווים האלה מתגלה לו המדרגה הבאה, ו"ק דמדרגה הבאה, הנקראת "חלום".


האם זהו מצב שרק אדם ההולך בדרך רוחנית יכול להרגיש בו?
מדובר בפעולות פנימיות שבתוך האדם. הכול נמצא בתוך האדם, אם הוא מקבל לתוך עצמו, זה מצב הנקרא "העולם הזה", ויותר ממנו הוא לא יכול לקבל, אולם אם האדם מקבל במגמה אחרת, ביציאה מעצמו, ומתחיל להרגיש את מה שמחוץ לו, זה נקרא "העולם העליון". יוסף מבין שהוא אינו מסוגל לזה, הוא איננו מסוגל להשתמש נכון ברצון לקבל שלו. כי זה דבר נתון, האדם נמצא בעולם הזה ונולד בצורה כזאת. אם הוא מתחיל לחבר אליו רצון גדול הנקרא "מצרים", בתור התחלה, כי לאחר מכן הרצון הזה יהיה גדול עוד יותר, ואם הוא מתחיל לקבל גם ברצון החדש שהתגלה עכשיו בכוונה על מנת לקבל, אז זו ממש קליפה (ראו שרטוט מס' 2).
כלומר, על האדם בעצם להפוך את הרצון החדש לרצון רוחני, עליו להעלות למעלה את הרצון החדש הנמצא בתוכו, עליו להרגיש בו כוונה על מנת להשפיע, להרגיש את העולם הרוחני. האדם ניצב בפני שתי אפשרויות, מגמה לקבל או מגמה להשפיע, לכן הוא לא יכול להסכים להישאר ברצון ההוא בכוונה על מנת לקבל.

הרצון לקבל החדש נקרא "מצרים", אם אדם שנמצא בשליטת הרצון האגואיסטי, בשליטת "אשת פוטיפר", הופך את הרצון הזה, שיהיה עם כוונה על מנת להשפיע, אז הוא מקבל את העולם העליון. לכן הכיוון הוא אחד מהשניים, או לקבל או להשפיע, כיצד להשתמש ברצון הזה. לכן יוסף אינו מסוגל להישאר במצב הזה. הוא מסוגל רק לדבר אחד, ללכת לבית הסוהר, להרגיש את חייו בבית הסוהר. הוא אינו מסוגל להשתמש ברצון לקבל, כי רצון מצרים הפך להיות עבורו כבית סוהר. כלומר, האדם מחזיק את עצמו במצב הנקרא "בית סוהר", והוא מסכים לזה רק כדי לא לפרוץ לכוונה על מנת לקבל.


יוסף מוסיף לעצמו רצון הנקרא "מצרים", אבל אנשים בעולם שלנו לא רואים בכך בעיה, וגם לא בית סוהר. כל אדם נולד עם מה שהוא נולד, וכל מה שהוא רוצה זה להגדיל את מה שיש לו.
מדובר על אדם הנמצא בעולם הזה ומתגלה בו הנקודה שבלב, נקודה שהיא למעלה מהעולם הזה. אדם שמתעוררת בו השאלה "בשביל מה אני חי?", מתחיל לפתח את הנקודה הזו על ידי לימוד חכמת הקבלה, הוא נכנס לקבוצה וללימוד. אז, הוא מוסיף לעצמו רצונות נוספים, רצונות גדולים, רצונות אגואיסטיים שמתחילים לגדול בו ואז עולה השאלה, כיצד האדם משתמש בהם (ראו שרטוט מס' 3).


הרצונות האלה חזקים מאוד, הם בעצם רצונות שמגדילים את האגו שלו, אולם אם הוא עובד ברצונות האלה בצורה נכונה, הם הופכים להיות הכלי של הנשמה. בתוך הרצונות האלה, מתגלה העולם העליון של האדם. אם האדם מתחיל להשתמש בהם בכוונה על מנת לקבל, אז הם הופכים לקליפה, למצרים, לטומאה.

