כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "קורח"
(במדבר ט"ז, א' – י"ח, ל"ב)
בפרשת "קורח" עומדת למבחן מנהיגותו של משה. קורח ועדתו פונים אל משה וטוענים כנגדו, שהעם כולו קדוש והוא מתנשא מעליו ולכן עליו להפסיק להנהיגו. משה מבקש מהם לבוא למחרת היום. הם אכן מגיעים, והבורא מבקש ממשה ומאהרון להתרחק כדי שיוכל להשמיד את קורח ועדתו. משה מבקש לחוס על אלה שאינם אשמים, כפי שעשה לא פעם וטוען "האיש אחד יחטא ועל כל העדה תקצוף", 1 אבל בקשתו לא כל כך עוזרת.
בהמשך משה פונה לעם ואומר לו שהאשמים עוד מעט ייבלעו באדמה. ואכן האדמה פצתה את פיה וקורח, דותן ואבירם נבלעים באדמה, אש יורדת מהשמים ומשמידה את כל מאתיים וחמישים אנשי עדתו של קורח.
מה עומד מאחורי הדברים?
חכמת הקבלה מסבירה לנו את המציאות האמיתית, ולא את זו שאנו רואים בעינינו ובחושינו בעולם הזה. לכן את כל הדברים שקורים בתורה, תחילה לומדים באדם אחד. משה, קורח, אהרון, עדת קורח, החטא ואפילו הבורא, הכול נמצא בתוך האדם פנימה, בתוך תפיסת המציאות שלו. לכן, קודם עלינו לייצב את התמונה הנכונה, כדי שיהיה לנו ברור כיצד להסתכל על מה שהתורה מספרת.
התורה מסבירה לנו כיצד הבורא ברא וייצב את הרצון לקבל, כך שאנו חיים בתוך הרצון הזה ובתוכו אנו מרגישים את כל מה שקורה לרצון. גם את המציאות של העולם הזה, כל מה שנראה לנו כדומם, צומח, חי ואדם, וגם את העולמות העליונים, שאיננו יודעים מה הם, אבל אומרים שהם פי אין סוף יותר ממה שיש לנו כאן בכמות, באיכות, במרחקים ובכל מה שרק אפשר לדמיין. וכל זה נמצא בתוך האדם, בתפיסת המציאות שלו.
מלבד התפיסה הזאת, יש איזו נקודה אחת של תפיסת מציאות, שבה האדם מרגיש את כל העולמות. והתורה מספרת לנו מה האדם מרגיש בתוך הנקודה הזאת, אם הוא מתחיל לעלות לתפיסה האמיתית. קודם כל הוא מתחיל לראות שתפיסתו הנוכחית אינה נכונה, מפני שהוא תופס אותה בחושים לא אמיתיים, לא נכונים, שאותם הוא חייב לשנות.
כשהאדם מתחיל לשנות את חושיו, הוא מגיע למצב שבו גם המציאות משתנה, ואז הוא מרגיש שהכול באמת בתוכו, משה, קורח, אהרון, עם ישראל, עמלק, פרעה, אחשוורוש וכולי. את כל העולם הוא רואה אז בתוכו, דרך אותם חושים המציירים לו את הסיפור התנ"כי.
התורה מספרת לנו מה קורה בתוך האדם, ומבחינה מסוימת זה הרבה יותר קל, כי אז אנחנו מדברים כבר על משהו מוחשי מאוד. כשהאור פועל הוא מזמין בתוך הרצון לקבל תופעות שונות. בדרכו להידמות לאור, הרצון לקבל בהכרח מקבל צורות שונות ומנוגדות ובכל פעם נמצא במחלוקת, כי האור מזמין בו את התוצאות והשינויים הללו, והמחלוקת חייבת להיות, כי רק מתוכה נוכל לברר את הניגודים.
ברורים יכולים להיות רק מדבר והיפוכו. העיקרון הזה פועל גם בעולם שלנו וגם בעולמות העליונים, כי מתוך זה שהבורא ברא את הנברא ממצב שבו הבורא והנברא נמצאים זה מול זה, ניתנת פתיחת דרך, ניתן פיתרון להעמיד ולעצב את הנברא באופן שיהיה עצמאי. כל העצמאות של הנברא באה אך ורק מתוך הקושיות והתרת הקושיות. מתוך מחלוקות למיניהן שצריך להיכנס אליהן ולפתור אותן.
אנו רואים זאת גם בעולם שלנו, אנו מתפתחים על ידי תרגילים, על ידי שאלות ותשובות, על ידי משחק ופיתרון שלו, רק מתוך זה שיש לנו כל הזמן הזדמנויות לבנות את עצמנו בין שני הכוחות, שהם כוחות "בורא ונברא". בפעולה הזאת, איננו משייכים את עצמנו לא לבורא ולא לנברא שהוא ברא, אלא למשהו שלישי שבו אנו בונים את עצמנו.
