top of page

 

צורה חדשה של כלכלה, כזו המתנהלת על פי חוקי הטבע, חוקי העולם הגלובלי והמקושר. עלינו לחפש את הצורה הזו ולהשתדל להעביר את הכלכלה מצורתה הנוכחית, אל אותה צורה חדשה. אם נעשה כך, כל החיים שלנו, בעולם חדש כזה, ובחברה אנושית הנוהגת לפי שיטה כלכלית שתתאים את עצמה אליו ולחוקיו, יורגשו כנעימים, טובים ומאושרים. אולם, כדי שזה יקרה, על האדם להשתנות, להתאים את עצמו ואת היחסים שבינו לבין זולתו, לחוקי החברה האינטגרלית הקושרים אותנו יחד, כלומר חברה שמחוברת בכל חלקיה, בכל המערכות שבה, והכול עבור מטרה אחת. בזכות שינוי כזה בנו, נשתלב ונחיה עם המגמה החדשה של הטבע, במקום לפעול נגדה.

אנו חיים במציאות חומרית, כשהכלכלה קובעת את סדר החיים שלנו. מרגע שהאדם נולד ועד הרגע שהולך לעולמו, הוא חי ופועל בתוך הכלכלה. הוא מכלכל את החיים שלו, את משפחתו, את הקשר שלו עם האחרים ועם העולם, כך הוא בונה את חייו. הכלכלה היא הצורה בה אנו ממלאים זה את זה ונמצאים בחיבור זה עם זה. כל עוד לא התפתחנו לאנושות עגולה, גלובלית ומקושרת, לא הרגשנו הפרעות כלכליות משמעותיות והתפתחנו מכלכלה מאוד פרימיטיבית עד לכלכלה הקפיטליסטית הנוכחית, שמאז המהפכה התעשייתית הראשונה שיפרה דרמטית את מצבה של האנושות ואת איכות חיינו. באמצעות הכלכלה הקפיטליסטית אנו מביעים ומממשים את האגו שלנו. לפניה לא התאפשר לנו, בני האדם, לעבוד בהתאם לרצוננו, היינו קשורים לקרקע, לאדון שלנו, וכן למוסדות הדת, שסגרו אותנו והגבילו את התפתחותנו. רק במאות האחרונות, מיצינו את עצמנו והתפתחנו, בעזרת האגו שלנו, השתמשנו בו לפיתוח הטכנולוגיה, המדע, הכלכלה ובשאר מערכות החיים, המשקפים כולם את האגו האנושי, לטוב ולרע.

אולם לפתע, תור הזהב של הקפיטליזם הסתיים, התחלנו להרגיש שאנו מרוּקנים. מגיע דור שאינו מעוניין לעבוד, כמו כן גם לא יהיה במה לעבוד. לדור הצעיר יש כבר תשוקות אחרות, גבוהות, מעל החיים האלה. אומנם הוא אינו יודע להביע אותן, אבל זהו דור שמחפש משמעות לחיים, ששואל בשביל מה אנו חיים ואינו מוצא תשובות, ולעתים לא נותר לו אלא לפנות לסמים, תרופות הרגעה ולמסיחי דעת אחרים.

אנו מגיעים למצב חדש לגמרי, שרבים מדברים עליו, שבו האנושות מרגישה שהיא נמצאת לפני מהפכה גדולה בקשר של האדם עם העבודה. זוהי מהפכה תעשייתית חדשה, המשלבת חידושים בטכנולוגיה, רובוטיקה, ננו-טכנולוגיה ומדפסות תלת מימד, מהפכה העתידה לצמצם את מספר המשרות והמקצועות בעולם בצורה דרמטית. מדובר על תהליך שכבר החל, והוא יתקדם עד למצב שבו כמעט ולא תהיה עבודה לאנשים. מכונות יעבדו במקומנו ועבורנו. בחקלאות די ב-3% מכוח העבודה כדי לגדל את כל הדרוש למחייתנו. שירותים ומכירות מתבצעים באינטרנט, וגם ספרים ועיתונים ניתן לקרוא באינטרנט. בקרוב יבנו אפילו בתים באמצעות מדפסות תלת מימד. לכן, מלבד מכשיר הטלפון הסלולרי החכם, האדם לא זקוק לכלום, לכאורה יש במכשיר הזה הכול.

