top of page

פרשת "מצורע"

(תזריע, ויקרא י"ד, א' – ט"ו, ל"ג)

 

 

פרשת "מצורע"

"שתי ציפורים חיות"

"שתי ציפורים חיות"

"ותומכיה מאושר"

 

 

השם "מצורע" נשמע מוזר יחסית לשמות של שאר הפרשות?
אנו הרי מתקנים את הנשמה ולכן אין זה מוזר כלל. כתוב "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין",
8 עלינו לתקן את היצר הרע שלנו ולהביא אותו ל"ואהבת לרעך כמוך, זה כלל גדול בתורה". 9 משנאה לכולם עלינו להגיע לאהבה לכולם, זו כל התורה כולה. כפי שאמר הילל לגר שרצה ללמוד את כל התורה על רגל אחת, "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך". 10 כך גם פרשות התורה ובמיוחד פרשה זאת.
את המיוחד בפרשה הזאת אנו רואים כיום, במשבר הכלל עולמי, בחינוך, במצב רוחו של האדם, כולם בייאוש, במתח. אנו בעומקו של משבר פיננסי, אקולוגי, הצפות במקום אחד ושריפות במקום אחר, קור וחום פתאומיים, סופות צונאמי, רעידות אדמה וכולי. המדענים מדווחים על זנים שלמים מהצומח והחי שנכחדים מעל פני כדור הארץ, פתאום הם נעלמים.
גם אם משתדלים להסביר לאנשים שהכול תלוי באדם, הם לא מבינים ותוהים, מה הקשר בין צונאמי או רעידת אדמה לאדם ולרצון הרע והאגואיסטי שלו, למחשבות הרעות שלו? הפרשה הזאת מצביעה על הקשר הזה ומסבירה איך אדם שחטא צריך היה להביא חלק כלשהו מהחי ולהעלותו קורבן.
אם נצייר את הנשמה שלנו כרצון לקבל גדול, היא מתחלקת לחמישה חלקים (ראו שרטוט מס' 1), הדומם, הצומח, החי, המדבר והחלק הא-לוהי, השייך כבר לא-לוהות. כשאנו מתחילים לתקן את הרצון הכללי שלנו, את היחס שלנו לזולת, על כל 613 הרצונות שלנו, שהם כל הנשמה, אנו מתחילים לגלות את אותם רצונות שהם כנגד החיבור עם הזולת, כנגד אהבת הזולת, ורק הרצונות האלה שייכים ליצר הרע.


מצורע
תוכן
מקורות

גם כעת אנו תופסים את העולם דרך כל הרצונות האלה. האדם מרגיש את העולם כמו דרך מסננת שדרכה הוא מזהה רק את מה שטוב לו, או את מה שיכול להיות רע לו, כלפי האגו שלו. 
מלבד זאת הוא לא מזהה כלום. יש סביבו עולם גדול פי כמה וכמה ממה שהוא מרגיש, העולם כולל חמישה עולמות נוספים, עולם אין סוף, כוח כללי הנקרא "בורא" או "הטבע" ועוד דברים רבים נוספים שאותם אינו תופס, הוא תופס כלפי האגו הקטן שלו רק את מה שהוא יכול לתאר בתוכו.
אם האדם נמצא בתוך האגו שלו ודרכו הוא קולט את מה שקורה מבחוץ, הוא כמו מסננת, כמו פילטר, אז העולם נראה לו צר מאוד, זה נקרא "העולם הזה" (ראו שרטוט מס' 2), ואז כל העולם הגדול, שבו מתרחשים דברים והוא נצחי ושלם, נשאר מחוץ להשגתו והוא חי רק לפי ה"בהמה" שלו, ובתוך הגוף הזה הוא תופס את העולם. חכמת הקבלה טוענת שזה אינו מספיק, עלינו להגיע לתפיסת כל המציאות: "שובה ישראל עד ה' אלוהיך".
11 עלינו להגיע למצב ש"כולם ידעו אותי למקטנם ועד גדולם". 12 כלומר, על כולם לדעת את הכול.
המקובלים מסבירים שהכול מסודר כך שנותנים לאדם קבוצה, משהו שנמצא מחוץ לו. לא נותנים לו את כל העולם, כי לעבוד כלפי כל העולם קשה מאוד, אולם, אם הוא ישתדל להתנהג כלפי מספר אנשים לפי הכלל "ואהבת לרעך כמוך", אז הוא יתחיל לגלות עד כמה הוא נמצא בתוך האגו שלו ואינו מסוגל לעשות זאת. רק בתנאי שיתחיל לרצות להתקשר עם כולם כמו עם עצמו, הוא יתחיל לגלות את היצר הרע האמיתי שלו.

