top of page

פרשת "משפטים"

(שמות כא, א – כד, י״ח)

 

 

פרשת "משפטים"

"דינו לבוקר משפט"

"הזקן"

מושגים

"משגיח מן החלונות"

 

 

בפרשת "משפטים" הבורא נותן למשה אוסף של חוקים, דינים רבים העוסקים בתחומים שונים. דינים בין אדם לחברו, דיני עבד עברי, דיני אמה עברייה, רצח, גניבה, הלוואה ועוד. וכן דינים בין אדם למקום, בשר וחלב, שבת, שמיטה וכולי.

משה מוסר לבני ישראל שהבורא יסייע להם בכניסה לארץ ישראל, וגם מזהיר אותם לא לעבוד עבודה זרה. הוא קורא בפניהם מספר הברית, והעם עונה, "נעשה ונשמע". משה בונה מזבח ומקריב קרבנות לבורא ונכרתת ברית בין העם ובין הבורא. משה מבצע את ציווי הבורא, עולה להר סיני לקבל את לוחות הברית בליווי יהושע משרתו, ושוהה שם "ארבעים יום וארבעים לילה".

בפרשת "משפטים" משה עולה להר סיני, אף על פי שקיבל קודם לכן את כל המשפטים וכל החוקים, ובני ישראל כבר קיימו את התורה והחוקים, בנושא הקרבנות. הדבר מלמד שמשפטים וחוקים לחוד, ותורה לחוד.

הפרשה פורשת לפנינו את כל החוקים של העולם הרוחני, את כל מה שעל האדם לבצע. וכדי שנוכל לבצע זאת, עלינו לקבל את התורה. התורה ניתנה כי "בראתי יצר רע, בראתי תורה תבלין". מראים לאדם מיהו לעומת מה שעליו להיות בדרגת "האדם", באהבת הזולת וחיבור בין כולם, בתיקון של כל הרצונות האגואיסטיים שבתוכו.

לכן החוקים באים קודם. מי שמתחיל ללמוד את חכמת הקבלה, מבין שעליו לתקן קודם את עצמו, את היחס שלו לקבוצה, את היחס שלו לעַם, לעולם. לפניו עומדים תיקונים רבים שכולם תיקונים פנימיים של יצר הרע. כשהאדם מבין מה עליו לעשות, מגיע זמן קבלת התורה.האדם לומד לקבל את המאור, שמתקן אותו כל פעם בזמן הלימוד.

כך האדם משיג בהדרגה את העולם העליון, את הבורא, את הכוח העליון שממלא אתהעולם העליון. לכן, "נעשה ונשמע". קודם האדם עושה, ולאחר מכן בכלים המתוקנים שהוא בונה, הוא מגלה את הבורא שממלא את הכלים.

הפרשה מסבירה מהו מבנה הנשמה, כי אין דבר מלבדה. האדם אמנם חי גם עכשיו בתוך הנשמה, אולם הוא מרגיש ומבין את העולם הזה בתוך הנשמה, רק במידה מועטה מאוד, בדרגת הדומם. הפרשה מורה לאדם כיצד לפתוח את הנשמה, את הכלי שלו, לתקן את הרצונות ולהרחיב אותם. דבר המאפשר לו לצאת מגבולות העולם הזה. כאשר האדם מתקן את כל יתר הרמות שבתוך הנשמה, הרצונות המקולקלים, הוא פותח אותם ומגלה בהם את המימד העליון, את העולם העליון. כך בנוסף להרגשתו את העולם הזה הוא מרגיש גם את העולם העליון, כמו שכתוב, "עולמך תראה בחייך". 1

התורה ניתנה כדי שנפתח את עצמנו להרגשת העולם הרוחני, ונחיה בשני העולמות על ידי ההרגשה הנוכחית, על ידי הגוף שלנו, עד שנבין שלמעשה אין זה הגוף שלנו.

גם כיום העולם, כלל האנושות, נמצא במשבר, במעבר מהרגשת העולם הזה, להרגשת העולם הנוסף, העולם הרוחני.

בכנסים על עתיד העולם, מדענים, פיסיקאים, ופסיכולוגים דנים על כך. לטענתם, כל האנושות נמצאת בתקופת מעבר. הם מכנים זאת מעבר קוונטי, מעבר לתפיסה תת מודעת ראשונה חדשה. אם כן, אנו עוברים לחוקים חדשים ולתפיסה חדשה של המציאות.

