כָּל מַעְיָנַי בָּךְ
פרשת השבוע בחיינו
מיכאל לייטמן
פרשת "האזינו"
(דברים לב, א – לב, נ״ב)
פרשת "האזינו" עוסקת בכניסה לארץ ישראל. משה פותח בשירה שמטרתה לשמש תזכורת לעם כשיפנה עורף לעבודת הבורא, בעתיד. השירה משבחת את הנהגת הבורא ובחירתו בעם ישראל, ומנגד מציגה את עם ישראל כקשה עורף שפונה לעבודה זרה.
בהמשך מפורט העונש במקרה של ביצוע עבודה זרה, ומצוין שהבורא לא יעזור לישראל מול אויביהם במקרה כזה. אך במידה שעם ישראל יחזור למוטב, יציל אותם הבורא מכל אויביהם.
כשמשה מסיים להקריא את השירה שלו, הבורא מצווה עליו לעלות להר נבו ומשם להשקיף על ארץ ישראל, ומודיע לו שימות ולא יזכה להיכנס לארץ ישראל.
התורה טומנת בחובה את כל סודות העולם. התורה היא הוראה, מדריכה אותנו כיצד עלינו לנהוג כדי להתקדם. התורה מדברת על כל הבריאה. היא עוזרת לנו להתמודד עם הקשיים ומורה לנו מה לעשות. השאלה הגדולה היא מדוע התורה מסתיימת לפני הכניסה לארץ ישראל.
למעשה, בתוכנו נמצאים כבר המאבקים, הבעיות, הקושיות הגדולות, הקושי בהתמודדות עם כל מה שמצפה לעם בהמשך, בייחוד בפרשת "האזינו", בשירת משה.
העם מגיע למצב שהוא מוכן בהחלט להמשיך הלאה ולהיכנס לארץ ישראל, להתמודד עם כל הבעיות ולהתעלות מעליהן, ודווקא במלחמה הזו הם רוכשים את ארץ ישראל. מדובר ברצונות שלנו, בכוחות שלנו שתיקנו את עצמם באמצעות האור, באמצעות כל מה שפעלנו ועברנו במדבר כדי להיות מוכנים, לקראת הכניסה לארץ ישראל.
שירת "האזינו" משבחת את הבורא, את כוח ההשפעה. היא מדגישה שעלינו לזכור תמיד לפרש באופן מדויק את מה שקורה, להעלות את כוח ההשפעה, את ערך אהבת הזולת, שהוא הכלל הגדול בתורה, שלמענו אנו עושים הכול. "ואהבת לרעך כמוך", אינה סתם אִמרה יפה, אלא זו המטרה בכל מעשה ומעשה, זה כלל הכולל את כל המאמצים שלנו.
השירה משבחת את עם ישראל, את אותם הרצונות שבאדם, "אדם הוא עולם קטן", 1 שרוצים להתעלות, להיות כמו הבורא המשפיע, להשפיע על מנת להשפיע או אפילו לקבל על מנת להשפיע. השירה משבחת את כל הרצונות הנקראים "עם ישראל", כי הם הגדולים והחשובים ביותר.
עלינו להזכיר לעצמנו, כל פעם, שהבורא תומך באדם רק בפעולות של השפעה. כלומר, אם אנחנו רוצים לקבל תמיכה כלשהי או ברכה בדרכנו, נוכל לזכות בה רק אם נתקדם לכיבוש הארץ, לכיבוש כל הרצונות האגואיסטיים, שלעת עתה שולטים בנו, ונהפוך אותם לכוונה בעל מנת להשפיע. עלינו לראות זאת גם בעולמנו כיום. אנו נחשפים למערכת המקולקלת שלנו, המשבר הכללי הגלובלי, שהפתרון לו הוא החיבור בינינו. רק על ידי כך נוכל לעלות מעל המשבר הכללי ולבנות את מה שנקרא "ארץ ישראל הרוחנית".
