top of page

פרשת "בשלח"

(שמות י, י״ז – יז, ט״ז)

 

 

פרשת "בשלח"

"וירא ישראל את היד הגדולה"

"ופרעה הקריב"

מושגים

"פרשת המן"

 

בפרשת "בשלח", פרעה שולח את בני ישראל ממצרים לאחר עשרת המכות שהוא ועמו קיבלו. הבורא אינו מוביל את בני ישראל ישירות לארץ ישראל, מפחד הדרך לארץ הפלשתים, אלא שולח אותם דרך המדבר. משה לוקח עימו את עצמותיו של יוסף, והבורא הולך לפני העם ומאיר להם את הדרך; ביום באמצעות עמוד ענן, ובלילה באמצעות עמוד האש.

כשנודע לפרעה שבני ישראל באמת ברחו ממצרים, הוא משנה את דעתו ומחליט לרדוף אחריהם. הוא אוסף עימו "שש מאות רכב בחור", 1 הרודפים אחרי בני ישראל עד ים סוף. בני ישראל מוצאים עצמם במצב שהים לפניהם, ופרעה מאחור. אז מתרחש הנס הראשון – משהמכה על הים, הוא נחצה לשניים ובני ישראל עוברים בחרבה. כאשר המצרים רוצים לעבור, נסגר עליהם הים וכולם טובעים בו. בני ישראל שרים את "שירת הים" כהודיה לבורא על הנס.

משה ממשיך להוביל את בני ישראל דרך מדבר שוּר, כשצימאונם גובר הם מגיעים למָרָתָה, מקום שבו המים מרים, ונעשה להם נס נוסף – המים הופכים למתוקים. משה והעם ממשיכים ללכת לאֵילִם, שם הם מגלים שנים- עשר מעיינות מים ושבעים תמרים. הם חונים שם ולאחר מכן ממשיכים למדבר סין.

העם מתלונן שנגמרה הצידה והבורא עושה נס – בפעם ראשונה יורד מ"ן מן השמים, ובפעם השנייה יורד השְׂלָו כדי שיאכלו בשר בערב. בני ישראל מקבלים את הציווי הראשון על שמירת השבת. נאמר להם שבשבת לא יירד מ"ן מן השמים, ועליהם לאגור צידה ליומיים. בני ישראל ממשיכים ממדבר סין ומגיעים לרפידים. שוב אין מים לשתות והבורא עושה נס נוסף – משה מכה בסלע ומים יוצאים מן הסלע.

לקראת ההגעה להר סיני, פתאום מופיע עמלק, שנלחם בישראל. כאשר משה מרים את ידיו, ישראל מנצחים, ואילו כאשר הוא מוריד אותן, עמלק מנצחים. בסופו של דבר, ישראל מנצחים את עמלק. הבורא אומר למשה לכתוב לזיכרון בספר, שחייבים למחות את זרע עמלק מתחת השמים.

 

האדם נולד מטבעו ברצון לקבל אגואיסטי, אולם כשהוא מתעלה מעליו נקודת המבט שלו משתנה ואינו חושב עוד רק על עצמו. מרגע לידתנו אנו רוצים לנצל את כל העולם לטובת עצמנו, זה "העמלק" שבנו, ע.מ.ל.ק. – על מנת לקבל. אנחנו הופכים את הרצון לקבל לתכונה רוחנית המכוונת להשפעה, באמצעות תהליך שבו כל אחד עובד על עצמו ומשתמש במאור המחזיר למוטב. "המאור המחזיר למוטב" הוא האור שמופיע, הכוח שמתעורר באדם, כשלומדים נכון את חכמת הקבלה יחד בקבוצה. הכוח מתעורר באדם והוא מרגיש בכל פעםאת השינוי המתרחש בו.