יש אנשים שמרגישים צורך לגלות זאת, מפני שהם רוצים להרגיש את העולם העליון, הנמצא מחוץ לאגו שלנו, זה נקרא שיש להם "נקודה שבלב" (ראו שרטוט מס' 2), ומתוך הנקודה הזאת הם רוצים להגיע להכרת העולם העליון. אנו נמצאים כעת בתקופת מעבר, שבה כל העולם מתחיל לקבל דחף לזה מחוסר ברירה. אנו רואים שאנחנו נכנסים לעולם גלובלי, אינטגרלי, כולנו קשורים זה לזה, אף אחד אינו יכול לעשות מה שעולה על דעתו, אלא כולם משפיעים זה על זה.
עלינו לבוא, לראות ולהכיר את החוקים של ה"בורא", הנקרא בוא וראה, שהוא הטבע הכללי, הכוח הכללי, באופן הזה נבין היכן אנו נמצאים באמת. נכיר את הכוח הכללי ונזכה לחיים נצחיים ושלמים. לכן האנושות נדחפת עכשיו חזק יותר ויותר על ידי כוח הבורא, לדרך שבה היא תכיר בכך שכולם תלוויים זה בזה וקשורים זה לזה.
בסופו של דבר, האנשים יגיעו להבנה שהם חייבים להתקשר בקשר של אהבה וחיבור נכון ויפה ביניהם, ואז הם יגלו שאינם מסוגלים. למרות שאנו יודעים שצריך לצאת מכל המשברים הפוקדים אותנו כעת, המשבר במשפחה, בחינוך, עם הסמים, עם האלכוהול, בכלכלה, בבריאות, בכל דבר שאנו עושים, איננו מסוגלים לצאת מהם. נגיע למצב שלא תהיה לנו ברירה ונהיה חייבים לדעת את חוקי העולם החדש.
לכן, כדי לעזור לנו להתקשר נכון זה עם זה בעולם הגלובלי, הקשר בין בני האדם חייב להיות גלובלי, מחוסר ברירה אנו מגיעים לכך שאנחנו חייבים להיות קשורים זה לזה, אבל לא מסוגלים להגיע לקשר יפה וטוב, לדלג, להתעלות מעל האגו.
אז מתגלה לנו חכמת הקבלה, הנקראת "פנימיות התורה", "תורת האור", בעזרתה אנו יכולים להתקשר. חכמת הקבלה מלמדת אותנו כיצד לעשות זאת, כי בה קיים "המאור המחזיר למוטב", ועל ידי השימוש בה אנו יכולים להתחיל להתעלות מעל האגו שלנו ולהתקשר זה עם זה "כאיש אחד בלב אחד". כשנעשה זאת, נתחיל לגלות את העולם החיצוני, את הכוח הכללי שנמצא מחוץ לאגו שלנו, הבורא יתחיל להתגלות, ואז נוכל להתעלות בהתאם לכך מעל הגוף שלנו, מעל ה"בהמה" שבנו.
בתיקון זה אנו עוברים שלבים שונים, שעליהם מסופר בתורה. התורה מספרת לאדם בכל פעם במה הוא נכשל, כלומר מגלה את הרע שבו, ובמה הוא מתקן אותו. במה הוא מגלה בכל פעם רע גבוה יותר, עמוק יותר, שקודם לא זיהה, ושוב מתקן אותו. כך בשלבים, בכל פעם האדם מתקן את הרע שבו ומקיים בכך תיקון בתרי"ג הרצונות שלו, זה נקרא שהוא מקיים תרי"ג מצוות, על ידי "המאור המחזיר למוטב", על ידי האור שהוא מקבל מלמעלה, מהסביבה שהוא משתדל לצאת אליה, משם הוא מקבל את ההארה שמתקנת אותו.
בפרשת "מצורע" התורה מסבירה לנו כיצד אנו באמת קשורים ברצונות שלנו, ברצון של הדומם, הצומח, החי, המדבר והא-לוהות. כביכול אין קשר בין מה שהאדם עושה, אם זה עוול לזולת, או כלפי הבורא, או כלפי עצמו, לבין זה שעליו לשחוט יונים או כבשים, במה אשמים בעלי החיים, מדוע צריך לעשות פעולות ברבריות שונות? וכשיש לך מצורע בבית, אתה צריך להוציא את האבנים, לנקות את המקום ולהחליף אותן לאבנים טהורות וכן הלאה, לאדם המודרני זה נשמע לא הגיוני, זו צורה של פולחן עתיק לא רציונאלי.
אולם אם ניקח בחשבון, שהרצון שלנו הוא בסך הכול דומם, צומח, חי ומדבר, והמדבר הוא הגבוה ביותר, שמתקן את כל יתר הרצונות, ומתוך כך אנו יכולים להגיע לא-לוהות, מכאן אנו מבינים, שהתורה מספרת לנו הכול בצורה אלגורית, סיפורית. היא מדברת על המקומות שבהם האדם טועה, שבהם עליו לרדת למטה, לרצונות נמוכים יותר שלו, הבסיסיים, לדומם, צומח וחי, ולהתחיל לתקן אותם. על ידי התיקון שלהם יתוקן האדם שבו, והאדם שבו יעלה לדרגת הא-לוהות ואז הוא ייקרא "אדם", כי הוא יהיה דומה לא-לוהים, ויקיים אז את "שובה ישראל עד ה' אלוהיך".
מדובר בפרשה מעשית מאוד המסבירה לנו גם על המשבר הרב תחומי שאותו אנו חווים היום, לפתע יש בדומם שבטבע רעידות אדמה או צונאמי, הצומח והחי הופכים להיות עויינים כלפינו, וכל זה רק מפני שהאדם טועה, אם הוא יתקן את עצמו כל הטבע יירגע, כי כל הטבע החיצוני הוא בעצם העתקה מהטבע הפנימי שלנו. אם אדם לא מתוקן בדרגת הדומם, הצומח או החי, אין לו מה לצפות לשינויים חיצוניים.

