top of page

פרשת "אחרי מות" - "קדושים"

("אחרי מות", ויקרא טז, א – יח, ל)

("קדושים", ויקרא יט, א – כ, כז)

 

 

פרשת "אחרי מות" - "קדושים"

"כִּלאְיים ושַׁעַטנז"

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים"

מושגים

 

 

הפרשות "אחרי מות" ו"קדושים" מחוברות ביניהן. בפרשת "אחרי מות", לאחר מות שני בניו של אהרון – נדב ואביהוא, הבורא מפרט בפני משה דינים שונים הקשורים לאופן שבו אהרון רשאי לגשת אל הקודש במשכן; הדבר כרוך בהבאת קרבנות מסוימים. אהרון צריך לבחור בין שני שעירי-עזים, שהאחד מוקרב כחטאת, והשני נשאר בחיים ונשלח למדבר כ"שעיר לעזאזל".

בפרשה מפורט גם האיסור לשחוט את הבהמה למאכל ללא הבאת קורבן לאוהל מועד. הבורא מורה למשה לצוות על העם שלא ללכת בדרכי המצרים והכנענים, ולא להישמע לחוקותיהם. בסיום הפרשה, הבורא אומר לעם ישראל, לא להיטמא בכל הטומאות שעשו העמים שישבו בארץ כנען לפניהם, משום שאם יעשו כן, הארץ תקיא אותם.

בפרשת "קדושים", הבורא אומר לכל בני ישראל באמצעות משה: "קדושים תהיו כי קדוש אני ה' א-להיכם". 1

בפרשה מפורטות מצוות רבות ושונות, בין אדם למקום, בין אדם לחברו, וכאלה הנוגעות לקורבנות. הפרשה עוסקת ביראת אם ואב, בשמירת השבת ובאיסור עבודת אלילים. חלק מהמצוות קשורות לארץ ישראל, לארץ כנען, במעשר, בפרי העץ, באיסור ללכת אחר עבודות זרות ובדינים נוספים.

הפרשה מסיימת באיסור מוחלט על גילוי עריות ועל ניאוף, שעליהם יש עונש מוות. הבורא מצווה על בני ישראל לשמור את החוקים כשיגיעו לארץ, ולהתרחק מכל המעשים שעשו בארץ מצרים. עליהם להבדיל בין בהמה טמאה לטהורה, וכך יבדיל גם הבורא בין ישראל ובין כל שאר העמים, וכך הם יהיו לו קדושים.

רובנו סבורים שהתורה מדברת על העולם הזה, שהיא מלאה בפעולות גשמיות, ומתוארים בה חיות, בהמות, בני אדם, חפצים שונים, כללי התנהגות בחברה, מה מותר ומה אסור ועוד.

אולם אנחנו שוכחים או שאיננו יודעים כלל, אם איננו לומדים על כך, שהעולם הזה אינו אלא העתקה מהעולם הרוחני.

למעשה, בסיפורי התורה מדברים רק על העולם הרוחני. הכוחות הרוחניים נתפסים בנו כהעתקה מהרוחניות. הם מצטיירים בנו, בהתאם לדרגה שלנו, לתפיסת העולם שלנו. לכן, נדמה לנו שאנו רואים לפנינו עולם ומלואו, מלא בפרטים, בפריטים, שהתורה כביכול מספרת לנו כיצד להתנהג עם כל פריט ופריט, עם כל דבר ודבר, לטובה או חלילה לרעה, לפי רצון הבורא.

רצון הבורא הוא להיטיב עם נבראיו, להעלות אותם לדרגתו, "שובו בני ישראל עד ה' א-לוהיך". 2 כלומר, לגרום להם להיות כמוהו, באהבה ובהשפעה. כי הוא הכלל "ואהבת לרעך כמוך, כלל גדול בתורה". 3 הוא הכלל שבאמצעותו מגיעים מאהבת הזולת לאהבת ה', בסיום התיקון שלנו.

