top of page

פרשת "בהר"

(ויקרא כה, א – כו, ב)

 

 

 

פרשת "בהר"

"בני אהרון"

"סוד העבד וסוד הבן"

מושגים

 

 

פרשת "בהר" עוסקת בעיקר בדינים הנראים כביכול כדינים כלכליים. היא פותחת במשה הנמצא על הר סיני, ומקבל מהבורא את מצוות שמיטת הארץ בכל שנה שביעית, ואת מצוות היובל שחל כל חמישים שנה. הבורא נותן את ברכתו לכך שבשנה השישית, תהיה תבואה רבה שתספיק לשלוש שנים נוספות, כדי לקיים את מצוות השמיטה והיובל ללא דאגה למזון.

בהמשך הפרשה מפורטים דינים שונים הקשורים למכירת בית או רכוש, דיני גאולת הבית או השדה מידי אדם לזולתו, דיני אחוזת הלוויים האוסרים על מכירת העיירות והבתים של הלוויים, דיני מכירת בן ישראל כעבד והיחס אליו ודיני איסור פסל מצבה ואבן משׂכית.

מדובר על דינים ברוחניות. שמיטה היא דבר גדול מאוד וקדוש, והיא מתקיימת רק בארץ ישראל, ברצון שמכוון לבורא, בעל מנת להשפיע, לאהבת הזולת. השמיטה יכולה להתקיים רק ברצון שהוא בתהליך של תיקון הנשמה.

הנשמה כוללת בתוכה שש ספירות: חג"ת נה"י; חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד ויסוד. והספירה השביעית היא כמו "שבת", כמו "שמיטה", שבע כפול שבע הם ארבעים ותשע, ובחמישים – יובל שבספירת העומר. אלו הן הדרגות שבהן אנו עולים.

התיקונים שנעשו מתקבל המצב, "מי שטרח בערב שבת, יאכל בשבת", לכן אנו עוזבים אותה, מונעים עצמנו מתיקון, זו "שמירת שבת" כמוה כשמירת שמיטה. לאחר איננו יכולים לתקן את התכונה השביעית, מלכות, אלא רק את שש התכונות הנכללות בה. 1 כנגד "ומי שלא טרח בערב שבת מהיכן יאכל בערב שבת?" 2

בשבת מתקיים כל מה שקיבל האדם מהתיקון, שתיקן בששת הימים. התיקון נכנס ליום השביעי ומתגלה בו. לכן בשבת הכול כפול: הסעודות והמנהגים, כמו גם בשנת השמיטה, שבה על האדם לעבוד ולהתקיים באופן כזה, שבתום השנה השישית יהיה ברשותו די תבואה שתספיק גם לשנה השביעית, שנה שבה הוא אינו עובד, וגם לשנה השמינית, עד שיקבל תבואה חדשה. יש הכרח להרוויח בשנה השישית פי שלוש מהרגיל.

כשאנו עולים ממדרגה למדרגה בתיקון הנשמה, אנחנו מדלגים על שלוש הבחינות, א' ב' ג', ורק בחינה ד' היא בעצם זו שמתגלה. אי אפשר לתקן את המלכות אלא רק לדלג עליה, כי היא אוספת ונותנת לנו את התוצאה ממה שהיה קודם.

משום כך, אין זה אומר שאיננו מרוויחים בשבת, או בשמיטה או ביובל, אלא להֶפך. לכן יש חוקים מיוחדים, לאותן שנים שדווקא בהן אפשר למכור, לקנות ולעשות תיקונים שונים, שאי אפשר לעשותם בשנים האחרות. דווקא במדרגות האלו, במדרגה השביעית ובכפולה שלה (שבע כפול שבע), מתגלים תנאים מיוחדים, שאם האדם פעל והרוויח כביכול במצבים הקודמים, הוא מקבל את הרווח מהם כעת. אלו אינן שנים ריקות, אלא ההפך, זהו זמן קבלת התגמול בעבור היגיעה שנתן האדם קודם לכן.

