top of page

פרשת "חוקת"

(במדבר י"ט, א' – כ"ב, א')

 

 

פרשת "חוקת"

"מהו אסור ללמוד תורה לעכו"ם, בעבודה"

"ויסעו מהוֹר ההר"

"ויסעו מהוֹר ההר"

 

 

בפרשת "חוקת" עם ישראל ממשיך במסעיו במדבר בדרכו לארץ ישראל, ומגיע לקָדֵש שבמדבר צין. במקום זה יש מחסור במים, ולכן העם מתלונן על משה ואהרון. משה ואהרון פונים לה' שיושיע את העם, וה' מורה להם לעשות נס לפני העם, לדבר עם הסלע ויצאו ממנו מים. אולם משה, במקום לדבר עם הסלע, לוקח את המטה ומכה בסלע, יוצאים ממנו מים והעם ניצל. זה מעורר את חמתו של ה' והוא גוזר על משה ואהרון לא להיכנס לארץ ישראל אלא למות במדבר. הם לא יהיו אלה שיכניסו את עם ישראל לארץ ישראל.
לאחר שהאדם כבר יוצא ממצרים, כלומר, כשיש לו כבר כלים, הוא נכנס לעבודה עם התורה, ברצון להשפיע על מנת להשפיע. הוא בונה את עצמו יחד עם האחרים, הוא בונה את עצמו כעם. כלומר, אנשים כבר מתחברים בקבוצה כאחד, הם משתדלים לעשות זאת, ובכל זאת, בחיבור הזה הם עדיין אינם מוצאים את הקשר, את האור. לכן עד כמה שהם משתדלים להתחבר יותר ויותר, ומגיעים כבר לאיזה מקום קדוש, ל"קָדֵש", התוצאה מתגלה בינתיים כ"מדבר". אין להם במה להחיות את עצמם, אין מים. כלומר, אור דחסדים לא ממלא אותם, והם אינם יכולים לעשות דבר.
אז כל העם, כלומר כל הרצונות של האדם, פונים כביכול שוב לא-לוהים אחרים בשאלה מה לעשות? הדרך נראית לא נכונה, "מדבר" שבו אין לאדם במה להחיות את עצמו. אי אפשר להתחבר ללא תמיכה נראית לעין. ואז אותן תכונות באדם הנקראות "אהרון" ו"משה", שהם כמו "זעיר אנפין" ו"מלכות", "נצח" ו"הוד", פונות לבורא, לכוח העליון, ל"כתר", בשאלה מה לעשות? כי אי אפשר להתקדם, אין כוח להתקדם. ואז האדם צועק, והבעיה כאן היא עם הסלע, עם ל"ב האבן, שצריכים לעבוד איתו, על האדם לשכנע את עצמו, לשכנע את הטבע שלו, שהוא מסוגל וחייב ללכת למעלה ממנו, ללכת באמונה למעלה מהדעת.
"אבן" זה נקרא דעת, במקום לבקש מלמעלה, במקום לרצות את הכוח המשפיע מלמעלה, האדם טועה כאן ופונה למטה, לדעת שלו. התורה מספרת לנו על הדרכים, על כך שהאדם חייב לעשות כאן פעולות מוגדרות, בטוחות. אבל במקום שכוח "משה" שבו ילך עם המטה קדימה, יפנה לל"ב האבן ועל ידו ישתדל להגיע לתפילה אמיתית לבורא, האדם הולך בכוח עצמו.
"מטה" הכוונה, מעלה בחשיבות ולא מטה בחשיבות, כמו שכתוב על מטה משה, "פרח המטה", וכן "פרח מטה אהרון"
1 וכדומה. הוא כביכול איננו משתמש עם אותו מטה, עם כוח הקדושה שיש בו, לכבוד כוח ההשפעה שנקרא "מטה" על שם הכוח הזה, אלא הוא משתמש בו ומכה על הסלע. הוא כאילו מקצר את כוח הבינה ואת כוח המלכות, ואז יוצאים מים. מצד אחד אמנם הכול נרגע, אבל מצד אחר הוא מגלה שוב את המגע שהיה קודם ולאחר מכן התנתק, האדם לכאורה חידש עכשיו את אותו מגע של בינה עם מלכות.
לכן אותו דור, כלומר, הרצונות שהשתתפו במגע בין בינה ומלכות, חייבים עכשיו להתרחק מבינה למלכות, בארבעים שנות המדבר, ולמות. כלומר, אלה אותם רצונות שאינם יכולים להגיע לדרגה של רצון להשפיע על מנת להשפיע, הם כולם חייבים להיתקן וזה נקרא שהם "יצטרכו למות".
אף אחד לא מת ואף אחד לא חי במובן של העולם שלנו. אלא מדובר על רצון שקיבל מגע על ידי המכה של משה, המלכות שקיבלה מגע עם בינה, אותם רצונות במלכות שקיבלו מגע עם בינה בכוונה להשפיע על מנת לקבל, זה מה שנעשה כאן, כל הרצונות האלה יצטרכו למות כמו שהם, ולהפוך לרצונות להשפיע על מנת להשפיע. זה נקרא שהם כולם "מתים במדבר". אי אפשר אחרת, כי המגע שנעשה, לא כשר.
לכן הבורא כועס עליהם מאוד וקובע פסק דין קשה. כלומר, לפניכם ארבעים שנות מדבר וכל הרצונות האלה חייבים למות. פגעתם עכשיו בקשר עם כוח ההשפעה שקיבלתם על ידי המטה, מטה בחשיבות לכוח הקבלה, ולכן אף אחד מכל אלה שנמצאים כאן, לא ייכנס לארץ ישראל. הגעתם מ"קדש" ולא תוכלו להיכנס לארץ ישראל, כי השתמשתם בכוח הקודש של הבינה לטובת המלכות.
כל הפעולות האלה שקורות הן לטובה, בסופו של דבר, כי בלעדיהן לא ניתן להגיע לתיקון. לא פעם, ניצוצות דקדושה שונים, חייבים להיכנס לתוך הרצון לקבל, ולאחר מכן להיתקן לרצון עם כוונה על מנת להשפיע. בלי הניצוצות האלה, הרצון לקבל אינו מסוגל להיתקן בכוונה על מנת להשפיע, הוא חייב אותם ככוח, כהבחנה, כהכוונה.


