כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "צו"
(ויקרא ו', א' – ח', ל"ו)
פרשת "צו", כמו קודמתה פרשת "ויקרא", שעסקה בקורבנות שיש להקריב על חטאים שבוצעו ולתקנם, עוסקת גם היא בקורבנות, בזבחים ושלמים. בפרשה מופיע הפסוק "זאת התורה לעולה למנחה ולחטאת ולאשם ולמילואים ולזבח השלמים". 1 אולם הפעם מדובר על עבודת הכוהנים, שבה הכוהנים צריכים להקריב את הקורבנות.
מה ההבדל בין הקורבנות של הכוהנים לבין הקורבנות של העם?
כל העבודה שלנו היא עבודת הקורבנות, כי הבורא ברא רק רע, ככתוב "בראתי יצר הרע". 2 בדרך כלל אנשים מגיבים באופן קשה לנתון הזה. אכן כך כתוב "בראתי יצר הרע". כל הבריאה היא באמת רק יצר הרע, ואם אנו רוצים שיהיה משהו טוב, אז דווקא עלינו מוטל להביא את הטוב לבריאה ולא על הבורא, כי בהמשך ל"בראתי יצר הרע" נאמר "בראתי לו תורה תבלין", אם אתה רוצה, תמשוך את התורה, "כי המאור שבה מחזירו למוטב". אם האדם רוצה שבבריאה יהיה משהו טוב, יש לו מאיפה לקחת את הטוב הזה. אם לא, הרע יתגלגל ויגדל עד שלא יוכל לסבול ובכל זאת יזדקק לתורה.
בספר "בראשית", ובכל הפרשות שעברנו עד פרשת "צו", עסקנו בברור הרע וכיצד לתקן אותו, מפני שהנשמה שלנו מורכבת מאוד. עסקנו באותו חלק שבנו שעלינו לתקן, כל הרצונות, הכוונות והמחשבות השייכות לחיבור בינינו, כי כתוב, "ואהבת לרעך כמוך, זה כלל גדול בתורה". 3
הבורא ברא נשמה אחת הנקראת "אדם", אדם הראשון. לאחר מכן הנשמה הזו התרסקה להרבה מאוד חלקים, נניח לשבעה מיליארד, וכמו שכתוב בספר הזוהר, בכל אדם ואדם יש חלק קטן מהנשמה הזו, והיא מאירה מתוכו ודוחפת אותו אט אט להתקדם למטרת החיים. כך אנו מתגלגלים מדור לדור באגו שלנו שגדל כל הזמן, עד שבימינו הוא מביא אותנו למצב שבו אנו מתחילים להכיר בכך שלא הלכנו בדרך הנכונה.
היום אנו מתחילים לראות שינוי דרמתי מאוד באנושות. אם קודם התפתחנו עם האגו, על ידי תחרות, ניצול הזולת להנאת עצמנו, במאבקים, הרי היום אנו רואים שזה כבר לא עובד. אם משהו קורה במקום אחד, כך קורה גם במקום שני. אם מישהו סובל אז גם האחר יסבול. העולם נעשה עגול, הקשר בין האנשים "קצר" מאוד, כשיש מהפכה במקום מסוים אנחנו רואים שגם במקום אחר יש מהפכה, אם יש רעידת אדמה במקום אחד, גם במקום אחר, ואנשים סובלים מזה רק בצורה אחרת, וכן הלאה.
יוצא שהטבע מציג את עצמו לפנינו כטבע גלובלי, אינטגרלי, כלומר, אנו נמצאים במעין ספירה אחת, ולכן עלינו להתארגן בהתאם לכך. כמו שכתוב בתורה, עלינו להיות "כאיש אחד בלב אחד", 4 בערבות, בחיבור. כלומר, עלינו לחזור לאותה מערכת שממנה הגענו לפני השבירה, לפני שהנשמה האחת התפרקה למיליארדי נשמות. עלינו לסגור שוב את הפער בינינו, למרות שבמשך אלפי שנות התפתחות גדלנו ביצר הרע ובשנאת חינם. גדלנו בכוחות תחרותיים, בקנאה, בשנאה, בתאווה בכבוד ובמה לא.