לכן העבודה העיקרית שלנו היא לברר מהו הכוח החיובי, או השלילי, אם אפשר לבטא זאת כך, כי שניהם חיוביים, שניהם עוזרים לנו בהשגת המטרה. אולם, עלינו לדעת כיצד לנהל את שני הקווים, המושכות, המלאכים האלה, קו ימין וקו שמאל, השפעה וקבלה, ולבנות ביניהם את עצמנו. כשאדם מתחיל לבנות את עצמו בין שני הקווים הללו, הוא מגיע למצב שבו הוא באמת נמצא בשאלה בבלבול ובמבוכה. אבל את הדברים האלה הוא צריך לעבור, כמו שכתוב, "אין אדם עומד על דברי תורה אלא אם כן נכשל בהם". 2
וכך בכל צעד ושעל, עלינו לגלות את התהליך הזה, שבו אנו כביכול קודם מבינים ויודעים מה לעשות, ולאחר מכן לחטוא, כלומר, לעשות זאת לא נכון. תחילה עלינו להבין ולהרגיש שאנו פועלים לא נכון, לאחר מכן נצטרך להבין למה פעלנו לא נכון, ומתוך כך להגיע אל הפיתרון הנכון ולבצע אותו, ואז נעמוד במצב הטוב.
כלומר, דרך התיקון מורכבת בכל מדרגה ומדרגה משלב שכולל בתוכו גם את שלבי החושך, שלבי הטעויות, החטאים, הבלבולים, הכרת הרע, ואז נטייה לטוב ולתיקון. לאחר שעוברים את כל התהליך, רוכשים את המדרגה. כך בכל מצב, אי אפשר אחרת. אפילו מהחיים שלנו אנחנו מבינים שאי אפשר אחרת. ברוחניות על אחת כמה וכמה, כי דווקא בצורה הזאת אנו מתקדמים. כמו שנאמר "אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא". 3
לכן כשאנו מדברים על הדבר הבסיסי והמיוחד מאוד הזה של בחירה בקו אמצעי כאפשרות נכונה להתקדם, מגיעה אלינו לפתע טענה מ"קו שמאל של הקדושה", כי קורח הוא "לוי" ולטענת משה ואהרון, הוא חושב שצריך להשליט ימין על שמאל, אבל אפשר גם להשליט שמאל על ימין, ובצורה כזאת להתקדם. ככל שמשכנעים אותו שהדבר בלתי אפשרי, הוא דווקא מתחזק בדעתו ורבים הולכים אחריו, מפני שזה נראה יפה מאוד והגיוני שהרצון לקבל יוכל לנהל את ההתפתחות, שהוא זה שיחזיק במושכות. קורח מבין שעליו לרסן את האגו שלו, וודאי צריך ללכת בקודש ברצון בכוונה על מנת להשפיע, באופן שהוא מודד, מבין ומרגיש את עצמו. אבל הוא חושב שמתוך הרצון לקבל הוא יכול לעשות את החשבונות, ולהתקדם מקו שמאל דקדושה.
אז משה ואהרון אומרים לו שזה בלתי אפשרי, שרק קו ימין יכול להוביל, כי הוא כולו חסד, כולו למעלה מהדעת. כלומר אדם צריך לצמצם את עצמו, לעלות מעל לרצון לקבל, לקבל את תכונת ההשפעה במלואה, ואז לבדוק כיצד הוא מצרף את השמאל לימין למעלה מהקו הזה, כלומר, רק באמונה למעלה מהדעת, הוא אף פעם לא יורד למטה לרצון.
ל"קו שמאל" קשה מאוד להסכים עם זה, ונראה לו בצורה הגיונית מאוד שאפשר להתקדם אחרת. ולכן אנו רואים שאין ברירה, אלא להראות לאדם דוגמה שתיחרט בו ובעתיד יידע פחות או יותר כיצד להתקדם נכון, לאורך כל הדרך. ודאי שיצוצו בעיות דומות, ויהיה עליו לבדוק אותן על בשרו. אבל לעת עתה אנחנו רואים שאין מנוס, והמגמה של קו שמאל לקחת את השליטה לידיו ולהתקדם לתיקון, אינה נכונה.
ואכן כל בני קורח ועדתו נופלים כמו במקרה של "שבירת הכלים", כלומר, כל אלה שחשבו שאפשר לנהל את תהליך התיקון דרך קו שמאל, נופלים לתוך ה"רצון לקבל על מנת לקבל", וזה נקרא ש"האדמה פשוט בולעת אותם". יותר מזה, אפילו האש שורפת אותם מתוך האדמה ממש. יש מעין התפרצות של הר געש, כפי שהתורה מספרת.
כל זה מפני שאור החכמה מתגלה בכל עוצמתו כמו בשבירת הכלים, ואז האש אוכלת אותם, וכך קורח ומאתיים וחמישים בני עדתו נבלעים באדמה. כלומר, נבלעים הרצונות ששייכים לאותו רצון של קו שמאל שרוצים להיות בניהול הרצון לקבל של האדם, כי הם חושבים שהוא יכול לעשות עבודה נכונה.