היציאה מהמשבר היא היציאה ממצרים שלנו, באמצעות הבעיות הגדולות שאנו חווים אותם בערפול, בחוסר הבנה, בחוסר התמצאות במה שקורה, כמו במִדבר. איננו יודעים איך ללכת ולאן ללכת, אין לנו מטרות מדויקות, אין לנו מושג מה בדיוק עלינו לדעת, ועל אף הכול אנו מגיעים לארץ ישראל. אנו עוברים את המדבר, כאשר אנו מוותרים על הכול, מתוך רצון להיות באמת בעל מנת להשפיע, בחיבור בינינו. כשאנו מתחילים להתחבר, אנו בונים בינינו רצון שהוא ישר א-ל, ישראל. ארץ היא רצון, ישר א-ל. ישר אל. כשכל הרצונות שלנו מכוונים זה לזה, ורשת הקשר בינינו בונה את הכלי שנקרא "ארץ ישראל".
לכן כתוב שאחרי שהאנושות כולה תסיים את כל תהליך האבולוציה של התיקונים, של הבירורים, ארץ ישראל תתפשט בכל העולם כ"ארץ הצבי". 2 כי כל הרצונות של כל האנושות יצטרכו להתחבר ולהגיע לרצון אחד "כאיש אחד בלב אחד", זה הנושא העיקרי של השירה הגדולה, "האזינו". אם לא נלך לקראת זה, נתקל בבעיות ובצרות, והכוחות הללו לא רק שיסובבו אותנו ויכוונו אותנו למטרה בלא רחמים ובלא תמיכה טובה, אלא גם יראו לנו בכל פעם איפה אנחנו טועים ואיך כדאי לנו ללכת.
משה הוא רק משקיף, אינו מסוגל ליותר מכך. הוא רק עושה תיקון כללי בהסתכלות על ארץ ישראל. משה נקרא "רעיא מהימנא", תכונת הבינה הטהורה. לכן הוא יכול רק לראות את ארץ ישראל באור שנמצא בג"ר דבינה, ובזה לעזור לסלול לעם ישראל את המסלול על ידי המבט שלו. מבט הכוונה בהשגה שלו, בהכנה שלו, בהסתכלות שלו על הכלים. בחכמת הקבלה "הסתכלות" היא תיקונים. כראש המדרגה זה מה שמשה עושה, כך שאנחנו גם נכנסים לארץ ישראל וגם עוברים בה על ידי הכוח של משה.
השם של הפרשה הוא "האזינו". נאמר "טעמו וראו כי טוב ה'", 3 כלומר ראו הוכחה. גם בעולם שלנו, לא די לאדם לשמוע הוא צריך גם לראות. מה זה "האזינו", ומהי שירה?
אין ראייה לפני ארץ ישראל. כל הכלים שלנו הם כלים של שמיעה וראייה. שמיעה היא דרגת הבינה וראייה היא דרגת החכמה, שהן עולות אחר כך יחד לכתר. אנחנו עצמנו במלכות, כך שמלכות עולה קודם לבינה. עולים לבינה באמצעות המדבָּר; הכוח של ההשפעה הולך לפנינו ואנחנו רצים אחריו, רוצים להשיג אותו, נגד הרצון שלנו. המצב הזה, המסע הזה, הוא ממש מדבָּר יבש, מת, אין בו כלום, אין בו חיים, הכול קורה בקושי, כי כך משיגים את כוח ההשפעה מעל הרצון לקבל שלנו.
האדם בנוי כך שהוא רוצה ליהנות מהחיים, לכן הוא רוצה למלא את עצמו. אין הוא רוצה להתחשב באיש. הרצון לקבל שלו כביכול אומר: "אני רוצה את העולם הזה ומלואו, וגם את העולם הבא, ושלא יהיה אף אחד במציאות מלבדי ומלבד הבורא שישרת אותי".
עלינו לעשות תיקונים הפוכים מזה, להתקדם כך שכל האני, כל הרצונות שלנו, כל המחשבות שלנו, כל היוצרות, כל התכונות, כל מה שבנו, יהיו כולם בעל מנת להשפיע. התיקונים האלו מאפשרים לנו להתקשר לכל הכלי הגדול ולגלות את העולם הרוחני ואת החיים הרוחניים שלנו, החיים שבהם אנו נכללים בכוח הענק הזה שנקרא בורא. כך שלא נרגיש עצמנו שייכים לבהמה, אלא לרמה אחרת של קיום.