לאמיתו של דבר, עלינו לברר את הקשר בין השחיטה של בהמות, או הימנעות מפעולות מסוימות, או ביצוע פעולות אחרות, ובין הדבקות בבורא, לאהבת ה', או לאהבת ישראל, או לאהבת העולם בכלל. עלינו להבין שאין התורה מדברת על תיקונים, מלבד תיקון הלב, ככתוב "ניתנה לאנשי לבב". 4 לכן כל המצוות הכתובות בתורה, כמו שכותב אבן עזרא בפירוש שלו לתורה, נועדו לתקן את הלב בלבד, את הרצון של האדם. התורה נועדה להביא אותנו לאהבה, משום שמלכתחילה הטבע שלנו הפוך מאהבה והוא כולל: יצר רע, קנאה, תאווה, כבוד ועוד, כפי שאנו רואים בגלוי בעולמנו.

לכן התורה מספרת לנו, בהתאם לתפיסה שלנו את העולם הזה, כיצד לתקן את עצמנו, את הרצונות שלנו, בפנימיותנו. משום שאי אפשר לתקן את האגו שלנו בבת אחת, מעל מנת לקבל לעצמי, לעל מנת להשפיע, לטובת הזולת. שכן, התיקונים הרבים שאנו מבצעים ברצונות שלנו הם הדרגתיים.

שתי הפרשיות, "אחרי מות" ו"קדושים", סמוכות ומחוברות, מפני שיש בהן שני תיקונים גדולים. האחד הוא להשפיע על מנת להשפיע ככתוב, "אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך". 5 והשני הוא, "ואהבת לרעך כמוך", שהוא תיקון מתקדם יותר.

התיקון הראשון הוא רק אל תעשה רע לזולת. כשאנו רוצים כל הזמן בטובתנו, התוצאה היא תמיד על חשבון הזולת. התיקון הראשון נמסר לגֵר, לאדם האגואיסט הרוצה לתקן את עצמו. כדי שזה יתקן את עצמו ויעלה מהאגו, מ"אומות העולם" שבו, לדרגת ישראל, כלומר ל"אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך". בכך אנו מצמצמים את האגו שלנו ולא פוגעים בזולת. השלב הבא הוא הדרגה המתקדמת, "ואהבת לרעך כמוך", שעלינו להגיע אליה.

לאחר כל המצוות והתיקונים הללו, האדם מרגיש את העולם שמצטייר בו, בתוך הרצונות שלו, בכל רצון ורצון מתרי"ג הרצונות שמהם הוא מורכב. כשהוא מתקן את הרצונות הללו מרצונות אגואיסטיים לרצונות של נתינה ואהבה, הוא רואה עולם הפוך, ככתוב, "עולם הפוך ראיתי". 6 הוא רואה עולם עליון, הפועל לפי חוקים חדשים, אחרים לגמרי, חוקי נתינה, חוקי אהבה, חוקי חיבור. כיום לא רק שהעולם מצטייר לנו כמצוי בקשר אינטגרלי, אלא שאנחנו בעצמנו נעשים אינטגרלים, ומתייחסים אליו כך; כוללים את כולם ורואים את הכול כמכלול אחד.

זו הסיבה ששתי הפרשיות הללו מצורפות יחד. התיקון האחד שבפרשת "אחרי מות", הוא תיקון מיצר הרע, ואילו בתיקון השני, שבפרשת "קדושים", אנו מתעלים מעל היצר הרע ומעלים את הרצונות שתיקנו לדרגה הבאה. קודם, כביכול רק ניערנו מהם את האבק, וכעת אנו מעלים אותם לנתינה, לאהבה, למקום הקדושים.

בשלב הראשון, אנו מתעלים מעל הרצון לקבל האגואיסטי שלנו בלבד, ומעבירים זדונות לשגגות, ושגגות למצוות. בשלב השני, אנו מתקנים את הזדונות, שהעברנו קודם לשגגות, למצוות, כשהכול הוא למען האהבה. על ידי כך שהאדם מתייחס לכולם באהבה חלוטה, הוא מגיע לאהבת ה'. זו התוצאה האחרונה שבה הוא מגיע להשתוות עימו, ככתוב, "שובו בני ישראל עד ה' א-לוהיך", ומשיג דבקות עימו. זוהי בעצם מטרת התיקונים, מטרת הבריאה, מטרת כל הדרך שעלינו לעבור.

