top of page

פרשת "אחרי מות - קדושים"

("אחרי מות", ויקרא ט"ז, א' – י"ח, ל')

("קדושים", ויקרא י"ט, א' – כ', כ"ז)

 

 

פרשות "אחרי מות - קדושים"

"אחרי מות שני בני אהרון" - 1

"אחרי מות שני בני אהרון" - 2

"אחרי מות שני בני אהרון" - 3

"נדב ואביהוא" - 1

"נדב ואביהוא" - 2

"כל הנחלים הולכים אל הים"

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים" - 1

"קדושים תהיו"

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים" - 2

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים" - 3

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים" - 4

"הוי ארץ צלצל כנפיים" - 5

"הוי ארץ צלצל כנפיים" - 6

"הנה מה טוב ומה נעים" - 1

"הנה מה טוב ומה נעים" - 2

"הוי ארץ צלצל כנפיים" - 7

"הוי ארץ צלצל כנפיים" - 8

"מהו קדושה וטהרה בעבודה"

"הוי ארץ צלצל כנפיים" - 9

 

 

פרשת "אחרי מות" מתחילה לאחר מות שני בני אהרון נדב ואביהוא שהקריבו "אש זרה אשר לא ציווה אותם". 1 לאחר מכן יש פירוט של דינים שונים, המסבירים איך אהרון יכול לגשת אל "קודש הקודשים" שבמשכן. מדובר על הבאת קורבנות, ומצווה מפורשת על יום הכיפורים, מצוין שהמצווה כוללת גם את הגרים החיים בתוך העם. לאחר מכן יש הסבר למשה שיצווה את העם לא ללכת בדרכי המצרים והכנענים ולא להישמע לחוקותיהם. בסיום הפרשה הבורא אומר לעם ישראל לא להיטמא בכל הטומאות שעשו העמים שישבו בארץ כנען לפניהם. ומסופר גם על "שני שעירים".
התורה מספרת לנו על הדרך שבה אנו יכולים לתקן את עצמנו. בתורה יש מספר רבדים, פשט, רמז, דרוש, סוד. בעל הסולם מסביר לנו על כך ב"הקדמה לתלמוד עשר הספירות", גם הגאון מווילנה, הגר"א, מסביר זאת בסידור לתפילה שכתב. אנו מתחילים ללמוד דווקא מ"סוד" ולא מ"פשט", כי פשט הכוונה מופשט. אנו מתחילים את התורה בכך שמשיגים אותה, ומשיגים בה את נותן התורה. לכן כשאדם מגיע ללימוד, בהתחלה הוא ניגש ללימוד במצב שבו אינו יודע כלום, כמו תינוק בעולם הזה שאינו יודע היכן הוא נמצא ורק מתחיל לגלות את העולם.
העולם נפתח בהדרגה, כך שבהתחלה שום דבר לא מובן, זה נקרא "עולם העשייה", "סוד".
לאחר מכן העולם מתחיל להתברר קצת יותר בקשר של סיבה ומסובב. וכבר יש לאדם אי אלה קשרים בין הדברים שהוא מזהה ברוחניות, בכך שהוא פועל ויש תגובה, זה נקרא שהוא עולה ל"עולם היצירה", ל"דרוש".
לאחר מכן מתחיל להיות לו ברור יותר ויותר כיצד עליו להתייחס לעצמו ולעולם, ולנותן השפע, לכל החיים שלו. זאת אומרת, כבר יש לו קשר עם הבורא, זה נקרא שעולה לעולם "הבריאה", ל"רמז". לאחר מכן הוא עולה ל"עולם האצילות", ל"פשט", ואז הכול מופשט. אין יותר לבושים המסתירים את התורה, אין מי שמסתיר את נותן התורה, את הבורא, והאדם נמצא איתו באיחוד, בחיבוק, בזיווג, בקשר, מה שנקרא ב"דבקות".
אנו עוברים את כל הדרך הזו כדי להגיע למצב הנקרא "דבקות", ולשם כך ניתנה התורה. הדרך שאנו עוברים היא כולה תיקון הטבע שלנו. כל המצבים שבהם אנו מטפסים מתחילים מ"סוד" ומגיעים עד ל"פשט", ולא כמו שחושבים "בעלי הבתים", אלה שאינם מתקנים את עצמם, שאנו עולים בתורה בפרד"ס מ"פשט" ל"סוד". אלא תחילה אנחנו מגלים את הסוד, ובסוף הוא הופך לפשט.
אנו עושים זאת על ידי תיקון הטבע שלנו, כמו שכתוב "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין". התורה ניתנה לנו כדי לתקן את הרע שבנו ולהגיע לדבקות בבורא, להשתוות הצורה עימו. כמו שהבורא הוא "טוב ומיטיב", כך גם כל אחד מאיתנו יהיה "טוב ומיטיב" כלפי כל המציאות. גם פרשות השבוע עוסקות בתיקון האדם, כל מה שכתוב בתורה עוסק בכך. אנו משתמשים בפירוש של ספר הזוהר, כי שאר הפירושים אינם שייכים לתיקון הנשמה. פירוש הזוהר הוא הפירוש שנותן לנו את "המאור המחזיר למוטב". לכן ספר הזוהר נקרא "פנימיות התורה", "תורת אמת", כי יש בו את "המאור המחזיר למוטב".
גם על כך מסבירים לנו המקובלים, שזה לא מפני שביתר חלקי התורה אין את הקדושה ואין את "המאור המחזיר למוטב", אלא זה מפני שאנחנו חלשים, מפני שאנחנו אגואיסטים ואיננו מסוגלים להוציא משם את "המאור המחזיר למוטב". עבורנו, עבור הכלים הגסים שלנו, רק נשק גדול כמו ספר הזוהר יכול לעזור, לכן אנו משתמשים בו, לכן הוא היה נסתר במשך 2000 שנה ועכשיו נגלה שוב לשימושנו.
אנו קוראים בספר "פירוש הסולם" על ספר הזוהר, וגם בספר הזוהר שכולו פירוש על חמישה חומשי תורה, וכל זה בכוונה להוציא משם את "המאור המחזיר למוטב".
זה העיקר ולא חשוב כמה אנו מבינים את הכתוב. איננו מבינים על מה מדובר, כי עדיין לא הגענו אפילו לגלות את הרע שעליו מדובר בפרשיות. כל פרשה ופרשה מתארת לאדם מה שבור בו וכיצד עליו לתקן זאת. ואנחנו עדיין לא גילינו את מקום השבירה, בהתאם לזה, ודאי שאיננו מגלים את כוח האור שיכול לתקן לנו את השבירה.
השבירה היא השבר שיש בין האדם לבין כולם. אנו מגיעים מאהבת הבריות לאהבת ה', על האדם לחבר בינו לבין כל הבריות, ובינו לבין כל המציאות, בהתאם לזה הוא גם יגלה את הקשר שלו עם הבורא.
לכן עלינו להבין את הפרשיות האלה מבחינת גילוי הרע ותיקונו.


"אמנם איתא, בסידור הגר"א ז"ל שתחילת ההשגה מתחלת מהסוד, ואחר שמשיגין חלק הסוד שבתורה, אפשר להשיג חלק הדרוש ואח"כ חלק הרמז ואחר שזוכה האדם להשתלם בג' חלקי התורה האלו על בוריים. אז זוכה להשיג חלק הפשט שבתורה ע"כ." 2
 

"ובזה תבין צדקת דברי הגר"א מווילנא ז"ל (בסידור, בברכת התורה), שכתב, שמתחילין התורה בסוד, דהיינו, תורת הנגלה דעשייה, שהיא בחינת נסתר, שהשי"ת מסתתר שם לגמרי כנ"ל. ואח"כ, ברמז, כלומר, שנתגלה ביותר בתורה דיצירה. עד שזוכה לפשט, שה"ס תורה דאצילות, שנקראת "פשט", משום שנתפשטה מכל הלבושים, המסתירים להשי"ת, כמבואר." 3כך גם אנחנו עולים מהעולם שלנו, כשאנחנו פורצים לרוחניות, ואז ברוחניות אנו עולים לעולמות עשייה, יצירה, בריאה ואצילות, ובעולם האצילות אנו מגיעים לגמר התיקון. כך אנו בעצם מגלים את התורה, דרך סוד, דרוש, רמז, פשט (ראו שרטוט מס' 1).

אחרי מות-קדושים
תוכן
מקורות

"יראה" זה פחד, האדם נמצא בלחץ, בדינים, בהגבלות, משהו מגביל אותו, משהו מפחיד אותו, הדברים אינם ידועים. במצבים האלה עליו להיות גם בשמחה, זה נובע מהמקור שלנו, מהבריאה. הרי אנו רצון לקבל שנמצא הפוך מהאור, ועלינו להיכנס למגע עם האור, להידמות לאור. על האדם להפוך את הרצון לקבל לידידותי, לאוהב את הזולת במקום שונא את הזולת, כך שבמקום הפחד והיראה תהיה אהבה, תהיה הרגשה נעימה, שמחה. הוא לא מנטרל את הרצון לקבל שלו, אלא הוא גם נמצא בחושך, ביראה ופחד, ויחד עם זאת בשמחה, שני המצבים הסותרים זה את זה מקצה לקצה ועליהם להיות יחד.
מדובר ברגשות קשים וברגשות טובים שממש מחוברים יחד, מצד אחד אנו מגלים רצון לקבל גדול יותר, כי "כל הגדול מחברו, יצרו גדול הימנו",
4 ככל שאנו עולים יותר, אנו עולים עם רצון לקבל יותר ויותר גדול, מצד אחר, את ה"תהום" שאנו מגלים יותר ויותר אנו הופכים לשמחה. התהום לא נעלמת, אנו לא מסתירים אותה, אלא דווקא משתמשים בה.

"אחרי מות שני בני אהרון"

"עִבדו את ה׳ ביראה וגילוּ ברעדה. וכתוב, עבדו את ה׳ בשמחה, בואו לפניו ברננה.
פסוקים אלו סותרים זה את זה, שכאן אומר לעבוד ביראה וברעדה, וכאן אומר בשמחה וברננה."

