top of page

פרשת "ויקהל"

(שמות ל"ה, א' – ל"ח, כ')

 

פרשת "ויקהל"

"עליית התפילה"

"מהו, ששבת נקראת "ש-בת" בעבודה"

"ראו קרא ה' בשם בצלאל"

 

 

בפרשת "ויקהל" משה מקהיל את עם ישראל ומוסר להם את ציווי הבורא, "ששת ימים תעשה מלאכה, וביום השביעי שבת שבתון מקרא קודש", 1 ביום השבת אסור לעשות מלאכה ולהדליק אש.
משה מוסר לישראל את ציווי הבורא לקחת מכל אחד תרומה לה', התרומה היא בזהב, כסף, נחושת, בדים יקרים, עורות, שמן, בשמים ועוד. משה מכריז, שכל חכם לב יבוא ויעשה את כל מה שציווה ה', וכך כל העם מביאים יחד את התרומה. בהמשך משה קורא לבצלאל ולאהליאב לעשות את כל מלאכת עבודת הקודש.


מהי פרשת "ויקהל" על פי ספר הזוהר?
פרשה זו באה אחרי חטא העגל, וזאת כדי לכפר על החטא, לתקן אותו. אנו לומדים מחכמת הקבלה, שהבורא ברא את הכול מושלם, הוא ברא את עולם אין סוף, גם כעת אנו נמצאים שם באחדות ובשלמות גמורה. אלא מפני שמלכתחילה אנו נמצאים שם על ידי מעשה הבורא, על ידי מעשה האור העליון, איננו מרגישים שאנו נמצאים באין סוף ובדבקות עם הכוח העליון, במצב שאנו שווים לו, ונמצאים באותו מעמד, חסרה לנו ההכרה, המודעות לזה. הכרה זו יכולה להיות בנברא משילוב של שתי הַרְגשות, ממצבו האמיתי שהוא הפוך מהבורא, וממצבו האמיתי שהוא דבוק בבורא.
שתי ההרגשות האלה חייבות להיות יחד, כדי שנוכל להרגיש את האור. אנו יודעים מהעולם שלנו, שכאשר אדם אינו רעב, הוא לא מרגיש תענוג מאוכל. כל מצב ומצב מורגש בנו "כיתרון האור מן החושך",
2 כי אנו נבראים, ולהרגיש משהו רע או משהו טוב אנו יכולים רק מהדבר שכנגדו. כך אנו מודדים דברים, גם במדע וגם בחיי היום יום. אנו מודדים הכול בצורה יחסית, כלפי משהו, כל הערכים שלנו קיימים בנו בצורה כזו.
כדי שנרגיש את אותו מצב מושלם, שבו הבורא ברא אותנו מלכתחילה, עלינו להשיג את המצב ההפוך. והמצב ההפוך הוא מצב מאיים מאוד, זה מצב הפוך מהשלמות, מצב נורא, מצב של שבירה, של חוסר אונים, חולשה, חושך וייסורים.
כדי להיות מסוגלים לטעום מהמצב הזה, אנו טועמים אותו במנות קטנות. למעשה כל המצבים האלה, חטא העגל ושבירת הלוחות הראשונים היו צריכים לקרות כדי להביא אותנו למצב ההפוך מהשלמות. וכל מה שכתוב בתורה מלכתחילה היה צריך להתקיים, כי התורה מדברת על כל התהליך, מתחילת הבריאה ועד סופה.
בחכמת הקבלה אנו לומדים שיש מצב א' ומצב ג', ואנו עוברים ממצב א' דרך השבירה ויורדים למצב ב', וממצב ב' אנו עולים שוב למצב ג'. (ראו שרטוט מס' 1)

ויקהל
תוכן
מקורות

"עליית התפילה"

"ויקהל משה את כל עדת בני ישראל. הקהיל אותם, כדי למסור להם שבת כמקודם.
כי מקודם שעשו ישראל את העגל, מסר להם את השבת. וזוהי שלא שמרו הערב רב.... "וייִקָהל העם על אהרון, לעשות העגל, ונמשכו אחריהם רבים. ואחר שמֵתו אלו מעובדי העגל, הקהיל משה את בני ישראל בלבד, ונתן להם השבת כמקודם. זהו שכתוב, ששת ימים תעשה מלאכה".

 

זוהר לעם, ויקהל, 157

"עליית התפילה"

ממצב א' אנו יורדים לעולם שלנו דרך חמישה עולמות, אדם קדמון, אצילות, בריאה, יצירה, ועשייה, עד העולם הזה. מהעולם הזה התרחש המפץ הגדול, פתיחת היקום כפי שאנו מכירים אותו, כך התקיימנו חמישה עשר מיליארד שנים, עד לשנת 1995 , מנקודה זו והלאה אנו מתחילים להתעורר לתיקון. כך קבעו המקובלים.
זו הייתה ההתפתחות ההיסטורית שעברנו מלמעלה למטה, חמישה עשר מיליארד שנים בעולם הזה, עד שהגענו למצבנו היום. מכאן והלאה מתפתחת בנו הנקודה שבלב, הנקודה שמושכת אותנו להשיג את שורש הנשמה. שורש הנשמה, זו השאלה שקיימת בנו: בשביל מה אנו חיים, למה חיים, מה התועלת מהחיים? והנקודה הזאת מושכת אותנו לאן שהוא.
אז מתגלה חכמת הקבלה, שיטת התיקון, שאנו יכולים להתפתח על ידה, תוך שימוש נכון במורה, ספרים וקבוצה, יחד הם נקראים סביבה. על ידי הסביבה הזו אנו יכולים להתפתח כך שלא נצטרך להגיע בפועל לסבל, לרע, אלא רק להכיר אותו מעט.
בדומה לאדם שכואב לו משהו, הוא מרגיש שמשהו לא בסדר, הוא הולך לרופא, עובר בדיקות, ומגלה מחלה שטרם התפתחה ממש, ואז מקבל תרופה ומבריא. כך כל פעם, הוא מעלה את עצמו לרמת בריאות גבוהה יותר ויותר, ומונע מעצמו להיות חולה. כך פועלת חכמת הקבלה, המיועדת לגלות לנו את היכולת להכיר את הרע, את חוש הרע, כך שנזהה אותו בקלות. מספיק שהוא יתגלה מעט, כדי שנוכל להתקדם נכון הלאה.
כשהנקודה שבלב מתגלה בנו, ומתחילה למשוך אותנו קדימה, אנו מתחילים ללכת באותן המדרגות ועולים בעולמות עשייה, יצירה, בריאה, אצילות, אדם קדמון, עד שמגיעים חזרה לעולם אין סוף (ראו שרטוט מס' 2).