הדינים הללו הם בנוגע לשמיטה. בנוגע לקניית בתים ומכירתם ובנוגע לכל השאר, עלינו להבין שברוחניות "בית" הוא העטיפה לאדם. במבנה הפנימיות של האדם יש: מוחא, עצמות, גידים, בשר ועור. כלומר, שורש, נשמה, גוף, לבוש והיכל. הלבוש הוא הבגדים, וההיכל הוא כל מה שנמצא מחוצה לאדם. במדרגות הללו, דווקא בעת שמיטה, אפשר לתקן את הרצונות שהם גדולים מאוד כמו מכירת הבתים, לויים, וכן הלאה. אין זה פשוט להגיע לדרגות האלה. בייחוד הדינים כלפי עבדים מבני ישראל: לקנות, למכור, להוציא מהעבדות ולהעביר, או לא לעשות פסל ודמות, שזוהי דרגה גבוהה.

הדרגות של שמיטה ויובל שייכות לדרגת הבינה. כל התיקון שלנו הוא לחבר יחד את הבינה עם המלכות. בינה היא תכונת ההשפעה, חפץ חסד, ואילו המלכות היא הרצון לקבל האגואיסטי שמלכתחילה מקולקל. המטרה היא לחבר את שתיהן יחד, "וילכו שניהם יחדיו", 3 כפי שמדובר על רות ונעמי בתיקונים.

הפרשה נקראת "בהר", משום שדווקא כאשר האדם עולה לקראת הבורא, לדרגת הבינה, הוא מקבל את חוקי השבת, השמיטה והיובל, המסמלים את הרצון לקבל שלנו האגואיסטי עם תכונות הבורא, תכונת הבינה.

הסמל של השבת, של היובל ושל השמיטה, הוא החיבור בין המלכות לבינה, כשהמלכות נכללת בדרגת הבינה, בתכונת ההשפעה. מתוך החיבור הזה, ההתקשרות בין מדרגות הבינה למלכות, תוך איסור לגעת ברצון לקבל ולתקן אותו, נובעים כל חוקי השבת, כל איסור העבודות שהן תיקוני המלכות, ל"ט מלאכות וכדומה.

 

כיום, אנחנו רואים שלמרות כל חוקי הכלכלה, למרות כל המאמצים שהאדם עושה, הוא אינו מצליח לצאת מהמשבר. הכלכלנים כבר מודים שאנו בעיצומו של משבר עולמי. נכשלנו, ואנו מחפשים פתרון חדש. מה הכלכלה משקפת לנו כיום?

הכלכלה משקפת את האגו שלנו. אנו לא עובדים נכון עם האגו. אם נכוון אותו מעט לטובת הזולת, לחיבור, לאהבה, לערבות חברתית, להשתתפות כללית, נתחיל להרגיש את התועלת שבו בכל תחום בחיים.

יש לזכור ולהבין שהחוקים המצוינים בפרשה ניתנו לבני אדם, עוד טרם הייתה הכלכלה המוכרת לנו, כמו רשת בנקים, השקעות למיניהן, סחר בין מדינות וארצות, ייבוא ייצוא ועוד. בעבר התקיים האדם מתוצרת האדמה בלבד. לפתע פתאום, נאמר לו להפסיק לעבד את אדמתו, ולא להוציא ממנה פירות.

השאלה הקיומית העולה מעוררת, לכאורה, בעיה של יחס אי רציונאלי לעולם. היא נובעת מכך שאיננו מתנהלים על פי משפטי הגויים אלא על פי משפט ישראל, ישר א-ל, לכן עלינו לבצע תיקונים של מלכות, לאחר ההתקשרות לדרגת הבינה, לתכונת ההשפעה העליונה, לאור העליון. עלינו לאפשר לאור לפעול.

בשנת השמיטה האדם עוזב את הרצון שלו ולא מתקן אותו. אם לא יקבל מלמעלה כוחות, לא יהיה לו הכוח לתקן אותו. לכן האדם צריך את המדרגה הזו, שבה האור משפיע אליו מדרגה עליונה, מהבּינה, וממלא אותו. רק לאחר מכן, הוא יכול לתקן באמצעות שש התכונות –חג"ת נה"י – חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד ויסוד, את הרצונות שבנשמה. ושוב עליו להתמלא מדרגת הבינה, לקבל ממנה כוח ואחר כך להיתקן.

