כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "וירא"
(בראשית י"ח, א' – כ"ב, כ"ד)
פרשת "וירא" הינה פרשה מלאה אירועים, מהפכים ודרמות. היא מתחילה בכך שהבורא מתגלה לאברהם באלוני ממרא. יום אחד, כשאברהם יושב בפתח האוהל, מגיעים אליו שלושה אנשים. הוא מזמין אותם לאוהל ומכבד אותם. מסתבר שאלה שלושת המלאכים שמבשרים לו ולשרה על הולדת בן.
לאחר מכן המלאכים הולכים להשמיד את סדום. אברהם מלווה אותם ומבקש מהבורא שלא ישמיד את סדום אם יימצאו בה עשרה צדיקים וכן הלאה, הבורא מסכים. המלאכים מגיעים לסדום, ושם פוגשים את לוט. לוט מזמין אותם לביתו ואפילו מגונן עליהם. בסופו של דבר לוט ומשפחתו וכן אברהם והמלאכים בורחים מהמקום. אשת לוט מביטה לאחור והופכת לנציב מלח.
בהמשך מסופר על לוט ששוכב עם בנותיו, ונולדים להם ילדים, הנקראים מואב ועמון, מהם יוצאים העמים מואב ועמון.
זהו סיפור דרמטי, שכולו מתרחש בתוך האדם, במהלך התפתחותו הרוחנית. כיצד אפשר להסביר זאת?
חכמת הקבלה מסבירה את הסיפור בצורה פנימית, כי תפיסת המציאות האמיתית היא, שהכול קורה בתוך האדם. מה שנדמה לנו שקורה מבחוץ, זו טעות שלנו. נראה לנו שאנו חיים בעולם הזה, אבל למעשה אנחנו נמצאים בחלום, מה שנקרא בפי המקובלים "עולם מדומה".
"מדומה" מפני שזה מה שאנחנו מתארים ברצון האגואיסטי שלנו. ברגע שאנחנו מתחילים להתעלות מעל הרצון האגואיסטי, אנו רואים עד כמה כל מה שראינו וחשבנו קודם, הוא טעות.
לכן, כל העבודה שלנו היא לעבור מהסיפור החיצוני, שבאמצעותו המקובלים מסבירים תהליכים פנימיים, להבנה הפנימית. המקובלים מסבירים זאת בצורה חיצונית, כדי שמהצורה החיצונית נוכל לדמיין את הצורה הפנימית בהדרגה ולהגיע אליה. אמנם כל הסיפורים בתורה, ואף בספר הזוהר, מלאים משלים גשמיים, שכביכול מתרחשים בעולמנו, ומתארים תהליך גשמי, אולם הם כתובים כך, בשבילנו בכוונה.
המקובלים ירדו מהדרגות הרוחניות, מעולם האמת, עולם שבו רואים את האמת, שבו הכול מתואר בצורה פנימית, והציבו את הסיפור כך, שמהצורה החיצונית ניגש אל תוך הצורה הפנימית של הדברים.
לכן, עלינו לתת הגדרה נכונה לכל מה שאנחנו קוראים. למעשה עלינו להבין שמדובר בתכונות שבתוך האדם. האדם הוא עולם קטן, והתורה מדברת על כל אדם, על מה שיש בפנימיותו, כיצד מסודרים בו כל הכוחות, התכונות, הנטיות, וכיצד עליו להסתדר איתם, כדי להגיע לתפיסה הנכונה, לגרום לו להתאושש, להתעורר, לצאת מחוסר ההכרה הרוחני ולהרגיש איפה הוא נמצא באמת.
כשאדם מגיע ל"פקיחת עיניים", הוא רואה למה המקובלים התכוונו, מה באמת כתבו משה, רשב"י, האר"י ובעל הסולם. הם הלבישו את ההסברים שלהם בציורים מהעולם שלנו, כדי שמהציור החיצוני, מהציור השקרי, שקיים רק בדמיון שלנו, נוכל להגיע לצורה האמיתית.
כשמסופר על שלושה מלאכים שבאים אל אברהם באלוני ממרא, כשהוא יושב בפתח האוהל, מדובר בגילוי לאדם שנמצא בדרגת אברהם, בתכונת אברהם, שהיא תכונת חסד. גילוי של שלושת המלאכים, אלה שלוש תכונות חדשות שהאדם מקבל בדרגת אברהם. תכונות אלה באות ומתגלות בו מתוך שלושה קווים. קו אחד, אברהם, קו שני יצחק, וקו שלישי יעקב.