הכול מתחיל מהשבירה, מהרגשת הרע, מהכרת הרע, שזה גם המעשה של נדב ואביהוא בפרשה הקודמת, לכן הפרשה קרויה "אחרי מות". כל המעשים שלנו הנמצאים בתיקונים, בנויים זה אחר זה.

אל לנו לשכוח שהתיקונים האמיתיים הם רק ברצונות שלנו, אנו מתקנים את הלב שלנו, והעולם שלנו הוא עולם הדומם, עולם מדומה, שבו אנו משחקים כילדים בחול.

כיום, העולם מצוי בעידן חדש, בפני בעיית המשבר הגלובלי שיש לפתור. זהו ה"תרגיל" שלפנינו. אם ניגש אליו באופן נכון, כפי שהתורה מספרת לנו, נקבל את התורה, את פנימיות התורה כ"תורת אמת". ואז נדע כיצד להגיע לגאולה, מתוך הגלות, מתוך העבירות שכולנו נמצאים בהן, לשלב של "אחרי מות", לשלב של "קדושים".

בפרשה מסופר שעם ישראל נכנס לארץ ישראל, ואם יקיים את החוקים של הכנענים, תקיא אותו הארץ. פרשה זו תמיד באה בסמוך ליום העצמאות, דבר שמעלה תמיהה חזרנו לארצנו אחרי אלפיים שנה, אולם עדיין אין זה נראה שאנחנו מקיימים בדיוק את החוקים הרוחניים.

גם אין זה נראה שאנחנו אוחזים בארץ ישראל. אנחנו עדיין נמצאים כאן בסימן שאלה. אולי איננו רוצים להודות בזה, אבל זה כך. אנו מודעים לכך שאנחנו עדיין תלויים בשכנים שלנו ובכל העולם. אם העולם כולו ילחץ עלינו עכשיו, לא תהיה לנו ברירה, אלא לעשות מה שיגידו. 

"כל העולם" הכוונה היא לבורא, לכוח העליון שמסדר לנו לעת עתה את התנאים, שעל פיהם נעשה באמת תשובה אמיתית, שנתחיל להיות עם ישראל בארץ ישראל. ישר א-ל משמע, להידמות לכוח ההשפעה והאהבה, לכוח העליון, הדורש מאיתנו להיות ב"ואהבת לרעך כמוך". אם נשיג אהבת אחים על פי חוקי הערבות, חוקי הקבלה, חוקי חכמת החיבור, כפי שאנחנו מפיצים לכולם, נאחז בארץ באמת. ארץ היא רצון, הרצון הפנימי שלנו, והוא זה שקובע בדיוק עד כמה נהיה דבוקים לקרקע, לארץ ישראל.

הכול תלוי בנו. נתנו לנו חלק קטן מסוים, ואם איננו מסוגלים להתקיים בהתאם לחלק זה, אז "חותכים" מאיתנו חלק, ועוד חלק ועוד חלק. זה לא מפני שהשכנים או האו"ם החליטו, זה מפני שאנחנו בתוכנו, איננו מתאימים לארץ ישראל.

עלינו לדעת שהאיום הזה קיים משום ש"לב שרים ומלכים ביד ה'". 7 אם נהיה מותאמים לארץ ישראל, נקבל אותה, ואף אחד לא יוכל לשלוט בנו. הכול תלוי בהתאמה שלנו לארץ ישראל. אם נכוון את הרצונות שלנו לקדושה, "קדושים תהיו, כי קדוש אני", 8 קדושה היא השפעה ואהבה, אין ספק שנקבל אותה גם בעולם הזה, את כל ארץ ישראל, ואף אחד לא יוכל להגיד דבר. כולם יסכימו שאנחנו אלה שבאמת צריכים להיות כאן בארץ. העם שיהיה כאן יהיה עם אחר, "עם ישראל", שיחיה לפי "ואהבת לרעך כמוך", כפי שהיה לפני החורבן.