לכן, "שבת" באה גם כתוצאה מששת ימי עבודה, "מי שלא טרח בערב שבת, מה יאכל בשבת?" ולא רק זאת, אלא שהיא גם מטעינה את האדם בכוחות לשבוע הבא, לתיקון הבא, למדרגה הבאה. כל שבוע הוא מדרגה חדשה, כך גם עם השמיטה. ההפסקות שחלות אין משמעותן שהאדם אוכל מה שזרע קודם, אלא שהוא נמצא בסיכום של מה שהיה והכנה למדרגה הבאה, לשש השנים הבאות. אם היינו מקיימים זאת ברוחניות היינו במצב מצוין.

 

אם הייתה כיום תכנית טלוויזיה העוסקת בכלכלה, מה היינו יכולים לומר לכלכלנים מבחינה מעשית כדי לשפר את המצב?

אפשר לשפר את המצב רק בליווי של עבודה פנימית, כשיש לנו באמת רצון לתקן את הרצונות שלנו ולהעלות אותם לדרגת הבינה, לחפץ חסד, ולכל הפחות ליחס של "אל תעשה לחברך מה ששנוא עלייך". זאת, כדי שלכל הפחות לא נזיק לזולת ולא ננצל אותו, שלא לדבר על "ואהבת לרעך כמוך".

 

איך תיראה הכלכלה החדשה כיום, בעידן החדש העומד לפתחנו?

אי אפשר לעשות דבר. המצב באירופה, למשל, קשה מאוד מבחינה כלכלית, אולם את כל התיקונים אפשר לתקן רק על ידי חינוך מקדים.

בראש ובראשונה עלינו להשיג חינוך מחדש של האדם, באמצעות חכמת החיבור, הנותנת הסבר על הטבע העגול, שבו כולנו קשורים זה לזה. בהשגת הבנה זו אנו מגיעים לתנאי הראשון – ערבות הדדית.

יש להעלות את האדם לדרגת ההבנה מהבחינות הבאות: מה קורה לו; באיזה עולם הוא חי; בפני אילו בעיות הוא עומד ומדוע הן נשלחות אליו ועל ידי מי; למה עליו לתקן את עצמו דווקא באופן הזה; מה הרווח שלו מכך; האם יש לו ברירה או לא; האם יש לו בחירה חופשית.

 

אפשר להבין את כל הדינים מבחינה רוחנית, האם זו עבודה שצריך לעשות בעתיד?

צריך לעשות את העבודה הזאת בקשר עם האחרים, עם כולם, עם כל בני אדם. ליצור את התשתית הזו מהרצונות המתוקנים שלנו כלפי הזולת, וכך גם האחרים, באופן הדדי. זאת, כדי שבתוך הרצונות האלו תתגלה הא-לוהות.

 

אם כן, האם למען הכלכלה החדשה בעידן החדש, יש לבנות קודם את התשתית החברתית בכל העולם, בכל האנושות?

חובה שיהיה כך, אחרת דבר לא יקרה. אנו רואים שבעולם אין יכולת להגיע לשום הסכם, ואין כל תכנית, גם לא אי אלו פנטזיות למיניהן. העולם אינו יודע כיצד לצאת מהמצב, ואינו מתקיים אלא בצבירת חוב שהולך ותופח יותר ויותר.

איך מתרגמים את הדינים שבפרשה לתשתית חברתית? איך מיישמים זאת כיום בתוך החברה? האם הכוונה היא באמת לפעול לפי "כן תמכור בית לחבר..." הרי בכך שוב אנחנו עושים טלאי על גבי טלאי?

מדובר על הרצונות שבשורש: נשמה, גוף, לבוש, היכל, או מוח, עצמות, גידים, בשר ועור. העולם שלנו אינו אלא העתקה, אפליקציה של הרצונות הפנימיים המקולקלים שלנו, על פני האור, בדומה לדמויות בשחור לבן שרואים בקולנוע. השחור הוא חוסר בלבן. האדם הוא זה שמֵצל על האור ומחשיך. האדם צריך לנטרל את עצמו כדי שהכול יהיה אור, ואז הוא יוכל לקיים את עצמו בעולם שלם ונצחי.