כלומר, הקווים האלה מתגלים כבר מהשורש שלהם, מהבורא. מתגלה קו שמחולק לקו ימין וקו שמאל, והמשותף ביניהם הוא יעקב (ראו שרטוט מס' 1).
המלאכים, לדוגמה, מבשרים לאברהם שייוולד לו בן. אמנם הוא נמצא בתכונה אחת, תכונת החסד, אבל הוא יוכל בכל זאת להוליד. וגם שרה, הרצון לקבל שלו, כבר מוכן ויהיה כלול משלושת הקווים. הלידה הרוחנית יכולה להתרחש רק בשילוב הנכון בין חסד לגבורה, בין הכלי לאור, מצד החסד זה האור, הכוונה, ומצד הגבורה הכלי, הרצון, וכשהם מגיעים לשילוב הנכון, הם מולידים.
"והנה שלושה אנשים"
"וצריכים לכל ג' המלאכים, כי אחד היה לרפא אותו מהמילה, וזהו רפאל שהוא בעל הרפואות. ואחד היה לבשר לשרה שתלד בן, וזהו מיכאל, משום שהוא הממונה על צד הימין, וכל טוב והברכות שמצד ימין נמסרו בידיו.
ואחד היה להפוך את סדום, וזהו גבריאל, לשמאל, הממונה על הדינים שבעולם. כי מצד שמאל הוא הדין, והפעולה הוא על ידי מלאך המוות, שר הטבחים של המלך, המוציא לפועל את הדינים שנידונו על ידי גבריאל".
זוהר לעם, וירא, 55-54
האנושות מתקדמת לתיקון כולל במבנה הנשמה לכל אורכה ורוחבה. אנחנו נמצאים בתהליך שבו עשר הספירות שבנשמה מחולקות לג' קווים, ימין, שמאל ואמצע, והאור העליון שפועל, מפעיל את הקווים האלה לסירוגין, ימין, שמאל, אמצע, שמאל, ימין, אמצע, אמצע, שמאל, ימין וכן הלאה, לכן יש בנו שינויי מצבים.
זו הסיבה שאנו יכולים להסתכל על עניין אחד מזוויות שונות, ואדם חושב היום בצורה אחרת על אותו עניין ממה שחשב עליו אתמול. זה לא רק שהרצון לקבל שלו משתנה בגודלו, אלא מלבד גודל הרצון, משתנות בו גם נקודות האחיזה, נקודות הצפייה, לכן יש לנו בעיה גדולה.
ההליכה בדרך הרוחנית כוללת את שלושת החלקים האלה יחד, וזה מה שנקרא "ישראל", "אברהם", "יצחק" ו"יעקב". יעקב הוא הקו האמצעי, הבחיר שבאבות. ואנו רוצים לכלול את שלושת הגישות האלה יחד, לאחד אותן וכך להתייחס להליכה שלנו בדרך הרוחנית. ההליכה בג' קווים בצורה ממשית יכולה להתקיים רק כשאנו עולים מעל "פרסא דאצילות". בינתיים, כל עוד אנו נמצאים בזמן ההכנה, איננו יכולים להבדיל בדיוק בין ג' הקווים והתכונות של כל הכוחות עליהם התורה מספרת לנו, כי זה עוד רחוק מאיתנו.
לכן, המקובלים נתנו לנו נוסחה קלה ובטוחה יותר. אם אדם נכלל בסביבה ומתבטל בה, אחרי שבדק שהם הולכים לקראת המטרה, אז מספיקה לו ההבחנה הפשוטה הזאת. אם הוא רואה שהם משתדלים להתקרב למטרה ולהגיע אליה, והמטרה היא דבקות בבורא והם מנסים לגלות אותו, מספיק עבורו להתכלל בחברה, להתבטל כלפי הסביבה, וכך בטוח שיגיע למטרה.
במקום השכל שלו הוא מקבל את השכל שלהם, והשכל שלהם הוא תמיד הקו האמצעי, כי האור פועל מלמעלה ישר לקו האמצעי. אם אדם נכלל ברצון של הקבוצה, אם הוא רוצה ללכת איתם, זה הקו האמצעי. זו תכונת יעקב, זו התכונה שאיתה נכנסים למצרים, וזו התכונה שאיתה יוצאים ממצרים. מכאן גם הגישה לכל דבר, אפילו בעולמנו, היהדות נקראת "הקו האמצעי" לעומת האסלאם שהוא "ימין", והנצרות שהיא "שמאל" (ראו שרטוט מס' 2).
1 "מכנה הכתוב לנחש בשם לוט, כי לוט, קללה בארמית". זוהר לעם, לך לך, 42 .