האם כל התהליך שהאומה עברה במעמד הר סיני, גם עלינו לעבור לפני המחסום או אחריו?
עלינו לעבור את התהליך החל מאברהם, מבבל והלאה דרך כל הסיפור המקראי עד ימינו ועד גמר התיקון. אין לנו שום אפשרות לברוח משום שלב בתהליך. אמנם יש שלבים שכבר עברנו בהיסטוריה, בהתכללות הנשמות וזה כבר נרשם במלכות הכללית. אולם בסופו של דבר כל אחד, בצורות שונות, בהתכללויות שונות עם הנשמות האחרות, כל אחד חייב לעבור את כל התהליך הזה מתחילתו ועד סופו.


אם כך, מה התועלת מכך שהתורה מספרת לנו על התהליך הזה?
כדי שנדע מה עלינו לעשות. כדי שנקרא ובעקבות הקריאה נרצה שזה יקרה לנו, ונבקש את המאור המחזיר למוטב. התורה לא מספרת לנו על התהליך כרומן, או כדי שנדע מה יקרה לנו בעתיד כמו פתיחה בקלפים וקריאת העתיד. התורה נותנת לנו כוח שעל ידו נשתפר ונעבור את כל התהליך בצורה קלה ומהירה.


הבורא נותן לנו את הנקודה שבלב, מאיר אותה ומוביל אותנו, אז מדוע הוא כועס?
ודאי שמלכתחילה, הבורא עושה לנו את כל הבעיות. הוא כביכול "שם לנו רגל" בכל צעד ושעל, אין מישהו אחר. קודם הוא עושה רע בצורה אכזרית, לאחר מכן צועק, מעניש, ולאחר מכן אומר, טוב, אולי תעשו אחרת, אז יהיה לכם יותר טוב. וגם במצב היותר טוב, הוא שוב עושה לנו גרוע יותר, ועוד מעניש. מצידו זה רק כך.
הכעס הזה הוא תיקון. האדם הוא שמרגיש בתוכו את התנהגות הבורא בצורה כזו, מפני שכך האדם בנוי. איננו יכולים ליחס זאת לכוח העליון ולמה שקורה בו. כי בכוח העליון לא קורה כלום, הוא נמצא במנוחה מוחלטת. אלא מפני שאיננו נמצאים בתיקון השלם, המציאות שלנו מתחלקת ל"אני" ו"מחוץ לי". אני והעולם החיצון שלנו, אני והעולם הרוחני, אני והבורא. אבל כל מה שמחוץ לי, זה בעצם אני, ורק בינתיים נראה לי שזה מחוץ לי.
לכן כל התנהגות הבורא המצטיירת בנו בצורות שונות, אלה בעצם התכונות שלנו, בגללן, כך אנו מתארים אותו. אם נתקן את עצמנו, נראה שמצידו אין כלום מלבד אהבה. בינתיים, כל עוד הכלים החיצוניים שלנו אינם מתוקנים, הם נותנים לנו, או את הרגשת העולם הרע או את הרגשת הבורא כרע.