 

זוהר לעם, אחרי מות, 2

"אחרי מות שני בני אהרון"

כשאנו נמצאים בעולם הזה, יש לנו עדיין רצון לקבל קטן מאוד, אנו מחלקים אותו לרצון לאוכל, מין ומשפחה. זהו הרצון הבהמי, האנושי, הפשוט. ויש גם רצון חברתי, מתוך זה שאדם נמצא בסביבה יש לו רצונות נוספים לכסף, כבוד, שליטה ומושכלות. כל הרצונות האלה הם רצונות של העולם הזה.
אם על פני הרצונות האלה מתגלה הנקודה שבלב, והאדם מתחיל לשאול "בשביל מה אני חי? מה הטעם בחיים?", אז הוא מתחיל להתעניין במשהו גבוה יותר ממישור העולם הזה. אז הוא מתחיל להיכנס לרצונות האחרים, לדעת את מטרת החיים, בשביל מה אנו חיים, הוא שואף למשהו גבוה יותר.
אם האדם נכנס לחברה שלומדת על כך, והחברה מגדילה לו את חשיבות המטרה, הוא יכול להמשיך עד שהוא מתחיל לגלות את המטרה. אז הוא מגיע למצב שבו הוא מתחיל לתקן את עצמו, הוא מתחיל לגלות את היצר הרע שלו.
היצר הרע מתחלק לשני חלקים, את החלק הראשון האדם מתקן בדרגת "בינה", זה נקרא "להשפיע על מנת להשפיע", "תשובה מיראה" (ראו שרטוט מס' 2). החלק השני הוא כבר לאחר שתיקן את עצמו ביראה ויש לו מסך, והוא כבר יודע כיצד לעבוד עם הכלים שלו. אז היצר הרע מופיע בו בעוצמה גדולה יותר והוא מגיע לדרגת ה"כתר", שלב הנקרא "לקבל על מנת להשפיע", "תשובה מאהבה" (ראו שרטוט מס' 2).
זה כבר "מסך כפול" שבו האדם לא סתם שולט ברצון לקבל שלו, אלא הוא כבר משתמש ברצון לקבל שלו כדי לקבל ועל ידי זה להשפיע. המדרגה הראשונה נקראת "קטנות", והמדרגה השנייה, העליונה, נקראת "גדלות".
תיקון בדרגת להשפיע על מנת להשפיע, תשובה מיראה בדרגת בינה, זה תיקון של רמ"ח מצוות. ותיקון בדרגת אהבה נקרא תיקון של שס"ה מצוות. כך בכל העלייה הזאת האדם מתקן תרי"ג מצוות. בקטנות, הוא עולה לעולם העשייה, היצירה והבריאה, ובגדלות הוא עולה לעולם האצילות (ראו שרטוט מס' 2), וכך הוא מתקן את עצמו.
האדם מתקן כל פעם את יצר הרע שכל הזמן גדל וגדל ב-125 "מנות". אולם כשהוא מתגלה בו, על ידי המאור המחזיר למוטב, כיוון שהוא לומד, נמצא בחברה, מקבל חיזוקים, הוא הופך את החלקים האלה מרע לטוב, למדרגות שעל פניהן הוא עולה על ידי תיקונם. בתוך הרצונות הרעים הוא מתחיל לגלות דווקא השפעה ואהבה, וזה נקרא שהוא "פותח" לעצמו את העולם הרוחני.
יוצא מכך שיראה היא דבר הכרחי, על ידה האדם מתקן את הכלים שלו. יש מצב או שלב בתיקון הכלים הנקרא "טהרת הכלים" ובו האדם רק מטהר אותם מהיצר הרע, ובשלב הבא הוא כבר משתמש בכלים עצמם.

"אחרי מות שני בני אהרון"

"אלא, עבדו את ה׳ ביראה. כי בכל עבודה, שרוצה האדם לעבוד לפני ריבונו, בתחילה צריך יראה, לירוא מפניו. ובזכות יראת ריבונו, יזכה לעשות בשמחה מצוות התורה. וע״כ כתוב, מה ה׳ אלקיך שואל מעימָך, כי אם ליראה. שעל ידה יזכה לכל.
וגילו ברעדה. שאסור לאדם לשמוח ביותר בעולם הזה. בדברי העולם, אבל בדברי תורה ובמצוות התורה צריך לשמוח. ולאחר שלא ישמח בדברי העולם, יימצא האדם, שיעשה מצוות התורה בשמחה. שכתוב, עִבדו את ה׳ בשמחה".

 

זוהר לעם, אחרי מות, 2-3

"אחרי מות שני בני אהרון"1

אנו לומדים שהכול קורה בגוף אחד. אהרון, בני אהרון, משה, כל שבט לוי, כולם נמצאים באדם, כמו שכל המציאות בכלל נמצאת בו. מתוך עקרונות תפיסת המציאות של חכמת הקבלה, אנו לומדים שכל מה שאנו מרגישים, כל מה שאנו רואים, וכל מה שאנו עתידים לגלות, אנו מגלים בתוכנו. ולא שנמצא משהו מחוץ לנו, אלא זה רק נראה לנו כך.
כתוב בספר הזוהר, וגם בעל הסולם מסביר לנו ב"מבוא לספר הזוהר", שמה שנראה לנו כנמצא מבחוץ, אנו משיגים בפנים, בתוכנו בלבד. אם נמצא או לא נמצא משהו בחוץ, איננו יכולים לומר, כי אין לנו חושים היוצאים החוצה, כל החושים שלנו עובדים בקליטה פנימה. האדם קולט ואוסף את כל המידע באחורי המוח, ובונה ממנו איזו תמונה ואז נראה לו שהתמונה הזאת נמצאת מחוץ לו, אולם זה קורה רק לאחר שהיא מצטיירת במוחו. יוצא שאנחנו בסך הכול מתקנים את הכלים שלנו. לכן "אהרון" זה כלי שנמצא בתוך האדם, ו"בני אהרון" זו המדרגה הבאה, אחרי אהרון, כביכול הדור הבא.
אם כך, "בני אהרון" זו אותה מדרגה שבני ישראל רצו להשיג ולא יכלו מפני שעשו חשבון לא נכון, זה החטא של בני אהרון. "בכל זמן שהצדיקים מסתלקים מהעולם, מסתלקים מהעולם הדינים, ומיתתם של הצדיקים מכפרת על עוונות הדור".
גם הצדיקים וגם הרשעים נמצאים באדם, חלק אחד מכפר על החלק השני. הם נמצאים באיזון, יש קו ימין ויש קו שמאל, והאדם משתדל להבין אותם, לפגוש אותם, לתקן את זה על פני זה. קודם מתגלה היצר הרע, ועליו לחפש על ידי מה לתקן אותו בכמה שניתן לו, ואת החלק שאי אפשר לתקן הוא בינתיים "מקפיא".
אם אדם ייקח לתקן קצת יותר מהיצר הרע ולא יהיו לו כוחות לתקן אותו, זה נקרא שהוא "עושה עבירה". אנו רואים לפי המצבים שעליהם מספרת לנו התורה, שלפעמים חייבים לבצע עבירות, ודאי שללא מודע, וזה לא מתוכנן מראש, אבל זה קורה. כתוב, "אין אדם עומד על דבר מצווה, אלא אם כן נכשל בה",
5 כלומר, הוא קודם צריך לראות את החטא, ורק לאחר מכן לתקן אותו, כי אם הוא לא ידע בדיוק מהו הרע, לא יידע מה לתקן.
בדומה לאדם שמגיע לרופא, הוא קודם כל מעוניין לדעת מהי הדיאגנוזה, מהי המחלה, מה בדיוק קורה לו, ועל כך מבזבז את רוב כוחו וכספו, הוא ממש מחפש ב"חושך" מישהו שיגלה את הסיבה למה שקורה. לאחר שיש בידיו כבר אבחנה, מצב בדוק וידוע, מה שנקרא "הכרת הרע", אז כבר קל יותר לחפש את התרופה.
איתור הבעיה הוא העיקר. לכן כתוב, "אין אדם עומד על דבר מצווה", כלומר, אדם אינו יכול לתקן את עצמו ולעמוד על המדרגה החדשה שתיקן, "אלא אם כן נכשל בה", כלומר, קודם עליו ליפול בתוכה, להרגיש את הרע, לחפש את הסיבה לרע, ורק לאחר מכן יידע איך לתקנו.

 

"ועל כן פרשת בני אהרון, אנו קוראים ביום הכיפורים, שתהיה כפרה לעוונות ישראל. אמר הקב״ה, התעסקו במיתתם של צדיקים אלו, ויהיה נחשב לכם, כאילו אתם מקריבים קורבנות ביום הזה לכפר עליכם. שכל זמן שישראל יהיו בגלות, ולא יקריבו קורבנות ביום הזה, ולא יוכלו להקריב שני שעירים, יהיה להם זיכרון של שני בני אהרון, ויכופר להם."


ברוחניות אנו נמצאים בכמה מצבים. כשאנו נמצאים בגלות, כלומר בניתוק מהרוחניות, אין לנו עדיין אורות, אין לנו עדיין גילוי של הכלים השבורים, ואז התיקון שלנו הוא למשוך את "המאור המחזיר למוטב".
כמו הזמן שאנחנו נמצאים בו כעת, עדיין לא נכנסנו לרוחניות, אבל אנו מושכים את האור. לכן האור שאנו מושכים נקרא "אור מקיף", הוא מגיע בדרך מסוימת, אבל איננו מרגישים אותו. המקובלים אומרים לנו, "תתעסקו בזה כמו ילדים, כמו במשחק, ובמידה שתרצו, במידה שתימשכו לזה, האור ישפיע ואתם תראו שינויים. וגם אם לא תדעו מאיפה השינויים, כי האור עדיין לא פועל בצורה גלויה, בכל זאת כך זה עובד". המצב הזה נקרא "גלות".
"גלות" היא המצב שבו האדם לא מרגיש מהיכן מגיע האור, מי מביא לו אותו, כיצד הוא משפיע עליו, באיזו צורה הוא נכנס בו ומה בדיוק הוא עושה בו. האדם איננו יודע דבר, אלא הוא כמו ילד שעושה פעולות ועל ידי כך משהו קורה. המצב הזה נקרא "גלות", לכן התורה מצווה עלינו, לעסוק בה בצורה כזאת, לפתוח את ספר הזוהר ולהתחיל לקרוא, ומזה נגיע למצב מתקדם יותר, הוא ייפתח לנו.

"אחרי מות שני בני אהרון"

"כתוב, אחרי מות שני בני אהרון. ואח״כ כתוב, בזאת יבוא אהרון אל הקודש. איזה
קשר יש בין הפסוק, אחרי מות, אל הפסוק, בזאת יבוא אהרון? אלא מיתת בני אהרון היא התחלה להזהיר את הכוהנים, שצריכים להיזהר בזא"ת, שהיא יראת ה', המלכות. כי מיתת בני אהרון הייתה, משום שלא נזהרו במלכות."
"בכל זמן שהצדיקים מסתלקים מהעולם, מסתלקים מהעולם הדינים, ומיתתם של הצדיקים מכפרת על עוונות הדור. ועל כן פרשת בני אהרון, אנו קוראים ביום הכיפורים, שתהיה כפרה לעוונות ישראל. אמר הקב״ה, התעסקו במיתתם של צדיקים אלו, וייחשב לכם, כאילו אתם מקריבים קורבנות ביום הזה לכפר עליכם. שכל זמן שישראל יהיו בגלות, ולא יקריבו קורבנות ביום הזה, ולא יוכלו להקריב שני שעירים, יהיה להם זיכרון של שני בני אהרון, ויכופר להם".