2 "ואהבת לרעך כמוך. רבי עקיבה אומר זהו כלל גדול בתורה". ירושלמי נדרים ט, ד.
5 בעל הסולם, "אהבת ה' ואהבת הבריות", כתבי בעל הסולם, עמ' 482 .
"וה-אלוהים ניסה את אברהם"
"ודאי צריך לומר, את אברהם, שהוא היה צריך להיכלל בדין, כי לא היה שום דין באברהם מקודם לכן, אלא כולו חסד, ועתה נכלל מים באש, חסד בדין. ואברהם לא היה שלם עד עתה, שהתעטר לעשות דין ולתקן הדין במקומו. כי אין הארת החכמה אלא בקו שמאל. ועל כן מטרם שאברהם נכלל ביצחק, קו שמאל, לא היה שלם, שהיה מחוסר הארת החכמה, ועל ידי מעשה העקידה נכלל ביצחק והתעטר על ידו בהארת החכמה, והשתלם".
זוהר לעם, וירא, 490
מתי האדם מבחין במלאכים שמתגלים לו?
מלאכים בעולמנו יכולים להיות כלב, סוס, חתול או תרנגול. הם משתתפים בחיים שלנו ונכללים בהם, מצד הרע ומצד הטוב. כך גם כוחות הטבע למיניהם: כוח המשיכה, האקלים, החום, הקור והלחצים השונים. אלה דוגמאות משני מישורים.
יש מלאכים מצד הדומם, הצומח והחי, ויש מלאכים גם מצד האדם. מגיעים לאדם מלאכים, מיכאל, רפאל, גבריאל, ג' קווים, והאדם מבדיל בהם את הכוחות. קורה לפעמים שהוא מבין ומרגיש והדברים נעשים קצת יותר ברורים, ואז, עם הפנימיות שלו, הוא יכול לגשת אליהם ולהתקדם במשהו. יש בתוכנו הכנה כזאת, התעוררות, האדם מרגיש תוספת כוחות, תוספת לב ומוח, תוספת רצון, תוספת מחשבה לעומת מה שהיה בו עד כה. זה נקרא שמתעוררים בך מלאכים. "מלאכים" הם כוחות הנפש שלנו, לא מדובר ב"מישהו" שבא מהצד, כי התורה כולה בתוכנו.
לכן כל פעם, כל רגע, אדם יכול ממש להרגיש את המלאכים שבו, כוחות חדשים, יש שנעלמים ויש שקמים, יש שפועלים כך ויש שפועלים אחרת, ואין בו שום דבר מלבד מלאכים, בדרגות שונות של הרצון שלו. רק הוא מקבל אותם, הוא רואה אותם ומתחיל למיין אותם, עם אילו מהם הוא יכול להתקדם ועם אילו לא. כך הוא מתקדם.
בדומה לעולם שלנו, רק בעולם שלנו האדם, נניח, מתבונן בפנים של החברים, הוא מסתכל על הטבע, על מצב הבריאות שלו, הוא רואה זאת כהשפעות עליו, אבל עליו לא להתייחס לצורות החיצוניות של כל ההשפעות האלה, כמו רוח, אוויר, גשם, צלצולים, בני אדם, חיות, או הרגשה פנימית יותר שלו. כל הכוחות המשפיעים עליו הם כולם מלאכים.
מקובל אינו מסתכל על הצורה החיצונית של הדברים, גם בעולמנו הוא רואה מה הבורא רוצה להציג לו, מה הוא רוצה להראות לו, במה הוא משפיע עליו. ולכן הוא מסתכל על כל הדברים בצורתם הפנימית, הוא מסתכל על הייעוד של כל אחד מהם.
אנו חיים בעולם הזה, וכל מה שאנו רואים סביבנו, כולם בעצם מלאכים?
אם היינו מחברים את כולם יחד וממיינים אותם בצורה נכונה, מחלקים אותם לג' קווים, היינו מבחינים שדרך האנשים האלה הבורא למעשה מדבר איתנו.
מה הם אותם מלאכים עבור האדם?
הבורא רוצה שהאדם יקרב אליו את כל הדומם, הצומח, החי והמדבר, עד כדי כך, שכולם יהיו כלולים בליבו כאחד, ומאחריהם הוא ירגיש רק את הבורא. שהם לא יהיו כמחיצה המסתירה את הבורא. זה נקרא "ואהבת לרעך כמוך".
אם האדם מפתח קשר עם כולם, בדרגת האדם, אז מאליו, בתוך דרגת האדם הוא כולל גם את הקשר עם הדומם, הצומח והחי. ואז הוא מגיע למצב שאת כל הכוחות האלה הנראים לו זרים, הוא מקבל וקולט לתוכו, וממש נכלל מהם. אז גם הבורא, הכוח הפנימי המפעיל אותם, נמצא יחד איתם, והאדם מגיע לדבקות, שזו המטרה הרצויה.