פרשת "משפטים" אקטואלית מאוד לימינו. גם כיום, אנו מגלים שאיננו יודעים את החוקים הפועלים בעולמנו, ולכן קשה לנו להסתדר בו. כשאנו מתחילים להכיר את העולם, אנו מגלים שכדי להסתדר בו, אנו זקוקים לתורה להוראה, כי "בראתי יצר רע, בראתי תורה תבלין".

עלינו להכיר בכך שחסר לנו כוח האור, המאור המחזיר למוטב, תורת האור, חכמת הקבלה, שבאמצעותה נגיע לתיקון טבע האדם. על ידי הטבע המתוקן נראה את המציאות החדשה, המורחבת. כשמשה מגיע עם יהושע להר סיני, הוא משאיר אותו למטה ועולה למעלה, שוהה "ארבעים יום וארבעים לילה" כדי לקבל את כוח התורה, זה נקרא שהוא "עולה מדרגה".

אדם הוא עולם קטן, לכן עליו לראות שהמציאות כולה נמצאת בו. יש בו את כל המשפטים, את כל החוקים, עם ישראל, כל החלקים בתוך הרצון שלו שהוא צריך לסדר, כמבנה הנשמה. האדם משאיר את מה שנקרא יהושע למטה, ואילו משה עולה לפסגת ההר. כשהאדם מסדר את כל התמונה נכון, בשלב זה של ההתקדמות הרוחנית הנקרא פרשת "משפטים", יש כל פעם התקדמות להשגת מטרת הבריאה. האדם מרגיש כעולה להר, ונמצא כבר במגע עם הבורא.

 

בפרשה מפורטים דינים רבים, דיני עבד עברי, בשר וחלב וכן הלאה, המחולקים לשני סוגים: בין אדם למקום, ובין אדם לחברו. מצד אחד, אנחנו אומרים שהכול זה בין אדם לחברו, ומצד אחר, אנחנו אומרים שהכול זה בין אדם למקום. אם כן, מדוע עושים את החלוקה הזאת?

מפני שכל החוקים נועדו לתקן את הנשמה, את הרצון לקבל שלנו. נברא רצון לקבל בלבד, וכל אחד נמצא בתוך הרצון לקבל שלו. הרצון לקבל מחולק לעשר ספירות: כתר, חכמה, בינה,חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד ומלכות. הוא גם מחולק לג' קווים, לחמש בחינות, לעביות שורש, א' ב' ג' ד', יש בו הכול.

כולנו חיים בתוך הרצון לקבל, הנקרא "נשמה", והבורא הוא כוח ההשפעה וכוח האהבה הכללי. כשאנו ברצון לקבל שלנו, לא באהבה ובהשפעה, אנחנו לא מגלים את הבורא בתוך הנשמה שלנו, הוא נסתר. אנו יכולים לגלות אותו, רק אם נתקן את הרצון לקבל שלנו שיהיה בעל מנת להשפיע, שיהיה באהבה לזולת. תוך כדי כך מתגלה כוח ההשפעה והאהבה, הנקרא"הבורא".

השאלה היא איך לתקן, ואיך ללכת לקראת התיקון, מה לעשות ולאיזה כיוון ללכת. כל העולם טועה, כולם חושבים שהם צודקים ומבינים מה צריך לעשות בחיים, דבר שהוביל אותנו לדתות ולאמונות רבות. לאיש, מלבד המקובלים באמת, אין משהו גלוי וברור.

לאמִתו של דבר, התורה שלנו פשוטה מאוד, ככתוב "דבר קל הוא". 2 אדם צריך להגיע לקבוצה, שאין עוסקים בה אלא באהבת חברים בלבד, שזוהי מטרתה. אם נהיה "כאיש אחד בלב אחד" נקבל את התורה, ואם לא נעשה כן, כאן יהיה מקום קבורתנו, ככתוב "אם אתם מקבלין את התורה מוטב ואם לאו שם תהא קבורתכם". 3 כלומר, הכול מתייחס לחיבור. ישנםשני שלבים באהבת האנושות: תחילה, "דעלך סני לחברך לא תעביד", 4 ואחר כך, "ואהבת לרעך כמוך, זהו כלל גדול בתורה". את שני השלבים האלה יש לבצע בקבוצה. כשהאדם נמצא בקבוצה, הוא לומד את כל החוקים שבין אדם לחברו.