 

מתקבלת תחושה שאמנם אנחנו בארץ שלנו, אולם עדיין בגלות.

כן. כך כתוב, קיבוץ גלויות.

 

מה פירוש, שהארץ מקיאה את הרצונות?

אם איננו מתאימים עצמנו לרצון אל, לארץ ישראל, הארץ מקיאה אותנו, דוחה אותנו. זהו חוסר השתוות הצורה. השתוות הצורה היא החוק הכללי של כל הטבע, הקובע עד כמה אנחנו מתאימים ונמצאים קשורים ממש לארץ, לקרקע. השתוות הצורה מתקיימת במידה שאנחנו קשורים זה לזה, במידה שאנחנו מגיעים בינינו לערבות, לחיבור, לאהבת אחים. אם איננו כאלה, איננו שייכים לארץ ישראל.

 

האם מדובר על ארץ ישראל כיום? הרי כתוב "רצונות", ולא בני אדם, או אנשים, או ישראלים. האם מדובר על רצונות או על הארץ?

אנחנו לא נמצאים עדיין בארץ ישראל האמיתית. זאת, משום שאנחנו והרצונות שלנו עדיין מקולקלים ושליליים, כולל האנרגיה בינינו, ולכן איננו מאפשרים לארץ ישראל להיות יפה. עדיין איננו מרגישים שהקרקע שלנו פורחת.

"אחרי מות" - "קדושים"
תוכן
"כִּלאְיים ושַׁעַטנז"

"כִּלאְיים ושַׁעַטנז"

 "כשברא הקב״ה את העולם, התקין כל דבר כל אחד בצד שלו, או בימין או בשמאל,ופקד עליהם כוחות עליונים. ואין לך אפילו עשב קטן בארץ, שאין עליו כוח עליון למעלה בעולמות העליונים. וכל מה שעושים בכל אחד, וכל מה שכל אחד עושה,הכול הוא בהתגברות של הכוח העליון, הממונה עליו למעלה".

 

זוהר לעם, קדושים, 108

 

 

אנחנו מדברים תמיד על הכניסה למצרים ועל היציאה שלאחריה, ואילו התורה מדברת על המִדבר ורק אחר כך על ארץ ישראל. אנחנו נמצאים בפער גדול, אך נדרשים עכשיו להיות בדרגת "ארץ ישראל". מה אפשר לשנות פה? איך אנחנו יכולים להגיע לדרגת ארץ ישראל?

אם נתחיל לבדוק את התכונות שלנו כלפי הזולת, נראה עד כמה אנו נמצאים במצרים, עד כמה האגו שלנו, פרעה הפנימי שלנו, שולט בנו. אנו מזלזלים בכולם, מתוך קנאה, תאווה וכבוד. אנו מתייחסים לאחרים רק כדי לנצל אותם, זו הגלות. הגלות אינה מקום גיאוגרפי, אלא גלות פנימית. אנו נרצה לצאת ממנה, סוף סוף, על ידי כך שנתחבר לאנשים ונתחיל לחשוב מתי נגיע לתיקון שלנו ל"ואהבת לרעך כמוך".

כשנגיע לזה, נתחיל להתקדם לקראת התיקון הזה, ונראה עד כמה איננו מסוגלים לו, מה שנקרא, ארץ ישראל לא שייכת לנו. איננו יכולים להיות יחד, להיות באהבת אחים, לכן עלינו לדרוש מהבורא שיתקן. עלינו להרים צעקה, תפילה, להראות לו את הצורך שלנו בו. בעצם כל מה שעברנו הוא כדי שנבין את היותנו תלויים בו, כדי שנרגיש שרק בו תלויים כל התיקונים.

