כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "מטות-מסעי"
("מטות" במדבר ל, ב - לב, מג)
("מסעי" במדבר לג, א - לו, יג)
פרשת "מטות" ו"מסעי" זו פרשה כפולה. היא פותחת בחוקי הנדרים שבהם הבורא מסביר למשה כיצד צריך לשמור על נדרים בין איש לאישה ובין אב לבִּתו. לאחר מכן הבורא מזכיר למשה שצריך לנקום במדיינים ולהילחם בהם. משה אוסף שנים עשר אלף לוחמים ושולח אותם להילחם במדיינים. הלוחמים אמנם מצליחים להשמיד את המדיינים ולהרוג גם את חמשת המלכים שלהם, כולל בלעם שכזכור רצה לקלל את עם ישראל, אולם לא הורגים את הנשים, הטף ואת הצאן. משה כועס מאוד על כך שלא עשו זאת, ומצווה עליהם להרוג כל אישה שידעה איש ולהשאיר רק את הנשים הצעירות שלא ידעו איש.
מבחינת פנימיות הדברים, במה מדובר?
התורה כביכול חוזרת על עצמה כל הזמן, עם אותו סיפור. אנו נלחמים עם יצר הרע שלנו, כמו שכתוב: "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין". 1 הרי לשם כך ניתנה התורה, כדי שנילחם ביצר הרע שלנו. איננו מסוגלים להילחם בו בעצמנו כי הוא הטבע שלנו, עלינו רק להיות מודעים לכך שזה לא בכוחנו. ואז עלינו להבין מתוך החולשה שלנו, מתוך חוסר האונים שלנו, כמו שכתוב, "וייאנחו בני ישראל מהעבודה", 2 שעלינו לצעוק ולבקש כוח מלמעלה. וכמו שהבורא מבטיח במספר מקומות בתורה, אנו נראה כיצד הוא נלחם במקומנו.
מצד אחד הבורא כל הזמן מעורר את האויבים, את השונאים שלנו, ומצד אחר ברגע האחרון, הוא בא ועוזר לנו להילחם בהם ולנצח אותם. כך זה קורה. במישור העולם הזה איננו יכולים להבין בדיוק את הסיבה לכך. לשם כך עלינו להיכנס למקור שממנו באים הכוחות, ההחלטות והפעולות. כי הכוחות הם אלה שמפעילים את העולם שלנו, ואנו שנמצאים בעולם התוצאות רואים את מה שקורה בלבד.
הרצון האגואיסטי שהבורא ברא בנו, בשורשים שלנו, צריך לעבור כמה שלבים. בשלב ההתחלתי עליו לגדול, להיות גדול מאוד עד שיהיה בגובה, בגודל ובעוצמה כמו של הבורא, ממש להיות כנגדו, כמו שכתוב "זה לעומת זה עשה הא-לוהים". 3 לכן כשהבורא אומר "בראתי יצר הרע", הכוונה היא "שבכל אותה עוצמה שאני נמצא, אני בורא את הרצון האגואיסטי נגדי. כשהוא כולו שונא אותי, נלחם איתי ואני מחייה אותו, ואני הוא זה שרוצה זאת", הסיבה לכך היא, מפני שאדם הנמצא בין שני הכוחות האלה, בין הטוב לרע, יכול להתקדם על ידם ולהתקיים באופן עצמאי.
אנו לומדים זאת מתוך מאמר נפלא בספר הזוהר הנקרא "אותיות דרב המנונא סבא". במאמר זה מתאר ספר הזוהר את כל האותיות, היינו, את כל התכונות, מימין ומשמאל, מיצר הטוב ומיצר הרע, כלומר, גם מצד הבורא וגם מהצד כנגדו. מצד אחד "פרעה", "נחש", "בלעם", "בלק", "המן" וכולי, כל הרשעים, ומהצד האחר הבורא, והם נמצאים זה כנגד זה.
עוד כתוב, שגם בשושן הבירה, אפילו לפני גמר התיקון, שאותו מסמל חג "פורים", לא ידעו עם מי הצדק. כך גם האדם שנמצא בין כוחות גדולים, במערכות גדולות, אינו יודע מה לעשות, הוא נמצא ממש במבוכה. לכן רב המנונא סבא אומר בספר הזוהר, שהפיתרון הוא באות ב', בברכה, שבה טמון כל ההבדל. כי אין הבדל בין כל הכוחות הרעים הללו, לבין הבורא, מלבד הברכה. כאשר מלכתחילה יש את אותו רצון של הבורא להגיע לאהבה, לאיחוד ולחיבור עם כל הבריאה, מצב שבו אפילו יצר הרע, אותו מלאך המוות, יהיה מלאך קדוש.
התורה מספרת לנו על כך בכל הפרשות, בכל מדרגה ומדרגה, היינו בכל מצב ומצב, כדי שנתכלל בצורה נכונה מהכוחות הרעים והטובים וכדי שנדע כיצד להפוך את הכוחות הרעים לטובים, כי כל ההבדל בין המצבים, זו אותה מלחמה הנקראת "מלחמת ה"'. אלא שהיא ברמות שונות של האגו שלנו שכל הזמן גדל.
כך אנו נכנסים למלחמות ובסופו של דבר מנצחים. אולם, אז כביכול שוב האגו מנצח, כי הוא גדל בנו, ולזמן מה אנו נכללים בו במידת מה וזה נקרא בתורה מצב שבו אנו "חוטאים". שוב אנו מתחברים עם הבורא, שוב מבצעים פעולות שונות, כמו הקרבת ה"קורבנות" ו"סליחות", שוב מנצחים את השונאים שלנו, את האגו שבנו, ושוב עולים, עד שמגיעים, כמו שהתורה מספרת לנו בפרשה זו, למצב שבו אנו נמצאים מול יריחו, ממש בכניסה לארץ ישראל. לפני הכניסה לארץ ישראל, יש עוד חשבונות רבים ועלינו להילחם עם "המדיינים".