כשהאדם כבר מבין, מכיר, יודע ושולט בכל החוקים, ויש לו חושים ורגשות, הוא כבר מבין כיצד להתקדם מאהבת האדם לאהבת המקום, לבורא. הוא עולה להרגשה של "ואהבת את ה' א-לוהיך, בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאדך". האדם מקבל את השכל, את הרגש, את ההבנהואת הנטייה לכך כשהוא עוסק באהבת הזולת, לכן מגיעים "מאהבת הבריות לאהבת ה'". בכל אחד משני השלבים האלה יש גם תת דרגות.

 

ישנם דינים "בין אדם לחברו" וישנם דינים "בין אדם למקום". מדוע אנחנו מרגישים שקל יותר לבצע את המצוות "שבין אדם למקום"?

מכיוון שבעבודה שבין אדם למקום אדם יכול לומר כל דבר. די לאדם שישים פתק בכותל, וכבר הוא רגוע. זה טוב, כי האדם אינו מקבל תגובה. אף אחד לא אומר לו, אם זה נכון או לא נכון, אם זה מספיק או לא מספיק. לעומת זאת, כלפי החבר, כלפי הקרובים, הרחוקים, כלפי העם, המדינה, האנושות, האדם כבר צריך להגיע לתכלית, לברר האם הוא אוהב אותם או לא.

אהבה היא כשהאדם לוקח את החסרונות של חבריו וממלא אותם עם כל מה שהוא מסוגל. הוא דואג להם כפי שקודם דאג לעצמו, זאת אהבה. אהבה היא לשרת את הזולת בכול, במקום לשרת את עצמי. כיום דבר זה נראה כבלתי אפשרי. לכן קל יותר להסתיר זאת ולומר ש"עם הבורא אני מסתדר אל תדאג". באופן זה אנחנו רחוקים מאוד מתורת האמת.


משפטים
תוכן
מקורות

"דינו לבוקר משפט"

 

"למה ראה הקב"ה לתת הדינים לישראל, כלומר פרשת משפטים, אחר עשרת הדיברות? אלא מצד הגבורה ניתנה התורה לישראל. משום זה צריכים לתת שלום ביניהם על ידי דינים ומשפטים, כדי שהתורה תהיה שמירה מכל צדדיה. אין העולם מתקיים אלא על דין, שלולא הדין לא היה מתקיים. ומשום זה נברא העולם בדין והתקיים".

 

זוהר לעם, משפטים, 517

העולם מתקיים על דין, כי הבורא ברא רצון לקבל בלבד, רצון אגואיסטי, רצון שרוצה למלא את עצמו ולהרגיש טוב. מלבד הרצון להשפיע, שהוא הכוח העליון, והרצון לקבל שהוא כוח הנברא, אין במציאות דבר. רק המאזן בין שני הכוחות האלה קיים. אנו יכולים לראות זאת גם בכל סדר העולמות, ב-י-ה-ו-ה, כיצד זה מושרש ומשתלשל עד העולם הזה.

גם העולם הזה בנוי על ארבעה עקרונות יסודיים, שאם לא היו מתקיימים, אי אפשר היה בכלל להחזיק את כל היקום, עם כל הכוכבים, כדור הארץ והחיים אשר עליו. ארבעת העקרונות האלה נמצאים בתוך האטום, וביחסים בין כל חלקי האטום. אלה יסודות, הרצון לקבל הוא יסוד. כשאנחנו מתחילים לעבוד עם היסוד הזה בכוונה על מנת להשפיע, אנו בעצם נכנסים לתוך הבריאה. מעולם לא עשינו זאת קודם לכן, משום שתמיד השתמשנו בכל החוקים,שנמצאים בנו, רק באופן אגואיסטי.

עד היום הלכנו בתלם עם הטבע שקיבלנו, וכעת לראשונה, כשאנו מגיעים לחכמת הקבלה, אנחנו מתחילים לעבוד לכאורה נגד הטבע שלנו. לכן כל העבודה הזאת נקראת "נצחוני בניי", כי אנחנו הולכים לכאורה נגד הבורא. הבורא ברא את היצר הרע ואנחנו הופכים אותו ליצר הטוב. אנחנו פותחים לעצמנו מציאות חדשה לגמרי. רק בעולם הזה אנחנו נמצאים עם הטבע שלנו, ומרגישים אותו בלבד. התיקונים, כמו שכתוב בספר הזוהר, הם על ידי תיקון הגבורה,לכן אנו הופכים להיות לגברים, מלשון התגברות, גבורה. אנו מתעלים מעל האגו שלנו ונכנסים לעולם שמעל האגו, לעולם השני, לעולם ההשפעה.

