top of page

פרשת "בשלח"

(שמות י, יח – יז, טז)

 

 

פרשת בשלח 

"ופרעה הקריב" 

 

פרשת ״בשלח״ נפתחת בכך שפרעה שלח את בני ישראל ממצרים. הבורא לא הוביל אותם ישירות אל ארץ פלשתים, מחשש שירצו לחזור חזרה למצרים, אלא הוא מעביר אותם דרך המדבר. משה לוקח עמו את עצמות יוסף לארץ ישראל, כפי שהובטח לו. והבורא הולך לפני העם, ״ביום בעמוד ענן, ובלילה בעמוד אש״ 1, כדי להאיר להם את הדרך.

לאחר שהודיעו לפרעה שבני ישראל ברחו ממצרים, פרעה ועבדיו חוזרים בהם, מצטערים על כך ומתחילים לרדוף אחריהם. פרעה לוקח עמו ״שש מאות רכב בחור״ 2. המצרים משיגים את בני ישראל כשהם חונים על ים סוף. כשבני ישראל רואים את המצרים מאחוריהם, הם נבהלים מאוד וצועקים לבורא. ואז משה אומר להם לא לפחד, ושמהיום הם לא יראו את המצרים לעולם.

הבורא עושה נס, הים נפתח לשניים ומשה מעביר את העם דרך ים סוף. המצרים רודפים אחריהם ונכנסים לאותו מעבר, אך הים נסגר עליהם וכולם טובעים. בסיום הנס הזה, משה והעם שרים את ״שירת הים״ המפורסמת.

משה מוביל את העם דרך מדבר שור, ואין הם מוצאים מים עד שהם מגיעים למָרָתָה. המים שם היו מרים, הבורא עושה נס והופך אותם למתוקים. משה והעם ממשיכים לאילים ושם הם מוצאים שנים-עשר מעיינות מים ושבעים תמרים, וחונים שם. משם הם ממשיכים למדבר סין, בדרך לסיני. העם מתלונן על כך שנגמרה לו הצידה והבורא עושה שני נסים: ממטיר לחם מן השמים שנקרא מָן, ומביא את השלו כדי שיהיה לבני ישראל גם בשר לאכול בערב.

בשבת לא ירד מָן מהשמים, וזהו הציווי הראשון על שמירת השבת. בני ישראל ממשיכים ממדבר סין ומגיעים לרפידים. שם אין מים לשתות, הבורא שוב עושה נס, משה מכה בסלע ויוצאים ממנו מים.

לקראת סיום הפרשה, עמלק מגיעים לרפידים להילחם בישראל. משה עולה לגבעה ויהושע בן-נון מפקד על העם במלחמה. כאשר משה מרים את ידיו, בני ישראל גוברים. כאשר הוא מוריד ידיו, עמלק גובר. בסופו של דבר ישראל מנצחים במלחמה. משה בונה מזבח שנקרא ״י-ה-ו-ה נסי״. הבורא אומר למשה לכתוב בספר לזיכרון ש״זכר העמלק ימחה מתחת השמים״ 3.

 

מה המשמעות של כל התיאורים החיצוניים האלה?

כל אלה הם תיאורים של פנימיות האדם, אין שום דבר חיצון. הרי כל העולם נמצא בתוך האדם, לומדים זאת גם מתוך תפיסת המציאות. כיום גם פיסיקאים, פיזיולוגים, פסיכולוגים טוענים שכל מה שאנחנו מבטאים כלפי חוץ, נמצא אצלנו בפנים. שאם לא כן, איך אפשר להסביר שאני מרגיש משהו שנמצא במרחק מטר ממני או מילימטר ממני?

אני מרגיש מה שכבר נכנס בי ונמצא בהכרה שלי, במערכת החושים שלי, בהבנה. זה נכנס בי, מגיע למוח שלי, ואני משווה את זה עם הזיכרונות שלי; מה זה, למה זה דומה, מה זה יכול להיות? אני משווה בין מה שאני מרגיש עכשיו ובין מה שהרגשתי פעם ונמצא אצלי, אולי אפילו לא מהחיים האלה, יכול להיות מדורות קודמים. באופן כזה זה עובד, וחכמת הקבלה מדברת על כך בהרחבה.