אנו מתפתחים באמצעות כל המלאכים והכוחות הפועלים על המדרגה הנקראת "אברהם". בשלב הבא אברהם יורד לנגב ומתמקם בגרר. בהמשך אבימלך, מלך גרר, חושק בשרה. הבורא מתגלה לאבימלך בחלום ואומר לו לא לגעת בשרה. אבימלך נבהל וכורת ברית עם אברהם, ועל שם ברית זו נקרא המקום "באר שבע". לאחר מכן מסופר על יצחק שנולד לאברהם ולשרה, ועל עקידת יצחק.
מהי "עקידת יצחק"?
"אין מקרא יוצא מידי פשוטו", 4 כלומר אי אפשר לפרש את התורה בפשטות. אלא כל הפעולות עליהן התורה מספרת הן פעולות פנימיות באדם, ולא סיפורים מהחיים. גם אומות העולם מתייחסות אל התנ"ך כאל ספר קדוש ומיוחד, אחרת הן היו מאשימות אותנו בכל מה שמתואר בו. עלינו לדעת שבכל סיפורי התורה מדובר רק על פנימיות האדם, על ביקורת וברור הרצונות,
המחשבות, התכונות והנטיות של האדם. כיצד האדם ממיין את הרצונות האלה, בכמה מהם הוא לא משתמש ובכמה משתמש. באלה שאינו משתמש כעת, הוא מבין שישתמש בהם לאחר מכן, כשיהיו לו כוחות לתקן גם אותם. כך האדם הולך ומיתקן.
הבריות לאהבת ה'". על מנת להשפיע, כי הבורא נסתר, אז הוא עושה זאת עם הסביבה, כמו שכתוב, "מאהבת מסוגל להשתמש בכוונה על מנת להשפיע. כיוון שהוא אינו יודע כיצד לפעול עם הבורא בכוונה על ידי כך שיתקן את הרצונות שמתגלים ויידבק בבורא. עם כמה מהרצונות האלה האדם תמיד נפתחים לאדם הרצונות, הנטיות, המחשבות, ועליו לבררם על ידי ההשתוקקות, 5 ובסביבה האדם יכול תמיד לברר, אם הוא מסוגל או לא מסוגל לתקן את הרצונות המתגלים בו ובכמה, עד כמה הוא רוצה לדאוג לסביבה, להשתתף בה, להקשיב לה.
את כל הברורים האלה עשה אברהם, הוא בירר את ממרא לעומת כל החברים שלו, לכן ישב באלוני ממרא, כי ממרא המליץ לו על ברית המילה. לאחר מכן הוא הלך עם המלאכים לסדום והתווכח איתם על כך שאולי ימצאו שם עשרה צדיקים. לאחר מכן הוא מגיע לאבימלך ובודק האם שרה, אותו רצון שאיתו הוא רוצה לעלות לדרגה עליונה יותר, מוכנה לעלות או לא. כלומר האדם בודק כל הזמן את הרצון שלו, והאור מברר, הבורא מברר. לכן לאחר שאברהם מוסר את עצמו, את הרצון שלו לאבימלך, לבורא, מתקיים ברור על ידי האור, על ידי הבורא. עלינו להבין שכל אלה, אבימלך, פרעה, וכל הרשעים הגדולים, הם למעשה כוחות נפש גדולים מאוד שבנו, כוחות שהם נציגים, מלאכים של הבורא, שאברהם הולך להתקשר עימם.
רשע גדול ממנו, מצד אחר, הוא באמת מודה, אני רשע וה' צדיק, כמו שלבן הרשע הוא גם הלובן העליון, המקור של כל האור, כך גם פרעה: מצד אחד, אין 6 ובכך מקרב את ישראל לבורא.
איך מתקדמים למדרגה הבאה? אברהם מוכן להרוג את המדרגה הבאה שלו, את יצחק, בשביל להתקדם. האם יש אפשרות כזאת?
"אב ובן" זה האדם והמדרגה הבאה שלו. כשהאדם מתקדם, הוא עולה למדרגה הבאה שלו, למצב הבא שלו. כך אברהם מוליד את יצחק, את הכוונה שעולה לדרגה הבאה שלה, מחסד לגבורה. ולכן כשהוא מוליד את יצחק, עליו לתקן את צד הגבורה.