אנחנו עוברים את הכול באופן זה בכוונה, הבורא סיבב זאת. שאם לא כן, היינו שוכחים אותו. כשהאדם פונה אל הבורא שיתקן אותו, הוא בא ו"מתיישב" עם התכונה של ההשפעה והאהבה בינינו. אנחנו מתקדמים ומגלים אותו בינינו, מגלים את העולם העליון. זו המערכת העליונה בעולם הרוחני שבינינו, שאליה אנחנו מגיעים בתיקון. והרצון המתוקן שלנו, שנעשה מפני שהבורא שורה, נמצא בארץ ישראל, הוא מצב של גאולה, שנקרא "ארץ ישראל". קודם לכן הוא נקרא "בבל", "ארץ כנען", "מצרים", "מִדבר". "ארץ ישראל" הוא מצב של קשר בינינו, שהבורא ממלא אותו.

 

אנחנו מדברים הרבה על קשר רוחני. כל הדברים עליהם דיברנו, כולל ארץ ישראל, כולם ברוחניות?

הכול בתוך האדם ובין בני האדם.

 

מדוע מצד אחד אנחנו שומעים שהבורא אינו עושה דין עם בני ישראל בכל הנושא של העולם הזה, ומצד אחר, הם נענשים בעולם הזה?

הם מקבלים דין. כי אנחנו חייבים לחזור לאותה מדרגה רוחנית שבה היינו לפני חורבן בית המקדש.

 

וזאת אף על פי שכל הזמן חשבנו שהבורא אינו עושה איתנו חשבונות בעולם הזה. הוא כביכול מסתכל מגבוה, מהכיוון הרוחני, ואנחנו מקבלים את הדינים פה, עכשיו, בעולם הזה?

יש מה שנקרא "אור עליון הממלא את כל המציאות", או "אני ה-ו-י-ה לא שניתי", 9 "חוק נתן ולא יעבור". 10 יש מצב קבוע שכלפיו אנחנו צריכים למדוד את עצמנו. המצב הקבוע הזה הוא אהבה חלוטה וקשר הדוק בין כולם, לא רק בין בני ישראל, כפי שהיה בעבר, אלא גם בכל העולם. אנחנו "העם הנבחר", אלה שצריכים להיות כ"ממלכת כוהנים וגוי קדוש". 11 ראשית עלינו להגיע למצב כזה, ואחר כך עלינו לתת דוגמה לכל העולם.


 

מקורות

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים"

"הוי ארץ צִלְצַל כנפיים אשר מעבר לנהרי כוש. בשעה שהקב״ה ברא את העולם,ורצה לגלות עמוקות מתוך הנסתרות, ואור מתוך החושך, היו אז כלולים זה בזה. משום זה מתוך החושך יצא אור, ומתוך הנסתר יצא והתגלה העמוק, וזה יצא מזה. ומתוך טוב יצא רע, ומן הרחמים יצא דין, והכול נכלל זה בזה: יצר הטוב ויצר הרע, הימין והשמאל, ישראל ושאר העמים, לבן ושחור. והכול היה תלוי אחד בחברו".

זוהר לעם, קדושים, 7

 

לאחר השבירה הכול מעורבב. לאחר החורבן עלינו להבדיל בין טוב לרע, בין אור לחושך, ובכך לבנות את עצמנו. ההסתכלות שלנו על העולם, היחסים בינינו, הם כתוצאה מהבירור. החורבן הוא לטובתנו, משום שעל ידי התיקון שלו אנחנו בונים את עצמנו, בדומה לילד שנותנים לו לגו מפורק כדי שירכיב, ומכך יחכים.

 

קיים קשר בין שתי הפרשיות, "אחרי מות" ו"קדושים". מה זה "קדושים"? מהי המדרגה הזאת "קדוש" או "קדושים"?"

קדוש" הוא המדרגה העליונה ביותר, "קדושים תהיו כי קדוש אני". הכוונה היא שהאדם מתעלה מעל האגו ואינו משתמש בו, אלא לטובת הזולת בלבד. להשפיע על מנת להשפיע, הוא השלב הראשון. השלב השני הוא לקבל על מנת להשפיע. השלב הראשון הוא כמו שאומר הִלל, ש"אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך". אל תגרום לזולת רע, זו התחלת התיקונים, אבל לאחר שהגעת לכך,אתה יכול לקבל את הרצונות של הזולת ולהתחיל לשרת אותם, למלא אותם. זו "אהבה".