 

אנו קוראים בפרשה שיש כהן שיודע לטהר, ויש מצורע שיודע איך להיטהר על ידי הכהן. 
"כהן" הכוונה לנקודה הפנימית הטהורה באדם, בנקודה הזאת יש למצורע אחיזה, קשר עם הא-לוהות, זה הכהן שבאדם, דרכו הוא יכול לתקן את עצמו.

 

מדובר בתהליכים שבין אדם לעצמו?
הכול נמצא בתוך האדם, אין כלום מלבד האדם, הכול תלוי בו, הוא כולל את כל הבריאה. כך מסבירה התיאוריה של תפיסת המציאות של הקבלה. כל מה שאנו רואים סביבנו, העולם הגדול, הוא בסך הכול העתקה של העולם הפנימי שלנו. הרצונות שלנו בצורת הדומם, הצומח והחי, מקרינים לאדם את מה שהוא רואה סביבו, הוא רואה בסך הכול מסך ונמצא בתוך עולם וירטואלי. כשהוא רואה בניינים, חיות, עננים ובכלל את כל היקום, הכול העתקה מהתכונות הפנימיות שלו. אם יתקן אותן נכון ויזדהה איתן באופן שלא יהיה שום הבדל בינו ובין כל הדברים שסביבו, אז הוא יקשר אותם לעצמו באהבה, בנתינה כאחד. היום הטבע מתחיל ללחוץ עלינו ומאלץ אותנו לעשות זאת. בסופו של דבר, נגלה כאן רק כוח אחד שעומד מאחורי כל הדמויות האלה ומצייר לנו את עצמו. אבל איננו יכולים לראות אותו, אנו רואים צורות שונות שעדיין מסתירות לנו את הכוח האחד, את הבורא. או נכון יותר, הן מראות לנו עד כמה עדיין לא הגענו להיות כמוהו כאחד.

 