המדיינים הם כביכול עם לא כל כך רע, הרי יתרו הוא כהן מדיין שהִנחה את עם ישראל כיצד לארגן את הסביבה, כיצד לארגן את החברה, וכיצד לבנות את מערכת המשפט. הוא קרוב של משה, למרות שכביכול הוא עזב את תפקידו במדיין. עלינו להבין, שיש כאן תהליך מסוים, שבו כשהאדם מתרחק בהדרגה מהרע שבו, ככל שהוא מתקדם יותר, הוא מתחיל לזהות את הרע שבו במידות קטנות יותר, אך ברגישות גבוהה יותר. הוא כביכול מתחיל לזהות את הרע שבו בזכוכית מגדלת, לכן המלחמה עם המדיינים היא מלחמה בשלב מתקדם.
הבעיה היא לא לקבל רצונות שהשתמשנו בהם בצורת "מדיין", בכוונה על מנת לקבל, כי ניתן לתקן רק רצונות שעדיין לא היו בשימוש בשיטת מדיין, זה תלוי גם באיזה "צאן" ובאיזה "בקר" מדובר. ודאי שלא בכל "החפצים" שלהם, כלומר, באותם הרצונות שבהם השתמשנו בכוונה על מנת לקבל ויש בהם רשימו, יש בהם התרשמות מהתענוגים הגשמיים, היינו שבכוונה על מנת לקבל רצינו ליהנות מהם. לכן האדם צריך ממש לארוז בתוכו את כל אותן הבחנות.
בעתיד ניתן יהיה לתקן רק אותם רצונות שעדיין לא היו בשימוש בשיטת מדיין, בכוונה על מנת לקבל, או תת רצונות שאלה רצונות קטנים, שעדיין לא היו בקשר עם "הגברים המדיינים", שכולם בהתגברות האגו פעלו בנו ולכן אפשר להשאיר אותם. זו למעשה התוצאה הטובה השנייה, מלבד זאת שאנו הורגים את המדיינים שבנו, אנו גם משאירים משהו מהרצונות שלהם שאפשר לתקן ולהשתמש בכוונה על מנת להשפיע בצורת "ישראל". כך אנו מתקדמים, זה מה שהתורה מספרת לנו עד כה.
בפרשה זו מדובר במיון הרצונות שבנו. כיצד עלינו למיין אותם בדיוק לפי האור שמאיר עלינו, מה יותר טוב ומה פחות טוב. מעולם לא חשבנו שאותו "מדיין" הוא כל כך רע, שנצטרך להילחם בו, אולם כעת הגיע הזמן. כמו כן כאן השורש של אותו "בלעם" שבנו שאנו עוקרים, ואז יכולים להתקדם, וממש להתקרב לכניסה ל"ארץ ישראל".
גם "משה" כביכול נפרד מאיתנו לעת עתה. כלומר, אותה תכונה שעימה עברנו את כל ה"מדבר" נפרדת מאיתנו, לאחר שתיקנו את עצמנו, בכך שעלינו לדרגה של רצון "להשפיע על מנת להשפיע". דרגה שבה התחברנו כולנו יחד על פני האגו שלנו, בכך שאיננו רוצים לנצל זה את זה, אלא רוצים להיות מחוברים זה לזה בלבד, באופן שכתוב בתורה, "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך". 4 אמנם זו עדיין לא המצווה "ואהבת לרעך כמוך", 5 אך לפחות זו המצווה הקודמת לה. כלומר, תתעלה מעל האגו שלך.
מה משמעות ההוראה של ה' למשה לנקום. מה הכוונה שהבורא נוקם, מה זו הקטנוניות הזאת, כביכול מישהו פגע בו והוא נוקם, הרי הבורא הוא טוב ומיטיב?
"נוקם", הכוונה שאת אותו רצון לקבל שהיה בשימוש בכוונה על מנת לקבל, עלינו להפוך כעת לרצון בכוונה על מנת להשפיע. מהשלילי, לחיובי ממש, לא מאפס, כרצון של "בתולות", אלא מדובר ברצון לקבל שהיה ממש בכוונה על מנת לקבל וצריך להרוג אותו, להרוס אותו, כי האדם לא יכול להשתמש בו באותה צורה וגם לא יכול לתקן אותו. לכן לא מספיק לעזוב אותו, אלא צריך גם את פעולת הנקמה. כלומר, שהיחס של האדם לרצון לקבל יהיה כמו אל שונא, לא יחס ניטרלי. לכן הציווי הזה ניתן בצורה חריפה.
1 קידושין ל, ע"ב.
2 שמות ב, כג.
4 שבת לא, ע"א.
5 ויקרא יט, יח.
8 "כאיש אחד בלב אחד". רש"י, שמות יט, ב.
9 ירמיהו לא, לג
"נקום נקמת בני ישראל"
"ועל פי אמת יש הרבה מידות להילחם איתם, כלומר שיש הרבה דינים, שצריכים
להכניע אותם, שהם המפריעים להגיע למטרת הבריאה. לכן אם הם ילכו בדרך
שצריכים רק תיקון אחד, שהוא נקמת ה', אז מבחינה זו אין יותר מדין אחד, שהוא
כולל בעצמו הרבה דינים. כלומר, שהאדם לא צריך להילחם עם כל הדינים, היינו
עם כל המידות רעות. אלא אם הוא ילך על דרך שצריכים לכוון כל הפעולות לה',
היינו לשם שמים, אם זו תהיה כל כוונתו, וממילא כל המידות מתבטלות מאליהן".
רב"ש, דרגות הסולם, מטות 739
השימוש באותו יחס כנגד השונא מכסה את כל יתר "הדינים", אולם זה לא פוטר את האדם מלבדוק ולהתייחס נכון בהדרגה לכל ארבע דרגות העביות שיש ברצון לקבל. לכל דרגה יש משפטים משלה, כוחות משלה ואופנים כיצד להתייחס אליה ולתקן אותה, לכן זו לא בדיוק שנאה.
