כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "לך לך"
(בראשית י"ב, א' – י"ז, כ"ז)
"ויהי ריב בין רועי מקנה אברם ובין רועי מקנה לוט"
בפרשת "לך לך" מסופר על אברם היוצא מארצו על פי ציווי הבורא שאומר לו: "לך-לך מארצך וממולדתך ומבית אביך, אל הארץ אשר אראך". 1 ה' מברך את אברם בשבע ברכות, אברם לוקח את שרי אשתו, את לוט, את הרכוש ואת הנפש אשר להם, ועוזב את בבל. בהמשך הפרשה מסופר על אברם: "ויעבור אברם בארץ, עד מקום שכם, עד אלון מורה; והכנעני אז בארץ". 2 אברם מסתובב בכל הארץ לארבעה כיוונים ונוסע, "הלוך ונסוע הנגבה"3.
אברהם מסמל את תחילת התפתחות הנשמה, לכן הוא נקרא "אב האומה", מייסד האומה. לאחר שאדם מתפתח בצורות שונות בחייו, כשאינו יודע לאן, למה, ומה קורה לו, הוא מתחיל להבחין שאולי יש גורם נוסף בחייו שאינו מכיר, והוא מטרת החיים, מהות החיים. הוא מבחין שיש משהו נוסף שכדאי להשיג בחיים, החיים אינם מתקיימים רק בדרגה שבה אנחנו נמצאים, ולבסוף מסתיימים.
כשהאדם מתחיל לחשוב על כך, כבר מדבר בו אותו מקור, אותו יסוד הנקרא "אברהם". בתחילה אברהם יוצא מ"עבודה זרה", מהמחשבה על מטרות שונות שהציב לעצמו בעולם הזה. בתחילה הוא עושה פסלים ומוכר אותם, כמו האדם בעולם שלנו, שעבורו כדורגל הוא סוג של פסל, כסף הוא פסל, וכך גם חופש ועוד "פסלים" למיניהם. לאחר מכן הוא מתחיל לחשוב מה יוצא לו מהחיים האלה, עד שהוא שובר את הפסלים ומתחיל לחפש משהו חדש.
ממולדתך ומבית אביך, אל הארץ אשר אראך", מספר שנים הכול ייגמר. הדחף בתוך האדם למצוא כיוון חדש, הקול האומר לו "לך לך מארצך, הסתכלות חדשה על החיים. הוא לא יוכל להמשיך כמו שהוא עכשיו, כשהוא מבין שבעוד הוא מגיע למצב שבו מתעורר בו קול פנימי, האומר לו שעליו למצוא כיוון חדש, מקום חדש, האדם מחפש משהו חדש, שאינו יודע מהו, לכן הוא נמצא בתסכול, מתוך התסכול שלו 4 נקרא שהבורא מתגלה לאברהם, כפי שאנו רואים זאת אצל אנשים רבים שבאים ללמוד את חכמת הקבלה.
באדם מתחיל להצטייר מקום אחר, רצון אחר, מקום זה "רצון", אולי זה עדיין רצון "כנעני" שנקרא "ארץ כנען", והוא עדיין לא משהו מיוחד, מקודש, אבל זה בכל זאת רצון חדש. לכן נאמר לאברם "לך לשם", צא מהרצון שלך לרצון אחר, תתחיל לבדוק, תתחיל לברר, אבל קודם, תתנתק ממה שאתה, מהערכים של החברה שבה אתה חי עכשיו, מהסביבה. ברור שאתה נמצא תחת השפעת הסביבה, ויש לך נקודה שרוצה להתנתק, אבל בסביבה הנוכחית אינך מסוגל. לכן קודם כל "לך", תתנתק מהם. ו"לך לך", כלומר, לך לכיוון מיוחד, לך מכאן למקום מסוים, לרצון מסוים, ושם אני כבר אראה לך מה לעשות הלאה.
האדם מגיע למקום החדש ומתחיל לבדוק אותו, לברר. הוא נעקר מהמקום הקודם, עם המשפחה שלו, עם הקרובים שלו, עם שאלות שונות, תסכולים ובעיות, ואינו יודע מה בדיוק הוא רוצה, אבל הוא הולך ומחפש.
ודאי שאין מדובר במיקום גיאוגרפי, האדם כביכול נע ונד על פני כדור הארץ, אבל למעשה הוא רוצה למצוא יסוד חדש בתוך עצמו, חיים חדשים, עקרונות, מטרות, ובעיקר ערכים. אז הוא מגיע לכך שהוא מטייל בארץ, כלומר, בודק את הרצונות החדשים שלו. הוא עדיין איננו יודע מה בדיוק הוא רוצה, הוא נע מקצה לקצה, מסתובב עם כל הרצונות והמחשבות הקודמים שלו. עד שלאחר כל הנדודים הוא מגיע ל"דרום". דרום זה "חסד", שם מתחיל להתגלות בו השלב הבא של ההתפתחות הרוחנית שלו.
אדם שמתקדם מגלה את התהליך הנקרא "אברהם", את היסוד הרוחני בחייו החדשים, הרוחניים, וכך הוא מגיע.
הקול הפנימי הנקרא "אברהם" מוביל את האדם לשינוי, אולם הוא לא יוצא למסע הזה לבד,
הוא יוצא לדרך עם שרה אשתו. מהו הקול שנקרא "שרה"?