המחלוקת עקרונית מאוד, ואי אפשר לוותר בה על כלום, כי מדובר בעיקרון בסיסי בתיקון שלנו. או שנעלה את עצמנו באמונה למעלה מהדעת, וכך נבנה את הקו האמצעי, או שנבנה את הקו האמצעי בעזרת הדעת שלנו, בכך שנשקול, נבין, נרגיש ונעשה בעצמנו.
השאלה היא פשוטה, האם עלינו לנתק בין הרצון לקבל והרצון להשפיע, לעלות ולהתכלל ברצון להשפיע ולקבל ממנו מרות מלאה, ולאחר מכן להתקדם מעליו ברצון לקבל על מנת להשפיע, שהיא מדרגה עוד יותר גבוהה? פה כבר בינה מצטרפת למלכות, ומלכות מעלה את הבינה למדרגה גדולה יותר ויותר, עד שבינה הופכת לכתר.
מהתהליך של ד' בחינות דאור ישר, בחינה ב', לאחר שקיבלה חכמה בבחינה א', רצתה להידמות לכתר לכן היא נעשית בחינת בינה, כלומר בינה בחלקה העליון דומה לכתר ובחלקה התחתון דומה למלכות. וכעת כשהיא מקבלת ממלכות את התמיכה וההצטרפות, היא יכולה לעלות לכתר. כך על ידי תורת משה, פותרים את בעיית השנאה, השבירה וכל הבעיות שבבריאה.
מה שאין כן, על פי תורת קורח הגורסת אחרת, שאפשר לתקן הכול בבינה, ולטובת המלכות לרדת למלכות ושם לתקן את הכול. כלומר, המחלוקת היא, או ללכת למעלה מהדעת, או ללכת למטה מהדעת, או ללכת עם קו ימין, להתבטל כלפיו ואיתו יחד, ורק בשליטתו להמשיך הלאה לכל התיקונים, כפי שמורה לנו תורת משה, או שאנו יכולים כבר מתחילת התהליך לשקול את הדברים מקו שמאל ואז להתקדם.
הכוונה היא נכונה, להשתמש ברצון לקבל אך ורק כדי להשפיע. אבל האם אפשר לעשות זאת בלי להצטרף ולהיות בבורא? כלומר, במגמה שלנו כולנו צריכים להגיע למצב שבו אנו נכללים, נבלעים בבורא ואז בתוכו מתקנים את עצמנו. למעשה, זה מה שמשה אומר, שקודם נדרשת התבטלות טוטאלית כלפי הבורא, כלפי כוח ההשפעה והאהבה, ואז שם באותו כוח נמצא את עצמנו מתוקנים. מחוץ לכוח הזה לא נוכל להצליח.
לכן המחלוקת מוצדקת. רב"ש ומקובלים אחרים כותבים עליה. ובכלל בחכמת הקבלה יש על הנושא הזה הרבה חומר. הברור כאן הוא בין "למעלה מהדעת" ו"למטה מהדעת" ובצורה עניינית מאוד. גם ספר הזוהר דן בסוגיה זו.
"וייקח קורח"
"אהרון הוא ימין, חסד. הלוויים הם שמאל, גבורה. קורח רצה לעשות חילוף הימין
לשמאל. רצה הכהונה, ימין, בשביל הלוויים, השמאל. משום זה נענש."
זוהר לעם, קורח, 3
"וייקח קורח"
"כל מי שעוסק בתורה, יש לו חירות מכל, חירות ממוות, משום שחירות, בינה,
שורה עליו ואחוז בו. אילו היו ישראל מתעטרים בתורה, היו ניצלים מכל, ולא היו
נמצאים בגלות. וכמ"ש, "חרות על הלוחות, אל תקרא חָרות עם ח' קמוצה, אלא
חֵירות עם ח' צרויה" 11 כי חירות זו נמצאת בתורה. התורה היא כוח הימין".
זוהר לעם, קורח, 2
"נענש" אין הכוונה שיש רצון להעניש אותו, אלא שלפי חוקי הטבע מי שמחליף ימין בשמאל מקבל תוצאה הנקראת "עונש". אותו רצון שלא יכול להצטרף לקו האמצעי, חייב לרדת לדרגת רצון "על מנת לקבל", וזה נקרא "עונש". ייתכן שהמונח "עונש" מטעה. בתורה אין עונשים, אין דבר כזה שמענישים אדם בגלל מישהו או משהו, אלא מה שהאדם גרם נקרא "עונש". כלומר במעשיו האדם בונה את המצב השבור שלו וזה העונש. וגם להיפך, אם הוא בנה את המצב המתוקן שלו, הוא נמצא בו, וזה ה"שכר", אין משהו אחר. גם בעולם שלנו אנו נמצאים בעולם של כוחות, תנאים, חוקים ממש מדויקים, לכן מה שהאדם מרוויח או מפסיד, זה מה שיש לו.
אם מתקדמים בצורה כזאת, אז אין לנו שום בעיה להצליח. שמאל צריך תמיד להתכלל בימין. קודם כל הולכים לימין, כשמתחזקים בימין זה נקרא "לעלות באמונה למעלה מהדעת".