התיקון הזה צריך להיות בכל צד, כמו שאברהם תיקן את עצמו עם ישמעאל, הוא הבדיל מעצמו את קליפת ימין, וכך גם כשתיקן את עצמו עם לוט, עם אבימלך, עם ג' היועצים שהיו לו ועם עוד אנשים שונים. אותו דבר עם יצחק. כשאדם עולה למדרגה הבאה, הוא אמור להבדיל, עם איזה רצון הוא אמור לעבוד במדרגה העליונה שאליה עלה כעת. ודאי שברצון שלו יש כרגע רצונות המיועדים לתיקון, ויש רצונות שאינו יכול לתקן כעת, ועליו להשאיר אותם בצד, ויש רצונות שהוא בכלל לא יתקן, אלא רק בגמר התיקון, כשיסיים את כל תיקון הנשמה שלו, שזה בעוד מאה ועשרים דרגות.
לכן התיקון שאברהם עושה ביצחק נקרא "עקידת יצחק", צריך לעקוד אותו, לקשור אותו, עליו לשלוט על כוח הגבורה שביצחק עם כוח החסד שבו. זה נקרא שהאדם "קושר" אותו. לאחר שגבורה, הרצון לקבל הגדול, המתגבר, נמצא תחת שליטת החסד, קו ימין, אז אפשר להיתקן הלאה, ללכת ליתר התיקונים. הדרגה הבאה לאחר הברור הזה נקראת כבר "יצחק" הגדול. וכל דרגה, כל חלק מהרצון הזה, שאיננו מסוגלים לתקן עלינו לשחוט, זה התיקון שלו, אדם בדרגה הזאת עולה לדרגת יצחק. זה מה שעושה אברהם עם הקורבן בסיפור העקידה.
כל התורה מדברת על איך אנו מגלים את הא-לוהות בחיים שלנו בקבוצה, בלימוד, וממשיכים את המאור המחזיר למוטב, ואז מתגלים בנו יסודות הנקראים "אבות האומה". האדם כולו הוא אומה, הוא כולו רוצה להיות ישר-אל, ישראל, ולכן הוא מגלה קודם כל את היסודות הנכונים שלו, כשהיסודות האמיתיים הנכונים הם אברהם, יצחק ויעקב. לכן התורה מתחילה מהם.
היסודות האלה הם רק יסודות, התיקון האמיתי מתחיל מיציאת מצרים. שם האדם מתחיל להתקשר למערכת הכללית של כל העולמות והנשמות, ומתקן את הקשר שלו עם כל המציאות הרוחנית. לפני כן זו רק ההכנה, לכן זה נקרא "אבות", היסודות למה שיהיה לאחר מכן.
סיפור עקידת יצחק טלטל את כל העולם, וכאן אנו מדברים עליו בצורה פשוטה מאוד, כעבודה פנימית שהאדם צריך לבצע ובכך לתקן את עצמו. מדוע היה צורך "לבלבל" את האנושות במשך כל כך הרבה זמן במקום לכתוב זאת בברור?
נדרש זמן הכנה לאנושות, זמן שבו האדם עובר בהדרגה, דרגות, מדרגות, צעדים, כדי להגיע ליישום עצמאי. גם הטבע עבר דרך ארוכה מאוד בהכנה הזאת. העולמות השתלשלו מלמעלה למטה, עד העולם הזה, עד שהיקום התייצב בעולם הזה, עד שהאנושות התחילה להתקיים כאנושות, וקיבלה צורה של בני אדם.
הבורא ברא רצון לקבל שהתחלק לדומם, צומח, חי ובני אדם, וגם בתוך מין האדם יש דרגות של דומם, צומח, חי ומדבר, בכל הדרגות האלה יש שינויים ומדרגות, שגם להם נדרש זמן הכנה.
לאחר התייצבות היקום, מרביתו עדיין דומם. חלק קטן ממנו צומח, חלק קטן עוד יותר חי, והמְדבר אף קטן מהחי. כך גם במין האנושי, הדומם מהווה 90% מהאנושות, הצומח 9% , החי 0.9% , ו-0.1% מהאנושות ואולי אף פחות מזה הם דרגת המדבר שבאדם. רק לדרגת המדבר הזו יש בחירה חופשית, רק להם יש יכולת לתקן את עצמם ולמשוך אחריהם את כל המין האנושי.
כדי לשייך את עצמו ל-0.1% שבאנושות, המין האנושי כולו צריך לעבור שינויים, החל מהתפתחות טכנולוגית, סוציאלית, ועד לשינויים פנימיים בתפיסת המציאות, וכל זאת תוך כדי בלבולים. לכן האור הכללי פועל מלמעלה, כפירמידה, על המדבר, על החי, על הצומח ועל הדומם שבמין האנושי, וכך נותן לכל אחד ואחד אפשרות להתפתחות משלו.