תפיסת המציאות היא דבר חשוב מאוד, מפני שעל פיה אנחנו לומדים מי אנחנו, וכיצד לבדוק, לראות ולהחליט שזה העולם הזה. ובהתאם, כיצד אנחנו יכולים לבדוק ולדמיין לעצמנו את העולם הבא, האחר. מה זה נקרא שאני מרגיש את עצמי חי כאן ועכשיו. ומה זה נקרא שאני מת, ומה קורה לי אז, מה נשאר ומה לא נשאר.

אם הכול נמצא בי, אזי הכול נמצא בי כמעבר בין הדרגות בתוך התכונות שלי, בתוך הרצון. החומר שלי זה רצון, ובתוכו אני כביכול עובר בין רצונות קלים לרצונות עבים יותר, מרצונות עבים לרצונות זכים. ובתכונות שבתוך הרצונות אני מתלבש. כלומר הכול נמצא בתוך האדם, ״אדם בתוך עצמו הוא גר״. התורה נכתבה לאדם, עלינו רק לתקן את הלב, מפני שלֵב זה הרצון שלנו, ״כל הלבבות דורש הבורא״ 4, ולא משהו אחר.

לכן אנחנו צריכים לחשוב על המציאות הזאת בפנים, בתוכנו. כך אנחנו מתקנים את הרצונות שלנו, ומעבירים אותנו מרצון לרצון, מדרגה לדרגה, עד שכל הרצונות שלנו, כל התכונות שלנו, יהיו מכוונים על מנת להשפיע, דרך הזולת, מפני שעל ידי זה אני מחבר את הזולת חזרה אליי. כי כל המציאות היא שלי, זה אני, וכל מה שאני מתאר לעצמי עכשיו בתפיסת המציאות, העולם הגדול, כל היקום, כל הכוכבים, נמצאים בי.

אני בעצם זו כל המציאות, והעבודה שלי היא לקרב את כל המציאות אליי. זה נקרא להתייחס לכל המציאות, לאהוב אותה, כי דומם, צומח וחי, כולם שלי. והחשוב ביותר הוא להתקשר עם דרגת ה״מדבֵּר״ ב״ואהבת לרעך כמוך״. אם כך אני מתייחס לכל המציאות, אז אני מתחבר עם כל ההבחנות הללו, עם הפריטים הללו, עם הכול. וכך אני מחזיר לעצמי את כל המציאות, להרגשה שלי, לתפיסה שלי, ליחס שלי, מפני שהכול שלי.

כשאני מתחיל לחבר לעצמי את הדומם, הצומח, החי והמדבֵּר, כל דרגות הרצון שלי נראות לי חיצוניות, זרות, אולם כשאני מתחיל לחבר אותן אליי, אני מתחיל להרגיש יחס מיוחד מאוד. היחס לעצמי והיחס כלפי חוץ הופכים להיות אותו יחס, הכול שלי. זה נקרא ״ואהבת לרעך כמוך״, כמו שאתה אוהב את עצמך. בכך אני רוכש חוש, שבו אין חוץ ואין פנים אלא כל מה שמתרחש מתרחש רק בתוכי, ומתקן את תפיסת המציאות שלי. כשאני מבין שהכול נמצא בי, אזי אני מתחיל גם להבין על מה התורה מדברת. מה זה מצרים שבי, מדבר סין, מרה,

ים סוף, נחשון, בצלאל, משה, אהרון, יהושע, מה זה פרעה ומי זה פרעה שבי, ושש מאות רכב פרעה, ושישים ריבוא במעמד הר סיני. וכן מהן כל אותן הבחנות בדומם, בצומח, בחי ובבני אדם, במספרים ביניהם, ביחסים ביניהם וכולי.

אני מתחיל להבין שמדובר רק ברצונות שלי, בכוונות שלי. ואיך עליי לתקן אותם, איך לתקן את כל המנגנון הפנימי שלי כדי שיהיה בהתאם למה שכתוב בתורה. התורה מתארת בדיוק איך עליי להתייחס אליהם, כי הם נראים לי זרים ועליי לקרב אותם, לתקן אותם. אני בעצם מנהל מאבק, נלחם עם עצמי כדי לקבל כל זָר כשלי, זה נקרא להתייחס אליו באהבה. בכך אני בעצם מקרב אליי את ה״איברים״ שלי, אותם חלקים שנמצאים מחוץ לי. אני מגיע למצב שאני מתקן את חוש הכרת המציאות, הרצון הכללי. ובתוך החוש הזה אני מתחיל להרגיש שאין

חוץ, אלא הכול בפנים. באמצעות ״קניית״ תכונת ההשפעה והאהבה אני מתחיל להרגיש בתוך החוש שרכשתי את הבורא. תחילה אני מרגיש אותו כ״סנה בוער״, אחר כך כ״עמוד האש״, ״עמוד עשן״, או כמשהו שמגיע לי מתוך ענן, ועוד. אחר כך מופיעים גילויים גדולים עוד יותר.