ספר הזוהר מיוחד בעבורנו בגלל השפעתו של המאור על התיקון שלנו. מעולם לא הייתה בהיסטוריה התרחשות שבה התאספו עשרה מקובלים גדולים, כל אחד כנגד ספירה מיוחדת, בראש מערכת ההנהגה וההשגחה. הם התקבצו יחד וכתבו תכנית, של ההנהגה וההשגחה, שלכל המציאות ממקור ראשון. הם בעצמם נמצאים למעשה באותו מקור. לכן כשאדם קורא את מה שכתבו ומזמין על עצמו את המאור – כדי שזה יקדש אותו, יביא אותו לדרגת הבינה, הנקראת קודש, יביא אותו להשפעה, לאהבת הזולת – אזי הוא מקבל למעשה נשק כנגד האגו הגדול ביותר.

 

"הזקן"
"דינו לבוקר משפט

"הזקן"

 

"כמה הם בני העולם בבלבול הדעת, ואינם רואים בתורה בדרך אמת, והתורה קוראת להם בכל יום באהבה אליה, ואינם רוצים להחזיר ראשם, להקשיב אליה.כי בתורה יוצא דבר מנרתיקו, ונראה מעט, ומיד מסתתר. ובזמן שמתגלה מתוך הנרתיק ומסתתר מיד, אין התורה עושה זה, אלא לאלו שיודעים בה ונודעים בה...כך הוא דבר תורה, אינה מתגלה אלא לאוהבה. יודעת התורה שחכם לב ההוא, סובב שער ביתה בכל יום. מה עושה? גילתה פניה אליו מתוך ההיכל, ורמזה לו רמז. ומיד חזרה למקומה, והסתתרה. כל אלו משם, לא ידעו ולא הסתכלו. אלא הוא לבדו, ומעיו וליבו ונפשו הולכים אחריה. ועל כן התורה מתגלה ומתכסה והולכת באהבה אל אוהבה, לעורר עימו האהבה".

זוהר לעם, משפטים, 99-98-97

 

מצד אחד, כשהאדם צריך לגלות הוא צריך גם להסתיר, מצד אחר, דווקא כשהאדם מסתיר הוא מגלה. זו התורה – "מגילת אסתר", מגלים דווקא בהסתרה. ככל שהאדם מסתיר את האגו שלו, הוא מגלה מקום מעל האגו, שבו הבורא מתגלה. זוהי בעצם ההופכיות שאינה מובנת לאנשים. החושים שלנו אינם תופסים זאת, מפני שטכניקת ההסתרה והגילוי נבנית על פי ההופכיות.

 

בפרשה מדובר על בשר וחלב, על שמירת שבת, ועל פרטים שונים, מה הם הפרטים הללו?

כל הפרטים הם חוקים פנימיים בתוך הנשמה שלנו. בשר וחלב זה ימין ושמאל. שמירת שבת היא האיסור לגעת בחלק האחרון של הרצון לקבל, שלעת עתה איננו מטפלים בו, כי אין לנו את הכוח לזה. רק לאחר שנסיים את כל התיקונים ונגיע לאלף השביעי, אחרי ששת אלפים שנה, לאחר שישה ימי עבודה על התיקונים, על הרצון לקבל, נגיע לשבת, שזו מנוחה, שבה נישמר מלגעת באותם הרצונות השייכים לחלק השביעי.

 

בפרשה מתואר שהאנושות עוברת קפיצת מדרגה. איזו קפיצה זו בתודעה?

כאשר משה ועַם ישראל מתקרבים להר סיני, מתגלה להם הטבע שבו הם נמצאים, ושחובתם לתקן. גם כיום מתגלה בפני האנושות, בהדרגה, אותו מצב הדורש תיקון. בכנסים רבים המתקיימים בעולם כבר מדברים על כך שהאנושות עוברת כיום תיקון.

 

האם יתגלו לאנושות החוקים החדשים? אדם יבוא ויאמר, "עכשיו אני מבין על מה מדובר", או "אני מבין את החוקים החדשים"?