לכן עלינו לראות תחילה את התמונה הכללית, ורק אז נבין מדוע אנו מתפתחים בצורה כזאת. אין ברירה, האנשים חייבים להתפתח גם טכנולוגית, גם עם הדתות, האמונות והפילוסופיות וגם עם משברים ומלחמות. כולנו חייבים להכיר את הרצון שלנו ולהגיע להרגשת היעדר הבורא בכל הרמות של האנושות. הרגשה שהבורא חסר לנו. שיהיה רצון, ולאחר מכן לפי מידת הרצון, יכול לבוא הגילוי.
הרצון להרגיש את הבורא שונה אצל כל אדם, בהתאם לדרגה שבה הוא נמצא, דומם, צומח, חי או מדבר. לכן כל אדם רוצה ומבין את גילוי הבורא בצורה אחרת. יש אדם האומר "אני רוצה שהבורא יתגלה, כך יהיה לי טוב". השני אומר, "אם הבורא יתגלה, אז אולי נחיה בכוונות, במימדים עליונים". השלישי אומר "אם הבורא יתגלה, אנחנו נדע יותר ונכלול בתוכנו את כל היקום". והרביעי אומר "אני חייב דבקות, דבקות מוחלטת". כלומר לכל רצון יש הצורה שלו.
עלינו להבין שכל האנושות מתקדמת, אבל בפרופורציה, ביחסיות נכונה, כולם מתקדמים בפירמידה אל אותו חיסרון, שכולנו נזדקק לבורא.
כולנו למדנו שהבורא העמיד את אמונתו של אברהם במבחן. הוא אמר לו לקחת את הילד לו חיכה כל כך הרבה שנים, לקשור אותו ולהעלות אותו קורבן לבורא. האם זה קשור לחכמת הקבלה?
רוב האנושות מבינה את התורה כפי שהיא כתובה והאנושות אינה מסוגלת כלל לתפוס הסברים אחרים. הם שייכים לאותן נשמות שאינן חייבות לעשות על עצמן את התיקון בצורה אקטיבית. התיקון שלהם הוא רק בשיוך עצמם למקובלים.
האם לפי חכמת הקבלה הבורא בכלל מעמיד את האדם במבחן?
בכל רגע. המבחנים האלה הם מעין משחק הרכבה, בדומה למשחק שאב נותן לילד ומתוך הרצון של הילד להתקדם לגדול ולהצליח הוא משחק בו כל הזמן. הוא ישמח לשבור, לפרק ולהרכיב מחדש, כי יש לו דחף לגדול. אנשים בעלי דחף לגדול, עד גובה הבורא, אינם יכולים לנוח. הם לוקחים את כל חלקי הבריאה וממש מחפשים מה קורה בין המילים, בספר הזוהר ובכל יתר הספרים, עד שהם מכירים את הבורא. הכול נעשה על ידי תרגילים בלבד. הבורא מגלה להם את התרגילים, באמצעות "עבודת בית", והאדם חייב לבצעם, כך האדם מתקדם, לא יכול להיות אחרת.
"והנה בן לשרה"
"אין מי שיוכל לדעת נשמתו של אדם, אלא מכוח אלו איברי הגוף ואלו המדרגות של איברי הגוף המגלות פעולות הנשמה. משום זה הנשמה נודעת ואינה נודעת, נודעת על ידי איברי הגוף, ואינה נודעת ממהותה עצמה. כך הקב"ה נודע ואינו נודע, משום שהוא נשמה לנשמה רוח לרוח, גנוז ונעלם מכל. אבל לזוכה באלו
השערים, המדרגות העליונות שהם פתחים לנשמה, נודע לו הקב"ה. ונמצא שנודע
על ידי המדרגות העליונות שהם פעולותיו, ואינו נודע מצד מהותו עצמו".
זוהר לעם, וירא, 155
הנשמה מתקדמת מדרגה לדרגה. הבורא מושך את האדם קדימה כמו ילד קטן, והילד חייב כל הזמן להשתמש נכון במלאכים שבאים אליו. הפרשה הזו מתייחסת לכוחות, ימין, שמאל, אמצע, כל עוד האדם אינו מסדר אותם בפנים, בתוכו, הוא לא יבין מה הן פקודות הבורא.


המלאכים מספרים לאברהם שהוא כבר הגיע למצב שיהיה לו בן. אבל הרצון לקבל של אברהם עדיין לא מרגיש זאת, כי הוא עדיין לא קיבל את התיקון, לכן זה מתבטא בצחוק של שרה. הם ממשיכים ואומרים לאברהם, שכנגד זה שעומד להיוולד לו בן, הם גם הולכים להחריב את סדום.