האם האדם צריך לדרוש חיבור רק כשהוא בקבוצה, או גם בזמן שהוא בנפרד מהחברים?
אין זה חשוב אם האדם נמצא פיזית בקבוצה או נפרד. עליו לדרוש חיבור. החיבור הוא בנשמות ולא פיזית. גם כשהאדם נמצא במרחק מאה קילומטר, או אלף קילומטר מהחברים, הוא נמצא בחיבור עם האחרים. עלינו תמיד לדרוש זאת.

חוקת
תוכן
מקורות

"מהו אסור ללמוד תורה לעכו"ם, בעבודה"

"מלכות שמים נקרא "חוקה". אבל היא חוק התורה ולא התורה עצמה. כלומר, בכדי לזכות לתורה, צריכים לקבל על עצמו את החוקים, מה שהתורה נתנה לנו. אחרת אי אפשר לקבל את התורה. ובזמן שהאדם מקבל על עצמו מלכות שמים, אז הוא נקרא בחינת "ישראל"".

 

רב"ש, שלבי הסולם, תשמ"ט, לא

"מהו אסור ללמוד תורה לעכו"ם, בעבודה"

אנחנו כולנו רצון לקבל. הרצון לקבל הוא מעין הר, בדומה לגבעת חול שאין לה צורה, מהחול הזה עלינו לבנות צורה הדומה לבורא, כמו בחוף הים, על ידי המים, החסדים. זו העבודה שלנו. 

כשאנו בונים צורה מהחול חסר הצורה, כשאנו לומדים את הצורות מהבורא ומעתיקים אותן, הצורות שאנו מקבלים, התהליך הזה נקרא "חוקה". כך עד שבסופו של דבר גם סיבה ומסובב, גם צורות ההשפעה עצמן, שאנו בונים זו על פני זו, מתחברות כולן יחד. דבר לא נעלם, כי אין היעדר ברוחניות, וכך עד שהכול הופך לדמות הבורא, שאנו בעצמנו בנינו.
גם בספר הזוהר כתוב שהנבראים יוצרים את דמות הבורא, לכן אותם חוקים גדולים שאנו מקבלים מהאור, שאנו מגלים על ידי הופעת הבורא, תכליתם אחת: שניישם אותם על עצמנו וכך ניצור בנו את דמות הבורא.


עם ישראל ממשיך בנדודיו לארץ ישראל, והפעם עליו לעבור דרך ארץ אדום. משה שולח שליחים אל מלך אדום ומבקש רשות לעבור בארצו. מלך אדום מסרב ואפילו מאיים לצאת למלחמה. משה מנסה להפציר בו פעם נוספת, מלך אדום שולח צבא עד הגבול, ועם ישראל נאלץ לעבור בדרך חלופית. לאחר אירוע זה בני ישראל מגיעים למקום הנקרא "הור ההר".
שם הבורא מודיע למשה שאהרון יצטרך למות. משה עולה עם אהרון ועם אלעזר בנו של אהרון אל ההר. שם פושט אהרון את בגדי הכהונה שלו, מעביר אותם אל בנו ואז הוא מת. בנו אלעזר מחליף אותו בתפקיד הכהן גדול, העם מתאבל על אהרון במשך שלושים יום.