לכן, בחכמת הקבלה אומרים לנו שעלינו להתעלות מעל האגו ולא לבטל אותו, כי האגו שגדל הוא טוב. היום כביכול אנו נמצאים במצב שבו הבורא אומר לנו, "בראתי יצר הרע", ואם תרצו להתחבר, תגלו את היצר הרע ביניכם, לא תהיו מסוגלים להתחבר, עד כדי כך לא תהיו מסוגלים שאפילו לחשוב על כך לא תוכלו, כי היצר הרע הזה הוא עד כדי כך נגד והפוך מהמחשבות והרצונות שלכם, שכך זה לא ילך. לכן הבורא מזכיר לנו את החצי השני, "בראתי לו תורה תבלין". ומהי התורה? "המאור שבה מחזירו למוטב". כלומר, האדם זקוק לתורה לא כדי ללמוד מהספר על הכללים והמנהגים, אלא הוא זקוק למאור שבה, "המאור שמחזירו למוטב". ו"תורת אור", או כמו שכתוב עליה "תורת אמת", זו חכמת הקבלה, אלה דברים ידועים.
לכן אדם שמרגיש שהוא חייב לתקן את עצמו, כי אחרת אין לו אפשרות לשרוד בעולם הזה, פונה לחכמת הקבלה ודרכה מושך את "המאור המחזיר למוטב", מתקן את האגו שלו והופך להיות מקושר עם כל האחרים. אם כך, על כל אחד מאיתנו, לפי יכולתו, בצורה פשוטה כמו שאנו יודעים היום להסתדר בחיים, להשתמש בתורה, בחכמת הקבלה, בתורת האור, ולמשוך את "המאור המחזיר למוטב". אז נסתדר כך שנהיה קשורים בינינו, והקשר בינינו יביא אותנו להתאמה עם הטבע, וכבר לא נהיה מנוגדים לו, כבר לא נזמין בתוך הטבע "פיצוצים" ולחצים שונים, או הפרשי לחצים שמהם נוצרים פתאום התפרצויות של הרי געש או זעזועים בקרקע.
אנו רואים שהטבע דינמי מאוד, ונמצא כל הזמן בשינויים, ואנו אלה שגורמים לשינויים האלה ללא רוגע. על כך בדיוק מדברת פרשת "צו".
האם הטבע הוא יצר הרע? כי אנו רואים שהטבע עכשיו מתנהג איתנו בצורה רעה. מה מקומן של רעידות האדמה והתפרצויות הרי הגעש בתוך המכלול הזה?
חוסר ההתאמה שלנו לטבע נקרא "רע". בטבע אין טוב ואין רע, הכול קיים בהרמוניה לפי חוקים מוחלטים. בטבע קיימים דומם צומח, חי ומדבר שהוא מין האדם. הדומם הצומח והחי מתקיימים באופן מושלם כי הם מופעלים מצד הטבע, הם לא נשאלים כיצד להתקדם ומה לעשות (ראו שרטוט מס' 1).
1 ויקרא ז, לז.
2 קידושין ל, ע"ב.
3 ירושלמי נדרים ט, ב.
12 "ועתיד הס"מ להיות מלאך קדוש". זוהר לעם, "הרימותי ידיי בתפילה", בראשית-א, 130 .
13 הרב ברוך אשלג, "מהו שהיצר הרע עולה ומשטין, בעבודה", כתבי רב"ש ב', עמ' 869 .
לעומת זאת למין המדבר יש בחירה חופשית, הוא חופשי, ולכן קיימת השאלה מה לעשות איתו? הוא במצב מנוגד לטבע, הוא כולו שלילי, בעוד שהטבע כולו חיובי. כולנו רוצים הכול רק לעצמנו והטבע הפוך מזה, הוא נמצא בנתינה. אנחנו רצון לקבל והטבע הוא רצון להשפיע.יוצא שהרצונות מנוגדים, והניגוד ביניהם בהתאם לגובהו, הוא זה שגורם ומפעיל את הכוחות המנוגדים כך שבצורה כלשהי עליהם להתאזן בדומה ללחצים שיש בעומק האדמה המובילים להתפרצות, או לחצים באוויר המובילים לסופות הוריקן וכולי (ראו שרטוט מס' 1).
בינתיים הטבע מפעיל אותנו יותר בדרגת המדבר, למרות שגם בדרגת הצומח ובדרגת החי כבר מתחילים להרגיש שאנו נמצאים בסכנה, ובדרגות האלה הסכנה היא של חיים ומוות, כי אנו ניזונים מהצומח והחי. עלינו להבין שחוסר האיזון שלנו עם הטבע הוא המקור לכל הרע, ויש על כך מחקרים ומאמרים מדעיים רבים.