אנחנו רואים, מתוך ההתייחסות לעמלק, שעלינו ממש להרחיק, לשנוא אותו סופית. כי השנאה מרחיקה אותו מאיתנו עד כי הוא משול בעינינו למת, נעלם, כך אנו הורסים אותו. אי אפשר להרוס משהו ללא כלים, אלא רק בכך שאנו שונאים את התכונה הזאת שבנו, ואיננו רוצים לטפל בה, זה נקרא שאנו הורגים אותה. יש בזה ארבע מיתות בית דין, בהתאם לרמת התופעה ולאופן שבו הורגים אותה, סקילה, שריפה או חנק.

חשוב שנבין שהתורה מדברת על אדם אחד. היא ניתנה לאדם כדי שיתקן את היחס שלו לבורא שעומד מולו, וכל העולם קיים כדי שהאדם יוכל לכייל את עצמו לגלות את הבורא. לפיכך, כל המציאות נקראת ״עולם״ מהמילה 'נעלם' או 'העלמה'. איננו צריכים לחפש לנו מציאות אחרת כדי לגלות את הבורא, אלא רק לקָרבהּ, לכן ״ואהבת לרעך כמוך״, מפני שאם אנחנו מתקנים את היחס שלנו לעולם, אנחנו מגיעים לבורא.

מה קורה לנו כיום? בכל העולם, כולם מתחילים להרגיש שהעולם שלנו נעשה מבולבל מאוד. דומה שיש עננה שמעיבה עלינו. אנחנו כבר לא יודעים איך לנהל את החינוך, את המשפחה, את היחסים שלנו עם הקרובים ובעבודה, את היחסים עם המדינות, וגם את עצמנו. אנחנו נמצאים במעין ערפול, בלבול. קודם לכן הכול היה הרבה יותר פשוט וברור.

לראשונה בהיסטוריה הגענו למצב שבו איננו מבינים דבר. אין זה סתם משבר, אלא מצב שבו אנחנו נכנסים לעולם חדש. כל העולם כביכול מגיע אליי עכשיו ולוחץ עליי, דורש שאקבל אותו בתוכי, שאכיר אותו. שאם לא כן, לא אדע כיצד להתקיים במשפחה, בעבודה, במערכת הכלכלה והאקולוגיה ובכל מקום אחר, וכן לא אדע כיצד להשתמש בדברים גדולים יותר שבהם כבר פיתחתי תלות.

כלומר העולם מציג לי את עצמו באופן מאיים יותר ויותר, דבר שמבלבל אותי. כיום איני יודע איך להתייחס אליו, איך להתייחס לחברה האנושית, איך להתייחס למערכות המלאכותיות: הכלכלה, הפיננסים, מערכות התעשייה למיניהן וכולי, אפילו שאני בניתי אותן. פתאום הכול מפסיק לעבוד. במקום עולם פשוט שבו ״אני לך ואתה לי״, העולם הולך ונעשה עגול. כלומר הוא מציג לי את עצמו באופן כזה שאתה ואני נמצאים יחד. ״עגול״ זה נקרא בחיבור. בחיבור משמעו שאתה חייב להכיר אותי, לקבל אותי, ולהכניס את עצמך בי, ואותי בתוך עצמך.

כשאתה רואה את העולם כעגול, אתה מבין באיזה עולם אתה נמצא. כי כיום העולם מציג לנו את עצמו כעולם אינטגרלי. כלומר מציאות אחת שבה עלינו להבין שמגיעה לנו ״תוכנה חדשה״. אולם הכרת המציאות החדשה תיעשה בהדרגה, כי איננו מסוגלים לעשות זאת באופן מידי, שהרי גם כך אנחנו די מבולבלים, אפילו בצורה החיצונית שאליה מתקרב העולם הזה.

