top of page

פרשת "בחוקותיי"

(ויקרא כ"ו, ג' – כ"ז, ל"ד)

 

 

פרשת "בחוקותיי"

"שֶׁבע על חטאותיכם"

"ונתתי שלום בארץ"

 

פרשת "בחוקותיי" מדברת על אהבת הבורא לעם ישראל, על שלום ושכר ועונש. הפרשה פותחת בהבטחה, "אם בחוקותיי תלכו, את מצוותיי תשמרו ועשיתם אותם", 1 אם תעשו כך, תבואו על שכרכם, ואם לא, תיענשו.
בדרך כלל השכר בתורה הוא "ארץ ישראל", והעונש הוא "גלות". גם כשמגיעים לארץ ישראל, מתחילים לעשות בעיות ושוב חוזרים לגלות. מהם המעברים האלה מארץ ישראל לגלות?

הפרשה מדברת על אהבת הקדוש ברוך הוא לישראל, וכן על שכר ועונש, על מקל או גזר. בעולם הזה, "אהבה" זו אהבת אם לילד. היא נותנת לו הכול, גם כשהוא משגע אותה היא אוהבת אותו ומראה לו זאת. מובן שבאהבה אין תנאים, אולם האמת היא שאין זה נכון לפעול כך, מכיוון שאהבה כזו קרובה יותר לשנאה. אז אילו תנאים צריכים להיות באהבה?
אם איננו מציבים לילדים תנאים מההתחלה, איננו מחנכים אותם להגיע להישגים גדולים, להיות בני אדם אמיתיים. כי העולם בנוי משני כוחות, כוח הרע וכוח הטוב, כוח קבלה וכוח השפעה. כשאנחנו נולדים לעולם הזה, אנו נכללים משני הכוחות האלה. החינוך הנכון צריך לעזור לנו לרכוש את שני הכוחות האלה, כמו שתי מושכות, לעזור לנו ללמוד כיצד לנהל את עצמנו על ידי שני הכוחות הנמצאים בנו.
מטבעו האדם נתון תחת כוח הרע, האגו, ורוצה הכול לעצמו. לדוגמה לכל ילד יש אימא שמגנה עליו כל הזמן, ובאהבה הטבעית שלה מוכנה לתת לו הכול. כך הוא מתרגל להשתמש רק בכוח ה"שמאל", כוח הקבלה. הוא מתרגל לקבל מאימא הכול, וכשדורשים ממנו משהו, הוא מתחמק. לאחר מכן הילד הולך לבית הספר, שם כבר לא מחבקים אותו כל היום. לאחר מכן הוא יוצא לחיים. אנו רואים שאנשים מגיעים לחיים לא כל כך מוכנים, במקרים רבים הם מתנהגים כמו שהתנהגו עם אימא שלהם, הם אינם יודעים כיצד להשתמש נכון בכוחות הטבע. התורה מלמדת אותנו מהו יחס אמיתי של אהבה, דרך אהבת הבורא אלינו, ומתוך זה כיצד עלינו להתנהג. הבורא מתייחס אלינו באהבה, אולם מנהל אותנו בשני כוחות, כוח הרצון לקבל וכוח הרצון להשפיע. שני הכוחות האלה יורדים ונכנסים באדם (ראו שרטוט מס' 1).


בחוקותיי
תוכן
מקורות

האדם כלול משני כוחות. לכוח הראשון אפשר לקרוא "בראתי יצר הרע", זהו כוח היצר הרע, ואם הוא רוצה, הוא מקבל את הכוח השני, את כוח האור, "אור מקיף" או "תורה תבלין" או "תורה". ועם שני הכוחות האלה אנו לומדים כיצד להתנהג.
אם ננהג נכון בשני הכוחות האלה, אז למרות שיצר הרע, האגו גדל בנו בהתמדה, נרצה בהתאם לקבל את כוח התיקון, את הכוח הטוב הנקרא "תורה", ועל ידו נתקן את עצמנו (ראו שרטוט מס' 1).
אם האדם מצליח לתקן את עצמו, זה נקרא "בחוקותיי תלכו",
2 אז הוא עולה ממדרגה למדרגה. כל פעם היצר הרע גדול יותר, והוא כל פעם עולה מעליו בכך שדורש את כוח התיקון, כוח תורה גדול יותר. עד שהוא באמת עולה מלמטה למעלה ב"קו האמצעי", מדרגה לדרגה. בכל דרגה שהאדם עולה, הוא מתקרב להידמות לבורא, עד שהוא מגיע לדרגת "שובה ישראל עד ה' א-להיך", 3 זו הדרגה האחרונה הנקראת "גמר התיקון".
האדם משתמש בשני הכוחות שהבורא נתן לו, שהוא עיצב בו. מצד אחד הרצון לקבל, האגו, כל הרצונות שקופצים בו וממש "מפוצצים" לו את המוח והלב, ומצד שני כוח ההשפעה שהוא מקבל ממנו, כוח האור. כך שקיימים שני כוחות, כוח הבורא שהוא האור, וכוח הנברא שהוא האגו (ראו שרטוט מס' 1).