כשאנו מגיעים למצב ג', אנו מושלמים. ההבדל בין מצב ג' למצב א', הוא שבמצב ג' אנו מבינים באיזה מצב אנחנו נמצאים. כלומר, כל הירידה וכל העלייה שעשינו הן רק כדי לפתח את החושים שלנו.
אנו נמצאים בעצם באותו מצב. זה דומה לאדם שנמצא בינינו, שוכב מחוסר הכרה ואנו מעוררים אותו להכרה. כשהוא נמצא עדיין בחוסר הכרה, יש לו הזיות שונות, אבל כשהוא חוזר להכרה, הוא חוזר למצב שהיה, כשבעצם כל הזמן הוא היה בינינו, אבל ללא הכרה.
כך אנו יכולים לתאר לעצמנו את מה שקורה איתנו. אנו מפתחים חושים להכרת עולם אין סוף, שבו אנו נמצאים גם כעת, רק שאיננו רואים אותו, לא מזהים אותו, הוא מסתתר, הוא לא מזוהה, נמצא מאחורי כל העטיפה של העולם הזה. עלינו לעשות את כל הסיבוב הזה רק כדי לזהות את העולם הזה, וממנו לקנות חושים חדשים כדי להרגיש את עולם האין סוף, ולחיות בו, כי אנחנו חיים לפי ההרגשה שלנו.
כשאנו חוקרים את הדברים האלה, ועולים בהרגשה, בהכרה לעולם הרוחני, אנו מתחילים להבין מדוע עברנו את השבירה, את הירידה. זה קורה לנו, מפני שעלינו להרגיש תחילה את עצמנו הפוכים מהבורא. ומתוך ההפכיות הזאת להרגיש מה זה נקרא להיות לידו, בדבקות עימו, בחיבוק עימו.
התורה מספרת לנו על שבירת הלוחות, על חטא העגל, חטא מי המריבה, חטא המרגלים ועוד, מצבים שהיו צריכים לקרות בצורה שיטתית רק כדי שנגלה את הטבע שלנו, ההפוך מהבורא. לכן התיקון מגיע מיד לאחר שהטבע שלנו מתגלה כהפוך מהבורא בחטא העגל ושבירת הלוחות. הבורא אומר למשה כיצד לבנות את המשכן, כיצד להכין בגדים, כיצד להביא תרומה, מעשר וכן הלאה. תרומה זה "תרום ה"', עלינו להגדיל בעינינו את המצב הזה שאנו עולים לבורא, שמלכות עולה כלפי זעיר אנפין, שהנשמות עולות כלפי הדרגה המושלמת שלהן, כלפי השורש שלהן.
הנשמות השבורות שלנו עברו את השבירה והירידה, ואנו נמצאים בעולם הזה בשנאה הדדית, מרוחקים זה מזה, ולא רוצים שום דבר מהקדושה. לכן יש שיטה כיצד לתקן את עצמנו, כי אנו זקוקים לכוח התורה, לכוח האור, רק מי שהולך בצל ה' יכול לתקן זאת, בצלאל, ובכל אחד מאיתנו קיים כוח כזה. התורה לא מדברת על אנשים כמו, בצלאל, משה ואהרון, אלא על אדם אחד, שבו נמצאים כל הכוחות וכל התכונות האלה. כשאנו מגלים את כוח השבירה שבנו ועד כמה אנו רחוקים מהמטרה, בד בבד מתגלה לנו שיש בנו גם כוחות לתקן את המעוות, את הפער בינינו לבין הא-לוהות. זה מתגלה על ידי אותה תכונה בנו הנקראת "בצלאל", היכולת שלנו להיות בצל הבורא, בצל הא-ל.
יש כוחות מיוחדים שפועלים עלינו מלמעלה למטה ואנו יכולים לגלות אותם. הכוחות האלה נקראים צ' ל' ם', מלמטה למעלה, כך אנו משיגים את כוחות ההשפעה ומתקדמים.
עלינו לראות את התהליך, את הדברים שבאים בזה אחר זה, תחילה זו השבירה, החטא, הרע. כמו שכתוב, "אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא",
3 קודם צריכים להרגיש את החטא, לגלות את החטא, ולאחר מכן לתקנו, עד דרגת צדיק, משפיע, העוסק באהבת הבריות. וכמו שכתוב, "אין אדם עומד על דברי תורה, אלא אם כן נכשל בהן". 4 קודם מגלים את הכישלון, מגלים מה הטבע שלנו, מי אנחנו, מה אנחנו, מגלים שכולנו אגו, כולנו רצון לקבל שהולך ומתגבר ופשוט "אוכל" אותנו.
כנגד זה עלינו להסתדר באמצעות הסביבה הכוללת מורה, קבוצה וספרים. מורה, שילמד אותנו מה לעשות, ספרים הם ספרי מקור, ספר הזוהר, תלמוד עשר הספירות, כתבי בעל הסולם והרב"ש, וקבוצה הם חברים, שגם בהם התעוררה נקודה שבלב, כמונו. אם מורה, ספרים וקבוצה מתחברים נכון יחד, סביב האדם, הם נקראים סביבה, ועל ידי הסביבה הזאת הוא מתחיל לתקן את עצמו.
את הרוחניות איננו רואים, איננו יודעים כיצד לתאר אותה לעצמנו, אבל אם אנו מגיעים לחיבור עם החברים ולומדים יחד איתם, אנו משתמשים אז בכוח התורה, בכוח הלימוד. למשל בספר הזוהר קיים כוח מיוחד שמתקן אותנו, כמו שכתוב, "בראתי יצר הרע, בראתי לו תורה תבלין".
5 