בעולם שהיה קודם, העולם הלינארי, הפשוט, שבו ״אתה לי ואני לך״, היו הרבה קשרים פשוטים. כיום לעומת זאת, אין קשר פשוט אלא רק האחד בתוך כולם וכולם יחד, כמו במשפחה. אם אני עושה לך משהו, אני ודאי עושה את זה על חשבון מישהו אחר. בעולם עגול, אם אתה רוצה לאכול, צריך בגד או משהו אחר, עליך לדעת האם יש גם לאחרים. ואין זה חשוב שכיום יש לנו עודפים, כי אף אחד לא יודע לעשות חשבון. אבל ה״תוכנה״ שמתגלה, העולם שמתגלה, מתגלה כעגול.

אנחנו נמצאים בבעיה, כי אנחנו חייבים לראות את העולם בצורה עגולה, כמו כדור, עם אין סוף ״חוטים״, קשרים, בין כל פריט לפריט. כעת עלינו להבין, שהעולם מזמין אותנו לראות את כל המציאות כמציאות שלנו, הנמצאת בתוכנו. הטבע, הא-לוהים, מקרב אותנו לתיקון שלנו ומציג אותו כהכרחי. עכשיו האדם חייב להתחיל להכיר בכך שכל המציאות נמצאת בו. השלב הראשון הוא להכיר בכך שאתה קשור עם כולם. וכשתכיר בכך כבר תתחיל לבנות בפנים מודל, תבנית, של המציאות שנמצאת לפניך, אין אפשרות אחרת. דבר לא יעזור לך, לא מכשור ולא מחשבים. כי אף צורה חיצונית לא תוכל לעבוד אם לא תדע לנהל אותה, אם לא תתכנן אותה, תתכנת אותה. כלומר עליך להיות קודם כול כלול בזה וכך לעבוד.

בתהליך שאנחנו עוברים עכשיו, אנחנו נמצאים במעבר מיוחד מאוד, מהעולם האגואיסטי, הבדלני, העולם אישי, לעולם כוללני, מקושר, העולם האנלוגי, ולכן עלינו לרכוש חוש כללי, שבו נרגיש כולנו כאחד. בתורה כתוב על כך ״כל ישראל חברים״. התורה ניתנה אפוא עם התנאים הבאים: להיות ״כאיש אחד בלב אחד״, ב״ואהבת לרעך כמוך״, ו״אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך״ ועוד. כי רק בקבלת תנאים אלו אנחנו באמת רוצים להיות בערבות זה לזה. בערבות הכוונה שכל אחד נמצא עם כולם בהתחייבות הדדית.

כיום כל העולם מתקרב למה שכתוב בתורה שקיבלו אבותינו לפני שלושת אלפים שנה במעמד הר סיני, כל העולם כאילו יוצא ממצרים. כל העולם עוזב את האגו שלו, ומתחיל לגלות עד כמה ״פרעה״ כבר חלש ושאין כלל רצון להשתמש בו. אם כן, כך אנחנו מתקרבים בהדרגה לפתח הגאולה השלמה.

יש לנו את האמצעי להגיע לזה, אנחנו מבינים את הדרך, כי עברנו אותה על עצמנו, אנחנו יכולים להיות ממלכת כוהנים וגוי קדוש כלפי כל העולם, להיות אור לגויים, אולם קודם כול לעמנו, לעם ישראל. עלינו לבחור, כמו שכתוב ״ובחרת בחיים״ 5. והחיים הם, באמצעות אהבת הזולת להגיע לדבקות בבורא, כאשר כל המציאות לפנינו ואנחנו מתמלאים בה, מעל מגבלות זמן, תנועה ומקום, ועוברים לממד נצחי ושלם. הכול לפנינו.

1 ״וה' הלך לפניהם יומם בעמוד ענן, לנחתם הדרך, ולילה בעמוד אש, להאיר להם ללכת, יומם ולילה״. שמות יג, כא.

2 שמות יד, ז.

3 ״כי מחה אמחה את זכר עמלק, מתחת השמים״. שמות יז, יד.

4 ״כי כל-לבבות דורש יהוה, וכל-יצר מחשבות מבין״. דברי הימים א' כח, ט.

5 דברים ל, יט.

6 דברים ד, לה.

7 שבת לא, ע״א.

8 ויקרא יט, יח.

9 רש״י, ויקרא יט, יח.

10 ״לא יהיה בך, אל זר; ולא תשתחוה, לאל נכר״. תהילים פא, י.