אברהם יוצא עם כל "בני ביתו", קרובי המשפחה וביניהם לוט, עם החברים שלו, ואם מדברים על כך בצורה גשמית, אז הרמב"ם כותב שאברהם יצא מבבל עם אלפי אנשים. לפי ההערכה, חיו אז בבבל בערך שלושה מיליון אנשים, ואברהם יצא עם כמה אלפים. הוא היה איש ידוע, הוא היה הכהן שלהם, היה לו מעמד גבוה מאוד והוא נלחם בנמרוד, מלך בבל. אברהם היה ידוע ככהן חשוב שמכר פסלים, ואנשים באו להתייעץ איתו.
מבבל עם שרה אשתו, עם הרצון שלו. כתוב, "חייב אדם לאהוב את אשתו כגופו", כיוון חשוב מאוד, שהוא חייב לפתח, הוא חייב לענות על הדרישה הפנימית הזאת. אז הוא יוצא וחשוב לאדם. זה כבר לא כהן שמחפש משהו בבבל, אלא רצון היוצא בהדרגה מתוך האדם, זה במובן הפנימי "אברהם" הוא הרצון החדש שגדל בתוך האדם, נטייה חדשה, כיוון חדש 5 זה נקרא "רצון". "אברהם" נותן את הכיוון למטרה, והתמיכה שהוא מקבל מתוך הרצונות העיקריים בגופו, נקראת "אישה".
אדם שנעקר מהרצונות, מהכלים הישנים שלו, מההסתכלות שלו, מכל המגמה הישנה שלו, והולך לקראת משהו חדש, נקרא שהוא לוקח איתו את "כל בני ביתו". כי אדם נקרא "בית", ובמיוחד האישה היא "הבית". כלומר, סך כל הרצונות שלו נקראים "אישה", והכיוון, שאליו הוא לוקח את הבית נקרא ה"גבר", ה"בעל", כלומר, יש כאן שניים יחד.
האדם מגיע למצב שבו גם הרצונות שלו וגם הכיוון שהוא הולך אליו מתחברים יחד לאותה מטרה. הוא עדיין אינו יודע מהי, אבל הוא מרגיש שהוא חייב לצאת מהמקום שבו הוא חי, ולנוע לכיוון חדש בחייו.
ההליכה הרוחנית היא תמיד ב"אמונה למעלה מהדעת". הכוונה ב"אמונה למעלה מהדעת" היא, שאנו נמצאים במדרגה עליונה, לעומת המדרגה התחתונה שבה אנו נמצאים, ויש ביניהן קשר מסוים, כך שחלק מהמדרגה העליונה הנקרא "אח"פ" נמצא בתוך המדרגה התחתונה הנקראת "גלגלתא ועיניים".
אם אדם רוצה לעלות מהמדרגה הנוכחית שלו למדרגה עליונה, ההבדל בין המדרגות גדול, לכן הוא חייב לקבל על עצמו את החוקים של העליון, כך שהעליון פועל עליו והוא ממש מקבל אותם. הוא רוצה לעלות לדרגה הזאת, ורוצה שמה שמקובל בתוך העליון, יהפוך להיות לטבע שלו. זאת למרות שהוא נמצא כעת בהסתכלות, בטבע, בערכים משלו, בהרגלים משלו, ומה שבעליון נראה לו מוזר מאוד, ואפילו הפוך.
העליון זו תכונת ההשפעה, ולעומתה האדם נמצא בתכונת הקבלה, לכן, מה שהעליון כביכול עושה נראה לאדם לא נכון, לא מציאותי, כי למה הוא עושה זאת? מה הוא מרוויח? כסף, בריאות, כבוד, ידע? הוא עושה פעולות שבהן האדם אינו מרגיש רווח בכלים שלו, לא בכסף, לא בכבוד, לא בבריאות, לא בהערכה, בשום דבר. הוא רואה שהפעולה שלו היא פעולת השפעה בלבד, אבל אינו רואה למה היא נועדה.
האדם גם אינו רואה עם איזה חומר דלק הוא עושה זאת, מה נותן לו את המרץ לעשות זאת. הפעולות של העליון נראות לאדם שטותיות כביכול, ועלינו להתגבר ולהבין שהעליון הוא עליון, ולקבל את הערכים שלו "למעלה מהדעת" שלנו. עלינו להכניע את עצמנו, כדי להתקשר לעליון, לקבל אותו ככזה, ואז על ידי פעולה כזו אנחנו גורמים לכך שהוא משפיע אלינו את מה שנקרא "אור מקיף".
אם האדם רוצה להידבק לעליון, אז מה שנמצא בעליון עצמו כאור פנימי, פועל כלפי האדם כאור מקיף, אם הוא רוצה בזה. במידה שהאדם משתוקק אליו, אז מה שמאיר בעליון משפיע גם עליו, הוא מקרין עליו, ולכן האור נקרא "מקיף".
האור המקיף, משנה באדם בהדרגה את כל היוצרות, בונה בו את כל הנכונות להגיע למצב שהוא נכלל בעליון, שהוא נכנס אליו כמו עוּבָּר, והעליון נעשה כמו רחם. כך האדם מתקדם בהדרגה. אז הוא נכנס לעליון ב"עיבּור", לאחר מכן ב"יניקה", ולבסוף ב"מוחין". הוא עושה מעצמו טיפת זרע בתוך העליון, בכך שהוא מוכן להתכלל בו ולקבל את כל מה שיש בעליון. זה נקרא "לך לך".