 

כלומר, "אחרי מות" הוא תנאי מקדים להגיע ל"קדושים"?

בהחלט. אלו הם שני שלבים "תיקון גלגלתא ועיניים של הנשמה ותיקון אח"פ של הנשמה", שני סוגי כלים שבהם יש מצוות לא תעשה, או מצוות תעשה, מהתורה. כל מצווה היא פעולה, להתעלות מעל האגו, או לכל הפחות לא לגרום רע לזולת, או לגרום טוב לזולת. אלו הן כל תרי"ג המצוות, רמ"ח ושס"ה.

 

האם עם ישראל קדוש בגלל הבורא, או שקיים פה קשר מסוים בין הבורא ובין עם ישראל. למה הם קדושים, רק בגלל שהבורא הוא קדוש?

כי האדם צריך את האור העליון, את הכוח שלו, כדי להתעלות מעל האגו שלו ולהיות משפיע לאחרים. אין לו שום כוח השפעה משלו, משום שהוא עשוי מחומר של "רק לקבל". הוא יכול להשפיע רק בתנאי שמאיר עליו האור העליון, ככתוב "בראתי יצר רע, בראתי תורה תבלין", כי"המאור שבה מחזירו למוטב". הבורא מאיר אליו את התכונה הזאת, מעלה אותו מעל האגו, והאדם הוא זה שצריך לרצות בכך. הפעולות באות מלמעלה, לכן הן נקראות "עבודת ה'",משום שהבורא הוא שעושה את העבודה, אולם רק לפי הזמנה מצד האדם.

 

"הוי ארץ צִלצְַל כנפיים"

מושגים

 

קדוש

שימוש ברצון לקבל, שהיה קודם לכן בעל מנת לקבל. ה"אגו" בצורה הפוכה, רק לטובת הזולת אולטובת הבורא. כשהוא לטובת הזולת, הוא עדיין בדרגת להשפיע על מנת להשפיע, בדרגת לויים,אולם כשהוא בלקבל על מנת להשפיע, הוא בדרגת "כוהנים", ההיפך מהטבע שהיה לו מלכתחילה.

 

לשמור טינה

האדם אינו יכול לתקן את עצמו אם הוא נמצא עדיין בחשבונות. זאת אנרגיה פנימית. אלה הם תיקונים פנימיים מאוד. עם התגלותם של תיקונים אלה האדם נדהם, משום שהוא מביןפתאום עד כמה עמוק בתוכו הוא כולו עשוי מהחשבונות לעצמו.

 

איסור על ניבוי עתידות

ניבוי עתידות אסור מפני שהוא נגד ההשפעה. אם אדם רוצה להשפיע, הרי אין זה חשוב לו מה יהיה בעתיד. כל שהאדם צריך הוא להתכלל בכל עם הזולת ולהשפיע להם, ובזה למצוא את החיים החדשים שלו. אם הוא עושה חשבון, זה כבר רצון לקבל.

אדם שבאמת מתקדם להשפעה לא אכפת לו העתיד, הוא רוצה רק דבר אחד, "אני רוצה להשפיע", "אני רוצה לחיות בזולת". ואז אין לו שום קשר עם ניבוי עתידות. לא יכולים להיות לו חשבונות. לכן האדם צריך לעשות תיקונים בתוך עצמו, כי בכל אחד ואחד יש את הרצון הזהלדעת את העתיד ולנחש אותו.

 

שעיר לעזאזל

כל אותם הרצונות שאיננו יכולים לתקן עדיין. באדם יש תרי"ג רצונות, ובחלק מהם יש עדיין חוסר תיקונים, חוסר אור שמאיר על האדם, ולכן הוא אינו יכול לתקן אותם. את הרצונות האלה האדם מבדיל מעצמו. לכן יש חיות שאנחנו שוחטים, מעלים לקדושה, אלו הם הרצונות שבנו בדרגת החי. אולם יש רצונות שאיננו יכולים לפעול בהם כך, ולכן אנו משחררים אותם לעת עתה, שלא יהיו אצלנו, שלא יהיו כביכול לידינו.

מושגים
bottom of page