מהו העניין הרוחני בסיפור על משה שכועס על החיילים שחזרו מהמלחמה ולא הרגו את כל המדיינים, אלא השאירו בחיים את הנשים והזקנים?
כמו בסיפור על החיילים שחזרו מהמלחמה והשאירו בחיים את הנשים, הזקנים והצאן, כך גם בעניין הרוחני, האדם נשאר עם הרצון לקבל שלו, שאותו עדיין לא בירר עד הסוף ונדמה לו שהוא כבר עשה את כל המלחמה, ניצח וכבר פנוי ופטור מהכול. אלא שנשארו בו עוד רצונות לקבל. ואותן תכונות שבו, הן ערמומיות עד כדי כך, שהוא לא מזהה שהן נשארו, אלא מחוסר ברור וחוסר תיקון הוא חושב שהוא יכול להמשיך איתן.
לכן, משה כועס מאוד ואומר לחיילים: "כיצד יכולתם להשאיר בחיים את הנשים ועוד את נשות מדיין? הרי הן ממש הרצון לקבל בכוונה על מנת לקבל, שבו ממש השתמשתם בכוונה על מנת לקבל, איך אתם מסכימים להשאיר רצון כזה? אלה אותם רצונות שבהם נהניתם קודם בכוונה על מנת לקבל, שהיו נגד הבורא, האם אתם מסכימים שהם יישארו בכם? אם כך כיצד תוכלו לעלות לדרגה הבאה? אתם חייבים להרוג אותם, למחוק אותם".
אלא, האדם יכול לקחת, וגם זה בזהירות, רק אותם רצונות הנקראים "בתולות", אלה שעדיין לא היו בשימוש בכוונה על מנת לקבל, ומהם לפתח שימוש בכוונה על מנת להשפיע. אולם רצונות שהוא השתמש בהם ונהנה מהם בכוונה על מנת לקבל, הם כבר רצונות פגומים, כבר נרשם בהם תענוג בכוונה על מנת לקבל. לכן האדם אינו יכול להמשיך עימם, כי הם תמיד יקפצו וידרשו ממנו את המילוי כמו קודם, הם תמיד יכולים להסיט אותו שוב לאותה עבירה.
לכן הוא חייב למחוק אותם, להרוס אותם בו, ודאי שזה נעשה על ידי האור העליון ועל ידי הפעולות הנדרשות. ההחלטה עצמה להשאיר אותם בחיים לא הייתה נכונה, כי הם חזרו והביאו איתם משדה הקרב את "נשות מדיין".
כלומר, אדם שסיים פעולה רוחנית, או חושב שסיים, לא ייתכן שהוא יישאר עם רצונות בכוונה על מנת לקבל ויחשוב שאיתם הוא יכול להמשיך להתקדם. לכן התורה מזהירה אותנו גם במקומות נוספים, שאסור לאדם להשאיר אותן "הנוקבאות" שהיו בשימוש בכוונה על מנת לקבל. אלא הוא חייב ממש למחוק את הרצונות האלה שבו. אין לו ברירה, רק בתנאי זה הוא יוכל להתקדם למדרגה הבאה.
לאחר ההסבר הרוחני ניתן להבין באופן כלשהו את עניין הדרישה להריגת הנשים והזקנים, אבל כשקוראים על כך בתורה בצורה פשוטה זה נראה מעשה אכזרי.
כל התורה מדברת רק על העולם הפנימי של האדם, לכן עלינו להתאמץ ולהעביר לעולם הפנימי שלנו את כל התמונות, את כל "התיאטרון", שאנו יכולים לתאר בקריאה פשוטה. את הגברים והנשים, את החיות והבהמות, את החפצים למיניהם, את הארצות המלכים וכולי.
עלינו לתאר אותם, כל אחד בתוך עצמו, מי הם בתוכנו, כי האדם הוא עולם קטן. והעבודה היא לרכז את כל התמונה הזאת לתוך פנימיות האדם. זו למעשה העבודה של כל אחד.
אנו מרוויחים על ידי כך שאנו קושרים בינינו את שני העולמות. אם אנו נמצאים בסיפור הגשמי ומרכיבים מעליו גם את הסיפור רוחני, ורוצים ששניהם יהיו כאחד, בצורה כזו אנו מתחילים לראות את העולם שלנו שקוף, אנו רואים דרכו, דרך כל החפצים שאנו מזהים בחמשת החושים הגשמיים שלנו, את הכוחות שעומדים אחריהם, את התכונות, ואז כל המציאות הופכת לאחת. לאחר מכן אנו גם רואים את הכוח האחד שמקרין לנו, גם את התמונה הרוחנית, גם את התמונה הגשמית, וגם מעצב אותנו כדי שדרך כל אותן צורות של העולם הזה ושל העולם הרוחני, נגיע אליו. כך דרך שני העולמות, הגשמי והרוחני, אנו מגיעים לבורא.
המשחק שהבורא עושה בנו, כשהוא מצייר לנו את העולם הזה שממנו עלינו לתאר את העולם הרוחני, את העולם של הכוחות, את העולם של התכונות, נעשה לטובתנו. כך אנו לומדים מי הוא הבורא, האדם מתחיל להבין אותו, מתחיל להזדהות איתו. האדם מתחיל להעלות את עצמו מהחומר האגואיסטי לרמה אחרת של כוחות, של פעולות, שהם כולם בכוונה על מנת להשפיע, שהם כולם בחיבור. הוא מתחיל לזהות שהעולם כולו עגול, כולו קשור, כולו תלוי זה בזה. לכן במאמץ של האדם לחבר מהסיפור הפשוט את הסיפור הפנימי שלו, יש דבר גדול, יש לימוד גדול, כי בכך האדם בונה את עצמו. לכן זה ניתן לנו בצורה כזאת.