לעלות מדרגת "בבל" לדרגת "ארץ כנען", זו עבודה גדולה ולא פשוטה. בכל פעם מקבלים תוספת אגו, תוספת הפרעות, שעל פניהם אנו צריכים להתעלות. העליון נראה לנו יותר ויותר מוזר, קשה יותר, ועוד יותר לא מובן, ובכל פעם יותר ויותר. העלייה הבאה היא ל"ארץ ישראל", עלינו לעבור דרך "מצרים" לקבל כבר את שיטת התיקון, לא סתם להידבק לעליון. זהו תהליך לא פשוט.
ההתחלה היא בדרגת אברהם, "עביות דשורש", לכן לא כל כך קשה להידבק לעליון, כי עדיין הולכים ונכנעים עם מה שיש. אבל כשמגיעים מעביות שורש לעביות א', ומעביות א' מגיעים שוב לדרגה הבאה, שהיא בעביות ב', אז עלינו כבר לרכוש אגו נוסף, שיעזור לנו להבין את העליון הנמצא בעביות ב', לכן עלינו להיכנס למצרים.
בכל פעם אנו רוכשים עוד ועוד רצון לקבל כלפי המדרגה הבאה, כדי שתהיה לנו אפשרות להתקדם כלפיה, להידבק בה, לבטל את עצמנו ולהיכנס בה בעיבור, יניקה ומוחין. לכן "לך לך" כולל בתוכו כל צעד וצעד, הכנות ופעולות רבות מאוד.
מיד לאחר שאברהם יצא לכיוון ארץ ישראל, לכיוון כנען, פרץ ריב בין רועֵי מִקְנה אברהם לבין רועי מקנה לוט. לוט שהיה קרוב שלו, מתגלה פתאום כרחוק. איך דבר כזה קורה?
ככל שאנו מתרחקים מהמקום שבו היינו, ובאים למקום החדש, אנחנו משנים מאוד את כל ההבחנות שבנו. זה בולט במיוחד בקשר של האדם עם הקרובים שלו, עם החברים שלו, ובכלל, בכל מה שהוא התעניין קודם. קודם הוא הלך עם חברים נניח לפאב, או למשחק כדורגל, אהב לראות סדרה מסוימת בטלוויזיה, ואפילו להתלבש ולהתנהג קצת אחרת. כעת, הכול מתחיל להשתנות, לכן מה שהיה קודם כל כך קרוב, נעשה רחוק. כתוב "על כן יעזוב איש את אביו ואת אימו ודבק באשתו, והיו לבשר אחד". 6 כך אנחנו עוברים ממצב למצב.
הדבר ניכר גם בתלמידים המתחילים ללמוד את חכמת הקבלה, ולהתקרב ליישום הרוחני, רואים עד כמה הערכים שלהם משתנים, ובהתאם לכך משתנה הקשר לכל מה שהיה להם בעולם הזה. האדם כבר לא דבוק לאותם דברים שהיה דבוק אליהם קודם, הוא משנה את היחס שלו.
"לוט", שזה מלשון קללה 7 מפני שהוא מושך אותו חזרה. שינוי היחס לדברים קודמים לרוב נראה לאדם החדש מרתיע, ולכן אברהם לא רוצה את הוא גם לא רוצה את "אשת לוט", שהופכת לנציב מלח, ולא את "סדום" שבה לוט יכול היה לחיות, ולא את "ים המלח", שהעיר סדום נמצאת לחופו, כי הם כביכול עוצרים את אברהם בהתפתחות שלו.
בסופו של דבר האדם מנתק את עצמו מהתכונות שעוצרות אותו ויוצא. בהמשך אנו רואים שהסיפור עם לוט חוזר עוד מס' פעמים.
"לך לך לתקן את עצמך"
"כיוון שראה הקב"ה את ההתעוררות שלו ואת התשוקה שלו, מיד נגִלה עליו ואמר לו, לך לך. לדעת את עצמך, ולתקן את עצמך. שיפסיק לשקול את כוחות העליונים, אלא שיעלה מ"ן וימשיך זיווג עליון על המסך הזה שנגלה לו, שבזה יזכה להמשיך דעת לעצמו, ויתקן את עצמו".
זוהר לעם, לך לך, 28
"ויהי ריב בין רועי מקנה אברם
ובין רועי מקנה לוט"
"אברם ישב בארץ כנען. ארץ כנען, הנוקבא. ישב בארץ כנען, כדי להידבק במקום האמונה, בנוקבא, ולדעת חכמת ריבונו. ולוט ישב בערי הכיכר ויַאֱֶהַל עד סדום. כלומר, שהתחבר עם רשעי עולם האלו, שיצאו מהאמונה, שכתוב עליהם, ואנשי סדום רעים וחטַאָים לה' מאוד. כל אחד נפרד לדרכו כראוי לו, אברהם לקדושה ולוט לרשעי עולם.