אלו הם השינויים שהתורה מספרת לנו עליהם בפרשה. פרעה באמת שולח את העם, האגו שלנו נמצא בלחץ, בסבל, בהתנגשות גדולה בין הכוחות המופעלים עליו, עד כדי כך שהוא בעצמו "מרשה" לנו, "זורק" אותנו מעצמו. למעשה, אנו רק צופים במתרחש; ב"מלחמת ה' בעמלק", 2 במלחמת ה' בפרעה ובכל התהליך של "אני הכבדתי את ליבו", "לך לפרעה", וכאן "בוא לפרעה". 3

כשבני ישראל בורחים ממצרים עם כל הכלים, עם כל הרצון, האדם מתעלה מעל האגו שלו, אולם הכוונות האגואיסטיות שלו נשארות בו. בתהליך ההתפתחות הוא נפטר מהן בהדרגה, תוך כדי שינויים רבים שהוא עובר ביציאה משליטת פרעה לשליטה של תכונת הבורא, לשליטה של תכונת ההשפעה ואהבת הזולת. במעבר מאהבת העצמי לאהבת הזולת, אנו עוברים תהליכים שונים שגורמים לנו להרגיש שפרעה עדיין רודף אחרינו ואנו רוצים לברוח ממנו. לעתים אנו מסוגלים לברוח ולעתים לא, לכן המציאות מחייבת התרחשותו של נס. כלומר, השפעת הכוח העליון על האדם.

השפעת הכוח העליון על האדם, באה לידי ביטוי בהרגשה שהאדם חווה כאשר הוא נמצא מול הים ומאחוריו "שש מאות רכב בחור", ואין בכוחו לעשות דבר. בכל פעם כשהאדם מגיע לשלב שבו אין לפניו כלום, הכול סגור, קורה נס. כך הוא עובר ממדרגה למדרגה, ממצב למצב. ההבדל בין המדרגות הוא שתמיד המדרגה הבאה נפתחת רק לאחר שאנו מסיימים את המדרגה הקודמת, ואיננו יודעים מה לעשות, נמצאים במצב אנוש. אמנם, אנחנו מתרגלים לכך, אך כל פעם אנו מופתעים מחדש.

לאחר קריעת ים סוף מגיעים למדבָּר. מדבר הוא מצב שבו האדם אינו יכול לעשות דבר. אין לו במה להאכיל את עצמו. הוא נמצא במצב ריק, מבלי לדעת מה לעשות עם עצמו, דומה שהחיים אינם חיים, לא בהווה ולא בעתיד.

בשלב הבא המים מרים, ויש להמתיק אותם על ידי המטֶה. הכוונה בכך שהאדם מעלֶה למעלה את הרצון להשפיע, ואילו את הרצון בכוונה על מנת לקבל מוריד מטה. כך האדם מגיע לדרגת בינה במקום המלכות, ומעלה את עצמו מעל האגו, ושוב פורץ למדרגה הבאה. הוא מגיע למקום שנקרא אֵילִם, שבו יש שנים-עשר מקורות מים, ואוכל משבעים עצי תמרים.

כך קורה פעם אחר פעם, הרצון האגואיסטי שלנו מתעורר, מבלי שנדע מה לעשות עימו, משום שאין לנו כוחות להתמודד כשהוא צועק, בוכה, מתפרץ ונמצא בפחד גדול, ואז הכוח העליון מציל אותנו. כך שוב ושוב, באופן כזה מתרחשת היציאה ממצרים בהדרגה.

ביציאה ממצרים אנו מתקנים את הרצון לקבל צעד אחר צעד, מתעלים מעליו יותר ויותר, עד שיש ביכולתנו להילחם אפילו בעמלק. "ידי משה", העולות והיורדות, מסמלות את כוח הבינה שעולה, והמ"ן שיורד.

כשאנו נכנסים לרוחניות, עדיין אין לנו במה להחיות את עצמנו, אלא רק על ידי ה"אוכל מהשמים". לפני כן מילא האדם את עצמו באופן אגואיסטי, הרוויח מכל אחד ככל יכולתו. אולם כעת, במעבר לאהבת הזולת, לאלטרואיזם, להשפעה, הוא ממלא עצמו בהשפעה, לכן זה נקרא "אוכל מהשמים", "לחם שמים".

זה קורה כשהאדם מוכן לצאת באור הבוקר. כלומר, להיות בתכונת ההשפעה, שמאירה עלפני האגו, על פני הרצון לקבל, שבו הוא מרגיש ריק. הוא מוכן להיות ברצון לקבל אפילו ללא מילוי, אלא רק בהשפעה לזולת, ואז מגיע המָן, המילוי מהשמים.