כשאנו מדברים כל הזמן על הרצונות, על הרצון לקבל, כרצון לא לנצל את החבר, לא לנצל את הזולת, זה מובן. אולם מהו הרצון? האם כשאדם רוצה מכונית חדשה או בית מרווח כדי שיהיה לו יותר נוח, האם יש בזה פסול?
אדם יכול לרצות את כל העולם, כי הרצון שלו צריך לגדול עד לגודל העולם כולו. איש לא אומר לו שזה רע, השאלה היכן נמצא הראש שלו, כי הכול נקבע במחשבה, כמו שכתוב: "הכול במחשבה יתברר". 6 השאלה היא מה אדם רוצה מהחיים, האם הוא רוצה מכונית חדשה, והמכונית היא כל החיים שלו, או שהוא רוצה את המכונית החדשה כדי להגיע נניח לעבודה, לפרנס את עצמו, אבל הראש שלו נמצא בהתפתחות פנימית, בתיקון הנשמה. זה כל העניין.
אם הראש של האדם מכוון למטרה, וכדי להיות במטרה הוא מגבש לידו אמצעים שעוזרים לו בכך, כמו למשל, אכילה, שתייה, מנוחה, סידור הבית שלו, כשאת כל הפעולות האלה הוא מבצע בצורה הכרחית להשגת המטרה, אז אין בכך שום פסול. איש לא עושה עימו חשבון, ולא צריך לעשות חשבון. גם איש לא יגיד לו שהוא מגזים, כי כל ראשו הרי במטרה, והאמצעים שבהם הוא משתמש הם לצריכה הכרחית, כלומר הוא לא נעשה תלוי ומשועבד להם.
למשל, אם עד גיל מסוים אדם אכל נניח חמש חפיסות שוקולד בלבד, אבל מאותו גיל ואילך הוא גילה במקרה שעליו לאכול שתי חפיסות בשבוע, כי השוקולד נותן לו מרץ, אנרגיה, והוא מרגיש שהשוקולד חסר לו, ניתן לומר שהוא מגזים באכילת שוקולד, אולם אם הוא מרגיש שבלי השוקולד הוא לא יכול לעבוד, והשוקולד הזה חסר לפעולה המוחית שלו, אז הצורך הזה נקרא "הכרחיות". כך עלינו לחלק את החיים שלנו.
גם כאן בפרשת "מטות" האדם נתקל בבעיה ומתלבט כיצד לחלק את החיים שלו להכרחי ולא הכרחי. למשל, גילינו שחובה עלינו להרוס את כל הרצונות שהיו בשימוש לא נכון, כמו הרצונות שנקראים "נשות מדיין", שהם אנחנו, הרצונות שבתוכנו, שכעת גילינו שהם הרע.
ובלי להרוג את הרצונות האלה, בלי להרוס את הרצון לקבל הנקרא "מדיין" שבנו, איננו יכולים להיכנס ל"ארץ ישראל", להגיע ממש לדרגת הבינה ולהתחיל לעבוד בכוונה לקבל על מנת להשפיע שזה כבר רצון א-ל. לכן יש כאן הכרחי ולא הכרחי, כשקודם זו לא הייתה פעולה הכרחית.
פרשת "מטות" מסתיימת בסיפור על השבטים ראובן וגד שרוצים לקחת לעצמם דווקא נחלה בעבר המזרחי של הירדן. משה כועס עליהם, כי זה עלול להצטייר כאילו הם לא רוצים להילחם על ארץ ישראל ולהיכנס אליה. ולכן הם מצהירים שהם יצאו כחלוצים למלחמה על ארץ ישראל, ורק לאחר שכל השבטים יקבלו את נחלותיהם בארץ, הם יחזרו לעבר הירדן המזרחי ושם יתנחלו.
באדם יש עדיין רצונות מסוימים שצריכים להישאר מחוץ לארץ ישראל, ב"עבר הירדן". מכתבי האר"י אנו לומדים שגם בעבר הירדן יש קדושה מסוימת. כלומר, גם "עבר הירדן" הוא מצב בין הרצונות שלנו שגם הם בכוונה על מנת להשפיע בצורה מסוימת. כמו "סיני", "ארץ ישראל", "לבנון", "סוריה" ואפילו "בבל", כי ברצונות הללו יש עדיין הארה מארץ ישראל, יש בהם איזו קדושה.
באותם רצונות נמצאים כבר סוג הנשמות השייכות לתיקון הרצון שנקרא "עבר הירדן", שהם סוגי רצונות הנקראים "ראובן" ו"גד". הרצונות האלה צריכים קודם כל לרכוש את "קדושת ארץ ישראל", את הכוחות האלה, ורק לאחר מכן הם יוכלו להתיישב ברצונות הנקראים "עבר הירדן". היינו לאחר רכישת הכוחות הם יוכלו להתיישב בארץ ישראל, אבל לא לפני כן.
כלומר, לא ש"ראובן" ו"גד" צריכים לעזור לכבוש את ארץ ישראל עם הכוחות של השבטים האחרים, כמו שמסופר בתורה, ורק אחרי שהם יחזרו מארץ ישראל, תינתן להם האפשרות לחזור אל "עבר הירדן". העניין הוא, שאותם רצונות "ראובן" ו"גד", בזמן שהם נלחמים בארץ ישראל, הם מקבלים כוחות שלאחר מכן הם יכולים להיות באמת ברצונות שמעבר לירדן, כי לא פשוט להיות בהם, ואולי הרבה יותר קשה מאשר להיות "בארץ ישראל", כי ברצונות ש"בעבר הירדן" יש יותר משליטת "אומות העולם", כך שזה לא פשוט כמו שנראה לנו.