היכן אנו רואים את השכר ואת העונש?
השכר הוא בכך שהאדם מעלה את עצמו למדרגה הראשונה, שהגיע לאיזו השתוות צורה עם הבורא, בכך הוא דומה במשהו לבורא. מרגע זה ואילך הוא נקרא "אדם" (ראו שרטוט מס' 1).
בהתחלה הוא עדיין לא נקרא אדם, אלא רק "טיפת זרע" רוחנית הנמצאת בו והוא הולך לפתח אותה. כשהוא עולה לדרגה הראשונה הוא כבר נקרא "אדם". כך אנו עולים 125 מדרגות שבהן אנחנו פוסעים לעבר המטרה שלנו, הייעוד שלנו.


מהו העונש?
העונש שלנו, אם לא נעלה את עצמנו למדרגה הראשונה, על ידי כוח הרע שהבורא נתן לנו, שאותו אנו מרגישים בפנים, אז כוח הרע ממש חודר בנו, הוא ממש מגיע ונכנס בנו, ואנו מרגישים את עצמנו אכזריים (ראו שרטוט מס' 1). בהתפתחות האגואיסטית הזו, האדם מפתח את הטכנולוגיה ואת החברה האנושית, ורוצה "לכופף" את כל העולם לטובתו. זהו כוח האגו שמגיע אליו. והוא אינו יכול לעשות כלום, כל רגע ורגע מתעורר וגדל בו כוח הרצון לקבל, הרצון "לבלוע" את הכול.
כשהאדם מקבל את הכוח השני הנקרא "תורה תבלין", הוא מקבל אותו כניצוץ קטן. הוא מתחיל להרגיש שהוא יכול לעשות משהו עם חייו, שהוא יכול להתעלות מעל החיים האלה, ורוצה להרגיש משהו גבוה יותר. כלומר, מהניצוץ שמגיע מהבורא, יש לו איזו הרגשה שהוא רוצה להגיע לשורש. השורש שלו נמצא בגמר התיקון.
אנשים שמתחילים לגלות את המשיכה הזו, את ההשתוקקות לשורש, מרגישים שהם נמשכים לזה, שמישהו כביכול קורא להם לשם, וזה הסימן שהם מקבלים את שני הכוחות. רק כשיש לאדם שני כוחות, אפשר לומר שהוא "אדם" והוא יכול להשתמש בתורה כדי לשפר את עצמו.
כתוב "בראתי יצר הרע", מצד אחד יש לו כבר יצר רע, ומצד שני "בראתי לו תורה תבלין", יש לו כבר את הכוח הטוב. אז "המאור שבה" מגיע, האור המקיף, ו"מחזירו למוטב", כלומר, בהדרגה האדם מתחיל לעלות לשורש, כבר יש לו דחף לעלות.
בדרגה הראשונה שאליה הוא עולה, הוא מתחיל להרגיש את העולם הבא והוא כבר נקרא "בן" כלפי הבורא, "בן העולם הבא", הוא נמצא בדרך הנקראת "חזרה בתשובה". תשובה משום שהוא נמצא בתחילה במצב הפוך מהבורא, זה נקרא "ה' תתאה", והוא מגיע ל-ו', "תשוב ה' לגבי ו'".
4 שכל כוח הקבלה יהפוך לכוח ההשפעה.
אם מצד אחד האדם קיבל יצר רע, ומצד אחר הוא קיבל נקודה שבלב, כלומר, הזדמנות להתחיל לתקן את היצר הרע ולעלות לדרגה הראשונה, אם האדם משתמש בכוחות האלה נכון, זה נקרא "אם בחֻקֹתי תלכו, ואת מצוֹתַי תשמרו".
5 אם נשתמש נכון בכוחות האלה כדי לייצב את עצמנו נכון כלפי בורא, שנהיה בהשפעה כמוהו, אז נגיע לשכר. השכר הוא שהאדם מתקדם ומגיע לדרגה הראשונה כלפי הבורא. הוא משיג שלמות, נצחיות, את כל מה שיש בדרגה הזאת.