בשביל זה, אשריהם החברים, שעוסקים בתורה יום ולילה, והתחברותם הוא בהקב"ה, שעושים כמעשה אברהם ולא כמעשה לוט. ועליהם כתוב, ואתם הדבקים בה' אלוקיכם חיים כולכם היום".
זוהר לעם, לך לך, 179
ספר הזוהר מוסיף על הכתוב בתורה. מכאן רואים, שאפילו שאברהם לקח איתו את לוט מבבל והיה קרוב אליו וקשור אליו, לאחר שאברהם התקדם בתהליך הרוחני, והתברר שהוא לא יכול להתקדם עם אותו כוח, הוא נפרד ממנו ואומר לו "היפָרד נא מעליי: אם השמאל ואימינה, ואם הימין ואשמאילה". 8
לפי הרצון הנקרא "לוט", רואים לְמה האדם מתחבר, מה הוא עושה. עד שלאחר ברורים רבים מאוד, שאינם פשוטים וקלים, אדם שרוצה ללכת ל"אברהם", כלומר לקבוע מצב חדש, כיוון חדש, להגיע למציאות חדשה, חייב להתנתק מהמגמה, מהרצון, הנקרא "לוט".
מאוד לא פשוט לעשות זאת, כי בתוכנו נמצאים כל הקשרים שלנו לעבר, כל ההרגלים שלנו, כל מה שאנחנו חושבים, מה שקיבלנו בילדות ובמהלך החיים, אותם דברים שנראה לנו שכך צריכים להיות. המלח, הוא חומר שלא מתקלקל, מחזיק אותנו ולא נותן לנו לצאת ממנו. הוא ממש אוחז אותנו ברגליים ולא נותן לנו להתקדם, זאת תכונת "לוט". איננו מרגישים זאת מיד, אלא נדרשת התפתחות ארוכה, עד שאדם מוכן באמת להתנתק. לכן כתוב "ואתם הדבקים בה' א-לוהיכם חיים כולכם היום", 9 כלומר, אחרי שהאדם מתנתק מלוט, הוא נדבק בתכונת הבינה, בא-לוהים. זה מה שספר הזוהר מוסיף לנו.
"סדום" מעלה אסוציאציה של מקום רע, כולם רעים האחד לשני, היחסים שם אינם טובים, בדומה לביטוי "מיטת סדום", שאם אתה גבוה, מקצרים אותך, ואם אתה קצר, מותחים אותך.
זה מה שקורה בעולמנו. אם אדם בולט קצת, החברה מודדת אותו, וחושבת שהוא לא בסדר, "למה אתה קופץ?", "למה אתה לא כמו כולם?", "מה קרה, מה חסר לך?". אנחנו רואים שכך מתייחסים גם לילד בבית הספר, בגן הילדים, במשפחה ובכל מסגרת.
אנשים אוהבים לראות את כולם באותה צורה כמוהם. לכן "מידת סדום" היא תכונה רגילה בציבור. אנשים לא אוהבים מהפכנים, הם לא אוהבים אנשים יוצאי דופן. אינני אומר אם הם צודקים או לא צודקים, תלוי בתקופה ובנסיבות. אבל בסך הכול הציבור נמצא במידת סדום.
אם נתחיל לחקור את המידה הזאת, נגלה שהיא באה כביכול כדי לשמור על הציבור. היא באה כדי לקבוע לנו תנאים יציבים, ברורים, כל אחד במקומו, כל אחד דואג לעצמו, למשפחה שלו, לכל דבר, ואף אחד לא יוצא מגדרו למען האחר. יש בכך דברים עמוקים מאוד והגיוניים. צריך להבין שלעומת בבל אין זה פשוט להגיע למידת סדום. להגיע לארץ ישראל ולהתכלל במידת סדום, זו תחנה בדרך להתפתחות הרוחנית, אלה לא דברים רעים.
אפשר לומר שאותן תכונות שנראו לאדם קודם לא נוראיות, כמו בבבל, נראות לו כעת כתכונות שהוא רוצה לברוח מהן. כשהוא בורח מאותן תכונות, כשהוא מתחיל לקבוע בהן רצונות חדשים, הוא מגיע מהן להבחנות, הוא מגלה שאותם רצונות לא טובים. וכך כל פעם מחדש, האדם מוציא כביכול עוד קליפה, עוד ועוד רצונות חדשים, וחושב שהוא מתקדם לטוב, ובעצם הוא מגלה את עצמו יותר ויותר רע, כי הדרישה שלו לתיקונים, לראייה עצמית, היא גבוהה יותר.
לכן "כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו". 10 אמנם גם קודם היה לאדם רצון רע, אבל כעת הוא רואה את הרצון שלו בצורה רעה יותר מאשר לפני כן. לכן גם אברהם, סדום, לוט, הכול, זאת עבודה על הפנימיות שלנו, וכך אנחנו מגלים בתוכנו את כל הרצונות האלה, שהם גרועים יותר ויותר, אבל מתוך הגילוי אנחנו מקבלים דחף לצאת מהם, לברוח.
בעניין סדום יש הבחנה נוספת מלבד ההבחנה שהיחסים בין בני האדם בסדום קצת לוחצים, כמו "מיטת סדום". ההבחנה הנוספת היא שסדום ועמורה הן "ערי חטאים". "עיר חטאים" זה נשמע טוב, זה נשמע כיף, תענוג, זה מקום שלכל אחד יש "חלום" קטן להשתעשע בו.