כל התורה מדברת על האופן שבו האדם יכול לכבוש את יצרו, על האופן שבו הוא יכול לסדר את היצר הרע ולא להרוג אותו. כשאנחנו אומרים "להרוג", הכוונה היא להרוג את הכוונות על מנת לקבל אבל הרצון נשאר. הבורא לא ברא שני רצונות, רצון טוב ורצון רע, הוא ברא רק רצון רע, כך הוא אומר, "בראתי יצר הרע". אלא שאנו על ידי המאור המחזיר למוטב, יוצרים עליו כוונה "על מנת להשפיע" במקום כוונה "על מנת לקבל", ועל ידי כך אותו רצון מקבל צביון אחר, "טוב".
לכן ספר הזוהר אומר לנו שעלינו להפוך את שונאינו לאוהבינו. יצר הרע נקרא "שונא", כי בסופו של דבר הוא מכניס אותנו לכל הבעיות. הוא מנוגד לבורא ולכן הוא שולט בנו ואנחנו שמנוגדים לאור, לבורא, מגלים לפי זה שהוא שונא, ולאחר מכן מתקנים אותו.
הפרשה הבאה, פרשת "מַסְעֵי" פותחת בפירוט המסעות שעברו בני ישראל במדבר מאז צאתם ממצרים ועד הגעתם למקום חנייתם הנוכחי בערבות מואב ביריחו.
אנו רואים בהרבה מקומות אחרים בתורה, שהתורה חוזרת ומספרת שוב על כל השתלשלות האירועים. כלומר, ממצרים עד לאותו מצב שאליו הגענו, שבו הייתה עבֵרה, ולאחר מכן תיקון.
כרגיל בתחילתו היו צעקות מהבורא אלינו, ולאחר מכן צעקות ותלונות שלנו אל הבורא, ואז הגענו למצב שבו אנו מתחברים. באותו מצב יש סוג של חזרה מסוימת על כל הדרך שעברנו ממצרים עד כה. התורה חוזרת על כך מספר פעמים כמו בפרשה הנוכחית, פרשת "מסעי". כאן בפרשה, עלינו כבר לכבוש את היצר הרע הזה, מפני שאנו נמצאים כבר מול יריחו, מול הכניסה לארץ ישראל.
ואכן לאחר תיאור המסע, הבורא מצווה על עם ישראל לכבוש את ארץ ישראל מידי העמים היושבים בה, ולחסל את כל הפסלים ומקדשי העבודה הזרה שלהם.
"רכיבה על החמור"
"איזהו גיבור, הכובש את יצרו. כי אם כובש אותו, זוכה לכל השלמות. ויש מי
שנעשה לו חמור, שאינו מצער את רוכבו. שמי שזוכה לכבוש אותו בשיעור מסוים,
נעשה לו היצה"ר חמור לרכוב עליו, והיצה"ר אינו מצער אותו עוד לעולם."
זוהר לעם, פינחס, 487
אנו רואים איך שוב ושוב אנחנו חוזרים לאותו מצב, שבו מגיעה אלינו התגברות של היצר הרע, היינו גילוי. איננו עושים שום דבר חדש, אלא כביכול יש בנו מעין קופסה גדולה, כמו שהבורא אמר "בראתי יצר הרע", ואז הוא פותח לנו אותה בהדרגה. קודם בדרגת שורש דעביות, ולאחר מכן בדרגות א', ב', ג' וד' וכך אנחנו מתחילים לגלות את יצר הרע בהדרגה.
והתיקון, כמו שאנו לומדים גם מ"תלמוד עשר הספירות", נעשה מהקל לכבד. (ראו שרטוט מספר 1).
קודם הבורא פותח בנו רצון לקבל קטן, ועלינו לסדר אותו בכוונה על מנת להשפיע. ולאחר מכן הוא פותח בנו רצון גדול יותר ויותר, וגם אותו עלינו לסדר יותר ויותר בכוונה על מנת להשפיע. כך עד שאנחנו מגיעים לרצון הגדול ביותר בכוונה על מנת להשפיע, שגדל בנו לאחר מכן, בסוף הדרך. לכן נראה כביכול שאנחנו חוזרים על אותן פעולות.
"אנוכי ה' אלקיך"
"לא תעשה לך פסל וכל תמונה. פסל, פסולת ממקום העליון, מהמקום הקדוש,
מצד שמאל דקדושה. פסולת דקדושה, הוא א-לוהים אחרים. כמ"ש, ואֵרֶא, והנה
רוח סערה באה מן הצפון, ענן גדול ואש מתלקחת הצפון, שמאל דקדושה. וכל
תמונה, זה שכתוב, ואש מתלקחת. וכתוב, כי אנוכי ה' אלקיך אֵל קַנאָ, בשביל
לעורר הלב כלפי מעלה, ולא לרדת למטה, ולא להתקרב לשער הבית של הס"א."
זוהר לעם, יתרו, 516
בכל פעם מדובר בשלב אחר, יש לנו למעשה חמישה שלבים שהם חמישה עולמות (ראו שרטוט מס' 1), עולם העשייה, עולם היצירה, עולם הבריאה, עולם האצילות ועולם אדם קדמון, עד שאנו מסיימים את כל המערכות. ודאי שכתוצאה מכך אנו מקבלים אורות נפש, רוח, נשמה, חיה, יחידה. בכל עולם אנו עוברים חמש דרגות הנקראות חמישה פרצופים, ובכל פרצוף אנו עוברים עוד חמש ספירות, בסך הכול מאה עשרים וחמש מדרגות, מצבים, שבהם אנו עוברים תיקון של הרצון שלנו. כתוצאה מכך בכל פעם אנו מעלים לבורא אור חוזר לעומת האור הישר שבא מהבורא, שהוא אור ההשפעה שלנו אליו בדרגה גדולה יותר, קודם בדרגת מלכות, לאחר מכן בדרגת זעיר אנפין, בינה, חכמה וכתר.