עלינו קודם לגלות את יצר הרע, וזה ברור לנו מהחורבן, מחטא עץ הדעת, מחטא העגל, מכל החטאים שמתגלים. כשמתגלים החטאים, אנו מתחילים להשתמש במאור המחזיר למוטב, ואז אנו לומדים על מנת למשוך את כוח האור שבלימוד המשותף שלנו, הכוח הטמון בספרים ובלימוד מתעורר ומתחיל לתקן אותנו.
אנו מתחילים להיות כלולים משני כוחות, כוח אחד הוא כוח האגו שלנו, הרצון לקבל הגדול שלנו, וכנגדו מתחיל להתהוות כוח האור, כוח ההשפעה. כשאנו יודעים לכלול אותם יחד בנו, אנחנו מתחילים לעלות חזרה. אותו כוח רע הופך להיות כוח טוב, אנו הופכים את יצר הרע ליצר הטוב. ההבדל בין יצר הרע ליצר הטוב הוא, שהיצר הוא רצון שנשאר, רע הוא רצון עם כוונה על מנת לקבל, וטוב הוא רצון עם כוונה על מנת להשפיע. אנו למעשה הופכים את האגו שלנו לנתינה ואהבה, ומגיעים לאהבה בינינו, להיות כאיש אחד בלב אחד. וכמו שכתוב מתוך אהבת הבריות נגיע לאהבת ה', למצב הכללי, לאהבה הכללית. כך נחזור למצב "אין סוף", למצב המתוקן שלנו.
הפרשה הזו עשירה בפרטים, היא נותנת לנו את השיטה, כיצד לתקן את הרע לאחר שהאדם גילה אותו. אדם שנכנס לרוחניות מתחיל לגלות בתוכו מה זה זהב, כסף, נחושת, תרומות, עצים ואבנים, כל מה שעלינו לעשות ולאסוף.
אנו מתחילים להרגיש את כל התופעות האלה בנו, בתוך הנשמה. מדובר בפרטים שבתוך הנשמה שלנו, איך אנו מארגנים אותם, מתקנים אותם, מחברים אותם, כך שיהיה לנו כלי שלם שבו נתחיל להרגיש את הקיום הרוחני שלנו.
האדם מעלה את עצמו מהרגשת החיים האלה להרגשת העולם הרוחני. והרגשת העולם הרוחני היא כל כך חזקה, כל כך שולטת בו, שהגוף שלו יכול אפילו למות והוא יישאר בהרגשה העליונה הזאת. זה בעצם מה שעלינו לעשות, לזה עלינו להגיע. לכן התורה נקראת תרופה נגד מלאך המוות, היא סם החיים, על ידה האדם מגיע לחיים הנצחיים. וכדי להגיע לזה הוא מסדר את הנשמה שלו על ידי "בצלאל", על ידי תרום ה', כלומר, חשיבות הבורא, חשיבות המטרה, ועל ידי כך שנכלל עם הסביבה, עם הקבוצה, עם כולם.
זה נקרא לסדר את הכלים שבו כמו "בצלאל", בצל ה'. הוא עושה העתקה מהאור, מהבורא, ובונה את עצמו בהתאם אליו. האדם כל הזמן מסתכל ומגלה בו עוד ועוד תופעות, וכמו שהבורא משפיע, כך גם הוא מתקן את עצמו, את הכלי שלו שיהיה משפיע. אמנם הרצון הוא אגואיסטי, אבל אם הוא מתקן אותו לרצון עם כוונה על מנת להשפיע, הוא נעשה כמו הבורא. זו עבודת "בצלאל".

"ששת ימים" אלה שישה חלקים שיש לנו בנשמה, חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד ויסוד. אם אנו מתקנים את החלקים האלה, אנו מגיעים לחלק השביעי שכולל הכול. כל מה שמשיגים בתיקון ששת החלקים האלה של הנשמה, מגיע כסיכום לחלק השביעי, הנקרא "שבת". לכן בשבת אין עבודה, אין שם יגיעה, אלא רק סיכום של התיקונים הקודמים.
עלינו לראות את המצב הזה כמטרה להגיע אליה, כי במצב המתוקן שנקרא "מעין עולם הבא" שבו נכללים בדרגת הבינה, בדרגת ההשפעה, אנו מגיעים ליישום של כל התיקונים שלנו ולסוף כל ההתפתחות שלנו. אנחנו מגיעים לגילוי המושלם של הבורא.

