top of page

פרשת "תזריע-מצורע"

(תזריע, ויקרא י"ב, א' – י"ג, נ"ט)

(מצורע, ויקרא י"ד, א' – ט"ו, ל"ג)

 

פרשות "תזריע-מצורע"

"אשה מזריעה תחילה, יולדת זכר"

"מילה ועורלה"

"נגע הצרעת"

"נגעי בתים"

"שהוציא לשון הרע"

"שהוציא לשון הרע"

"התעוררות" (ב')

 

 

העולם שלנו מנוהל על ידי כוחות עליונים הנקראים עש"ן, עולם, שנה, נפש וקיום המציאות. החשוב ביותר הוא מושג הזמן, כי ברוחניות הכול נובע מתוך סיבה ומסובב, ובעולם שלנו מורגש בנו שהסיבה והמסובב פועלים לפי הזמנים.
מתוך הזמנים שפועלים על העולם שלנו יש זמנים אסטרונומיים, שהם יום ולילה, לפי סיבוב כדור הארץ סביב עצמו, חודש לפי הירח, ושנה לפי סיבוב כדור הארץ סביב השמש. אולם, יש זמן מיוחד שלא שייך לעולם שלנו: השבוע. הוא מגיע ממש מהרוחניות, השורש שלו הוא שורש רוחני, השורש הוא השבוע דמעשה בראשית, "כי ששת ימים עשה ה' את השמים ואת הארץ, וביום השביעי שבת ויינפש".
1 למעשה הכול מגיע משורש רוחני, ובדרך כלל באמצע יש מין ענף גשמי, אבל כאמור לשבוע אין ענף גשמי בעולם שלנו.
גם לפי הזמנים אנו נמצאים בשינויי ההשפעות מלמעלה, ההשפעה הכללית, עולם, שנה, נפש, שהם יום, חודש ושנה, ומההשפעה הרוחנית יותר הנקראת "שבוע". לכן התורה מחלקת את כל השנה לשבועות. גם חג מתן תורה, שזה היום המיוחד ברוחניות שבו האדם מגיע ליישום התפקיד שלו, נקרא "שבועות", הכול נמדד לפי השבוע. מפני שבהתעוררות הכללית שיש בעולם שלנו, שבוע ימים הוא מצב מיוחד, אז לפי הסדרים האלה, החכמים קבעו את קריאת התורה, כדי שבכל פעם נשתדל להתקשר לחלק אחר בתורה.
יש ודאי את התורה של הפרט, אז לא חשוב באיזה מצב נמצא הכלל, באיזה חלק בשנה, בחודש, או ביום, אלא האדם נמצא בזמן הפרטי שלו, וזו ההשגחה הפרטית שאנו רואים אצל מקובלים רבים שאינם תלוויים בזמן.
כשאנו הקטנים רוצים לעלות אליהם, אין לנו ברירה אלא לפעול בדרך הכלל, בעיקר בעולמנו, בזמננו, שבו אנו מגיעים לתיקון הכללי, הנקרא גם ימות המשיח. בימות המשיח כל האנושות מתעוררת, ואז ההשגחה הכללית וההשגחה הפרטית מצטרפות ומתחברות והופכות להיות כאחת.
לכן הגישה שלנו גם להשגחה הכללית כמו פרשת השבוע, צריכה להיות כאמצעי חשוב מאוד להפצת חכמת הקבלה, מפני שאז הזמן הכללי והזמן הפרטי פועלים כאחד. לכן עלינו להשתדל לקבוע זמנים ללימוד המיוחד גם לפי פרשות השבוע, לפי מה שקבעו המקובלים מדורי דורות וכך למדו ולימדו. אנו משתדלים לכבוד כל פרשה ולכבוד כל שבת ללמוד קצת, כמה שאפשר, מפרשת השבוע לפי ספר הזוהר, ולהוסיף זאת לסדר הלימוד הרגיל.
יש בתורה מספר פרשות שצורפו יחד, והסיבות לכך גבוהות. פרשת "תזריע–מצורע" הן שתי פרשות צמודות. שתי הפרשות האלה עוסקות בנגעים שונים שאנו מגלים בתוך האדם, בתוך הבית, בתוך הסביבה שלו.
אנו מבינים שהכלי שלנו הוא כלי אחד, עשר ספירות, ועקב צמצום ב' ושבירת הכלים, חלק מהכלים האלה, חמישה כלים שהם: כתר, חכמה, בינה, זעיר אנפין ומלכות, האדם מרגיש ככלי פנימי שלו, וזה נקרא "שורש", "נשמה", "גוף", זה מה שהאדם מרגיש כ"אני". מלבד זאת יש לו שני כלים נוספים שהם מחוץ לו, זעיר אנפין ומלכות, הנקראים "לבוש" ו"היכל", ואותם הוא מרגיש ככלים חיצוניים. גם הכלים הפנימיים וגם הכלים החיצוניים הם כלים שלו, למרות שנראה לו בינתיים, שהוא מחלק את המציאות לפנימה והחוצה, "אני" ו"העולם".
התורה מתייחסת לכל הכלים האלה בשווה. על האדם לתקן את הנגעים שבו, את הרצון לקבל על מנת לקבל שהוא בעצם אותו יצר הרע שצריכים לתקן בכללות, כמו שכתוב, "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין",
2 כך אנו מגיעים לתיקון שלנו. בתיקון הזה "בראתי יצר הרע", עליו לבדוק את כל הכלים שלו, גם את הכלים הפנימיים, כלומר, האם בגוף שלו, ברצונות שהוא מרגיש כפנימיים הנקראים ה"גוף שלו", הוא מגלה כוונות שונות על מנת לקבל שאותן הוא צריך לתקן ולהביא לדרגת הכהן. הבדיקה נעשית אצל הכהן, כלומר, בדרגת הכהן האדם יכול לבדוק את כל הנגעים שלו, את כל הקלקולים שלו. אז יש לזה סדר מיוחד, הוא מתקן אותם על ידי הקורבן. כלומר, כשהוא מתקן את הרצונות האלה ומקרב אותם לכוונות על מנת להשפיע, זה נקרא שהוא מביא "קורבן" מאותם רצונות, מעלה אותם לכוונה על מנת להשפיע, וכך הוא מתקדם.
יש עוד סוגי תיקונים, למשל: לפעמים האדם אינו יכול לתקן את הרצון באותו יום, אלא הוא צריך להמתין עד הערב או שהוא חייב לחכות אפילו שבעה ימים, מה שנקרא "שבעה נקיים". או שהוא מתקן את הזכר שבו, או שהוא עוסק בתיקון הנוקבא שבו, או בביתו או בשדה שלו. כלומר, האדם עובר את התיקונים בכל מיני הרצונות שלו, שאותם הוא מכנה כ"פנימיים" או כ"חיצוניים". בזה עוסקות שתי הפרשות האלה.
ודאי שיש כאן פרטים רבים. התורה אינה מספרת לנו על הכול, היא מדברת על הכללים, ובדרך אנו מגלים כל אחד לפי דרגתו, לפי אופיו, עד כמה כל אחד קשור למערכת הנשמות, לפי המקום שבו הוא קשור ותפקידו, בהתאם לזה כל אחד מגלה את התיקון ששייך אליו.
ודאי שכל מה שכתוב בתורה שייך לתיקון של כל אחד ואחד, בנוסף לכלל הזה שהתורה מביאה לנו לתיקון, כל אחד מגלה פרטים נוספים משלו. זה תלוי איזה תפקיד יש לאדם במשפטי הנשמות, בקשר שלו עם יתר הנשמות. כשנגיע לתיקונים הגבוהים האלה, אז כל אחד ואחד יידע מה לעשות.
בינתיים אנו לומדים על היחס הכללי של חכמת הקבלה וספר הזוהר לאותן צורות מקולקלות שעלינו לגלות, וטוב אם אנו מגלים, כי כתוב שכאשר נבוא לארץ כנען אז נתחיל לגלות אותן. כדי להעלות את ארץ כנען לדרגת ארץ ישראל צריך לגלות את הרע, "בראתי יצר הרע", צריך לגלות היכן הוא טמון בנו. חייבים לגלות זאת רק עם האור, וזה לא פשוט כמו שכתוב: "אור לארבעה עשר, בודקין את החמץ לאור הנר".
3 כלומר, אפשר לבדוק חמץ רק אם יש נר ביד ויורדים לחושך, למרתף, כך מתחילים לבדוק את הרע שבנו. כך אנו מגיעים לגילוי אותם קלקולים שהפרשות האלה אומרות לנו לתקן.
את המקובלים אפשר לחלק למספר קבוצות ביחס לפרשות השבוע. יש כאלה שכתבו את ההסבר הקבלי שלהם על פי פרשת השבוע, יש כאלה שכותבים כביכול לפי פרשת השבוע, אולם מטיילים שם ומסבירים לנו את חכמת הקבלה בכללה, ויש כאלה שבכלל אינם שמים לב לחלוקה לפרשות השבוע.
בעל הסולם מסביר ופועל מעל זה. אפילו כשהיה מלמד בשבתות, הוא לא היה צמוד לפרשה ולפירוש, אלא הוא נע למעלה מכל ההבחנות. מה שאין כן רב"ש, הוא קיבל החלטה, שבכל שבוע הוא כותב מאמר לכבוד השבת לפי פרשת השבוע. למרות שגם הוא לא היה נצמד כל כך לפרשה, כי לפעמים מופיע פסוק, בדרך כלל מספר הזוהר, אפילו לא מהחומש, שממנו דווקא הרב"ש היה מתחיל להסביר את התורה שלו.
בספר זה על פרשות השבוע נשתדל להיות צמודים לפרשת השבוע, עד כמה שאפשר, כי זה מכובד ומקובל בעם, כך גם יהיה לכל אחד מה להסביר לבני ביתו. מומלץ לקרוא כל פעם את פרשת השבוע, כך גם יהיה לנו קל יותר לאחר מכן להסביר לילדים שלנו איך חכמת הקבלה מבינה את פרשת השבוע, איך היא מסבירה את פרשת השבוע על פי הפנימיות, על פי "תורת אמת", שהיא חכמת הקבלה.