 

זוהר לעם, אחרי מות, 5, 9

"אחרי מות שני בני אהרון"2

"שני בני אהרון הקריבו אש זרה, שלא ייחדו שמו כראוי ונשרפו באש. שתי מיתות היו: אחת לפני ה', ואחת שלא היו להם בנים, שכל מי שאינו זוכה לבנים נחשב כמת. משום זה כתוב, אחרי מות שני בני אהרון, וכתוב, וימותו. שאחרי מות, הוא כפשוטו."


התבטלה המדרגה שלהם. האדם, שרצה לעלות מדרגת אהרון למעלה יותר, לבנים שלו, לא יכול לעשות זאת והמדרגה הזאת נשברה. וגם המדרגה שאחריה "וימותו, מחמת שלא היו להם בנים." גם מהילדים האלה, מהמדרגה הזאת, כבר אין לו דרך להמשיך הלאה.
"וימת נדב ואביהוא לפני ה', בהקריבם אש זרה לפני ה׳ במדבר סיני, ובנים לא היו להם, ויכהן אלעזר ואיתמר."
כולנו עוברים את המצב הזה, לכן לא מדובר במקרה היסטורי, אלא אנחנו בעצמנו צריכים להיתקל במצב הזה, להרגיש אותו, ולעבור אותו. כך כל אחד, התורה חייבת להתקיים בכל אחד, מהאות ב' של "בראשית" ועד לאות ת', שהיא האות האחרונה.

 

"מה זה אל זה, שכתוב ובנים לא היו להם, ויכהן אלעזר ואיתמר? וכי הם ירשו הכהונה מנדב ואביהוא, משום שלא היו להם בנים. אלא, אשר וימותו הוא, שלא היו להם בנים. ונחשבו מתים, כך הוא ודאי. אבל לא כשאר בני העולם, כי אע״פ שלא נשאו אישה, כי אלו לא מתו אלא מיתת גופם, אבל מיתת נפשם לא מתו".


עניין ש"לא נשאו אישה", כי לא הייתה להם מלכות מתוקנת, כלי קבלה, רצון לקבל המצויד במסך. כמו שאנו לומדים משבירת הכלים בעולם הנקודים, כמו בכל החטאים הגדולים, הם רצו להמשיך את האור בכוונה על מנת להשפיע. הם חשבו שיש להם מסך, ואכן היה להם מסך, הם בכל זאת היו בני אהרון מצד אחד, אבל מצד אחר, היה להם אור פנימי עד דרגה מסוימת של רצון לקבל בכוונה על מנת להשפיע בחזרה. כלומר, הייתה להם אפשרות לעשות מצווה, אבל רק עד אותה דרגה, והם ניסו לעשות למטה מכך, ליתר הרצון (ראה שרטוט מס' 3). זה נקרא "אש זרה", "אל זר", הם לא יכלו להמשיך יותר ולכן מתו.
"מתו", הכוונה שהאור כולו הסתלק. "הסתלקות האור", "האור פרח". את המדרגה הזאת צריכים לתקן פעמים רבות, לכן מיד יש סיפור על אהרון, באיזה תנאי הוא יכול להיכנס לקודש.
קודם, במדרגת אהרון, לא יכולנו להבין באיזו צורה לבוא לקודש, ולאחר שבתפיסת המציאות שלנו, בבדיקה שלנו, הכלי הזה נשבר, אנחנו כבר יכולים להבין באיזו צורה אנו כן יכולים לתקן אותו, כי התגלה הכלי השבור. כבר אחרי נדב ואביהוא יש עבודה חדשה במדרגה חדשה.
אל לנו לראות שום דבר כתהליך כושל, אלא שכך אנחנו מתקנים את עצמנו, בגילוי השבירה, ואפילו מעשים כמו שעשו בני אהרון הם קדושים. לאחר מכן נאמר שבכל זאת הם בני אהרון.

"נדב ואביהוא"

"שני בני אהרון הקריבו אש זרה, שלא ייחדו שמו כראוי ונשרפו באש. שתי מיתות
היו: אחת לפני ה', ואחת שלא היו להם בנים, שכל מי שאינו זוכה לבנים נחשב כמת. משום זה כתוב, אחרי מות שני בני אהרון, וכתוב, וימותו, בפסוק אחד. אחרי מות, הוא כפשוטו. וימותו, הוא מחמת שלא היו להם בנים.
וימת נדב ואביהוא לפני ה', בהקריבם אש זרה לפני ה׳ במדבר סיני, ובנים לא היו להם, ויכהן אלעזר ואיתמר על פני אהרון אביהם. מה זה אל זה, שכתוב, ובנים לא היו להם, ויכהן אלעזר ואיתמר? האם הם ירשו הכהונה מנדב ואביהוא, משום שלאלו לא היו בנים? אלא, וימותו, הוא, שלא היו להם בנים. ונחשבו מתים, כך הוא ודאי. אבל לא כשאר בני העולם, כי אע״פ שלא נשאו אישה, לא מתו אלא מיתת גופם, אבל מיתת נפשם לא מתו."

 

זוהר לעם, אחרי מות, 19-20

"נדב ואביהוא"

"מכאן למדנו, שכל אדם, שבאים עליו ייסורים מריבונו, הם כפרת עוונות. וכל מי שמצטער על הייסורים של הצדיקים, מעבירים עוונותיו מהעולם. וע״כ ביוה״כ קוראים, אחרי מות שני בני אהרון, כדי שישמעו העם ויצטערו על הצדיקים שאבדו,"


צדיקים שבתוכנו שבמקרה כזה אבדו. "ויתכפרו להם עוונותיהם", כי אם מצטערים על פעולות כאלה, הצער הזה הוא התיקון. "האדם לא יכול לעשות חשבון נכון ועשה חשבון שגוי, חשב שיוכל לקבל בכוונה על מנת להשפיע וקיבל בכוונה על מנת לקבל, הוא מצטער", הצער הזה הוא התיקון. כך מגיעים לכפרה, לעלייה, לתיקון עוד גדול יותר. "כי כל המצטער על צדיקים שאבדו, או מוריד דמעות עליהם, הקב״ה מכריז עליו ואומר, וסר עוונך וחטאתך תכופר."
אנו חייבים לגלות את הצדיקים שרצו לעשות מעשה טוב ולא הצליחו, ועל ידי זה מגיעים לתיקון וכפרה. "ולא עוד, אלא שלא ימותו בניו בימיו", כלומר, מכאן והלאה אנחנו נתקדם במדרגות, "בניו לא ימותו", "ועליו כתוב, יראה זרע יאריך ימים". אי אפשר היה לעשות זאת ללא החטא כביכול של הקרבת "אש זרה" על ידי נדב ואביהוא.

"נדב ואביהוא"

"מכאן, שכל אדם, שבאים עליו ייסורים מריבונו, הם כפרת עוונות. וכל מי שמצטער על הייסורים של הצדיקים, מעבירים עוונותיו מהעולם. וע״כ ביוה״כ קוראים, אחרי מות שני בני אהרון, כדי שישמעו העם ויצטערו על הצדיקים שאבדו, ויתכפרו להם עוונותיהם. כי כל המצטער על צדיקים שאבדו, או מוריד דמעות עליהם, הקב״ה מכריז עליו ואומר, וסר עוונך וחטאתך תכופר. ולא עוד, אלא שלא ימותו בניו בימיו. ועליו כתוב, יראה זרע יאריך ימים".

 

זוהר לעם, אחרי מות, 29

"נדב ואביהוא"1

"כל הנחלים הולכים אל הים, והים איננו מלא. אמר רבי שמעון, תמה אני על בני העולם, שאין להם עיניים לראות, ולב להשגיח, ואינם יודעים, ואינם שמים ליבם להסתכל ברצון אדונם, איך הם ישנים, ואינם קמים משנתם, בטרם שיבוא אותו היום, שחושך ואפלה יכסו עליהם, ובעל הפיקדון יתבע חשבון מהם".


מחוסר ברירה, יש נשמות שלא יכולות לקום בצורת "אחישנה", אלא יקומו רק בצורת "בעיתו", כשיבואו המכות, רק אז הן יוכלו להתעורר. אנו לומדים שחלק מהנשמות מתעוררות, יש להן התעוררות, ולאחר מכן הן נכנסות לחיבור עם הנשמות האחרות, לקבוצה, להפצה, ללימוד. על ידי זה הן מושכות את עצמן קדימה, לפני שמגיעים אליהן הייסורים המחייבים אותן להתקדם למטרה, כי הן מסוגלות לגלות את חשיבות המטרה מעל מה שמגלים להן מלמעלה. הן מוסיפות לחשיבות המטרה בעצמן, ואז יש להן מתוך זה כוח להתקדם. על ידי כך שהן מקבלות את חשיבות המטרה מהסביבה, הן בונות את הסביבה, הסביבה מעוררת בהן חומר דלק נוסף, ואז הן מתקדמות.
יש נשמות שלא מסוגלות לזה, אין מה לעשות, עליהן ספר הזוהר כותב, שיצטרכו לשבת עד שיבואו המכות בעיתו וזה כבר יחייב אותן להתקדם.

 

"והכרוז קורא עליהם בכל יום, ונשמתם מעידה בהם בכל יום ולילה, והתורה מרימה קולות לכל צד, ואומרת, עד מתי פתאים תאהבו פתי. מי פתי יסור הנה חסר לב אמרה לו. לכו לחמו בלחמי ושתו ביין מסכתי. ואין מי שיטה אזנו, ואין מי שיעורר ליבו".


אין לנו כלים להרגיש את הקול שמעורר אותנו. אנו שומעים קצת מהכול, וגם על כך צריכים להודות ולהיות רגישים לקול שמגיע אלינו. יש כאלה שאינם מרגישים, אנחנו ממש נחלקים כך בעולם הזה, לאלה ששומעים יותר, לאלה ששומעים פחות ולאלה ש"חרשים" לגמרי ולא מבינים אחד את השני.
 

"עתידים דורות האחרונים שיבואו, שהתורה תישכח מביניהם, וחכמי לב יתאספו למקומם, ולא יימצא מי שיסגור ויפתח בתורה. אוי לאותו הדור, ומכאן והלאה לא יהיה כדור הזה, עד הדור שיבוא המשיח, והדעת תתעורר בעולם, שכתוב, כי כולם יֵדעו אותי למקטנם ועד גדולם."


כמו שלמדנו בנושא נדב ואביהוא, שחייבים לגלות את הרע, אז יבוא הדור שבו יהיה חושך, יחד עם זה שיש אור שמאיר. הוא מאיר מתוך החושך, והעולם עם כל הרע שבו, לא יוכל להתעורר ולא יוכל לשמוע. התהום הזאת, החושך הזה, הדממה הזאת, כמו לפני יציאת מצרים, חושך מצרים, יתגלה, עד שיגיע למצב שנקרא "ביאת המשיח", ואז תבוא התעוררות וכולם ירוצו ליציאה.