המגמה בסדום הייתה פשוטה, "שלי שלי, שלך שלך". אתה לא תיגע בי ואני לא אגע בך. 11 הלוואי שכיום העולם היה מתנהל בצורה כזאת, שאסור לך לתת לאף אחד, ואסור לך לקבל מאף אחד. כל אחד חי לפי יגיעתו, לפי כמה שהרוויח. כך לכל הפחות לא היו גנבים ושקרנים. כי כשמישהו עוזר לזולת, הוא מקלקל את הזולת. כשאתה נותן למישהו משהו, אתה בונה בו תכונה רעה. הוא מתחיל לחשוב שהוא יכול לקבל, "למה לעבוד? אלך לקבץ נדבות, ואחיה טוב על חשבון אחרים. אני יכול לגנוב, להשתמש בריבית, בכל מיני דברים".
מה שמגיע לו, "יהי לך אשר לך". נקרא שהאחד מסתכל על האחר, ואינו מקנא בו. לא מקנא, כי יש לו מה שמגיע לו, ולזולת העולם שלנו מתנהל כאילו הוא סדום דסדום, לכן הלוואי שהיינו כסדום. מידת "סדום" 12 הפילוסופיה הזאת, הגישה הזאת לחיים, היא גישה מיוחדת מאוד ולא פשוטה. איפה אנחנו לעומת סדום? אנחנו משתמשים במילה הזאת כביכול לגנאי, אבל עדיין לא הגענו לדרגה הזו.
התיאור נשמע כתיאור של חברה חיובית, אז מדוע אומרים שסדום הוא מקום רע?
סדום הוא מקום רע לעומת "ארץ ישראל", "ישר-אל", האדם צריך להגיע ל"ואהבת לרעך כמוך" 13 , למידת "אברהם חפץ חסד", "חסד לכולם", "חסד לאברהם". זה משהו אחר. לעומת זאת סדום עוצרת אותו מההתפתחות הרוחנית. לכן היא נמצאת בים המלח, לכן היא נמצאת בנציב המלח, כאשתו של לוט.
אבל בסך הכול, הגישה לרצון לקבל היא בריאה מאוד. כל עוד האדם לא יוצא מהרצון לקבל לרצון להשפיע, אז מידת סדום היא כביכול מידה של יחס טוב בין כולם, אל תיתן ואל תקבל מאף אחד דבר. תקבל כמה שמגיע לך לפי הרצון לקבל שלך, אם לא מגיע לך כלום, תמות, אם מגיע לך, תחיה. מדוע לא לתת ולא לקבל? כי כל היתר, מעבר למה שמגיע, הוא רע לרצון שלנו, בכך האדם מפתח את הרצון להשתמש בזולת ולרעת עצמו. אנשי סדום הגיעו להבנה שאסור להם לפרגן לרצון לקבל, הם לא רצו לתת לאגו שלהם דבר, מלבד מה שמגיע לו. עד כמה שנתנו יגיעה, לפי זה קיבלו, כפי שכתוב, "לפום צערא אגרא". 14
לכן אברהם אינו יכול להיפרד מלוט, הוא קשור אליו זמן רב, עד שהוא בודק שכדי לצאת למקום אחר, ולהתקדם הלאה, להפוך את ארץ כנען לארץ ישראל בעתיד, הוא חייב לעשות שם היפוך, שמה שאסור יהיה מותר, ומה שמותר אסור. לעשות כביכול "רעידת אדמה", להפוך שם את האדמה, את הרצון לקבל ואת הרצון להשפיע, לשנות אותם, אין ברירה.
זאת החלטה קשה מאוד לאדם, לאגו שלו, כשהוא רואה שהוא חייב לצאת מכל התפיסות והגישות הקודמות, אבל לאחר מכן, הוא כבר חופשי באמת.
אם כך, ואנחנו נמצאים באגו שלנו, מדוע איננו נמצאים במידת סדום?
חיים כולכם היום", אנחנו עוד רחוקים ממידת סדום. כי לאחר מידת סדום מגיע "ואתם הדבקים בה' א-להיכם 15 לאחר שהאדם מתנתק מסדום, הוא מיד נדבק בבינה. לכן מובן מכאן איזו דרגה היא דרגת סדום, ואיפה אנחנו לעומתה.
פרשת "לך לך" מלאה בפרטים מעניינים. בהמשך סיפור חייו של אברהם עם שָׂרָי, הוא רואה שאין לו ילדים, ואז הם מחליטים לקחת את הגר, ממנה נולד להם ישמעאל. עובר פרק זמן נוסף ושמו של "אברם" משתנה ל"אברהם", נוספת לו ה', ו"שָׂרָי" משתנה ל"שרה". בהמשך הפרשה קורה דבר מוזר מאוד, אברהם עובר "ברית מילה".