פרשת בהר
תוכן

הפרשה הבאה

"בני אהרון"

"ושבתה הארץ שבת לה'"

 "אות ה' היא מנוחה של העליונים והתחתונים. משום זה יש ה"ר דהוי"ה, בינה, ה"תדהוי"ה, מלכות. ה"ר מנוחה של העליונים, ה"ת מנוחה של התחתונים. ה"ר, כמ"ש,שבע שנים שבע פעמים, מ"ט ) 94 ( שערי בינה. ה"ת, כמ"ש, שבע שנים, בלבד.התחתונה נקראת שמיטה, העליונה נקראת יובל".

זוהר לעם, בהר, 7

 

הכול נובע ממלכות ומבינה, אשר ארבעים ותשע מדרגות ביניהן, כפי שאנחנו סופרים גם בספירת העומר עד שמגיעים לעומר, לשבועות. כל התיקונים שלנו הם ב"מלכות", שהיא אוסף כל הרצונות שלנו, שעלינו להעלותם לדרגת "הבינה", ל"חפץ חסד".

אין זה סופו של התהליך, אלא רק האמצע. בכך אנו עושים רק תיקון של חפץ חסד, כמו שאמר הלל הזקן, "אל תעשה לחברך מה ששנוא עלייך", זו רק מחצית הדרך. המחצית השנייה של הדרך היא כיצד להעלות את מדרגת הבינה לדרגת ה"כתר", שהיא "ואהבת לרעך כמוך".

שזו עבודה נוספת, המהווה תנאי שממנו והלאה תהיה לאדם "תבואה".

 

מהי "תבואה"?

תבואה היא השכר ברצון לקבל, שבאמצעותו האדם מתחיל לעבוד בפועל עם כלים דהשפעה שלו, כדי "להאכיל" את העולם.

 

איך אפשר להסביר את זה כיום בעולם שלנו, האם לומר לאדם: "כל x שנים תפסיק להוציא

תבואה", איך ליצור את ההקשר?

אם האדם איננו מתחנך מלכתחילה, הוא לא יוכל להבין וגם אי אפשר להסביר לו על כך. תחילה צריך להיות חינוך. החינוך נחלק לשניים: השכלה וחינוך. במישור ההשכלה עלינו להסביר על התהליך שהאנושות עוברת, על מערכת ההשגחה וההנהגה, על בניית העולם הזה בהתאם לעולם העליון, וכן על החוקים והכוחות המפעילים את העולם שלנו. עלינו ללמוד כיצד הכוחות הללו מעוררים בכל אחד ואחד את "הרשימו", את הגן הרוחני שמפתח אותנו. עלינו להבין את המגמה, התכלית, המטרה שאליה נגיע בהתפתחותנו מיום ליום, מרגע לרגע. עלינו לדעת באמצעות מה נוכל לכוון את גורלנו, כמו בשתי מושכות, כדי שנגיע בשלום למצב הסופי, המושלם.

אם לא יוסבר לאדם על המערכת כולה, על העולם שבו הוא נמצא, על הפיזיקה של העולם, וכיצד העולם מתפקד ומוּנע, הוא לא יוכל להבין זאת. אי אפשר יהיה לומר לו כך סתם, "תפסיק את עבודה".

 

עושים זאת גם כיום, שכן אנו שומעים שיש אוכל, לחם, שעברו שנת שמיטה.

אכן נעשות פעולות שונות, אבל ברור שאי אפשר לקיים דבר בשלמות אם אין מקיימים אותו בשורשו הרוחני.

מקורות

מושגים

 

כלכלה

כלכלה ברוחניות מתייחסת לשאלה, "בְמה אני מחיֶה את נפשי?" האור יכול להיכנס לנשמה

רק בזמן שהיא נמצאת בדבקות בבורא. כמידת הדבקות כך מידת המילוי של הבורא, כך

הבורא "מכלכל" את הנשמה. אפשר להגיע לזה על ידי תיקון הרצון. כשהאדם מתקן כל רצון

ורצון, מקבלה להשפעה, הוא מתמלא מיד בהתאם לעוצמה שבה תוקן באור העליון. זה נקרא

"לכלכל". זו הכלכלה הנכונה.