תזריע-מצורע
תוכן
מקורות

"אישה מזריעה תחילה, יולדת זכר"

"כתוב, אישה כי תזריע וילדה זכר. לומדים, שהקב"ה גוזר על הטיפה, אם תהיה זכר או נקבה. ולומדים, אישה מזריעה תחילה, יולדת זכר. אם כן, לא צריכים לגזירת הקב"ה? אלא ודאי שהקב"ה מבחין בין טיפה של זכר ובין טיפה של נקבה, ומשום שהבחין בה, גזר עליה, אם תהיה זכר או נקבה.
ג' שותפים באדם. הקב"ה, ואביו, ואימו. שאביו נותן הלובן שבו, ואימו האדום שבו, והקב"ה נותן הנשמה. ואם הטיפה היא זכר, נותן הקב"ה נשמה של זכר. ואם נקבה, נותן הקב"ה נשמה של נקבה. ונמצא, שבזה שאישה הזריעה תחילה, עוד לא הייתה הטיפה בסופה לזכר, אם הקב"ה לא שלח בה נשמה של זכר. והבחנה זו שהקב"ה מבחין בטיפה, שהיא ראויה לנשמה של זכר או של נקבה, נחשבת לגזרה של הקב"ה. שאם לא הבחין בזה, ולא שלח נשמה של זכר, לא הייתה נגמרת הטיפה להיות זכר. ונמצא, ששני המאמרים אינם סותרים זה את זה. והאם כיוון שמזריעה יולדת? הלוא בהריון תלוי הדבר. אם כן היה צריך לכתוב, אישה כי תהר וילדה זכר. מהו שכתוב, כי תזריע וילדה? אישה, מיום שהִזריעה והתעברה עד יום שיולדת, אין מילה בפיה, אלא הוולד שלה, אם יהיה זכר. ועם כן כתוב, אישה כי תזריע וילדה זכר".

זוהר לעם, תזריע, 9-10

"אשה מזריעה תחילה, יולדת זכר"

"אישה כי תזריע וילדה זכר. הקב״ה גוזר על הטיפה, אם הוא זכר או נקבה".
במושג "אישה" מדובר בחלק הנשי שבאדם, אין הכוונה לאישה או לגבר בעולם שלנו, אלא הכול מתייחס לאדם, לאדם שמתקן את עצמו, ל"גבר". ברצון של האדם יש חלק גברי וחלק נשי, תלוי במה הוא משתמש, כלומר, באיזו צורה של הרצון לקבל הוא משתמש, בהתאם לזה הוא מרגיש גבר או אישה. "גבר" זה מצב שבו האדם מתגבר על הרצון לקבל, ו"אישה" זה מצב פסיבי יותר, שאינו יכול להגיע לתיקון ממשי מעצמו.

 

"הקב״ה גוזר על הטיפה, אם הוא זכר או נקבה. ואתה אומר, אישה כי תזריע וילדה זכר. א״כ,
לא צריכים לגזרת הקב״ה. אלא ודאי שהקב״ה מבחין בין טיפה של זכר ובין טיפה של נקבה,
ומשום שהבחין בה, גזר עליה, אם תהיה זכר או נקבה."

ההבחנה של זכר או נקבה זו כבר קביעת מצב. "ג׳ שותפים באדם. הקב״ה, ואביו, ואימו. שאביו נותן הלובן שבו," זה בדרך כלל צד ימין, קו ימין "ואימו האדום שבו," קו שמאל, רצון לקבל "והקב״ה נותן הנשמה".
אם אדם מצליח לסדר ימין ושמאל יחד, שיהיו מחוברים כאחד, כלומר, רוצה להשתמש בכוח הרצון מצד שמאל, ובכוונה על מנת להשפיע מצד ימין, אז לשילוב הנכון הזה הבורא מביא את האור שמדביק את שני הקווים יחד וממלא אותם באור הנקרא "אור הנשמה". הכלי נקרא "כלי דנשמה" או "גוף של הנשמה", והאור שממלא אותו נקרא "אור של הנשמה".


"ואם הטיפה היא זכר, נותן הקב״ה נשמה של זכר. ואם נקבה, נותן הקב״ה נשמה של נקבה. ונמצא, שבזה שאישה הזריעה תחילה, עוד לא הייתה הטיפה בסופה לזכר, אם הקב״ה לא שלח בה נשמה של זכר. והבחנה זו שהקב"ה מבחין בטיפה, שהיא ראויה לנשמה של זכר או של נקבה, נחשבת לגזרה של הקב״ה. שאם לא הבחין בזה, ולא שלח נשמה של זכר, לא הייתה נגמרת הטיפה להיות זכר. ונמצא, ששני המאמרים אינם סותרים זה את זה. 