אנו בונים את מה שנקרא "מדבר" על ידי רכישת כוח האמונה להשפעה בלבד, התקשרות עם האחרים, מציאת ערוצי ההשפעה בלבד, וקשרים שאנו עדיין לא ממש מפעילים אותם. "במדבר" אנו זקוקים לכוח של משה שהוא כ"חמה". יהושע, שעימו אנחנו נכנסים לארץ ישראל הוא כ"לבנה". כאשר אנחנו מתעלים מעל "מצרים", אנחנו מתמודדים עם הרצון האגואיסטי שלנו, ורוכשים את דרגת הבינה, את דרגת האוזן, השמיעה.
משה שהתחיל את כל המדרגה בהר סיני, הוא זה שמסיים אותה עכשיו בכניסה לארץ ישראל, בהר נבו, שהיא התחנה האחרונה בעבורו. "האזינו" היא מסירת כל הכוח של משה שרכשנו בזה אחר זה, בארבעים שנות המדבר. ארבעים הוא הסימן שעלינו לגובה ארבעים, לדרגת הבינה. לכן גם נאמר שעד גיל ארבעים אסור לאדם ללמוד תורה. גובה ארבעים משמעו, שהאדם טרם רכש את דרגת הבינה והוא אינו יכול לראות, אין לו ראייה אלא רק שמיעה, והתורה נקראת השגת הבורא.
"האזינו" זה מעין סיום של מדרגת הבינה?
סיום, הכוונה לסיום וחיבור של כל מדרגות ה"מדבר" שנמסרות לעם ישראל יחד, ומכין אותו לכניסה מן המדבר לארץ ישראל.
1 בעל הסולם, "ענין גורלות, שהיה ביום כפורים, ואצל המן", מאמרי "שמעתי", כתבי בעל הסולם, עמ' 542 .
2 "ביום ההוא, נשאתי ידי להם, להוציאם, מארץ מצרים: אל-ארץ אשר-תרתי להם, זבת חלב ודבש--צבי היא, לכל-
"משה גילה ביום שהסתלק מהעולם"
"בשעה שאמר משה, האזינו השמים ואדברה, הזדעזעו העולמות. יצא קול ואמר,
משה משה, למה אתה מרעיש כל העולם. אתה בן אדם, ובגללך ירעש העולם.
פתח ואמר, כי שם ה׳ אקרא. באותה שעה השתתקו והקשיבו לדבריו".
זוהר לעם, האזינו, 22
משה מסיים בזה את תפקידו, ומוסֵר הכול ליהושע, לדרגת הלבָנה. יהושע אינו משפיע מעצמו, אלא רק ממה שקיבל ממשה. יהושע רכש ממשה את כוח ההשפעה, אך ורק מפני שהיה מסוּר לו. הוא לא למד, אלא שימש אותו. כך גם אנו, עלינו להבין שאם נשמש את העולם, בכך נעלה ונרכוש את כל הבריאה הזאת. זהו תפקידו של עם ישראל, "להיות אור לגויים", לתקן את עצמנו, ואחר להיות כ"ממלכת כהנים וגוי קדוש".
מדרגת ה"מדבר", שבה אנחנו מתקנים את עצמנו ומכינים את עצמנו לשמש אחרים, ומדרגת "ארץ ישראל", שבה אנחנו מתחילים לעבוד עם הרצונות לקבל, ולהפוך אותם בעל מנת להשפיע, מעידות שאנחנו כבר עובדים עם "אומות העולם", עם כל האנושות.
מה הכוונה שהבורא יעזור או לא יעזור לעַם מול אויביו? איך מרגישים אם הוא עוזר או לא?
אנחנו נמצאים תמיד באותו מצב קבוע, הכול מלא אור והבורא קיים תמיד, אלא שהכול נסתר מאיתנו, משום שאנחנו מסתירים את זה בכלים הלא מתוקנים שלנו, ברצונות ובמחשבות שלנו. ככל שנהיה מתוקנים, מקושרים בינינו בהשפעה, באהבה ובחיבור, נגלה את אותו הכוח שממלא גם עכשיו את כל המציאות.
