כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "תצווה"
(שמות כז, כ – ל, י)
בפרשת "תצווה" הבורא מוסר למשה פרטים נוספים אודות המשכן ומצווה את בני ישראל לקחת שמן זית לצורך הדלקת "נר התמיד" באוהל מועד, מחוץ לפרוכת, שידלוק מהערב עד הבוקר.
הבורא מורה למשה למנות את אהרון ובניו, נדב, אביהו, אלעזר ואיתמר, להיות לו לכוהנים. הוא מפרט את הציווי של הכנת בגדי הקודש, לכבוד ולתפארת, לפרטי פרטים: האפוד, הציץ, המעיל, ושאר בגדי הכהן.
בהמשך ניתן הסבר על תהליך ההתקדשות של אהרון ובניו לתפקידם במשכן, כולל הקרבה של פר ושני אילים, על מזבח הקטורת שיוּנַח בתוך המשכן לפני הפָּרוֹכֶת, ועל אופן הכנת הקטורת. בסיום מוזכר יום הכיפורים שיתקיים אחת לשנה.
פרשת "תצווה" היא עניינית, קצרה ומאוד ומעשית. כל חומר הבריאה הוא הרצון לקבל, הוא הבסיס היציב שממנו רצוי להתחיל. את הרצון לקבל אנו מרגישים בתוכנו, בחלוקה לארבע דרגות: דומם, צומח, חי ומדבֵר. כל הרצונות שלנו מחולקים כך, ועלינו לתת להם צורת השפעה, לכוונם על מנת להשפיע. על כל הרצונות להיות מכוונים לחיבור בינינו, "כאיש אחד בלב אחד", לאהבת הזולת, ב"ואהבת לרעך כמוך".
במידה שאנו מתקנים כל רצון ורצון, ואת כל הרצונות יחד, אנו בונים את דמות האדם, הדומה לבורא. זה אותו "אדם הראשון", שהתרסק והתחלק לנשמות רבות. מטרתנו לאסוף חזרה את כל הנשמות לאותה נשמה.
אנו עושים זאת על ידי ביטול האגו שלנו, וחיבור כל הרצונות שלנו. החיבור הוא בדרגת הדומם, צומח, חי ומדבֵּר. בדרגות אלה אנו מחברים הכול יחד למציאות חדשה, שהתורה מדברת עליה בשלבים. ראשית, שמן למאור, שהוא שמן מיוחד, ויש להדליק אותו באופן מיוחד. לאחר מכן, אפשר להכין מהאור המתקבל את בגדי הכהונה, המולבשים על הרצון לקבל.
הרצון לקבל נשאר אותו הרצון, בין אם הוא רוצה לטובת הזולת ובין אם הוא רוצה לטובת עצמו. ההבדל הוא בשימוש ברצון, אם לטובת עצמי או לטובת הזולת. כלומר, האם באמצעותו האדם רוצה להיטיב לעצמו אף שזה יהיה לרעת הזולת, או שהוא רוצה להיטיב לזולת. קיימות שתי אפשרויות וביניהן יש מִדרג גדול של אפשרויות.
מדובר בלבושים על הרצון. התורה מספרת לנו כיצד לבנות לבושים. כיצד לבנות כוונותנכונות על הרצונות שלנו, שהם מדָרגות י-ה-ו-ה, או דרגות עביות א' ב' ג' ד'. הרצונותהמתוקנים יכולים להיות מהדומם, כמו בניית אוהל מועד וארון הקודש, מהצומח כמו צמרופשתים, ומהחי שאלה הם הקורבנות עצמם.
המדבֵּר, הם בני האדם המיוחדים בדרגה שלהם, הלובשים את הבגדים שמתאימים לכהןהגדול: חושן, אבנט, מצנפת, כותונת, מעיל וכולי. הכהן הגדול הוא אדם המכוון כולו להשפעה, לאהבת הזולת, ובאמצעות אהבת הזולת נגיע לאהבת הבורא. יש כהן ויש כהן גדול. כלומר,במדרגה הזאת ישנן קטנוּת וגדלוּת.
אלה הם השלבים שבהם עלינו להתקדם, כדי לתקן את הרצונות שלנו. סך כל הרצון שבראהבורא בכל אחד ואחד מאיתנו, כלול מתרי"ג רצונות, משש מאות ושלוש עשרה רצונות, שעלינו להפוך אותם מקבלה, מעל מנת לקבל, להשפעה, לעל מנת להשפיע לזולת. כך אנו מתקשרים זה עם זה, ואוספים את כולם יחד, את כל הרצונות האלה למנגנון אחד.