אם האדם היה רע, אז עליו לעבור להיות טוב. מדוע הוא עובר לאמצע?
כי את שני הכוחות האלה, גם הרע, צד שמאל, וגם הטוב, צד ימין, אנו מקבלים מלמעלה, והאדם יכול להשתמש בהם מתוך הבחירה החופשית שלו. הוא נמצא באמצע בין שני הכוחות, בצד אחד כוח הרע, ובצד שני כוח הטוב, והאדם מכריע לרע או לטוב. אם הוא משתמש בשני הכוחות נכון, לוקח מהרע, וכמה שהוא יכול לוקח מהטוב, אז הוא עולה למעלה. הוא בונה משני הכוחות האלה את דמות הבורא בו (ראו שרטוט מס' 1).
"לשמור את התורה" הכוונה להתאים את כל האור על הרע, ושהרע יהפוך להיות טוב. ניתן לעשות זאת רק באמצע, כי האדם אינו מבטל את היצר הרע שלו, הוא רק הופך אותו לטוב, היצר נשאר. לכן כשהוא נמצא בדרגה מספר אחת או בכל יתר הדרגות, הוא לוקח את היצר ואת כוח התורה, ואז במקום יצר רע, יש לו בקו האמצעי יצר טוב.


כשאנו אומרים "עונש", האם אנו מדברים על משהו שעלינו להשתמש בו, או על תוצאה מהתנהגות רעה?
"שכר" נקרא שהאדם מגיע לדרגה הראשונה. "עונש" נקרא כשהוא נשאר בדרגה ההתחלתית שלו. העונש הוא שהאדם נמצא בדרגה ההתחלתית למרות שקיבל את היצר הרע כדי לתקן אותו ולהיות בדרגה גבוהה יותר (ראו שרטוט מס' 1). כלומר, האדם נשאר עם היצר הרע שלו בחושך. הוא לא משתמש באור שמגיע אליו מצד התורה. הוא אינו משתמש בתורה, בכוח שיכול להחזיר אותו למוטב, ואז הוא נמצא במצב שהוא "אוכל" את יצר הרע שלו, ובמקום השכר שהיה צריך לקבל בדרגה הראשונה, כנגדו הוא מרגיש את עצמו גרוע, כאילו קיבל את דרגה מספר אחת אבל בהפכיות.


האדם יכול לטפס ולטפס בלי לקבל שום עונש?
לכאורה כן, אבל צריך להבין ש"אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא".


אם כך, האם לא מחויב להיות עונש?
לא, תלוי מה אנו מחשיבים כעונש ומה כשכר. נניח שהאדם עלה לדרגה מספר אחת, בדרגה זו הוא מקבל יצר רע גדול יותר, הרבה יותר גבוה מהיצר שהיה לו, ובזמן שהוא מקבל אותו, הוא מרגיש שממש נכשל, שנפל, ושוב הוא רע יותר ממה שהיה קודם. זה מה שקורה לאלה שמתקדמים נכון. אז הוא פונה שוב לאור, לתורה, ולוקח משם "תורה תבלין", כדי שתיתן לו כוח לעלות לדרגה מספר שתיים.
אנו תמיד מרגישים דבר והיפוכו. בכל דרגה מרגישים קודם את הרע שמתגלה, לאחר מכן אנחנו מבינים שהוא מגיע כדי שנתקן אותו, וזו "הכרת הרע", ואז אנחנו זקוקים למאור המחזיר למוטב, מתקנים את הרע ועולים למעלה. שוב הרע מתגלה, אנו משתמשים בטוב, במאור, ועולים יותר למעלה. כך כל פעם מחדש. בדרך אנחנו אמנם מרגישים רע, אולם רק כגילוי הרע שאותו עלינו לתקן, וזה לא עונש.
נניח שאדם עלה למדרגה השלישית ומהמדרגה הזו עליו לעלות למדרגה הרביעית ולא עלה, אז במקום לקבל את האור שבמדרגה הרביעית, הוא מקבל את האור למצב הקודם שבו הוא נשאר כ"חושך". כמו ילד שנשאר כיתה והוא מרגיש שהוא לא מוצלח יחסית לכל החברים שעלו כיתה.


האם העונש הוא בעצם חוסר התקדמות?
נכון, זהו עונש שהאדם בעצמו עושה, הוא בונה לעצמו את השכר או את העונש. והבורא, האור, תמיד נמצא מוכן לשימושו, לרשותו.


כיצד להבין את העונש שעליו כתוב, "והפקדתי עליכם בֶּהָלָה את השחפת ואת הקדחת"?
הבורא מזהיר אותנו מהעונשים המחכים לנו, מהגילוויים של האגו שלנו, מפיגור בהתפתחות, כדי שנדע לזהות אותם ולתקנם.