"ונהר יוצא מעדן", מהבינה, "שמו של אותו הנהר יובל, שהוא בינה, שמשם יוצאים חיים לעולם. והם נקראים חיי המלך. האילן הגדול והחזק, ז״א, שמזון לכל בו".
כלפי הנשמות, כי מהבינה דרך זעיר אנפין יורדים כל הנהרות האלה ונכנסים למלכות. והרי מי שרוצה להתקדש, מי שרוצה להיתקן, נכנס למלכות, ובמלכות אנחנו מתמלאים מאותו הים, מאותם המים. "ונקרא עץ החיים. אילן שנטע שורשיו באלו החיים שלמעלה, שהוא בינה. והכול הוא טוב."

"כל הנחלים הולכים אל הים"

"כל הנחלים הולכים אל הים, והים איננו מלא. אמר רבי שמעון, תָמֵה אני על בני העולם, שאין להם עיניים לראות, ולב להשגיח, ואינם יודעים, ואינם שמים ליבם להסתכל ברצון אדונם, איך הם ישֵׁנים, ואינם קמים משנתם, בטרם שיבוא אותו היום, שחושך ואפלה יכסו עליהם, ובעל הפיקדון יתבע חשבון מהם.
והכרוז קורא עליהם בכל יום, ונשמתם מעידה בהם בכל יום ולילה, והתורה מרימה קולות לכל צד, ואומרת, עד מתי פְּתָאים תאהבו פתי. מי פתי יסור הנה חסר לב אמרה לו. לכו לחמוּ בלחמי ושתו ביין מָסָכתי. ואין מי שיטה אוזנו, ואין מי שיעורר ליבו.
עתידים דורות האחרונים שיבואו, שהתורה תישכח מביניהם, וחכמי לב יתאספו למקומם, ולא יימצא מי שיסגור ויפתח בתורה. אוי לאותו הדור, ומכאן והלאה לא יהיה כמו דור הזה, עד הדור שיבוא המשיח, והדעת תתעורר בעולם, שכתוב, כי כולם ידֵעו אותי למִקטַנםָ ועד גְדוֹלָם.
6
ונהר יוצא מעדן להשקות את הגן. שמו של אותו הנהר יובֵל, שהוא בינה, שמשם יוצאים חיים לעולם. והם נקראים חיי המלך. האילן הגדול והחזק, ז״א, שמזון לכל בו, נקרא עץ החיים. אילן שנטע שורשיו באלו החיים שלמעלה, שהוא בינה. והכול הוא טוב".

 

זוהר לעם, אחרי מות, 30-33

"כל הנחלים הולכים אל הים"

"קדוש" נקרא אדם שמימש את כל התכונות, את כל כוחות הבינה, על פני הרצון לקבל שלו. בינה ומלכות שמתחברות יחד, ומממשות בצורה הדדית את כל התכונות שיש בשתיהן, מגיעות לדרגת הכתר. לכן פרשת "קדושים תהיו", כביכול "קח את כל הרצון לקבל שלך, תעלה אותו לבינה ותתקן אותו", מדברת על כך שהאדם "עולה לכתר", הופך ל"קדוש", לכן ודאי שזה כנגד כל התורה כולה.
"וידבר יהוה אל-משה לאמר. דבר אל כל עדת בני-ישראל ואמרת אליהם: קדשים תהיו: כי קדוש, אני יהוה אלהיכם."
7
ובין המצוות בפרשה, "לא תגנבו ולא תכחשו ולא תשקרו איש בעמיתו", 8 "לא תיקום ולא תיטור את בני עמך, ואהבת לרעך כמוך, אני יהוה". 9
"וכי יגור אתך גֵר בארצכם לא תונו איתו", 10 "כאזרח מכם יהיה לכם הגר הגר איתכם, ואהבת לו כמוך כי גרים הייתם בארץ מצרים", 11 "איש מבני ישראל ומן הגר הגר בישראל אשר ייתן מזרעו למלך, מות יומת; עם הארץ ירגמוהו באבן", 12 "והייתם לי קדושים, כי קדוש אני יהוה;
ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי."
13
ספר הזוהר כותב על כל העקרונות האלה.

"הוי ארץ צִלְצַל כנפיים"

"פרשת קדושים היא כלל כל התורה, והיא חותָם טבעת האמת. בפרשה זו התחדשו סודות עליונים של התורה, בעשרת הדיברות, ובגזרות ובעונשים ובמצוות עליונות. וכשהגיעו החברים לפרשה זו היו שמחים".

 

זוהר לעם, ויקרא, 16

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים"

עלינו לעלות לדרגת הבורא, "שובה ישראל עד ה' א-להיך", 14 את זה עלינו לעשות, ובפועל. עלינו להגיע למצב שבו אנו מצטערים על המצב שלנו. האור העליון שמשפיע עלינו צריך ליצור בנו את ההרגשה של הפער בין מצבנו לעומת הקדושה העליונה, וכשנרגיש את הפער בינינו לבין הקדושה העליונה, נוכל להזדהות עם המילים שכותבים לנו בעלי הזוהר. שלא נהיה עיוורים וחרשים, כמו רוב בני העולם, אלא נשתדל לעורר את עצמנו, לרגש את עצמנו, כדי שהלב יתחיל לזהות שיש כאן קול ה', שיש כאן הופעת הבורא בעולמנו, ואנחנו רק לא מבדילים, לא מרגישים, לא מזהים אותה.
הכול תלוי ברגישות שלנו לכך, והרגישות יכולה להיווצר רק אם אדם "יוצא" מתוך עורו, על ידי התרגילים של "ואהבת לרעך כמוך". לכן "ואהבת לרעך כמוך זה כלל גדול בתורה", כך בונים את הרגישות שלנו למשהו שנמצא מחוץ לנו, ואז גם יכולים להתחיל להרגיש את הבורא.

 

"קדושים תהיו"

"וידבר ה׳ אל משה לאמר, דבּר אל כל עדת בני ישראל ואמרת אליהם, קדושים תהיו, כי קדוש אני ה׳ אלקיכם." "כמה פעמים העידה התורה בבני אדם, כמה פעמים הרימה קולה לכל הצדדים לעורר אותם. וכולם ישנים בשנתם בעוונותיהם, אינם מסתכלים. ואינם משגיחים באיזה פנים יקומו ליום הדין העליון, כשמלך העליון יתבע מהם עלבון התורה הצועקת כנגדם. ואינם מחזירים פניהם אליה. כי כולם פגומים בכל, שאינם יודעים האמונה של המלך העליון. אוי להם ואוי
לנפשותיהם "

 

זוהר לעם, קדושים, 1

"קדושים תהיו"


שתי הפרשיות, "אחרי מות- קדושים", סמוכות ובאות יחד, כי פרשה אחת מדברת על טהרה והשנייה על קדושה. קודם אנו מטהרים את הכלים, מתקנים את הכלים, סופגים את כל דרגת הבינה, ולאחר מכן אנו מתקנים על ידה את הרצון לקבל שלנו שיהיה רצון לקבל בכוונה על מנת להשפיע. זו כבר דרגת הקדושה, זה נקרא "קדושים תהיו".
בפרשה הראשונה מדובר על גילוי הרע והתיקון שלו, שיש רק לעלות למעלה ממנו, זו הדרגה הראשונה. ובפרשה השנייה מדובר כבר על השגת דרגת הקדושה, לכן הפרשה כוללת בתוכה את הכול.

"הוי ארץ צִלְצַל כנפיים"

"כתוב, הוי ארץ צלצל כנפיים אשר מעֵבר לנהרֵי כוּש. בשעה שהקב״ה ברא את העולם, ורצה לגלות עמוקות מתוך הנסתרות, ואור מתוך החושך, היו אז כלולים
זה בזה. משום זה מתוך החשך יצא אור, ומתוך הנסתר יצא והתגלה העמוק, וזה יצא מזה. ומתוך טוב יצא רע, ומן הרחמים יצא דין. והכול נכלל זה בזה: יצר הטוב ויצר הרע, הימין והשמאל, ישראל ושאר העמים, לבן ושחור. והכול היה תלוי אחד בחברו. כל העולם כולו לא נראה אלא בחיבור אחד, המדובק בסבך שלו. מידת
הדין ומידת הרחמים, מלכות ובינה, היו דבוקות ומסובכות זו בזו. וע״כ, כשנידון העולם בדין הכלול, ברחמים נידון, במלכות הכלולה בבינה. ואם לא, לא היה יכול העולם להתקיים אפילו רגע אחד. כמ"ש, כי כאשר משפטיך לארץ, הרחמים הנקראים משפט. צדק למדו יושבי תבל, שהיו יכולים לקבל דין הצדק, מלכות, מחמת החיבור עם מידת הרחמים".

 

זוהר לעם, קדושים, 7-8

1"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים"

"העולם" נקרא מלכות. אם מלכות לא הייתה מחוברת עם בינה, קרוב לוודאי שהייתה נעלמת לגמרי בתוך הרצון לקבל הגדול שלה, היא הייתה מרגישה רק את התהום, את החושך, וחוסר האונים. אלא בגלל שהשבירה קדמה לבריאת העולם, ובעולם הנקודים עוד בשורשנו הייתה שבירה, נכנסו ניצוצות השפעה בתוך הרצון לקבל. לאחר מכן מגיעים עולמות אצילות, בריאה, יצירה ועשייה והמבנה של אדם הראשון, כך שבכל פרט ופרט שברצון לקבל יש לנו ניצוץ של השפעה. אם מאיר האור, התדר של האור מעורר את אותה נקודה, את אותו ניצוץ שבתוך הרצון לקבל שיש בו מתוך השבירה, הנקרא "ניצוץ הבינה", ואז הרצון לקבל יכול להתעורר.
הוא מתעורר בצורה הפוכה, הוא רואה שהאור מאיר משהו, ואצלו זה מגיע אולי כחושך. כמו שאנו מרגישים כשהאור מתקרב אלינו, שהעולם חשוך יותר, ואנו נמצאים בחוסר אונים, בבלבול, במשבר, וכולי. בכל זאת, ההרגשה הזאת מתחילה להביא אותנו לחיפוש דרך החושך, מתוך החושך אל האור. לכן המצבים האלה הם מצבים בדרך למטרה, ובאמת עלינו לתאר לעצמנו נכון, שגילוי הרע הוא מצב לקראת התיקון.

"הוי ארץ צִלְצַל כנפיים"

"כל העולם כולו לא נראה אלא בחיבור אחד, המדובק בסבך שלו. מידת הדין ומידת הרחמים, מלכות ובינה, היו דבוקות ומסובכות זו בזו. ועל כן, כשנידון העולם בדין הכלול, ברחמים נידון, במלכות הכלולה בבינה. ואם לא, לא היה יכול העולם להתקיים אפילו רגע אחד."