כן. אנשים יתחילו לדבר על זה, יבינו בשכל וברגש. הרי אנחנו משתנים מיום ליום. מודעוּת חדשה, תפיסה חדשה, קליטה חדשה, מגיעה לעולם וגורמת לאנשים להיות רגישים יותר. פתאום הם יכולים לתפוס, שיש מימד נוסף מחוץ לנו, שאנו חיים בתוך האגו שלנו, בתוך הרצון לקבל, ומרגישים את המציאות בתוך הרצון. אנחנו מרגישים מתוך הרצון שלנו, ואם הרצון משתנה, כלומר מתהפך, נרגיש מציאות אחרת, כמו שכתוב "עולם הפוך ראיתי". 5

 

האם יש הבדל בין מציאות אחרת ובין מציאות אחרת של חוקיות?

כל חוקי התורה נועדו להסביר כיצד להגיע לחוקים ההפוכים מאיתנו. מתוך אהבה עצמית להגיע אהבת הזולת, זה מה שנקרא הפוך.

מושגים

"מושגים"

חוק

אנו חיים בתוך חוק. הטבע כולו הוא החוק. הבורא הוא החוק. הנברא הוא החוק. הכול הוא חוק אחד. זה החוק של השתוות הצורה עם הכוח העליון. הכוח העליון הוא הראשון, הוא היסוד, שלעומתו אנחנו כל הזמן מודדים את עצמנו ואת כל החוקים. כל החוקים הם חוקים פרטיים של חוק אחד, חוק השתוות הצורה. כל הבריאה חייבת להגיע לאיזון, להשתוות, להידמות לאותו הכוח של הבורא. כל אחד בדרגה שלו, חייב להגיע להשפעה ולאהבה.

 

מה ההבדל בין חוק לדין?

עלינו לקבל את חוק ההשפעה והאהבה על פני האגו. לכן, מה ששולט על האגו, שמחזיק אותו, שנותן לו את צורת ההשפעה במקום צורת הקבלה, הוא כוח הדין. האדם צריך לרסן את האגו, הוא חייב להחזיק אותו, חייב לבנות מעליו כלי חדש.

 

האם כל זה טבעי לגמרי?

לא. מהטבע יש לנו את האגו, הרצון לקבל. כדי להפוך אותו לרצון להשפיע אדם חייב את האור העליון שישפיע עליו. הוא צריך כוח זר, כוח עזר שיבוא אליו, המאור המחזיר למוטב, שהוא מחזיר את הכוח הרע הזה לכוח הטוב. הוא היה פעם הכוח הטוב, ולכן זה נקרא "חזרה בתשובה", "מחזיר למוטב, לטוב". כעת עלינו להפוך את הכוח הרע לכוח טוב. זו העבודה שלנו.

 

עבודה זרה

היא עבודה לטובת הכוח שכל הזמן רוצה רק לעצמו. עבודה שהיא זרה לנו, זרה למי שרוצים באמת לקיים את פקודות הטבע, פקודות הבורא.

 

עבד עברי, אַמה עברייה

אלה חלקי הרצון האגואיסטי שלנו, הרצון לקבל, שיש בו ממלך ועד עבד, כולל נשים וטף, זקנים גברים. כל העולם נמצא בפנים, כולל בעלי חיים, שמים וארץ וכוכבים. אלה כולם חלקי הרצון של האדם, שכך הוא צופה בהם, כך הוא רואה אותם, כאילו הם נמצאים מחוצה לו.

 

העבד והאמה

זו עבודה עם הרצון לקבל שהוא כמו "שפחה", כמו "אמה", כמו "עבד", כמו "אדון", עבודה עם החלקים הנקראים כך.

 

רצח, גניבה

לרצוח, הכוונה לרצון האגואיסטי, ולכן יש מצווה אם קם עליך. ולגנוב, "מצווה לגנוב מגוי". כלומר, אם הרצון הוא בכוונה על מנת לקבל, הנקרא גוי, מצווה לגנוב ממנו, אחרת אין הצדקה. בפשט איננו יכולים בכלל להבין את התורה, משום שהיא כולה מדברת על העולם הרוחני, על תיקון הנשמה ועל גילוי הבורא בה.

"משגיח מן החלונות"

"משום זה, הלב רואה, הלב שומע, הלב מבין, הלב יודע. כמ"ש, ובלב כל חכם לב נתתי חכמה. הרי חכמה ותבונה ודעת בלב, שבהן נעשו שמיים וארץ ותהומות, ובהן נעשה המשכן".

זוהר לעם, משפטים, 424

 

משכן הוא מקום של פגישה עם הא-לוהות, עם הבורא.

"משגיח מן החלונות"
bottom of page