הבעיה היא איך להגיע לאיזון? כי המחשבות והרצונות של האדם הם הכוח הגדול ביותר, ואיננו מבינים זאת, כי הוא נעלם מאיתנו. כמו למשל הקרינה גם היא כוח נעלם, למדנו רק על התוצאה שלה, ועד שלמדנו אותה הרבה אנשים מתו ממנה, כי לא ידעו שהיא הרסנית כל כך.
לכן עלינו להגיע באופן כלשהו לאיזון עם הטבע ופרשת "צו" מדברת על כך. למעשה כל התורה מלמדת איך להגיע לאיזון, או לדבקות עם הבורא, "שובה ישראל עד ה' א-לוהיך". 5 כי להגיע לאיזון עם הטבע או עם הבורא אלה אמנם מילים שונות, אולם מדובר על אותה תופעה ואותה תוצאה שאליה צריך להגיע, ושעל ידה אנחנו נדרשים לתקן את עצמנו.
אדם שקורא את הפרשה ורוצה להבין על מה מדובר, הוא קורא על כך שהתורה עוסקת בחלקים השונים של הפרה, אילו מהם לקחת ואילו להשליך, מה לעשות, למי ומה לתת. אילו ציירנו לפנינו תמונה של בית המקדש, היינו רואים אותו כמקום שבו יש מנגל אינסופי עם ריח של צלייה באוויר. האם זהו בית מקדש?
אם רוצים להעביר מסר לאדם, הדברים צריכים לגעת בליבו. כפי שלדאבוננו היום, יש רעידות אדמה ודליפות קרינה שתוצאותיהן נוגעות לליבנו, גם פה צריך להיות משהו דומה. אולם, בפרשה אנחנו קוראים על בשר פיגולים, חלב, או על מי ששותה את הדם, "ונכרתה הנפש ההיא מעַמֶיהָ". 6 הפרשה מפרטת את כל הקורבנות, מה תיקח ומה לא תיקח. היכן הקשר לאדם? כיצד אדם יכול להזמין בצורה פשוטה את המאור המחזיר למוטב, מתוך הבנה מה הוא הולך לעשות? שום דבר לא מובן.
זה רק מראה לנו שהתורה היא גבוהה יותר מהשכל שלנו.
מה לגבי אדם שאין לו יכולות מעבר לשכל?
המקום שבו אנו מרגישים את הא-לוהות נקרא "נשמה", המקובלים אומרים שהמקום הזה נמצא בין אדם לזולתו, הנשמה נמצאת בינינו, שם נמצאת נשמת האדם. נשמתו מתחלקת לחמישה חלקים, לחמש דרגות של רצון, לרצון בעביות אפס שהוא הרצון החלש והקרוב ביותר לאדם, ולרצון בעביות אחת, שתיים, שלוש, עד לרצון בעביות ארבע שהוא הגדול ביותר והרחוק ממנו. אם האדם מתקן את הרצון שלו בדרגת אפס, ברצון החלש ביותר, אז הוא מתחיל להרגיש רוחניות. כלומר, הוא מתקן את היחס בינו לזולת, אמנם זה ברצון החלש ביותר, אבל כבר יש ביניהם קשר כלשהו. (ראו שרטוט מס' 2)
מדובר על הרצון של האדם, הוא מתקן את עצמו, הוא מתקן את היחס שלו לזולת. אם כך האדם מתקן את הרצון, אז הוא כבר מרגיש בינו לבין הזולת קשר, באור שבא לתקן את הרצון, באור שממלא את הרצון הנקרא אור הנפש. לאחר מכן מגיע רצון חזק יותר שהוא יכול לתקן, וכשהוא מתקן גם אותו הוא מגלה בתוך הרצון הזה את אור הרוח. הוא מגלה את הרגשת הא-לוהות, את הרגשת החיבור בינו לבין הזולת. לאחר מכן מגיע רצון גדול עוד יותר, וכשהוא מתקן אותו אז הוא מרגיש בו קשר כאור הנשמה.


כיצד "המאור המחזיר למוטב" עושה זאת?
רק על ידי כך שהאדם מתחבר עם אנשים שגם רוצים להתחבר, ויחד איתם הוא לומד את מקורות הקבלה שדרכם הוא מושך את "המאור המחזיר למוטב".
מה הכוונה "למשוך"?
כשהאדם רוצה להתחבר ולשם כך הוא יושב יחד עם האחרים או יחד עם הצופים בבית, ורוצה שזה יקרה, אז הוא משתמש בקשר שכבר נמצא אבל נסתר ממנו, ומשם הוא מושך את הכוח שמתקן. בדומה לילד שגדל, הרי אין לו כוחות, אבל זה קורה מפני שהילד מנסה להיות גדול והכוח שבטבע מגדל אותו לפי המאמצים שלו. אם הילד לא ישקיע מאמצים אז לא יהיה לו כלום. כך גם עלינו להתאמץ, וכשאנו משקיעים מאמצים על מנת להיות מחוברים, דווקא אז אנו מרגישים את היצר הרע.