 

מדוע הבורא צריך להזהיר את בני ישראל שבאו מהמדבר אחרי ארבעים שנה, "אם תקשיבו, אז ירד גשם ויהיו לכם פירות, ותוכלו להתקיים, ואם לא, תיענשו קשות". ולמה העונש לא פרופורציוני?
כשמלמדים ילד, בונים לו את כל התנאים כדי שיתקדם, נותנים לו את כל הידע על המערכת שבה עליו להשתפר. ומלמדים אותו לאחר מכן על החיים, "אם תתקדם, יהיה לך טוב, אם לא תתקדם, לא תרוויח, ויהיה לך רע".
בתורה אין עונשים כמו בעולם שלנו, "אם לא תעשה מה שאני רוצה, אז תקבל מכות", אלא העונש הוא חוסר התקדמות מצד האדם, שיכול להתקדם ולא התקדם, ואז יצר לעצמו מצב כזה שהוא העונש, ולא שמישהו בא ומעניש אותו.
המכות מובנות בתוך המערכת, ואם האדם לא מבצע את מה שצריך, הוא בונה את העונש, כמו שהוא בונה את השכר. גם השכר וגם העונש בידיים שלנו.


הבלבול נובע מכך שבפרשה הזו הבורא אומר "אם תלכו בחוקותיי, אני אתן לכם את הגשם בעתו, ואם לא, אני אביא עליכם מחלות." אם כך, יש מי שנותן שכר ומי שמעניש?
מדובר על הכוח הכללי שמחזיק את העולם, הטבע, שנמצא במערכת שירדה מלמעלה. כל 125 המדרגות, שהם חמישה עולמות ומדרגות, שמסננים מלמעלה למטה את הרע ואת הטוב. הם תמיד נותנים לאדם את הדברים במינון הנכון, כדי שיהיה כמו בנדנדה, ושסוף סוף יגלה נכון את כל מה שיש לו, יבחין ויחליט מה לעשות. בו תלוי מה שיעשה, בו תלוי מה שיקבל.
לאחר שעשה פעולה, אין מהבורא איזו פעולה מיוחדת הנקראת "עונש". גם אין פעולה מיוחדת הנקראת "שכר". אלא, אם האדם הצליח לתקן את עצמו, אז מה שמתגלה בו זה ה"שכר" שלו, ומה שלא התגלה לו, נקרא ה"עונש" שלו. הבורא הוא "טוב ומיטיב" קבוע, הוא אינו משתנה.


מדוע בכל הרגשה רעה, בכל פעם שקורה משהו לא מוצלח, אדם אומר לעצמו "למה העונש הזה מגיע לי?"
הבעיה שלנו היא שאנו חושבים שהכוח העליון, הבורא, משתנה. אולם אם אומרים "הוא טוב ומיטיב לרעים ולטובים", "הוא אחד ואין מלבדו" ואומרים שהוא אבסולוטי, רק טוב, אז איך יכול להיות שישתנה במשהו או כלפי מישהו?
אין שינוי, "כי אני ה-ו-י-ה לא שיניתי",
6 "אור עליון נמצא במנוחה מוחלטת". 7 יש על כך פסוקים רבים המסבירים עד כמה הבורא הוא מוחלט. ואם הוא מוחלט, הוא לא יכול להשתנות. "להשתנות" זאת אומרת שפעם הוא יותר טוב ופעם פחות טוב. איך זה יכול להיות?
אנו נמצאים בשדה כללי של אור, של הבורא, של כוח ההשפעה, וככל שאנו מוכנים, לפי ההתפתחות שלנו, לאמץ את הכוחות האלה, ככל שאנו יכולים להתקרב אליו לפי המוכנות הפנימית שלנו בכך שמשקיעים כוחות, בהתאם לכך השכר שלנו. אם למרות שקיבלנו את ההזמנה, איננו מסוגלים לתקן את היצר הרע, לא מצליחים, לא רוצים, מתרשלים בביצוע, אז מגיעים לחוסר הצלחה. וזה העונש.


כתוב "ואם לא תשמעו לי, ולא תעשו את כל המצוות האלה", האם בכל זאת יש פה משהו קונקרטי?
"לא תשמעו" הכוונה, לא תקיימו את כל המערכת הזאת בהדרגה, דרגה אחר דרגה, ואת כל המצוות האלה. "המצוות האלה" הכוונה שיש נשמה ויש בה חמש דרגות, שורש, א', ב', ג' וד'. אלה הן דרגות האגו שלנו, מהקטן לגדול, אפס, אחת, שתיים, שלוש וארבע. ארבע דרגות אגו (ראו שרטוט מס' 2).