באות ש' יש ג' קווים, מלמעלה באים כוחות החסדים, שזה האור, במקביל אליו נמצא הרצון, שזה הכלי, ועל האדם לחבר אותם יחד בצורה נכונה, אורות וכלים, אז הוא מגיע לקו האמצעי, קו ג'. כשהוא מגיע לקו האמצעי, הוא מתחיל לעלות במדרגות, ראשונה, שנייה, שלישית, רביעית, חמישית, שישית, ומגיע לשבת, ש-בת (ראו שרטוט מס' 3).
"בת" היא תוצאה, כלי של הש', האות שעל ידה האדם מגיע לשלמות. כתוצאה מעבודה בשש התכונות שלו, שהן חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד ויסוד, הוא מגיע ליום השביעי, לשבת.
יש לכך פירושים נוספים, אולם הפירוש הזה הוא הנכון ביותר לעבודה שלנו, מפני שאנו עובדים על ג' קווים. קודם כל אנחנו מקבלים את הרצון, את הכלי, ונכללים ברע, זו בעצם תחילת העבודה שלנו. לאחר מכן, אם אנחנו מתחילים להכיר שזה רע, אנו מתחילים להתפלל ולתקן אותו על ידי הטוב שמקבלים מלמעלה, זה הכוח השני. כשאנחנו מחברים נכון את שני הכוחות האלה, אנו מגיעים לכוח השלישי. לכן תמיד אנו הולכים על הקו האמצעי (ראו שרטוט מס' 3).

"מהו, ששבת נקראת "ש-בת" בעבודה"

"ובהאמור יש לפרש דברי הזוהר הקדוש, ששואל, מהי שבת? ומשיב, ש-בת ... שעל האדם מוטל להמציא לו את הכלים דהשפעה. אכן בכל יום ויום האדם צריך ללכת בג' קווים... כלומר שעל ידי זה שהולכים בימין ושמאל כל יום, באים לקו האמצעי שהוא כלול משניהם. היינו, שמתחילים ללכת בימין הנקרא, מצב השלמות, ולאחר מכן עוברים לבחינת מניין, שהוא שמתחיל לספור את הרווחים שהשיג על ידי היגיעה, ולאחר מכן חוזר לימין. ועל ידי הסיבוב הזה של ימין ושמאל באים לקו אמצעי, הנולד מב' הקווים. ולאחר מכן על ידי העבודה באים לבחינת שבת, ששבת נקראת, נקודת המלכות, שהיא גוון שחור, והיא נקראת, נקודה שחורה, מטעם שעל המלכות הנקראת, כלי המקבל, עליה היה צמצום. לכן על בחינתה עצמה אין האור מאיר, אולם על ידי תיקון, שהם העבודה דששת ימי המעשה בג' קווים שלהם, אז היא יכולה לקבל את האור ששייך לבחינתה, שהוא אור החכמה... וזהו שבת, שעל ידי היומין דחול מתגלה השבת".

 

רב"ש, שלבי הסולם, תשמ"ט, י"ט

"מהו, ששבת נקראת "ש-בת" בעבודה"

גם בישראל הנטייה היא להיות בין שני קווים בכל דבר, להיות בקו השלישי. לעומת אומות העולם שפועלים לפי קו שמאל וקו ימין. אפילו לוח הזמנים, אצל חלק מאומות העולם לוח השנה נקבע לפי השמש ואצל חלק אחר לפי הירח, אצלנו לוח השנה נקבע כך שגם השמש וגם הירח הם באמצע. קליפת ימין נקראת "ישמעאל", קליפת שמאל נקראת "עשיו", ואנחנו בקו האמצעי, "יעקב".
ג' הקווים הם היסוד של כל הכוחות שנמצאים בטבע. כוח הימין זה הבורא, וכוח השמאל זה הנברא, הטבע שלנו. והקבלה מלמדת אותנו כיצד לחבר את שניהם נכון, כיצד לבנות את הקו האמצעי.
בספר הזוהר מצויים פרטים רבים על פרשת "ויקהל", יש עליית התפילה, עניית התפילה, וכיצד אנו מושכים את הכוחות מלמעלה, את המלאכים, שיעזרו לנו לתקן את עצמנו בכל דרגה ודרגה, כדי לראות את עצמנו, בצורה הנכונה, למדוד, לבדוק וכן הלאה.
יש כאן עבודה רבה, להעלות את הבקשה לקבל כוחות וליישם אותם להתקדמות. אלה פעולות עדינות מאוד שאנו עושים, ממש מכניקה עדינה של הנשמה, אנו פותחים בה חלקים, תכונות שונות. ובכל פעם אנו משתמשים בכוחות שונים, ובשילובם יחד. כך אנו מתקדמים.
זו מערכת אדירה, כי בסופו של דבר הרצון לקבל, שהוא כל הטבע שלנו, חייב לקבל את צורת הבורא, כך שנהיה כמוהו. כמו שכתוב, "שובה ישראל עד ה' א-לוהיך".
6 לשוב, זה עניין השבת, לשוב, מעין עולם הבא, זה התיקון שאליו אנו מגיעים על ידי הפעולות במשך שש מדרגות, ששת ימי השבוע.
כל התהליך שאנו עוברים החל מהאדם הראשון, שהיה הראשון שגילה את הבורא, ועד האחרון שיגלה את הבורא, נמשך 6,000 שנה, אז הדרך שלנו צריכה להסתיים. אנו נמצאים כיום בשנת 5771 . אנו גם יכולים לעשות קיצור דרך, כי אנו יודעים שהשבת מתחילה להאיר גם לפני כניסת השבת, זה נקרא "ה' דיום השישי", מהשעה החמישית של יום שישי השבת כבר התחילה. לכן אנו יכולים להיכנס לדרגת גמר תיקון ולהעלות את כל העולם ואת עצמנו, את כל בני האדם, את כל הנשמות, לדרגה המושלמת. הכול תלוי בנו, בצורה שאנו משתמשים בחכמת הקבלה.