עלינו להבין שלוט הוא קרוב של אברהם, כלומר, ברצון הכללי שאנחנו מבררים, קיימים שרה, אברהם ושאר תכונות האדם, ומאברהם יוצא תחילה ישמעאל. אדם ההולך בדרך הרוחנית, מתקן את עצמו כל הזמן בהדרגה, על ידי ברור הרצונות שלו, הוא מברר עד כמה הם נעשים עדינים, דקים ומכוונים קרוב יותר ויותר למטרה.
לוט, "לוט" מלשון קללה. כלומר, אדם שמברר את הרצונות שלו, מגלה רצונות שעליו להבדיל, רצונות כמו ישמעאל או שהוא עדיין בקשר איתו. כעת הוא עובר ברור בתוכו, ועליו להשמיד את השייכות לאותו רצון. לכן אברהם, שבעבר כבר נפרד מלוט, שומע כעת שעליו להשמיד את הרצון שלו, הקרוב לו, 1
לכן אברהם מתחיל להתווכח, ומברר אם יש באותו רצון ובכלל בסדום משהו שאפשר לתקן, כי יכול להיות שבתכונת החסד שלו הוא יראה משהו המיועד לתיקון. בסופו של דבר, הוא מציל לפחות את לוט. הברור הוא, בדיקה האם יש בסדום עשרה צדיקים, עשר הספירות הפרטיות ביותר, לא חמישים ולא עשרים, אלא גם אם יהיו עשרה צדיקים בלבד, המידה הקטנה ביותר שיכולה להיות.
אברהם מתווכח ומבקש לבדוק האם יש בסדום רצון שיכול להיות מיועד לתיקון, החל מחמישים, שמסמלים חמש בחינות כפול עשר, ועד עשר, שזאת המידה הקטנה ביותר. כשהוא רואה שאין, הוא עוזב ואינו מתווכח יותר עם הבורא. עלינו להבין מהי מידת סדום, הנראית לנו מידה גרועה כל כך. למרות מה שכתוב על סדום, ועל כמה אנשי סדום היו רעים, למעשה החוקים שם לא היו אכזריים כל כך.
בסדום לדוגמה, היה "חוק צדק", מה שנקרא, שלי שלי, ושלך שלך. כל אחד היה חייב להיות מרוצה ממה שיש לו, כלומר זה לא בסדר אם אתה מסתכל על מישהו ונראה לך שיש לו יותר ממך. אסור לעזור אחד לשני, אסור לקבל אחד מהשני, אסור לגנוב זה מזה, ואם גנבת, מגיע לך עונש מוות.
אדם שחי בדרגה כזו, במצב הנקרא "סדום", נמצא במצב שהוא שומר על עצמו ולא פוגע באחר, הוא אינו מתקשר לאחר באופן שתהיה לו איזו נגיעה בזולת, או במה ששייך לזולת.
המידה הזאת היא מידה טובה דווקא, גם בימינו יש מה ללמוד ממנה, אם היום היינו נמצאים לפחות במידה הזו, העולם שלנו היה מקום טוב יותר ממה שהוא כעת.
זו פילוסופיה עמוקה ועתיקה מאוד של סדום. אנשי סדום דייקו מאוד ב"שלי שלי ושלך שלך". על פניו אולי נראה לנו שאין עזרה הדדית בין כולם, אולם כיום, אנו רואים עד כמה עזרה הדדית, אם היא באה מהטעם האגואיסטי, אף מקלקלת את האדם. ככל שאנו עוזרים יותר לאחרים ומשקיעים בכך יותר, אנחנו רק בונים בני אדם עצלנים עם דרישות גדולות יותר.
מידת סדום הפוכה ממידת אברהם, שהיא מידת החסד, כי מידת "חסד" זה הכול שלך, שלי שלך ושלך שלך. לכן כשמדברים על לוט, שאינו ממש אחד מאנשי סדום, אלא הוא בא מצד אברהם ונכלל בסדום, עלינו להבין שהתכונה הזו באדם, הנקראת "סדום", לא ניתנת לתיקון, כי התיקון הוא תמיד בין אדם לחברו. אנחנו מגיעים לתיקון כדי לתקן את השבירה, והשבירה הייתה ביחסים בינינו. הייתה נשמה אחת שהתחלקה להרבה מאוד נשמות, וכל הקשר שאותו אנחנו בונים מחדש, הן בעצם כל המצוות שעלינו לקיים. כל "מצווה" היא עוד קשר בין האדם לבין הזולת. לכן התיקון הכללי נקרא "ואהבת לרעך כמוך, זה כלל גדול בתורה", 2 והוא כולל את כל התיקונים, כשכל תיקון פרטי הוא התקשרות פרטית בין הנשמות, עד שמגיעים לתיקון הכללי, שזה הכלל הגדול הנקרא "אהבה".