אנו רואים שלא פשוט לרכוש את המדרגה הבאה. האדם צריך לטרוח, עליו לברר את הרצון, עד שהוא מגיע לכך שנולד לו "בן". "בן" נקראת המדרגה הבאה שיוצאת ממנו. לפני כן עליו לברר את הרצון שלו, ודווקא עם אותו רצון שהוא חשב שאיתו הוא מצליח, הוא לא יכול להצליח בצורה ישירה. לכן עם שרה אין לו הצלחה, אלא תחילה עם הגר. כלומר, יש כאן תוספת, קודם עליו להפריד מעצמו את הרצון שאיתו אי אפשר להתקדם בצורה ישירה, ושוב לנקותו, כמו שמתנתקים מלוט, בצורה של פירוד, ואילו כאן עליו לנקות זאת מעצמו, בצורה פנימית יותר, כאילו להוציא מעצמו את הזרע שנקרא "ישמעאל", שזו "קליפת ימין".
מדובר במצבים רוחניים גבוהים מאוד בתוך האדם. רק לאחר התיקון הזה, עם מה שנשאר בו, באברהם, עם אותו רצון, עם אותו מסך, עם אותו כיוון, הוא מגיע למצב שבו הוא הופך להיות כבר מיועד להגיע לדרגה הבאה, הנקראת "יצחק".
יש גם את עניין "ברית המילה", אז האדם מגיע כבר לתיקון היסודי ביותר שיש ברצון לקבל. עד כה הוא רק ניקה את הרצון לקבל שלו, הוא ניקה יותר ויותר את הכיוון בדרך, הוא ניקה את הדברים הצדדיים. הוא נפטר מהקרובים הבבלים שלו, מהקרובים האחרים בסדום, ומעוד מה שיש בו, מהגר וישמעאל. כעת הוא מגיע למצב, שבו הוא יכול לרכוש את המדרגה הבאה, ומברר בתוכו, בעצמו, באותו רצון שהולך לרכוש מדרגה רוחנית, עם איזה גודל רצון הוא מסוגל לעבוד, ואז הוא כבר עושה תיקונים בקו האמצעי. כלומר, האדם מחבר נכון בתוכו את קו ימין שזו השפעה, עם קו שמאל שזו קבלה, ובקו אמצעי לוקח רק את החלק שיכול להיות בקשר בהשפעה ובקבלה יחד, זה נקרא שהוא עושה "ברית מילה".
כלומר, האדם עולה למדרגה הבאה, לא בכל הרצון שלו אלא רק בחלק ממנו. כל יתר הרצונות שבהם הוא אינו מסוגל לעבוד, הם כ"עורלה", אלה רצונות שרק בגמר התיקון הוא יוכל לקבל ולתקן אותם. בינתיים, הם נחשבים עבורו כ"עפר" והוא אינו משתמש בהם.
לכן דווקא מרגע זה והלאה הוא נקרא "אברהם". יש בו חיבור בין ה' תתאה וה' הראשונה, בין בינה ומלכות, ובכך הוא נעשה '"אבי האומה". אבי האומה הוא היסוד הראשון של המלכות המיתקנת בבינה, הרצון לקבל שמקבל את תכונת ההשפעה, ושניהם יחד מתחילים לעבוד ביניהם. לכן החיבור הזה נקרא תיקון ה"מילה", לפני כן יש ודאי ברור עם אילו רצונות להתקדם ועם אילו לא. לכן מצד אחד זה נקרא "ברית מילה", ומצד אחר הוא חותך חלק מהרצונות שלו, מתוך ליבו. "לב" האדם נקרא הרצונות שלו, ואיתם הוא מתקדם.
זה היסוד הראשון שממנו והלאה, בכל המדרגות, האדם יצטרך תמיד לברר את הרצונות בכללות, ולאחר מכן את הרצונות שצריכים לעשות חתך ביניהם, ותמיד להפריד בין הרצונות השייכים לעורלה ובין הרצונות שאיתם אפשר להשתמש ולהתקדם הלאה, וכך להתקדם ממדרגה למדרגה.
מדוע ברית המילה היא דווקא באיבר המין?
בין שני פרצופים רוחניים יכולים להתקיים שני סוגי קשר: זיווג רוחני וזיווג גופני. הזיווג הרוחני הוא זיווג בדרגת "רוח", הנקרא "זיווג פה אל פה", זיווג בכלים דהשפעה, והזיווג הגופני נקרא זיווג ב"יסודות", בכלים דלקבל על מנת להשפיע, במקום שבו הפרצוף העליון מוסר אור לפרצוף התחתון, ונעשה קשר בין הפרצופים.
ביסוד של פרצוף "זעיר אנפין" נמצאת המלכות, שמקבלת ממנו. זעיר אנפין יכול למסור למלכות רק את מה שיש בו מלמעלה ועד היסוד, ולא למטה מזה. למטה יש בו רצונות שהוא איננו יכול לתקן, לכן עליו לחתוך את הרצונות שלמטה מהיסוד, והוא משתמש רק ברצונות מהכתר שלו ועד היסוד, משם הוא מוסר את האור למלכות, ולא אחרת.
בכל פעולה ופעולה כל אחד ואחד, חייב לעשות את הברור, ולחתוך את העורלה שנמצאת למטה מהיסוד, את הרצונות הפסולים לעת עתה להתקדמות הרוחנית. בעתיד הוא ישתמש בהם, אבל לעת עתה הוא אינו יכול להשתמש בהם, לכן הוא חותך אותם משימוש, ומשתמש רק ברצונות הנותרים, שהם גלגלתא ועיניים ואח"פ, אולם זה לא האח"פ האמיתי אלא מה שנקרא "אח"פ דעליה". אנו לומדים רבות על התיקונים האלה בספר תלמוד עשר הספירות של בעל הסולם.