גם השתתפות בצפייה מספיקה לשם כך. האדם צריך לרצות להיות קשור לאחרים, מחוסר ברירה, כי הוא יודע שאחרת העולם הולך לאבדון. לכן התפקיד שלנו עכשיו הוא להיות קשורים לטבע, להיות בהתאמה, בהתקרבות לבורא. "א-להים" בגימטרייה זה "הטבע", הם אותו דבר. לכן אין לנו מצווה, צווי גדול יותר מלתקן כל רצון ורצון שבנו.
בפרשה אנו רואים שיש דברים רבים שהאדם צריך להביא לבית המקדש, בהמות, לחם, יין, פירות וירקות, נראה כאילו נערכות שם סעודות מבוקר עד לילה. קבלת האור בתוך הנשמה נקרא "אור פנימי". בעולם שלנו זה מתבטא בצורת קבלת האוכל, כסעודה, לכן מספרים לנו באילו רצונות האדם יכול להשתמש, למשל ברצונות שהם דומם, על כך כתוב "על כל קרבנך, תקריב מלח", 7 ברצונות שהם צומח וחי.
איך אדם מזהה מה הוא רצון בדרגת דומם?
התורה מדברת על אנשים שכבר נמצאים בתיקונים האלה, שעברו כבר את דרגת מצרים, שיצאו ממצרים. כלומר, אלה שהתעלו מעל הרצון לקבל שלהם והיו כבר במצב של הר סיני, הרגישו שנאה הדדית, הבינו שהם חייבים להיות "כאיש אחד בלב אחד" וקיבלו על עצמם את ההתחייבות הזאת. הם קיבלו את התורה ויחד עם זאת ביצעו את חטא העגל, כי הרגישו שאינם מסוגלים לקבל את התורה. לאחר שגילו עד כמה הם לא מסוגלים לקבל את התורה, הם גילו יצר רע גדול עוד יותר. הבעיה היא לגלות כל הזמן את יצר הרע בצורה אמיתית יותר. לכן כשגילו את יצר הרע הגדול דווקא בחטא העגל, הם זכו לתורה, לשני לוחות הברית השניים.
כך הם מתחילים לתקן את עצמם בתיקונים שונים שכתובים כאן, אין להם ברירה. האדם מתקן קודם את דרגת האדם שהיא כוהנים ולוויים, בני אהרון, וישראל. כולם מתקנים את עצמם, על ידי כך שהם מקריבים את הכוונות על מנת לקבל ומעלים אותן לכוונות על מנת להשפיע, זה נקרא להקריב קורבן. כך מתקנים את רצונות הדומם, הצומח והחי שבהם.
מה צריך לעשות מי שקורא זאת בפעם הראשונה? הוא אינו מבין ולא עבר את התיקונים.
בתוך האדם, יש רצונות דומם, צומח, חי ומדבר. את כל הרצונות האלה עליו לתקן בקשר עם האחרים כדי שכולם יהיו מחוברים. כעת הרצונות שלו אגואיסטים, הם רק להנאתו העצמית, ואין לו ברירה, הוא חייב להיות מחובר עם האחרים ממש כמו גלגלי שיניים. כל האנושות תצטרך להתחבר כך, "עד שיהיו כולם באגודה אחת". 8
איך זה מתבטא בחמש הדרגות? האם מדובר בעוצמה?
חמש הדרגות הן הרצון שאותו האדם מתחיל לפתוח, מדובר גם בעוצמה וגם באופי, בסוג. אם אדם רוצה לתקן את עצמו בשלב מסוים של הרצון אז עליו להביא קורבן מסוים. להביא עזים, יונים, דגים, לחם עם שמן וכן הלאה. כלומר, עליו להוציא מהרצון לקבל שלו דרגות רצון כאלה, השייכות לדרגת הדומם, הצומח או החי, ואת אותם חלקים מהרצון שהוא יכול לתקן.