על ידי הכוונות משנים את הרצונות?
כן, על ידי הכוונות משנים את הרצונות. על ידי הכוונות, שכולנו רוצים להיות בכוונה על מנת להשפיע זה לזה, אנו קושרים את הרצונות יחד לגוף אחד בתוך הכלי הנקרא "בית המקדש". "בית" הוא כלי של קדושה, של השפעה ואהבת הזולת, הנמצא בכוונה על מנת להשפיע. הוא האדם שאנו בונים, הנשמה הכללית שלנו, השכינה, כנסת ישראל או מלכות דאצילות – בה מתגלה הבורא.
בפרשה מוסבר שגם הרצונות שלנו מחולקים. מכתבי האר"י אנו למדים שיש לנו: שורש, נשמה, גוף, לבוש והיכל, שמהם מורכב כל הכלי שלנו. השורש הוא באדם, הנשמה היא החלק הפנימי שבו, הגוף הוא הרצונות עצמם והלבוש וההיכל הם תוספות.
הלבוש, כפי שהתורה מספרת לנו, כולל את חמשת סוגי הלבושים של הכהן הגדול. ההיכל הוא כל מה שמסביב, אוהל מועד על כל פרטיו. כמובן, שאין מדובר באוהל, באדם, בכלים או במנורה, אלא כיצד הרצון לקבל מתפתח להיות בכוונה על מנת להשפיע כמו שהבורא משפיע לו. על ידי התיקונים הללו, של דרגות וחלקים רבים שבתוך הרצונות שלנו, האדם מגיע להתאמה לבורא ולדבקות בו.
בסיום הפרשה מוזכר גם יום הכיפורים. כל התיקונים שאנו עושים כל השנה, בהכנות, וכל התיקונים על אומות העולם, על עם ישראל ועל הלוויים והכוהנים, אז מגיעים לדרגת הכהן הגדול. כאשר האדם מתעלה מעל כל הרצונות האלה, ומביא אותם יחד למקום של השפעה כללית, הנקרא "בית המקדש", בשנה, נפש, עולם. כלומר, למקום איחוד מיוחד, שבו אנו מגיעים לאיחוד עם הבורא, לנקודת הדבקות, זה נקרא "עבודת הכהן בקודש הקודשים ביום הכיפורים".
אהרון ובניו הם עובדי הקודש, אנו יודעים שרוחניות אינה עוברת בירושה. היו הרבה מקובלים שלא היו להם ילדים, או שהיו להם, אך איש לא ידע עליהם, וכך גם לגבי אבותיהם. אולם פה מדובר על סדר מוגדר מאוד, של אהרון ובניו. מהו הסדר הזה? על כך, ובכלל על מעמד הכוהנים שנמסר מאבות לבנים, מדובר לא רק בפרשה זו.
אומרים שעד היום אפשר למצוא גנים של כוהנים.
נכון. זה נמצא גם בגשמיות וגם ברוחניות. יש לכך סיבות רבות, אולם מה שאנו מבינים הוא שמ"כלי" הנמצא בהשפעה, מהפרצוף הרוחני או הנשמה הנמצאת במצב להשפיע על מנת להשפיע, כי כהן נקרא "לקבל בכוונה על מנת להשפיע", הוא עובד בהשפעה אקטיבית, בפועל,אזי הוא מוליד פרצוף מתקדם הנקרא בן.
"בן" זו הדרגה הבאה של הכהן?
כן. לכן ברוחניות לא ייתכן, שמפרצוף שאינו נמצא בלהשפיע על מנת להשפיע, או בכוונה לקבל על מנת להשפיע, יצא פרצוף קדוש. כך גם בהעתקה לגשמיות. בגשמיות אנו יכולים לשים לב לכך או לא, משום שמדובר במנהגים בלבד, אולם ברוחניות מובן לנו מהיכן זה נובע. לא ייתכן שמפרצוף שיש לו מסך, עביות ואור חוזר, והוא עושה חשבון ועושה "עבודת הקודש", תצא פעולה לא כשרה. לכן הכהונה עוברת בתורשה מאב לבן.
כיצד זה ייתכן שאיננו יודעים מי הם ממשיכי דרכו של משה, הבנים שלו, מה היה איתם. ועם כהן דווקא כן?
משום שמשה זה מגע עם הבורא, שבו נכללים כולם, למעלה מכל הכהונה. הכוהנים הם אלה שנותנים כיוון בעבודת ה', בתיקונים, ומשה הוא נקודת המגע בעצמה. אין זה כיוון, אלא זו פשוט נקודת הדבקות, טיפת דבקות.