וכי כיוון שמזריעה יולדת? הלוא בהריון תלוי הדבר. היה צריך לומר, אישה כי תהר וילדה זכר."
ילדה, לא מיד אחרי שמזרעת, יש הרי תשעה ירחי לידה. מדוע לא לוקחים זאת בחשבון? "מהו, כי תזריע וילדה? אישה, מיום שהזריעה והתעברה עד יום שיולדת, אין מילה פיה, אלא הוולד שלה, אם יהיה זכר." אם אנו מכוונים את הרצון לקבל בכוונה על מנת להשפיע, אז בכל שלבי ההתפתחות שלנו בתוך העובר, אנו חושבים כל הזמן, שרק נזכה להיוולד כזכר, כמשפיע. "ועל כן כתוב, אישה כי תזריע וילדה זכר." כל תשעת ירחי הלידה האלה אינם נחשבים להפרעה באמצע שיכולה לקבוע אם יהיה זה זכר או נקבה.
הנושא הזה כביכול לא כל כך שייך לפרשת השבוע, אולם ספר הזוהר מביא זאת, כי מדובר על בחירת האדם, ולכן הוא נמצא לפני התיקון של כל הרצונות האחרים.


הפסוקים המרכזיים בפרשת "תזריע" הם: " אישה כי תזריע, וילדה זכר ". 4 לאחר מכן "וביום השמיני ימול בשר עורלתו". 5 לאחר מכן מוזכרים הנגעים השונים, "נגע צרעת כי תהיה באדם; והובא, אל הכהן", "ואיש או אישה כי יהיה בו נגע, בראש או בזקן", "ואיש או אישה כי יהיה בעור בשרם בֶּהָרות בהרות לבנות". 6 ומוזכרים גם הנגעים בבגדים, "זאת תורת נגע צרעת בגד הצמר או הפשתים, או השתי או הערב, או כל כלי עור לטהרו או לטמאו". 7 אלה הנושאים העיקריים בפרשת תזריע.
פרשת תזריע עוסקת בשלושה נושאים עיקריים: נגעים הוא הנושא האחרון, הנושא שלפניו הוא ה"מילה", "עורלתו", ולפני כן מופיע נושא: "אישה כי תזריע".


בפרשת "מצורע" מדובר על "זאת תהיה תורת המצורע, ביום טהרתו: והובא אל הכהן". 8 אותו נושא כמו בפרשת תזריע.
 

לאחר מכן מדובר בפרשה על צרעת הבית "כי תבואו אל ארץ כנען, אשר אני נותן לכם לאחוזה; ונתתי נגע צרעת בבית ארץ אחוזתכם". 9 ועניין נוסף המובא בפרשת "מצורע": "ואישה כי תהיה זבה, דם יהיה זובה בבשרה שבעת ימים תהיה בנידתה, וכל הנוגע בה יִטמא עד הערב". 10 אלה הפסוקים העיקריים.


מה הלימוד של פרשת השבוע דווקא, צריך לשנות לאדם בעבודה, ולא ספר הזוהר?
אנו רוצים להיות קשורים לזרימת האור כלפי העולם שלנו, לכוחות שפועלים על העולם שלנו לפי הזמנים. המקובלים בכל הדורות לא הקפידו כל כך על זה, העם הקפיד, המקובלים פחות, וגם איננו כל כך קשורים לפרשת השבוע. כעת המקובלים מגיעים להיות קרובים יותר לעם, להוציא לעם את חכמת הקבלה, עלינו ללכת באותם מבואות, באותם צעדים כמו העם, ולכן אנו נכללים באותם זמנים כמוהם. זה יעזור לנו, זה כדאי, וזו גם צורת הפצה מאוד טובה מאוד ויעילה.


יש פה שאיפה שהוולד יצא זכר. מה זה בעבודה הפרטית של האדם להוליד זכר? מה עליו לעשות כדי שייוולד זכר?
כתוב, "אישה כי תזריע וילדה זכר". כלומר, אם הרצון לקבל של האדם מתעורר מלמטה הוא נקרא "אישה", הוא אישה כלפי הבורא. אם הוא מתעורר ורוצה שייצא ממנו זכר, אז ייוולד זכר, אבל בתנאי שהוא רוצה בכך במשך כל תשעת ירחי הלידה, בכל פעולה שלו מההתחלה ועד הסוף, עד שנולד. אם הגבר שהוא הבורא מזריע קודם, מעורר אותו, ולא הוא מעורר את עצמו, זה נקרא שהגבר מתעורר, הוא מזריע ואז נולדת ממנו נקבה.
הדבר תלוי בהתעוררות, מהיכן מגיעה ההתעוררות. "אתערותא דלעילא" זה נקרא שגבר מזריע תחילה, "אתערותא דלתתא", זה נקרא שאישה מזרעת תחילה, ואז "אישה כי תזריע" זה עלינו, שהרצון לקבל שלנו יתעורר. ב"דרגות הסולם" רב"ש מסביר זאת בהרחבה.
"יש בעבודה זריעה, והריון, ולידה".
11 זריעה נקרא בחינת ההתעוררות המתעורר לב בני אדם לעבודת ה'. ו"הריון" נקרא מי שרוצה לעשות את המצווה. "לידה", כשאדם עושה את המצווה.

"וביום השמיני יימול בשר עורלתו. מצווה זו, למול לשמונת ימים מילת ברית קודש. והוא סוד עליון, שכתוב, סוד ה׳ ליראיו ובריתו להודיעם."
כאן צריך להזכיר מדוע התיקון שנקרא "ברית מילה", "עורלה" ו"אטיפת דמא" הוא כל כך חשוב. אלה תיקונים שמבדילים בין כלים דהשפעה לכלים דקבלה, ובאמצע, כשאנו מגלים את העורלה, זה אותו חלק מהרצון לקבל שיכול להצטרף לרצון להשפיע.  
כלומר, בכלי של האדם יש חלק שנקרא "גלגלתא ועיניים" ובטוח שאת הגלגלתא עיניים האלה הוא יודע לתקן, ויש חלק שהוא "אח"פ", ובאח"פ הזה עליו לברר, אילו כלים לתקן ואילו לא (ראו שרטוט מס' 1). אז הכלי שמגיע ליסוד, שם זו הבעיה, צריך לגלות את היסוד הזה, עד כמה הוא יכול להיות קשור למלכות. כדי לגלות את היסוד, על האדם להוריד ממנו עור, כי "עור" נקרא קליפה, וכך אי אפשר שיהיה קשר בין יסוד ומלכות. כל קליפה נקראת "עור", אפילו בשר ועור, אם הם לא מבוררים, זה נקרא "עור", אז הוא מוריד קודם כל עור.
לאחר מכן, מהבשר שקשור עם העור, כי הבשר תמיד מכוסה בעור, האדם עושה עוד "פריעה", כלומר האדם מגלה את הבשר שעכשיו הוא מתכוון לתקן בכוונה על מנת להשפיע. ו"אטיפת דמא" הכוונה שיש עוד תיקונים. לאחר התיקונים האלה אותו חלק המתגלה לו מהיסוד, הוא יכול לתקן עם מלכות, לקשור אותו עם מלכות, ואז התיקון הזה על יסוד ייקרא "ברית", והקשר בין זעיר אנפין ומלכות או יסוד ומלכות ייקרא "זיווג".

"מילה ועורלה"

"וביום השמיני ייִמול בשר עורלתו. מצווה זו, לָמול לשמונת ימים מילת ברית קודש. והוא סוד עליון, שכתוב, סוד ה' ליראיו ובריתו להודיעם. מודיע הסוד,שהוא הברית, לאלו היראים, שהם יראי חטא. כי סוד ברית קודש, אינו ראוי לגלות אותו חוץ מאשר להם. וסוד ברית קודש זה לשמונת ימין, הוא חיוב על העולם, לכל העם הקדוש. שכתוב, וביום השמיני ייִמול בשר עורלתו. היום השמיני, זהו אות ברית קודש, ספירת היסוד, שהוא שמיני לכל המדרגות. שאם סופרים המדרגות מחכמה ולמטה, נמצא שהיסוד הוא המדרגה השמינית. וכתר הוא א"ס, שאינו מן המניין. והמילה של הברית היא להעביר עורלה, הנחש הטמא, מפני הברית, היסוד הקדוש.