לכן יוסף, שזה האדם שבָּנוּ, הנקרא בינתיים "יוסף", נמצא כל הזמן במצבים כאלה. קודם האדם שבנו נקרא "אברהם", הוא מתפתח ליצחק ויעקב ולאחר מכן ליוסף, משה, דוד וכן הלאה.
יוסף מבין שאין לו ברירה, השאלה איך הוא משתמש ברצון שמתעורר, איך הוא משתמש במצרים שלו? הוא יכול להשתמש ברצון בכוונה על מנת לקבל שנקרא "אשת פוטיפר", ואז את כל מה שיש לו מהרוחניות הוא מוסר לאגו שלו ונהנה בתוך האגו, בעוד שלרוחניות הוא כבר סגר את הדרך, או שהוא מתעלה מעל הרצון האגואיסטי, בורח ממנו, כמו שיוסף ברח מאשת פוטיפר, והוא מוכן להיות באותו אגו, אבל במצב שהוא כמו בית סוהר. כלומר, בינתיים הוא לא מסוגל לצאת, אבל הוא מחזיק את עצמו כך, הוא נמצא במאבק גדול מאוד, כדי לא להשתמש ברצון בכוונה על מנת לקבל. ואז בהדרגה, לאחר שר המשקים, שר האופים והחלומות מתחילה להתגלות בו אפשרות להמשך התפתחות.
כל המערכת הזאת ברורה מאוד, זה המבנה של הנשמה, שבה נמצאים בָּנו יוסף, אשת פוטיפר, פרעה, אחיו ובנימין. אז אפשר להבין שכך הנשמה צריכה לגדול, בצורה הדרגתית, היא לא יכולה לגדול בלי הרצון האגואיסטי שמתווסף ומתגלה, ובלי האורות שמתגלים. כששני כוחות מנוגדים פועלים יחד, הם מוסיפים לאדם כוח, וכך הוא גדל.


בעניין הטומאה והקדושה, כיצד האדם יודע אם מה שהוא בחר ומה שהוא עושה נכון?
הדבר תלוי באיזו רמה, באיזו דרגה האדם נמצא. אדם שיש לו כבר נקודה שבלב והוא בקבוצה, אז הוא נמצא תמיד באחד מהשניים, או שהוא בכוונה לעצמו או בכוונה לזולת. לזולת זה מישהו מחוץ לו, זה יכול להיות גם כלפי הבורא, כלומר או לקדושה או לטומאה. כוונה על מנת לקבל נקראת "טומאה", אין בזה שום דבר רע, מלבד העובדה שבכך האדם "חותך" את ההתקדמות הרוחנית שלו, ואז הוא נשאר בעולם הזה בחזקת "בהמה". אין לו יותר כלום, הוא מסיים את חייו כמו כולם. אבל אם האדם רוצה להגיע לפתיחת העולם העליון, אז עליו לחבר את עצמו לזולת, כלומר, לצאת החוצה, כי העולם העליון נמצא מחוץ לנו.
בעולם העליון חמשת החושים נקראים ספירות: כתר, חכמה, בינה, זעיר אנפין ומלכות, ובהם אנו מרגישים את מה שמחוץ לנו, ללא שום קשר אלינו.
את החושים האלה עלינו לגלות בתוכנו, זה נעשה על ידי לימוד, על ידי האור העליון, ועל ידי שיטת חכמת הקבלה. במידה שהאדם מגלה יכולת להרגיש את מה שמחוץ לו, הוא מגלה את הבורא, את העולם העליון. לשם כך נועדה כל חכמת הקבלה, ולכן הברור הוא פשוט, או כוונה לזולת או כוונה לעצמך, זה הברור היחיד שיש לאדם בכל חייו, וכל היתר כבר נמצא בגנים, בהורמונים של האדם, הכול כבר נתון בפנים ונמצא.


גם כשאדם רוצה להשפיע לזולת, הוא כביכול מרמה את עצמו.
בינתיים הרמאות הזו היא בסדר, כי האדם נמצא בתכונות הקיימות בו, ולכן זו לא נחשבת רמאות, כי הוא לא מרמה כאן אף אחד. אבל אם האדם משפיע לזולת, השאלה היא לשם מה?
ייתכן שזה כדי שיהיה לו טוב יותר, וזה כמו כל אדם רגיל, כמו שכולנו עושים בעולמנו. כתוב "כל חסד דעבדין, לגרמייהו עבדין",
5 כלומר, כל חסד שעושים אנשים, הם עושים עבור עצמם, אף אחד לא משפיע לשני, אלא זה סוג של קבלה סמוייה, בצורה כזאת האדם מרוויח. לכן האדם יכול להשפיע, מפני שאחרת לא הייתה לו בכלל יכולת להשפיע, כי אין לו בכלל יכולת לתת. אם האדם נותן, אז לבטח יש בפנים חשבון שהוא מקבל מזה רווח, והקבלה היא יותר מהנתינה.
אם אדם נמצא בקבוצה והוא משפיע לחברים, ויחד עם זה ברור לו שהוא עושה זאת למען עצמו, אבל בסופו של דבר הוא רוצה על ידי זה שכולם יתחברו יחד ויצאו לרוחניות, אז אפילו שהוא נמצא עכשיו בחשבון שיהיה לו טוב, בכל זאת בהדרגה, על ידי הפעולה הזאת הוא מזמין על עצמו את המאור המחזיר למוטב.
כלומר, יש בעולם שלנו פעולות שבהן האדם מרמה אחרים שהוא כביכול נותן, וזה לא מביא לו כלום. ויש פעולות שהאדם משפיע לאחרים על מנת להרוויח, אבל אלה פעולות המזמינות את המאור המחזיר למוטב, הן מזמינות אור עליון, כי האדם נמצא בקשר לזולת. אם האדם נמצא בקבוצה שהמגמה שלה היא להשפיע לבורא, הקבוצה הזו כלפיו היא "זולת". אם הוא רוצה גם להתכלל בהם, ומשפיע להם מסיבות שונות, ולא חשוב מהן, אז בכך שהוא רוצה להתכלל בהם, הוא מזמין עליו את השפעת האור המקיף, המאור המחזיר למוטב, למרות שכל הכוונות שלו הן אגואיסטיות. כך, בגלל שהוא רוצה להתחבר עימם, האור שהוא מזמין, מתקן אותו.
כלומר, יש בעולם שלנו פעולה אגואיסטית שיכולה להזמין על עצמה תיקון. גם אדם שאין לו שום קשר להשפעה או לרוחניות, יכול פתאום להרגיש שמתעורר בו רצון להשפיע. פתאום הוא חושב על כך, הוא מתחיל להעריך שזה דבר טוב, שיש בו משהו, זו השפעת האור.