לאחר מכן לוקחים משמאל כמה שמסוגלים להוציא משם לכיוון הימין, ולאחר מכן מימין חוזרים לקו האמצעי. הזגזוג הוא: ימין, שמאל, ימין, אמצע.
היציאה לשמאל והחזרה צריכה להיות רק על מנת לחזור לימין שהיינו בו קודם, אבל בתוספת העביות של השמאל. ואם אדם מסוגל להיות בזה, אז הוא מגיע לקו האמצעי ובכך מסיים את המדרגה. כך אדם עולה מהמצב האמצעי שהיה בו למצב האמצעי שאליו הגיע לאחר התהליך (ראו שרטוט מס' 1).
"וייקח קורח"
"ולא עוד, אלא שנמצא בו לשון הרע, שדיבר על משה, ונענש בכל. השמאל נכלל
תמיד בימין, שזהו תיקונו של השמאל".
זוהר לעם, קורח, 3

הפרשה נמשכת, ושוב מנהיגותו של משה עומדת במבחן, הפעם העם מתלונן על מותם של קורח ועדתו. הבורא מציע להשמיד את כל העם ולהקים זרע ממשה ואהרון בלבד.
קורח שייך לקו שמאל, שיש בו גם חסדים וגם חכמה, יש בו הכול, כל הרצונות של האדם קרובים לקורח ולא למשה ואהרון, כי הם קרובים לקבלה ולא להשפעה. קורח חשב שאפשר לנהל את ההתקדמות הרוחנית באופן כזה שלפי החשבון, דווקא דרך קו שמאל יוכל לקבוע כמה לקחת ולבנות את הקו האמצעי.
הרצונות שבאדם שתומכים בקורח רוצים ללכת לפי הקו האמצעי, ויכול להיות שכדאי לאדם ללכת לפי הקו שנראה לו בסדר מצד הרצון לקבל שלו. הרצון לקבל שלו אומר לו שהוא יכול עכשיו לשקול את הדברים, ולבנות את מצבו העתידי לפי מה שהוא שוקל ומבין בתוך הרצון לקבל שלו. הוא עשה כבר צמצום ובנה את הקו האמצעי הקודם, ויש לו כביכול את כל הנתונים. לפי כל הכלים וכל הנתונים הוא צודק. כלומר, גם קורח וגם עם ישראל לא עומדים לחטוא, הם רק רוצים לעשות תיקון קצר יותר וענייני, מהרצון לקבל ישירות לרצון להשפיע, ולא ללכת דרך אמונה למעלה מהדעת, ולעשות סיבובים שונים על מנת לצאת למעלה מעצמם.
לכן כל הרצונות אחרי הרצון של קורח באדם, אינם מבינים מה קורה כאן ולמה זה כך. כל הרצונות האלה אינם מבינים שאם היו הולכים לפי קורח, אז היו מפסידים בגדול.
באיזו דרך אפשר להראות לאדם שזה אסור? אי אפשר. אפשר רק להראות לאותם רצונות שתומכים בגישה של קורח, מה יעבור עליהם במקרה כזה. וזה נקרא שכולם "מתים".
הבורא רוצה להשמיד את כל העם, והפעם הוא לא ממתין לתשובה ולא מתמקח עם משה, אלא פורצת מגפה בעם ואנשים מתחילים למות. משה מורה לאהרון לקחת את כלי הקטורת, המַחְתָה עם האש מהמזבח ולכפר על העדה, ובאמת ברגע שאהרון עושה זאת המגפה נפסקת.
מכיוון שהרצונות האלה לא חטאו כמו קורח ולא ממש הלכו כנגד משה, די להם בעונש הזה. לכן אם עכשיו הרצונות האלה רואים ומבינים שהם קיבלו עונש, אז אפשר כבר להציל אותם. לכן, על ידי ה"אור חוזר" הנקרא "קטורת", על ידי משה שמביא להם את הכוח הזה, הם מתעלים חזרה.
זה מצב שקורה בכל מדרגה ומדרגה, לכן על האדם להחזיק את עצמו ולהבין שיש מקרים בהם לפי כל החשבונות שלנו, ההיגיון שלנו לא עובד. זה קורה דווקא במקרים בהם צריך להחליף את הטבע מרצון לקבל לרצון להשפיע. הדברים האלה קורים בכל צעד ובכל מדרגה, זאת בדיוק המחלוקת שבה לפי השכל, לפי קורח, הכול נכון, אלא שחסרה כאן הבחנה אחת קטנה מאוד של "יש מיש" ו"יש מאין".
מפני שהנברא הוא יציר כפיו של הקדוש ברוך הוא, הוא אינו מסוגל להבין שאי אפשר לתקן את הכלי אלא אם התיקון בא מצד האור. כלומר, המחלוקת בין קורח למשה סובבת סביב השאלה מי ראשון: האור או השכל והרגש? האם לתת לאור לברר ועל כן יש להתבטל כלפיו, או לפעול לפי השכל והרגש של האדם שבהם הוא כבר פעל ובטוח במה שהוא עושה. המקרים שבהם האדם בטוח שהוא מסוגל לפעול בעצמו, הם הכי מסוכנים, ודווקא בהם אסור לפעול לפי השכל. יש צורך בזהירות ובהרבה שכל, רגש והבחנות כדי לתת לקו ימין לשלוט.