"ארבעים שנה במדבר", הן משך הזמן שבו האדם רוכש את כל תכונת ההשפעה השלמה. הוא ניזון מההשפעה לאחרים, שהיא באמת מהשמים. כי מי הוא האדם שייתן, ומה יש לו לתת? מה פתאום שימלא עצמו על ידי נתינה? ההרגשה הזאת, הכוונה הזאת שהאדם רוכש על פני הרצון לקבל, הנטייה לזולת, הקשר עם הזולת, זו הדרגה שנקראת "אל תעשה לחברך, מהששנוא עליך". 4 בהתקשרות אל הזולת כמו לעצמך, מתקבל המילוי שנקרא מ"ן – "מֵי נוקבין", המעלה את הרצון לקבל שלנו לדרגת ההשפעה, לדרגת הבינה.

 

נִסִים רבים מתרחשים בפרשה הזאת, וכמעט כולם קשורים למים. חציית ים סוף, מי המרה,משה מכה בסלע ויוצאים ממנו מים. מהו נס ולָמה הוא קשור דווקא למים, בפרשה הזאת?

מים הם תכונת ההשפעה, בינה. ישנם מי מריבה, מים מרים ומים מתוקים, מי שתייה, "מים קרים, על נפש עייפה", 5 ויש עוד מושגים של מים. מים זה חיים, אנו נמצאים בתוך המים כשאנו מתפתחים בגוף האם. מים בכלל הם כל החיים שלנו, אנחנו התפתחנו במים ואחר כך יצאנו ליבשה. מים הם תכונת הבינה עד שהיא מולידה מעצמה, כמו שבעבר האוקיינוס הוליד את כל החי.

זה קורה כל פעם מחדש באמצעות נס, כי אין לנו את תכונת הבינה, תכונת ההשפעה, אהבת הזולת, התקשרות עם הזולת לטובת הזולת. משום כך, אנחנו מקבלים אותה מחוצה לנו במה שקרוי "נס". אנו רק גורמים לכך שהתהליך יקרה, וכשהוא קורה, הכול כ"נס". כמו שכתוב,"יגעתי ומצאתי", 6 המציאה היא בעצם הנס. בדרך שלנו, הכול קורה תמיד באמצעות נִסִים.

 

אנו רואים שהבורא סובב את בני ישראל במדבר מחשש למלחמה עם הפלשתים, והם הגיעו לסיני, מדוע הם לא הלכו ישר לישראל?

בני ישראל הלכו במדבר ארבעים שנה, אולם אפשר לעבור את מדבר סיני גם בשבוע. ישבנו רצון לקבל כל כך גדול; מלחמות עם פלשתים, עם עמלק, תקלות כמו עגל הזהב וחטא המרגלים, ועוד הרבה מאוד בעיות כדי להגיע לארץ ישראל, לכניסה, ולא רק זאת אלא שגם מלחמת כיבוש הארץ. לאדם יש הרבה מאוד מלחמות עד שהוא כובש את הרצון לקבל שלו והופך אותו מרצון אגואיסטי, ממצרים, לרצון לארץ ישראל. ארץ היא רצון, עלינו לכוון את הרצון שלא יהיה בכוונה על מנת לקבל – עמלק, אלא יהיה בכוונה על מנת להשפיע – ישר א-ל,ישראל. זהו תהליך ארוך מאוד, שבכל פעם מתרחשים בו נִסִים.

 

מדוע בני ישראל נמנעים ממלחמה עם הפלשתים?

משום שעדיין אין לבני ישראל כוחות. הם טרם רכשו את כוח ההשפעה שיאפשר להםלהילחם, ולהתעמת עם הפלשתים. אין עדיין קו ימין, כוח השפעה, ולכן אין אפשרות להשתמש בקו האמצעי ולהתקדם איתו. משום שיש לאדם רק את כוח הקבלה, קו שמאל, עליו לעקוף את הפלשתים.

בשלח
תוכן
מקורות

"וירא ישראל את היד הגדולה"

 

"וירא ישראל את היד הגדולה, ויאמינו בה'. והאם עד עתה לא האמינו בה'? והרי כתוב, ויאֲַמֵן העם וישמעו. והרי ראו כל הגבורות, שעשה להם הקב"ה במצרים.