אנו נכנסים לעולם חדש. אבל גם אם נצליח לסדר את הדברים כך שהאדם יוכל לכלכל את עצמו, נותרה השאלה: מיהו האדם בעולם החדש, מהו, במה יעסוק, מה יגדיר אותו, מה ימלא אותו. אנו עוברים מדרישה לכלכלה חומרית, הכוללת בית, מזון, וכל אותם דברים שהאדם זקוק להם כדי להתקיים, להרגשה חדשה שהולכת וגדלה, שיש לתת כלכלה ומילוי פנימי לאדם, לספק לו תשובה לשאלה "מהו הטעם בחיים?", מהי משמעות החיים? הסוגיה הזו הופכת להיות חלק מהכלכלה החדשה, שצריכה לחשוב על האדם - מה לעשות עימו במצב, שלמרות שמבחינה חומרית הוא יקבל את הכול, בצורה פנימית תהיה בו ריקנות, הרגשה חדשה של חוסר מילוי וקושי לפענח מדוע אינו מסופק.

אנו צריכים לבחון כיצד נמלא את עצמנו בחברה החדשה. הטבע דורש מאתנו לאמץ כלכלה נכונה, שמתאימה ל"מערכת אינטגרלית", כלומר, לחברה מקושרת המהווה שלמות אחת וקשורה בכל פרטיה, חברה שמחוברת בכל חלקיה ומערכותיה והכול עבור מטרה אחת משותפת. לשם כך עלינו לכלכל את עצמנו בצורה שווה ולהגיע למצב בו כולם יהיו מרוצים, מסופקים, שמחים ומאושרים. זה אפשרי רק בתנאי שהאדם יקבל מילוי פנימי. אין לנו שום אפשרות למלא ולכלכל את נשמת האדם אלא על ידי החיבור הנכון שלו עם האחרים. אז הוא מגיע להשתוות הצורה עם הטבע, שהוא בעצמו הרמוני, מאוזן ודורש מאיתנו להיות מחוברים, גלובליים, כמתבקש מהתלות ההדדית החזקה בינינו על פי חוקי הטבע.

לפי תוכנית ההתפתחות של הטבע, אנו נמצאים היום בצורך למילוי שמגיע דווקא מתוך החיבור בינינו. בהתאם, המחר של האדם יהיה כלול משני חלקים. בחלק הראשון, החומרי, הוא יקבל מהמדינה את מה שמגיע לו לפי הדרישות והצרכים שלו, כלומר אספקה רציונלית של כל הדרוש לו כדי להתקיים ברמת חיים נורמלית. זה המילוי החומרי שלו. את החלק השני הוא יקבל מהחברה, משום שהוא יעבור בהכרח תהליך של חינוך, חינוך לחיים בחברה אינטגרלית, בעולם גלובלי ומקושר. החינוך לעולם החדש הוא זה שימלא אותו.

המטרה של הכלכלה החדשה היא לשחרר את האדם מהמאמץ האדיר שהוא נאלץ להשקיע היום כדי להתפרנס בכבוד, ולאפשר לו לממש את דרגת ההתפתחות הבאה של האדם, התפתחות אישית וחברתית. זו לא רק כלכלה שמאפשרת התפתחות כזו, היא גם מבטאת את השינוי שעוברים האדם בעצמו והחברה כולה, בתהליך המימוש של הצורך במילוי דווקא מתוך החיבור בינינו. אלו שתי הפנים של הכלכלה החדשה.

כתבתי את הספר במטרה לתת לאדם אפשרות לחשוב בכיוון חדש, ולראות במקצת קדימה את הצורה החדשה של החברה האנושית. התקווה והחלום שלי, שהאנושות תעבור את השלבים האלו בלידת הדור החדש, הצורה החדשה של חברה וכלכלה, בלי הרבה ייסורים ומכות. מדי יום מתפרסמים מאמרים, פרשנויות וספרים, אודות המבוי הסתום מבחינה חברתית וכלכלית שהאנושות נמצאת בו. אנשים נמצאים במצב מאוד מבולבל, ולא יודעים מה יהיה מחר. הפרספקטיבה לקראת הצורה אליה האנושות מתקדמת, למרות שכרגע היא נראית לנו רחוקה, יכולה לחסוך מאתנו הרבה מאוד טעויות, כאבים, צרות ובעיות פרטיות וכלליות. לכן הידיעה והמחשבה על כך, מרמת היחיד, דרך מומחים ועד להמונים, בכמה שכל אחד ואחד מבין שכך יהיה, יתנו לאנושות כוח, גם לשרוד וגם להתגמש, ללכת לקראת מה שמצפה לנו. השינוי שחוקי הטבע מחייבים אותנו לעבור יהפוך לפתע לנחלת הכלל ויאפשר לנו להגשימו.