באופן הזה התורה מסבירה לאדם מה הוא עושה. הבעיה אינה בפרה או בעגל שהוא מביא, בכך הוא לא עושה שום תיקון, אלא זו נקראת עבודת הקורבנות משום שקורבן הינו "קרוב", כשהאדם מתקרב לא-לוהות, לבורא, כשהוא פותח לעצמו עולם רוחני. וזה לא על ידי כך שהאדם שוחט בהמה, עושה סעודה, או נותן למישהו שנקרא כהן, אלא מדובר בעבודה פנימית שלנו בתוך עצמנו. האדם צריך להיות בית המקדש, בית של קדושה, וכל הרצונות שלו, כל המחשבות שלו, אמורים להיות מופנים לאהבת הזולת.
אם כך, האם עליו להסתובב כל היום בתחושה שהוא אוהב את כל מי שהוא פוגש?
לא, אולם על האדם להסתובב כל היום בתחושה שיש לו מה לתקן ביחס לאחרים.
האם האדם אמור להרגיש את התיקון הזה?
לא רק שהאדם אמור להרגיש את התיקון, אלא גם מוטל עליו לבדוק מה בדיוק קורה עכשיו, אילו רצונות שלו מוכנים להתחבר עם הזולת ואילו לא. אילו מהם נקראים דרגת דומם או צומח או חי שבו, עליו לברר מה מהם הוא הבהמה, העוף או הלחם וכן הלאה. אדם צריך להרגיש את הרצונות האלה ואיך על ידי העבודה איתם הוא מתקרב יותר ויותר לא-לוהות, להשפעה, לאהבת הזולת.
למעשה, בסופו של דבר האדם צריך לתקן את עצמו, להגיע לאיזון עם הטבע, אולם נראה שהטבע הוא דינמי, האם הוא מגיב לתיקונים, לפעולות שהאדם עושה, או שעליו לתקן את עצמו בלבד וכך להתקרב לטבע? אם האדם יבצע את התיקון, האם הטבע יפעל בצורה שונה?
ודאי, כפי שהמקובלים מספרים לנו, עברנו תקופה שבה התפתחנו על ידי הכוח הדוחף קדימה הנקרא "ייסורים". כלומר היו בנו רצונות שונים, והתפתחנו עוד ועוד עד המצב שאליו הגענו היום, סיום ההתפתחות האגואיסטית. אין מה לעשות באגו מעבר לזה. הגענו למצב שבו אנו הורסים את כדור הארץ, את עצמנו, או שאנו ממשיכים להתפתח בצורה הנכונה.
נניח שאדם הגיע עד התקרה ואם ירצה למעלה ממנה להמשיך להתפתח, יצטרך לעשות זאת במגמה אחרת. מגמה של חיבור. עליו להכיר עכשיו בכך שבהתפתחות האגואיסטית הוא הגיע להכרת הרע.
כלומר, כל עוד האדם לא יגיע למצב שירגיש ממש רע, מחנק, הוא לא יוותר למשל על צפייה בכדורגל לטובת תכנית קבלה?
אנו רואים שכיום יש כבר מיליוני אנשים שמרגישים רע ומחנק. השאלה איננה אם אנו רוצים או לא רוצים כדורגל, הכדורגל אינו פסול. העניין הוא שהאגו שלנו הגיע לרמות כאלה המחייבות אותנו לדעת בשביל מה חיים. אמנם האדם נהנה בינתיים מכדורגל, אבל בכל זאת צריך לדעת מה הלאה, מה התועלת מכל אלה? שאלות כאלה מביאות אותנו לשאלה הגלובלית, "מה הטעם בחיי? מה קורה איתי בעולם הזה?" ויחד עם כל האירועים שקורים בזמן אחרון, האדם מתחיל לחשוב על החיים, וחכמת הקבלה שבדיוק מתגלה באה ומספרת בדיוק על זה, על החיים.
בתורה מדובר על תיקון הנשמה, רק בשפה אלגורית. כלומר, זו שפה שמדברת על החלקים הפנימיים שלנו, על הנשמה. התורה בעצם מסבירה מה עלינו לעשות עם הנשמה. החל מבראשית, איך הבורא ברא את הנשמה שנקראת "אדם", ומה עלינו לעשות איתה לאחר מכן. לוקח שנים עד שדרך כל הסיפור האדם מתחיל לראות את הסיפור הפנימי ולהבין שכל התורה מדברת עליו ונמצאת בו. ושכל העולם נמצא בו, ושעליו לתקן את כל הרצונות והמחשבות שלו בלבד.