ואין לשאול, שפעם נאמר, שהיום השמיני הוא בינה, כלומר מלמטה למעלה, ופעם נאמר, שהיום השמיני הוא יסוד, כלומר מלמעלה למטה. והוא מטעם הערך ההופכי שיש בין כלים לאורות. כי באור התחתון נכנס תחילה ומתחילים מלמטה, ובכלים העליונים נגמר תחילה ומתחילים מלמעלה למטה".

 

זוהר לעם, תזריע, 31-32

"מילה ועורלה"

כך אנו מתקנים כל פעם, בכל מדרגה כשעומדים לתקן משהו שהוא יותר מגלגלתא עיניים, יותר מכוונה להשפיע על מנת להשפיע, כי "להשפיע על מנת להשפיע" זו רק קניית תכונת ההשפעה, זו עדיין לא עבודה עם הטבע של האדם. כשהאדם עובד עם הטבע שלו, עם הרצון לקבל, הוא נמצא תמיד ברצון הקטן ביותר, בכל התיקונים הנקראים "ברית מילה", שזה "מילה", "פריעה" ו"אטיפת דמא", גם על כך פרשה זו מדברת.
כלומר, כל הפרשות מדברות רק על תיקון הרצון לקבל, ובמיוחד פרשות אלה מדברות על ברור הטוב מתוך הערבוביה והעלאת הטוב הזה לתיקון.
"סוד ה׳ ליראיו ובריתו להודיעם. מודיע הסוד, שהוא ברית, לאלו היראים, שהם יראי חטא. כי סוד ברית קודש, אינו ראוי לגלות חוץ מאשר להם. וסוד ברית קודש, הרי העמדנו ולמדנו בכמה מקומות".
"ברית" זה קשר. אנו יכולים להתקשר לבורא כל פעם, להידמות לו, להיות עימו בקשר הדדי, כשאנו נכנסים זה לתוך זה. גם בינינו, בין החברים, כל אחד יכול לגלות את הרצונות שלו או להסתיר, כדי להתקשר לאחרים ברצונות הגלוויים, אז הם יהיו כרצון משותף אחד. הרצון המשותף האחד, זה הכלי שלנו שבו אנו מקבלים כבנשמה אחת את התגלות הא-לוהות.

 

"וסוד זה לשמונת ימים, הוא חיוב על העולם, לכל העם הקדוש. שכתוב, וביום השמיני יימול בשר עורלתו."
איננו סופרים את הכתר, כי הוא המשפיע, ואיננו סופרים את מלכות, כי היא המקבלת, אז חכמה, בינה, חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד ויסוד הם שמונה, ולכן זה "היום השמיני", הקשור גם לשמונה מלאכים.


"יום השמיני, זהו אות ברית קודש, ספירת היסוד, שהוא שמיני לכל המדרגות. שאם תספור המדרגות מחכמה ולמטה, נמצא היסוד מדרגה השמינית. וכתר הוא א״ס, שאינו מן המניין. והמילה של ברית הוא להעביר עורלה, נחש הטמא, מפני הברית, יסוד הקדוש. ואין להקשות, שפעם אומר, שיום השמיני הוא בינה, כלומר מלמטה למעלה. ופעם אומר, שיום השמיני הוא יסוד, כלומר מלמעלה למטה. והוא מטעם הערך ההופכי שיש בין כלים לאורות. כי באור התחתון נכנס תחילה ומתחילים מלמטה, ובכלים העליונים נגמר תחילה ומתחילים מלמעלה למטה."
גם ספר הזוהר מסביר את המושג "ערך הפוך אורות וכלים" אילו כלים הגדלים קודם מלמעלה, ואילו אורות הגדלים מלמטה.
זהו נושא רחב מאוד, וספר הזוהר נוגע בו פעמים רבות. עלינו רק לזכור את מה שמוסבר ב"בית שער הכוונות", שהברורים שאנו עושים כאן אינם מספיקים. לאחר מכן אנו עושים חשבון לפי החלק המגולה, שגם בו יש עוד מה לברר, אולם זה במדרגות עליונות יותר. תחילה אנו כביכול עושים תיקון גס, לא דורשים מאיתנו הרבה, לאחר מכן אנו נכנסים יותר ויותר פנימה.
כלומר, הברור בברית, היכן אני יכול לחתוך את החלק שאני משייך לכוונה על מנת להשפיע והיכן לא, נמצא כל הזמן ברזולוציה יותר ויותר מדויקת, לאחר מכן יש חשמ"ל ונוגה, הבחנות רבות ופרצופים פנימיים, עד שאנו מגיעים לאין סוף, עד שהאדם מגיע לברורים הפנימיים שבתוך הרצון. כל רצון נפתח יותר ויותר, עד שאנו מגיעים לדיוטה האחרונה.

"נגע צרעת כי תהיה באיש" כאן מובא הנושא הרחב ביותר, הנושא העיקרי בפרשות אלה. "והובא אל הכהן נגע זה, כל הצבעים שלו, העירו בו החברים. והכהן היה יודע בהם לטהר ולטמא," כי זה הכוח שבנו שהוא כולו להשפיע. זה כוח אברהם, אם אנו מצטיידים בו, אז הוא כמו פנס שלאורו אנו יכולים לראות היכן נמצאים הנגעים בתוכנו, בבית, בשדה, בכל מקום ובכל הרמות שבתוך האדם או בסביבה שלו. לכן הבדיקה היא תמיד אצל הכהן. ישראל מברר אבל אינו יכול לקבוע, אלא עולה לדרגת הכהן ואז קובע.


"היה יודע, אלו שהם ייסורים של אהבה, או אלו שנמצאים במי שאדונו מואס בו, ורחוק ממנו. כי לפי דרכיו של האדם נגרם הנגע בעולם." ה"עולם" זה כל הכלי שלנו, ודאי שהאדם נמצא במצבים שונים, וכל אחד ואחד צריך לעבור את כולם. זה לא שיש צדיקים שלא היו רשעים, ויש רשעים שלא יהיו צדיקים, אלא הכול בא ומתחלף. לכן ספר הזוהר אומר, יש כאלו שנמצאים בייסורי האהבה ויש להיפך.


"כתוב, אַל תַּט ליבי לדבר רע להתעולל עלילות ברשע. מכאן למדנו, בדרך שאדם רוצה ללכת, מוליכים אותו. וכי הקב״ה מטה את האדם ללכת בדרך החטא, ולעשות מעשים רעים, שאומר, אל תט ליבי לדבר רע. א״כ, אין דין בעולם הזה ולא בעולם הבא, והתורה אינה מתוקנת, שכתוב בה, אם תשמע ואם לא תשמע, שמשמע שהכול תלוי באדם?"
תלוי באדם עד כמה הוא פוחד, לא מגילוי הנגע, אלא מאי זיהויו ותיקונו. כלומר, החרדה שלנו צריכה להיות: במה עוד אנו יכולים להשפיע לבורא? 


"אלא דוד הזהיר אל ליבו, במה שאמר, אל תט ליבי לדבר רע, לנהוג אותו בדרך האמת, כמו שנאמר, והשֵבות אל-לבבך. והשבות, שצריך לחזור על הלב פעם, פעמיים, ושלוש פעמים, להנהיג אותו בדרך האמת, ולהזהירו."
הרצון שלנו לא מתפעל מפעם אחת של כניסת האורות, כמו שאנו לומדים שכניסת האורות או הסתלקותם לא יכולה להיות פחות מג' פעמים, אלא רק כשמגיע לבחינה ד', אפשר לומר שהוא מיתקן. גם בהסתלקות האורות, האור שמסתלק מטבור לפה עדיין צריך לעבור את ג' הטפחים האלה, עד שאנו בטוחים שכבר עזבנו את המצב הקודם.