לכן, בין אם זה עוזר ובין אם לאו, תלוי במגמה של האדם. אם האדם צועד לקראתו, נותן יגיעה להיות כמוהו, במידת השתוות הצורה שלו לבורא, לפי חוק השתוות הצורה, ככל שהוא נמצא בהתאמה אליו, כך הוא מגלה אותו. בדיוק כפי שמקלט רדיו פועל; כשמכוונים אותו נכון לתפוס גל, אז שומעים בהתאמה לגל שמתגלה.
האם די בכך שהאדם ירצה את זה, או שהוא צריך גם לבצע את זה?
האדם צריך לבצע פעולות מסוימות לא כדי לומר "אני רוצה", אלא כדי באמת לרצות. לכן די בלרצות. אין זה פשוט לומר "רוצה אני". זה לא במילים. חייבת להיות באותו הרצון גם החלטה שכל רצונו של האדם שזה יתקיים. נניח, שהאדם רוצה עכשיו להתחבר עם הזולת באופן שיהיה רק לטובת הזולת, ב"ואהבת לרעך כמוך". עליו לבדוק כיצד הוא משתדל לנצל את כל המציאות לטובת הזולת ואחר כך לטובת עוד ועוד אנשים, ולא כפי שהוא נוהג עכשיו ברצון, מנצל את כל המציאות לעצמו.
כלומר, שהזולת חשוב לאדם יותר מעצמו?
זו הכוונה ב"כמוך", יותר מעצמך. כפי שאימא נוהגת כלפי התינוק שלה.
זה צריך להיות בכוונות, אין די בכך שאתן לזולת את כל מה שיש לי פיזית?
אין מדובר במישור הפיזי. העולם הזה כאן כלל לא חשוב. מדובר על החיבור הלבבי, הנפשי שלנו, שחייב להיות ברגש, כי כל המציאות, כל החומר הנברא הוא הרצון. רצון הכוונה, הכיוון שלו ואופן השימוש שלנו בו. לא צריך דבר מלבד לרצות, ועל כך נאמר "ה' יגמור בעדי ". 4
האדם אינו צריך לעשות דבר. הכוח העליון שהוא מגלה, הנמצא כאן בינינו, הוא שבונה את הרשת, זו "עבודת ה'". הבורא הוא שעובד ועל האדם רק לדרוש ממנו. לכן משיגים הכול בכוח התפילה, בכוח הבקשה. איננו צריכים לעשות כלום, אין לנו מעשים, איננו יכולים לבצע שום פעולה, רק לבקש שהיא תתבצע. ראינו זאת בעַם שטעה במעשים שונים במעבר במדבָּר, כשלא ידע בדיוק כיצד לבקש, כיצד לדרוש, כיצד לגלות.
יש כאן מרכיב שנראה כחינוכי. הבורא כביכול אומר, אני יודע שתחטאו בכיוון באיזה שהוא אופן, אתם תיענשו על כך, ואז תחזרו. מה זה יועיל?
כשמחנכים ילד לא אומרים לו דבר כזה, אלא "תשמע, עליך לעשות כך, כדאי לך", תוך מתן דוגמה אישית. וכשהוא טועה, אנו נותנים לו להבין שטעה. אנו לא באים אליו ואומרים, "אנו יודעים שתטעה, ועכשיו תיזהר, אתה תיענש, ואחר כך תחזור, תהיה בסדר". שהרי מילים אלו אינן עוזרות.
אין דורשים מאיתנו להיות טובים. רבי עקיבא ידע מראש שיהיה חורבן בית המקדש, ולכן שמח וצחק שסוף סוף הגיע לחורבן. יעקב רצה לספר לכל הבנים שלו על כל מה שקורה להם. רבי שמעון ידע איזה ספר הוא כותב, ולאילו זמנים הוא כותב, ומה יקרה בדרך, גם אנחנו צריכים לעבור את כל האירועים האלה. מהעת הזאת והלאה אנחנו מתחילים לגלות שהכול נמצא לפנינו ומוכן בעבורנו.