11 ״ארבע מדות באדם. האומר שלי שלי ושלך שלך, זו מדה בינונית. ויש אומרים, זו מדת סדום. שלי שלך ושלך שלי, עם הארץ. שלי שלך ושלך שלך, חסיד. שלי שלי ושלך שלי, רשע״. אבות ה, י.

12 ״ויאמר המן, למלך אחשוורוש ישנו עם אחד מפוזר ומפורד בין העמים, בכול מדינות מלכותך; ודתיהם שונות מכל עם, ואת דתי המלך אינם עושים, ולמלך אין שווה, להניחם״, אסתר ג, ח.

13 ״ואתנך לברית עם - לאור גויים״, ישעיהו מב, ו.

14 ״לב מלך ביד ה׳״, משלי כא, א.

15 ״הועדתי בכם היום, את השמים ואת הארץ, החיים והמות נתתי לפניך, הברכה והקללה. ובחרת, בחיים״, דברים ל, יט.

הפרשה הבאה

מקורות
תוכן

״ופרעה הקריב״

״ישראל היו קרבים אל הים, והיו רואים הים לפניהם הולך וסוער, וגליו זקופים

למעלה, היו יראים. נשאו עיניהם, וראו את פרעה וחילו, ואבני קלע וחצים. אז,

וייראו מאוד. ויצעקו בני ישראל. מי גרם זה שקרבו ישראל לאביהם של מעלה? פרעה. כמ״ש, ופרעה הקריב״.

זוהר לעם, בשלח, 67

 

מתחילת הסיפור, מלידת משה ועד עכשיו, ישנה מגמה מסוימת, ישנו תהליך של התקרבות בין עם ישראל לבורא.

על ידי פרעה, פרעה הוא ה״עזר״.

 

בשלב מסוים פרעה וחילו טובעים בים, אבל ההתקרבות בין עם ישראל לבורא ממשיכה. האם אפשר להתקדם גם בלעדיו?

אי אפשר להתקדם בלעדיו. פרעה, האגו שלי, וכל הכוחות האגואיסטיים שלי, הם אלה שטובעים בים סוף. כלומר אני מתקדם, עובר הלאה, ומתחיל לעבוד למעלה מהכוחות האלה. עם זאת, יש לי הפרעות אחרות, כעמלק וכולי.

 

האם זה פרעה שמתלבש בדמות עמלק?

זה הבורא שמתלבש בדמות פרעה, ואחר כך בדמות עמלק, ואחר כך בכל וכול, ״אין עוד מלבדו״ 6. בהתאם לכך, עליי להחליט מה אני עושה, ואיך אני מתקדם. ההתקדמות היא בעיקר על ידי הכוח השלילי שלוחץ, דוקר אותי, מחייב אותי ולכן אני מחויב לעבוד. אלא אם כן, אני בוחר את הכוח החיובי, מייצב אותו, מייצר אותו וכך מושך אליי את המאור המחזיר למוטב, שפועל באופן חיובי. אולם גם אז יש לי ייסורים, אלא שהם ייסורי אהבה. עליי לפתח בי אהבה לדרגה הבאה, לקרבה לבורא, אולם כשאין לי אותה, באים עליי ייסורים, כמו ייסוריי מהמכות.

כלומר זוהי עבודה רבה להימשך לקרבת הבורא, לקרבה לכוח ההשפעה, לאהבת הזולת, וזה נגד הטבע שלי. עליי לרצות את זה, לא כדי לברוח מהמכות, אלא מפני שהיחסים הללו נעלים וחשובים מאוד. עליי לפתח בתוכי יחס של קרבה אליהם, מפני שנכון להיום יחס זה הפוך אצלי.

המכות הן כל המלחמות, כל הבעיות, כל המעברים של בני ישראל, עליהן מסופר בתורה. כלומר זה מה שעושות התכונות הקטנות הללו, כדי לקבל קצת שדרוג, ממקום למקום, ממצב למצב, כך עולים מדרגה לדרגה. זאת כדי להתחיל להתקדם על ידי אהבה, ולא כדי לברוח מהצרות על ידי השנאה.

 

בתוך התהליך מה זה נקרא ״מעבר המחסום״? מה הוא השלב שהוא מעבר, קריעת ים סוף?

זה הכול ביחד.

 

הכול ביחד, כל התהליך?