"וכך אמר לו, ליבי אל תט לדבר רע, כי דבר רע גרם נגע בעולם, ודין שורה בעולם. נגע צרעת." 
עלינו לבצע תיקונים מיוחדים. יש שלוש מדרגות בתיקונים אלה, כדי לנקות לגמרי את הרצון לקבל מכוונה על מנת לקבל, ולהביא אותו לתיקון.


"צרעת פירושו סגירה. כי סוגר האורות העליונים ואינו פותח", כי נמצא בהפכיות הצורה אליהם, "וכשהוא סוגר ואינו פותח, נקרא נגע".
אם אנו מגלים שהאורות סגורים, שיש הסתרה מלמעלה, אז כנגד ההסתרה הזאת אנו מגלים את הסיבה שלהם הנקראת "נגע". כלומר, לגלות שהאור נמצא לפניי זה כבר דבר חשוב וטוב, ועקב בעיה שבי האור הזה לא מגולה. זה כבר גילוי האמת. השלב שבא מיד אחר כך, הוא כבר תיקון, כלומר, לגלות את הנגעים, "בראתי יצר הרע", זה חלק חשוב מאוד ומתקדם.


מהו ה"כהן" באדם, שיכול לזהות את הנגע שבו?
אדם חייב לעלות לדרגת החסד הנקייה, לבינה, אחרת הוא אינו יכול להיות בטוח שהוא בכלל נמצא בבדיקה הנכונה. אולי הוא שופט מצד האגו שלו אם זה טוב או רע, אולי הוא רוצה לגלות ולנקות את עצמו מהנגע, כדי לקבל את האורות הנסתרים כעת כלפי הנגע שלו בכוונה על מנת לקבל.
כלומר, כלפי הבדיקה יכול להיות שהאדם הגיע לבדיקה הנכונה, אולם האם הוא בטוח שהחל מהבדיקה הזאת והלאה, כשמתגלים האורות, כשהוא הולך לתקן את הנגע, הוא באמת יגלה את האורות בכוונה על מנת להשפיע? מאיפה יש לו ביטחון? לכן עליו לעלות לדרגת הכהן, שם זו השפעה טהורה, ואז, מהדרגה הזו הוא יכול ללכת לתיקון. הוא אינו יכול לתקן פגם מתוך המצב שבו הוא גילה את הפגם. זה נכון לגבי כל התיקונים.
אנו רואים דוגמאות לכך גם בעולם שלנו. נניח שהרווחתי בטוטו מיליון דולר. לפני שגיליתי את דבר הזכייה חשבתי שעם הכסף הזה אעשה פלאים, אעזור לכולם, לעולם, לתיקון. אבל כשמופיעה האפשרות לעשות את התיקונים האלה בפועל, שיש אור וכנגדו כלי, והאדם יכול לתקן את הכלי ולהשתמש בו בכוונה על מנת להשפיע, האם אז הוא יהיה בטוח שלא ייכשל? שפתאום תחת ההשפעה הזאת של התענוגים שמתגלים, האור שמתגלה, אור היוצא מהמסתור ומתגלה, הוא יעבוד איתו נכון? איך האדם יכול לדעת?
לכן הציווי, השלב הראשון הוא שהאדם חייב לעלות עד דרגת החסד הטוטאלית, עד דרגת הבינה הטהורה, עד הכהן. "כוהנים" הם אלה שאין להם שום נגיעה ברצון לקבל, הכהן נמצא כולו במה שנקרא "בית המקדש". אם האדם נדבק אל תכונת הכהן שבו, אז הוא יכול לתקן את הנגע, ובטוח שאז הוא יתקדם לטוב. אחרת בכל רגע הוא אינו מבין ואינו יודע מה יקרה.
כלומר, זאת פקודה, זה לא יכול להיות אחרת, אלא "וידבר ה' אל משה לאמור". כלומר, תֹאמר לבני ישראל שברגע שהם מגלים את האורות, עליהם לעלות מיד לכהן כדי לתקן את הנגעים. האדם גם לא בדיוק יודע לזהות אם אלה נגעים, הוא מזהה רק בערך. לאחר מכן הוא הולך לכהן, והכהן בודק וחותך ופוסק שאלה אכן נגעים.


איפה בתהליך הזה נמצאת החברה ביחס לאדם?
בלי חברה האדם אינו יכול לגלות שום נגע אף פעם, כי הכול מתבטא כלפי החברים, כלפי הזולת. כל הנגעים, כל העבירות, הם רק כלפי חיבור עם הזולת ב"ואהבת לרעך כמוך". כאן הוא מגלה את כל הנגעים.
הרי האדם מתקן את הרצון שלו בקשר עם אחרים בלבד. בין הרצונות האלה יש רצונות שאיתם הוא מסוגל וצריך לבצע ברית כדי להתחבר עם האחרים, ולגבי הרצונות שאיננו מסוגל לעשות איתם ברית, הוא מניח להם בינתיים. גם בביתו, כלומר, ברצון הכללי יותר, הוא מגלה באיזו צורה עליו להיות נקי, שיהיה כלי, אמנם הוא נראה חיצון יותר, אולם צריך שיהיה נקי, שיהיה חיבור עם האחרים, הוא מגלה את הכוונה על מנת לקבל בכל הרמות של הרצון לקבל.

 

במה האדם יכול לראות שהיחס שלו לחברים מקולקל? מה היא הכוונה על מנת לקבל שלו?
האדם מרגיש שכרגע יש בו איזו תכונה בולטת, שבעקבותיה אינו מסוגל להתקשר עם אחרים, הוא דוחה אותם, אמנם הוא רוצה להתחבר אולם איננו מסוגל. כלומר, יש לאדם נטייה לחיבור, אך הוא רואה שהתכונה שדוחה אותו מחיבור עוצרת בעדו מלהתחבר, והוא אינו יכול לוותר. זו הרגשה חדה מאוד, שנמצא בו ה"נחש" הזה שלא נותן לו לעשות זאת, הוא רוצה ואינו יכול. ההרגשה הזו מגיעה לכל אחד.


"צרעת פירושו סגירה. כי סוגר האורות העליונים ואינו פותח, וכשהוא סוגר ואינו פותח, נקרא נגע. האבות, חג״ת, אינם מתכלכלים, שאינם מקבלים אור, וכל שכן הבנים, נה״י. שכתוב, נגע צרעת כי תהיה באדם. באדם ממש, בז״א, שהוא ה-ו-י-ה במילוי אותיות א', שבגימטריה אדם. ומכאן יורד לאדם התחתון שגרם לזה, וסותם אורו, ונמצא נגע לכל, מאותה סגירת האורות".
אלה מצבים מתקדמים מאוד, שבהם אדם מגלה בפועל את הרצון לקבל. עלינו רק להבין, אדם שמגיע ל"ארץ כנען", מגיע כדי להיתקן, הוא עולה במדרגה. בדרך לעלות ולהפוך את ארץ כנען לארץ ישראל, מהרצון הנקרא "כנען" שזה רצון זר, כולו בכוונה על מנת לקבל, לרצון הנקרא "ארץ ישראל" שזה "ישר-אל", עליו לעשות את התיקונים האלה. התורה מדברת כאן על רמה גבוהה מאוד של תיקון. לכן האדם מגלה בשמחה את כל הרצונות האלה, כי על ידם הוא יכול סוף סוף לעלות עוד קצת ועוד קצת.