כך אנו עוברים על אותן תופעות, ואותו רצון לקבל גדל. ודאי שבכל פעם הרצון מופיע או מתעורר בנו באופנים אחרים, והוא קצת שונה, אולם בכל זאת זה הרצון לקבל בכוונה על מנת לקבל שנמצא מול הבורא. הרצון מופיע, או בצורה שהוא רוצה לשבור משהו, כמו ילד קטן שאינו רוצה ללמוד או שרוצה לשחק משחקים שונים, או בצורה שהוא כבר כמו נער שרוצה תענוגים אחרים לא כל כך טובים, או בצורה שהוא כמו אדם מבוגר, שכבר ממש רוצה לנצל את האחרים. כך הרצון גדל, אך בסיכומו של דבר זה אותו רצון, רק שהוא נראה לנו בצורות שונות.
כאן בפרשה, כשאנו מתקדמים לארץ ישראל, זה כבר באמת דבר גדול. אנו נמצאים כבר במצב שעברנו את עולמות העשייה, היצירה והבריאה ונכנסים לעולם האצילות הנקרא "ארץ ישראל", שבה העבודה נעשית כבר עם הרצונות הגדולים. לכן, לפני כן עלינו להצטייד בכוחות גדולים מאוד, בכוח הבינה הכללית, היינו משורש עד הבינה, עלינו להיות כבר נקיים במיוחד (ראו שרטוט מס' 1).
העבודה שאנו עושים עם "שבעת העמים" היושבים בארץ, שעלינו להילחם בהם, זו עבודה על אותם רצונות שכבר עברנו עליהם בדרגות שורש, א' וב', כעת אנו עוברים עליהם בדרגות ג' וד'. אלה אותם רצונות, אלא שאנו מגלים אותם כרצונות עמוקים יותר, אגואיסטיים, רצונות שממש הפוכים מהבורא. לכן יש לזכור שהרצון הוא רצון אחד, ואנו רק מכירים אותו יותר ויותר על ידי ההסתכלות שלנו.
אנחנו מגלים שהרצון הוא הרבה יותר רע ממה שהיה נדמה לנו, ובצורות שקודם לא זיהינו אותן. קודם חשבנו שהרצון שלנו כבר קדוש, טוב, מתוקן, אבל אנו מגלים להיפך, שהוא לא כזה. מה שנקרא, פסולת בעליון היא אוכל לתחתון, ולהיפך, מה שנראה לנו כ"אוכל" טוב וקדוש בדרגה התחתונה, כשעלינו למעלה הוא כבר נראה לנו כפסולת, הוא כבר לא טוב, הוא כבר בכוונה על מנת לקבל. זה ההבדל בין המדרגות. אנו כביכול מבצעים אותן פעולות, חוזרים על אותם מעשים, אבל כל פעם הם בעביות ובצורה אחרת.
ככל שאנו מגלים יותר רצונות, אנחנו נכנסים לייאוש גדול יותר. כיצד אנו יכולים לבקש מהבורא שיעזור לנו, האם אנו מגלים שהוא הבמאי של כל ההצגה הזו?
גילוי הרצונות שוב ושוב, זהו גילוי מעולה. הבורא גורם לכל ההצגות שבהן אנחנו רואים את עצמנו בייאוש ובשבירה, וזאת כדי שנבקש ממנו לתקן אותנו.
כיצד נבקש מהבורא לתקן אותנו?
באותו אופן שבו אנו משחקים עם הילדים שלנו, כמו שאנו מציבים לפניהם אתגרים, כדי שיתגברו עליהם, כלומר אנו מציבים בפניהם קשיים כדי שיגדלו ויתפתחו, כך גם הלימוד וההתפתחות שלנו נעשים באמצעות תרגילים וקושיות.
מדוע הדרך ללמד אותנו צריכה להיות רצופת קשיים, הרי אנו בני אדם שנשברים?
כבני אדם שעברו את כל החינוך בעולם שלנו, אנחנו לא יכולים לומר שלא צריך להיות כאן לימוד מתוך קושי. הרי גם אנחנו למדנו מתוך כך שנתנו לנו משהו שבור, לא מסודר, משהו לא מובן עם סימני שאלה, ואותו היינו צריכים לפתור. לכן זה נכון גם כאן.
מדוע את הלימוד כאן עלינו לגלות בצורה הקשה ביותר? מעולם לא למדנו בצורה כזו.
כמו שאת התרגילים והקושיות בבית או בבית הספר מכינים ההורים והמורים שאוהבים אותנו ורוצים לראות אותנו גדולים וחזקים, כך גם מצד הבורא, אין כאן כל שינוי. רק כלפי הבורא אדם יכול להתפרץ בשאלה "למה?", אולם העיקרון הוא אותו עיקרון, כיצד הוא יכול לגדל אותנו אחרת? הרי אנו חושבים שאנחנו בסדר גמור, ומבקשים "תן לנו, אנחנו רוצים".
השאלה היא, מה לתת, מה אנחנו רוצים?
בדומה לתינוק שאומר "אני רוצה מטוס". השאלה מה הכוונה שלו ב"אני רוצה"? לכן עלינו להסביר לו "אתה צריך קודם לגדול, להבין, ללמוד. ואם אתה רוצה להיות טייס, בבקשה, יש לפניך עשרים שנות לימוד, שאחריהן תוכל להיות טייס". איך קורה שאדם פתאום ירצה, לאחר מספר חודשים להיות כבר ברוחניות, ואם לא, מיד הוא אומר "אני מיואש"?
האדם אינו מבין שזה תלוי רק בו, אם הוא עשה הכנה או לא. הרי האור העליון נמצא לפניו, אם יש לו כלי, הוא יכול לקבל אותו, ואם לא, אז לא. הכול פתוח, אין מי שמונע ממנו. הבורא רק מציב בפניו תנאי שבו הוא אומר "אתה יכול לקבל את האור העליון רק בתנאי שהוא לא יזיק לך. הרוחניות היא תענוג אינסופי, בלתי מוגבל, ואם תקבל אותו עכשיו, אתה עלול להיפגע, כי אין לך בכלל כלים לקבל אותו". אדם צריך שיהיה לו מסך, שדרכו יקבל רק בכוונה על מנת להשפיע, לא בצורה ישירה, וזאת כדי לשמור על עצמו. רק בצורה כזו הבורא יפתח לו.