ברור שנטעה בכל שלב ושלב, וכל אחד ואחד יגלה את חטא האדם הראשון, בכל תרי"ג הרצונות שלו. הטעות תהיה דווקא אם לא נבקש, אם לא נשאל ואם לא נדרוש, מהכוח העליון, מהבורא. כי רק כשאנו מתקשרים עם האחרים, ככל האפשר, אנו מגלים עד כמה אנו שונאים אותם, דוחים אותם. על כן, עלינו לדרוש שהבורא יקיים את הקשר ולא אנו, אחרת התוצאה תהיה קלקול, או שנגלה שזה ההפך ונברח. איננו צריכים לפחד לגלות את השבירה שבינינו, את האגו הגדול, ולא להשתחוות לא-לוהים אחרים, אלא דווקא לבקש את התיקון כאן בַמַקום
ולא לברוח.
אם נעשה כך, נקיים הכול נכון ולא נטעה. אבל למעשה, האדם טועה כל פעם, משום שאינו יכול לגלות בדיוק את נקודת המגע שלו עם הבורא. האדם חייב להתאמץ גם בגישה הנכונה שלו, שבה הוא משתדל לפעול כמו תינוק. רק לאחר עבודה גדולה ומאמצים גדולים שהוא עושה, הוא חייב בכל זאת לטעות ולגלות את השבירה, להיות מודע שאינו מסוגל, רק אז הוא מגלה את הרע הנכון.
הוא מגלה את הרע של השבירה המתאימה, הנכונה. גם לזה אנחנו צריכים את האור, את גילוי הבורא. וכשזה קורה, האדם רואה את המקום שבו הבורא צריך לתקן. הוא רואה את השבירה הגדולה, את התיקון הגדול, ומקבל הכול מוכן. בעצם, הוא רק נוכח בכל התהליך שקורה, למן האגו הגדול שלו, בגילויים, עד מקום השבירה והתיקון שלו.
מהו העניין בעלייה להר נבו, משה עולה ומשקיף אבל לא נותנים לו להיכנס לארץ ישראל? זה נשמע קצת אכזרי, נותנים לו לראות את הטוב מרחוק אבל לא להגיע אליו.
הבורא אומר למשה מראש שהם הולכים וקרבים לארץ ישראל והוא עומד למות, ויהושע יהיה מחליפו. זה נשמע לא אנושי, כאילו חסר לב, אבל דרגת משה היא דרגה שאין לה קשר ישיר עם ארץ ישראל, בגמר התיקון. משה מייצג את כל אור החמה, את כל האור, אולם לעת עתה צריך לכבוש את ארץ ישראל, לתקן, להכניס לארץ ישראל רק את כוח ההשפעה, רק את יהושע, את אור הלבנה. בכך שהאדם מכניס ומתקן את הכוח הזה, את אור הלבנה, מסתיים התפקיד של יהושע ורק אחר כך מגיע גמר התיקון.
לאחר שעַם ישראל נכנס לארץ ישראל, יש רק חורבנות, גירושים, גָלויות. לאחר זמן מתרחשת חזרה לארץ ישראל, ורק עכשיו, אנחנו מיישמים את כל התיקונים, ומגיעים למצב שיהיו גילויים של ארץ ישראל האמיתית, ברצון לקבל על מנת להשפיע. אז נגיע למצב שנקרא "רב פעלים מקבציאל"; כל התיקונים שעשינו במשך כל הדורות, יתקבצו יחד בתיקון אחד, ורשת הקשר שבינינו, בין כל הנשמות, תתגלה בבת אחת, וכולם יהיו ממש קשורים יחד. אז, יפרוץ כוח משה, אור החמה, יחד עם יהושע, כוח הלבנה, שהם "שני מאורות הגדולים", ונגיע
ליום שכולו טוב.
עשינו תיקונים בדרך? נראה שהמצב שלנו, כבני אנוש, הוא הגרוע ביותר כיום.
עד היום רק הכנו את עצמנו, בלא לעשות שום תיקון, בלא לגלות את כל הקלקולים. רק עכשיו, במשבר הזה, אנחנו מתחילים לגלות אותם. הקלקול והתיקון סמוכים וקשורים זה לזה. אם נרצה, נוכל לעשות זאת בזמן קצר מאוד, משום שאין צורך שיארכו זמן כה רב.