יש לאדם תרי"ג רצונות ועליו לתקן את כולם. בתרי"ג הרצונות האלה יש דרגות, דומם, צומח וחי שאותן עליו להקריב, "לשחוט", כלומר, לשחוט את הכוונות על מנת לקבל ולהעלות אותן לדרגת החי, לדרגת האדם. "כהן" משמעו כוונה על מנת להשפיע, ולכהן שבו, לכוונה על מנת להשפיע, עליו לצרף את כל הרצונות שלו, את הדומם, הצומח והחי, לדרגת האדם שבו. כלומר, אז הוא באמת חי כאדם.
בזמן שאדם חי, הגוף שלו וכל העולם הזה משמשים אותו רק כדי לעלות לדרגת האדם, הדומה לבורא. בדרגת האדם בלבד, הוא זוכה לפקיחת עיניים, הוא זוכה למציאות רוחנית נצחית ושלמה. לכך צריך להגיע, לכן נאמר על התורה שהיא חירות ממלאך המוות.
האם לימוד קבלה היא "פוליסת ביטוח" לכך שלא יקרו יותר דברים קשים?
אין כיום מי שיכול לתת לאדם "פוליסת ביטוח", אלא אם כן נתחיל היום באמת להתקרב במסות. אין כאן פוליסת ביטוח ליחיד, זה לא דומה לביטוח חיים שאתה עושה בחברת ביטוח ואתה מבוטח כיחיד, כאן פוליסת הביטוח היא כללית, כי מדובר על כך שכולנו נדרשים להגיע לשינוי, "עד ה' א-לוהיך". כולם צריכים להיות כאגודה אחת, "כאיש אחד בלב אחד".
אם עם ישראל היה במצב זה היום, כמו שכותבים בעל הסולם וכל המקובלים, כי מדובר בעיקר על עם ישראל וכל העולם מצטרף אלינו באופן פסיבי, אם היינו מתחברים בינינו, או לפחות היינו שומעים שצריך להתחבר, אין ספק שהיינו משנים את עצמנו, את מצבנו ואת מצב כל העולם.
בעל הסולם אומר לנו שכל העולם מתחלק לפנימיות ולחיצוניות שהם ישראל, ולפנימיות וחיצוניות שהם אומות העולם (ראו שרטוט מס' 3). החלק הפנימי בישראל נקרא כך מפני שהוא לומד את חכמת הקבלה, וישראל החיצוני הם אלה שבינתיים אינם לומדים את חכמת הקבלה. בשניהם, בישראל הפנימי ובישראל החיצוני, תלוי הכול. "אין פורענות באה לעולם, אלא בשביל ישראל". 9 לצערנו אנו אשמים בכל הדברים הרעים שקורים בעולם.

כולנו גדלנו על כך שזו זכות גדולה להיות העם הנבחר מכל העמים. האם נובע מכך שעם נבחר זו חובה ולא זכות?
נכון. זאת חובה, חובה גדולה מאוד.
כל העולם מוטל על כתפינו?
כן, כך כתוב "ואתם תהיו לי ממלכת כוהנים וגוי קדוש". 10 נדרש מאיתנו ללמד את העולם איך לתקן את עצמו. גם אומות העולם מתחלקים לחיצוניים ופנימיים. הפנימיים שבהם שייכים יותר לישראל , והחיצוניים שבהם הפוכים ממש מישראל. כתוב על כך בסוף ה"הקדמה לספר הזוהר", באות ס"ו, וגם בספר הזוהר כתוב על כך הרבה. עם ישראל, שהם הפנימיות, הם אלה שקובעים את כל מה שיקרה בעולם. לכן יש בעולם גילויי אנטישמיות רבים כל כך, כי אומות העולם מרגישים זאת, הם "מריחים" שאנחנו הסיבה לכל הרע בעולם. (ראו שרטוט מס' 3)
פרשת "צו" אומרת שחובה עלינו להקריב את כל הרצונות שלנו לכוהנים שבנו, לכוונות על מנת להשפיע. בצורה הזאת אנו מושכים גם את כל העולם, שהוא החלק הפסיבי. למעשה אנו אלה שקובעים.
יחד עם כל החברים אנו כוח אחד. מה ניתן לעשות כדי לתקן את המצב שלנו?
עלינו לחשוב על החיבור בינינו, "כל ישראל חברים", עלינו לחזור ולהיות כמו שהיינו לפני חורבן בית המקדש, ב"ואהבת לרעך כמוך". חורבן נקרא, המצב שנפלנו מדרגת אהבה לשנאת חינם, והיום שוב עלינו להגיע משנאת חינם לדרגת האהבה.
האם צריך לחבר לזה גם את כל עמי העולם, או רק עלינו להתחבר?