מדוע בכל שלב שבו האדם עושה איזו עבודה ברוחניות ורוצה להשפיע, להתקדם, לוקחים לו
את הכול והוא מתחיל להתייאש?
לא לוקחים לאדם את הכול, אלא מראים לו שהוא ביצע פעולה נכונה, אך נשארו לו עוד מספר פעולות לעשות, הוא עדיין לא סיים את כולן, יש עוד שכבות שעליו לתקן. ממצב למצב האדם בכל זאת נעשה חכם יותר, מבין יותר, מרגיש יותר, מתמצא יותר, הוא לומד. כמו ילד, שאם אינו מסיים את כל כיתות הלימוד שלו בבית הספר ולאחר מכן באוניברסיטה הוא אינו יכול להיות עצמאי, הוא לא יכול להיות מומחה.
לכן האדם אינו יכול לומר באמצע הדרך, "זהו, מספיק, תנו לי כבר את הרוחניות", גם לא אדם שיודע, או שעבר את כל החיים ונעשה מלומד ובעל משפחה. גם לגדולים ביותר יש אותה חולשה. כלפי הבורא כולם שווים. גם אם אדם יתקדם ויהפוך למקובל גדול, שאחריו הולכים תלמידים רבים, כלפי המדרגה הבאה הוא שוב יהיה באותה טענה.
ניתן לראות זאת גם בתורה, למרות שהיא לא מדברת על אנשים כמונו, אלא על אנשים שנמצאים כבר "במדבר" ומתקדמים ל"ארץ ישראל". כלומר, הם נכנסים ל"אצילות", הם כבר עברו יותר ממחצית הדרך, למרות זאת עדיין יש להם טענות נוספות גם כשהם נכנסים ל"ארץ ישראל", כמו שכתוב "אל תאמין בעצמך עד יום מותך". אלא מה שניתן לומר הוא, כשכך קורה זהו סימן טוב ונפלא להתחדשות.

רק מהיציאות אנחנו מתקדמים, כמו שכתוב "כי מציון תצא תורה". 7 ניתן לראות זאת בפרשות "מטות-מסעי", כיצד אותם אנשים שרוצים לעבור את המדבר, עוברים את המדבר לפי הסיפור. יש מדבר שנמצא באמצע, שבו אדם נמצא ב"מצרים", שבה יש כל טוב, כפי שהתורה מתארת את סיר הבשר, את הבצלים והשומים. היינו, כשכל מה שהוא רוצה נמצא לפניו בשפע, זה נקרא "מצרים", ויש את "ארץ ישראל", שגם היא ארץ זבת חלב ודבש, יש בה כל מה שאדם רוצה. אולם באמצע, ביניהם יש מדבר, מצב לא טוב, וכך זה עד הסוף, עד שאדם מת. כולם צריכים למות במדבר, היינו, באותה צורה שבה היו במצרים עד שמגיעים לארץ ישראל, כל הכוונות חייבות ממש למות, רק הרצון הגולמי נשאר. זה נקרא שעוברים את המדבר.
כדי לעבור את המדבר אפשר ללכת ברגל ממצרים עד ארץ ישראל במשך כשבוע ימים, ואם זה קשה אז אפשר ללכת במשך שבועיים. בני ישראל הלכו ארבעים שנה, כי אדם צריך לעצור במקום מסוים, ובאותו מקום להיות אולי כמה שנים עד שהוא מקבל חיסרון לבצע תנועה נוספת קדימה במדבר, לכיוון ארץ ישראל, לרצון לא-לוהים. כך האדם עומד במדבר ואינו יודע מה לעשות. מגיע אליו מצב נורא, מצב לא טוב, עד שהוא בכל זאת מגבש את הרצון שלו, כי אין לו ברירה, הרי אין חזרה למצרים.
במדבר, האדם כל הזמן שואל את עצמו: "לשם מה יצאתי ממצרים, מה יוצא לי מזה? ויש לו כמובן עוד כל מיני בעיות ומצבים, כמו "המרגלים" וכדומה. כל זאת עד שהוא מגבש את הרצון הנכון, שבו הוא חייב להתקדם, ורק לכיוון ארץ ישראל. רק לכיוון ההשפעה, ישר-אל, ואז הוא שוב עושה צעד. לאחר הצעד הזה, שוב בני ישראל עוצרים, מקימים את האוהלים, מסדרים את הנשים, את הצאן ואת כל השאר, ושוב עומדים כמה שנים.
כך בני ישראל התקדמו. הם לא צעדו ארבעים שנה, אין מרחק כזה שצריך ללכת ארבעים שנה. אם האדם עוצר, הוא מתייבש, ובינתיים מת. כל הרצונות והחשבונות למיניהם, דרגות הדומם, הצומח והחי, הכול מת באדם, ושוב נולד. עד שהוא, בכל פעם מגבש רצון חדש להתקרב לא-לוהים שנמצא בארץ ישראל. בינתיים כאמור יש ללכת במדבר.
אין ברירה, האנושות נכנסת בהדרגה למצבים בהם לאנשים לא תהיה ברירה, ויהיה עלינו להסביר, שאם נעשה זאת כולנו יחד, ניתן יהיה לעבור את "המדבר" בקלות. כלומר, בכל זאת יהיה "מדבר", יובש, טענות והכול, אבל בצורה הרבה יותר קלה, מפני שהשפעת הסביבה על כל אחד ואחד תהפוך את מצבי "המדבר" לקלים וטובים יותר, ממש כך. כמו שאומרים "צרת רבים חצי נחמה". לכן הכול תלוי בהפצה, הכול תלוי ברצון הכללי שלנו.