כאמור, התורה מדברת על התהליכים הפנימיים שכל אחד עובר בתוכו. הגם שהסיפור הזה יפה, עלינו להתרחק ממנו, כי אנו רוצים לראות אותו בצורה האמיתית, בתיקון הנשמה, כי זה כל מה שקורה. כל העולם שלנו הוא רק העתקה לכל התהליך שקורה בנשמה.
על המלכים כתוב שהם שבעת המלכים שמלכו בארץ אדום. "אדום" נקרא הקשר של המלכות עם הבינה. לכן, עלינו לחשוב באיזו צורה אנו יכולים לעבוד עם שבעת המלכים האלה, כדי שהם יעזרו לנו להשתמש בהם ברצון להשפיע על מנת להשפיע, או ברצון לקבל על מנת להשפיע.
הם מסכימים יותר או מסכימים פחות, אולם, בסופו של דבר הם לא מסכימים. אז בלית ברירה, אם כבר מדברים על תיקון, עלינו להרוס אותם. עלינו לעבור דרכם ולקנות את כל הרצונות שלהם, את כל האדמה שלהם, ולהתיישב על האדמות שלהם.
זו צורת התיקון שהתורה מספרת לנו עליה, ואדום הוא הראשון מבין המלכים, אולם ישראל לא נכנס איתם למלחמה. הבורא לא נותן פקודה כי התיקון עדיין קל מאוד, אולם לאחר מכן כבר יהיו שבירות. לכן משה עוקף את ארץ אדום והולך להור ההר, וכאן אהרון נפטר. כלומר, הגיע הזמן שאותה תכונת השפעה הנקראת "אהרון" תחליף את העביות שלה. במקום אהרון, ממשיך את דרכו בנו אלעזר.
תכונת אהרון שבאדם מתה ועל פני ההרהורים האלה, על פני העביות הזאת, הבן, הפרצוף הבא, שהוא ממשיך דרכו, מקבל את הלבושים והעביות שלו מהאור חוזר, כשהם נמצאים בהור ההר. כך ממשיכים משה ואלעזר את דרכו של אהרון, ואהרון נשאר בהר. לאחר מכן אותו דבר קורה עם משה, אלא שלמשה אין מחליף, ולכן אין מי שיודע היכן מקום קבורתו.
לאחר "שלושים יום", כלומר, ראש, תוך וסוף של הפרצוף החדש, כל תכונות האדם נכנסות לפעולה חדשה. כך האדם מתקדם עם שני הכוחות שמובילים אותו עכשיו, אלעזר ומשה, שזו דרגה חדשה.


מדוע דווקא אהרון נפטר, ומה ההבדל בינו לבין בנו אלעזר?
אלעזר זו דרגה חדשה. זה עניין "אבות ובנים", זו עביות שמתחלפת. זה נקרא שהפרצוף הקודם מזדכך והפרצוף החדש מתחיל לעבוד במקומו. כמו שגלגלתא המזדככת באה במקום ע"ב, האחד מחליף את השני.


מהו עניין האבל של בני ישראל?
אבל הוא תיקון. כל הדברים שעליהם מדובר, "קבורה", "אבל", הם תיקונים. זאת הסתלקות הפרצוף הקודם בראש תוך סוף שלו, וביאת הפרצוף הבא והפעולה הבאה, לכן צריכים לעבור מה שנקרא "שלושים יום".


בעולמנו אבל מתקשר לעצב. האם בגלל שזו יגיעה, מדוע זו לא שמחה, הרי מתגבש מצב חדש?
אדם צריך להבין שהחיים הם תיקון, ולכן עליו להיות קשור עם תהליך עליון יותר, מעל הגוף הגשמי. לכן המוות לא אמור לצעֵר. אדם הנמצא ברמה גבוהה יותר, עבורו הדבר טבעי ונכון, אלה תיקונים. אמנם נערכה קבורה ויושבים שבעה, אולם מדובר במנהגים. עלינו לנהוג כך כי כך נהוג לפי ענף ושורש.
כלומר, אנו מתייחסים למוות בצורה פשוטה מאוד, עניינית. לאדם שמכוון למטרה יש תפקיד מוגדר. לפי התהליך הרוחני עלינו לעבור מפרצוף לפרצוף, מתפקיד לתפקיד של הפרצוף החדש, שלושים ספירות, ראש תוך סוף, כפול עשר ספירות בכל אחת. כל מנהגי האבל מקורם בחכמת קבלה, בהתנהגות הפרצופים, בהעברת הפרצופים זה לזה.


מדוע נראה שהעם מכבד יותר את אהרון? לאחר מות אהרון העם נשאר שלושים יום בהור ההר, ונראה שהם מכבדים אותו יותר מאשר את משה.
מה שנראה לנו איננו חשוב. אין לנו גדול ממשה, משה הוא כל היסוד שלנו. הכוח העיקרי המוביל אותנו דרך כל התהליך, הוא מושך אותנו ממצרים, מעביר אותנו במדבר עד הכניסה לארץ ישראל, ועל ידו אנו קונים את כוח ההשפעה. התכונה הזאת שבנו היא שמובילה אותנו, היא העיקרית, ואם מתגלה בנו כוח משה, שקיים בכל אחד ואחד, זו הצלה לאדם.
איננו אומרים שזה חשוב יותר וזה חשוב פחות, אי אפשר בלי כל אחד מכוחות הנפש האלה. אבל ללא ספק משה הוא הכוח העיקרי, ואחריו מצטברים כל יתר הכוחות.