אלא, ויאמינו, הוא, שהאמינו בדבר ההוא שאמר, ויאמר משה אל העם,

אל תיראו התייצבו וראו את ישועת ה'"

 

זוהר לעם, בשלח, 203

 

בכל שלב אנו מתקדמים בדרגות. הדרך שלנו, כמו שספר הזוהר אומר, היא "שש מאות רכב בחור", שישה ימים, והיום השביעי השבת, כנגד גמר התיקון, האלף השביעי. הדרך מיציאת מצרים ועד גמר התיקון שלנו היא במאה עשרים וחמש מדרגות, כשכל מדרגה מתחלקת למדרגות נוספות, ובכל פעם יש נִסִים, שבהם האדם נדבק לכוח העליון יותר ויותר.

האדם נמצא בין שני כוחות. מצד אחד, הרצון לקבל שהוא הטבע שלו, שנולד איתו, "יצר לב האדם רע מנעוריו", 7 ומצד אחר הרצון להשפיע שאליו עליו להגיע. בסולם זה של הטבע שלו, הרצון לקבל נמצא למטה, ואילו הבורא, הרצון להשפיע, נמצא למעלה, והאדם באמצע, כמו"כדור באוויר". במידה שמופיע בפני האדם כוח הבורא, הוא יכול לעלות עד לדבקות אליו.

לכן עלינו לגלות בכל פעם רק את החיסרון, את הנחיצות וההכרחיות בבורא. "וייאנחו בני ישראל מן העבודה, ויזעקו", 8 כל הצעקות והמריבות הן גילוי החיסרון שלנו מתוך ההרגשה שאנו חייבים לקבל עזרה מלמעלה, כך אנו חיים בחסדי הבורא. כך האור העליון, "המאור המחזיר למוטב", הנקרא "תורה", מופיע ומציל אותנו. אלו הם החסדים, כוח ההשפעה, שמתגלים לנו. גם כיום, עלינו להבין שאם נגלה את החיסרון הנכון, יופיע הכוח שיוציא אותנו מכל הצרות ונעבור את כל "ים סוף" ביבשה.

 

אם כן, מה מקומה של האמונה כאן? מה המשמעות לכך ש"הם ראו את הנס ויאמינו"?

אמונה היא כוח ההשפעה, כוח הבינה. באמצעות כוח ההשפעה האדם רואה את העולם סביבו, עולם האין סוף, את העולמות הרוחניים, המדרגות, הכוחות. אולם עדיין אין לנו את הראייה של ההשפעה, של הקשר לזולת. כשהאדם מתקשר לזולת, הוא מפתח לעצמו "משקפיים חדשים", שבהם הוא רואה את העולם כולו עַגול ובו פועל כוח אחד בלבד.

חכמת הקבלה מלמדת אותנו כיצד לגלות את כוח הבורא הפועל בעולם, את שיטת "גילוי אלוקותו ית', לנבראיו בעולם הזה". 9

 

נראה שהבורא מכניס כל פעם את עם ישראל לבעיה, כמו למים המרים, ואחר כך הוא מוציא אותם, הופך אותם למים מתוקים. מהו התהליך הזה?

עלינו להבין שאיננו יכולים לגלות כלום, אלא רק מתוך דבר והיפוכו, מחושך לאור, "כיתרון אור מתוך חושך". 10 לכן אנו מגלים כל פעם שהאגו שלנו גרוע יותר ומחפשים מוצא ממנו, מבינים שהכוח העליון חייב להיות מעורב. וכשהאדם מודע לכך שהוא זקוק לכוח העליון וצועק, הבורא מופיע. בכל פעם, אדם צריך להגיע למצב הזה – לגלות את החיסרון, הנחיצות לעזרת הבורא, על מנת שיופיע. כך בונים את ה"כלי" שלנו. לכן אנו "אוכלים" במדבר מ"ן. לעולם, האדם אינו "בעל הבית", הוא רק מזמין את התרחשות התהליך.

כך גם כיום, בכל התהליך שאנו עוברים ובתהליכים הקשים יותר הצפויים לנו. שהרי, אין מטרתו של כל התהליך אלא כדי שנגיע למצב של חוסר שליטה, עד כדי חוסר אונים וייאוש, המחייב את הכוח העליון להופיע, כי בלעדיו לא נצליח להתקדם. ככל שנבין את התהליך, את המגמה הזו, ונערך אליה, נוכל למשוך את הכוח העליון לפני שנגיע למצב קשה. לכן ניתנההתורה, פנימיות התורה, חכמת הקבלה, כדי שנדע בכל פעם להקדים תרופה למכה.