 

זוהר לעם, קדושים, 7-8

"2הוי ארץ צִלצְַל כנפיים"

הכול מיתקן על ידי השותפות בינינו, או במילים אחרות: על ידי הערבות.

"הוי ארץ צִלְצַל כנפיים"

"כי כאשר משפטיך לארץ, הרחמים הנקראים משפט, צדק למדו יושבי תבל. שהיו יכולים לקבל דין הצדק, מלכות, מחמת החיבור עם מידת הרחמים. "

 

זוהר לעם, קדושים, 8

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים"3

"אין האדם נטהר לעולם אלא בדברי תורה. משום זה, דברי תורה אינם מקבלים טומאה, משום שהתורה עומדת לטהר הטמאים".
התורה יכולה להיות סם החיים או סם המוות, תלוי איך משתמשים בה.

 

"ורפואה נמצאת בתורה, שכתוב, רִפאוּת תהי לשׁוֹרֶךָ ושיקוי לעצמותיך. וטהרה נמצאת בתורה, שכתוב, יראת ה׳ טהורה עומדת לעד. עומדת לעד, שעומדת תמיד בטהרה זו, ואינה עוברת ממנה לעולם".
 

מסופר על התיקון, על הטהרה שאנו עוברים בדרגה הראשונה כשמגיעים לרוחניות. לאחר זמן ההכנה אנו מגיעים לטהרה, והיא כבר נמשכת עד שאנו מסיימים את כל רמ"ח המצוות.

"הוי ארץ צִלְצַל כנפיים"

"אין האדם נטהר לעולם אלא בדברי תורה. משום זה, דברי תורה אינם מקבלים טומאה, משום שהתורה עומדת לטהר הטמאים. ורפואה נמצאת בתורה, שכתוב, רִפאוּת תהי לשׁוֹרֶךָ ושיקוי לעצמותיך. וטהרה נמצאת בתורה, שכתוב, יראת ה׳ טהורה עומדת לעד. עומדת לעד, שעומדת תמיד בטהרה זו, ואינה עוברת ממנה לעולם".

 

זוהר לעם, קדושים, 11

"הוי ארץ צלצל כנפיים"4

"ואלו נקראים בנים של הקב״ה." אלה שעוברים טהרה. "ומשום זה, קדושים תהיו כי קדוש אני ה'" נכנסים כבר לקדושה ומתחילים להיות כבורא, באותו גובה, מתחילים להיות בדבקות עימו.
"אשריהם ישראל שלא העמידו דבר זה במקום אחר, שלא רצו שום דבר בעד קדושתם, אלא להידבק בו ממש, בו ולא באחר. ועל כן קדושים תהיו, כי קדוש אני ה׳ אלקיכם".
את כל המצבים האלה אפשר לברר רק על ידי הסיפור שהתורה מספרת לנו. האדם צריך לגלות בתוך עצמו את כל התהליך של מצרים, יציאת מצרים, מעבר ים סוף, מעמד הר סיני, התנאי שאם לא תתחברו זה יהיה מקום קבורתכם, עגל הזהב, מי מריבה, פרשת המרגלים, כיבוש הארץ וכולי, רק כך הוא מגיע לדבקות, למצב הסופי.
למרות שהתהליך נראה לנו ארוך וקשה, התורה מסבירה שכל אחד יעבור אותו. יש דרך קלה ומהירה הנקראת "דרך אחישנה", שבה הכול תלוי בנו, כי אם אנחנו מושכים את המאור המחזיר למוטב, אז אותם מאורעות, אותם מצבים, אותן נפילות, עבירות, פשעים, וחורבנות, כל המצבים שאנו קוראים עליהם בתורה, מתרחשים בהכרת הרע בלבד לא במעשה עצמו, אלא בפנימיות האדם. אנו יכולים לעבור מעל הכול, כמו על "כנפי נשרים", זו נקראת "דרך אחישנה".
התורה לא מספרת לנו על דרך אחישנה, שהיא דרך קצרה ונעימה, כי הדרך הזו תלויה בנו. היא מספרת מה יקרה על פי "חוק". אם לא נעשה כלום, אלה יהיו המצבים שנגלה ולמרות זאת ניאלץ להתקדם.
כל הנביאים, החל ממשה גדול הנביאים והלאה, כתבו על "דרך בעיתו", כי הם ביטאו את מצב הכלים כנגד האורות. במקום שבו אנו יכולים לפעול בבחירה החופשית שלנו, להמתיק את הדרך, להעלות את עצמנו על ידי האור, בכוח האור למעלה, על כך הם אינם יכולים לכתוב, כי כל זה תלוי בבחירה החופשית שלנו, אנחנו בלבד יכולים לעשות זאת.
לכן מכל פרשה ופרשה אנו לומדים מה התורה דורשת מאיתנו. ואנחנו רואים לאורך כל קריאת התורה אותם אירועים. גם ספר הזוהר מדבר על אותם מצבים כמו התורה, כיצד אנו מתקנים את הלב שלנו, את כל הרצונות, שיהיו בהשפעה ואהבת הזולת.

"הוי ארץ צִלְצַל כנפיים"

"ואלו נקראים בנים של הקב״ה. ומשום זה כתוב, קדושים תהיו כי קדוש אני ה'. אשריהם ישראל שלא העמידו דבר זה במקום אחר, שלא רצו שום דבר בעד קדושתם, אלא להידבק בו ממש, בו ולא באחר. וע״כ קדושים תהיו, כי קדוש אני ה׳ אלקיכם".

 

זוהר לעם, קדושים, 25

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים"5

"העולם צריך לגשמים", "העולם" הכוונה לאדם, וגשמים אלה הכוחות שעל ידם נוצרים החיים, שאנחנו גדלים וחיים מהם.
בעלי הזוהר אומרים, שכל תהליך התיקון יגיע מתוך כך שהאנושות תגיע למצב שבני האדם שונאים זה את זה, נפרדים זה מזה ואינם יכולים להסתדר זה עם זה.

"הנה מה טוב ומה נעים"

"פעם אחת היה העולם צריך לגשמים, באו החברים לפני רבי שמעון. כשראה אותם, אמר, שיר המעלות לדוד, הנה מה טוב ומה נעים שֶׁבת אחים גם יחד."

 

זוהר לעם, אחרי מות, 58

"הנה מה טוב ומה נעים"

"הנה מה טוב ומה נעים. אלו הם החברים, בשעה שיושבים יחד, ואינם נפרדים זה מזה. מתחילה הם נראים כאנשים עושי מלחמה, שרוצים להרוג זה את זה", כמו שכולנו נמצאים היום. "ואח״כ חוזרים להיות באהבת אחווה. הקב״ה אומר עליהם, הנה מה טוב ומה נעים שבת אחים גם יחד".
גם הבורא מוכן לשבת איתם יחד.
המיוחד בפרשת "קדושים" שהיא עוסקת בפירוט הרב ביותר של המצוות בנושאים שונים, מצוות שבין אדם למקום, מצוות שבין אדם לחברו, ואפילו מרומז על מצוות הקשורות לצדק חברתי, כמו איסור הלנת שכר ואיסור לקיחת שוחד, מה המשמעות של הפירוט הזה?
הבורא קדוש ועלינו נאמר "קדושים תהיו", איך ייתכן שאדם בעולם הזה יכול להגיע לדרגה הגבוהה של הקדושה, ומהן המצוות שעלינו להזדכך עליהן, עד שנעלה מהחומריות שלנו לקדושה ובפרט שכתוב, "בראתי יצר הרע"? כלומר, בכולנו נמצא רק רע, למרות שאנחנו אולי לא מרגישים כל כך רעים. לכן הפעולות הראשונות שעל ידן נגלה את עצמנו כאשר נתחיל ללמוד את חכמת הקבלה, הן בעצם פעולות גילוי הרע שבנו.
חכמת הקבלה נקראת פנימיות התורה. פנימיות התורה, זה האור שהאדם מעורר על עצמו בזמן שהוא לומד קבלה בצורה נכונה, היינו, בצוותא ומהספרים הנכונים. למעשה כולנו נמצאים בתוך האור, אולם לא מרגישים אותו. בזמן הלימוד, בפרט כשאנו רוצים להתחבר עם האחרים, האור הזה מאיר עלינו ואז קודם כל אנו מתחילים להרגיש את עצמנו רעים. אנחנו מגיעים למצב כמו במצרים, שאנו מגלים את הרע, זהו השלב הראשון.
גילוי הרע לא כל כך נהוג באנושות, אי אפשר לפנות לאדם ברחוב, ולומר לו שהוא רע, הוא לא יבין זאת. אולם, בקבוצה שלומדת את חוכמת הקבלה, כשפונים כך לחבר בקבוצה, המצב כבר שונה. כי בקבוצה כולנו מבינים ומרגישים שאנו עשויים מהחומר האגואיסטי שחושב רק על עצמו, לא על אף אחד אחר, כמו שכתוב "יצר לב האדם רע מנעוריו",
15 יש פסוקים נוספים העוסקים בכך.
על ידי לימוד חכמת הקבלה אנו משיגים את הכרת הרע, כשהאדם מגיע לזה זה נקרא שהוא גילה את פּרעה ששולט עליו, הוא גילה את היצר, את הלב שנקרא הרצון שלו, כרע. מושג הרע הזה, במה הוא רע? כל אחד מאיתנו משקר או גונב מעט, או יש בו עוד כל מיני תכונות, אבל זה לא נקרא רע.
רע נקרא כשהאדם מכיר את הרע שבו, מכיר את הרצון שלו כרע. השאלה כלפי מה הוא מרגיש את הרע? כשאברהם שאל, "במה אדע כי אירשנה",
16 איך אגיע לרוחניות? איך באמת ארכוש את העולם העליון, שאליו הבורא אומר שאני יכול להגיע? תשובת הבורא הייתה, "ידוע תדע כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם, ועבדום ועינו אתם ארבע מאות שנה". 17 כלומר, חייבים לעבור ארבעה שלבים, בכל שלב מאה מדרגות. זה נראה הרבה, אבל זו תקופה יחסית קצרה בחיי האדם, עד שהוא מתחיל לזהות שהטבע שלו הוא רע, כלפי אותו האור שמאיר עליו.
אנחנו יכולים למדוד את הרע בעולם שלנו כלפי אנשים שאוחזים במשרות גבוהות? הרי אנחנו מגלים שכולם לא ממש פועלים לפי הכללים. אולי כלפי החברים בקבוצה? מהו קנה המידה שלעומתו האדם יכול להגיד שהוא רע? בעולם שלנו אין קנה מידה כזה.
ובאמת כך כתוב, "בראתי יצר הרע", העולם כולו הוא רע, מפני שהוא נמצא באגו. כל אחד בונה את עצמו על חשבון הזולת, רוצה להתגאות, לעלות מעליו, נהנה מזה שהשני פחות ממנו וכולי. כשהאדם מגלה את הרע שלו כלפי האור העליון שמאיר עליו, אז אנו יכולים לומר שהוא משיג את הרע שעליו נאמר, "בראתי יצר הרע". כי הטבע שלנו נברא באור העליון הזה. לכן, השלב הראשון הוא לגלות רק כלפי האור הזה את הטבע שלנו כרע. אם נגלה זאת, נגיע באמת להכרת הרע וכנגד זה נאמר, "קדושים תהיו, כי קדוש אני".
18 כלומר, הדרגה הגבוהה ביותר שיכולה להיות, נמצאת לפנינו כמטרה שאליה אנו מחויבים להגיע.
בעולם שלנו, בליל הכלולות, החתן אומר לכלה, "הרי את מקודשת לי". מקודשת הכוונה לנבדלת, מיוחדת, למעלה מכולן.
ברוחניות הקדושה היא מידת ההשפעה, דרגת הבינה, דרגת האהבה, אהבה לזולת. הדרגה הזאת, התכונה הזאת, הפוכה לגמרי מהיצר הרע שלנו. יוצא שאנו הפוכים, האור שמשפיע עלינו מגלה אותנו יותר גרועים, הפוך מהמצב שאליו עלינו להגיע.
אולם דווקא מפני שהאדם מרגיש כל כך רע וגרוע, אם ימשיך בחברה, בתמיכה, הוא יתחיל להתקדם בהדרגה. קשה מאוד להמשיך, כי כל הזמן מרגישים שהאמת מתגלה. לכן מצד אחד, יש כאן גילוי האמת, שזה דבר גדול. ומצד אחר, הרגשה לא כל כך נעימה, גילוי של "מי אני", "מה אני". משתי ההבחנות הללו מגיעים לחיבור עם הקבוצה, כי אין ברירה, אדם חייב לקבל תמיכה, ערבות, חיזוק. אם הכול מסודר סביב האדם בצורה נכונה, הוא מוצא כוחות להתחיל לדרוש מאותו אור תיקון על הרע שלו, ככתוב "בראתי לו תורה תבלין".
לאחר שהאדם גילה ש"בראתי יצר הרע", אז הוא כבר יודע שזה כך ואינו צריך להאמין. יש אנשים שמאמינים שהם לא כל כך בסדר. כאן, עלינו להגיע למה שנקרא "ארבע מאות שנות גלות" כלומר, למידה שלמה. לראות שאיננו נמצאים בעולם הרוחני, שאנו מנותקים מכל הקדושה, הפוכים ממנה ואין יותר גרוע מאיתנו, מתוך זה אנו מתחילים לדרוש את המאור המחזיר למוטב. מרגע זה ואילך האדם באמת מתחיל לעסוק בתורה, כי לפני כן אין תורה. כמו שכתוב, "בראתי יצר הרע" ואז "בראתי לו תורה תבלין", "כי המאור שבה מחזירו למוטב". ניתן לנו כל סדר ההתפתחות הרוחנית שלנו, עד שנגיע לקדושה, עד "קדושים תהיו".