לאור המשבר הגדול שהעם עובר, הבורא מבקש מכל אחד מנשיאי השבטים להביא את המטה שלו לאוהל מועד ולכתוב עליו את שמו. למחרת בבוקר הם רואים שממטהו של אהרון פורח ענף של עץ שקד, בסימן הזה שאהרון מבצע את דברי הבורא מסתיימת הפרשה.
"מטה" משמעו, שהאדם הולך איתו ובעזרתו מגיע למטרה. אין הבדל בין מטה אהרון למטה משה ומטה השבטים, מאף אחד מהם לא יכול לצאת כלום, זו רק חתיכת עץ יבשה, אלא אפשר שתהיה פריחה רק מהכוח שמגיע מלמעלה. לכן ברור שמטה אהרון הוא האמת.
כל הדרך שלנו, שהיא הליכה באמונה למעלה מהדעת, אינה כפי שהיא נראית בדת, או שמתוך חולשת האדם עליו ללכת באמונה למעלה מהדעת. עלינו ללכת באמונה למעלה מהדעת לאחר שאנו רוכשים את ההרגשה הא-לוהית, כשאנו נכנסים לאזור של הבורא ואנו רוצים למשוך את הכוחות שלו. זו "אמונה למעלה מהדעת". האדם אינו מוסר ומוותר על המושכות ועוצם עיניים, אמונה למעלה מהדעת היא, שהוא הולך עם כוח ההשפעה ולא עם השכל והרגש שלו, אלא עם מדרגה עליונה יותר, אבל הוא הולך איתם באופן שהוא מקבל את השכל והרגש העליון למעלה ובניגוד לשכל והרגש שלו. כלומר, הוא רוכש כלים חדשים עליונים יותר והגיוניים, רק שלו עכשיו זה לא נראה הגיוני.
עומד בפנינו תמיד אותו ברור כיצד לנהוג על פי "ואהבת לרעך כמוך", כלומר, האופן שבו עלינו להתייחס לחברים ולכל העולם. עלינו לאהוב אותם, להתחבר אליהם, לפעול לכיוון זה בעצמנו, לפחות במשהו. הפעולה הזו איננה טבעית עבורנו, אנו לא מסוגלים. כאן עלינו לקבל את התנאי, את החוק הזה, ולבצעו באמונה למעלה מהדעת. כיוון שבעשייה יש לנו אפשרות לבצע למרות שאיננו רוצים, לאחר מכן תגיע השמיעה.
לכן קודם פרח מטה אהרון ולאחר מכן פורח גם מטה משה. כל הדברים האלה באים מכוח הברכה שלוקחים ממדרגה עליונה יותר, זה נקרא ש"אנו הולכים אחרי הבורא". הבורא הוא מדרגה עליונה יותר. בדומה לילד קטן שלומד מהגדול, הוא פותח את הפה ולומד ממנו את כל המילים, התנועות והדוגמאות. מה שנראה לו הוא ייקח, יתפוס, יקנה, ועל ידי זה יתפתח.
כך גם עלינו לחייב את עצמנו, בכוח גדול מאוד נגד הטבע שלנו, ללמוד ממדרגה עליונה יותר, וזוהי "אמונה למעלה מהדעת", באותו כוח שאנו קונים מהמדרגה העליונה, שם יש לנו רגש, שכל, חכמה ועוד נתונים רבים. זה רק נקרא כאמונה למעלה מהדעת, כי עלינו ללכת בניגוד לשכל והרגש הנוכחיים, אולם ברור שזה כך, כי במדרגה עליונה יותר יש רצון לקבל גדול יותר בכוונה על מנת להשפיע.
אין ספק שהמדרגה העליונה הפוכה מאיתנו, לכן היא אף פעם לא נראית לנו הגיונית. דוגמאות כאלה קיימות לפעמים גם בחיינו, בינינו. תמיד העליון נראה לתחתון מבולבל, לא מבין בצורות שונות. אנו רואים שלמשה, לאהרון ואפילו לקרוביהם מרים, נדב אביהוא וקורח יש בעיה, יש לכך סיבה. זה מפני שהמדרגה העליונה הפוכה, לא מובנת ואנו בטוחים שהעליון אינו צודק.
יש צורך בניסיון, אם כי גם הוא לא תמיד עוזר, אולם מתוכו רואים שהעליון אינו טועה. פשוט איננו מבינים את החשבונות של העליון לכן הוא נראה לנו מבולבל, אולם לאורך הדרך אנו רואים שאינו טועה. אנו רואים שאין מנוס, ללמוד ניתן ממכות בלבד.