ההוראות האלה, הכיוון שאדם מקבל, נקרא "הור ההר". "ים סוף" הוא כל המלכות דאין סוף שרק אליה עלינו להגיע לאחר כל התהליך, והיא תמיד נמצאת כיסוד במדרגות שלנו.


בהמשך הפרשה עם ישראל מותקף על ידי הכנענים, אולם הם פונים לעזרת ה' ובעזרתו מנצחים ומחריבים את ערי הכנעני. בדרכו לארץ ישראל העם מקיף את ארץ אדום. העם שוב מתלונן לפני משה ואהרון, מדוע הוציא אותם מארץ מצרים. בתגובה, ה' מענישם ומשלח בהם את הנחשים הרבים, את נחשי השרף שממיתים רבים בעם ישראל. העם מבקש ממשה שיתפלל לה' ויעצור את הפגע. משה מתפלל עבורם, ה' מורה לו ליצור נחש מנחושת שכל מי שרואה אותו נרפא, כך נעצרת המכה.
אנו רואים כאן את כל התהליך, את המקום שבו בני ישראל קיבלו הוראות, כיוון, ועברו את אדום. אלעזר מתמנה במקום אהרון, כלומר, הם התחדשו, הם התחילו להיכנס נכון, פנימה יותר, עד ים סוף, שזו מטרת ההתפתחות שלהם. כביכול הכול צריך להסתדר, אולם שוב יש קלקול ועיכוב גדול בדרך, כי הכנעני יושב בארץ. תמיד היה פחד מהכנעני, בני ישראל פוחדים מאוד ואינם יודעים מה לעשות. כלומר, האדם אינו יודע מה לעשות, הוא נמצא במבוכה וקשה לו מאוד. האדם חשב שהוא כבר מגיע בצורה ישירה ליישום מטרת הבריאה, אולם הוא רואה שעדיין אינו מצליח. במצב שהוא בכלל לא מוכן אליו, פתאום מתגלה לו שעליו להילחם.
אז הבורא אומר, שדווקא מזה שהרצונות האלה, הכוחות האלה "מתנפלים" על האדם, הוא נעשה מוכן יותר לעזרת ה'. דווקא מתוך המבוכה, מתוך כך שהאדם אינו יודע מה לעשות, יש לו יותר קשר עם הבורא, כי הוא כבר אינו עומד בזכות כוח הגאווה שלו. אז הבורא מגיע מהר לעזרתו, ומה שנקרא "מוסר את הכנעני בידי ישראל", העם כביכול נלחם עם הכנעני והולך סביב ארץ אדום כדי לא להילחם עימו בצורה ישירה, ואז שוב המדבר גובר.
אנו כל הזמן זקוקים לחיזוקים בדרך, האדם מהסס ומתלבט, אינו יודע מה לעשות. הוא נכנע עד כדי כך לקושי, שהוא מזמין את הנחשים, כלומר, שהרצון לקבל היסודי, הבסיסי, מתחיל להתעורר. מה שעוזר לו, זה שהוא כביכול בונה את נחש הנחושת. כלומר, האדם מבין ומרגיש שמה שנמצא לפניו, זה פסל, לא משהו חי. אם הנחשים האלה באים מבחוץ הם נראים ככוח עליון. כאשר האדם בונה אותו דבר מעצמו אז ברור לו שזה איננו הכוח העליון, אלא הכול נדמה לו, הכול בא כמעין הפרעה שטותית הנמצאת בתוכו. כשהוא בונה את הפסל מנחושת נפסקת כל הבעיה, כך נפטרים מהצרה.
מכאן אפשר לראות את צורות ההגנה וצורות התיקון שהתורה מציגה לנו. פעם זה לעקוף את האדומים, פעם להילחם בכנענים ופעם לבקש מים מהסלע ולא על ידי מכה, ובני ישראל כל הזמן מבקשים מ"ן, כי הם הרי נמצאים במדבר.
במדבר לא הולכים סתם כך בלי לדעת לאן, או ישנים סתם על הקרקע. במדבר שוהים בצורה מסודרת מאוד, עומדים במקום אחד ולאחר מכן במקום שני. לבני ישראל היה אפילו כסף במדבר, במהלך ארבעים שנה הם אפילו הרוויחו כסף לעצמם, כלומר, הם קיימו ביניהם יחסים וצורות קיום שונות. התורה מספרת לנו על הדברים שקורים לאנשים בצורת העבודה שלהם, צורת הקיום שלהם, הנקראים "מדבר". כמו שאנו רגילים להיות בעיר או במקום קבוע, גם המדבר היה מקום קבע, כי היו רק מספר תחנות במשך כל ארבעים השנה.
אמנם אנו עוברים את התהליך באופנים רבים, אולם השיטה להתגבר על היצר הרע היא שיטה מעניינת מאוד. כנגד היצר הרע האדם בונה בעצמו דמות דומה ליצר הרע, ובכך שהוא בונה את הפסל בעצמו, הוא מבין שנמצאת לפניו רק הדמות של היצר הרע. זה מעין ריפוי בעיסוק, כך האדם נפטר מהבעיה של התעוררות הנחש שבו. כך האדם עושה. וכאמור, כל הפעולות האלה, כולן פעולות פנימיות.