הקושי לקבל את הגישה הזו מובן. הדבר הרציונלי ביותר הוא שהטבע הוא זה המחייב אותנו, שזהו השלב הבא של ההתפתחות האנושית. אם העולם ימשיך להיאחז בשיטה הכלכלית הנוכחית, התוצאה הבלתי נמנעת תהיה משבר גדול יותר מקודמיו וסבל אנושי רב. הקושי לקבל את גישתה של חכמת הקבלה לשינויים מחויבי המציאות באדם, בחברה ובכלכלה, מובן, אבל בסופו של דבר חוקי הטבע הם המעצבים את חיינו, כי האדם אינו מעל חוקי הטבע, אלא חלק ממנו. לכן, אין לאנושות ברירה אלא לחפש ולמצוא את הצורה העתידית המתוקנת ולהשתדל להתאים אליה את כל מערכות החיים האנושיות ובראשן את השיטה הכלכלית. אני רק פותח עבורכם את השלבים שכבר היום ניתן לזהותם, שכבר מתקרבים אלינו, ומזמין אתכם להסתכל לפחות חצי צעד קדימה. איני ממציא את השיטה, אני לוקח ומפתח אותה מאותם סימנים שהיום הם כבר די ברורים בעולמנו ושהרב יהודה אשלג, המכונה "בעל הסולם", מגדולי המקובלים שחי ופעל בישראל במחצית הראשונה של המאה ה-20, התייחס אליהם בהרחבה במאמריו ובמיוחד ב"כתבי הדור האחרון".

אני מזמין אנשי כלכלה, וסטודנטים מתחומי מדעי החברה להיפגש איתי. באמצעות סדנאות ושאלות מכוונות ברצוני לתת להם, בהדרגה, חומר למחשבה ולדיון. הסדנאות הן כלי עוצמתי, שמאפשר להגיע ולהרגיש חיבור בין המשתתפים ומתוכו לדון ביחד איך אנו יכולים לתאר לעצמנו את השינוי, איך לעבור לשלב כזה, מה יהיה עם כל מערכות החיים הנוכחיות ואיזו צורה חדשה הן צריכות לקבל. יחד נברר, איזה ארגונים יהיו, מהי אותה רשת ביטחון סוציאלית ופנסיונית שתובטח לכל אדם, כיצד תובטח פרנסתם של בני אדם בכל שלבי החיים וכיצד תיראה מערכת החינוך החדשה, שהיא חלק מהפתרון שמציעה חכמת הקבלה. כמו כן, נבחן כיצד אנחנו מכלכלים את חיי האדם בצורה רוחנית ובצורה גשמית, כך שנגיע יחד לחיים בחברה אינטגרלית? הספר יכול לשמש גם כבסיס לקורס אוניברסיטאי, קורס העוסק בכלכלת העתיד ובמאפייניה. טוב אם אנשים ידעו מהי ההסתכלות של חכמת הקבלה על הכלכלה, כי ברור שאין פתרון אחר ולא יימצא כזה גם בשנים הקרובות, למרות ריבוי הצעות ותכניות.

מי שרוצה להכיר טוב יותר את טבע האדם, את השלבים שהאנושות תצטרך לעבור בזמן הקרוב, מהי אותה חומה שעומדת היום לפנינו, שאנו צריכים לעבור דרכה לאנושות של המחר, מוזמן לפנות לספרֵי בעל הסולם. כמו כן, אשמח אם יכנס לאתר האינטרנט של "קבלה לעם" www.kab.co.il וישתתף בהרצאות הרבות שארגון "קבלה לעם" מקיים ברחבי העולם. אני מקווה שבכך אני פותח לאנשים לפחות הזדמנות לחשוב על צורת העתיד המקווה לנו.

 

הרב ד"ר מיכאל לייטמן

 

 

 

 

 

 

תקוותי היא כי ספר זה יפקח לכולנו את העיניים, כדי שנוכל לראות את הצורה

החדשה של החברה האנושית המתקרבת אלינו, או שאנו, כמו ברכבת נכנסים

לתוכה. אפילו בעל כורחנו, לא יהיו בנויים על הכלכלה הקודמת, אלא על כלכלה חדשה לגמרי. בכפר גלובלי אחד שקושר אותנו יחד בתלות הדדית שהולכת ומתהדקת, בתהליך הזה אנו מגלים, מיום ליום, סימנים חדשים לכך שהחיים בעולם החדש, על פי חכמת הקבלה, לאנושות אין ברירה אלא למצוא

 

כלכלה חברתית

על פי חכמת הקבלה וחוקי הטבע

הקדמת המחבר

bottom of page