כלומר הכול בָּנו, אין מדובר במשה חיצוני או במשהו הדומה לכך?
לא, אין דבר כזה. הכול נמצא בָּנו. כשאנו מתחברים בינינו, אנו מייצרים כלי שמביא אותנו להרגשה של חיבור בינינו. תחילה, אהבת הבריות, "ואהבת לרעך כמוך", אהבת ישראל, ולאחר מכן נגיע לאהבת ה'. אלה הם המעגלים שאנו צריכים לבנות בחיבור בינינו. על כל האנושות להגיע לזה, כולל עם ישראל, ובכלל זה אנשים הנמשכים לכך, ויכולים להגיע לחיבור ממשי עם הבורא.
לכן משה בעצם לא שייך לכל אלה, לכהן, ללוי ולישראל, אלא הוא נקודה שהיא למעלה מכל ההגדרות. היא אמנם כוללת אותם, אולם היא למעלה מהן. תיקון העולם הוא שכולנו נתחבר יחד. ככל שאנו מתחברים יותר, ומתאימים את עצמנו לאור העליון, לבורא, כך הוא שורה ושוכן בנו.
בפרשה יש תיאור מפורט של הלבושים; כל התיאור של הבגד. נאמר שרק "חכמי לב" יכולים להכין את הבגד הזה, מי הם "חכמי לב"?
"חכמי לב" הכוונה היא שהרצון שלהם, הלב, מסודר לפי החכמה. כלומר, אין אלה רצונות רגילים, אלא רצונות שהסתדרו על ידי אור החכמה. לכן, בתחילת הפרשה, קודם כול מדובר על המאור, האור המחזיר למוטב הכללי, שמאיר על כל הכלים, ורק באור הזה אפשר לבצע את כל המצוות שמתוארות בפרשה, ולכן היא נקראת "תצווה". הציווי של הבורא אינו בא אלא כדי לתת לנו את האור המחזיר למוטב. הבורא אומר לנו כיצד להשתמש בו, כדי להגיע לתיקונים כמו "בגדי כהן הגדול", בניית המשכן וכל היתר.
כשהאדם מגיע לשלב מסוים של חכמת הלב, אין מדובר במוח, אלא בלב, רק אז האדם יכוללשים את הלבושים האלה?
"לב" הוא משכן, כל הרצונות שלנו. זאת, רק אם האדם מסדר באור העליון, במנורה שמאירה אליו, את המאור המחזיר למוטב, את כל הרצונות שלו, לפי הסדר הנכון: בכוונה על מנת להשפיע, מהקל אל הכבד. האדם אינו צריך לבנות, אלא זה נבנה מעצמו. נאמר כך גם על המנורה ועל כל הקשור אליה, קח וקדש וכן הלאה.
הציווי הוא רק על הנכונוּת שלנו; עלינו לבוא עם הכלי שלנו תחת האור, ואז הוא יקבל את צורת האור. חכמי לב, אינם יודעים לעשות הכול, אלא רק להכין את עצמם לכך שהאור יעשה את העבודה.
כלומר, אותם אנשים, חכמי לב, הם ברמה רגשית גבוהה מאוד. אם כן, מדוע העיסוק בנושא הלבוש מתאפשר רק מכאן והלאה?
הלבוש הוא הכוונות על מנת להשפיע.
חכמי לב הם כבר כוונות?
חכמי לב הם מי שמכינים את עצמם לתיקון, וכשהוא מגיע הוא מביא להם לבושים.
"ואתה תצווה"
"וכשכתוב ואתה, פירושו, לכלול עימו השכינה בציווי ובדיבור. אור העליון, ז"א,ואור התחתון, הנוקבא, כלולים יחד במילה, ואתה. כי אתה הוא שֵם הנוקבא, והו' הנוספת היא ז"א. כמ"ש, ואתה מחייה את כולם, שסובב על ז"א ונוקבא."
זוהר לעם, תצווה, 2-1
זעיר אנפין הוא "הקדוש ברוך הוא", "כוח עליון", "הבורא", או האור שמגיע לנו. אנחנו, כולנו, הרוצים להתחבר בינינו, בונים את הנוקבא, אמנם היא עצמה לא נמצאת, אך זה החלק שנותר לאחר השבירה, הנשמה נשברה וחלקיה פזורים. ככל שאנו רוצים להתחבר, איננו מסוגלים, אולם יש לנו נטייה לכך. לפי הנטייה הזאת, האור פועל ומחבר בינינו. אם יש עוד נטייה, אור נוסף פועל ומחבר בינינו.