זה תלוי בנו? כי נראה שהבורא עושה הכול.
זה תלוי בבקשה שלנו. אנחנו מזרזים את הזמנים. כתוב "ישראל מקדשים את הזמנים", "ישראל מקדש את הזמנים". 5 אנחנו חייבים להזמין את הבורא כדי שיתקן. זה כוח ההשפעה שנמצא בינינו, האור הגנוז שנמצא גם עכשיו, ועלינו להזמין אותו כדי שיתקן אותנו.
מושגים
עַם קשה עורף
יש לנו פנים ואחוריים. אחוריים של המדרגה הם כל הכלים הקשים ביותר, הרצונות
האגואיסטיים ביותר של לקבל ולא לתת, ולא להשפיע. קשה עורף הכוונה, קושי גדול, זה
הרצונות הגדולים, הקשים ביותר, וזה באמת נמצא בישראל ולא באחרים. אמנם אנחנו רואים
שיש בכולם אכזריות, אך בישראל היא רבה יותר. זאת, משום שכשאנחנו מגיעים לתיקונים
הגדולים האלה, אנחנו מחברים, אנחנו מבררים את כל הכלים הגרועים ביותר, ואז אנחנו
נעשים עם קשה עורף. בלי זה, אי אפשר.
אדם רגיל, אינו נקרא קשה עורף. רק מי שהולך בדרך לתיקונים, נעשה קשה יותר ויותר. מגלה
את יצר הרע שלו יותר ויותר. "כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו". 6
הנהגת הבורא
הנהגת הבורא פירושה, ש"אין עוד מלבדו". בדרך עלינו רק להביא את המְקַדֵם בינינו לפעולות
שלו, בדרישה שזה יקרה. בלי הדרישה שלנו זה לא קורה. אבל בעצם בכל המצבים הבורא
מתחיל ומסיים, כשבאמצע האדם רק מבקש. הבקשה של האדם אינה סתם בקשה, עליו לדעת
מה הוא מבקש, ואיך הוא מבצע. כך הוא מכיר את כל המערכת וגם את הבורא.
עונש
חוסר יכולת להשפיע. כשמונעים זאת מהאדם, אין דבר גרוע יותר. בדומה לכך שאצלנו לקבל
זה דבר גדול, החשוב ביותר.
הר נבו
מקום הבינה, המקום של משה, ששם נמצא הכוח הזה עד שהוא מגיע לגאולה השלמה, ואז
הוא מתגלה.
להשקיף על הארץ
תיקון של הראייה שנקרא "הסתכלות". הסתכלות עיניים באח"פ, זה מה שמשה עושה, כך הוא
עושה תיקונים על ארץ ישראל ואז עַם ישראל יכול להיכנס לארץ ישראל, בברכה שלו, בכוח
שלו, ויכול להמשיך את התיקונים. ויהושע כבר הולך בכוח של משה ומוביל אותם.
עבודה זרה
כשהאדם פונה לעצמו או לכל כוח אחר בעולם, חוץ מהכוח האחד המשפיע שנסתר בינינו
וצריך להתגלות. על האדם לפנות אליו ולדרוש ממנו להתגלות, ובזה שיהיו התיקונים.
סיכום
אנחנו צריכים שיהיה בינינו חיבור ב"ואהבת לרעך כמוך", זה כל התיקון שעלינו לעשות. אין זה דבר פשוט, אלא הדבר הגדול ביותר, זה כלל גדול של התורה, זו כל המציאות שחייבת להתחבר יחד. אנחנו מגלים כיום שכולנו זקוקים לזה. כל העולם צריך את זה, רק על ידי כך אנחנו נוכל לצאת ממשברים רבים שיש לנו כיום.אנחנו נמצאים באמת במצב השבור, וזה מצוין. אנחנו מגלים את הרע שבנו, צריך רק לדרוש יחד מהבורא, בכוח שלנו יחד, להשתדל להתחבר בינינו, ואנחנו נגלה אותו, נגלה את החיים הרוחניים, הנצחיים, השלווים שלנו, בהרמוניה אין סופית, כולם, כאן ועכשיו.