מה קרה לרצונות שהם נהיו מצורעים?
הרצונות האלה מתגלים ברגע שהאדם מתחיל לרצות לצאת מהאני שלו החוצה, אז מתגלים אצלו כל מיני רצונות רעים כנגד הקשר עם הזולת והם נקראים "יצר הרע". אדם שחי בעולם שלנו, יש לו רצונות לכסף, כבוד, שליטה, מושכלות, מין, משפחה, אוכל, ואלה לא נקראים יצר הרע, כי דווקא איתם הוא יכול להתחבר עם בני אדם. אולם "מצורע" אלה הרצונות שצריך לתקן.
החיבור כאן צריך להיות מורגש כאחד וחיבור כזה אפשרי רק על ידי עזרה מלמעלה, רק על ידי האור העליון. לכן, אברהם יצר קבוצה שהפכה לאחר מכן לעם ישראל. גם משה רבנו קיבץ את תלמידיו, ולאחר מכן בעצת יתרו, בנה מעגלים בעם ולימד אותם כיצד לעשות את החיבור הזה, כך גם רבי שמעון עם עשרת תלמידיו והאר"י עם תלמידיו, תמיד זה היה כך, כי אי אפשר להתחיל להתחבר עם כל העולם, זה יותר מדי מופשט ומעורפל.
אדם שמגיע למצב שיש לפניו סביבה וכלפי הסביבה הזאת הוא עובד ומשתדל להתחבר, זה מוחשי יותר עבורו, מעשי יותר, ויוצא שאז מתגלה לו יצר הרע. כמו שכתוב בספר הזוהר על תלמידיו של רבי שמעון שהתאספו יחד ורצו להתחיל ללמוד את ספר הזוהר, הם בעצם כתבו אותו, עדיין, בזמן הכתיבה הם הרגישו עד כמה הם שונאים זה את זה, והם, מקובלים כל כך גדולים, שונאים זה את זה. אז הם הרגישו שהם חייבים את כוח הבורא, את "המאור המחזיר למוטב" שיתקן את היחס ביניהם.


הם הרגישו ממש ביחד את המצורע שבהם?
ודאי, בכל העוצמה, אחרת לא היו יכולים להתעלות מעל זה ולהגיע לכל 125 המדרגות, לגמר התיקון, ולכתוב לנו ספר שנקרא "זוהר". זוהר הוא זיהרא עילאה, זה האור העליון הגדול ביותר שמתגלה ברצונות המתוקנים, המגובשים ללא שום הפרעה. הם ירדו ממש עד לעומקה של השנאה.


כיצד מסבירים לאנשים במילים פשוטות שכל אסונות הטבע תלוויים בנו?
זה לא פשוט, כי איננו רואים את הסיבות האלה. לדוגמה, הקרינה מהפיצוץ בתחנה הגרעינית ביפן הגיעה עד וונקובר שבקנדה. אנשים יכולים להבין רק שקרה שם משהו, אבל לא מדוע קרה, כי מדובר בסודות שעוד יתגלו במשך הזמן. זו אפילו לא רעידת אדמה שגרמה לזה, אלא יש סיבות אחרות. אנו רגילים לראות את הסיבה והתוצאה, את הגורם והנמשך, אולם באירועים מסוג זה אנו עדיין מוגבלים בראיית הסיבה האמיתית, וייקח לנו עוד זמן לגלות אותה.
חולשתם של כל אלה שצועקים לשמירה על האקולוגיה, ודורשים להפסיק את הרס כדור הארץ היא, שאין להם הוכחות ברורות, שיש קשר בין מעשי האדם לבין התחממות כדור הארץ, אין הוכחות שעקב היחס הלא נכון בינינו יש משבר פיננסי. על פניו הקשר ברור מאוד, ובכל זאת קשה לנו לקשור בין הדברים. אנו זקוקים לראייה ברורה של הדברים האלה, בבחינת זו התחלה וזה סוף, זו הסיבה וזה המסובב, אם נראה זאת מספר פעמים אולי נבין את הקשר. כמו אדם שיש לו הרגל שגורם לו רע ובכל זאת הוא נמשך אליו, עד שהוא רואה איך ההרגל והתוצאה הרעה ממש קשורים יחד, ואין מרחק בין העובדה שהוא מעשן לבין הנזק שנגרם לו מזה. לדוגמה, אם אנשים היו רואים שברגע שהם לוקחים סיגריה הם מקרבים את סופם, אז כולם היו מפסיקים לעשן. המרחק שבין הסיבה לתוצאה הוא הבעיה, גם במקרים ברורים מאוד כביכול, עם הוכחות רבות, בכל זאת האדם צריך להגיע להרגשה, שהפעולה שלו היא שממיטה אסון. וכל עוד לא מגיעים לזה, זו בעיה גדולה.
לכן חכמת הקבלה מתגלה עכשיו, במשך 2000 שנה היא הייתה בהסתרה. המקובלים אמרו, שבסוף המאה העשרים נתחיל לגלות את חכמת הקבלה, כי לא תהיה ברירה, העולם יגיע למצב שכולם יהיו כבר קשורים זה לזה. ודאי שתמיד יהיה פער בין מה שהם יעשו לבין מה שיגרמו, אולם כבר אפשר יהיה להתחיל להסביר, שאם אדם עושה איזו פעולה במקום אחד, הוא גורם על ידי הפעולה הזאת לאסון במקום אחר. את המרחק בין הפעולה לאסון צריך לקצר על ידי השכל או על ידי ייסורים, אין ברירה. (ראו שרטוט מס' 3)