עלינו להתאים את עצמנו כל פעם לאור. אנו נמצאים במצב שנקרא "העולם הזה", שהוא בכלל למטה מהשימוש בכל המערכת הזו והמצוות האלה. כשאנו מתחילים להיתקן, אנו מתחילים להרגיש שיש לנו כל מיני נטיות, כל מיני רצונות, בכל אחד ואחד. רצונות ונטיות מאפס ועד 613 , תרי"ג רצונות. וכל הרצונות האלה מכוונים לדבר אחד, לאהבה, לאהבת הזולת בלבד (ראו שרטוט מס' 2).


האם הרצונות האלה הם לא אגואיסטים?
אלה רצונות אגואיסטים בעולם הזה. כשאנו מתחילים להשתמש בהם נכון, כדי לתקן את עצמנו, כדי לתקן את הנשמה שלנו, אז אומרים לנו "ואהבת לרעך כמוך, זה כלל גדול בתורה". כשהאדם רוצה לתקן את הנשמה שלו, ורוצה להגיע לעולם הבא שלו, הוא רוצה לגלות את הבורא, הוא מרגיש דחף פנימי, אז הוא מגיע לקבוצה. בקבוצה הוא מתחיל לגלות את תרי"ג הרצונות האלה שקודם בכלל לא פעלו אצלו, הוא לא הרגיש אותם.
ברמת העולם הזה היה לו אוכל, מין, משפחה, כסף, כבוד, שליטה ומושכלות. כל זה נקרא "רצון דעולם הזה", רצונות של העולם הזה (ראו שרטוט מס' 2). לאחר שמתעוררת באדם הנקודה שבלב, והוא רוצה להשיג משהו מהחיים הרוחניים שלו, מתוך השאלה "מה הטעם בחיים, בשביל מה אני חי?" אז הוא מגיע למצב שמביאים אותו למקום שלומדים בו כיצד לעשות זאת. המימוש הוא בקבוצה, המימוש כבר מתחיל להיות בתורה. תורה המכוונת אותו להגיע לאהבת הזולת. כתוב, "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין, כי המאור שבה מחזירו למוטב". מממשים זאת ב"ואהבת לרעך כמוך, זה כלל גדול בתורה".
כלומר, מביאים את האדם למקום שבו הוא יכול להתאמן באהבת הזולת. אז כל תרי"ג הרצונות שהוא מגלה, הוא מגלה בינו לבין הקבוצה. יוצא שאותו קו שממנו הוא מתחיל, זה ה"אני", והוא מגלה את כל תרי"ג הרצונות שבו. 


היכן הקבוצה כאן?
הקבוצה היא כל יתר המדרגות. האדם מתחבר עם הקבוצה באגו שלו, בעביות שורש, א', ב', ג' וד'. האגו שלו זה הקבוצה, האגו שלו זה היחס אליהם. הוא דוחה את עצמו מהם, הוא לא רוצה להתחבר איתם, הוא מרגיש שאינו מסוגל להתחבר איתם. כאשר הוא מתגבר על עצמו, ובכל זאת מתאמץ להתקשר איתם, הוא מזמין את המאור המחזיר למוטב הנקרא "אור מקיף", שייתן לו יכולת, רצון, להתחבר איתם, להיכנס לתוך הרצונות שלהם, כך הוא רוכש את הכלי של הנשמה.
יש את ה"אני" ויש את הקבוצה או האנושות כולה, והקבוצה בעצם היא הנשמה שלו (ראו שרטוט מס' 3).

כל העולם הוא האגו של האדם, ובכלל הכול זה ה"אני", מלבד ה"אני" אין כלום.
 

אם כך, אז עם מי האדם מתווכח?
עם עצמו וכולם נמצאים בתוכו. כל הרצונות שלנו נמצאים בזולת. אם כך, האדם צריך לקבל הזנה, את כוח האור שייתן לו יכולת להתקשר עם כולם וייתן לו יכולת להשפיע להם, ואז הכול הופך להיות לכלי הנשמה שלו. ככל שהאדם מתחבר לזולת, ככל שהוא משפיע לכולם, כך הוא ממלא את הכלי שלו ומרגיש את המציאות הרוחנית, מרגיש את הנשמה שלו.


האם זהו השכר?
כן, זה שכר גדול מאוד.

 

יש אִמרה של חז"ל, "שכר בהאי עלמא ליכא", 8 שכר בעולם הזה אין.
בעולם הזה באמת אין שכר. אם נעלה למעלה מהדרגה הראשונה למעלה מהעולם הזה, לעולם הנקרא "עולם הבא", שם נרגיש שכר.