"קח את המחתה"
"ויאמר משה אל אהרון קח את המַחְתָה. וכתוב, "חֲמַת מֶלך מלאכי מוות ואיש חכם יכפרנה" 4 כמה יש לבני אדם להישמר מעוונותיהם ולשמור מעשיהם. כי בכמה פעמים נידון העולם, ובכל יום עולים המעשים במאזניים, ומשגיחים עליהם מלמעלה, ונכתבים לפניו. וכשהמעשים של האדם אינם כשרים לפני המלך, עולה כעס, והדין מתעורר. כמ"ש, "חמת מלך מלאכי מוות", ועל כן בכל יום צריך האדם להיזהר מעוונותיו".
זוהר לעם, קורח, 20
על ידי המחלוקת הגדולה הזאת שכביכול גרמו הלוויים, לאחר מכן הם השלימו את הברור שהיה הכרחי. לא מדובר כאן על טעות כלשהי, אין טעויות, הכול היה צריך להיות כך, כדי לברר את הנקודה הרגישה מאוד, שתמיד הולכים אחרי הימין. לכן הלוויים היו חייבים לעבור את התיקונים, את הניקוי המיוחד, את ה"טהרה", ולהתכלל בקו ימין. התורה מראה לנו מה לעשות מתוך זה, כדי שהכול יגיע לתיקון.
בעולם הגשמי ימין ושמאל ברורים מאוד. כיצד אדם יודע בעולם הרוחני שהוא פועל בקו האמצעי?
אם לאחר כל המלחמות הפנימיות, האדם מרגיש שאינו רוצה להתחבר לחברים, ואז מחייב את עצמו לחשוב עליהם יום ולילה ורוצה לגלות בהם את הא-לוהות, ולאחר מכן הוא מגיע למצב, שלפתע הוא רואה שאם יתחבר עם כולם דווקא ביניהם יגלה את הבורא, אם תהיה לו הרגשה כזאת מתוכו ולא משמיעת טקסטים, אז זו תהיה תחילת הקו האמצעי. כפי שכתוב על היישום בקבוצה "ישראל, אורייתא, קודשא בריך חד הוא", פתאום יורגש בו מבפנים "כך צריך להיות ולא אחרת", זה כבר סימן לקו אמצעי.
כיצד ייתכן שכל האנשים במציאות עוברים בדיוק אותו תהליך פנימי, איפה הייחודיות כאן?
באולם קונצרטים או אופרה, יושבים אנשים רבים, ששומעים את אותה תזמורת ורואים את אותה מערכה. אם נשאל אותם לגבי הרגשתם, אז כל אחד מהם הרגיש אחרת. כשם "שאין דעתם דומה זה לזה ואין פרצופיהם דומים זה לזה", 6 כך גם בפנים הרצון לקבל שלהם לא שווה, ולכן כל אחד מתפעל בצורה שונה.
כאשר אנו מתפעלים מאותו מקור, כמו מהבורא למשל, לא מפריע לנו שזה אותו מקור, מכיוון שלכל אחד יש שורש נשמה משלו. בחיינו אנו רואים זאת כל הזמן, כשאנו מתפעלים משירים, מידיעות, או מכל דבר, לא מפריע לנו שהמקור הוא אחד. "כי אור העליון הוא במצב המנוחה המוחלטת, וכל התפשטות השמות הקדושים, הוא בא על ידי התחתונים. כלומר כל השמות שיש להאור עליון, הוא בא מהשגת התחתונים, היינו לפי השגותיהם, כך נקרא האור העליון", 7 לכן גם בעולם שלנו אנו מרגישים כך. כמו שאת המ"ן, אחד מרגיש כמתוק, השני כמר, האחר חמוץ וכן הלאה, ובמ"ן עצמו אין שום דבר, אלא הוא כלול מכל אלה. כך הבורא ברא את הנבראים, שידרשו ממנו את כל הטעמים האלה.
לאורך כל הדרך אנו רואים, שגם קורח ועדתו וגם העם מבקשים הוכחות שהמנהיגות של משה ואהרון נכונה. מה רע בכך שמערערים ושואלים אם אכן זה נכון, למה זה צריך להסתיים בתיקון שנקרא "מוות", שהרצון הזה לא קיים יותר?
אין דבר כזה שהרצון לא קיים, אלא הרצון חשב שבדרך הזאת הוא יתקן את עצמו, ואז מורידים אותו מהתיקון, זה נקרא שהוא "מת". לאחר מכן הוא מתעורר בצורות אחרות. עובדה שבהמשך, כפי שכתוב בספר הזוהר במאמר "וייקח קורח", 8 הלוויים התחברו לקו ימין והמשיכו בדרך.
מהו התיקון הנקרא "מוות"?
כאשר אדם מפסיק להשתמש ברצון לקבל מסויים, בשבילו זה נקרא "מוות". קודם הוא חשב להשתמש בו בכוונה לקבל על מנת להשפיע ובכוונה להשפיע על מנת להשפיע, אולם בדרגה הזאת הוא רואה שאינו מסוגל, כיוון שהתגלתה בו עביות. יכול להיות שבדרגה הבאה יוכל להשתמש בו, כי ככל שאנו עולים, אנו משתמשים ברצונות לקבל עבים יותר, בעביות גדולה יותר, כמו נה"י, חג"ת, חב"ד. עיבור, יניקה, מוחין.