 

יש לקצר על ידי השכל או על ידי הרגש?
הרגש יגיע לאחר השכל, כי אם הרגש היה בא לפני, כבר לא היה לאדם מה לעשות. נניח אם אדם היה לוקח סיגריה ומרגיש שבכך הורג את עצמו, אז כבר אין לו צורך יותר בשכל.
ודאי שהרגש הוא הפועל, אולם הבעיה היא שהרגש לא נמצא, בגלל המרחק שבין הפעולה לבין האסון שנגרם כתוצאה ממנה. בכל זאת, המרחק הזה מעמעם ומקרר את הרגש, ואז אין ברירה, האדם זקוק לשכל, עליו להוסיף את "איזהו חכם - הרואה את הנולד".
13 רואה, משמע מקרב את הנולד לעצמו עד כדי כך שכבר אינו עושה טעויות. הטיפש לעומתו אינו מרגיש את המרחק, כי עבורו זה בבחינת "זה יקרה בעוד הרבה זמן", וכך הוא נכנס לבעיה.
לכן באה חכמת הקבלה ומקצרת לנו את המרחק שבין הפעולה לתוצאה. היא מסבירה לנו עד כמה אנחנו נמצאים בקשר גלובלי ואינטגרלי בינינו, ועד כמה אסור לנו לעשות את פעולות הדחייה, השנאה, בעיקר בדרגה האנושית, כי האדם משפיע על הכול. הדומם, הצומח והחי כלולים בתוך האדם, לכן הם עולים ויורדים יחד עימו, כפי שחכמת הקבלה מלמדת.

אנו שומעים שיש אגו ויש את התיקון שלו וגם ניתנה לנו קבוצה, האם אנו אמורים לממש את ההלכות האלה בפועל, כמו שהן מתוארות בפרשה זו?
כל ההלכה שלנו מגיעה מהילל הזקן, וכל התורה שלנו מרבי עקיבא. הם אמרו שקיימים רק שני תנאים שאותם צריך לקיים, האחד "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך" זהו השלב הראשון בהתקרבות, כלומר, אדם חייב לחשוב על זולתו כמו על עצמו. והתנאי השני הוא "ואהבת לרעך כמוך", עליו לחשוב על הזולת כקודם לעצמו.


כיצד קשורים לזה כל הפרטים המתוארים בפרשה זו, על ציפור חיה שנשלחת לשדה ועל שבע פעמים שמזים מים על הבית כדי לטהר אותו?
ציפור אחת הורגים ועם השנייה דווקא עושים את התיקון. ודאי שזו בעיה להסביר, מפני שאיננו רואים את המושגים הרוחניים האלה. אם נאמר ציפור, אדם מבין מה זה. כשאומרים לו להרוג אותה ולקחת ממנה דם ולעשות איתו משהו, הוא גם מבין מה הכוונה. אולם כשאנו מדברים על הפעולות הרוחניות שצריך לעשות בהתאם לכך, כי האדם צריך לעשות זאת בדרגת הכהן שבו, כלומר בתיקון שלו כלפי האחרים, כלפי הזולת, כלפי הדומם, הצומח, החי, הזולת והאנושות, אז איננו מבינים זאת.
חכמת הקבלה לא עוצרת ולא מסתירה מאיתנו את העובדה, שרק כשנגיע לראיית העולם הרוחני, נוכל להבין מה כתוב בתורה. לכן כל התורה היא "השמות הקדושים". השמות הקדושים שעלינו לגלות, הרצונות שלנו. יש לנו מעין קופסה, הנקראת כלי של הנשמה, שבה יש תרי"ג רצונות, וככל שנתקן אותם כך נמלא אותם באור אין סוף, או בבורא.
כאן האדם מתחיל להרגיש, לגלות מה זה ה"בורא", בוא וראה. ולכן רק באופן הזה שבו אנו לומדים בינתיים אין לנו כלום, איננו מבינים מה זה נקרא לקחת את העופות האלה, לשחוט אותם ולעשות איתם כמה פעולות. אבל כשאנו לומדים את חכמת הקבלה, דווקא אז יש כוח מיוחד שיכול לפתוח לנו את העיניים, הוא נקרא "פנימיות התורה", "תורת אמת", שם טמון האור.
כשהכוח המיוחד הזה פותח לאדם את העיניים, אז כנגד מה שקראנו בפרשת "מצורע", נוכל לקרוא זאת לאחר מכן בספר הזוהר. ספר הזוהר הוא פירוש על חמישה חומשי תורה, הוא מספר על מה שמופיע בתורה, על מה שקורה באמת מאחורי הסיפור, רק בצורה יותר פנימית, מה נמצא מאחורי הרמזים.