הפרשה מעמידה את הדברים בצורה שבה אם האדם הולך בטוב, אז הוא מקבל שכר, ואם לאו הוא מקבל רע. זה מצב שלא משאיר לנו ברירה, ומכניס פה מקום לפעולה ולעבודה על מנת לקבל שכר.
כמו שזה כתוב, אכן לא נשארת לאדם בחירה חופשית. הרי הוא איננו רוצה לקבל מכות, לכן אין לו ברירה. גם אם לא ירצה לעבוד כמה פעמים, יקבל מכות כמה פעמים, ולאחר מכן יצטרך כבר לעשות משהו.
הבחירה החופשית היא בכלל לא אם להתקדם או לא להתקדם. האדם בטוח יתקדם, ועוד איך יתקדם. האדם הוא בסך הכול יצור קטן ורגיש, שבאמצעות כאב אפשר לעשות איתנו כל מה שרוצים, זה ברור. הכוח שפועל עלינו, על הרצון לקבל שלנו, יכול לעשות איתנו הכול, בגלל שכל החומר שלנו הוא רצון ליהנות. אבל לא מדובר על מצב שמחייבים את האדם, אלא אומרים לו: יש לפניך שתי דרכים להגיע לגמר התיקון, דרך ייסורים או דרך התורה, דרך האור. 
כך או כך הוא יגיע לגמר תיקון עד סוף 6000 שנה. או שיוכל לעשות זאת לפני כן, אם ישתמש נכון בכוחות שנותנים לו. כמו שאנו רואים, כל האנושות נמצאת לפני החלטה, ללכת לתיקון בדרך טובה, או ללכת לתיקון על ידי משברים בלתי פוסקים. לא אומרים, "אם אתה לא רוצה, תעזוב את הדרך, ואז עוזבים אותך" (ראו שרטוט מס' 4).

לכן, אין ספק באשר למטרה או להגעתנו אליה. הספק הוא באיזו דרך נבחר ללכת. כאמור אנו יכולים להתקדם או על ידי ייסורים או על ידי התורה. רק הבחירה הזאת בידינו.


אם האדם היה מרגיש ייסורים, ברור שהיה בוחר בדרך אחרת, אבל אין לאנשים באמת את התחושה שהם יודעים באיזו דרך ללכת.
כי הם עדיין לא הגיעו לנקודת הבחירה.

 

אדם הנמצא בבחירה לא חש עונש? אין לו את המרכיב של העונש?
התורה נקראת "דרך ההשפעה", דרך האהבה. אדם הנמצא בבחירה, נמצא כל הזמן בשאלה, האם הוא הולך בדרך ההשפעה כדי לא לסבול? או שהוא הולך בה בגלל שהוא מעריך את הדרך עצמה? והאם הוא מעריך את הדרך עצמה מפני שטוב לו, כי הוא מרגיש בה טוב, או שאפילו אם היה מרגיש רע בכל זאת היה בוחר בדרך הזאת בגלל שזו דרך של השפעה? כי בדרך זו הוא לא כ"בהמה" המתקדמת על ידי מכות, אלא הוא הולך בגלל שהוא מעריך את המושג עצמו של השפעה ואהבה? וכן הלאה.
יש כאן ברורים פנימיים רבים, עד שהאדם מרגיש חופשי לגמרי מכל החשבונות לעצמו, בין אם יהיו ייסורים ובין אם לאו, הוא מתקדם מפני שהוא רוצה להידמות לכוח העליון.


זה נשמע כמו מצב אחר לגמרי.
זו כבר בחירה ברמה אחרת לגמרי, שבה האדם מנותק מכל החשבונות של העולם הזה, ויש לו את הערכים החדשים בלבד.


האם גם בערכים אלה יש ייסורים?
יש בערכים אלה ייסורי אהבה. ודאי שהרגשת הטוב ורע נמצאת, אבל זה כבר נקרא "ייסורי אהבה".


האם ייסורי אהבה קשים יותר?
בדרך הרוחנית, ככל שאדם עולה גבוה יותר הוא נעשה רגיש יותר, עדין יותר, לכן "יוסיף דעת יוסיף מכאוב". הדברים הקטנים ביותר מתחילים להיות רגישים יותר ויותר, והבחירה היא ממש בדקויות קטנות של הבחנות פנימיות. אדם רגיל אינו מרגיש דברים כאלה.