אברהם, שמבין את הדרך הזו, גם מבין שלא יכול להיות שלוט נמצא ממש בצורת סדום, כלומר נגד הקשר. הכוונה אינה ש"לוט" בצד הפוך ושונא את הקשר, אלא הוא ניטראלי, שומר על "שלי שלי ושלך שלך", הוא נמצא באמצע, אינו גונב, אבל גם אינו נותן. כיום העולם שלנו הפוך מכך.
כאן אנו רואים שאדם המוליד את הדרגה הבאה שלו, סדום הופכת להיות כבר "קליפה" כלפי הדרגה הבאה. היא הופכת להיות כנגד לידת יצחק, מקום שחייבים להחריבו. לוט עדיין הצד הגברי של מידת סדום באדם, שבא מצד אברהם, והוא זוכה להמשך, ממנו יוצאים שני עמים גדולים. אשתו של לוט, הרצון לקבל שלו, כבר איננה יכולה להתקדם עימו הלאה, לכן היא הופכת לנציב מלח, כי לא ניתן להתקדם לרוחניות אם אין קשר בין הנשמות, אם לא מחדשים את הקשר, אם לא מתקנים אותו.
לכן אשת לוט נשארת, כלומר, כל הפילוסופיה, "שלי שלי ושלך שלך", איננה מביאה לשום התקדמות. לכן היא לא דרך תורה, שמביאה את האדם לחיבור שלם, המגלה בתוך החיבור את הרוחניות ואת הבורא, את החיים השלמים והנצחיים שלו. בכך בעצם מסתיים שלב הברור של:
"שלי שלי ושלך שלך". לפני כן, כשאברהם נפרד מבבל, היה ברור של "שלי שלי ושלך שלי", כעת אברהם מבצע את התיקון על "שלי שלי ושלך שלך".
אברהם מציל את לוט, למרות שלוט הוא הקללה שלו, הצד הרע שבו, אבל בכל זאת הוא עדיין צריך אותו, כדי ללבן ממנו רצונות שאיתם הוא מגיע לתיקון. כלומר, כל פעם בדרגה הבאה עלינו לברר את הקליפות שעדיין לא ביררנו, שלא תוקנו בדרגה הקודמת, וכך אנו מתקדמים.
האם נוכל להגיע בעולם הגשמי שלנו לדרגת סדום?
בגשמיות אנחנו עוברים בהרבה את דרגת סדום, כי אנחנו הרבה יותר אגואיסטיים מאשר לא לגעת אחד בשני, האגו שלנו הרבה יותר מפותח ממצב זה. לכן מידת סדום היא פילוסופית, תיאורטית, זה לא מצבנו. מידת סדום יכולה להתקיים בדרגת חי, כי אצל בעלי חיים קיימת הפעלה מצד הטבע ולא מצד האגו, הם אינם רוצים לא יותר ולא פחות, הם חיים כך "שלי שלי, כלומר כמה שאני צריך שלי".
"מידת סדום" היא כזו, שבה האדם אינו מפעיל את האגו שלו, הוא לא מפעיל תכונות כמו קנאה, תאווה, כבוד ושליטה, אלא צורך רק את מה שחייב על מנת לחיות, הוא אינו מסתכל על אחרים. האדם לא מפעיל כלפי הזולת את התכונות שהן הגרועות ביותר והאגואיסטיות כמו: קנאה, תאווה, כבוד ושליטה. כלומר הוא לא מסתכל על "הדשא של השכן". לא איכפת לו מה קורה אצל השכן, יש לו את שלו, והוא מסופק ממה שיש לו, ממש טוב לו, הוא שמח בחלקו.
כאמור זאת גישה שהתקיימה בתחילת ימי האנושות, אולם התפתחות האדם מדור לדור, היא על ידי האגו הגובר, לכן כבר איננו נמצאים בגישה הזו. כל ההתפתחות מתחילה מכך, שכל אחד מקבל קנאה, שנאה, תאווה, כבוד, כמו שכתוב "קנאה, תאווה וכבוד מוציאין את האדם מן העולם". 3 כלומר, דווקא על ידי התפתחות נטיות כאלה בנו, אנחנו מתעלים מהעולם שלנו לעולם הרוחני.