מצד אחד מצווים את בני ישראל "לא לעשות פסל ומסיכה", ופה דווקא הבורא אומר להם לעשות פסל. איך זה מסתדר?
אנו נוהגים כך לפעמים עם הילדים, לפעמים מראים להם בכוונה מה לעשות כדי שיפסיקו לפחד. אנו אומרים לילד, "בוא נלך יחד לכלב, ותראה שהוא לא יעשה לך כלום". כלומר, אנו נתקלים בצורה ואנו חושבים שהיא באה מלמעלה, מא-לוהים, הנחש מסמל את הכוח העליון ששולט בנו.
הבורא אומר לאדם, תעשה אותו דבר, ותראה שעשית זאת בדמות שלך, אתה מצייר אותו כביכול לפניך. אבל אין לפניך שום דבר, זה רק נדמה לך. אם תעשה, תראה שאין בזה כלום. 
תראה שכל הנחשים האלה, העקרבים וכל הרעלים שכאילו באים ומפחידים אותך, אין בהם יותר ממה שאתה עשית, אתה בנית אותם והם לא נבנו מלמעלה. תבנה ותראה שזה כך, כלומר, נחש הנחושת זו צורת ריפוי, כיצד לחייב את עצמנו להתנהג נכון לאגו, לרצון האגואיסטי.

 

"ויסעו מהוֹר ההר"

"ויסעו מהור ההר דרך ים סוף. נסעו, כלומר, שפסקו מללמוד התלמוד, תורה שבעל פה, שנקרא הור ההר, משום שמשם יוצאת הוראה לעולם. שכתוב, אשר כתבתי להורוֹתם. וזוהי תורה שבעל פה, שמשם יוצאת הוראה.
סוד החכמה יש כאן. המקום הזה, שנקרא הור ההר, הוא דרך לים סוף, לסוף המדרגות, שהוא המלכות, שהייתה הולכת לפניהם במדבר, ולימדה אותם דרכי
החיים. משום שהיא הדרך, לבוא על ידה לעולם הבא".

 

זוהר לעם, זוהר חדש, חוקת, 1-2

1"ויסעו מהוֹר ההר"