כל עמי העולם יבואו בעצמם. כמו שכתוב בישעיהו, "כה אמר אדני ה׳, הנה אשא אל גויים ידי ואל עמים ארים נִסי, והביאו בנייך בחוצֶן ובנותייך על כתף תינשאנה". 11
מצד אחד הטבע הינו מערכת של חוקים ואין בו טוב ורע. מצד שני נברא רק רע. הטבע זו מערכת חוקים. אנו נמצאים במנגנון שהוא הטבע, אין בו טוב ורע, אבל בחוסר האיזון שלנו, בשנאה שלנו לאחרים, נמצא הרע. מדובר כלפי האדם בלבד.
רע, הכוונה שיש בינינו רע, לא שיש רע בעולם. רע נקרא שאיננו רוצים להתחבר עם האחרים, כשהאדם משתדל להתחבר עם האחרים, הוא מגלה את יצר הרע שלו. את אותו יצר צריך לתקן, ולא כך סתם לתקן את העולם.
האם כל מה שהאדם מרגיש כעצמו, נקרא רע?
לא. הבורא ברא את האנושות כשכולנו מחוברים יחד במנגנון אחד. כולנו היינו מחוברים "כאיש אחד בלב אחד", המנגנון הזה נקרא "נשמת אדם הראשון", הנשמה (ראו שרטוט מס' 4).
לאחר מכן, בעקבות השבירה התרחקנו, נעשה בינינו נתק. מתוך הנתק כעת אנו מרגישים שנאה. את השנאה הזו עלינו לתקן, רק היא נקראת רע, ולא שום דבר אחר. אם אדם רוצה לאכול עשר סעודות בבת אחת, שיאכל, הוא רוצה ליהנות משינה, שישן, זה לא נקרא רע. רע נקרא כשהוא מגלה דחייה ברצון להתחבר. אם האדם סתם איננו רוצה להתחבר, בכך הוא לא מגלה את הרע. הדחייה מתגלה רק כשהוא הולך לקראת הזולת. לכן כשאנו מתחילים להתחבר בינינו, כשהאחד הולך להתחבר כלפי השני, אנחנו מרגישים עד כמה אנו שונאים זה את זה ולא רוצים להתחבר. כלומר, השנאה קיימת דווקא בבני ישראל. באלה שרוצים להיות ישר-אל.

האדם הפשוט יגיד, "אני לא עושה רע לאף אחד, אני דואג לילדים, לאישה למשפחה, הכול בסדר".
נכון, כי הוא לא ניסה להתחבר עם אף אחד.
כלומר, חכמת הקבלה מסבירה לנו, מה הטבע רוצה מאיתנו, זה לא מספיק שהאדם מסתדר עם החברה.
לא מספיק שהאדם יסתדר עם החברה. מטרת הבריאה היא שנחזור להתחבר לאותו מנגנון שהיינו בו בהתחלה.
מה הכוונה להיות מחובר? מתי האדם יידע שהוא מחובר, מה עליו לעשות ומה הוא אמור להרגיש?
אנו לומדים זאת בעבודה המשותפת בינינו. זאת הסיבה שאנו פותחים ערוצי טלוויזיה ואינטרנט, כדי שכולנו יחד נברר את עניין החיבור.
איך מקורבנות ודם עברנו לדבר על חיבור?
כי התורה מדברת בצורה אלגורית, קורבנות, דם ויתר הדברים המוזכרים בפרשה מדברים על תיקון הרצון שלנו.
הנשמה מתחלקת לחמש רמות עביות, אפס, אחת, שתיים, שלוש וארבע. או שורש, א', ב',ג' וד'. בנוסף, יש תרי"ג (613) רצונות, ולכל רצון יש דרגת עביות משלו, אפס, אחת, שתיים,שלוש וארבע (ראו שרטוט מס' 5).
אנו מתקדמים בתיקון הנשמה, בכל פעם בתרי"ג רצונות. כלומר, אנו מתקנים כל פעם תרי"ג רצונות. בדומה לכך אם נשווה נניח בין תינוק בגיל שנה לתינוק בגיל שנתיים, יש להם אותם רצונות, אותם רמ"ח איברים ואותם שס"ה גידים. הכול אותו דבר, מלבד הגודל או העוצמה שלהם שגדלה, במקום רמה אפס, אצל תינוק בן שנתיים יש רמה אחת. כך אנו מתקרבים בכל פעם יותר ויותר לתיקון (ראו שרטוט מס' 5).