הרב"ש מסביר בפירוט כיצד אנו יכולים לתקן את עצמנו על ידי כך שניצור צל. בצלאל זה בצל ה'. צל אנו עושים על ידי המסך, האור מגיע לאדם גם עכשיו, אנחנו נמצאים במקום שהוא מלא אור, בעולם אין סוף. איננו מרגישים אותו, כי איננו מסוגלים לעשות "צל", איננו יכולים להסתיר את עצמנו. ואז יוצא שהאור שרואה לפניו את הרצון לקבל ערום, גלוי, נעלם, הוא לא פועל עליו. במידה שאנו יכולים לעשות מסך על הרצון לקבל שלנו, על האגו שלנו, לא להשתמש בו בצורה ישירה, אלא רק לטובת הזולת, רק בצורה כזאת האור מתחיל להשפיע עלינו. כך יוצא, שדווקא בצל הזה האדם בונה את עצמו.
לכן מי שעובד בצורה כזאת, נקרא "חכם לב". כי אז הלב, הרצון שלו, מכין את עצמו על ידי הצל ליצירת כלי, לאור החכמה.

 

בניית המקדש נעשית עם רגש, מדובר על חכמי לב. כיצד אנו אמורים לפתח את הכלי הזה, כיצד אנחנו אמורים להשתמש ברגש בצורה נכונה, כדי שנוכל להתפתח ולפתח קשרים רגשיים?
הבורא זה האור, תכונת ההשפעה והאהבה. והוא ברא דבר אחד, רצון לקבל, רצון ליהנות. לכן כל חומר הבריאה, בכל העולמות, כולל העולם שלנו, ביסודו רוצה ליהנות.
אם נסתכל למשל על עט, מה הוא רוצה? להחזיק את עצמו בצורה שהוא קיים. הצומח כבר מתפתח, הוא רוצה לספוג חומרים מזינים וגם לפלוט חומרים רעילים שמפריעים לו, כלומר יש בו רצון לקבל גדול יותר. והחי, עוד יותר, הוא כבר מסתובב כדי להשיג את הרצוי לו, הרצון לקבל, האגו שבו גדול יותר, ומחייב אותו לנוע יותר. והאדם, רוצה בכלל "לעוף" ולבלוע את כל היקום.
כלומר, החומר הוא רצון לקבל, שמרגיש שני דברים, תענוג או ייסורים, לא יותר, כך אנו קיימים. כל השיטה, שאותה אנו רוכשים באמצעות חכמת הקבלה, היא כיצד להגיע לתענוג. לכן היא נקראת "חכמת הקבלה". חכמה, כי בעולם הזה למרות שאדם יודע מה הוא רוצה, הוא אף פעם לא יקבל זאת, ובסופו של דבר יישאר ריק.
כדי לקבל באמת צריכים חכמה מיוחדת, גדולה, חכמה א-לוהית, כי הבורא שברא את הרצון לקבל גם נתן לו הוראה, שיטה, כיצד אפשר לקבל, להתמלא. ולמלא את עצמו האדם יכול רק על ידי כך שהוא מתקרב לתכונת הבורא, לרצון להשפיע, שהוא נדבק יותר ויותר לרצון להשפיע. הוא נדבק ומתקרב על ידי כך, שמלבד הרצון לקבל שלו, הוא רוכש גם רצון להשפיע, וכך הוא מגיע למצב, שהוא יכול באמת למלא את עצמו.


אם כך האור הוא המילוי של הרגש?
ודאי. יש רק שני כוחות או שתי תכונות, השפעה וקבלה. והאדם נהנה מכך שההשפעה הזאת נכנסת בו, האור נכנס בו וממלא אותו. האור נכנס בו בתנאי שהוא מתאים לו, שהוא דומה לו. כמו שמקלט רדיו צריך להיות מכוון לקלוט גל מבוקש, אנו מסובבים את המחוג בדיוק לאותו גל. כלומר, הרדיו קולט רק את מה שהוא מכוון אליו.
הרצון לקבל שלנו הוא לא יותר מכלי קליטה, אבל הוא לא יקלוט דבר כל עוד לא יהיה מכוון לאותו תדר כמו האור שמגיע אליו. לכן חכמת הקבלה עוסקת בדרך שבה עלינו לשנות את עצמנו מסתם רצון, לכלי קליטה לקבלת האור ולכן היא נקראת "חכמת הקבלה".