לכן, בדרך הרוחנית אין ברירה, כל אחד ואחד חייב לעשות לעצמו "ברית מילה". כי ברית מילה היא הקשר, זה מקום החיבור בין הפרצופים, אחרת האדם אינו יכול להתקשר לפרצוף התחתון.
ברית מילה זה המקום ממנו יוצא "אור חכמה". המקום שממנו אנו מולידים את הפרצופים הבאים. המקום הזה נמצא אצלנו בסוף הגוף כי אור חכמה יוצא בסוף הפרצוף, שמתחיל בכתר, חכמה, בינה, חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד, ולמטה מיסוד נמצאת מלכות. ביסוד יש תיקון מיוחד, במידה שיכולים או לא יכולים להשתמש בו. במלכות עצמה אי אפשר להשתמש, האור העליון לא יכול להגיע למלכות ולתקן אותה.
האור העליון מגיע רק עד היסוד, לכן רק עד לשם האדם יכול להשתמש ברצונות שלו, באותו מקום שהאור מופיע ונותן לו אפשרות לכוון את הרצונות בכוונה על מנת להשפיע. במלכות האור לא נותן לו אפשרות לקבל בכוונה על מנת להשפיע, לכן הוא אינו יכול להשתמש בה. אז האדם עושה את ה"חתך", "מילה", "פריעה" ו"אטיפת דמא", כל התיקונים האלה, שבהם הוא בטוח משתמש נכון ברצונות הנותרים, ודרכם הוא יכול להתקדם.
תהליך זה, על כל אדם לבצע. האם אישה שמתפתחת מבחינה רוחנית, גם עושה לעצמה ברית מילה?
ודאי. לפי התורה גם שרה אשת אברהם, וגם ציפורה אשת משה ביצעו את ברית מילה. כתוב "אשתו כגופו", כלומר, תהליך ברית המילה מגיע מתוך הרצון לקבל עצמו. כשהרצון לקבל מברר את עצמו, הוא מגיע למצב שהוא פונה לרצון להשפיע, נכלל ברצון להשפיע, ובצורה כזאת עושה את ברית המילה.
אישה שלומדת את חכמת הקבלה ודאי שעושה ברית מילה. הנשמה היא אותה נשמה. האם לאישה מותר להשתמש בכל הרצונות שלה, האם היא קדושה? ודאי שיש לה אותם רצונות כמו לגבר, ולא בכולם מותר להשתמש. עליה לעבור את התיקונים באותה דרך ובאותם שלבים, וגם לעשות בתוכה את התיקונים הנקראים "ברית מילה", כי גם אצלה אלה אותן עשר ספירות בנשמה, הכול אותו דבר.
מה המשמעות הרוחנית של הוספת האות ה' לשמו של אברהם?
אנחנו נמצאים במצב שיש לנו רמה הנקראת "בינה" ורמה הנקראת "מלכות". הקשר ביניהן הוא כזה, שבינה היא "א-לוהים", "השפעה", ומלכות היא הרצון לקבל, "קבלה". גם בינה וגם מלכות הן שתי התכונות העיקריות בטבע, ואנו מתקדמים על ידי שילוב ביניהן, בין הבינה והמלכות.
בצמצום ב', מלכות עולה לבינה, מתקשרת לבינה ועושה צמצום בבינה. לאחר מכן, עקב הצמצום, בינה יורדת למלכות ונותנת תיקון למלכות. הפעולה הזאת, שמלכות עולה לבינה, מתבצעת בעולמות העליונים, בעולם הנקודים, נקודות דס"ג ונקודים. הפעולה שבינה יורדת ונכנסת למלכות, מתבצעת גם בעולם הנקודים, בשבירה, בשבירת הכלים, בשבירת הנשמות, כך שבכל נשמה ונשמה שתי הספירות האלה, שתי התכונות האלה, בינה ומלכות, מחוברות יחד, ועלינו לברר אותן כל פעם.
בכל רצון ורצון יש מלכות ובינה, כך הן מחוברות. לכן כשהאדם מגיע למצב מסוים, ואין זה חשוב איזה מצב זה, אז יש לו רצון, וברצון הזה בטוח יש בינה ויש מלכות. על ידי הפעולות שלו בקבוצה, בלימוד, בהפצה, הוא מעורר את האור המקיף המחזיר למוטב, המשפיע אליו ומברר, והאדם קובע, "עד פה אני מגיע, ולמטה מזה אני לא מגיע". כשהאור מברר לו את הדברים, הוא יודע את המקום שבו עליו לעשות את החתך, כלומר לעשות ברית מילה.
אם אדם רוצה לעשות ברית עם ההשפעה, עם הבורא, עם הא-לוהים, הוא משתמש רק ברצונות עד היסוד, ולא ברצונות שלמטה ממנו. לכן, האדם חותך את הרצונות שאיתם הוא יכול להיות דבוק לא-לוהים, מהרצונות שבהם אני לא מסוגל להיות דבוק לא-לוהים.