 

" כתוב, ניאֵר מקדָשו, שנסגרו האורות של המקדש, שהוא המלכות, משום שבני העולם גרמו בעוונותיהם. שכתוב, את מקדש ה׳ טימא. טימא, משום שהסתלק ז״א, ונחש החזק שורה ומטיל זוהמה ומטמא. והכול משום עוונות העולם".
אנחנו מתקנים את הרצון לקבל בבחינה א', בשורש, א', ב', ג' וד' שבבחינה א'. סיימנו לתקן, ואנו נופלים לטומאה דבחינה ב', ומתחילים לתקן אותה. כלומר, יוצאים לגלות, ואז מתקנים שורש, א', ב', ג' וד' דבחינה ב', בונים את בית המקדש, ואז שוב נופלים, וכך בכל פעם. לכן יש לנו שלושה בתי מקדש, ואי אפשר אחרת. לכן הנגעים האלה מתגלים כל פעם בדרגה גבוהה יותר.

"נגע הצרעת"

"נגע צרעת כי תהיה באדם והובא אל הכהן. נגע זה, כל הצבעים שלו. הכהן היה יודע בהם לטהר ולטמא, היה יודע, אלו שהם ייסורים של אהבה, או אלו שנמצאים במי שאדונו מואס בו ורחוק ממנו. כי לפי דרכיו של האדם נגרם הנגע בעולם. כתוב, אַל תַּט ליבי לדָבָר רָע להתעולל עלילות בְּרֶשע. מכאן, בדרך שאדם רוצה ללכת, מוליכים אותו. האם הקב"ה מטה את האדם ללכת בדרך החטא, ולעשות
מעשים רעים, כמ"ש, אל תט לבי לדבר רע? א"כ, אין דין בעולם הזה ולא בעולם הבא, והתורה אינה מתוקנת, כמו שלומדים בה, אם תשמע ואם לא תשמע, שמשמע שהכול תלוי באדם?
אלא דוד הזהיר אל ליבו, במה שאמר, אל תט ליבי לדבר רע, לנהוג אותו בדרך האמת, כמ"ש, והשֵׁבותָ אל לבבך. והשבותָ, שצריך לחזור על הלב פעם, פעמיים, ושלוש פעמים, להנהיג אותו בדרך האמת, ולהזהיר אותו. וכך אמר לו דוד: ליבי, אל תט לדבר רע, כי דבר רע גורם נגע בעולם, ודין שורה בעולם. נגע צרעת.
צרעת, פירושו סגירה. כי סוגר אורות העליונים ואינו פותח. וכשהוא סוגר ואינו פותח, נקרא נגע. האבות, חג"ת, אינם מתכלכלים, שאינם מקבלים אור, וכל שכן הבנים, נה"י. שכתוב, נגע צרעת כי תהיה באדם. באדם ממש, בז"א, שהוא ה-ו-י-ה במילוי אותיות א', שבגימטריה אדם. ומכאן יורד לאדם התחתון שגרם לזה, וסותם אורו, ונמצא נגע לכל, מאותה סגירת האורות.כתוב, ניאֵר מִקדָשו, שנסגרו האורות של המקדש, המלכות, משום שבני העולם גרמו בעוונותיהם. שכתוב, את מקדש ה' טימא. טימא, משום שהסתלק ז"א, והנחש החזק שורה ומטיל זוהמה ומטמא. והכול משום עוונות העולם".

 

זוהר לעם, תזריע, 88-92

"נגע הצרעת"


"כי תבואו אל ארץ כנען. ונתתי נגע צרעת בבית ארץ אחוזתכם".
כשאנו אומרים "חורבן בית המקדש" הכוונה היא שפתאום מתגלה הנגע, אולם הוא מתגלה בכל הרצון לקבל בבת אחת. מתגלה דרגה חדשה, מתגלה העתיד שאותו עלינו לתקן. דווקא על ידי תיקון המצבים הקודמים, שנראה לאדם שסיים, הוא נופל לגילוי השכבה הבאה של התיקון. אבל הגילוי מתחיל להיות גילוי הרע, עליו לעבור את הערבוביה של הכלים והאורות, את התכללות הכלים, ואז הוא שוב מגיע לתיקון. לפעמים זה לוקח כמו בגלות בבל, שבעים שנה, ולפעמים מאות שנים.


"האם זה שכר טוב, שיימצאו נגעים בבתים של אלו שזכו להיכנס לארץ? אלא, כי אחר שינתצוּ הבתים הנגועים, ימצאו אוצרות שהצפינו הכנענים בבתיהם, וייהנו מהם ישראל.

אשריהם ישראל שדבקים בהקב״ה, והקב״ה אוהב אותם, שכתוב, אהבתי אתכם אמר ה'. ומתוך אהבתו הכניס אותם לארץ הקדושה, להשרות שכינתו ביניהם, ולדור עימהם, ושיימצאו ישראל קדושים מכל בני העולם.

וכל הנשים אשר נשא ליבן. בשעה שהיו עושות מלאכתן, היו אומרות, זה למקדש, זה למשכן, זה לפרוכת".
כל אחד ואחד בתוך עצמו ממיין כך את הרצונות לקבל בתיקון שלו, לאיזו דרגת קודש הרצון שייך, לאיזו כוונה על מנת להשפיע, לאיזו צורת חיבור עם האחרים. "זה לפרוכת", אלה סוגי רצונות שבהם הוא מתקשר בצורה מסוימת לאחרים, ויש גם רצונות מסוג "זה למקדש", "זה למשכן", לכלים, לכל דבר ודבר. כל השמות הללו מתייחסים לחיבור עם האחרים, כך נקראים הרצונות הללו.


"וכן עשו כל האומנים, כדי שתשרה הקדושה על ידיהם, ותתקדש המלאכה ההיא. וכאשר הביאוה למקומה עלתה והייתה בקדושה.
כעין זה מי שעובד עבודה זרה, או לצד האחר שאינו קדוש, כיוון שמזכירה על עבודה ההיא, הנה רוח הטומאה שורה עליו, וכשעולה העבודה, היא עולה בטומאה. הכנענים, עובדי עבודה זרה היו, וכולם יחד היו דבוקים ברוח הטומאה בעבודה זרה, והיו בונים בניינים לפרצופיהם ולתועבתם של צד הטומאה, לעבודה זרה. וכשהתחילו לבנות, היו אומרים איזה דבר. וכיוון שנזכר בפיהם, עלה על הבניין רוח הטומאה. וכשעלתה העבודה, עלתה ברוח הטומאה".

ה"כנענים" אלה אנחנו לפני התיקונים. כשמתעורר בנו הרצון הנכון, זה כביכול אברהם עם החברים שלו שמגיעים לארץ כנען. הרצונות המתוקנים הולכים להתערבב עם הרצונות המקולקלים, ולתקן אותם על ידי פעולות, או מלחמות, או שריפת בתים, כל אלה הם תיקונים. 

 

"כיוון שבאו ישראל לארץ, רצה הקב״ה לטהר למענם, ולקדש למענם את הארץ, ולפנות מקום לשכינה, כדי שלא תשרה השכינה במקום טמא. ועל כן בנגע צרעת ההוא, היו הורסים הבניינים של עצים ואבנים שנעשו בטומאה. אם מעשה זה של נתִיצת הבתים המנוגעים, היה כדי למצוא אוצרות בלבד, היו צריכים אח"כ להחזיר האבנים למקומן כמו שהיו, וכן היו צריכים להחזיר העפר למקומו. אבל כתוב, וחילצו את האבנים. וכתוב, ועפר אחר ייקח. כדי להעביר את רוח הטומאה, ותפונה, ותתקדש עתה הארץ כמקודם. ויימצאו ישראל בקדושה ובדיור קדוש, שתשרה ביניהם השכינה".
צריכות להיות לאדם שתי כוונות. כוונה אחת, שהוא מחפש בתוכו את מה שהוא קורא עליו בספר הזוהר, הכוונה השנייה, שהוא רוצה להיות דבוק בלב ונפש עם האחרים, עם החברים ועם כל העולם, ולהרגיש את העולם כפנימי, ככלי שלו בלבד שנמצא בתוכו. החיבור הזה חייב להיות כבעיה לפניו, שהוא חייב לפתור. כל הסגולה של ספר הזוהר היא להביא אותנו לאהבה בינינו, לחיבור בינינו, וממנה כבר יהיה לנו קשר לבורא, שיתגלה בתוכנו.
עלינו להיות בכוונה הזו כל הזמן, עם מספיק מאמץ ומתח פנימי, והאדם אינו יכול לעמוד בזה לבד, אלא המחשבות של החברה צריכות להחזיק אותו, זו הערבות.