אם זו עבודה עם המסך, למה לא מזכירים עוד קודם לכן את בצלאל, את עניין העבודה עם מסכים? הרי זה משהו מחייב, כי ללא העבודה עם המסך אי אפשר לבצע את התיקונים, ולא היינו יוצאים ממצרים.
גם במצרים עבדנו נגד האגו, נגד יצר הרע, אבל במצרים עבדנו רק כדי לברוח מיצר הרע. כל הדברים האלה מתגלים בהדרגה. בהתחלה היינו במצב מסוים, בדרגת אדם הראשון ונוח. לאחר מכן עלינו באגו שלנו לדרגת בבל. גילינו שאנו נמצאים בחורבן, התחלנו לשנוא זה את זה ולבנות מגדל עד השמים, רצינו לקבל הכול ולא קיבלנו דבר. אז המגדל נשבר וכולם התפזרו לכל הרוחות, מלבד קבוצת אברהם, כי הם הבינו שחייבים ללכת נגד הרצון בצורה מסוימת. אנו אותם בבלים, שהלכו אחרי אברהם ורצו לתקן את עצמם, להיות דומים לבורא, להתקרב אליו. אז יצאנו מבבל, עלינו מהדרגה הזאת.
מדרגת בבל "הסתובבנו" קצת, "התבשלנו", עד שהגענו למצרים. כתוב, "ויהי רעב בארץ. וירד אברם מצרימה לגור שם, כי כבד הרעב בארץ".
7 כלומר, הייתה ירידה ונכנסנו למצרים, לאגו גדול יותר, של שבע שנות שובע, ולאחר מכן שבע שנות רעב, שבהן התחלנו להרגיש שהרע הזה, הנקרא פרעה, הוא בלתי נסבל, ועלינו לתקן את המדרגה הזאת, שנקראת פרעה, מצרים, עלינו לברוח ממנה. כמו שברחנו מבבל כך עלינו לברוח גם ממצרים (ראו שרטוט מס' 4)
ביצענו בקפדנות דברים רבים, על ידי עבודה מבוררת הרבה יותר, ברורה לנו הרבה יותר. עברנו עשר מכות על האגו שלנו, משה התגלה, זאת אומרת, התגלתה הנקודה שבלב המושכת אותנו מתוך הנשמה שלנו קדימה. ואז, יצאנו ממצרים.
למעשה ברחנו משני מצבים, מבבל וממצרים. לא עבדנו עם הרצונות הגדולים הנקראים בבל ומצרים, אלא רק התנתקנו מהם. כעת הגיע הזמן לעבוד עם הרצון, להפוך אותו מרצון לקבל לרצון להשפיע. והעבודה הזאת איננה אותה עבודה כמו קודם, האדם אינו מוחק את הרצון שלו, לא מדכא אותו, אלא להיפך, עליו לגלות אותו, לגלות מהו הרצון הזה.
אז מגיע חטא העגל ושבירת הלוחות. כלומר, האור שנקרא "לוחות" נשבר, מפני שהתקיים הכלי שנקרא "העגל". כלומר, בני ישראל רצו את כל האור העליון בכוונה על מנת לקבל. כך הגענו לחטא הגדול, אולם כשהגענו לחטא הגדול גילינו רצון לקבל גדול עוד יותר (ראו שרטוט מס' 4).

"ראו קרא ה' בשם בצלאל"

"שעניין צל הוא כמו שאמר אאמו"ר ז"ל, דווקא במקום שמש שם שייך לומר שעושים צל כנגד השמש. שעניין "שמש" היא בחינת ידיעה, היינו אם ברור לך הדבר כשמש. ו"צל" נקרא בחינת אמונה למעלה מהדעת, שהיא נגד הידיעה.
ומדוע צריך להיות דווקא בחינת אמונה? ולמה אסור לעבוד את ה' בבחינת ידיעה?
הוא שאמר לעולמו "די" ולא תתפשט יותר... ששם מדור הקליפות.
שעניין הקליפה הוא בחינת מקבל על מנת לקבל... לכן מוכרחים להשתמש עם כלים של אמונה, ששם אין אחיזה לכלי קבלה, רק כלי השפעה, אחרת לא יכול לשכון אור אמונה... ועל ידי זה תהיה היכולת להרגיש... נוכל להרגיש שהשכינה שורה בישראל דווקא על כלים דהשפעה. וזה נקרא "צמצם שכינתו בין בדי הארון".

 

רב"ש, דרגות הסולם, 396

"ראו קרא ה' בשם בצלאל"

לכן כעת עלינו להבין מה אנו עושים עם האגו הגדול שהתגלה בנו. עלינו לקבל את שיטת התיקון, את חכמת הקבלה שמתגלה, כי זה האור שיכול לתקן את הכלים שלנו, המאור המחזיר למוטב.
האגו התגלה לנו כרע, אנחנו רואים שהוא רע, "בראתי יצר הרע" מתגלה כעת, לאחר מכן צריכים את התורה, "בראתי לו תורה תבלין". לכן אין תורה לפני שאנו בורחים מבבל וממצרים ומגיעים לחטא העגל. לפני חטא העגל עדיין לא ניתנה לנו התורה, כי אין למי לתת. האדם צריך לחטוא, לגלות את כל החטאים, את כל הרע שלו. כלומר, הבורא אומר, "ראית מה בראתי בך, עד כמה אתה רע, עכשיו אתן לך תורה, תורה תבלין, כי המאור שבה מחזירו למוטב".
אז מקבלים את הלוחות השניים ומתחילים להיתקן. אנו מתקנים את עצמנו על ידי כוחות הנפש שלנו, הנקראים "בצלאל", בצל ה', כי הם צריכים לבנות מסך.
יש בנוּ רצון לקבל, ואם אנו מקבלים את האור סתם כך, אנחנו מרגישים רק את העולם הזה. מה שאנו מרגישים עכשיו זה את נוכחות האור בתוך הרצון, כי לא ניתן להרגיש יותר מכך (ראו שרטוט מס' 5).
אם אדם רוצה להרגיש יותר, עליו להעמיד מסך ולומר "אני לא רוצה לקבל כלום, אני רוצה להשפיע". כשהוא משפיע, האור עובר דרכו לאחרים, לזולת. וכשהאור עובר לזולת, הוא יכול לקבל את כל האור הנקרא "אור אין סוף". כולו עובר דרכו, והוא לא סותם אותו, כי יש לו כלי גדול מספיק. כי את כל מה שנקרא זולת הוא מחבר לעצמו. זולת זה אין סוף, רצון אינסופי.