התורה מסבירה לנו, באלגוריה, מה עלינו לעשות עכשיו, איזה חלק ברצון צריך עכשיו לתקן, כי בכל פעם צריך לתקן חלק אחר, ובאיזו צורה עלינו לקרב לזולת את החלקים האלה. כלומר, על ידי אילו חלקים ובאיזו צורה, באילו רצונות ומחשבות שלו האדם יכול עכשיו לקצר את המרחק בינו לבין הזולת ובאילו לא.
נניח שיש אדם שרוצה לבצע פעולה כדי לעזור לעולם כולו, הוא יודע שגילוי הרע הוא בין שני חברים, אולם הוא נמצא לבד בבית והוא גם אינו מכיר אנשים אחרים שלומדים קבלה. איך הוא יגלה ויעשה את התיקונים? עם מי?
הוא יכול להיות מקושר עם לומדי חכמת הקבלה, אין זה חשוב היכן הוא נמצא בעולם, יש לנו חברים בכל מקום. יש לנו קבוצה גדולה, הוא יכול להיות איתנו.
הוא יכול להתחבר עם אחרים דרך האינטרנט. מלבד זאת, אין כאן ביטוח מהיום למחר. צריך להבין שהתיקון שלנו הוא תיקון כללי. עלינו לגלות את הרע שלנו בכל העולם, בין כולם. כל אחד עד כמה שהוא מגלה, ועד כמה שהוא נמצא כבר בנטייה הזו, חייב להשתתף בזה. רק בזה תלוי העתיד הטוב שלנו.
זו ממש עבודה פנימית.
העבודה הפנימית של כולנו.
בסופו של דבר כל העניין הוא בהפצה. צריך להביא את המידע הזה לכמה שיותר אנשים וכמה שיותר מהר.
העבודה הפנימית היא מה שעלינו לעשות. וההפצה היא כדי לעזור בזה גם לאחרים להתכלל בתיקון.
אנחנו מדברים פה על תיקון, אולם מדוע יצרו אותנו בצורה כזאת, כך שהאדם מזיק לעולם ולטבע? הוא איננו עושה זאת בכוונה.
אף אחד אינו אשם. זה שאחד לא מרגיש את האחר כמו את עצמו, כמו את הילדים שלו, כאדם הכי קרוב אליו, זה נקרא יצר הרע. זו הסתרה, האדם אינו רואה את האמת. אחרת היה רועד ודואג לכולם בכל רגע ורגע. לא היה יכול לאכול, לישון או לעשות משהו, אלא היה ממש בחרדה.
מדוע נבראנו כך, מדוע יש לנו כזה יצר רע?
כדי שנגלה את הרע ונתחיל לחקור ולתקן אותו נגד הרצון שלנו. על ידי כך האדם נעשה אדם חופשי. אם מצד אחד יש לו רע, ומצד שני הוא מגלה את כוח האור הטוב, ומתחיל לקרב אותם האחד אל השני, אז הרע לא נעלם וגם האור לא נעלם, אלא הוא מחבר את שניהם, בנקודה אמצעית, ובזה בונה את הנשמה שלו (ראו שרטוט מס' 6).
כל הרצונות שפעם היו כיצר רע, יהפכו להיות "מלאך קדוש", 12 על ידי האור. האדם מרגיש בתוך הנשמה שלו, בתוך הכלי שהרכיב משני החלקים, את החיים הרוחניים, את החיים הנצחיים. "הבהמה" שבה הוא נמצא תמות, ובינתיים, כל זמן שהיא חיה, האדם מרכיב את הנשמה. זה מה שעלינו לעשות במשך החיים האלה כאן, בעולם הזה.
חכמת הקבלה מאפשרת לנו לגלות את הנשמה, להרכיב ולבנות אותה באופן עצמאי שתתקיים לנצח.


הרב"ש כותב, "כי יש תיקון מלמעלה, שהאדם לא יראה את מצבו האמיתי, מטרם שהוא מסוגל לתקן". 13 האם ניתן להבין מכך שאנו יכולים לתקן את הרצונות האלה?
אם הגענו למצב שבו אנחנו כבר מדברים על כך, ויכולים לדבר, כשמיליוני אנשים מתקשרים אלינו מכל העולם, זה סימן שבאמת הגענו לזמן שאנו יכולים לתקן את הרצונות שלנו. גם המקובלים כותבים שהגענו לעידן החדש ועלינו רק לקיים את מה שכתוב בפרשת "צו", זה כבר באמת צו.
התורה אומרת דבר פשוט, "ואהבת לרעך כמוך, זה כלל גדול בתורה". אין יותר מכך, באמת. אין שום דבר מלבד חיבור.