לכן העבודה שלנו נקראת "יום יום", "יום ליום יביע אומר" 1. כך אנו מגיעים לסיום השנה,ליום הכיפורים, המחבר בינינו ומוביל אותנו לכל התיקונים, היום שבו אנחנו מכפרים על כל העוונות. למעשה, אין אלה העוונות שלנו, אלא זו השבירה עוד מאדם הראשון, לפני שנוצרנו. שהרי, "יצר לב האדם רע מנעוריו". 2 כשאנו מבררים את כל הדברים האלה ורוצים להתגבר עליהם, ולהתחבר מעל כל הפערים, מעל השנאה, להגיע לאהבה, אנו מגיעים למעמד הר סיני.
מדוע יום הכיפורים נחשב ליום הקדוש ביותר?
זו נקודת המגע של כל הרצונות שהכין האדם, כדי להתקשר עם כולם לכלי אחד, להיות בדבקות עם הבורא. כלומר, יישום העבודה שלנו בעולם הזה, שבו עלינו להגיע לגילוי הבורא, לאיחוד בינינו, לאהבת העולם, ויום הכיפורים מסמל זאת.
מדובר ביום מסוים בשנה?
לא. יום הוא "מדרגה", זו "דרגה". אם אדם עושה את כל התיקונים, הדרגה שהוא מגיע אליה, נקראת "יום הכיפורים". זה יכול להיות בכל יום אחר בשנה, היום, ביום העצמאות, אין זה חשוב מתי, אין שום הבדל. אלה אינם זמנים, אלא מצב.
מה המיוחד ביום זה שרק "הכהן הגדול", התכונה הזאת, דווקא הוא עושה את התיקון בקודש הקודשים?
משום שהאדם מצרף את כל התיקונים בדרגת דומם, צומח, חי ומדבֵּר, בצורה הסופית שלהם ומגיע לדבקות. זה צריך להיות גם "עולם", גם "שנה", גם "נפש" וגם "מקום". זה נקרא שהאדם מסדר את כל הרצונות שלו, דומם, צומח וחי, הלבושים שלו, שהם הכיסוי של האוהל, כל הבגדים שלו מהצומח. ואילו החי, אלה הם הקורבנות של יום הכיפורים. הכהן הגדול הוא התוצאה מכל האנושות, מכל התיקונים שבדרגת האדם, המדבֵּר.
אם האדם מצרף את כולם יחד, ביום מיוחד הנקרא "יום הכיפורים", שנקרא מדרגה מיוחדת, הוא מגיע לנקודת הדבקות שלו עם הבורא, שהיא המעמד הגבוה ביותר שיכול להיות. מכאן האדם מגיע לגמר התיקון, ועובר למימד עליון יותר.
"תִקעו בחודש שופר"
"כעין זה כתוב, עִבדו את ה' בשמחה. כי שמחת האדם מושכת שמחה אחרת, העליונה. כך עולם התחתון, המלכות, כמו שמתעטרת, כך ממשיכה מלמעלה. משום זה מקדימים ישראל ומעוררים קול בשופר, שהוא כלול באש במים וברוח,קו האמצעי, הכלול מג' קווים, שנעשו אחד, ועולה למעלה".
זוהר לעם, תצווה, 94
ב-ג' קווים, מדובר על עבודת הכוהנים, "כהן", "לוי" ו"ישראל", על העבודה שלנו. יש שתי קליפות: קליפת ימין – ישמעאל, וקליפת שמאל – עשיו. ימין ושמאל זו העבודה שלנו, הרצון לקבל וכנגדו הרצון להשפיע, עד כמה אנו יכולים לצרף רצונות אלה בהרחקת קליפת ישמעאל וקליפת עֵשָֹו.
כך אנו בונים את הקו האמצעי, שהוא קו הדבקות, הנקרא "אדם". בקו זה – ככל שאנו מחברים בינינו את כל הרצונות, את כל הכוונות יחד, על מנת להגיע להתאמה לבורא, להשפיע באהבת הזולת, ומאהבת הזולת לאהבת ה' – אנו עולים בחיבור בינינו יותר ויותר. אם אנחנו מגיעים לאיחוד באותו קו, אנו מגיעים למטרת הבריאה.