"נגעי בתים"

"כי תבואו אל ארץ כנען. ונתתי נגע צרעת בבית ארץ אחוזתכם. האם זה שכר טוב,
שיימצאו נגעים בבתים של אלו שזכו להיכנס לארץ? אלא, כי אחר שינתצוּ הבתים הנגועים, ימצאו אוצרות שהצפינו הכנענים בבתיהם, וייהנו מהם ישראל.
אשריהם ישראל שדבקים בהקב"ה, והקב"ה אוהב אותם, כמ"ש, אהבתי אתכם אמר ה'. ומתוך אהבתו הכניס אותם לארץ הקדושה, להשרות שכינתו ביניהם, ולדור עימהם, ושיימצאו ישראל קדושים מכל בני העולם.
וכל הנשים אשר נשא ליבָּן. בשעה שהיו עושות מלאכתן, היו אומרות, זה למקדש, זה למשכן, זה לפרוכת. וכן עשו כל האומנים, כדי שתשרה הקדושה על ידיהם, ותתקדש המלאכה ההיא. וכאשר הביאו אותה למקומה, עלתה והייתה בקדושה.
כעין זה, מי שעובד עבודה זרה, או לצד האחר שאינו קדוש, כיוון שמזכירה על העבודה ההיא, הנה רוח הטומאה שורה עליו, וכשעולה העבודה, היא עולה בטומאה. הכנענים, עובדי עבודה זרה היו, וכולם יחד היו דבוקים ברוח הטומאה בעבודה זרה, והיו בונים בניינים לפרצופיהם ולתועבתם של צד הטומאה, לעבודה זרה. וכשהתחילו לבנות, היו אומרים איזה דבר. וכיוון שנזכר בפיהם, עלה על הבניין רוח הטומאה. וכשעלתה העבודה, עלתה ברוח הטומאה.
כיוון שבאו ישראל לארץ, רצה הקב"ה לטהר למענם, ולקדש למענם את הארץ, ולפנות מקום לשכינה, כדי שלא תשרה השכינה במקום טמא. ועל כן בנגע צרעת ההוא, היו הורסים הבניינים של עצים ואבנים, שנעשו בטומאה.
אם מעשה זה של נתִיצת הבתים הנגועים, היה כדי למצוא אוצרות בלבד, היו צריכים אח"כ להחזיר האבנים למקומן כמו שהיו, וכן היו צריכים להחזיר העפר
למקומו. אבל כתוב, וחילצו את האבנים. וכתוב, ועפר אחֵר ייקח. שזה כדי להעביר את רוח הטומאה, ותפונה, ותתקדש עתה הארץ כמקודם. ויימצאו ישראל בקדושה ובדיור קדוש, שתשרה ביניהם השכינה".

 

זוהר לעם, תזריע, 144-149

"נגעי בתים"

"וזרח השמש, ובא השמש. שבשעה שנמצאת הנשמה עם האדם בעולם הזה, אז, וזרח השמש. ובא השמש, הוא בזמן שאדם יוצא מעולם הזה".
"העולם הזה" זו המדרגה הנוכחית לעומת המדרגה הבאה הנקראת "העולם הבא", אלה ההגדרות בחכמת הקבלה. כי איננו מדברים על הגוף שלנו שהוא "בהמה" והוא חי ומת, הדברים האלה כלל לא משפיעים על המצב הנפשי ועל המצב הרוחני שלנו. הבורא והרוחניות לא מתחשבים בגופים הגשמיים שלנו. לכן "בא השמש", "עובר השמש", "העולם הזה", "העולם הבא", זה עניין של מדרגות בלבד.


"ואם נמצא בתשובה, אז, אל מקומו שואף זורח הוא שם. אם צדיק הוא, ובא השמש וטהר. בעת שבא השמש ונפטר מהעולם, הוא טהור, ואחר יאכל מן הקודשים".
כלומר, האדם עולה כל פעם ממדרגה למדרגה. הוא נפטר מהמדרגה הקודמת, עולה למדרגה הבאה על ידי האור שמאיר לו, עד למצב ש"יאכל מן הקודשים".

 

"כל עוונות העולם, הקב״ה מכפר על ידי תשובה"
"תשובה" זה מצב שמלכות עולה לבינה. יש תשובה מיראה ויש תשובה מאהבה. "תשובה מיראה" היא כאשר מלכות עולה לבינה, ו"תשובה מאהבה" היא לאחר שמלכות קונה את כל תכונות הבינה, היא מתחילה לרדת מבינה בחזרה למלכות ובזה כבר מקבלת על מנת להשפיע. זה נקרא "תשובה מאהבה".


"כל עוונות העולם, הקב״ה מכפר ע״י תשובה, חוץ מלשון הרע, שהוציא שם רע על חברו. כמ"ש, זאת תהיה תורת המצורע, כלומר, זאת היא תורתו של מוציא שם רע, כי מצורע אותיות מוציא רע. כל מי שמוציא שם רע, נטמאים כל איבריו, וראוי להיסגר, משום שאותו דיבור רע עולה ומעורר עליו את רוח הטומאה, והוא נטמא".
אם אנו מתחילים לעלות ממלכות לבינה, כשאנו קונים את דרגות הבינה, זה נקרא "תשובה מיראה" (ראו שרטוט מס' 2). כשהאדם מגיע לבינה וקנה את כל דרגות הבינה, הוא שוב מתחיל להשתמש במלכות. בשימוש במלכות האדם עולה לכתר, וזו כבר "תשובה מאהבה". "תשובה מיראה" זה רצון להשפיע על מנת להשפיע, ו"תשובה מאהבה" זה רצון לקבל על מנת להשפיע.

"שהוציא לשון הרע"

"וזרח השֶמש, ובא השָמש, ואל מקומו שואף זורח הוא שָׁם. בשעה שנמצאת הנשמה עם האדם בעולם הזה, אז, וזרח השמש. ובא השמש, הוא בזמן שאדם יוצא מעולם הזה.
ואם נמצא בתשובה, אז, אל מקומו שואף זורח הוא שם. אם צדיק הוא, אז כמ"ש, ובא השמש וטָהֵר ואחַר יאכל מן הקודשים. כלומר, בעת שבא השמש ונפטר מהעולם, הוא טהור, ואחַר יאכל מן הקודשים.
כל עוונות העולם, הקב״ה מכפר על ידי תשובה, חוץ מלשון הרע, שהוציא שֵםׁ רע על חברו. כמ"ש, זאת תהיה תורת המצורע, כלומר, זאת היא תורתו של מוציא שם רע. כי מצורע, אותיות מוציא רע. כל מי שמוציא שם רע, נטמאים כל איבריו, וראוי להיסגר, משום שאותו דיבור רע עולה ומעורר עליו את רוח הטומאה, והוא נטמא".
 