באופן הזה אדם רואה, שכאשר הוא מגלה קלקול במצבו, הוא לא מגלה בו קלקול, אלא רק באילו רצונות הוא יכול להשתמש ובאילו אינו יכול. על ידי כך שהוא מוריד, ממית את הרצונות שכעת מתעוררים ומתרעמים בנוסח "זה לא כך אלא ההיפך", הוא פשוט מוציא אותם משימוש ומשתמש באחרים. הדבר הזה הכרחי. בדרגה הבאה הוא מחייה אותם, הם מתעוררים. בין דרגה לדרגה הכול משתנה. כלומר אותו קורח ואותם מצבים שבהם עכשיו הוא מתחזק, יקרו גם בדרגה הבאה, אולם בצורה אחרת, עם עביות אחרת.
את קורח ועדתו האדמה בלעה, העם מת במגפה, פרעה טבע בים, המן נתלה על עץ. מהם הסוגים השונים של התיקונים האלה?
סוג התיקון תלוי בעביות ובכללות התיקון. יש ארבעה סוגי מיתות, לפי עביות שורש, א', ב', ג', ד'. י-ה-ו-ה, הה-ו-י-ה העיקרית, היא שקובעת את כל היחס והתנאים לכל דרגה ודרגה של רצון. כמו גם בקליפות "רוח סערה" "ענן גדול" ו"אש מתלקחת", 9 העביות קובעת. את העביות בדרגה הנוכחית אנו ממיתים וקובעים שאיננו מסוגלים להשתמש בה, ובדרגה הבאה ייתכן שהיא תיכנס כבר לתיקון, כיוון שבדרגה הבאה יש מסך חדש, "שמים חדשים" וכוח בינה אחר להתעלות מעל האגו שהתגלה.
עלינו לראות בכל מה שכתוב בתורה, קורח ועדתו, נדב, אביהוא, המרגלים ועוד, שהכול רק לצורך תיקון. התורה מספרת רק על הפעולות הקדושות שאנו חייבים לעבור ולהיתקע בהן לזמן מה. אם אנו עושים זאת מתוך המגמה הנכונה, אנחנו עוברים אותן בקלות. אנו מזהים אותן, ולומדים ומתחזקים על ידן. כל תקלה היא בעצם חיזוק לרצון לקבל. זו ידיעה נוספת גם מצד השלילה וגם מצד החיוב, לגבי האופן שבו עלינו להתמודד ולהמשיך הלאה.
לכן התורה נכתבה בגוף אחד. כמו כן בכל דרגה ודרגה יש לנו אותן תופעות רק בצורה קטנה יותר או גדולה, ועלינו ללמוד מכל מצב ומצב. מה שמת הוא "מת" בדרגה שלו, אבל בדרגה הבאה הוא יכול לחיות שוב ולהיכנס לפעולה, וייתכן שגם בדרגה הבאה צריך להמית חלק ממנו. בכל פעם עלינו לעשות את אותן פעולות, ואולי בדרגה השלישית והרביעית, או רק בעוד חמישים דרגות נוכל להשתמש באותו רצון.
גם בדרגה האחרונה שממנה אנו נכנסים לגמר התיקון, קיימות כל התופעות האלה: קורח, נדב ואביהוא, המרגלים ועוד, הכול חוזר. בכל מצב בפני עצמו יש עשר ספירות, והוא שלם כמו המציאות כולה. זו טעות לחשוב שכל מה שכבר עברנו לא יחזור. הוא יחזור אף בצורה גרועה יותר, אם כן, זה סימן שהתקדמנו ואנו חזקים יותר. "הִלל אומר: אל תפרוש מן הציבור ואל תאמין בעצמך עד יום מותך ואל תדון את חברך עד שתגיע למקומו", 10 זה המוות האחרון לרצון לקבל, לכן כתוב "עד יום מותך", כי ב"אור" אתה רואה שכבר סיימת עם הרצון הזה.
"ועָבַד הלוי"
"ועל כן צריכים הלוויים להיטהר, ואז נכלל הכול בימין, והעולם אינו נפגם. ומשום
זה כתוב, "ועָבַד הלוי הוא", 5 הוא השלים את צד השמאל. הוא השלים פגם העולם".
זוהר לעם, קורח, 38
כפי שלמדנו, אין יום בלי לילה, ואין לילה בלי יום והכול מתחיל מהלילה. אנו מודדים את היום לפי הלילה, "ויהי ערב ויהי בוקר יום אחד". 12 לכן חייבים להכין נכון את כל השמאל, את הכלים ולחבר נכון את השמאל לימין. לכן המחלוקת בין ימין ושמאל היא מחלוקת הכרחית, ואין לחשוב שהיינו יכולים לשכתב את התורה וללכת בדרך הרוחנית ללא כל הבעיות האלה.