 

בהתייחס לעולם המודרני, לחיים כיום, קשה מאוד להביא אדם להבנה שהוא אינו שולט. כי הורגלנו לכך שבזכות המדע והטכנולוגיה אנו שולטים בטבע. כל ילד גדל על ההבנה שהאדם שולט.

כך אמנם היה עד שהגיע המשבר. כעת, אנו מבינים שאיננו שולטים בכלום; לא בחינוך,לא במשפחה, לא בעצמנו, לא בטרור, לא במסחר ולא בכלכלה ובפיננסים – זהו הסימן של המשבר הכללי, המשבר המערכתי, שבו כל המערכות קורסות. אנו מגיעים למצב שאין לנו שליטה, וזקוקים לגילוי מיוחד של הכוח הכללי של הטבע. אנו בנויים באופן כזה שכל אחד מושך לעצמו, והמשבר שמתגלה מראה שאנו קשורים יחד, תלויים זה בזה, ורק בתלות ההדדית הזו נוכל לפתור את הבעיה. אולם מאחר שאיננו מסוגלים להגיע לקשר הזה, לערבות, נצטרך את עזרת הכוח העליון. יחלוף זמן רב, עד שהאדם יבין שהוא צריך את כוח החיבור,שהוא הבורא שמשלים בינינו, "עושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו ועל כל ישראל". 11

 

לאחרונה אנו שומעים, שכביכול "ים סוף נבקע", וזה גם התהליך שקורה בכדור הארץ. מהו כל התהליך של חציית ים סוף וקריעת ים סוף, ואיך זה בא לידי ביטוי בעולם הרוחני?

כשהמלכות נכנסת לבינה, יש מים עליונים ומים תחתונים, כשם שבבריאת העולם יש את הכוח העליון שמגיע ונותן לרצון לקבל להיכנס לתוך הים, לתוך המים. כלומר, ליצור קשר בין הרצון לקבל ובין הרצון להשפיע. הרצון לקבל הוא כוח האדמה, ישראל שמקשר את כוח האדמה מגלה את האדמה שבתוך הים, ואילו הכוח המשפיע הוא הים עצמו, גם שם יש גבורות, ים סוער, וכולי.

ישראל מגלה גם את הכוח המיוחד, "נחשון", שקופץ ראשון לים. זהו הכוח שבנו המוכן ללכת במסירות נפש, רק כדי להגיע לתכונת ההשפעה, לקשר עם הבינה, ואין זה חשוב מהיקרה. באופן כזה, עם היציאה החוצה, אנחנו מגיעים למגע עם הרצון להשפיע. כל הבריחה ממצרים היא בריחה מתוך עצמנו החוצה, אל כולם, כדי להתקשר עם האחרים.

 

"וירא ישראל את היד הגדולה"

"ופרעה הקריב"

"ישראל היו מתקרבים אל הים, והיו רואים הים לפניהם הולך וסוער, וגליו זקופיםלמעלה, היו יראים. נשאו עיניהם, וראו את פרעה וחֵילו, ואבני קלע וחצים. אזכתוב, וייראו מאוד. ויצעקו בני ישראל. מי גרם לזה שהתקרבו ישראל לאביהם שלמעלה? פרעה. כמ"ש, ופרעה הקריב".

 

זוהר לעם, בשלח, 67

בכל פעם שהאגו שלנו מתעורר ואינו נותן לנו כל אפשרות להתקדם, למעשה הוא עושה לנו את העבודה. כי פרעה, האגו, הוא האחוריים של הבורא. הוא ברא את הרצון לקבל, והוא כל הזמן מגלה לנו את עצמו יותר ויותר, עד שאנחנו רואים שהוא ממית אותנו, את הרצון לקבל, את "הנחש", ולכן אנו נאלצים לברוח ממנו.