זו פעולה לא פשוטה, פעולה קשה מאוד, אדם צריך את האור, שיחתוך לו את הקשר בין הרצונות. זה לא פשוט כי יש תרי"ג רצונות, 613 , ובכל רצון ורצון מתוך 613 הרצונות על האדם לבדוק, איפה בדיוק החתך, כמה הוא יכול להשתמש בכל רצון, וכמה לא. בפרצוף של הנשמה, בכל רמה, בכל מדרגה, יש תמיד תרי"ג רצונות, ומקום החתך משתנה כל הזמן.
לכן בכל מדרגה, בכל פעולה, האדם קודם כל מבצע את החלטה הזאת, הוא מברר טוב מרע, מותר מאסור, כשר ולא כשר. כל אלה הם החוקים הרוחניים. מעל החתך זה רצון הנקרא "כשר" ומתחתיו "בלתי כשר". כך האדם מתקדם, על ידי זה שהוא חותך את הרצונות. כל החוקים, כל חוקי הכשרות למיניהם, כולם נמצאים בכל ההבחנות הללו, בדומם, בצומח, בחי ובאדם, בכל דבר.
כל החוקים בתורה עוסקים רק בהבדלה בין הרצונות שאדם אינו יכול להשתמש שאינם "כשרים", הנמצאים למטה, לבין הרצונות ה"כשרים", שאיתם הוא יכול להשתמש והם נמצאים למעלה.
כדי לעשות ברצונות פעולה בכוונה על מנת להשפיע, יש פעולות רוחניות שונות כמו קידוש, ג' שנות עורלה, אלה המנהגים בעולם שלנו. כולם שייכים לאופן שבו האדם מעלה את הרצונות הכשרים לכוונה על מנת להשפיע. האדם מעלה מהם "אור חוזר", כלומר משתמש נכון ברצונות המותרים, אולם תמיד חייב להיות קודם חתך באמצע, "ברית המילה".
כשעושים שימוש בדברים הכשרים, כל התוספות על הרצונות זו כבר עבודה עם כל הרצונות שלמעלה מהחתך, כך האדם נדבק לפרצוף עליון יותר, למדרגה עליונה יותר. את כל הרצונות שנמצאים למטה מהחתך, עם העורלה שלא חשובה עד גמר התיקון, האדם זורק לעפר. בגמר התיקון הוא דווקא משתמש בכל הרצונות האלה, הם כולם יבואו לתיקון, אז יהיה לו כוח לתקן אותם, בינתיים הוא איננו מסוגל לתקנם.
בעולמנו, ההורים מזמינים מוהל לתינוק בן שמונה ימים שאינו מבין דבר בחיים ועורכים לו ברית. בעולם הרוחני, האדם עושה לעצמו את הברית. האם גם בעולם הרוחני יש אבא ואימא? כיצד זה מתבצע?
האדם מוסר את עצמו לאבא ואימא עילאין. יש אבא ואימא עילאין, מתחת להם זעיר אנפין, ולאחר מכן מלכות, מתחת למלכות יש לנו נשמות. הנשמות עולות למלכות, מלכות מחברת אותן לזעיר אנפין, שניהם עולים לאבא ואימא, אבא ואימא מעבירים את האור למטה, והאור הזה עושה את ה"ברית". ההשתתפות בזה היא כמו אצל התינוק בעולם הזה, שכביכול מוסר את עצמו לאבא ואימא, שיעשו לו את התיקון.
כך גם בעולם הרוחני, עלינו למסור את עצמנו לאבא ואימא עילאין. אבא נותן את אור החכמה, אימא את אור החסדים, שניהם מבררים את הכלים, אילו כלים מוכשרים ואילו בינתיים לא, ומבדילים ביניהם. כך מרגע זה והלאה כבר יש לנו חיבור נכון בנשמה, בין תכונות הבינה ותכונות המלכות, ואנו יכולים להיכנס לארץ ישראל, לרצון "ישר-אל".
הפרשה מדברת על "לך לך" מדרגה לדרגה, ממצב למצב. אנו רואים זאת החל מהיציאה מבבל ועד הכניסה לארץ כנען, לאחר מכן בברורים של אברהם עם כל אנשי המקום, בברורים שלו עם לוט, ועד שהוא מגיע לברור עם הגר וישמעאל ולאחר מכן עם עצמו, עם התיקון שלו, ועם יצחק. כל הדברים האלה הם הברורים שאדם עושה בתוך עצמו וכך מתקדם, כך הוא קובע את ההליכה הנכונה לעבר מטרת החיים שלו.
5 "האוהב את אשתו כגופו והמכבדה יותר מגופו עליו הכתוב אומר "וידעת כי שלום אהלך"". יבמות סב, ע"א.
7 "מכנה הכתוב לנחש בשם לוט, כי לוט, קללה בארמית". זוהר לעם, לך לך, 42 .
"מחזה שדי - מחזה סתם"
"כיוון שנימול אברהם, יצא מקליפת העורלה, ונכנס בברית הקדוש, ונתעטר בעטרה הקדושה, ונכנס בברית שהעולם עומד עליו, ואז התקיים העולם בזכותו.
משום שכתוב, אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי. הרי שבזכות
ברית המילה מתקיים העולם. וכתוב, אלה תולדות השמים והארץ בהִבָּרְאָם, שהוא אותיות בה' בראם. וכן באברהם, להורות שבשביל אברהם נברא העולם. והכול בסוד אחד, בעניין אחד עם קיום ברית המילה".
זוהר לעם, לך לך, 343