 


מהי ההצטרפות של "אני ואתה"?
גם בגלות אנו מגיעים להתפתחות מיוחדת, לאחר שהגלות מסתיימת אנו מגיעים לתיקון. יש בנשמה ארבעה חלקים מלבד שורש, א', ב', ג' וד' (ראו שרטוט מס' 5).

"שֶׁבע על חטאותיכם"

"אהבה עליונה של הקב"ה לישראל, בדומה למלך, שהיה לו בן יחיד, והיה חוטא לפני המלך. יום אחד חטא לפני המלך. אמר המלך, כל אלו הימים הכיתי אותך, ולא קיבלת, מכאן ואילך, ראה מה שאעשה לך. אם אגרש אותך מהארץ, ואוציא אותך מהמלכות, אולי יקומו עליך דובים שבשדה, או זאבי השדה, או רוצחים, ויעבירו אותך מהעולם. מה אעשה? אלא אני ואתה נצא מהארץ.
אני ואתם נצא מהארץ, שנלך בגלות. כך אמר הקב"ה לישראל, מה אעשה לכם, הרי הכיתי אתכם ולא הטיתם אוזניכם. הרי הבאתי עליכם בעלי מלחמה ומלאכי חבלה להכות אתכם, ולא שמעתם. אם אוציא אתכם מהארץ לבדכם, אני מפחד עליכם מכמה דובים ומכמה זאבים, שיקומו עליכם ויעבירו אתכם מהעולם. אבל מה אעשה לכם? אלא אני ואתם נצא מהארץ ונלך בגלות. כמ"ש, וייסרתי אתכם, ללכת בגלות. ואם תאמרו שאעזוב אתכם, אף אני, עימכם".

 

זוהר לעם, בחוקותיי, 49-50

"שֶׁבע על חטאותיכם"

עברנו כבר שלוש גלויות, בכל שלב צריכות להיות גלות וגאולה. כעת אנחנו נמצאים אחרי הגלות האחרונה, גלות ג', עברנו כבר חלק מגלות ד', הגלות האחרונה, ואנו נכנסים לגאולה.
נשאר הקטע האחרון, התיקון הסופי, לכן זו נקראת "הגאולה השלמה", כי אין אחריה מדרגות. כבר היינו בכל הגלויות והגאולות, ממצרים ועד היום, ומה שנשאר לנו זה לעשות מאמץ ולעלות לרוחניות. היום מדובר כבר בכולם, בכל האנושות. לכן זו נקראת "הגאולה השלמה" האחרונה, שבה גם אנחנו וגם כל העולם באים להזדהות עם הבורא.


כתוב, "אלא אני ואתם נצא מהארץ ונלך בגלות. כמו שנאמר, וייסרתי אתכם, ללכת בגלות. ואם תאמרו שאעזוב אתכם, אף אני עימכם" מדוע רוב הזמן התורה מדגישה את המכות דווקא?
התורה מלאה בתיאורים של המכות.

 

מדוע הבורא כל הזמן מזכיר לנו, "ראה מה עשיתי לך, מה אעשה לך"?
הבורא עושה זאת כדי להראות לנו את מערכת החוקים שפועלת בעולם, אם רק היינו מבינים זאת, היינו מבינים את התנהגות הבורא איתנו, עם כל המשברים, המלחמות, השנאה, וכל מה שאנו נכללים בו עכשיו. המשברים הגדולים בחינוך, הדיכאון הכללי, המשבר במשפחה, הסמים והטרור, בעיית האקלים הגדולה, וחוסר אוצרות האדמה שיהיה עוד מעט. האנושות מתחילה להרגיש שהיא נמצאת לפני מהפך גדול מאוד, בלי לדעת מה יכול לקרות.
לכן דווקא כאן עלינו לגלות לעצמנו ולכל העולם את אותה מערכת חוקים, אותה תבנית, טבלת החוקים. העניין הוא לא שכר ועונש, אלא לגלות באיזה שדה אנו נמצאים, ואם נשתמש בחוקים האלה, נוכל לנהל את המציאות.
היום אנו יכולים לגלות על ידי חכמת הקבלה את רשת הכוחות הנמצאת בטבע, ועל ידי הרשת הזאת לנהל את עצמנו, את הטבע, את העולם כולו ואת האנושות. להעלות את כולם, להיות ביחסים שלמים, יפים, באהבה, בהשתתפות, כמו שהעולם הגלובלי שלנו בעצם דורש.
כדי לעשות זאת עלינו לדעת את מערכת החוקים, כמו בכל מערכת. כמו איש מחשבים, שיודע שהעיקר עליו לדעת אילו כוחות פועלים ומתי, ובאיזו התקשרות ביניהם.
כך גם עלינו לדעת את רשת הכוחות, וזה מה שהתורה מלמדת אותנו. רק שהיא מדברת בלשון שבני אדם רגילים יכולים להבין, "אם תעשה כך וכך או אם כך וכך". אולם מאחורי המילים והסיפורים, המקובלים מגלים לנו מערכת שלמה שמאפשרת לנהל את המציאות במקום הבורא.