"הנה מה טוב ומה נעים"

"הנה מה טוב ומה נעים שבת אחים גם יחד. אלו הם החברים, בשעה שיושבים יחד, ואינם נפרדים זה מזה. מתחילה הם נראים כאנשים עושי מלחמה, שרוצים להרוג זה את זה. ואחר כך חוזרים להיות באהבת אחווה. הקב״ה אומר עליהם, הנה מה טוב ומה נעים שבת אחים גם יחד. גם, באה לכלול עימהם השכינה. ולא עוד, אלא הקב״ה מקשיב לדיבורם. ויש לו נחת והוא שמח בהם. כמ״ש, אז נדְבְּרו יראי ה׳ איש אל רעהו, ויקשב ה׳ וישמע וייכתב ספר זיכרון לפניו".

 

זוהר לעם, אחרי מות, 65

"הנה מה טוב ומה נעים"1

אנו רואים כיצד התלות בין שני הקצוות, בין היצר הטוב והיצר הרע, מובילה אותנו לסוף התהליך.
נשמה היא הרצון שלנו, שבו יש רצונות מאפס עד 613 . ברצונות אלה יש חלק הנקרא גלגלתא ועיניים, שהוא קל לתיקון, ויש חלק הנקרא אח"פ שהוא קשה יותר לתיקון, וחלק הקשה ביותר שהוא לב האבן (ראו שרטוט מס' 1).
בספר זוהר במאמר "תרי"ג עיטין ותרי"ג פקודין" נאמר, שאם אנו לומדים, אנחנו מזמינים על עצמנו את המאור המחזיר למוטב. אנו קוראים לאור הזה "אור מקיף", כי הוא מקיף אותנו, גם כעת הוא נמצא סביבנו, אבל לא מורגש. ברגע שאדם מתחיל ללמוד, ומתגלה לו הרע שבו והוא רוצה שהאור ישפיע עליו, הוא יתחיל להרגיש עד כמה הוא משתנה, פעם לרעה, פעם לטובה. האור כל הזמן משפיע, אולם בכל פעם מתגלים לאדם רצונות גדולים יותר, והוא מרגיש רע. לאחר מכן הוא מתקן אותם ומרגיש בהם קצת טוב. כך אנחנו משתנים. 

"הוי ארץ צלצל כנפיים"

"קדושים תהיו כי קדוש. הוי ארץ צלצל כנפיים. בשעה שהקב״ה ברא את העולם, ורצה לגלות עמוקות מתוך הנסתרות, ואור מתוך החושך, היו אז כלולים זה בזה. משום זה מתוך החושך יצא אור, ומתוך הנסתר יצא והתגלה העמוק, וזה יצא מזה. ומתוך טוב יצא רע, ומן הרחמים יצא דין. והכול נכלל זה בזה: יצר הטוב ויצר הרע, הימין והשמאל, ישראל ושאר העמים, לבן ושחור. והכול היה תלוי אחד בחברו".

 

זוהר לעם, קדושים 7

"הוי ארץ צלצל כנפיים"6

העיקר הוא לגלות את כל הרצונות האלה ולכוון אותם בכוונה על מנת להשפיע, שיהיו כמו האור. למצב הזה נצטרך להגיע, זה נקרא "תהיו קדושים". כפי שהאור המקיף ברא לנו את כל הרע שלנו, ואת כל הרצון, כך הוא מתקן והופך אותו להיות כמו האור. במידה שהוא הופך להיות כמו האור, כך האור מגיע וממלא את הרצון. אז נגלה בתוכנו, בתוך הכלים, בתוך הרצונות שלנו, את העולם הרוחני, את העולם העליון, העולם הבא. ככתוב, "עולמך תראה בחייך". 19לאהבת אחים, לאהבת הזולת, לכלל הגדול בתורה, "ואהבת לרעך כמוך" להפוך את האגו שלו מלקבל הכול ולמלא את עצמו, לנצל את הזולת רק כדי שיהיה לו טוב, בשלב הבא לאחר "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין", האדם משתמש באור כדי 
מה לתקן.הכלי הזה, את האמצעי שממנו הוא יכול לשאוב כבר מעכשיו אור שמתקן אותו, כי כבר יש לו מגלים את התורה ומקבלים אותה. זה נקרא "המאור שבה מחזירו למוטב". אדם צריך את לאחר גילוי יצר הרע, אם אנחנו ממשיכים ללמוד, אנו מגיעים ל"הר סיני", ועם כל יצר הרע 
לרעך כמוך, זהו כלל גדול בתורה", הוא כולל את כל הפעולות. זה נקרא להיות קדוש.שנהיה קדושים. לכן כל רצון צריך להיות רצון להשפעה, לאהבת הזולת. כמו שכתוב, "ואהבת הנשמה, כולם רעים ומקולקלים, ותיקון של כל רצון ורצון הוא עשיית מצווה, כי הבורא מצווה תיקון של כל רצון ורצון נקרא שאנו מבצעים תרי"ג מצוות, כי יש לנו תרי"ג רצונות בתוך 
20 ועל ידי זה הוא מגיע לקדושה.
קדושה איננה כל הדרך, היא רק החלק שנקרא דרגת הבינה. כשאנו מתחילים ללמוד את חכמת הקבלה כעבור זמן מה אנו מעלים את עצמנו מדרגת העולם הזה, ומגיעים למצב שבו אנחנו מגלים את היצר הרע ואז אנחנו חייבים לקבל את הכוח המתקן, שהוא התורה (ראו שרטוט מס' 2).
לאחר מכן אנו עוברים את המחסום, הנקרא יציאת מצרים, ונכנסים לשלב הבא, לדרגת הקדושה. קדושה זו דרגת הבינה, דרגת ההשפעה, חפץ חסד. הקדושה היא בינתיים שלב, עליו נבנית דרגה נוספת הנקראת אהבה, הכוללת הכול, "כלל גדול בתורה". כך אנו בונים את עצמנו עד שמגיעים לשלב האחרון שהוא דבקות, כלומר לגמר התיקון. בזה אנחנו נעשים שווים לגמרי לקדוש ברוך הוא, לכוח העליון, ומגיעים למטרת הבריאה. הקשר, הקפיצה הזאת לדרגת הקדושה, מאפשרים לנו להגיע למימוש העצמי השלם.

בהמשך הפרשה כתוב על הגֵר, "ואהבת לו כמוך". 21 האם זה כמו "ואהבת לרעך כמוך"? מי הוא הגר?
התורה מלמדת אותנו ש"האדם הוא עולם קטן".
22 וכך עלינו לקרוא בה, התורה מספרת לנו ממה אנחנו כלולים, היא פותחת את האדם, את הנשמה שלנו, את התכונות שלנו, הרצונות והנטיות וכל מה שיש בנו. היא מסבירה שהכול נמצא בנו: גר, פרעה, כהן גדול, לוי, ישראל, אומות העולם. התורה מדברת כלפי אדם אחד, ועל כל אחד לזהות את התכונות האלה בו ולדעת כיצד לתקן אותן, כדי להביא את כל הנטיות והרצונות שלו לגמר התיקון, כי הבורא דורש שכל הבריאה שברא בנו תגיע לשלמות.
לכן איננו מדברים על הגר, ולא על אומות העולם, או על פרעה, בלעם או בלק, בכלל לא מדובר על מישהו שנמצא מחוץ לנו. חכמת הקבלה פונה לאדם ואומרת שהוא חייב להגיע לקדושה, לכן הבורא אומר לנו "קדושים תהיו".
23 לכן איננו הולכים לתקן את העולם ולהטיף מוסר, אמנם אנחנו פותחים את האפשרות הזאת לכל אחד ואחד, אולם חובה על האדם לתקן את עצמו בלבד, בזה עליו להתרכז ולהסתכל פנימה.
 

בפרשה כתוב, "קדושים תהיו" ואנחנו אומרים שקדושה זו השפעה, דרגת הבינה, והבורא הוא המשפיע.
הבורא משפיע מדרגת הבינה אלינו.