בסיום הפרשה מדובר על כך שאלעזר הכהן ויהושוע בן נון ירשו את הארץ. אז מתעוררת השאלה לגבי בני משפחת גלעד משבט מנשה החוששים שבנות צלופחד יתחתנו עם גבר משבט אחר והנחלות יעברו אליו, ולכן יוצא חוק שאוסר זאת.
יהושוע בן נון ואלעזר הכהן מקבלים הוראות כיצד לחלק את הארץ, לאילו חלקים, לאילו נחלות. השאלה שמתעוררת כאן היא מפני שכל הרצונות, הדומם, הצומח, החי והמדבר שנמצאים זה מעל זה כמו בפירמידה, חייבים להיות ממש אחד מעל השני, כי אסור להעביר מרשות לרשות. כלומר, אם יש י"ב שבטים, ויש חלוקה מסוימת ביניהם, אז אותה חלוקה חייבת להישמר. לכן ניתנו כל אותם חוקים. תלוי לפי מה החוק, לפי הרצון או לפי הכוונה. ספר הזוהר מדבר על כך רבות, ובתורה רק נותנים לזה כיוון מסוים, לא יותר, בתיאור בנות צלופחד החייבות להינשא רק לגבר משבט מנשה.
מה הכיוון שאליו פרשת "מטות-ומסעי" מכוונת אותנו בשבת?
"שבת" היא מעין עולם הבא, שאנו מתקנים את עצמנו לחלוטין. לכן עלינו לראות מה עברנו עד כה. יצאנו מבבל, יצאנו ממצרים, ובפרשה הנוכחית אנו יוצאים ממדבר סיני והולכים לקראת ארץ ישראל, דרך יריחו. לפנינו מלחמות קשות עם שבעת העמים שנמצאים בארץ, עד שמגיעים לכיבוש הארץ. כל התהליך הזה הוא תהליך של מלחמות נגד הרצון האגואיסטי שלנו, ואנו יכולים להינצל רק אם אנחנו יחד. כי האור העליון משפיע עלינו רק במידה שאנחנו מחוברים בינינו.
עלינו פשוט לזכור את העיקרון, שאם רע לנו, עלינו להתחבר עם האחרים. ככל שרע יותר, עלינו להתחבר יותר. וככל שאנו רוצים להתקדם בלי הרע, עלינו להתחבר עוד יותר, עד בלי די, "כאיש אחד בלב אחד". 8 כולם, כל העולם, כמו שכתוב "כי כולם יֵדעו אותי למקטנם ועד גדולם". 9 לפי עוצמת החיבור, בכמות ובאיכות, נתחיל להרגיש שהבורא נמצא בינינו.
"נמצא בינינו" הכוונה לפי חוק השתוות הצורה. אם נגיע למצב שאנו באמת רוצים להיות יחד, להיות מעט בהשפעה זה לזה, אז לפי המעט הזה נתחיל להרגיש את הבורא ששורה בנו.
אז הכלי שלנו, הרצונות שלנו שממש מוכנים ללכת זה לקראת זה, יהיו בהתאמה עימו וכך נגלה אותו.
לכן, היציאה מכל הגלויות, מהמדבר, מכל המלחמות, היא רק כדי להגיע יותר ויותר לחיבור. המלחמות לא נועדו סתם להרוס את הרצון לקבל, אלא כדי להרוס את הרצון לקבל שמפריע לנו להתחבר עם האחרים. אם נצליח בכך, נגיע לרצון א-ל, לארץ ישראל.
"בארץ ישראל" המלחמה היא נקודתית יותר, כי בשלב הזה אנו בכל מצב מגלים בחיבור בינינו עוד ועוד הפרעות, ואותן מנקים. זה נקרא "שבעה העמים שחייבים לתקן אותם", להילחם נגדם. אבל זה כבר מצב שיש לנו את הנכונות לחיבור, כשאנו נמצאים כבר מעל האגו שלנו ומוכנים להתחבר.
תחילה אנו עולים לדרגה מעל ה"מדבר", למידת ארבעים, לבינה, וכשאנו כבר נמצאים במצב של "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך", אנחנו מתחילים להתחבר ב"ואהבת לרעך כמוך". במצב הזה המלחמות הן כבר עם העמים שנמצאים בארץ ישראל, המלחמות הן ברצונות האלה, בדרגה שבה אנו הולכים להתחבר בינינו.
עד כה המלחמות היו כדי לעלות מעל האגו שלנו, כביכול כדי להיפטר ולזרוק את בבל, את פרעה, את הנחשים והעקרבים, לזרוק את כל מה שיש במדבר, ממש להיפטר מהכול. המלחמה הייתה כדי לעלות ולהתנתק מהם. ולאחר שעלינו לגובה הזה, ואנחנו רוצים רק להתחבר אבל עדיין לא מגלים את הכוחות לחיבור, אז המלחמה היא כדי להתחבר בינינו נגד הרצון לקבל, אבל הבורא כבר נמצא בינינו.
"מסעי בני ישראל"
"עניין יציאה, יציאה מהיכל המלך, כלומר שמרגיש בחינת חיסרון במדרגה זו, לכן
יש לו ההכרח לנסוע למקום אחר, שיש שם יותר שלמות. נמצא, שהיציאה הוא
הגורם לנסיעה, כי לולא זאת לא היה עושה תנועה ממקום למקום. נמצא שמקודם
הוא מרגיש את החיסרון, ולאחר מכן הוא עושה את הנסיעה.
וסדר היציאות והנסיעות, הוא דווקא על תיקון המידות, שיהיו מסוגלים ומוכשרים
לקבל את השפע, ואז תהיה המשכת השפע לכלים המתוקנים".
רב"ש, דרגות הסולם, 743