השכינה היא הרגשת הא-לוהות.
 

מה הכוונה "להיטמא"?
להיטמא משמע להשתמש באגו. יש לנו רצונות, ואפשר להשתמש בהם לרעה או לטובה כלפי הזולת, ואין שום פעולה אחרת מלבד זאת. באופן רגיל, ללא תשומת לב, הפעולות הן אגואיסטיות לטובת עצמנו, אנו אפילו לא דנים ולא עושים חשבון שאולי זה לרעת הזולת. אבל החשבון הוא חשבון, כמו שכתוב, "כל הנשבעין שבתורה – נשבעין ולא משלמין ואלו נשבעין ונוטלים והחנווני על פנקסו".
14

"שתי ציפורים חיות"

"ולקח לַמיטהֵר שתי צפורים חיות, טהורות. ועץ ארז, ושְׁניִ תולעת ואֵזוב. אדם, העוסק בעבודת ריבונו ועוסק בתורה, הקב"ה שורה עליו והשכינה מתחברת עימו. כיוון שהאדם בא להיטמא, השכינה מסתלקת ממנו,"

 

זוהר לעם, מצורע, 18

"שתי ציפורים חיות"

זהו בעצם התהליך הטבעי שחוזר בכל פעם, ירידות ועליות, שוב ושוב. אנו רואים כיצד בני ישראל במדבר עושים בכל פעם עוול או חטא כלשהו, חטאים הם מצבים גדולים יותר, בכל פעם יש מריבות בעם, וגם בינם לבין הבורא, וכל המריבות האלה מתרחשות כשמתגלה האגו יותר ויותר.
אנו מתחילים ממקום כלשהו וצריכים לעלות ממנו לארץ ישראל. כדי לעלות לארץ ישראל עלינו לרדת בהתאם לכך. כלומר, האגו צריך להתגלות יותר ויותר ועל פניו אנו מתעלים, זו נקראת עלייה לארץ ישראל, להפוך את האגו שיהיה מתוקן, כי איננו הורסים אותו, כמו שבדרך כלל עושים בדתות, באמונות ובשיטות אחרות. לכן חכמת ה"קבלה" נקראת כך, כי היא משתמשת בכלי דקבלה (ראו שרטוט מס' 4).
לכן, אנו הולכים במדבר ארבעים שנה ומרגישים בהן רק חטאים. אדם שאינו מבין יכול לחשוב, "מה קורה כאן, איזה עם טיפש ועקשן זה? הם רואים את הא-לוהות, הם רואים את כל כוחות הטבע, כיצד הכול מסתדר, ובכל זאת הם מתנהגים כך, איך אפשר?"

"שתי ציפורים חיות1"

"שתי ציפורים חיות"

"כיוון שהאדם בא להיטמא, השכינה מסתלקת ממנו, הקב"ה מתרחק ממנו, וכל צד הקדושה של ריבונו מתרחק ממנו, ורוח הטומאה וכל צד הטומאה שורים עליו..
בא להיטהר, עוזרים לו. ואחרי שנטהר וחזר בתשובה, חוזרים אליו הקב"ה ושכינתו, שהסתלקו ממנו, ושורים עליו".

 

זוהר לעם, מצורע, 18

הבורא עצמו אומר למשה, שכביכול נמאס לו כבר מעם ישראל.
אולם מי שעושה זאת, מי ש"שם רגל" לעם ישראל בדרך לארץ ישראל, זה הבורא.