 

האדם צריך לעשות את התיקון של הרצון לקבל בכוונה על מנת להשפיע.
זו כבר דרגת האהבה.


מדוע לא כתוב, תהיו אוהבים, אלא כתוב "ואהבת לרעך כמוך"?
כתוב "קדושים תהיו, כי קדוש אני", זה מפני שא-לוהים זו דרגת הבינה. לאחר מכן מגיעים לכתר, שזה "ואהבת לרעך כמוך, זה כלל גדול בתורה", זה כבר כלל. אבל קודם עלינו להגיע לקדושה, כי היא היסוד של כל התיקונים. מי שנמצא בקדושה בטח יעבור הלאה.


אם כך הבורא נשאר בהשפעה, דרגת הבינה, והאדם ממשיך למדרגה הבאה.
יש אלינו השפעה מדרגת הקדושה ולאחר מכן זו דרגת האהבה, שהיא דרגה נוספת ומיוחדת מאוד. להגיע לדרגה של רצון לקבל על מנת להשפיע זה דבר מיוחד מאוד, מדובר ממש ביחידי סגולה שבמשך כל הדורות הגיעו לזה ועשו הכנה במערכת הנשמות הכללית, כדי לאפשר לנו היום לעשות זאת כולנו יחד.
היום כל העולם מתחיל להתקדם להשגת הרע שבטבע שלנו. אנו כבר מגלים מצד אחד עד כמה אנו תלוויים זה בזה, ומצד אחר עד כמה איננו מסוגלים להסתדר זה עם זה. אנחנו מתחילים לגלות את הטבע האגואיסטי שלנו, שקשה לנו מאוד לתקן ולשפר.
אנו רואים את גדולי העולם, את השליטים שרוצים כביכול להתחבר, רוצים לגלות התנהגות אחרת בעולם, להגיע אפילו לממשלה עולמית, אבל אינם מסוגלים לעשות זאת. האגו שלהם לא מאפשר ולא יאפשר להם. כל ההסכמים שעדיין קיימים בעולם בין המדינות: השוק המשותף, האו"ם, אונסק"ו, כולם על בסיס ובסגנון "אתה לי ואני לך" שאינו מחזיק מעמד.
אנחנו רואים זאת לפי האירועים במדינות השכנות לנו, וכך גם נראה בכל העולם. האגו שלנו כל כך בוער וגדל עכשיו, זה הרבה יותר מהתפרצויות של הרי געש, צונאמי וכולי. אנחנו נראה שאפילו מול סכנת מוות לא נהיה מסוגלים לעשות כלום. כי החיבור לא נמצא בטבע שלנו. 

לכן חכמת הקבלה התגלתה בימינו ולא קודם. היא מאפשרת לנו להזמין את האור שברא את הרע, כדי לתקן אותו. את האור הזה נצטרך לקבל ולהעביר לכל העולם, לכל העמים, כדי שישתמשו בו נכון, שיתחברו, ובזכות זה כולנו נמשיך לחיות ולהתקיים. זה נקרא להיות "אור לגויים". לפנינו עבודה גדולה, לא סתם החכמה הזאת מתגלה עכשיו, עלינו להסביר זאת לעצמנו ולכולם.
בפרשה הזאת התורה מדברת בינתיים על דרגת הקדושה, מפני שכל התורה מובילה אותנו לארץ ישראל. משה נקרא "רעיא מהימנא", שפירושו רועה נאמן, אמונה, דרגת הקדושה, ולכן התורה גם מסתיימת בדרגה הזו, דרגת הקדושה. על המצב הבא התורה לא מספרת לנו, כי לאחר מכן זו דרגה של רצון לקבל בכוונה על מנת להשפיע, ארץ ישראל. על הרצון שאדם לוקח מהיצר הרע, הוא רוכש אמונה. קודם הוא גילה את היצר הרע ולאחר מכן הוא רוכש את הרצון הנקרא אמונה. על ידי האמונה הוא לוקח את הרצון, מעלה אותו למעלה, ובונה אותו כבר עם כוונה על מנת להשפיע. כלומר, יצר הרע הופך להיות יצר טוב. כל זה קורה כשנכנסים למצב שנקרא "ארץ ישראל". ארץ זה רצון, ישראל, ישר-אל. כל זה קורה כאמור אחרי דרגת הקדושה, אחרי התורה הכתובה. הפרשה הזאת מדברת על ספירת העומר, וכל התיקונים
נעשים בספירות השונות, בסך הכול ארבעים ותשע ספירות, עד דרגת הבינה.

 

המספר 49 הוא מספר התיקונים שהאדם עושה, דיברנו על 613 מצוות ועל 125 מדרגות. מה הוא המספר הקובע?
המספר 49 מתייחס רק לעליות שבדרגת הבינה, דרגת הקדושה, ואז מגיעים לקבלת התורה, לשבועות. יש מספרים רבים והם מבלבלים, כי כל מספר עוסק בחתך אחר של תיקונים.
יש צורך בהרבה אור כדי שהרע יתגלה, כדי שאדם ישכנע את עצמו שאין לו ברירה, הוא חייב לתקן אותו ולא לברוח ממנו. נדרש הרבה אור כדי לעלות מעליו, כל פעם יותר ויותר, זה נקרא ארבעים שנות המדבר.
היצר הרע נשאר ובינתיים האדם עולה בדרגת האמונה, רוכש את כולה. לאחר מכן הוא לוקח את האמונה, כמו במנוף, ובאמצעותה מתחיל להעביר את היצר הרע ליצר טוב, זה קורה כבר מעל הבינה. יצר הרע זה מצב שבו האדם נמצא ממש במלכות המקולקלת, אולם לאחר שהגיע לדרגת הבינה, הוא מעלה את המלכות המקולקלת לדרגת הכתר, על ידי דרגת הבינה, ואז מגיע גמר תיקון.


גם דרגת הבינה היא ארבעים, ארבעים שנה במדבר.
בדיוק. לכן התורה מסתיימת בכניסה לארץ ישראל.

 

מהו יצר הרע בעולם שלנו?
אין יצר רע בעולם שלנו. יצר הרע מתגלה כאשר האדם מעורר את המאור המחזיר למוטב, על ידי הלימוד בקבוצה והרצון להתחבר עם החברים. כשהאור מאיר, הוא רואה עד כמה אינו מסוגל להתחבר עם אף אחד, עד כמה אינו מעוניין בזה, הוא רואה עד כמה אינו רוצה להשפיע, עד כמה הוא באמת רע. כדי לגלות את הרע, צריך הרבה אור.


איך אדם יודע שגילה את הרע?
כשהאדם מגלה שאינו מסוגל להתחבר עם החברים. כתוב על עם ישראל במצרים, "וייאנחו בני ישראל מן העבודה",
24 מצרים זהו מצב, משמעו שהאדם הגיע ל"מיצ-רע" לריכוז של כל הרע שבו. זה מתגלה אצלו והוא נמצא בשליטת הרע שבו, פרעה, ואינו מסוגל לסבול אותו יותר. אם אדם מגיע למצב שאיננו מסוגל יותר להיות בו, אז הוא מגיע לצעקה כל כך גדולה ובקשה כל כך גדולה יחד עם החברים, שמגיע האור ונותן לו אפשרות להתעלות מעל האגו שלו, זה נקרא "יציאת מצרים". מצרים וסיני הם בתוכנו, אנחנו מתקנים אותם בתוכנו. איננו צריכים להיות פיזית במצרים ולצאת משם למדבר. זה נעשה בפועל פעם אחת בלבד, משה רבנו וכל עם ישראל עשו זאת בעבר, מפני שיש חוק שהשורש הרוחני חייב לגעת בענף הגשמי פעם אחת, הוא חייב לממש את עצמו, להתגלות, גם בעולם הזה, אולם רק פעם אחת. כל יתר המקובלים בכל הדורות עברו את כל השלבים האלה, גילו את הרע שלהם במצרים הפנימית שלהם, גילו את קבלת התורה במעמד הר סיני, הר של שנאה שבהם, והגיעו למצב שיצאו למדבר, רכשו את תכונת האמונה, ולאחר מכן עלו אפילו לארץ ישראל. כלומר הם עלו לדרגה של רצון לקבל בכוונה להשפיע.


מה עלינו לעשות עם כל התכונות השליליות שאנו מגלים בעולם הזה?
האדם לא צריך לחשוב על הרע ולא צריך בכלל לטפל בו, עלינו לא לשים לב לתכונות המתגלות. אמנם לפי השיטה אנו מתקנים את הרע, אולם לפי הכתוב, "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין", "כי המאור שבה מחזירו למוטב". כלומר על האדם רק למשוך את האור והוא יטפל ברע. אין לחשוב שאדם מסוגל לעשות זאת בעצמו. האדם צריך רק לקרב את עצמו לאור, להשפעה, לאהבת הזולת. ככל שייצא מעצמו החוצה וינסה לקרב אנשים למאור העליון, לתורת תבלין, המאור ישפיע עליו ויעשה עליו את כל הפעולות שעליו לעשות.


מה האדם יכול לעשות במהלך העבודה הזו כדי לא ליפול תחת העומס של הדבר העצום הזה?
אפשר לעשות זאת רק על ידי קשר עם החברים, עם הקבוצה, כפי שהיה בקבוצת רבי שמעון. המקובלים, אלה שרצו להשיג את הרוחניות, את הקדושה, תמיד מימשו זאת בקשר ביניהם. לכן תמיד הייתה להם בקשה קבוצתית, זה נקרא "תפילת רבים". הם החזיקו את עצמם במעמד "כאיש אחד בלב אחד",
25 בדרישה הנקראת "ערבות", כמו שכתוב בתורה. אדם לא יכול לקבל תורה אם לא ילך ויתחבר עם האחרים "כאיש אחד בלב אחד".
כשהאדם מגלה נכונות לתיקון, כשהוא מגיע לבשלות הפנימית, הוא תמיד מוצא אנשים כמוהו, שגם מחפשים את השלמות, את הכוח העליון, את מהות החיים, את מטרתם וטעמם, והוא מתחבר איתם, כי דרישת האדם קודם קבלת התורה היא להיות "כאיש אחד בלב אחד".
כלומר, חייבים להתחבר, צריכים לגלות בינינו את השנאה שנקראת "הר סיני", וסביב ההר הזה להתחבר "כאיש אחד בלב אחד". הנקודה שהיא הרצון למשוך את עצמנו מהמצב הזה, ולעלות על ההר, מעל השנאה, נקראת "משה". אם נהיה מסוגלים להעלות את הנטייה הרוחנית על הר השנאה שבינינו ובזה להיות יחד, אז נקבל את המאור המחזיר למוטב הנקרא תורה. 