לשם מה אדם צריך להשפיע לקבוצה?
יש בזה חשבונות רבים. בסופו של דבר המגמה היא להגיע לבורא דרך הקבוצה, הבורא הוא המטרה והקבוצה היא האמצעי.


כיצד עובדים בפועל עם מצרים בעזרת שר המשקים?
שר המשקים הוא קו שמאל, זה אור החכמה שצריך להתגלות במצרים, וזה מה שרוצים להוציא ממצרים. בכלי הקבלה נכנס אור חכמה, ההארות האלה נמצאות בהם קצת, וזה מה שרוצים להוציא ממצרים. את הכלים האלה עלינו "לגנוב" ממצרים, ואיתם לצאת. עם הכלים שגונבים ממצרים, כשלוקחים את הרצונות לקבל, מגיעים לאחר מכן להר סיני ומתחילים לתקן אותם, אז הכלים האלה הופכים להיות מִדְבָּר, ולאחר מכן ארץ ישראל.


מהו "רעב" ברוחניות?
רעב ברוחניות זה מצב שבו יש לאדם רצון לקבל, אבל אין לו במה למלא אותו, הוא אינו יכול למלא אותו. האדם אינו יכול למלא את הרצון בכוונה על מנת לקבל, כי הוא יודע שזה הפוך מהמטרה שלו. ולמלא אותו בכוונה על מנת להשפיע הוא אינו מסוגל, לכן הוא נמצא ברעב.


נדמה שמבחינה גשמית המצב של יוסף במצרים הוא שיא התענוג. האם יש מחזוריות במצב
של שנות שובע ולאחר מכן שנות רעב?

כן. תקופות אלה יכולות להגיע מספר פעמים. תקופת שובע, תקופת רעב, תקופת שובע, תקופת רעב, כך קצת ועוד קצת, עד שמתמלאת הסאה. עד שאדם מתחיל להרגיש, שזהו, גמרנו, כמו שכתוב "וייאנחו בני ישראל מן העבודה",
6 כאשר בכל הכלים, בכל התכונות, בלב ובמוח שלו הוא כבר מבין שבמצרים, ברצון לקבל בתוכו, הוא אינו יכול לראות יותר שום עתיד טוב. כאשר כל הכלים נמצאים ברשות האדם והוא מרגיש כנגדם את האורות הגדולים, אולם הוא אינו יכול למלא אותם, יש לו רק פיתרון אחד, לברוח מזה. כלומר, להתעלות מעל הרצונות האלה.
לפי המצבים האלה אנחנו רואים שבהדרגה, שלב אחר שלב, מתגלים באדם עוד ועוד הבחנות חדשות. אם האדם לא עבר הבחנה קודמת, הוא אינו יודע עדיין מהי ההבחנה הבאה. יש לנו את אברהם, יצחק, יעקב, ועכשיו יש גם את יוסף עם בנימין, לאחר מכן את משה וכולי, בכל פעם קם כוח חדש בתוך הנשמה ומתחיל להוביל את ההתפתחות, ולידו גם כל המרכיבים האחרים שלו.
תמיד מדובר ברצון לקבל ורצון להשפיע, תקופה אחר תקופה, כך אנו מתפתחים. כל עוד האדם לא מסיים את התקופה הקודמת, הוא איננו יודע מהי התקופה הבאה. האדם איננו יודע מהן שבע שנות רעב לאחר שבע שנות שובע, רק נראה לו שבצורה כזאת הוא מתקדם וכך הוא ייכנס לרוחניות. פתאום במקום להיכנס לרוחניות, הוא נופל והמצב הופך להיות חושך מצרים. הוא גם אינו יודע, שלאחר החושך הזה, כשאין ברצון לקבל שום מילוי, לא אורות מקיפים, לא פנימיים, כלום, דווקא ממצב זה הוא פתאום ייצא ויגיע לאור. יש כאן התפתחות הדרגתית, ועלינו רק לדעת כיצד אנחנו מתקדמים, אולם הגילוויים הם תמיד הפתעה.