כתוב גם: "כי תבואו אל ארץ כנען אשר אני נותן לכם לאחוזה ונתתי נגע צרעת בבית ארץ אחוזתכם". 15 הבורא אומר מראש שתהיה צרעת?
בוודאי, כל הנגעים האלה חייבים להתגלות, בלעדיהם לא נעלה מעליהם, "כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו".
16 אם אדם היה במצב של מינוס מיוחד, אז כנגדו היה עולה לפלוס. אבל אם הוא נעשה עוד יותר גרוע, במינוס גדול יותר, אז כנגדו היה עולה לפלוס גדול יותר, זה התהליך (ראו שרטוט מס' 4).
לכן כל התורה שאותה אנו קוראים היא סיפור כביכול מאכזב מאוד, חוטאים, בוכים, מתקנים, ומקבלים מכות על כך, עושים איזה חשבון, ושוב הולכים קדימה, מההתחלה. כביכול אין לזה סוף. אבל בסוף נכנסים לארץ לישראל, כלומר לרמה הרוחנית המלאה, השלמה. 
כולנו נמצאים כעת בעידן חדש, בעצם כל העולם נמצא לפני הגילוי הזה. הבחירה בידינו, אם זה יקרה בדרך ייסורים או בדרך נעימה וטובה. בתורה הכול כתוב לפי חוקי הטבע, הבורא בכל פעם מגלה את הרע, ומחוסר ברירה האדם הולך ומתקן אותו בקושי, בכוח, בטוב. התנאי שהתיקון יסתיים תוך 6000 שנה, הוא במידה שאיננו מזרזים את הזמנים, אולם מפני שנתנו לנו את שיטת התיקון, את חכמת הקבלה, אנו יכולים לעבור את הדרך הזאת בצורה מהירה וקלה.


מה זה הכהן הפנימי בתוך הקבוצה ואיך אפשר לזרז את תהליך הריפוי שהוא אמור לתת?
בתוך הקבוצה אין אדם שהוא כהן, לוי או ישראל. הכוח הגבוה ביותר שאותו הקבוצה יכולה לתאר כמחובר, כמיוחד שלהם, הוא כוח האיחוד, האהבה, ההשפעה והרחמים. קו ימין שמוביל אותם לנקודה של דבקות עם הבורא, זה הכוהן שלהם, זה מרכז הקבוצה, מרכז החיבור בין כולם. אם נתקשר כך, נרגיש ונזהה את הכהן שלנו, את הלוי, את ישראל שבנו, את אומות העולם, את יצר הרע והערב רב ועוד. ודאי שבקבוצה, כמו בכל אדם, לפי החוק "כלל ופרט שווים",
17 יש את כל החלקים, מהטובים ביותר ועד הגרועים ביותר. עד גמר התיקון זה יהיה כך.


הפרשה עוסקת בעקיפין במחלה ובריפוי. האם ככל שנתקדם ברוחניות, נחווה פחות את אותן מחלות שהפכו למגיפה עולמית?
כתוב "ניתנה רשות לרופא לרפאות",
18 תן לרופאים להרוויח את המגיע להם, הבורא סידר זאת בצורה כזאת. אבל בהחלט, אדם שעוסק ברוחניות, מונע מעצמו הרבה בעיות גשמיות. גם בפרשה זו אנו קוראים על כך. אמנם אי אפשר לקבוע "מה היה לי אם לא הייתי עושה כך", כי אדם לא יכול למדוד את זה כנגד זה, אין לו את שני המצבים לפניו שבהם, מצד אחד הוא לומד ומצד שני אינו לומד, אבל כמו שכתוב "ולכל בשרו מרפא". 19


מה לגבי אותן מחלות קולקטיביות שאנו רואים היום, כמו שפעת העופות שמגיעה בכלל מדרגה נמוכה יותר?
זו ממש יד מכוונת, מלמעלה, מפני שעל ידי צרה משותפת, אנו מתחילים להרגיש יותר ויותר צורך לחיבור. כדי לצאת מהצרה, אנו מרגישים את הקשר בינינו, כך אנו בנויים. כשטוב לו, אדם לא מסתכל על אף אחד, כשרע לו, הוא מתייחס לאחרים באופן שבו הוא יכול לקבל מהם איזו תמיכה. זהו האדם. אולם ודאי שעליו לראות בכל דבר טוב.


כיצד מגיעים בפשטות מ"נגע" ל"עֹנג"?
האמת היא, שזה דבר פשוט מאוד. בעל הסולם כותב על כך שזו בסך הכול בעיה פסיכולוגית, היינו מצליחים להגיע לכך אם רק היינו יודעים מה אנו מרוויחים על ידי ביטול האגו שלנו, וצורכים לחיים בהתאם למה שכדור הארץ היום מחייב אותנו, כלומר רק את ההכרחי לחיים ולא יותר. אם רק נפסיק לבזבז את אוצרות האדמה והטבע, לטובת דברים שאין בהם צורך.
בעולם הזה עלינו לחיות בצורה נורמאלית, טובה. את כל היתר, את כל הכוחות, את כל התשוקה הפנימית שלנו, עלינו להפנות לפיתוח דרך לחיבור עם הזולת, כי רק בתוך החיבור עם הזולת נמצא את הבורא. כמו שכתוב "בתוך עמי אנוכי יושבת",
20 רק בקשר בין בני אדם, בקשרי האהבה בין כולם, נמצא את הא-לוהות. וזה פשוט. אם היינו יכולים לתת לזה חשיבות ומאמץ, ולא לשכוח שהמאמץ הזה הוא בסך הכול העלאת מ"ן, זו רק בקשה שהבורא יעשה את החיבור, כי האור העליון כפי שהוא ברא את היצר הרע, כך ברא עבורו תורת תבלין, ולכן עליו גם לתקן אותנו, אולם הדרישה שיתקן תלויה בנו. אם היינו דורשים, היינו מיד מגיעים לחיים ללא הגבלות.