כל פעם אנחנו חוזרים לדבר על החיבור. האם אי אפשר לברוח ממנו?
לא, כי אי אפשר בלי החיבור. לכן מצד אחד כיום אנו מגלים חוסר חיבור באנושות, אולם מצד אחר, יש בינינו תלות הדדית מוחלטת. כל האנושות כעת מתקרבת למצב של הר סיני, או שאנו מתחברים, "ואם לאו שם תהא קבורתכם".
26 עוד מעט נגלה שאנחנו נמצאים בכזה עולם. 


איך אפשר להגיע למצב של אהבה וחיבור לאחר גילוי השנאה בקבוצה?
קודם כל, צריך לגלות את השנאה, אחרת זהו מצב אפילו לפני הירידה למצרים, כי אי אפשר לתקן את הרע בלי לגלות אותו. רק על ידי התיקונים אנו עולים בכל המדרגות לדרגת הבורא.
אי אפשר אחרת, כי אז אנו כ"בהמה" קטנה בעולם הזה. הרע שמתגלה הוא עזר כנגדו ורק בתיקון שלו האדם עולה.


איזה סוג של שנאה עלינו לגלות בקבוצה בין החברים?
זו שנאה שמתגלה בין חברים שרוצים להתחבר יחד ולא מסוגלים. אולם השנאה הזאת מתגלה כתוצאה מלימוד וחיבור. הם רוצים להגיע למטרת הבריאה ורק אז מתגלה הדחייה.


אותיות המילה רע מרכיבות גם את המילה ער. האם הרע עוזר לנו להתעורר?
חיבור האותיות אינו מקרי. הרע שאנו מרגישים בינתיים, בקשר האגואיסטי בינינו, בעולם הזה, הוא לגמרי לא אותו רע שמתגלה על ידי האור, אלא זה רע מסוג פנימי מאוד, ממש גילוי. הבורא עושה לאדם את הטובה הזאת, כדי שנוכל לסבול זאת, יש צורך בקבוצה טובה ובקשר עם החברים.
אנשים רבים מגיעים ללמוד את חכמת הקבלה, מקימים קבוצה, עושים זאת במרץ רב, בשמחה ובהתלהבות. ולמרות שהם שמעו שבשלב מסוים הרע יתגלה, הם אינם מוכנים לזה.
הפרעה שבינינו מתחיל להיות כל כך אכזרי, כל כך ערמומי, וממש מסיט אותנו בצורה חכמה מאוד. אדם יכול לקרוא מאמר המסביר שהכול מגיע מ"אין עוד מלבדו", והכול ברור לו, ובכל זאת אחרי דקה הוא שוכח זאת. לכן הקבוצה צריכה להיות קשורה ליתר הקבוצות, באופן כזה שכל קבוצה היא כמו אדם אחד, והיא מקבלת חיזוק מהקבוצות האחרות וכך מכניעה את עצמה, ובהדרגה עוברת את המצבים האלה.
גילוי הרע מאוד לא נעים, לכן זו בעיה גדולה מאוד. כי האדם לא מסוגל להרגיש את עצמו כרע, אלא אם כן החברים שלו מחזיקים אותו כל הזמן ומכבדים את הרע שמתגלה. כלומר, צריך גם לאהוב את הפרעה הזה, כי הוא האחוריים של הבורא, הוא העבד הנאמן שלו. הבורא מסדר לנו את הטבע הזה, את היצר הרע שהוא "מלאך", כוח מיוחד שבנו, שבכוונה עושה את העבודה שלו כך, הוא פועל בערמומיות נגד החיבור, נגד הנטיות הקטנות והחלשות שלנו, פשוט פלא לראות איך זה קורה.

 

כשהאדם מגלה את הרע, הוא מגלה שהוא צץ ועובד בתוך הקבוצה?
כן, אבל יחד עם זאת צריך להסביר אחד לשני, שזה מה שמתגלה בינינו, ועלינו להילחם עימו. לא מתוך כך שאנו כביכול חזקים, אלא שעלינו להתחבר ולרצות שכתוצאה מהלימוד, האור ישפיע ויתקן את הרע שמתגלה.


זה נאמר מהשפה לחוץ, למעשה אנו לא באמת רוצים. ולפעמים אדם אפילו פוחד לעשות את השינוי.
הפחד הזה הוא דוגמה טובה, איך פרעה מרמה את האדם, כי האדם לא יכול לגלות את כל הלב, את כל הרצון. כך האדם לומד את הבריאה, עד כמה קיימות בו ארבע מאות שנות גלות. וכשאדם מגיע להשגת ארבע הבחינות י-ה-ו-ה הפנימיים, רק אז הוא יכול לצאת ממצרים.


האם אפשר למנות מישהו מהקבוצה שיזכיר לנו את זה?
אפשר לכוון שעון מעורר או מחשב שכל הזמן יאמר, "חברים, זה פרעה שעובד עליכם". אבל אם נעשה כך, נאטום את אוזנינו ולא נשמע את הקול הזה.

 

איך מזכירים אחד לשני?
זו העבודה שנקראת עבודת מצרים, זה נקרא שבונים ערים יפות לפרעה וערי מסכנות לישראל. כל הרווח שיש הולך כביכול לרצון לקבל, והאגו שלנו גדל ופורח. מהעבודה שלנו אנו בונים את היצר הרע, את המפלצת הזאת, פיתום ורעמסס, ולנו, לישראל יש ערי מסכנות. מסכנות זו עניות, דלות וסכנה, סכנה שעלולים להישאר במצרים. אולם מתוך העבודה הזאת אנו מגיעים למצבים הפוכים וחדים מאוד, ומתוך זה באה הצעקה, ואז יוצאים ממצרים.
יציאת מצרים נקראת לידה רוחנית. בלידה מושקעים מאמצים רבים מצד האימא, מצד הא-לוהות, הבורא שמוליד אותנו. וגם העובר צריך להפעיל מאמצים, עליו להפוך את הראש שלו מלמעלה למטה כדי לצאת. כלומר, כל היחס של האדם לעולם, כל התפיסה שלו, הכול צריך להתהפך.
אבל זה תהליך נפלא והדרך עצמה נפלאה. אדם מגלה אז את הבריאה שהבורא ברא, יש לו עסק עם הבורא ועם מה שהוא עשה. אלה גילוויים טובים מאוד. ולמרות שרע, אדם עוסק במשהו אמיתי ולא בעולם המדומה, שבו הכול נעלם ומת. ברוחניות מה שהאדם עושה, זו הנצחיות שלו.

 

כתוב, "פרשת קדושים היא כלל כל התורה, והיא חותם טבעת האמת." 27 מהו באופן פנימי "חותם טבעת האמת"?
יש לנו את דרגת הבינה ואחריה את דרגת זעיר אנפין ומלכות, מלבד זאת יש את דרגות כתר וחכמה. האותיות מתחילות מבינה, מא' עד ט' אלה אותיות בינה, מי' עד צ' אלה אותיות זעיר אנפין, וק' ר' ש' ת' הן אותיות מלכות, בסך הכול עשרים ושתיים אותיות.
אמת מורכבת מאותיות א', מ' ו-ת'. כלומר, מא' עד ת' ובאמצע נמצאת האות מ' שהיא בינה. כל האותיות מסובבות על ידי הבינה, דרגת הקדושה. לכן "קדושים תהיו" הוא בעצם המפתח לכל. כל האותיות, היינו, כל הכלים, כל התכונות של האדם, עליו לתקן ולחבר יחד. כל הצירופים שיתקבלו מהאותיות יהיו תמיד צירופי אמת.


מהי המשמעות הפנימית של המשפט "פרשת קדושים היא כלל כל התורה, והיא חותם טבעת האמת"?
חכמת התורה כולה בהרגשה, בלב, ברצונות, אנו מגלים בה את השלבים שאנו עוברים. 
בעולם הזה האדם מרגיש את עצמו, וכשהוא מגיע לקבוצה מתחיל ללמוד ולהכיר את יצר הרע, הוא מתחיל להרגיש אותו. רק לאחר שהוא עובר מחסום, הוא נכנס להרגשה הרוחנית. מכאן ואילך הוא מרגיש את הכוח העליון, את הבורא. הוא חייב להרגיש אותו הרבה יותר ממה שהוא מרגיש כעת את המציאות שלו בעולם הזה. להרגיש אותו בכל החושים, בכל תרי"ג הרצונות.
הרצונות שיש לאדם היום הם רצונות לאוכל, מין, משפחה, כסף, כבוד ומושכלות, הוא רוצה ליהנות משישה רצונות. ברוחניות מתגלים תרי"ג רצונות גדולים מאוד, בצביונם הרוחני, כלומר, בא-לוהות, בשלמות, בנצחיות. אדם מרגיש שהוא נכנס למימד הנצחי, והוא חייב לעשות זאת כאן ועכשיו, כמו שכתוב "עולמך תראה בחייך".
28 לכן חכמת הקבלה בהגדרתה היא גילוי הבורא לנברא בעולם הזה, האדם חייב לגלות את הבורא במלואו, כאן ועכשיו. ו"קדושים תהיו" הכוונה אלינו.

 

"הוי ארץ צלצל כנפיים"

"כל העולם כולו לא נראה אלא בחיבור אחד, המדובק בסבך שלו. מידת הדין ומידת הרחמים, מלכות ובינה, היו דבוקות ומסובכות זו בזו. ועל כן, כשנידון העולם בדין הכלול, ברחמים נידון, במלכות הכלולה בבינה. ואם לא, לא היה יכול העולם להתקיים אפילו רגע אחד".
 

זוהר לעם, קדושים 8

"הוי ארץ צלצל כנפיים"7

"מהו קדושה וטהרה בעבודה"

"נמצא, שתחילת עבודתו היא הכרת הרע, היינו שהאדם מבקש מה', שהוא ירגיש עד כמה הוא רע הרצון לקבל. וידיעה זו, שהרצון לקבל נקרא "רע", רק הבורא יכול לתת לו להרגיש, וזה נקרא שעל ידי התורה האדם יכול להגיע לידי הכרת הרע, שפירוש, להכיר עד כמה שהרצון לקבל הוא רע. ואז הוא יכול לבקש אח"כ," לאחר שגילה שכולו רע וזה בא לו על ידי גילוי מלמעלה, "שיחליף את הרצון לקבל" שהבורא יחליף "ולתת לו תמורתו את הרצון להשפיע. התורה עושה ב'
פעולות: א. מטהרת, היינו שנותנת את הכלי, היינו החיסרון. ב. ואח"כ התורה נותנת לו את האור".

 

רב"ש, שלבי הסולם, תשנ"א, כח

"מהו קדושה וטהרה בעבודה"

"הוי ארץ צלצל כנפיים"

"פרשת קדושים היא כלל כל התורה, והיא חותָם טבעת האמת. בפרשה זו התחדשו
סודות עליונים של התורה, בעשרת הדיברות, ובגזרות ובעונשים ובמצוות עליונות.
וכשהגיעו החברים לפרשה זו היו שמחים".

 

זוהר לעם, קדושים, 16

הוי ארץ צלצל כנפיים8
bottom of page