עלינו להבין שכיום, השינויים הרבים שהעולם עובר, הבעיות הרבות, המשבר גלובלי, אינם אלא סימנים לכך שאנו צריכים להתחיל בחיבור בינינו. שהרי, רק באמצעותו נוכל לצאת מהמשבר. לכן, מתגלה לנו היום חכמת הקבלה, אותו מאור המחזיר למוטב, אותה מנורה המאירה ויכולה להאיר לנו, למי שרוצה להתקדש ולהגיע לבית המקדש, לבצע, ולממש את תפקידו בעולם. כיום, אנו נמצאים למעשה במימוש פרשת "תצווה".
מדובר במערכת בין הבורא לנברא. הבורא נשמע ככוח חזק ושולט, ואילו הנברא נמצא כל הזמן במצב שעליו לחטוא ולבקש סליחה וחוזר חלילה, זו מערכת די מסובכת.
על מה האדם צריך לבקש סליחה? אם כתוב "בראתי יצר רע", הרי שהבורא ברא את יצר הרע. אם כן, למה עליו לבקש סליחה? להיפך על האדם לבוא בדרישה, "אני רוצה שתתקן מה שבראת בי". זה נקרא "נצחוני בניי". הבורא יקבל זאת בשמחה. זו הבנה לא נכונה שלנו את התורה. אנו חושבים שאנחנו נמצאים בחטא, אבל החטא אינו קיים בנו. כל חטאנו הוא בכך שאיננו מבקשים לתקן. מה שיש בנו, זה לא מאיתנו. איננו יכולים להאשים את עצמנו על איך שנולדנו.
על כל התכונות, כל האמצעים של האדם, בנוגע לכל מה שיש בו, האופי שלו, עליו לומר "לךלאומן שעשאני", 3 הוא אינו אשם. האשמה, הפגם הוא שהאדם אינו הולך לבדוק את עצמו ולבקש תיקון כדי להיות דומה לבורא בהשפעה, באהבת הזולת, בטוב ומיטיב.
כשהאדם אינו מגלה ואינו מבקש את התיקונים, הוא אשם. אבל, לא ביצר הרע עצמו, שעליו, כאמור, יש לו תביעה, יש לו בעבור מה לבוא ולדרוש ולהיכנס עם הבורא למגע, ולהיות איתו בדו שיח תמידי. יצר הרע הוא "עזר כנגדו". מצד אחד, הוא מרחיק אותו מהבורא, מהעליון, ומצד אחר, הוא נותן לו "חותמת" לבוא ולהיות בקשר עימו.
"מושגים"
נר התמיד
אדם הרוצה לבוא לנקודת מגע עם הבורא, הנקראת "עבודת הכהן בבית המקדש", ראשית עליו לדאוג תמיד שיהיה לו את המאור המחזיר למוטב, כי רק במאור הזה הוא מתקדש. כלומר, מוסיף לרצונות שלו כוונות על מנת להשפיע, וכך הוא עולה ומתקרב יותר לבורא.
שמן זית
שמן זית ברוחניות זה האור שמגיע לזעיר אנפין, למלכות, והשורש שלו בעולם שלנו הוא עץ הזית.
כהן
הדרגה העליונה של האדם, המגיעה מקו שמאל ומקו ימין להשפעה טהורה, שלמה. יש בזה את דרגת הבינה, ז"ת דבינה, ואת הדרגה העליונה, ג"ר דבינה. אי אפשר להיות כהן בלי שיש בך גם לוויים וישראל. כלומר, האדם מטפל בכל העולם ובכל ישראל, ומתאחד עם כולם, וזו עבודה די קשה. כדי להגיע לדרגת כהן, על האדם לממש את הרצונות הגדולים והחזקים ביותר. מכאן שעל הכהן להיות בעל אופי חזק מאוד, מפני שהדרגה הזאת דורשת ממנו להפעיל רצונות גדולים מאוד.
חושן
בדרגות הלבוש, ישנם דברים השייכים לפנימיות הנשמה, וחושן הוא אחד מהם.
סיכום
פרשת "תצווה", זו פניית הבורא לאדם. אם האדם רוצה, עומדים בפניו כל האפשרויות, כל התנאים, כדי לתקן את עצמו, ועם זאת, לתת ל"בהמה" שלו כל מה שהיא צריכה, לא יותר ולא פחות. החשוב הוא להגיע לעולם הנצחי, השלם, "עולמך תראה בחייך", 4 כאן ועכשיו. והכול מתבטא בחיבור בינינו: מאהבת הבריות, לאהבת ישראל, לאהבת ה', כך מגיעים לגמר התיקון. אנו יכולים לעשות זאת, כאן ועכשיו, הכול בידינו.