זה התהליך. ההיפוך קורה באופן הדרגתי, כי בכל מצב יש לנו חמש דרגות עביות, שורש, א', ב', ג', ד'. ובכל מצב עליי לעבוד על ההתכללות ביניהן. אני עצמי כלול מכל העם, וכנגד כל העולם. כמו כן גם את דרגות הדומם, צומח וחי שנמצאות בי, את הרמות הללו, עליי לתקן ולשייך אליי. מכאן, שעליי לתקן את כל העולם, אולם אי אפשר לעשות זאת בפעולה אחת מידית. השבירה, ״מעבר המחסום״, אכן מתקיים כפעולה אחת, אבל עדיין זאת מלחמה. ובמלחמה כמו במלחמה, מדובר על תהליך, על תכניות, על הרבה מערכות.

 

האם כשהאדם עובר את התהליך שנקרא ״ים סוף״, הוא נעשה אינטגרלי, מחובר לכל האחרים, וכבר מתחיל לראות את כל המציאות בתוכו? האם זו המשמעות של ים סוף?

אלא נגד מה הוא נלחם? למה הוא זורק את עצמו לתוך ים סוף? הוא חייב להתכלל מים סוף, מהרצון לקבל הגדול הזה, מהמים הזדוניים, ומכל מה שיש. אלה הן ההשלכות עוד מהמבול, בזמן נוח והתיבה, אבל התיבה עכשיו היא כל העולם. אין זה פשוט, זו פעולה רב כיוונית. הכוחות שפועלים הם אותם כוחות רק ברמה אחרת, שהרי כאן אין האדם עומד להסתתר בתוך התיבה, אלא ההפך, הוא עומד לתקן את כל העולם, שזאת התיבה, וכך הוא עובר את התהליך.

לאחר מכן, כשמתקרבים להר סיני, גם ההתקרבות הזאת מתרחשת בתהליכים. הבורא מלכתחילה אינו שולח את בני ישראל דרך המדבר, מפני ששם כביכול נמצאים הפלשתים, אלא מעביר אותם תהליך גדול מאוד שנקרא ״קריעת ים סוף״. מדוע? משום שחיל פרעה עדיין יכול להגיע ולאיים עליהם, לכן בכך הם מקבלים תוספת מסך, תוספת כוח. חיל פרעה שטבע בים, שש מאות רכב פרעה, אינו אלא כוח הקליפה, כנגד הקדושה, שעדיין נשאר בתוך מצרים. זהו בעצם התהליך.

 

מה פירוש לקלוט את כל המציאות לתוכי? האם עליי להכניס את כל מה שאני רואה לתוכי, לשייך הכול לעצמי?

עליך לדעת שכל עוד אינך מקבל את כל המציאות כשלך, כמו שכל המציאות הזאת שייכת לבורא והיא שלו, כל עוד אינך מתייחס כך למציאות, להרגשה כזאת, אינך מתקן את עצמך. אין לך מה לתקן, אלא רק את היחס שלך לכולם.

״אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך״ 7 הוא השלב הראשון בתיקון, כמו שאמר הלל הזקן לגֵר שבא לפניו, והשלב השני הוא ״ואהבת לרעך כמוך״ 8, כמו שרבי עקיבא אמר ״זה כלל גדול בתורה״ 9, כי זה כבר כלל, זה כבר תיקון של כל הרצונות. התורה עצמה באה רק כדי שתחזור בתשובה, שתתקן את כל הרצונות שלך לאהבת הזולת. הסיום של אהבת הזולת הוא הבורא, מפני שהוא הכי זר לך, עד ש״לא תהיה ה' אלוקיך זר״ 10 .

תתחיל להידבק אליו דרך כל אותן מערכות שנקראות ״עולם״, וכשאתה מקרב את העולם, אתה מרגיש בתוכו את הבורא. כך אתה והוא בתוך העולם, בתוך המערכת הזאת, יכולים להתקרב ולהידבק, כך אתה מגיע לדבקות. בתוך הדבקות אתה מתחיל להרגיש את נחת הרוח שאתה גורם לו, ובהתאם לכך, לפי התכונות שלך הדומות לו, אתה נקרא ״אדם״. באותה דבקות, גם אתה מתחיל לקבל מכך את אותה נחת רוח, זה נקרא שהגעת לסיום הדרך, ל״גמר התיקון״.

 

ציינת שעל האדם להכניס את המציאות לתוכו, עד ״ואהבת לרעך כמוך״, כחלקים שלו, אך אנחנו שונים מאוד מזה, אנחנו בכלל לא ״בתוכנה״ הזאת, בצורה הזאת, כל אחד מאיתנו הוא אינדיבידואל וככזה הוא מרגיש רק את עצמו.