עקלתון הכוונה לא ישר, הוא כמו הנחש, הוא מתקדם בצורה יפה מאוד, מיוחדת. אדם לא יכול לעבור את המדבר, להגיע לארץ ישראל, לרכוש את שבעת העמים, כלומר את הכלים והאורות המתאימים לכיבוש הארץ, אם אינו מגלה את כל גודלו של הנחש האחד, פרעה לא מספיק. לכן יש מתאֵם בין מצרים לארץ ישראל – ה"מדבר". האדם עובר במדבר סיני ארבעים שנה ועליו להתעלות מעליו.
אנו כל הזמן מתעלים. פעם מעל מגדל בבל, לאחר מכן מעל ארץ כנען, לאחר מכן מעל מצרים, וחוזרים למדבר סיני, וממדבר סיני עולים ומגיעים לארץ ישראל. זה אותו רצון שמתגלה כל פעם בעביות שונה, גדולה יותר.
והנה, בני ישראל כבר הגיעו לשלב די מתקדם, וכעת עליהם לגלות מהי דרך הנחש במדבר וללכת אחריו. בצורה כזו בלבד הם יכולים לעקוף את הנחש ולשלוט בסופו של דבר בארץ אדום. לכן כל העבודה שלהם עכשיו זו עבודה בעקיפין, כלומר, זה אותו נחש אבל הם אינם מסוגלים לתפוס אותו ולעבוד עליו בצורה ישירה. הרי זה ל"ב האבן, זה היסוד של כל האגו, ולכן הם יכולים לבצע עליו עבודה בחלקים קטנים בלבד, בעקיפין. בזה האדם משחק, הוא איננו מסוגל לפעולות רבות כאלה, להתארכות הזאת, ולכן מתחילה אצלו תרעומת, "מה קורה, למה זה צריך להיות בצורה כזאת?".
כאן כבר יש בעיה, גם התורה שבכתב וגם התורה שבעל פה, כלומר, גם זעיר אנפין וגם מלכות, אינם מתוקנים בצורה מספקת על ידי העלאת המ"ן מהחיבור בין הנשמות. חסר זיווג גם למעלה מחזה וגם למטה מחזה דזעיר אנפין. זעיר אנפין, התורה שבכתב, ומלכות התורה שבעל פה, אינם נמצאים ביניהם בזיווג ולכן לא מחדשים זה את זה. מחוסר הזיווג בזו"ן, אין לאדם, לנשמות, במה להחיות את עצמם. זו בעצם הבעיה.
אנו רואים עד כמה הבורא "סובב" את עם ישראל, את כל אחד ואחד מאיתנו, בדרך לרוחניות, וזאת כדי לספק לכל אחד ואחד כלים ואורות בצורה רציפה ועקבית ובאהבה גדולה. כי אם הבורא לא היה עובר איתנו בדרך הזאת, של נחש הנחושת, וכל הבעיות שהיו לפני כן, עם הסלע וכדומה, אם הבורא לא היה מסובב לנו את הדברים כך, לא הייתה לנו אפשרות להתעלות מעל מצרים. מצרים הפכה להיות למדבר סיני, והמדבר הופך להיות כעת לארץ ישראל. זה אותו רצון רק בדרגות גדולות יותר ויותר. בלי כל התהליך הזה היינו נשארים קטנים, לא היינו מגיעים לאיחוד. איחוד אפשרי רק בארץ ישראל, שם זו הדבקות.


יש ריטואל קבוע החוזר על עצמו, העם מתקדם ולאחר מכן מתלונן, חוטא, נענש, ומתחרט.
אנו מכירים זאת גם מניסיון אישי. אין אפשרות לעשות שום דבר מלבד לזרז את המצבים בזה אחר זה. בלי לשנות את הסדר ובלי לקפוץ, רק להאיץ את התהליך.

 

האם אין כאן ניסיון מצטבר שממנו לומדים?
ודאי שכן. לכן כל בעיה שעולה, גדולה הרבה יותר מהקודמת, כי האדם כבר בעל ניסיון ויכול להתמודד איתה.

 

אז אנו כבר יודעים כיצד לגשת למצב בצורה נכונה?
לא. כי "צדקת הצדיק לא תצילנו ביום פשעו".
2 מתגלים פשעים גדולים יותר ויותר, והאדם אינו מאמין שזה קורה. לאחר ההצלחה הקודמת הוא מרגיש כגיבור, הוא מתפרץ ומוכן לעמוד מול נחש העקלתון הזה ומול כל דבר. ואז פתאום כולו רועד, חלש, ואף בשיעור אינו מסוגל להקשיב לכלום.


עושה רושם שיש לעם ישראל מצפן פנימי שבכל זאת מכוון אותם לעקוף מכשולים שונים, מאיפה זה?
זו מטרת הבריאה וסוף הבריאה, משבירת הכלים יש בתוכנו את כל הרשימות. איננו יכולים לא לממש אותן, את כולן, כל שרשרת הרשימות חייבת לצאת. זה חייב לקרות. 


הקבלה מדברת רק על העתיד. היא לא מדברת על ההווה ולא על העבר, אולם העתיד נסתר, איך הוא יתגלה לנו?
ב"הקדמה לתלמוד עשר הספירות" בעל הסולם מסביר, שנסתר תמיד נסתר כלפי כל אחד ואחד. כל מה שאיננו יודעים, נחשב נסתר מאיתנו, וכל דבר שאנו מגלים הופך לנגלה. ושוב, יש את הנסתר הבא, ואם אנו עובדים עליו, אנו מגלים אותו והוא הופך לנגלה. כך שוב ושוב, כך אנו פוסעים כל הדרך. כך התקדמנו במשך אלפי שנים, תמיד היה נסתר שהתגלה ואחריו היה נסתר חדש שהתגלה, וכן הלאה.