מה היה נותר אילו הוצאנו מהמשחק את הרצון לקבל? היינו נותרים עם "מלאכים" ו"בהמיות" ללא הבחנות. אדם גדל מתוך מחלוקת, מתוך בעיות, ניגודים והתנגשויות.
משה נבדל מעם ישראל, וקורח הוא נציג העם. כיצד נוכל לזהות את משה?
בתוך האדם "משה" הוא הנקודה הכי קרובה לבורא. נקודה שאם האדם מתקדם איתה נכון, אם הוא דואג לה ושומר עליה כעל הנכס החשוב ביותר שלו, אז היא זו שקושרת אותו לבורא.
משה זו הנקודה הכי קרובה לרוחניות. לכל יתר הנקודות יש הבחנות לפי התנאים השונים, דרגות העביות והסיבות שונות, משה בתוך האדם לעומתן, נאמן למטרה.
האם יש מצב שבו קורח מתגבר על משה?
אנו מדברים רק על פעולות שהנברא חייב לעבור. לא קורה שום דבר פתאומי שבו הנברא או כוחות הטבע שבו, הקרויים "קורח", "משה" או "אהרון", קובעים משהו. אלה הרי כוחות הטבע שבנו, ומי שלמעשה מרגיש אותם זו אותה נקודה שהיא בעצם הנברא. כל יתר הגיבורים בתורה, חיוביים או שליליים, הם כוחות הטבע. הכול פועל כמשחק לפני האדם, "תיאטרון" שבו הוא נמצא, ומתוכו עליו ללמוד מה עליו לקבל ממנו, וכיצד עליו לנהל את הכוחות האלה, איך להתייחס אליהם, לסדר ולחבר אותם, להתכלל מהם, כדי להיות דומה לבורא.
הכוחות האלה מציגים בפני האדם הצגות ודוגמאות שונות, שמתוכן עליו ללמוד מה נכון ומה אינו נכון, לברר האם כדאי לו לקחת מהן, כמה ואיך. כפי שהיינו כילדים, כתוצאה מההתכללות בעולם שלנו, אנו רואים צורות התנהגות שונות הפועלות עלינו. מתוך ההתכללות שלנו בשלל דוגמאות בצלילים, בראייה, בשמיעה, בטעם, בכל החושים, נבנית התמונה הפנימית שלנו, כיצד להתייחס לעולם. את כל הגיבורים כל ההבחנות שאנו מקבלים, עם הרע ועם הטוב ועם כל הבלבולים והחטאים, הבורא בעצם מציג לפנינו רק לצורך הגבוה האחרון. לכן לא ייתכן ש"קורח", "משה", "אהרון", או משהו מהתכונות האלה ישחקו בפני עצמם בבחירה חופשית. אין דבר כזה. בתמונה הזאת אנו נמצאים בבחירה חופשית, כלפי הבורא, רק לגבי איזו דוגמה אנו רוצים לקבל ואיזו לא.
גם כאן אנו נדרשים לברר, מהו החתך הצר מאוד שבו באמת קיימת הבחירה. אבל אין לחשוב שהסיפור, העולם, המציאות או התהליך יכולים להיות אחרים. הכול חתום מראש והכול מוצג לפנינו ואין לנו בכך בחירה, מלבד מה שאנו בוחרים לעצמנו. גם בבחירה הזו יש צורך להבדיל לפי הגודל, לפי הזמנים, לפי היחס, איפה באמת יש כאן משהו שאנו יכולים לשייך אלינו, כלומר, באיזה יחס להתייחס למצבים.
נניח אנו מרגישים כילדים בני חמש, באמצעות חומר הלימוד אנו לומדים מה יקרה כשנהיה בני שלושים, אולם זה רחוק מאיתנו. נשב ללמוד כמה שנים טובות ועדיין נרגיש כילדים, אולי קצת יותר גדולים, אבל עדיין לומדים דברים על אדם בן שלושים. האם בעוד כמה שנים הדברים ייראו אחרת?
הכול תלוי בקשר שלנו עם הסביבה ולא תלוי בזמן. אם נוכל להעלות את הקשר עם הסביבה למידה כזאת שהבורא יתגלה, אז הוא יתגלה. אם לא, הוא לא יתגלה. הבורא זה הקשר בין האדם לאחרים, זה לא משהו שצריך להגיע מבחוץ. אם אדם מכניס את עצמו לתוך החברה, הוא מרגיש בקשר בין החברים את התופעה הזאת, לכן זה נקרא "בוא וראה". שום דבר לא בא מבחוץ.
אם אדם מכניס את עצמו בכוח לתוך החברה, אז נוצר בינו לבינם מעין חום, לחץ, זה נקרא "בורא". אין שום דבר בחוץ, אף אחד לא צריך לבוא מבחוץ ולהתלבש בו. אנו אמנם מדברים כך, אבל זה לא נכון. לכן אין שאלה על חודשים או שנים שצריך לחכות. אין צורך לחכות, אלא ללחוץ כאן ועכשיו.