אם האדם בעצם מנוהל, איך הוא הופך להיות מנהל?
הדבר אפשרי מפני שהאדם מקבל את כל הרשת הזו על עצמו. באהבת הזולת הוא רוכש את כל הכלים האלה ואת כל האורות שנמצאים במערכת, ואז הוא יכול לנהל אותם. זה נקרא שהוא בא "במקום הבורא", הוא נעשה כשותף.

 

אם כך, מה חסר היום לאדם כדי להיות מנהל?
לדעת את הרשת, לגלות אותה לעצמו. להיות בה כ"אדם" שמבין ומרגיש. קודם עליו להיוולד בה, להיכנס בה, לאחר מכן ללמוד אותה, ובהמשך לנהל אותה. 


האם לדעת זה להשיג?
להשיג ממש, להיכנס לתוכה. הכוונה היא שהמערכת הופכת להיות האדם, לכן היא נקראת "הנשמה שלו", זה מה שהוא משיג. רשת הקשר שהאדם משיג בין כל בני האדם, היא הנשמה, שם הוא מגלה את הבורא.


האם האדם משיג זאת על ידי היטמעות בקבוצה?
אין מקום אחר שבו האדם יכול לממש או ללמוד זאת מלבד בקבוצה. לכן כתוב, "מאהבת הבריות לאהבת ה'".
9 אין מקום אחר שמביע לו את החיסרון שאותו הוא קונה, ובו הוא מרגיש את העולם הבא. בתורה מדובר רק על היחסים בין האדם לבין האחרים.


לא כתוב בשום מקום שהכול אלה היחסים בין האדם לבין האחרים.
בחכמת קבלה זה כתוב, כי היה עלינו להמתין כמה אלפי שנים עד שהגענו למצב שבו האגו כבר מותש, מיואש, ואז להיות מוכנים באמת להגיע לקבוצה, וגם לשמוע. נקווה שגם העולם יגיע לכך.


כל זה תחת הכותרת "אהבת הבורא לעם ישראל", איך "ישראל", האדם, מתחבר לאהבה הזאת?
הבורא מגלה לאדם הזדמנות בכל רגע ורגע, ורוצה ללמד אותו להיות כמוהו. אם הוא לא כל כך רוצה, אז מתוך חוסר הרצון שלו האדם מעורר על עצמו ייסורים. לא הבורא עושה זאת, אלא האדם. אם האדם מצליח, הוא מעורר עליו שכר, כלומר סימנים טובים, כוחות טובים, שעל ידם הוא מתקדם. האדם הוא שבוחר, או בטוב או ברע, אולם בכל מקרה הוא מתקדם.
יש כאן שני חוטים, שני מלאכים, מה שנקרא, "בואכם לשלום, מלאכי השלום, מלאכי עליון". כך על ידי שני המלאכים האלה האדם מתקדם ל"שבת", ואז "צאתכם לשלום מלאכי השלום", האדם מסיים את ההתפתחות על ידי שני הכוחות האלה, הטוב והרע, ומגיע ל"שבת", שזה גמר התיקון.


הפרשה גם מדברת על השלום כחלק מהשכר.
השכר זוהי השלמות שאנו משיגים בסוף.


מהו השלום בארץ, המנוחה הזאת?
יש לנו י-ה-ו-ה, ה' האחרונה זו המלכות, שבה נמצאות הנשמות. ו' נקרא "הקדוש ברוך
הוא" או "תורה", תורה שבכתב (ראו שרטוט מס' 6).

"ונתתי שלום בארץ"

"בשעה שישראל נמצאים זכאים לפני הקב"ה, כתוב, ונתתי שלום בארץ. זה הוא
למעלה, שהקב"ה בא להתחבר עם כנסת ישראל. כי שלום, פירושו יסוד. בארץ,
פירושו מלכות."

הזוהר, בחוקותיי, 26

"ונתתי שלום בארץ"

המלכות נקראת "תורה שבעל פה". ו' זה זעיר אנפין, הנקרא "תורה שבכתב". עלינו לאחד ולייחד את שניהם, זו המטרה שלנו וזו העבודה שלנו. ולמעלה מהם זאת כבר המערכת העליונה, מערכת הבורא

bottom of page