האם ההליך המתואר פה, על כל דיני הצרעת, הוא הליך הכנה לקראת פסח?
ודאי, פסח זה כבר פָּסח, כשאדם מתעלה מעל האגו שלו ומתחיל לעלות לקראת התיקונים הגדולים. פסח זו יציאת מצרים, יציאה מהאגו. פרעה מסמל לנו את כל הרצון לקבל הגדול שלנו. וכתוב "ופרעה הקריב וישאו בני ישראל את עיניהם והנה מצרים נוסע אחריהם, וייראו מאוד, ויצעקו בני-ישראל אל ה'". 21 כלומר, בהתגלות האגו, ככל שאנו יורדים יותר כך כנגד זה בעצם אנו בכל פעם עולים יותר. כמו שכתוב "כי מציון תצא תורה", 22 מהיציאות והירידות דווקא, מהקדושה, מהטוב, תצא תורה, מזה לאחר מכן מתגלה הרבה אור. כך פרעה שמתחיל להתגלות באדם, מכין אותו לקפיצה, ליציאה מעליו. לכן לאחר כל הפרשות שמדברות על תיקון הרע ההתחלתי, אנו מגיעים ליציאה ממנו, ליציאת מצרים. אין דבר גדול יותר מפסח שבו מתעלים מעל האגו ובהמשך מתחילה כבר עבודה אחרת, בהשפעה כלפי הזולת. 
גלות מצרים, להימצא בשליטת פרעה, זה מצב שבו האגו לא נותן לנו לעשות פעולות השפעה או התקשרות בינינו, איננו מסוגלים, זה נקרא "מצרים". אם אנו חיים סתם כך, זה לא נקרא שאנו בגלות ובמצרים. "גלות" היא הרגשת הגלות, שאנו ממש נמצאים בה וסובלים מכך, רוצים לצאת ורוצים להתקשר בינינו ולא מסוגלים. בכך אנו מכינים את עצמנו ליציאה, לכן כדאי שנרגיש את ה"גלות".


איך לזהות את המצורעים בתוכנו?
זה נעשה על ידי האור. אנו רואים אלה הכנות האדם צריך לעשות, מבבל עד שהוא מגיע לארץ כנען, ויורד למצרים, ועובר ממצרים ומקבל את התורה. אז יש בידיו כבר אור והוא הולך למדבר, כשהוא משתדל לעשות את התיקונים במדבר הפנימי שלו, הוא מתחיל לגלות עד כמה איננו מסוגל לזה, ואז מתגלה לו המצורע הפנימי. נדרשת לכך הכנה גדולה, "רשעים" בתורה הם אנשים גדולים מאוד, זאת דרגה רוחנית גבוהה מאד.

 

יש דרך לעקוף את הפרשה הזאת, או שיש סדר מסוים של פעולות?
אי אפשר לדלג על הפרשה הזאת. כי יחסר לאדם כלי, הוא לא יוכל לתקן את הנשמה, רק להמשיך בזה, באותו כיוון.


מהו המסר לאדם מסיפור הפרשה?
לא לפחד מכל הרע שמתגלה, איננו מטפלים ברע, אלא רק משתוקקים לטוב, הכיוון שלנו הוא תמיד לקראת אהבת הזולת. אם נהיה מחוברים ומכוונים לזה, לא יהיו לנו, לא צרעת ולא כל המחלות שהוזכרו בפרשה זו.

 

 

"ותומכיה מאושר"

"זוהי התורה, אילן עליון גדול וחזק. נקראת תורה, משום שהיא מורה ומגלה מה שהיה סתום ולא נודע. היא נקראת חיים, משום שכל החיים העליונים נכללים בה, וממנה יוצאים. למחזיקים בה, לאלו שהם אחוזים בה, שמי שאחוז בתורה אחוז
בכל, אחוז למעלה ולמטה. ותומכיה מאושר".

 

זוהר לעם, מצורע, 20

"ותומכיה מאושר"
bottom of page