זוהר לעם, מצורע, 13-14

"שהוציא לשון הרע"

כתוב במאמר ש"מצורע" זה מוציא לשון הרע, וקודם למדנו ש"צרעת" זה סגירת האורות, מה הקשר בין השניים?
אם הרצון לקבל הוא על מנת לקבל, הוא סוגר לך את האורות, האדם מעלה בו לשון הרע לבורא. האדם בלשונו, בלשון המאזניים, פונה מהאמצע לכיוון השמאל, לכיוון הרע, לקליפות, כך הוא לא מתחבר עם קו ימין. לשון הרע אפילו כלשונו, "לשון הרע" כלפי האחרים, זה מצב שהוא לא רוצה להתחבר עם אחרים, הוא נדחה מזה, כלומר, מתרחק מהכלי שבו הוא יכול לגלות את הרוחניות.
מדובר בדבר אחד פשוט בחכמת הקבלה, מלבד הרצון לקבל והאור שמתקן אותו וממלא אותו אין שום דבר במציאות. לכן אם יש לאדם בלבול בראש, בתפיסה, אם יביא את עצמו לשתי ההבחנות האלה, יהיה לו קל ולפחות לא יטעה. הוא לא יוכל להבין היכן בדיוק ההבחנות, נניח נוגה, למעלה מחזה, למטה מחזה, היכן זה בדיוק בתוך פרצוף של החשמ"ל, וחשמ"ל בתוך פרצוף של הבשר, אולם לפחות ידע שמדובר על כך, אור, כלי, מסך באמצע, יש מסך, אין מסך וכולי.


מה הם נגע וצרעת בתוך האדם, ביחס לחברים בקבוצה?
בַּכֹּל מדובר כלפי החברים שבקבוצה, אין יותר. כי אם האדם מתקן את היחס הזה, אז לפי היחס הזה מתגלה הכול. האדם אינו צריך לתקן יותר כלום מלבד הכלי של הקשר בינינו, אין מה לתקן הלאה. כל עולם אין סוף מתגלה בתוך הכלי הזה, הבורא מתגלה בתוך הכלי הזה, האדם אינו צריך שום דבר לאחר מכן.
אנו אולי חושבים שקיים שלב א' שבו אנו מתקנים את עצמנו כלפי החברים, ולאחר מכן אנו לוקחים את הדברים האלה ועולים לדרגה ששם אנו ממשיכים לתקן. זה לא כך, אלא בתיקון היחסים בינינו, ואפילו רק בין שני בני אדם, הכול נגמר. עקב החולשה שלנו עלינו לקבל תמיכה מהחברה, לכן קשה לעשות את התיקון עם אדם אחד, אולם למעשה מספיק אדם אחד. כתוב שאם אדם מתקן את היחסים עם זולתו, זה כאילו תיקן עולם מלא.
12


איך האדם מזהה שהוא נמצא במצב של נגע או צרעת?
כשאדם יהיה בזה אז הוא ידע, זו הרגשת הגיהינום. כי הוא באמת רוצה להיפטר מההרגשה, הוא מרגיש בה גיהינום, ממש נשרף מהאש הפנימית, וזה מה שמביא אותו לרצון לתיקון.
לכן נאמר "שינתצוּ הבתים", לבצע כל מיני תיקונים, זו בדיוק אותה אש שורפת.

מדובר בקשר של האדם לחברים, את כל התיקונים עלינו לממש בקשר זה.
 

מה הכוונה "מוציא שם רע"?
"מוציא שם רע" זה בעצם מי שמוציא שם רע על הבורא, כי כל דבר שהאדם מתאר לעצמו שקיים חוץ מעצמו, זה הבורא. מתוך החושך, מתוך ההסתרה, נדמה לאדם שיש אנשים רבים שמצערים אותו, אולם הרי "אין עוד מלבדו", בסופו של דבר הוא פונה לבורא. הוא מקלל את העולם, את הזרים, את החברים, את כולם, למעשה מדובר רק בחוסר השתוות הצורה עם הבורא, בניגודיות לבורא.
זה הטבע שלנו, והלוואי שנגלה עד כמה אנו מקללים את הבורא, עד כמה איננו נמצאים איתו בהשתוות, עד כמה אנו מלאי נגעים, ונוכל לתקן אותם בהתאם לזה. אין אדם מתקן אלא מה שיש בו, עלינו קודם לגלות.
לכן הקללות, הרוע שמתגלה, העקשנות, כל ההרגשות כלפי החברים, כלפי העולם, חוסר היכולת להביא את כל המצבים ל"אין עוד מלבדו" ו"טוב ומיטיב", זה גילוי הרע. כמו שאומר לנו בעל הסולם,
13 עלינו לשמוח שמתגלים אותם נגעים, הצרעת, הרע, לשון הרע והקללות. אם אדם מרגיש שהוא נמצא בקבוצה, בעבודה ובסדר יום נכון, אז אדרבא, שיתגלה כמה שיותר ומהר, כי יש לו הכנות, תמיכה מבחוץ שיעזרו לו, ואז הוא ירגיש עד כמה הוא זקוק לחברים, כי אם אין לו גילוי הרע הוא אינו מרגיש שהוא זקוק לחברים. לכן מה שקורה לאחר שאנו משקיעים כוחות בחברה, מגיע לנו גילוי הרע, ואז אנו מבינים שאנו צריכים את כוח החברה. אנו צריכים את כוח החברה, משתמשים בו קצת, שוב נרגעים ושוב צריכים להשקיע. יש פה דבר והיפוכו, כמו שקראנו בספר הזוהר, בפרשת "תזריע", "אישה כי תזריע קודם ילדה זכר". לכן אנו נכללים בחברה, ואז בכוח החברה אנו מכינים את עצמנו לכלים ומגלים את הכלים של זכר, ונולד בן זכר. אם לא, אז אנו מגלים רק את הנקבות, אולם גם דרכן מגיעים לתיקון.

"שהוציא לשון הרע"

"הבא להיטמא, מטמאים אותו, בדבר שלמטה מתעורר דבר אחר. כתוב, איכה הייתה לזונה, קריה נאמנה, מְלֵאֲתי משפט, צֶדק ילין בה ועתה מרצחים. איך מי שהייתה נאמנה לבעלה, חזרה ונעשית זונה? מלאתי משפט. משפט, הקב״ה. צדק, כנסת ישראל, המלכות. ומשום שהס״א התעורר בחטאם של ישראל, הסתלק הקב״ה, שנקרא משפט, מהמלכות, שנקראת צדק, ושורה בה רוח של מרצחים. וכמו ירושלים עיר הקודש, כך שאר בני אדם על אחת כמה וכמה. שכתוב, זאת תהיה תורת המצורע.
זאת, המלכות, תהיה ודאי כנגדו, להיפרע ממנו, מאותו מוציא שם רע, כי מצורע, אותיות מוציא רע. ביום טהרתו. והובא אל הכהן. שמי שיש בו לשון הרע, אין תפילתו נכנסת לפני הקב״ה, כי מתעורר עליו רוח הטומאה. כיוון שחזר בתשובה וקיבל עליו תשובה, כתוב, ביום טהרתו. והובא אל הכהן".

 

זוהר לעם, מצורע, 14-16

"1שהוציא לשון הרע"

"התעוררות" (ב')

"שהתחתון מתעורר ורוצה להתקרב לה' ואינו יכול. נמצא "אישה כי תזריע", היינו האדם, הנמשך מהמלכות, אז "וילדה זכר".
איש נקרא הקדוש ברוך הוא שהתעוררות בא מלמעלה, אז "וילדה נקבה", היינו שזה נקרא אור נקבה."

 

רב"ש, דרגות הסולם, 618

"התעוררות" (ב')
bottom of page