כמו אימא שמאכילה את ילדיה ונהנית מכך שהיא מזינה אותם, כך גם לנו יש ספק אין סוף, אור אין סוף, הבורא, שמוכן לתת לנו הכול. אם יש לנו כזה ספק, אז לא חסר לנו כלום. על האדם רק לדעת כיצד להעביר דרכו את כל האור, שלא יישאר בו. אז הוא משמש כמעבר, כנגד, שדרכו זורם האור. כל האור שלו, הוא עובר דרכו, והוא לא עוצר, לא סותם אותו. זו כל חכמת הקבלה.
אנחנו הקטנים חושבים בקטנות דעת "אני אבלע אותו". אלא אז אנו נסתמים. האור נכנס באדם והוא רואה בו לכל היותר את העולם הזה, יותר מכך הוא אינו יכול יכול לראות, בכלים שלנו איננו מסוגלים להרגיש יותר. אם ניתן לאור לזרום הלאה, לאחרים, לזולת, אז נתחיל להרגיש, שפתאום אנו פותחים וממש פורצים את כל הגבולות שבהם אנו נמצאים, ונתחיל להרגיש את העולם הרוחני. זו רק בעיה פסיכולוגית. איננו מבינים שבהתקשרות שלנו לזולת יש לנו אפשרות אין סופית ליהנות.
אנו מגיעים לחכמת הקבלה, למורה, לספרים, לקבוצה, רק כדי להשתכנע לפתוח את ליבנו כלפי הזולת, "ואהבת לרעך כמוך", להיות "כאיש אחד בלב אחד". אז האדם מוסר לזולת את הכול, כמו אימא שמוסרת לילדים שלה הכול, ואז יש לו הכול.
חטא העגל הוא החטא שעל ידו קיבלנו את התורה, כשגילינו את הרע, "בראתי יצר הרע", קיבלנו את התורה, ואז "בראתי לו תורה תבלין". זה לא סוף התיקון. אנו רואים שלאחר מכן אנו מתקדמים לכיבוש הארץ, לאחר ארבעים שנות מדבר נכנסים לארץ ישראל. אנו מתקנים את עצמנו לדרגה מסוימת, בינה, שכולה השפעה. וכשמסיימים את המדרגה הזאת, נכנסים לארץ ישראל, לרצון ישר-אל, ישראל. אנו מתחילים לתקן גם את הרצון הזה שיהיה בכוונה על מנת להשפיע.
לאחר מכן בארץ ישראל אנו מתחילים לבנות את הרצון הזה בצורה כזו שנהיה מוכנים לקבל כדי להשפיע. גם בו אנו מגלים חורבן, חורבן בית המקדש הראשון שבנינו ונחרב, וחורבן בית המקדש השני, שגם אותו בנינו והוא נחרב.
אנו יוצאים לגלות, ושם מגלים אגו גדול יותר. עלינו לעבור מדרגות רבות של חורבן ותיקון, עד שאנו מגיעים לתקופתנו הנוכחית שבה אנו נמצאים בתיקון האחרון, לפני בית המקדש השלישי. בית המקדש השלישי נקרא נשמה מתוקנת לגמרי, סופית.
הכול מובא בחכמת הקבלה בצורה מאוד מפורטת וברורה, באמצעות שרטוטים. העיקרון הוא פשוט, בלי גילוי הרע לא יכול להתרחש תהליך תיקון. לכן צריכים להבין ולראות שחטא העגל חייב להיות לפני עבודת בצלאל.


ההתקהלות היא עניין מרכזי מאוד בחכמת הקבלה. איך היא באה לביטוי בפרשת "ויקהל", מה היא תורמת לנו בעלייה הזאת?
היום אנחנו שבע מיליארד נשמות. פעם מנינו פחות, אולם בגלל האגו שגדל, עלינו להתחלק ליותר ויותר חלקים פרטיים, כדי שיהיה לכל אחד קל יותר לבצע את התיקון הפרטי. נניח שיש כיום קבוצה שמונה כארבעים איש, אם היה רק אדם אחד שמכיל את הרצונות של כל הארבעים, היה עליו להתמודד עם אגו ענק, הרי היום גם עם האגו הקטן "הפרטי" שלו, האדם בקושי מסוגל להסתדר.
על האדם להאמין שנתנו לו אגו בצורה מסוימת ומדודה, עם התכונות והסביבה שלו, כך שאם יסדר הכול נכון, אז יוכל לתקן את עצמו. כך מודדים כל אחד. אם היה ניתן לאדם אגו גדול יותר, הוא לא היה מסוגל לתקן אותו, לא היה מסוגל להתגבר עליו. לכן הנשמה הכללית מתחלקת ליותר ויותר פרטים, עד שהיא מגיעה לכמעט שבע מיליארד נשמות פרטיות. זה כדי שנתחיל להתקרב ולאסוף את כל החלקים האלה, בצורה כזו שכל אחד ירגיש כיצד הוא יכול להתאים לאחר. כל אחד צריך להיות בהתאמה לכל אחד משבע המיליארד שמחוץ לו.
זה לא כמו לגו, שיש בו מספר קטן של חלקים ואנו מנסים לחבר אותם, בחלק אחד יש בליטה ובשני יש מגרעת, וכך הם נכנסים ומשתלבים זה בזה. אלא כאן, על האדם להיות בהשלמה מלאה עם כל השבע מיליארד, וכך כל אחד עם כולם. בסופו של דבר זו שלמות, כל אחד עם כולם. כך בסופו של דבר כל אחד קונה את הרצון של כולם.
אז, האור שבכל אחד מתחבר יחד לאור אחד גדול, לכן כל אחד מגיע לדרגת הבורא. מדובר אמנם על שבעה מיליארד, אבל זה לא מונע מאיתנו דבר, כל אדם נמצא כאיש אחד, שהבורא ברא אותו והוא נמצא איתו בדבקות, וכל האור של הבורא ממלא אותו, אור לא יחסר. זו התכללות בין החלקים, בין הנשמות, שהתחלקו ולאחר מכן נכללים יחד, זו פעולה נפלאה, הנותנת לכל אחד להגיע לדרגת הבורא, לבצע את התיקון כקטן ולהגיע לדרגת הבורא כגדול.