גם כיום אנו נמצאים במצב דומה. אנו מגלים בהדרגה שהאגו שלנו אינו נותן לנו להתקשר בינינו, לבנות מערכות נכונות, לחיות במשפחה, בעם, במדינה, לבנות את כדור הארץ, ואת כל העולם כעַגול ומקושר, שהרי זה מה שידחוף אותנו לתיקון. לכן אנו נמצאים בזמן מיוחד, שבו נצטרך באמת לקבוע שהערבות היא הקשר בינינו.

 

משה קיבל הוראה לכתוב בספר כי יימחק זכרו של עמלק. מה זה ספר מבחינה רוחנית?

ספר הוא גילוי, גילוי שיש לנו בספר התורה, שבו מתוארות פעולות הבורא לנברא. אנו פועלים באמצעות הגילויים האלה, באמצעות האותיות הכתובות שחור על גבי לבן. כדי שהכוונה של עמלק תימחק, כדי שהרצון לקבל בכוונה על מנת לקבל יהיה לרצון לקבל בכוונה על מנת להשפיע. זה נקרא "רצון", "ארץ", ועל מנת להשפיע, זה כמו הבורא, כשאנו מגיעים לישר-אל, ישראל.

כלומר, עמלק הוא הפוך מארץ ישראל. עמלק אינו אלא מושג כללי. הוא כמו המן, נחש, פרעה, אלא שיש בו גם חלקים קטנים, פרטיים. אנו לומדים על כך בכל פעם שעַם ישראל נתקל בהם. כל אדם הוא כעם ישראל, בנוי מהתכונות שלו דלהשפיע, שנמצאות דווקא תחת הרצוןלקבל.

 

"ופרעה הקריב"
מושגים

"מושגים"

 

פלשתים

פלשתים הם הרצונות האגואיסטיים שלנו. גם לאחר הבריחה משליטת הרצון לקבל, הם עדייןקשורים להשפעה, זה נקרא "להשפיע על מנת לקבל". כשאנו נותנים, אנו יוצאים לקראת הזולת, אבל כשאנו מתחילים להשפיע אנו רואים שאנו יכולים גם להרוויח. אנחנו חייבים להתעלות גם מהרצונות שנמצאים מחוץ לגבולות מצרים, אולם התיקון בהם שונה מזה שהיה במצרים.

לא יכולנו לגלות רצונות אלו במצרים משום שהיינו "קבורים" תחת האגו שלנו. כשאנו יוצאים מהאגו, אנחנו רואים עד כמה הוא משך אותנו, במשך כל ארבעים שנות המדבר. ואפילו לאח רמכן בארץ ישראל, כשאנחנו כובשים את הארץ.

 

שירת הים

שירת הים היא הודיה. הודיה על כך שעברנו את הגבול, ולא נחזור עוד למצרים. לפעמים אנו יכולים לבַכות על העבר, כמו שקורה בפרשה, אבל אין כבר דרך חזרה. אנו יוצאים ממצרים סופית. לאחר הבריחה, האדם מתחיל להרגיש את העולם הרוחני, ולא רק את הוויית העולם הזה, הרגשה שגורמת לו להתפרצות של שמחה פנימית.

 

מ"ן

מ"ן הם מי נוקבין, הרצון לקבל שרוצה לעלות לדרגת הבינה. כשהאדם מרגיש שברצונות האלה הוא חייב ויכול להשפיע, הוא מבקש שזה יקרה. הוא זקוק לכוח העליון שיעזור לו בפעולה הזאת, ואז הכוח מופיע מלמעלה. האדם מתחיל להשתמש בו, ממלא את עצמו בהשפעה לזולת, זה נקרא שהאדם "אוכל מ"ן". אולם בעולם הזה לעולם האדם לא ירגיש כך, מכיוון שבעולם הזה כולנו מתמלאים מהקבלה ואילו בעולם הרוחני אנחנו מתמלאים מההשפעה.

"פרשת המן"

"פרשת המן"

"והמכובד מכולם הוא המזון, שהחברים העוסקים בתורה אוכלים אותו, והוא מזון הבא מחכמה עליונה, חכמה ממש. משום שהתורה יוצאת מהחכמה העליונה. ואלו העוסקים בתורה, נכנסים בעיקר השורשים, וע"כ המזון שלהם מהמקום העליון הקדוש בא".

זוהר לעם, בשלח, 382

bottom of page