השאלה היא, האם אנו יכולים להתקדם בחוכמת הקבלה באותה צורה? לא. איננו יכולים, כי כדי לגלות את מה שחוכמת הקבלה אומרת, עלינו קודם כל לגלות בנו, בתוכנו, חושים חדשים. מדובר כבר במשהו אחר, כאן המציאות נסתרת. במשך ההיסטוריה היה חסר לנו רק לגלות טיפה ועוד טיפה מאותה מציאות, אולם ברוחניות עלינו לתפוס מציאות בסגנון אחר, באופן אחר: בקבלה ובספיגה, בהשפעה ובנתינה. אולם בהחלט אנחנו הולכים מהסתר לגילוי.
ההגדרה של חכמת הקבלה היא גילוי הבורא לנברא שבעולם הזה. היא איננה מסתירה מאיתנו, אלא היא מגלה את הכול, והמטרה שלנו היא לגלות זאת. כשנגלה את אור ה' יתגלה לנו הכול, כולנו מצפים לאור.


בחלק האחרון בפרשה, בני ישראל יחד עם משה מגיעים לגבול ארץ האמורי, ועליהם לעבור דרכה. משה שולח שליחים אל סיחון מלך האמורי והוא יוצא מיד למלחמה עליו. משה ועם ישראל מביסים אותם במלחמה ויורשים את ארצו. כתגובה, עוג מלך הבשן נחרד וגם הוא יוצא להילחם במשה. ה' מבטיח למשה שהוא ינצח גם את עוג מלך הבשן, ובאמת בני ישראל עורכים מולו מלחמה ומביסים אותו, בסוף הפרשה מסופר כיצד הם מתיישבים בארצו.
אנו רואים שהאדם אינו יכול להסתדר עם אף רצון שלו. בסופו של דבר, עד כמה שהאדם חושב שהרצונות האגואיסטיים שלו יכולים לעזור לו, והוא יוכל להתקדם איתם, ואיכשהו אולי ירכוש על ידם רוחניות, והם יהיו בכפיפה אחת עימו, זה בלתי אפשרי. רק לאחר שהוא הורס אותם והורג אותם, רק לאחר שהוא חונק אותם, קובר אותם ועושה עליהם את כל ארבע מיתות בית דין, הוא יכול להשתמש בהם נכון ולהגיע לארץ ישראל.
עם אף רצון שלנו לא ניתן לעבוד בצורה ישירה, לקחת ולהמשיך. חייבים תמיד להוריד ולהפוך את הרצון מהצורה הנוכחית לצורה אחרת. כלומר, להמית את הרצון מהכוונה על מנת לקבל, לכוונה על מנת להשפיע ואז להמשיך. זה נקרא ש"עם ישראל רוכש את כל העמים", את כל שבעת העמים הנמצאים בארץ. וגם אם הוא רוצה לעקוף אותם, ואולי להשתדל לעבוד איתם, הוא אינו יכול. כל הרצונות האלה חייבים להיות מתים.

"ויסעו מהוֹר ההר"

"וישראל נסעו מאחוריה ומִדַרכה, והלכו אחר נחש עקלתון, השולט בארץ אדום.
ע״כ כתוב, וייסעו מהור ההר דרך ים סוף לִסְבוֹב את ארץ אדום. אז, ותִַקְצר נפש
העם בדרך, משום שסרו מדרך החיים. על הכול התלוננו, על התורה שבעל פה,
מלכות, ועל התורה שבכתב, ז"א. כי אין לחם, תורה שבעל פה. ואין מים, תורה
שבכתב. והוא לחם הקלוקל, כי דבר התורה שבעל פה היה קל היה בעיניהם".

 

זוהר לעם, זוהר חדש, חוקת, 3

2"ויסעו מהוֹר ההר"

בינה ומלכות אלה שני כוחות, כוח הקבלה זו מלכות, וכוח ההשפעה זו בינה. כשהם מתחברים, מלכות מעבירה לבינה את החיסרון שלה, ובינה מעבירה למלכות את כוח ההשפעה שלה. כששניהם מתחברים זה מביא את האור לכל העולמות. 

"וישְַׁלחַ הנחשים השְׂרפָים"

"ישראל כשחזרו בתשובה, אמרו שירה. ואלו שבע מדרגות שחזרו לאחוריהם,
החזירו אותם עם השירה שלהם, והעלו הבאר העליונה, מלכות, למעלה, לבינה,
כי ממלכות עד בינה יש ז׳ מדרגות. ונפרד הנחש מהעולם. כמ"ש, אז ישיר ישראל
את השירה הזאת, עֲלִי באר עֱנו לה. כי הבאר, מלכות, עלתה למעלה, לבינה,
והתחברה האם התחתונה, מלכות, בעליונה, בינה".

 

זוהר לעם, זוהר חדש, חוקת, 12

"וישְַׁלחַ הנחשים השְׂרפָים"
bottom of page