כך אתה מרגיש. זאת התוכנה שעדיין פועלת בך. אבל אנחנו נמצאים עכשיו בעולם שמציע לך לראות אותו כעגול, אינטגרלי, שאם לא כן בקרוב לא נוכל להתקיים, ולא נוכל להזין את עצמנו.

כיום, אנחנו נמצאים בבלבול בכל המערכות, איננו יודעים מה קורה ומה יקרה. איננו מתאימים לעולם שמתגלה, שמתקדם, איננו מתקדמים יחד איתו. והבלבול שלנו כלפי העולם רק ילך ויחמיר.

 

בעצם אין מדובר ביחס רגיל של התחשבות בזולת, כי גם אם אתחשב בזולת כמו שאני מבין, ואתחיל לעשות פעולות כלפיו, עדיין אין זה השינוי שאתה מדבר עליו. מדובר לגמרי ברובד אחר.

נכון, מה זה ״להתייחס״? להתייחס יפה, בתשומת לב, בעדינות? לא, עליך להתייחס לזולת באהבה. ״אהבה״ זה נקרא שאתה מתחיל להרגיש שכל המציאות הזאת שלך. אין הכוונה שתרגיש את המציאות כמו קרוב או חבר, שאתה נמצא איתו ביחסים טובים, אלא כמו הגוף שלך. כמו שאתה מצביע על עצמך, כמו שאתה יכול להצביע על כל איבר או על כל הבחנה שאתה משייך לעצמך, כך כל פריט בעולם יהיה גם ״אתה״.

 

״שלי״ פירושו בשליטתי?

״שלך״ פירושו גם בשליטתך. אם אתה מגיע למצב של אהבה לחלק מסוים במציאות, אתה מגלה שאתה שולט בו, כי בכך אתה ״קונה״ את התכונות שלו, את הרצונות שלו. אתה קולט אותו בתוכך, הוא נעשה בלתי נפרד ממך, ואתה שולט בו כמו שאתה שולט בידיים וברגליים שלך.

בעל הסולם, ב״מאמר לסיום הזוהר״, עם סיום הדפסת ספר הזוהר, כותב שזה כמו שרופא תופר לך את היד, ואתה יכול להפעילה, להרגיש ולעבוד איתה בדיוק כמו קודם. זה מה שאנחנו עושים. האדם עכשיו הוא כנקודה אחת, כל איבריו מרוחקים ופזורים במקומות שונים, ועליו לקבץ ולחבר אותם אליו, ורק אז יקום בדמות אדם.

 

נראה שאנשים אינם רוצים את הקשרים עם הזולת משום שזה מכאיב, אין זה נעים להיות בקשר עם מישהו שיש לו רצון אחר משלי.

אם לא נפתֵח יחס יפה וטוב זה לזה, יהיו לכל אחד ואחד מאיתנו ייסורים הרבה יותר גדולים. אם נקדים ונרצה לעשות זאת עכשיו, זה יהיה קל יותר ממש כמו במשחק. אבל אם נתרחק מזה ונשחק ב״שלי, שלי, שלך, שלך״, זוהי מידת סדום״ 11 , או אפילו נשנא את האחרים ונדחה אותם וכן הלאה, נגיע למצב שנתקרב זה לזה על ידי ייסורים קשים מאוד.

 

אם איננו רוצים את הייסורים, אלא להתקרב זה לזה עכשיו, מה עלינו לעשות?

לכן יש את חכמת הקבלה שמסבירה איך להגיע ל״ואהבת לרעך כמוך״. חכמת הקבלה מביאה את המאור המחזיר למוטב, לכן היא נקראת ״תורת אור״, ״תורת אמת״, ״פנימיות התורה״. היא מביאה את האור ואתה מתחיל להשתנות לטובה. וכך בטוב, בהרגשה נעימה, אתה עובר את כל המצבים האלה, מתקן את עצמך, מתחבר עם כל העולם, מגלה את הכוח עליון, את העולמות, את העולם העליון, את הבורא, ומגיע למצב הטוב ביותר שנקרא ״גן עדן״. הכול לפניך.

כדי לעשות זאת עליך לממש את התורה, כלומר את מה שנאמר בחכמת הקבלה. אין מדובר במה שבדרך כלל הקהל הרחב חושב על התורה, אלא בתיקון הפנימי. תיקון תרי״ג הרצונות שלנו משימוש אגואיסטי שיש לכולנו בעולם, לשימוש בכוונה על מנת להשפיע, להשפעה טובה, או לאהבה לזולת.