 

בפרשה קודמת דובר על מעמד הר סיני, ושם כבר ניתנו עשרת הדיברות, שבתוכם השבת. מדוע בפרשה הזאת חוזרים ואומרים שמשה מקהיל את העדה כדי למסור להם את השבת? 

בכל המדרגות הכול חוזר על עצמו, רק בדרגה גבוהה יותר. הכלי הגדול הוא הנשמה, שמחולק בתוכו לחמישה חלקים, הנקראים שורש, א', ב', ג' וד'. את כל החלקים האלה צריכים לתקן, ומתקנים אותם מהקטן ועד הגדול (ראו שרטוט מס' 6).
מתחילים מהקל, מעביות דשורש, הנקרא דומם, ומתקנים אותו. זו אותה תורה, אולם משתמשים בה מעט. כמו ילד שצובע בחוברת צביעה, הציורים כבר נמצאים, הוא רק צריך למלא אותם. הילד משחק, אבל על ידי זה הוא מתקדם. לאחר מכן הוא מגיע לתיקונים גדולים יותר כשהוא כבר הולך לבית ספר, נותנים לו תרגילים, וגם בבית הוא מתחיל לבצע פעולות שונות, מבקשים ממנו שיעזור, שישתתף קצת. לאחר מכן הוא עולה למצב גבוה עוד יותר, כשהוא מתחיל ללמוד באוניברסיטה, מתחיל ללמוד מקצוע, הוא כבר מתקן את עצמו, מבין, מסתדר בעצמו בעולם. לאחר מכן הוא כבר יוצא לעולם ומתחיל לעבוד ולהשתתף עם העולם. ההשתתפות שלו כבר אחרת, זו עבודה אחרת עם האגו שלו, עם היכולות שלו. וזאת עד שהוא מוליד ילדים ומחנך אותם, וכן הלאה.
אנו רואים שגם בעולם שלנו אנו עוברים שלבים שונים. ברוחניות התיקונים האלה באים לידי ביטוי כעולמות. עולם העשייה, היצירה, הבריאה, האצילות ואדם קדמון, עד שכל הכלי מלא, ואז זה נקרא עולם אין סוף. אין לנו ברירה, אנו מתקנים כל פעם עביות אחרת, לכן האדם צריך לראות את עצמו כאדם חדש כל יום (ראו שרטוט מס' 6).

הכול חוזר על עצמו. אנו נמצאים כעת בפעולה האחרונה. אם נתקן את עצמנו, נקווה שבימינו, אז לא יהיה יותר חורבן, כי "מעלין בקודש ולא מורידין".
לכן גם נראה לנו שכבר קיבלנו בהר סיני את התורה עם עשרת הדיברות. וכעת אנו חוזרים שוב אל שבירת הכלים לכל מה שהיה עם החורבנות, חורבן בבל, חורבן ובריחה ממצרים, הרעב שהיה בארץ לפני שבני יעקב נכנסו למצרים. לאחר מכן חטא העגל, מי מריבה, חטא המרגלים, הכניסה לארץ, מלחמות עם שבעה עמים היושבים בארץ, חורבן בית המקדש הראשון, חורבן בית המקדש השני, ושוב אנו יוצאים לגלות. לחושך נוראי.
לדוגמה, אתמול אכלת וישנת, וגם היום תעשה זאת כשתהיה רעב ועייף. כלומר, המדרגות, הרשימות, החסרונות, מתחדשים בנו כל פעם. לכן כל פעם האדם צריך כביכול לבצע אותן פעולות שעשה אתמול, אבל הן חדשות. כל המעשים האלה חדשים.
8 אנו נמצאים למעשה בתיקון האחרון.

זה למעשה כל התיקון. להתחבר יחד בהר סיני, כמו שכתוב, "כאיש אחד בלב אחד".

"ישנו עם אחד"

"ישנו עם אחד מפוזר ומפורד בין העמים." המן אמר, שדעתו הוא, שנוכל להצליח
לאבד היהודים, מטעם שהם בפירוד בין אדם לחברו. על כן הכוח שלנו נגדם בטח נצליח, כי זה גורם פירוד בין אדם למקום, וממילא ה' לא יעזור להם, כיוון שהם נפרדים ממנו.
לכן הלך מרדכי לתקן את הפגם הזה, כמו שמבואר בכתוב "נקהלו היהודים, וכולי, להיקהל ולעמוד על נפשם". היינו על ידי ההתאחדות הצילו את נפשם".

 

בעל הסולם, שמעתי, קמד

"ישנו עם אחד"
bottom of page