 

מכירת רכוש

כשאיננו מסוגלים לעבוד עם רצון מסוים, מפני שהוא גדול מדי או שיש לפנינו תענוג גדול כל

כך עד שאיננו מסוגלים לעבוד עימו, אנו מוכרים אותו. ישנם תיקונים ברצונות שלנו, השייכים

לרצונות הגדולים שהם "לבוש" ו"היכל", שאנו משאירים מחוץ לתחום שבו אנו נמצאים ועובדים.

אנו מוציאים אותם מרשותינו ומפקידים אותם לעת עתה, או עושים איתם משהו אחר.

 

שמיטה

שמיטה היא התקשרות עם דרגת ה"בינה", כשהאור העליון מתקן את כל מה שהיה קודם,

ונותן לאדם כוח למדרגה הבאה. משום כך, יש דינים מיוחדים, בנוגע לחובות, למכירת דברים

ועוד, בחסות הבינה, תכונת ההשפעה הגדולה.

 

אדמה

אדמה היא רצון. ישנם שמות וכינויים רבים לרצון, בהתאם לדרגה שבה הוא נמצא: אדמה,

קרקע, ארץ, שדה. בהתאם לדרגת הרצון נותנים לו כינויים ומשתמשים בו. העולם שלנו הוא

ציור של התקשרות הרצונות שלנו. לא הכול באמת קיים, אלא הכול מצטייר בנו בלבד.

 

עבד

עבד הוא רצון ללא תיקון, שאינו יכול להיות בשליטה עצמית, אבל נמצא בתיקון על ידי

השתייכות והתכללות שלו בדרגת הבינה. הוא משייך את עצמו אליה, וכך מקיים את מה

שמתקיים בדרגה זו, נשלט כמו עוּבר במי אִמו. בדרגת "עובר" ברוחניות, האדם מבטל את

עצמו ונותן לעליון לשלוט בו.

 

מושגים

סיכום

גדלוּת דרגה הבינה, דרגת ההשפעה שפועלת עלינו, היא בכך שהיא נותנת לנו אור, ממלאת

אותנו ומעניקה לנו כוח להגיע לכתר, שבו "ואהבת לרעך כמוך", "ואהבת את ה' א-לוהיך",

מתקיימים במלואם. דרגות ה"שמיטה" ו"היובל", הן שמעלות אותנו יותר.

"סוד העבד וסוד הבן"

"ועניין ב' מדרגות אלו, בן ועבד, נמצא בכתוב, ויאמר לי עבדי אתה ישראל אשר

בך אתפָּאָר. ויאמר לי עבדי אתה, מדרגת עבד, קו שמאל, מלכות. ישראל, מדרגת

בן, קו ימין, ז"א. וכאשר הם בכלל אחד, אז כתוב, אשר בך אתפָּאָר".

זוהר לעם, בהר, 85

 

מצד אחד "עבד ה'" שהיא מדרגה גדולה, ומצד אחר, "בנים אתם לה' א-לוהיכם", 4 שהיא גם מדרגה גדולה, ושתיהן מתקשרות בקו האמצעי. השוואת המדרגות דומה ל"תורה שבכתב" ול"תורה שבעל פה", ל"חוק" ו"משפט", ל"זעיר אנפין" ול"מלכות". גם כאן, עלינו להגיע למצב שדרגת ה"עבד" ודרגת ה"בן" אינן נמצאות בסתירה, אלא ממש מתקשרות זו עם זו, ומגיעות לקו האמצעי, "מסך דחיריק", וכך אנו מתקדמים.

 

אנו יודעים שמצד אחד, "עבד" הוא מדרגה גבוהה מאוד, על משה נאמר עבד השם, אולם מצד אחר, מדרגת עבד היא שפלות. אנו אומרים שיש דינים של איסור מכירת עבדים וכן הלאה. איך מסתדרים שני הצדדים?

האדם נמצא באמצע. לא "בן" ולא "עבד", אלא שניהם. הוא מכיל את שניהם, קו ימין וקו שמאל יחד. הכינויים הם כלפי האדם העובד, המתקדם לבורא, כשכל כינוי מצביע על האופן המיוחד של ההתקשרות לגילוי הבורא.

"סוד העבד וסוד הבן"
bottom of page