 

מה כאן בדיוק נמצא בשליטה של האדם? אם עכשיו היד שלי כואבת, היא לא בשליטתי, כואב לי.

האדם מממש את השליטה הזאת, בהתחברות לחכמת הקבלה. כלומר תחילה על האדם לשמוע על מה חכמת הקבלה מדברת, ולאט לאט יתקרב לכך. הוא יממש זאת ללא שום מאמץ, בטוב, ולא רק זאת אלא שיברך את עצמו, את הבורא ואת כולם על כך שקיבל מתנה כזאת משמים.

 

היא פשוט תפעל עליו ותרפא אותו.

כן, בקלות, באופן יפה, ברָכּוּת.

 

כלומר איני צריך עכשיו להתחיל לראות את עצמי כחלק מהעולם המקושר הזה, באופן כזה שאתחיל לעזור לאחרים בבית או בעבודה. כי הדברים נשמעים כמו לתת יחס יפה וטוב, אולם זה נמצא בכלל ברובד אחר.

ידוע, ממחקרים בין-לאומיים רבים, כי בעולמנו יש שפע רב. אם היינו מתייחסים זה לזה באופן יפה, ואין מדובר דווקא באהבה, אלא בהתחשבות, כשכבר נמצאים בדרך לתיקון, אזי היינו מחלקים לכולם בשפע את כל מה שיש בעולם. לא היה צורך להוסיף בתוצרת, לא בחקלאות ולא בתעשייה, בשום דבר. רק על ידי חלוקה צודקת ונורמאלית היינו משנים את מצבם של כל האנשים, ממצב של רעב וייאוש, לדרגה ממוצעת, לדרגת ביניים. בעתיד כולם יהיו בדרגה הזאת, לכולם תהיה רמת חיים כזאת.

אין שום בעיה להסביר את חכמת החיבור, איך להיות מקושרים נכון זה לזה כדי לשמור על עצמנו ממכות הטבע. אין צורך להרגיש את פרעה, את עמלק, את בלעם, את בלק, את אלף ואחד הנחשים והעקרבים ואת כל מה שעוד צפוי לנו, לכן כדאי שכבר נתחיל ללכת לקראת המצב הטוב והמתוקן שלנו.

הבורא מצדו גם הוא פועל על העולם, שהרי הוא מקרב אותו ומתגלה בו. הבורא מתגלה בתוך העולם, והעולם מרגיש שהוא כבר אינו יכול לשלוט באופן אגואיסטי. האדם מרגיש ״איני יכול לשלוט עוד על העולם באופן אגואיסטי, מה לעשות?״ ואז באה חכמת הקבלה ואומרת, ״יש מה לעשות, תכיר את הבורא, אני אעזור לך״.

 

כלומר כולנו עוברים תהליך, אבל התהליך צריך להיות מקביל ומתואם, כדי שהפעם לא רק בני ישראל יצאו ממצרים אלא גם כל העולם?

נכון, מי שולח, ״בשלח״? הבורא הוא זה ששולח אותנו דרך ים סוף למדבר.

 

כל הפרשה מלאה בנסים, ואילו כיום אף אחד לא מצפה לנסים.

כיום, אנחנו מגלים עד כמה העם הזה מפוזר, כמו שכתוב במגילת אסתר ״בין כל העמים״, 12 בין כל התכונות והכיוונים, ועד כמה הוא זקוק לחיבור קודם כול בעצמו, ואחר כך להעלות את עצמו לדרגת ״להיות אור לגויים״. 13 אם כן, יש לנו עבודה רבה.

״לב שרים ומלכים ביד ה'״, 14 על ידי כך איננו מעבירים שום אחריות מעלינו ומאיתנו למישהו אחר. מנהיג זה או אחר אינו יכול לעשות במקומנו את העבודה הזאת, אלא היא מוטלת עלינו. ואם נעשה אותה, יתגלו דרכה פעולות נכונות ויפות, ועם הביטחון והשגשוג הכלכלי שיהיו מנת חלקו של כל אחד ואחד, נגיע גם להצלחה רוחנית. עדיין יש לנו במה לבחור, ״ובחרת בחיים״, 15 נבחר אפוא בזה.

פרעה הקריב
בשלח
bottom of page