מהיכן קיבל יוסף את החכמה לרוחניות, מדוע הוא היה חכם יותר מאחיו וגילה זאת לפניהם?
מהיכן הוא שאב את הכוח, את החכמה?

כמו במשפחה, הקטן בדרך כלל חכם יותר מהאחרים. יוסף התפתח על פני כל הכלים הקודמים, על פני כל התכונות הקודמות שלו. הוא שואב את ההשפעה על פני האחים שלו. 

שנים עשר בני יעקב הם י-ה-ו-ה כפול ג' קווים. כשמתפתחת באדם כל הנשמה שהיא י-ה-ו-ה, בשלושת הקווים, ובסוף יוסף מגיע, אז ודאי שהוא הכי חכם, ודאי שהוא הכי מבין, עד כדי כך, שהוא מסוגל לשלב את הרצון לקבל ואת הרצון להשפיע. הוא מסוגל לשלב את פרעה עם כל התכונות של אברהם, יצחק ויעקב. לכן יוסף מיוחד, הוא הבחיר בבני יעקב.


האם יוסף למד הכול מהאחים שלו, מהרצונות שלהם, מהכוחות שלהם?
כן, כי יוסף התפתח אחריהם, הנשמה שלנו מתפתחת בשלושת הקווים שבה. י-ה-ו-ה, חכמה, בינה, זעיר-אנפין ומלכות, כל אחד מהם מתפתח בימין, שמאל ואמצע, הקו האמצעי. הסיכום שלהם זה יוסף, הסיכום של כל ההתפתחות (ראו שרטוט מס' 4).
התוצאה היא שהסיכום של כל בית יעקב הוא ביוסף. אם כך, ודאי שיוסף מוכן להתחבר עם המלכות הלא מתוקנת שהיא מצרים, ורק הוא מסוגל לעשות זאת.

גם אנחנו מרגישים רעב ושובע בדרך שלנו. מה אנחנו יכולים לאגור במצבנו לעת רעב?

ערבות בלבד, קשר בקבוצה. פעמים רבות אנו נמצאים במצב קשה, בחושך, בחוסר אונים, אין לנו רצון ואין כלום, ברוחניות אלה המצבים הטובים ביותר. זה נקרא שהאדם מוסיף לנשמה נפח, כוח. אם אדם מוסיף לעצמו חצי קילו, אנחנו מוסיפים חצי קילו לנשמה, אולם מכיוון שבינתיים חצי הקילו האלה ריקים, הוא מרגיש חוסר, יותר צער ויותר חושך.
עלינו להבין שדווקא על ידי החסרונות הגדולים האלה, שאנו אוגרים יותר ויותר בתוך הנשמה, אנחנו מגיעים לנפח השלם שלה ואז פורצים ממצרים. בסבלנות, בתמיכה שלנו בקבוצה ובתמיכת הקבוצה בכל אחד ואחד, העיקר לא לעזוב. עלינו לשמור על כל אחד ואחד, כמו שכתוב "כי שבע יפול צדיק וקם".
7 אין ברירה, כך אנחנו מתקדמים. 
ככל שיש לאדם יותר נפילות, ירידות ואכזבות, הוא מתקדם מהר יותר, עליו לא לפחד מהן. בהדרגה האדם רוכש ניסיון ומפסיק לפחד. באותו רגע זה לא נעים, אולם לאחר הרגע הבא הוא כבר מבין שהמצב מטרתי ויש לו סיבה. לאחר מכן האדם מתחיל כבר לומר, "אני נופל עד כדי כך, הרצונות עד כדי כך רעים, החושך הוא כל כך גדול שאני לא יכול לזוז, אני ממש סמרטוט, אם כך, ודאי תהיה לי עלייה גדולה". כך אפשר לחיות מהבנה של העתיד, וזה קורה.

 

"וייִראו האנשים כי הובאו בית יוסף"

"יצר הטוב צריך חדווה של תורה. ויצר הרע צריך חדווה של יין וניאוף וגאוות רוח.
ומשום זה צריך האדם להרגיז אותו תמיד מאותו יום הגדול, יום הדין, יום החשבון,
שאין מה להגן על האדם, אלא מעשים טובים, שהוא עושה בעולם הזה כדי שיגנו
עליו בשעה ההוא."

זוהר לעם, מקץ, 198

"וייִראו האנשים כי הובאו בית יוסף"
bottom of page